» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
208 / 212
»»

LeQuack ::

Ne vem, a so? Saj sem prej se spraševal če pozna koga da so dobili da ne bi oddal? Jaz bi prej rekel da bodo obdavčili samo tiste ko oddajo prijavo, ker za druge bi morali vložiti trud, to je vseeno še vedno javna služba in se ne bodo pretegnili.
Quack !

gruntfürmich ::

meni je furs poslal po 3 letih da moram oddati prijavo. lansko leto sem oddal za 2022, eno leto prej pa za 2021.
očitno vse dobijo od interactive brokerja.

in nobene globe nisem zaznal da bi mi zakasirali
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

delavec44 ::

gruntfürmich je izjavil:

meni je furs poslal po 3 letih da moram oddati prijavo. lansko leto sem oddal za 2022, eno leto prej pa za 2021.
očitno vse dobijo od interactive brokerja.

in nobene globe nisem zaznal da bi mi zakasirali

So ti zaračunali zamudne obresti?

ne da bi jaz vedel.

redtech ::

How money is made real time:

A Citigroup attempt to credit a client's account with just $280 went wildly wrong, with the financial services giant crediting it with $81 trillion instead, the Financial Times has reported. The colossal error undermines the company's drive to convince regulators that it has rectified operational shortcomings that have plagued it for years.

The error went undetected by a payments worker, and a bank official responsible for checking the payment before it was approved for processing as the next business day began. It was only 90 minutes after posting that a third Citigroup employee saw something terribly wrong with the bank's cash balances...

https://www.zerohedge.com/markets/citig...

MisterR ::

Kateri evropski ETF bi priporočali? Sem že v SPPW ampak bi rad imel še evropo.

EU banke kupujejo obveznice podobni nivoji, kot aprila 2020 in leta 2010 ;((

Fury ::

I.e. we're fucked again? 8-O

Malidelničar ::

Buy the dip?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

musicfreak ::

https://www.rtvslo.si/svet/vojna-v-ukra...

poglejte jutri delnico rheinmetalla

tt2 ::

Mi lahko nekdo le pritrdi ali razumem prav? Pred kakim letom sem preko Revoluta kupil nekaj delnic v višini 15.000€. Če jih sedaj prodam v višni 15.000€, moram do konca februarja naslednjega leta oddati poročilo v sistem eDavki? Ker je višina prodaje enaka višini nakupu delnic, davka ne bom plačal? Ali je potrebno oddati kako drugače?

A mi lahko kdo pove, kakšna bi bila višina davka, če bi sedaj prodal te delnice v višini 30.000€?

:O
če si na posamezni delnici naredil profit, potem plačaš davek. če si na posamezni delnici naredil izgubo, se ti to odšteje od prodane delnice s profitom.
zdaj pa si sam izračunaj za vse možne variante kdaj plačaš davek in kdaj ne.

GupeM ::

tt2 je izjavil:

Mi lahko nekdo le pritrdi ali razumem prav? Pred kakim letom sem preko Revoluta kupil nekaj delnic v višini 15.000€. Če jih sedaj prodam v višni 15.000€, moram do konca februarja naslednjega leta oddati poročilo v sistem eDavki? Ker je višina prodaje enaka višini nakupu delnic, davka ne bom plačal? Ali je potrebno oddati kako drugače?

A mi lahko kdo pove, kakšna bi bila višina davka, če bi sedaj prodal te delnice v višini 30.000€?

Premalo podatkov si dal.

Kupil si recimo 100 delnic za 15k.

Če zdaj prodaš vseh 100 za 15k, davka ne boš plačal, prodajo moraš pa vseeno prijaviti.
Če jih prodaš manj kot 100 (recimo 50) za 15k, si z delnicami naredil dobiček in boš plačal davek. Ker je bilo 50 delnic ob nakupu vredno 7500 eur, zdaj pa jih prodaš za 15k, si naredil 7500 eur dobička. Od teh 7500 eur plačaš 25 %, torej 1875 eur.

Spura ::

tt2 je izjavil:

Davek na dobicek je 25%. Pri vsaki prodaji je potrebno prijaviti (in sicer prodajo in ujemajoci nakup).

Ampak če ne prijaviš ne boš davka plačal, samo če prijaviš. Večina ki jih ne prijavi nič ne plača, ker jih FURS ne bo ujel.
Quack !

Groot ::

LeQuack je izjavil:

Ampak če ne prijaviš ne boš davka plačal, samo če prijaviš. Večina ki jih ne prijavi nič ne plača, ker jih FURS ne bo ujel.

Ne poslušati takšnih nasvetov trolov!!! Kdor v letu 2025 sanja, da FURS sam ne pridobi podatkov od vseh EU brokerjev, je malce poseben. Potem bodo pa čez 1 leto odprte nove teme, kjer bo vprašanje: dobil pošto od FURS, kaj naj naredim.

TI lahko konkretno povem, da FURS redno dobiva vse podatke od N26 in Revolut. Je bilo nekaj kolegov podobno naivnih kot lequack, pa so se vsi hitro pokesali, ko je prišel domov poziv na razjasnitev zadeve.

pingme ::

Problem je, ker so neobanke oz. neobrokerji tako poenostavili registracijo in nakup/prodajo, da je že preenostavno ;-) In potem se šele konec februarja uporabniki zavejo, da bi morali poročati fursu in dobesedno iščejo potrditev (na internetu pa seveda dobiš vse kar iščeš, tudi da je Zemlja ploščata), da je ok, če nič ne prijavijo (in tu je tudi omejitev raznih neobrokerjev, da nimajo dobris izpisov - IBKR je tu recimo svetlobna leta pred ostalimi).

Ja Trade Republic ne ponuja niti izpisa v Excel/CSV, samo v PDF obliki.
Quack !

Mogoče je povezava v sistemu narejena tako:
- če si kdaj oddajal obrazec, sistem avtomatsko opozori na oddajo.
- potem je dokazovanje na tvoji strani, da nimaš nič za oddati.

IB_edavki na Git-u ... top aplikacija kdor se je to spomnil! :)

Kako se izogniti davku imaš pa dva legalna načina, ali kupuješ take delnice/ETF, ki jo boš držal cel življenje, BRK-B, WORLD* itd...

Ali pa pozicije pobotaš sproti (profit/loss), kolikor lahko odpiraš novo peer pozicijo.
Prodaš na svojem acc. in odpreš na računu partnerice ...

RHM.DE (hype) bomo videli, če bo real, bomo imeli druge probleme potem :D
" Because they all are facing the collapse of the European Union. The debt is just unbelievable. They never consolidated. Between Covid, Climate Change and sanctions on Russia, the German economy has shrunk . . . 3% to 5%. The economic growth (of the EU) is appalling.
https://www.zerohedge.com/geopolitical/...

Sparkxl ::

To lapanje okrog oboroževanja je samo to....prazno lapanje. Ker denarja enostavno ni.
Že itak je bila eu do 2020 lepo zapufana. Potem je prišla gripa in se je puf izstrelil v višave. In je prišla ukrajina in smo ponovili vajo.

Je prišel trump in rekel naj dvignemo za 1-2% porabo, smo rekli ra nimamo

Je prišel Draghi s svojo idejo o oživitvi evrope s par 100 miljardami, smo rekli da nimamo tega denarja.

Aja zdaj pa ga imamo kar naenkrat? Edini način je, da se reže pri sociali. Vse levo ekstremistične vlade, ki so še ostale visijo na nitki. Nimajo jajc dirat socialo, ker odletijo v trenutku.

Printerjev pa tudi več ne upajo vklopit, ker gre potem spet inflacija v višave.

Okapi ::

Pred leti je v Delu (skrivaj) pisalo Boj se Rusov (Tit Doberšek, 1979). Če bo dovolj ljudi to vzelo dovolj resno, se bo denar za železnino hitro našel.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Dovolj ljudi ima hvala bogu dovolj pameti v glavi, da sklepa zelo lahke, osnovnošolske zaključke: če ne pridejo v 3 letih niti do Dnjepra, kako točno so nam grožnja?

Okapi ::

Ko bodo prišli do Donave in Visle bo prepozno za ukrepanje.>:D

Torej kako bo to vplivalo na delnice?
Boste nakupili evropske orožarje? Enih 45% portfolia?

Zgodovina sprememb…

Kupili bomo delnice nemških proizvajalcev avtomobilov. Sicer ne bojo več delali avtomobilov, ampak tanki bojo šli pa kar v promet.

medtem ko S&P500 tone pa danes Dax ETF 2,5 plusa. jaz bom preselil raje v dax vse skupaj.

to je btv seznam orozarske firm v evropi:

https://www.reddit.com/media?url=https%...

Zgodovina sprememb…

Sparkxl je izjavil:

To lapanje okrog oboroževanja je samo to....prazno lapanje. Ker denarja enostavno ni.
Že itak je bila eu do 2020 lepo zapufana. Potem je prišla gripa in se je puf izstrelil v višave. In je prišla ukrajina in smo ponovili vajo.

Je prišel Draghi s svojo idejo o oživitvi evrope s par 100 miljardami, smo rekli da nimamo tega denarja.

Aja zdaj pa ga imamo kar naenkrat? Edini način je, da se reže pri sociali. Vse levo ekstremistične vlade, ki so še ostale visijo na nitki. Nimajo jajc dirat socialo, ker odletijo v trenutku.

Rezerve za oborozitev so pomoje v javnem dolgu. Nemcija ima 62 procentno, Slovenija ima 68 procentno zadolzitev. Poglej si zadolzitve Amerike, Japonske, Francije, Italije, Belgije. Povprecje EU je 82. Pomoje bodo tukaj sedaj stisnili, drugih opcij ni.

Scaramouche3 ::

Ima kdo kaj v STOXX Europe 600 ETF?

Imam, cca 15 % portfelja.

LeXani ::

Scaramouche3 je izjavil:

Ima kdo kaj v STOXX Europe 600 ETF?

imam trenutno 20%, imam se rheinmetall, leonardo, nvidia. alibabo prodal z 35% profita.
zamudil ameriške farme z kokošjim jajci..
Čas prve prijave 04.11.2005

musicfreak je izjavil:

medtem ko S&P500 tone pa danes Dax ETF 2,5 plusa. jaz bom preselil raje v dax vse skupaj.

Torej v s&p500 si nalagal ko je močno lezel gor - buy high
Prodal boš, ko pada dol - sell low
Dax boš kupil ko leti gor - buy high

Opažaš vzorec? :)

musicfreak je izjavil:

Sparkxl je izjavil:

Rezerve za oborozitev so pomoje v javnem dolgu. Nemcija ima 62 procentno, Slovenija ima 68 procentno zadolzitev. Poglej si zadolzitve Amerike, Japonske, Francije, Italije, Belgije. Povprecje EU je 82. Pomoje bodo tukaj sedaj stisnili, drugih opcij ni.

To je pichkin dim, kaplja v morje. Švabi kaj dosti več ne bodo dvignili dolga, vse ostale države so krepko nad tem. Aja pa ne pozabi, treba je še financirati zelene blodnje, pa oživitev gospodarstva, pa obnovo ukrajine bomo tudi mi plačali. Vse skozi zadolževanje, ki je že zdaj visoko? Ob vedno nižji produktivnosti?

Kako pa to super poteka, pa niti ne rabimo daleč stran pogledat, ker imamo tukaj UK: ti so se fanatično zagnali v ukrajinsko greznico. Not zmetali ogromno. In potem lani šoker: imamo gromozansko luknjo v proračunu!?!? Ja kaj bomo? Ja nič, dvignimo davke. In podpora vladi je na dnu, dolgo se ne bo več držala. Še klovn Farange jih je prehitel.

In to se bo zgodilo v eu.... oboroževanje bo šlo na račun sociale in višjih davkov. In bodo letele glave.
Treba je resnici pogledati v oči: smo broke

Matejjjjj ::

Broke so tudi ZDA; zato pa se umikajo iz zgodbe... Mi v EU bi financirali solarne elektrarne, ZDA pa naj plačujejo trilijone kreditov za vzdrževanje vojske.

Ni kaj, Bin Ladnu je uspelo, zrušil je zahod. ZDA so bile proračunsko dobro postavljene dokler niso krenili v vojno proti terorizmu, trajajočo 20 let+. Ta jih je finančno uničila, tako kot je Afganistan izčrpal Sovjetsko zvezo..

ripmork ::

musicfreak je izjavil:

Huh? Zdej ko pada se kupuje S&P500, ne obratno :)

Nedaven padec izkoristil za dokup Nvidie, Amazona in podvojil DCA v sklade. V nizki pripravljenosti na nove popuste.

Caracas ::

mal prehitro bi rekel. Trump bo ornk sesul USA gospodarstvo - ornk zmanjšuje investicije države, nabija carine in uvaja druge protekcionistične ukrepe, preganja poceni delovno silo iz države...

trololololo ::

ripmork je izjavil:

musicfreak je izjavil:

Huh? Zdej ko pada se kupuje S&P500, ne obratno :)

Nedaven padec izkoristil za dokup Nvidie, Amazona in podvojil DCA v sklade. V nizki pripravljenosti na nove popuste.

Pa dobro ali ti trolaš ali ne znaš pogledati makroekonomske slike? SP ni realno padel nič.

Med finančno krizo leta 2008 je S&P 500 od oktobra 2007 do marca 2009 izgubil približno 57 % svoje vrednost - takrat se kupuje.

Ne kupuje se v fazi euforije, razen če ne maraš svojega denarja.

LapD ::

Na Interactive Brokers sem ob prijavi preko referrala dobil za nagrado neko IBKR delnico, ki poleg vsega izplačuje še neko dividendo. Zdaj pa vprašanje: Bi moral jaz to prejeto delnico prijaviti FURSu kot darilo, potem pa še poročati o prejetih dividendah, tudi če gre za nekaj centov? Poleg tega je izplačan še nek "Interest" in "Interest Accrual". V glavnem zakompliciral sem si življenje s tem referralom :) Sigurno ima kdo podobno izkušnjo, pa me zanima, kakšen je pravilen postopek, da ne bo kakšnih zapletov z davčno. Vem da sem zdaj rok zamudil, ampak samoprijava je še vedno možna.
web&motion designer

ripmork ::

Caracas je izjavil:

mal prehitro bi rekel. Trump bo ornk sesul USA gospodarstvo - ornk zmanjšuje investicije države, nabija carine in uvaja druge protekcionistične ukrepe, preganja poceni delovno silo iz države...

Definitivno nas čaka nepredvidljiva situacija, ja, znajo bit še konkretni padci... v bistvu sem sedaj investiral tisto, kar bi moral v decembru in januarju (DCA v sklade prilagajam - ko je zelo visoko ga pol zmanjšam).

dev ::

LapD je izjavil:

Na Interactive Brokers sem ob prijavi preko referrala dobil za nagrado neko IBKR delnico, ki poleg vsega izplačuje še neko dividendo. Zdaj pa vprašanje: Bi moral jaz to prejeto delnico prijaviti FURSu kot darilo, potem pa še poročati o prejetih dividendah, tudi če gre za nekaj centov? Poleg tega je izplačan še nek "Interest" in "Interest Accrual". V glavnem zakompliciral sem si življenje s tem referralom :) Sigurno ima kdo podobno izkušnjo, pa me zanima, kakšen je pravilen postopek, da ne bo kakšnih zapletov z davčno. Vem da sem zdaj rok zamudil, ampak samoprijava je še vedno možna.

Darila do X niso obdavčena (poglej do koliko), dividende pa moraš prijaviti normalno kot vsako drugo ja.
All we have to decide is what to do with the time that is given to us.

LapD je izjavil:

Delnice ni treba prijavit, če je bila takrat, ko si jo dobil, vredna manj kot 42 € (preveri, če je 42 € res pravi znesek). Prijaviti boš pa moral prodajo, ko boš delnico prodal.

Dividende pa seveda moraš prijavit. Je ravno kakšen teden nazaj bil en gost pri podcastu Money how, ki je ravno to rekel. Ob odprtju računa je dobil neko delnico od Nike-a al neki tazga, dobil je 12 centov obresti in je to prijavil. Davka seveda ne bo potrebno plačat, ker ga je manj kot 10 €, prijaviti je pa vseeno treba.

Se slučajno razprodaja širi čez atlantik? Zelo rdeče je danes pri nas

A si kaj drugega pričakoval? Mene preseneča edino tonitev dolarja...

Market crash here we come ...... 8-)
Hold onto your butts!

(btw. to je iz Jurskega parka, za mlajše, ki tega ne veste)

rini ::

rini je izjavil:

Ko Trump prime za krmilo, bo letelo. Pa da vidimo ta show.

Že letimo!

Sparkxl je izjavil:

Katere gledaš v EU?

redtech je izjavil:

Sparkxl je izjavil:

Katere gledaš v EU?

Samo taglavne indexe

energetik ::

Malidelničar je izjavil:

Market crash here we come ...... 8-)
Hold onto your butts!

(btw. to je iz Jurskega parka, za mlajše, ki tega ne veste)
Bomo videli. Rabim vsaj še 10% crasha, da končno prestavim še preostanek dod. pok. zav. v dinamični sklad. >:D
vires in numeris

Opala opala, nekaj delnic, ki sem jih imel na radarju že pada. Nice, nice, očitno bo marca en nakup za čim nižji vstop 8-)

energetik ::

Zaenkrat mi rit odnašajo EU consumer staples, GILD in RIO.
Ne razumem pa točno vzroka, da 10y EU obveznice padajo, oz. yieldi rastejo, pri tem da misli EU nižati obrestne mere in naprintati par 100 miljard EUR za vojno industrijo.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()
««
208 / 212
»»