» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
44 / 202
»»

jWill55 ::

Jaz sem dobil denar gor takoj, zjutraj nakazal, po 12. uri je bilo gor.

rini ::

men je pa ravnokar prislo

Hvala!

sakpre ::

jWill55 je izjavil:

Čestitam vsem holderjem MRNA, danes hud poskok, jaz sem nažalost izstopil pri 32. :D

Ali je skrivnost kako si se odločil ravno kupiti to delnico, namreč sam sem že pred mesecem obotavljam med večimi, ki delajo na razvoju cepiva, med njimi tudi na Moderno, pa sem potem odnehal. Pure luck ali res dobra proučitev podjetja ?

jWill55 ::

Dejansko sem vložil v 3 podjetja, ki se ukvarjajo z razvojem in je bil bolj kot ne gamble. Vedel sem, da bo push iz strani Trumpa pomagal, kar je poskrbelo za prvi skok. Potem pa je pač šlo pričakovano naprej.

sparovcek2 ::

Bati se za Teslo in hkrati dolgorocno investirati pa je kontradiktorno... Tesla je najmocnejsa od vseh delnic in ce gre dol, bo slo dol vse.

Jaz sicer trenutno vidim najvec potenciala v emerging markets, kriptovalutah in pa pot stockih(koncno). Zdi se mi da bo kratkorocno tu akcija.

Nekdo je rekel, da bi si zelel imeti 50% dobicka. To je priloznost :D

Sicer pa kje smo glede delnic? Ko se omeji karantena, dobesedno "Back to normal".

Zgodovina sprememb…

Machete ::

No tu je ene par pointov, da obnašanje delnic ni vedno racionalno ipd.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

WarpedGone ::

Obnašanje delnic iz danes na jutr *ni nikoli in nikjer* racionalno v znatnem deležu premika.Je en sam FOMO in manipulacija čustev.

Vlagaš vi tiste delnice, katere razumeš dost dobro, da si sposobn obvladat svoja čustva.
Ampak velika večina prebere en naslov članka in se že prebrača do telefona kako je nujno takoj kupt/prodat...

In nato okrog pridiga, kako njega XY ful skrbi.
Pri delnicah TE NE SME V NOBENEM TRENUTKU SKRBET. Če te, si že grdo zaHebal.
Zbogom in hvala za vse ribe

FireSnake ::

AMD se nenehno giblje med 42USD in 56USD.
https://finance.yahoo.com/quote/AMD?p=A...
Izkorišča kdo to?
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

secundus ::

WarpedGone je izjavil:

Obnašanje delnic iz danes na jutr *ni nikoli in nikjer* racionalno v znatnem deležu premika.Je en sam FOMO in manipulacija čustev.

Vlagaš vi tiste delnice, katere razumeš dost dobro, da si sposobn obvladat svoja čustva.
Ampak velika večina prebere en naslov članka in se že prebrača do telefona kako je nujno takoj kupt/prodat...

Kaj pa če kupuješ ETF - je (recimo MSCI World), kjer staviš dejansko na celotno svetovno gospodarstvo, da mu bo šlo dobro/slabo?
Za kupovanje posameznih delnic nimam dovolj znanja in ne časa, da bi gledal v drobovje posameznih podjetij. Preveč rizično.

Res mislite, da je najhujše že za nami?
Res ne razumem kaj se dogaja na borzi trenutno. Ravno obratno kot v realnem svetu. Je res že vse "priced in"
Mislite, da bo folk po prenehanju karantene spet na polno trošil? Kupil avto, gostilne polne ... ?

Ne vem, meni je vse skupaj komično. Še par tednov takega trenda pa bomo spet na vrhu, kjer smo bili. Sta zaslužna Fed-a in ECB za vse to? Gre ves naprintan denar na borzo in ne v realni sektor in posledično imamo inflacijo na borzi?

Prvi val sem zamudil, ker sem imel vezana sredstva na banki. Sicer bi mesečno kupoval svetovni ETF (klasika), samo trenutno kar ne upam izpeljat prvega naročila. Nekako imam slab občutek.

Kaj vi mislite? Makroekonomsko. Je res že konec in vse "priced in" na borzi?

zlabra ::

secundus je izjavil:

WarpedGone je izjavil:

Kaj pa če kupuješ ETF - je (recimo MSCI World), kjer staviš dejansko na celotno svetovno gospodarstvo, da mu bo šlo dobro/slabo?
Za kupovanje posameznih delnic nimam dovolj znanja in ne časa, da bi gledal v drobovje posameznih podjetij. Preveč rizično.

Res mislite, da je najhujše že za nami?
Res ne razumem kaj se dogaja na borzi trenutno. Ravno obratno kot v realnem svetu. Je res že vse "priced in"
Mislite, da bo folk po prenehanju karantene spet na polno trošil? Kupil avto, gostilne polne ... ?

Ne vem, meni je vse skupaj komično. Še par tednov takega trenda pa bomo spet na vrhu, kjer smo bili. Sta zaslužna Fed-a in ECB za vse to? Gre ves naprintan denar na borzo in ne v realni sektor in posledično imamo inflacijo na borzi?

Prvi val sem zamudil, ker sem imel vezana sredstva na banki. Sicer bi mesečno kupoval svetovni ETF (klasika), samo trenutno kar ne upam izpeljat prvega naročila. Nekako imam slab občutek.

Kaj vi mislite? Makroekonomsko. Je res že konec in vse "priced in" na borzi?

Jaz isto ne verjamem da je to že konec, lahko da konec pride z zamikom, ko bo že čez mesec dva zgledalo vse back to normal.
Realno so vsi zategnili pasove... tud če ne govorijo o tem

Johnny QJ ::

še najbolj realn kazalec kje je gospodarstvo je verjetno cena nafte oz povpraševanje po nafti, ki je seveda izjemno nizko... še vedno čakam na poletno padanje vrednost delnic

Lonsarg ::

Ne glede na vso krizo se je kupček denarja ki je na trgu se POVEČAL z ukrepi. Skratka jaz grem "in" ne z razlogom da se počutim varno v ETFju ampak z razlogom da bežim iz denarja, enostavno se bojim imeti v denarju prihranke in sem sam sebi dal na izbiro vložiti v nek ETF ali pa zapraviti (avto itd).

secundus ::

Lonsarg je izjavil:

Ne glede na vso krizo se je kupček denarja ki je na trgu se POVEČAL z ukrepi. Skratka jaz grem "in" ne z razlogom da se počutim varno v ETFju ampak z razlogom da bežim iz denarja, enostavno se bojim imeti v denarju prihranke in sem sam sebi dal na izbiro vložiti v nek ETF ali pa zapraviti (avto itd).

tudi jaz razmišljam podobno. Samo mislim, da je vseeno vse previsoko. Čakam popravek. Škoda, da nisem imel možnost vstopiti
v prvem padcu.

Kdo ve kakšna je korelacija med inflacijo in vrednostjo na borzah? Kako povečana inflacija v realnem svetu vpliva na vrednost na borzah? Pozna kdo kakšen pameten članek? Čeprav v kratkem se nam po mojem inflacije ni treba bati. Bo prej deflacija zaradi padca potrošnje, kljub printanju.
Čeprav na borzi se pa zna pojaviti inflacija. Vsaj po letu 2009 je bilo tako. Ves presežek denarja je šel na borzo ...

Machete je izjavil:

No tu je ene par pointov, da obnašanje delnic ni vedno racionalno ipd.

Apple. Zagotavlja mirno spanje in donose. To je to.

shawshank ::

Surova nafta je trenutno na najnižji točki v 21 letih (in je le na približno 15% vrednosti vrhunca, ki se je vlekel par let tam od 2005 do 2015).
Jaz osebno se tega še vedno ne dotaknem s palico, saj bolj zmanipuliran market težko najdeš.

Pa vi? Mnenja?

Zgodovina sprememb…

Zanimivo. Torej tudi nov dogovor o zmanjšanju črpanja ni dvignil ceno nafte.

Nafta dol, Tesla gor, le kdo bi razumel trg.

bobby ::

To, da gredo FAANG pa še tesla gor bi jaz pripisal kar lepemu vplivanju valute v ETF-e, kjer imajo tehnološke delnice večinsko vlogo. Samo pod tem pogojem si jaz lahko rezlagam trenutno stanje.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

A je kdo tu, ki meni da ne bo hujšega padca po temle morebitnem dead cat bouncu?
Sam ne vem, na kaj bi stavil. Racionalno, bi se moral še kar konkreten drop zgodit. 8-O

PrihajaNodi ::

Machete je izjavil:

A je kdo tu, ki meni da ne bo hujšega padca po temle morebitnem dead cat bouncu?
Sam ne vem, na kaj bi stavil. Racionalno, bi se moral še kar konkreten drop zgodit. 8-O

Firme ala apple, google majo tolk kesa da glava pece. Ne vedo kam z njim. Ti to kaj pove?
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Ne. To sta dve firmi.

Machete je izjavil:

Treba je vzet v zakup, da je bil padec zgodovinsko gledano izjemno hiter in velik.
Temu je, po mojem mnjenju, sledil preveč optimističen rebound zaradi FOMO.
Sedaj nas čaka neka stagnacija do začetka Q3, kjer pa se zna zgodit še en (občutno manjši) padec. Seveda pa bo takrat veliko odvisno tudi od politične situacije.

Še en dobro spisan današnji članek, ki opisuje dejavnike ki trenutno vplivajo na stock market: https://www.bloomberg.com/opinion/artic...

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

jst mislim da treba spremljat kako se bodo začele zadeve razvijati za navadne državljane. pričakujem da se bo začelo vse podirat kot hišica iz kart; folk v ameriki je masovno na cesti in čaka na hrano; ker so živeli iz meseca v mesec se bodo težje pobrali; turizem bo nula in vse kar je povezano z njim (letalski prevozniki itd...)...
morda je edino nafta ogledalo pravega scenarija, ko je nobeden ne troši več; pomeni da je vse obstalo.

to je moj negativni pogled.

pozitivni pa je pač 2 meseca mrka in potem pač naprej kot da se ni nič zgodilo, tečaji pa že vkalkulirali padce mesec nazaj...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

gruntfürmich je izjavil:

jst mislim da treba spremljat kako se bodo začele zadeve razvijati za navadne državljane. pričakujem da se bo začelo vse podirat kot hišica iz kart; folk v ameriki je masovno na cesti in čaka na hrano; ker so živeli iz meseca v mesec se bodo težje pobrali; turizem bo nula in vse kar je povezano z njim (letalski prevozniki itd...)...

Mislim, da je prispevek nas navadnih državljanov za celotno gospodarstvo precej manjši kot smo si pripravljeni priznat. Saj vemo, da se okrog ogromno meče dejstvo, da zgornjih nekaj procentov ljudi upravlja z večinskim deležem vsega denarja, kar najbrž tudi drži. Socialna situacija za ljudi, ki so ostali na cesti brez službe je seveda grozna, ampak ali res tako zelo prizadane gospodarstvo kot celo?
Sektorji, ki so najbolj donosni in obvladujejo večino kapitala, se mi zdijo precej varni kar se tiče izpada posla, in po večini obratujejo naprej (ZDA GDP by industries 2018). V tem je tudi glavna razlika med sedanjo in večino prejšnjih kriz.
Seveda to je le moje laično mnenje.

ploter90 ::

Eno vprašanje glede nakazila denarja na Interactive brokers IB:
Ali ste nakazali z UPN obrazcom na trr DE69 5021....in znesek si dali točno tak, kot ste ga napisal na svojem accountu (a notification has been created of yout intent to transfer EUR XXXXX,XX via WIRE DEPOSIT into accoutnt( ->tvoj)?
Naslov banke prejemnika je tista v Nemčiji ali Londonu?
Kaj se vpiše pod referenco?
hvaala

Jaz sem to delal prejšnji teden tudi prvič. Najprej sem v sistemu napovedal, da bom nakazal 1000 eur, a nisem nič. Medtem so mi že odobrili trgovalni račun. Takoj zatem sem napovedal veliko več in tudi ta isti znesek nakazal. To je zelo pomembno, da je znesek isti.

Izpolnjujes Sepa/UPN plačilni nalog. Nalog ima dve rubriki. Prva je plačnik (tvoji pravi podatki) in v vrstico napišeš referenco - številko (UXXX / ime priimek). V drugo rubriko plačilnega naloga je prejemnik. Račun torej nemške banke in naslov prejemnika v Angliji. V tem delu pod zneskom pustiš referenco prazno z oznako NRC.

Bobo95 ::

rini je izjavil:

Jaz sem to delal prejšnji teden tudi prvič. Najprej sem v sistemu napovedal, da bom nakazal 1000 eur, a nisem nič. Medtem so mi že odobrili trgovalni račun. Takoj zatem sem napovedal veliko več in tudi ta isti znesek nakazal. To je zelo pomembno, da je znesek isti.

Izpolnjujes Sepa/UPN plačilni nalog. Nalog ima dve rubriki. Prva je plačnik (tvoji pravi podatki) in v vrstico napišeš referenco - številko (UXXX / ime priimek). V drugo rubriko plačilnega naloga je prejemnik. Račun torej nemške banke in naslov prejemnika v Angliji. V tem delu pod zneskom pustiš referenco prazno z oznako NRC.

Jaz vedno vpišem nemški naslov in nemški bančni račun, pa se moj denar vseeno znajde gor :-)

Mogoče že, ampak ni pravilno. Naslov je vedno končni prejemnik.

Lepo predstavljeno v 4:40 minuti:

Zgodovina sprememb…

• spremenil: rini ()

WarpedGone ::

Žal vam ne bo všeč ...
Zbogom in hvala za vse ribe

Bobo95 ::

rini je izjavil:

Lepo predstavljeno v 4:40 minuti:

Bom poskusil vpisati še britanski naslov pa, da vidimo kaj bo :)
Bi si mislil, da bi dobil kakšno opozorilo od platforme, če ne bil trenutni naslov vredu.

trgovec35 ::

ploter90 je izjavil:

Eno vprašanje glede nakazila denarja na Interactive brokers IB:
Ali ste nakazali z UPN obrazcom na trr DE69 5021....in znesek si dali točno tak, kot ste ga napisal na svojem accountu (a notification has been created of yout intent to transfer EUR XXXXX,XX via WIRE DEPOSIT into accoutnt( ->tvoj)?
Naslov banke prejemnika je tista v Nemčiji ali Londonu?
Kaj se vpiše pod referenco?
hvaala

Nakazilo ni pomembno kaj si nastavil v sistemu, tisto je le kot proforma, da ti pokaže generalne podatke glede nakazila.
Jaz tistega nikoli ne uporabljam, nakažem ko mi ustreza, brez najave v sistemu. Podlogo imam v spletni banki enako že leta.

Da, nakazujem na račun v Nemčji, DE69 5021 itd.

Če si v dilemi, nakaži najprej 100 EUR in ko se vse v redu usede na račun, potem v bodoče ne bo dvomov:)

vsi izpolnjujete SEPO malce narobe.
v referenco je potrebno vpisati to kar ti oni zapišejo, mislim da je to tvoj račun. sam sem ga vpisal samo pod namen, ampak ker sistemi gledajo vse rubrike, denar vseeno pride na pravo mesto.
ker je v tujini navada da se vpisuje tudi naslov banke kamor pošiljaš denar, pri nas pa ne, je to narobe da se vpiše pod prejemnika samo naslov banke. potrebno je naslov prejemnika, jasno.

--------------------------------------------------------------

shawshank je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

Mislim, da je prispevek nas navadnih državljanov za celotno gospodarstvo precej manjši kot smo si pripravljeni priznat. Saj vemo, da se okrog ogromno meče dejstvo, da zgornjih nekaj procentov ljudi upravlja z večinskim deležem vsega denarja, kar najbrž tudi drži. Socialna situacija za ljudi, ki so ostali na cesti brez službe je seveda grozna, ampak ali res tako zelo prizadane gospodarstvo kot celo?
Sektorji, ki so najbolj donosni in obvladujejo večino kapitala, se mi zdijo precej varni kar se tiče izpada posla, in po večini obratujejo naprej (ZDA GDP by industries 2018). V tem je tudi glavna razlika med sedanjo in večino prejšnjih kriz.
Seveda to je le moje laično mnenje.

sem se tudi zamislil da recimo da zdaj rešujemo 'gospodarstvo' z finančnimi ukrepi. 2007+ smo reševali banke.

ok, ampak sistem v katerem smo je potrošniški. kdaj pa bomo reševali potrošnika, da bo lahko trošil?

če se je banke reševalo zaradi slabih kreditov, se bo gospodarstvo reševalo zaradi boznih indexov?

ne vem, ampak so to že postali tako veliki sistemi da so se 'zavedali samega sebe' in za delovanje ne potrebujejo več potrošnikov?
to mi je zelo zanimivo...

Zgodovina sprememb…

Bobo95 je izjavil:

rini je izjavil:

Bom poskusil vpisati še britanski naslov pa, da vidimo kaj bo :)
Bi si mislil, da bi dobil kakšno opozorilo od platforme, če ne bil trenutni naslov vredu.

Na spletni banki dobim imam ta obrazec

V rdečem polju vnesem referenco, v rumenem polju pa brez reference in zamenjam SI z NRC.

PreviousUser ::

Ali mogoče kdo ve, kako je s plačilom davka od dividend od ameriških delnic? Ali so dividende v USA neobdavčene in potem samo v Sloveniji plačaš 27,5%?

dividende plačaš samo SLO oz katere pač državljan si,..

U crap,.. davek plačaš v SLO,.. ne dividende,.. :D

CoreySteel ::

In Ameriki seveda tudi...
Twitter: @CoreySteel_

ja seveda,.. ameri imajo 15% davek, razliko do 27,5 plačaš SLO,.. Moraš v prijavi napisat tudi, koliko je bilo davka še odtrganega v Ameriki, če ti to BPH avtomatsko ne javi na davkarijo,..

mislim da se pri veliko stvareh plača toliko davka kot v domači državi, in enako je verjetno pri delnicah...

gruntfürmich je izjavil:

mislim da se pri veliko stvareh plača toliko davka kot v domači državi, in enako je verjetno pri delnicah...

Razloži,..

metalc ::

PreviousUser je izjavil:

Ali mogoče kdo ve, kako je s plačilom davka od dividend od ameriških delnic? Ali so dividende v USA neobdavčene in potem samo v Sloveniji plačaš 27,5%?

Če si fizična oseba in nerezident ZDA, ti bodo ob prejemu dividende iz ZDA Američani po defaultu odtrgali 30% davka. Na srečo imamo z njimi meddržavni sporazum, po katerem ti kot fizični osebi iz Slovenije trgajo samo cedularnih 15%. Da se bo sporazum samodejno izvajal, moraš še pred prvim ex dateom pri brokerju izpolniti obrazec W-8BEN, kjer se izrečeš o svojem davčnem statusu. Ko bo to urejeno, se ti bo avtomatsko trgalo teh znižanih 15%. Redno malo spremljaj, če ti obrazec ni po nekaj letih potekel in ga je treba obnoviti.

FURS ti bo na vse dividende ne glede na izvor odmeril tistih 27,5%. Ampak prej omenjeni sporazum določa, da ti priznajo in od odmere odštejejo plačan ameriški davek max. do višine 15%, s tem da se moraš v davčni napovedi sklicevati na sporazum in predložiti dokumentacijo, da je izvor dividende res ZDA in da si tisti davek dejansko plačal.

trenerkar ::

Še vedno iščem brokerja/karkoli kjer lahko kupim surovo nafto trenutna cena je 13€/sod. Gledal sem etoro ampak imajo samo CFD z minimalnim navorom in bolnim dnevnim fee-jem. Pravkar so tudi zgleda omejili dobiček na 100% :)

Je kdo našel kakšno boljšo varianto?

ne vem če takšnimi zadevami average joei prosto trgujejo...

metalc je izjavil:

PreviousUser je izjavil:

Če si fizična oseba in nerezident ZDA, ti bodo ob prejemu dividende iz ZDA Američani po defaultu odtrgali 30% davka. Na srečo imamo z njimi meddržavni sporazum, po katerem ti kot fizični osebi iz Slovenije trgajo samo cedularnih 15%. Da se bo sporazum samodejno izvajal, moraš še pred prvim ex dateom pri brokerju izpolniti obrazec W-8BEN, kjer se izrečeš o svojem davčnem statusu. Ko bo to urejeno, se ti bo avtomatsko trgalo teh znižanih 15%. Redno malo spremljaj, če ti obrazec ni po nekaj letih potekel in ga je treba obnoviti.

FURS ti bo na vse dividende ne glede na izvor odmeril tistih 27,5%. Ampak prej omenjeni sporazum določa, da ti priznajo in od odmere odštejejo plačan ameriški davek max. do višine 15%, s tem da se moraš v davčni napovedi sklicevati na sporazum in predložiti dokumentacijo, da je izvor dividende res ZDA in da si tisti davek dejansko plačal.

Hvala za pojasnilo! :)

metalc je izjavil:

PreviousUser je izjavil:

Če si fizična oseba in nerezident ZDA, ti bodo ...
Da se bo sporazum samodejno izvajal, moraš še pred prvim ex dateom pri brokerju izpolniti obrazec W-8BEN, kjer se izrečeš o svojem davčnem statusu.

Ooo, kako je z veljavnostjo obrazca W-8BEN, če imaš več različnih borznih posrednikov (domačih in tujih), ali potem ta enkrat izpolnjeni obrazec velja za vsa trgovanja v ZDA, ker si sklepam, da si potem v kakšnem centralnem sistemu?

mitoess ::

Še eno vprašanje glede dividend/različnih borz. Torej gledam delnice, ki trgujejo na NYSE in XETRA. Z vidika obdavčenosti dividend ter ostalih obdavčitev (prodaja), kje se mi jih bolj splača kupiti? Moram na kaj posebej paziti?
Hvala.

w4nkst4 ::

Še vedno iščem brokerja/karkoli kjer lahko kupim surovo nafto trenutna cena je 13€/sod. Gledal sem etoro ampak imajo samo CFD z minimalnim navorom in bolnim dnevnim fee-jem. Pravkar so tudi zgleda omejili dobiček na 100% :)

Je kdo našel kakšno boljšo varianto?

tudi jaz iscem kaj pametnega za delnice, se posebej na dolgi rok kjer je cim manj stroskov...

Krenforum ::

Fantje, ce se zelite izpostaviti nafti vam predlagam kak etf ki ima notri predstavike podjetij iz energije..in sluzite s tem, ko bo nafta rastla bodo rastli tudi dobicki firm, izplacila divident itd...

Lahko greste tudi v uso sam ne priporocam:
https://www.bloomberg.com/opinion/artic...

sparovcek2 ::

Se vidi, da je trend obrnil, sedaj ko bi vsi kupovali. Se pred pol leta je tema samevala, malce se je investiralo, ampak ni primerjave z trenutno aktivnostjo.

Namesto delnic, surove nafte ipd.... Priporocam raje ruleto.

Ze dolgo ni bilo nobene napovedi, pa bom sedaj pljunil... Dodatni 50% padec za svetovne indekse pride se letos.

Virus je zajezen, karantena ucinkuje. Cim bo odpravljena in se socialni stiki ponovno vzpostavijo, se bo virus spet mnozicno razmnozil. Kje pise, da bomo sploh nasli cepivo za virus? Za HIV po desetletjih se vedno ne obstaja. Proti SARS virusom naj bi bila cepiva precej neucinkovita.

Se kaksen teden ali mesec, pa boste pozabili da virus sploh obstaja. "Back to normal".

p66966 Ze dolgo ni bilo nobene napovedi, pa bom sedaj pljunil... Dodatni 50% padec za svetovne indekse pride.[/st.citat naj bi izjavil:

FED won't let this happen. Pa še volil

FED won't let this happen. Pa še volilno leto je.

Zgodovina sprememb…

Kaj ste poslali za IBK verifikacijo naslova? Kolegu so zavrnili upn od trajnika od komunale(?), pa še to mastijo po en teden.
Sam se ne spomnim sploh kaj sem dal, mislim da internet položnico, ker nimam na trajnik.
««
44 / 202
»»