» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
91 / 208
»»

redtech ::

Zanimiv goldbug je maneco64, bivši bond trader.

Res zanimiv video na to temo! Na kratko sem povzel spodaj.

Tukaj razloži kaj se je zgodilo 1975

Why Did Gold and Silver Prices Drop So Sharply?

Henry A Kissinger Riyadh Met with King Faisal and senior Saudi officials. November 8–9, 1973
Henry A Kissinger Riyadh Met with King Faisal to discuss the Middle East peace process. December 14, 1973
Henry A Kissinger Riyadh Briefed King Faisal on the Syrian-Israeli peace process. March 2, 1974
Henry A Kissinger Riyadh Briefed King Faisal and Foreign Minister Saqqaf on the Israeli-Syrian negotiations. May 9, 1974
Henry A Kissinger Jidda Accompanied President Nixon. June 14–15, 1974
Henry A Kissinger Riyadh Reviewed the Middle East peace process with King Faisal and Foreign Minister Saqqaf. October 13, 1974
Henry A Kissinger Riyadh Discussed the Middle East peace process with King Faisal and Foreign Minister Saqqaf. November 6, 1974

Ugibam, da so na račun vpliva v regiji preko US Saudijci sprejeli petrodollar, drugače bi danes imeli v posesti večino zlata. Sklepam, da US danes moti hodlanje zlata Kitajske in Rusije.

- 10.12.1974 LONDON WHOLESALE GOLD DEALERS' VIEWS ON U.S. GOLD SALE AND PRIVATE U.S. OWNERSHIP
- 31.12.1974 Lansiranje Gold futures na Comex
- 1.1.1975 US residentom ni več prepovedana posest zlata

Dokument je bil od Bullion banks v Londonu in je bil poslan v US Department of the Treasurys. Skrbelo jih je, da bi zlato lahko šlo na $250, če bodo dobili bid za 2M oz.

Cena je od januarja 1975 do OKTOBRA 1976 padla iz $180 na $116 (malo postov višje sem omenjal, da je oktober nekaj posebnega).
Potem so stvari ušle izpod nadzora in je bil zlato januarja 80. pri $664.

Ker so zaradi "liberalnega trga" v US morali omogočiti trgovanje z zlatom, je Comex s futursi postal nekakšen pastir, ki preprečuje, da bi se horde fizičnih oseb lastitle velike količine fizičnega zlata, namen je seveda, da ostanejo v USD v dobrem in slabem.

Ko smo že pri PM, če koga zanima silver play :)
Rick Rule - Silver Will Rise Again, Relax

maldic ::

maldic je izjavil:

Na pomembni tocki? Oziroma na pomembnem obmocju?

Tradingview, svetovno znana platforma za trejdarje je 1 dan po objavi tega grafa objavila skoraj identicen graf na svojem uradnem twitterju, le da je brez narisanih crt, lol. Zgleda, da nas mediji nacrtno usmerjajo v podobne miselne vzorce.
https://twitter.com/tradingview/status/...

Sparkxl je izjavil:

Daj prosim nehaj najedati z nekim židovskim koledarjem, ker smo tukaj koliko se da resni. To lahko greš razlagat flateartherjem.
2007 se je zgodilo to, kar se zgodi vedno, ko so anomalije. Sledi korekcija ali crash. In kaj mediji piskajo nima nobene veze. Mnogim tukaj bi res priporočal kako knjigo o osnovah trgov in zakonitosti. Sploh mlečnozobeki tukaj so trdno prepričani da gre vedno vse samo gor in da je to, kar se trenutno dogaja čisto normalno. Saj drugega ne poznajo, ker so ob zadnjem crashu še palce sesali.

Ti pa bi lahko malo bolj raziskal zadevo. Ne gre se za koledar. Lahko bi uporabil metodo, ki se imenuje follow the money. Kot sem ze povedal, financne tokove in financni trg obvladuje pescica ljudi. Ce poznas njihova pravila, njihov nacin dela in v kaj verjamejo, ce so religiozni in ce prakticirajo dolocene obicaje, potem ti bo morda kaj bolj jasno. Se posebi, ce se doloceni vzorci ponavljajo. Pravis, da ste resni. Morda, tega ne zanikam. Ampak resnost nima nobene povezave z znanjem in vednostjo oziroma z informacijami. Lahko imas oboje, ni pa nujno.

CleanPower ::

Ojla kolegi delničarji :) Na trading 212 se mi je čez vikend izvršil en limit order po ugodni ceni, torej ko je bila borza zaprta (deutsche borse). Mi lahko kdo razloži kako je do tega prišlo? Je nekdo čez vikend oddal nek slab sell order?

Zgodovina sprememb…

Goody je izjavil:

Kaj bi ti rad chart analizo za bankrotirano podjetje? Cena bo šla zelo verjetno v končni fazi v nulo. Ali bankrot, ali pa neke vrste nacionalizacija. Seveda pa lahko kej poskoči vmes.

maldic je izjavil:

Ne, za vpliv na svetovno gospodarstvo. Sicer ne spremljam toliko ampak pravijo, da lahko to vpliva na svetovno ekonomijo in je ekvivalent lehman brothers. Ampak ne vem, ker nisem raziskoval.

Goody je izjavil:

Niti približno, lahko pa še seveda dodatno disruptira hang seng, ki je že tako ornk dol zaradi posegov (ki so bay the way nič bolj ne tržni kot so recimo evropski) Kitajske na trg internetnih delnic in posledičnega medijsko orkestriranega šorta velikih usa igralcev.

Rtv objavil nov borzni komentar 19. septembra, v katerem se ne strinja s tabo.
Namrec poudarja pomembnost tega podjetja, da bi lahko vplival na svetovni trg. Seveda verjetno povzemajo tuje svetovne medije in financna porocila, ki so v lasti pescice.
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/borz...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: maldic ()

Lonsarg ::

CleanPower je izjavil:

Ojla kolegi delničarji :) Na trading 212 se mi je čez vikend izvršil en limit order po ugodni ceni, torej ko je bila borza zaprta (deutsche borse). Mi lahko kdo razloži kako je do tega prišlo? Je nekdo čez vikend oddal nek slab sell order?
Dolocene borze imajo after hours, ne vem sicer detajlov kako in kaj se matchajo orderji v teh off hours.

Ali je kdo v zelenem danes? Na takšen dan bi si moral izklopit internet, da ne gledam :)

Goody ::

Od 18 delnic kjer sem long imam samo eno v zelenem (RWE)...na srečo sem nekaj malega tudi short za hedge (še vedno precej net long), tako da ni tako obupno. Sem pa seveda v rdečem.

Najbolj me tepe prehiter vstop v kitajce. Jim dam še nekaj, pol bom pa zapru če bo šlo še dol.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Goody ()

energetik ::

redtech je izjavil:

Ali je kdo v zelenem danes? Na takšen dan bi si moral izklopit internet, da ne gledam :)
Jaz z veseljem gledam in čakam na ponovni vstop po diskontnih cenah. Iz skladov sem preko poletja počasi izstopal, nazadnje par dni iz ACWI, zgleda da sem natančno zadel vrh :D

Goody je izjavil:

Od 18 delnic kjer sem long imam samo eno v zelenem (RWE)...na srečo sem nekaj malega tudi short za hedge (še vedno precej net long), tako da ni tako obupno. Sem pa seveda v rdečem.

Najbolj me tepe prehiter vstop v kitajce. Jim dam še nekaj, pol bom pa zapru če bo šlo še dol.
Misliš da je prehitro? Jsz v kitajski index počasi po kosih dajem od konca avgusta. Mislim da bo šlo še nekaj dol, ampak takrat bom še dodal pozicijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

gruntfürmich ::

danes je vse rdeče, še kripto.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

@energetik, ja, šortarji bodo tale Evergrande štorijo še ziher izkoriščali za pritisk navzdol po celem trgu, tudi korekcija (10+%) v Usa je zelo verjetno pred vrati. Bomo videli, je rekel slep. Sam nekaj hedgam, samo zaenkrat ostajam net long. Imam tudi več kot pol portfelja v delnicah z beta precej pod 1...

pikachu004 ::

redtech je izjavil:

Pri meni vse 4 pozicije rdeče.

-Facebook
-Intel
-Irobot
-Xiaomi

Ne bom prodajal, čepraj sem v plusu glede na nakupe. Čakam priložnosti za dokup, vseh treh USA. Kitajsko bom pa pustil na miru nekaj časa :)

A kej trejdate po nacelu carovniskih ur oziroma triple witching hour? Zdaj v petek 17. septembra je spet bilo, kajne? Kako potem to upostevate, daste na ta dan pivotno tocko potem pa na podlagi pivotne tocke se odlocite kako boste trejdal?

Zgodovina sprememb…

Jaz sem danes vstopil s par dobrimi trejdi. S&P information technology in nasdaq 100 ...

Upam da kmalu zacne rasti..

Zgodovina sprememb…

US bo odprla lete iz EU za polno cepljene, zato je bil RR.L danes modra zvezda, od PM me je presenetil CEY.L

Mal dvomim da je sedajle že čas za buy the dip...

Prvi graf je bil objavljen cisto pri vrhu marketa, dne 7. septembra 2021. Sicer je bil objavljen v sosednji kripto temi. Na grafu so oznaceni 7 letni ciklusi. Kot zanimivost, nov 7 letni ciklus se je zacel 6. septembra 2021, torej pri samem vrhu.
Drug graf pa je danasnji dan 20. september ko je market priblizno 5,5 procentov padel od najvisje tocke. Rad bi opozoril, da tole ni financni nasvet ampak jemljite kot zanimivost. Ce je do zdaj 7 letni ciklus deloval, to se ne pomeni, da bo tudi tokrat. Kot vidite je leta 2014/2015 dozivel le majhno korekcijo, tako, da ni nujno da bo. Narisan pravokotnik ne predstavlja nivo cene ampak casovni okvir, kolikor pac traja 7 jubilejno leto.

Zgodovina sprememb…

mgermo ::

CleanPower je izjavil:

Jaz sem danes vstopil s par dobrimi trejdi. S&P information technology in nasdaq 100 ...

Upam da kmalu zacne rasti..

Kako veš, da je dober trejd?
A nista sp info tech in nasdaq 100 bolj kot ne enaka?

7 letni ciklus? da ne bom dobil mesečnega perila...

mislim.

maš kake reference zakaj bi te poslušali? strokovnjak tehnične analize?

Se enkrat. Folow the money. Ni pomembno, kaj si ti mislis o 7 letnem ciklusu. Pomembno je kaj si o tem mislijo najbolj vplivni financni mogotci na svetu. Vsekakor pa imajo verjetno vec znanja od povprecnega retail investitorja. Znanja, ki ga ne ucijo v javnih solah.

Zgodovina sprememb…

CleanPower je izjavil:

7 letni ciklus? da ne bom dobil mesečnega perila...

mislim.

maš kake reference zakaj bi te poslušali? strokovnjak tehnične analize?

Ke?

bobby ::

Zelo lepo razloženo za vse, ki jih je malček strah ali ne razumejo,..
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

J.McLane ::

energetik je izjavil:

redtech je izjavil:

Jaz z veseljem gledam in čakam na ponovni vstop po diskontnih cenah. Iz skladov sem preko poletja počasi izstopal, nazadnje par dni iz ACWI, zgleda da sem natančno zadel vrh :D

Goody je izjavil:

Misliš da je prehitro? Jsz v kitajski index počasi po kosih dajem od konca avgusta. Mislim da bo šlo še nekaj dol, ampak takrat bom še dodal pozicijo.

Ti samo glej, da se ti ne zgodi kaj takega:
https://www.cnbc.com/2021/03/24/this-ch...

ker prej ali slej se ti bo in takrat boš spoznal da se je brez veze igrati s trgom in raje samo akumuliraš v tisto kar verjameš da bo na dolgi rok prosperiralo. Raje svojo energijo usmeri v razsikavo posameznih podjetij, s skladi s takim igranjem ne boš dosegel kaj dosti.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

maldic je izjavil:

Se enkrat. Folow the money. Ni pomembno, kaj si ti mislis o 7 letnem ciklusu. Pomembno je kaj si o tem mislijo najbolj vplivni financni mogotci na svetu. Vsekakor pa imajo verjetno vec znanja od povprecnega retail investitorja. Znanja, ki ga ne ucijo v javnih solah.

tebe tudi še niso naučili da uporabljaj logaritemske grafe.

Vsi ste pametni, jst sm pa edini ki si dejansko izplačuje. Kaj sem rekel včeraj? Kaj se je zgodilo danes? Prosim da ste tiho kot miške

FireSnake ::

Ste že dali zahtevo za migriranje DEGIRO računa na nov portal?
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

CleanPower je izjavil:

Vsi ste pametni, jst sm pa edini ki si dejansko izplačuje. Kaj sem rekel včeraj? Kaj se je zgodilo danes? Prosim da ste tiho kot miške

Nisi edini, jaz sem že od julija naprej prestavljal v denarni sklad, in to brez stroškov ter davka. Zdaj bom lepo počakal, da pade vse skupaj do podna, nato spet prestavim nazaj v ustrezne panoge.

To me res firbec matra kaj boš dosegel s tem početjem, ne pozabi napisat kdaj boš začel kupovat.

Mato989 ::

Ja za isti denar bo dobil več delnic, če bo šlo gor nazaj na enako vrednost kot julija bo v plusu =)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

mgermo ::

FireSnake je izjavil:

Nov portal?

Tako je ko na delnice uletijo veliki znalci iz kripta. Za nas reveže ne ostane nič več. (al pa se moramo začeti hvaliti z vsakim poslom, ki prinese procent ali dva...)

J.McLane je izjavil:

To me res firbec matra kaj boš dosegel s tem početjem, ne pozabi napisat kdaj boš začel kupovat.
Kaj pa naj naredim, pustim notri da vrednost pade? Čeprav se je od daleč videlo da je napihnjeno do konca?
Od novega leta sem z Vzajemci profitiral 7%. Meni se zdi to odlično za 2/3 leta, glede na to da so tu všteti tudi vstopni stroški. Glede na kripto je pa seveda ta dobiček mizeren...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

FireSnake ::

mgermo je izjavil:

FireSnake je izjavil:

Nov portal?

Do 30., ta mesec, imaš čas, da daš zahtevo in odpreš račun (z istim uporabniškim imenom) na novem portalu.
Na degiro pa potrditi, da želiš prenesti račun.

Nisi dobil elektronske pošte?
So opozarjali že en čas.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnake ()

strawman ::

FireSnake je izjavil:

Nisi dobil elektronske pošte?
So opozarjali že en čas.

Jaz nisem dobil ne elektronske pošte, niti ne vidim tega nikjer med Degiro notificationi, pa uporabljam Degiro že 5+ let.
Ne najdem tudi nobenih Degiro related novic o tem.

Nov portal v smislu Degiro v2.0 ali drug broker?

ni bil prvi takšen padec delnic v zadnjem letu. kaj hitro se lahko zgodi da dražje odkupuješ čez nekaj časa...

PowaAaaaH ::

pikachu004 je izjavil:

redtech je izjavil:

Pri meni vse 4 pozicije rdeče.

-Facebook
-Intel
-Irobot
-Xiaomi

Ne bom prodajal, čepraj sem v plusu glede na nakupe. Čakam priložnosti za dokup, vseh treh USA. Kitajsko bom pa pustil na miru nekaj časa :)

razlog za hodlanje in dokupovanje Intela?

@PowaAaaaH: Da ne bom predolg: Link1 in Link2

P/E 11.8
Net Profit margin 25.67%
5 Year EPS Growth 16.18%
5 Year Sales Growth 7.06%
Current Ratio 2
Dividend Yield 2.62%
Payout Ratio 30%

Klik do podatkov.
Kljub vsem negativnim novicam in primerjava z AMD, je Intel še vedno rastoče podjetje. Stabilni prihodki in dobički, stabilne dividende, 20+ let letno višanje dividend. Ugledno podjetje z veliko znanja in denarja na zalogi. Močen odkup delnic.

Sparkxl ::

Vse lepo in prav, zdaj pa poglejmo malo v prihodnost. Pa ne daleč, recimo 5 let.
Intel tempo v high endu ne folga več. 5nm in manj ne znajo delat, že 7nm jim ne gre od rok. Proizvodnjo prepuščajo tsmcju in podobnim. Se pravi operirajo v srednjen segmentu. In na tej točki pridemo do trumpa in kitajcev.
Ker jim je oranžni nagajal, so se kitajci odločili, da stvari vzamejo v svoje roke. V ta sektor zlivajo ziljone, kradejo na veliko,... Ker jim je jasno, da če se ne osamosvojijo, so gotovi.
Baje so že prišli do 7nm. Vse kar je pod tem že obvladajo. Problem pri silikonu je spravit to v veliki obseg proizvodnje. Ne gre iz danes na jutri. Ko pa bodo tako daleč, bo intel med prvimi ki bo v težavah, ker kitajci se bodo garantirano šli dumping, samo zato da uničijo intel.

@Sparkxl: zato pa je toliko bolj zanimivo staviti kontra :) glede na ceno delnice (P/E 12) je očitno da sem v manjšini in upam/verjamem v preobrat, kjer bo Intel zmagovalec. Pri tej ceni bom zadovoljen tudi samo z 5% letno rastjo prodaje, dobička in dividende.

bobby ::

S 5% je malo, komaj prides izven inflacije in davkov, no v bistvu moras upostevat se dividende da si izven
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bobby ()

marska83 ::

energetik je izjavil:

J.McLane je izjavil:

Kaj pa naj naredim, pustim notri da vrednost pade? Čeprav se je od daleč videlo da je napihnjeno do konca?
Od novega leta sem z Vzajemci profitiral 7%. Meni se zdi to odlično za 2/3 leta, glede na to da so tu všteti tudi vstopni stroški. Glede na kripto je pa seveda ta dobiček mizeren...

Če bi dal v začetku leta v MSCI World bi bil pa kljub padcu v zadnjem tednu na +13%.

https://markets.businessinsider.com/ind...

Vprašanje koliko je smiselno ves čas prestavljati iz enega sklada v drugega, glede na to da boš težko zadel vrhove razen s srečo. Napihnjeno do konca je zgledalo že 3 leta nazaj, pe če bi takrat prestavljal v denarne sklade bi imel kvečejmu manj enot za isti denar :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: marska83 ()

bobby je izjavil:

S 5% je malo, komaj prides izven inflacije in davkov, no v bistvu moras upostevat se dividende da si izven

Ja, trenutno. Če podjetje zraste in bo dividenda višja kot sedaj, je pa dividendni donos glede na vložek višji. Primer: Coca Cola izplačuje dividendo 1.68$/delnico. Če bi jo kupil pred 30 leti, ko je bila cena delnice prav toliko, bi imel danes 100% letni dividendni donos (glede na vložek). Ja, vem da je 1.68$ pred 30 leti in danes drugače, ampak ne spet toliko. 100$ leta 1980 je danes vrednih 326$.

PowaAaaaH ::

pikachu004 je izjavil:

@PowaAaaaH: Da ne bom predolg: Link1 in Link2

P/E 11.8
Net Profit margin 25.67%
5 Year EPS Growth 16.18%
5 Year Sales Growth 7.06%
Current Ratio 2
Dividend Yield 2.62%
Payout Ratio 30%

Klik do podatkov.
Kljub vsem negativnim novicam in primerjava z AMD, je Intel še vedno rastoče podjetje. Stabilni prihodki in dobički, stabilne dividende, 20+ let letno višanje dividend. Ugledno podjetje z veliko znanja in denarja na zalogi. Močen odkup delnic.

Razumem. Ampak njihova 25 letna zgodovina na chartu me odvrača, da bi sploh pomislu, da bi investu v njih, ko imaš toliko (zame) boljše izbire. Že to da v 21 letih niso prebil ATH iz tech booma mi osebno pove veliko (12 let imamo že nek "bull run" od prejšne krize).

Pač ja fundamentals so pomembni ampak najboljš za moje pojme je kombinacija z TA. Če ti je do dividend pol delno še razumem, sigurno bolš kot nek AT&T..

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: PowaAaaaH ()

Sej to je večno ugibanje, kaj bi raje. Si pripravljen plačati za Intel P/E 12 ali za Amazon P/E 60 ali za Apple P/E 30 ali za Evergrande P/E 1.5 :D

Kje je sedaj ta težko pričakovani padec?

Trg je nepredvidljiv tako navzgor, kot navzdol, treba je delat na dolgi rok in akumulirati v tisto kar verjameš, ne glede na splošne vetrove na finančnih trgih.

J.McLane je izjavil:

Kje je sedaj ta težko pričakovani padec?

Trg je nepredvidljiv tako navzgor, kot navzdol, treba je delat na dolgi rok in akumulirati v tisto kar verjameš, ne glede na splošne vetrove na finančnih trgih.

Po moje ga ne bo, dokler se ne dvignejo obrestne mere ali se zgodi kakšen zlom večjega podjetja?

Edit: jaz riskiram in stavim na to, da bo enkrat borza nižje kot je sedaj. Pri mojih letih si to še lahko privoščim :)

Zgodovina sprememb…

chrush ::

Prip adcu pac obcasno povecas pozicijo in upas, da si jo zadel na dnu, tako lahko prej pokrijes izgubo. Res pa je, da ne sme firma propasti. Po drugi strani imas razpseno v vec delnic in prezivis tudi propad. Je po to strategija za dolgi rok. Vsaj pri meni. Medtem ko pri forexu te to pokoplje. Vsaj meni je ze parkrat na tak nacin spraznilo racun. Eden izmed polomov je bil nakup EUR/GBP v katerega sem bil preprican da bo prej 1:1 kot pa 0:85. Kupil pri cca 0,88 pred izstopom GB.

Na forexu te pokoplje vzvod (izposojen denar), isto bi te pri delnicah.

chrush ::

Res je. In vcasih je bil ta vzvod se vecji, kot je danes. Govorim za EU drzavljane. In pa se mi zdi, da je gibanje precej bolj volatilno, kot je gibanje delnic.
««
91 / 208
»»