» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
30 / 190
»»

Gone ::

Hvala, enako.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: zmaugy ()

Okapi ::

Gone je izjavil:

Vsakomur svoje, meni je največja iluzija kapitalizma ravno ta, da ljudlje mislijo da je z nakupom promila ali manj firme naredijo tole "what is really happening is you're taking ownership in a company."

V resnici je narobe to, da se tako ne obnašajo. Ker nisi lastnik firme, če dnevno (ali tedensko, ali mesečno) menjaš firme, katerih lastnik si. Kot lastnik se obnašaš, če imaš delnice določene firme desetletja, in se odločaš o nakupu na podlagi izplačila dividend, ne trenutne vrednosti delnice.

Kakor hitro je v ospredju trenutna vrednost delnice, in kupuješ ter prodajaš na osnovi tega, si le kockar na borznem trgu, ne lastnik firme.

Problem sodobnega kapitalizma, daleč največji, je to, da firme niso več v lasti lastnikov, temveč kockarjev. Ko nastopije težave, lastnik poskuša reševati svojo firmo, kockar pa proda delnice in kupi druge.

Eh ja, dejansko si lastnik firme le v primeru če imaš na poslovanje firme, izbiro vodstva ali karkoli povezano s firmo, kakršenkoli vpliv. Ki ga pa kot micro lastnik seveda nimaš. Dividende nimajo nobene zveze. Dividende so za mikro lastnike le postopni zaslužek špekulativnega vložka. Je prav vseeno (no davčno in časovno ni) ali služiš preko dividende ali z rastjo vrednosti delnice. Tista podjetja, ki na veliko izplačujejo dividende po eni strani govorijo da ne vedo več kako rasti in da lastniki vedo bolje kako plasirati dobiček.

Zgodovina sprememb…

Pomembno je, kako se obnašaš. Tudi kot mali delničar imaš svoj glas, in če to svojo pravico uveljavljaš (tudi če je vpliv majhen - podobno kot na državnih volitvah), potem se obnašaš kot lastnik.

Že če delnic ob težavah oziroma padcu ne prodaš, kot solastnik izkažeš podporo vodstvu firme in s tem pomagaš pri reševanju težav.

Če delnice prodaš, se obnašaš kot kockar.

Ok, pol se pa le obnasaj Sancho Pansa style...Pa imaš kakšen delež v kakšnem par milijardnem biznisu? Se obnasas ko si napisal, karkoli to spremeni, razen v tvojem občutku? Sam imam recimo 4% delež v enem startupu, pa se tudi tam nimam za dejanskega lastnika.

Zgodovina sprememb…

adut81 ::

A vidite kaj se dogaja z delnico INO, mi je kar hudo pa imel sem jo na radarju.

Gone je izjavil:

Ok, pol se pa le obnasaj Sancho Pansa style...Pa imaš kakšen delež v kakšnem par milijardnem biznisu? Se obnasas ko si napisal, karkoli to spremeni, razen v tvojem občutku? Sam imam recimo 4% delež v enem startupu, pa se tudi tam nimam za dejanskega lastnika.

Ja, imam delnice Krke, že od izdaje certifikatov dalje, se pravi 20 let, ali nekaj takega. Kasiram dividende in vsako leto glasujem na skupščini delničarjev (pisno). Obnašam se kot solastnik.

In kot sem rekel, problem sodobnega kapitalizma je, da so firme v lasti ljudi, ki se ne čutijo, oziroma ne obnašajo kot (so)lastniki.

Ok, si kdajkoli glasoval drugače kot so ti poslali napisano? Ali pa si celo sam poslal svoj predlog kateri je bil sprejet? 99,99% malih delničarjev tega ne počne, dejanski lastniki podjetja ste izključno v svoji domišljiji. Vse kar lahko naredite s to lastnino je prodaja, podaritev. Kaj se bo pa s to lastnino počelo pa nimate nobenega vpliva.

Zgodovina sprememb…

sparovcek2 ::

Krka v zadnjih 10letih ni sla nikamor, pa je vse cvetelo... Kako bo sele v recesiji.

Konec marca je zakljucek cetrtletja. Pomoje je verjetno, da gredo delnice gor v zakljucek meseca, nato pa aprila in maja ne boj, mesarsko klanje.

Spekulacija seveda, ampak taksen vzorec je pogost in mislim da bi se lepo ujemalo z trenutnimi razmerami.

rini ::

True!

bobby ::

Na mesarsko klanje se kar naj pripravi za naslednji 2 leti. Tisr, ki misli, da je alkoholni (Corona) virus razloh za padec, ni. Je samo izgovor.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Ok, moje predvidevanje iz preteklih izkušenj je malo drugačno. Če se Corona ne umiri gremo seveda dol, sem že napisal kako sem pozicioniran. Če pa se umiri, bo pa šlo nekaj nazaj gor nato bo pa do volitev relativno mirno. Praktično nobeno leto volitev v usa ni blo nekih padcev. Jeseni pa...ne predvidevam nič.

Govorimo o ogromnem balonu na trgu. 10 let neprekinjene rasti. Nekatere delnice so pridobivale tudi po 100% na leto. Drug drugega so vzpodbujali: load load load...

To so dejstva.

Apple je imel v maju 2019 tečaj pri 170 eur, s tem da je bilo gospodarstvo v veliko boljši kondiciji kot je danes. Poglejte stanje podjetij v Selicijevi dolini. Veliki igralci bodo maksimalno izkoristili virus.

V Italiji karantena do 3. aprila. In ko sem napisal, da bo virus dosegel vrh v maju, je bil posmeh.

J.McLane je izjavil:

Na kitajskem je že upad okuženih, da bi virus vrh dosegel šele maja je malo za lase privlečena izjava.

WarpedGone ::

Jup, traders beware...
Zbogom in hvala za vse ribe

PrihajaNodi ::

rini je izjavil:

Govorimo o ogromnem balonu na trgu. 10 let neprekinjene rasti. Nekatere delnice so pridobivale tudi po 100% na leto. Drug drugega so vzpodbujali: load load load...

To so dejstva.

Apple je imel v maju 2019 tečaj pri 170 eur, s tem da je bilo gospodarstvo v veliko boljši kondiciji kot je danes. Poglejte stanje podjetij v Selicijevi dolini. Veliki igralci bodo maksimalno izkoristili virus.

V Italiji karantena do 3. aprila. In ko sem napisal, da bo virus dosegel vrh v maju, je bil posmeh.

J.McLane je izjavil:

Na kitajskem je že upad okuženih, da bi virus vrh dosegel šele maja je malo za lase privlečena izjava.

A pol shortas na polno? Sam vprasam, za frenda.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Krenforum ::

Ne smete pozabiti tudi dejstva nizkih obrestnih mer. Del rasti delnic je posledica tega, da se na depozitih/obveznicah zelo tezko kaj zasluzi. In se je, logicno del denarja selil v delnice.

Poceni bomo lahko tankali >:D

Delnice cista loterija. Ves samo, da ne bo padlo vec kot 20%, ker se trgovanje zakljuci ;((

J.McLane ::

rini je izjavil:

J.McLane je izjavil:

Dejansko sem podcenjeval ukrepe, ki jih je Kitajska izvrstno izvedla, to se sedaj kaže v Italiji, kako nepripravljena je bila. Amerika se mi zdi še bolj ignorantska.

Zdajle so se prebudili evropski vlagatelji in kot vidimo so zelo pesimistični, upam da bo od američanov ostalo še kaj optimizma, da se znebim kakšne pozicije, vsega ziher ne bom prodajal.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Se mi kar roke tresejo...

Pre-market danes več kot 10% minusa!

Mato989 ::

Ja kr jebeno, jaz sem nakazal 1 jurčka gor da se vključim v igro :P
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Scenarij smo že nekako predvideli, zdaj samo še moramo ugotoviti, kje bo dno.

WarpedGone je izjavil:

Jup, traders beware...

Indiakoromandija za šortanje. Tesla -12% recimo. Če se nafta ne pobere bo šlo še ornk nižje.

>> Tesla -12% recimo
Od kdaj točno, katera ura, minuta, sekunda.
Znaš povedat naslednji pravi trenutek?

Ne? Pol pa svoja napihovanja drži zase.
Še vedno na mnogokratniku petmestnega vložka.

WarpedGone je izjavil:

>> Tesla -12% recimo
Od kdaj točno, katera ura, minuta, sekunda.
Znaš povedat naslednji pravi trenutek?

Ne? Pol pa svoja napihovanja drži zase.
Še vedno na mnogokratniku petmestnega vložka.

LOL, sem napisal 6.6. ob 13.13 da sem šort - v tem topicu. Napihovanje? se ti ne zdi da je ravno tvoj drug odstavek napihovanje?

P.s.: Če si še vedno na mnogokratniku petmestnega vložka v TSLA, pomeni tudi da si v 14 dneh tudi izgubil mnogokratnik petmestnega vložka...

Trejderji niste sposobni it ven iz okvirov papirnih izgub.

Točno ničesar nism zgubu.

hamez66 ::

Če nisi nič izgubil, potem tudi pridobil nisi nič. Samo profit na papirju. No, mogoče si pokasiral dividende.

Možnost prodati danes in pretopiti "papirni profit" v EUR v mojem slovarju ni napisan pod "nič".
Če bi vsi to kapiral, bi bli mal manj reveži.

WarpedGone je izjavil:

Možnost prodati danes in pretopiti "papirni profit" v EUR v mojem slovarju ni napisan pod "nič".
LOL, to je podobno, kot ko je moj pokojni fotr prišel domov in rekel, danes smo pa dva jurja prišparali. In potem razložil - sem videl v izložbi eno krasno obleko za dva jurja, pa je nisem kupil.:)

kow ::

Okapi, ne kvasi neumnosti. Ce ne drugega, ni davcni dogodek.

jao jao, tole prepucavanje med člani, namesto da bi si pomagali z nasveti. Saj ta forum je tako majhen, da nihče ne bi bil prikrajšan, če bi posnemal iste korake. Že na yahoo finance si člani medseboj pomagajo z informacijami.

https://www.24ur.com/novice/gospodarstv...
Bi se kar pridružil mnenju nemškega podjetnika, da je Kitajska zamolčala razsežnost coronavirusa in to kljub doslednem zapiranju območij in škropljenju javnih površin. Si ne predstavljam, do kam lahko odsotnost teh ukrepov šele pripelje Evropo in Ameriko.

Danes sem pomislil, da smo lahko davkoplačevalci veseli, da nimamo nove Adrie :)

WarpedGone je izjavil:

Če bi vsi to kapiral, bi bli mal manj reveži.

No, če gledamo zadnjih nekaj dni, imaš možnost, da pretopiš papirnato izgubo. Če si konsistenten, boš svojo matematiko upošteval vedno, ali pa nikoli, ne pa samo takrat, ko tebi paše.

adut81 ::

Danes gledam ZNGA, KR, MRNA, NET, INO

No, če gledamo zadnjih nekaj dni, imaš možnost, da pretopiš papirnato izgubo. Če si konsistenten, boš svojo matematiko upošteval vedno, ali pa nikoli, ne pa samo takrat, ko tebi paše.

Moja matematika pravi "sell when you need cash and not a day before".
Bom pa še dokupu za par deset jurjev, ko/če pade še za kako četrtino.

Ja, zmotil sem se. Moral bi napisat "če hočeš biti konsistenten, moraš matematiko ves čas upoštevati, ali pa nikoli, in ne samo takrat, ko tebi paše". Napisal sem pa "svojo matematiko", ki jo itak ves čas upoštevaš.

Torej praviš, da je 525 prava cena za vstop v Teslo? Ok, si bom zapomnil. :D

WarpedGone je izjavil:

Moja matematika pravi "sell when you need cash and not a day before".
Bom pa še dokupu za par deset jurjev, ko/če pade še za kako četrtino.
In zdaj misliš, da ti bo kdo verjel, da si v dveh, treh mesecih prišel do novih "par deset jurjev". Oziroma, zakaj nisi dokupil že takrat, konec decembra, v začetku januarja, ko je bila cena četrtino in več nižja od petkove.

Bolj je to machetejev način - kopil po 700, prodal po 800, znova kupil po 600, prodal po 700, zdaj čaka, da bo 500 in bo znova kupil.

>> Torej praviš, da je 525 prava cena za vstop v Teslo? Ok, si bom zapomnil. :D

Ne, pravm da bom js spet kupoval če/ko bo nazaj na 420.
Zakajne sedaj? Ker se mi razpoložljiv keš utopi v dnevnih nihajih, ni smisla lovit in ugibat.
Če ne bo, so be it.

@okapi
Tolaži se ...

Spura ::

Glede na to, da kot razumem Degiro temo, ta platforma ni vec na voljo v sloveniji, kaj bi bila najboljsa platforma za nakup low-cost indeksnih ETFjev za na daljsi rok? Lynx? Velikostne omejitve vplacil in podobno ni problem.

Vsakdo lahko zasluzi z delnicami, ampak malokdo pa lahko obdrzi profite. To je tezak del.

In sedaj, ko se je obrnilo po 10letih, vas bo vecina verjetno izgubila 90% vsega kar imate.

Metanje lahkega denarja po kavbojsko v Teslo ali karkoli drugega se na daljsi rok zagotovo ne bo obrestovalo.

miki2019 ::

Tole kar se sedaj dogaja je zgodovinsko, črni ponedeljek za nafto!
Posledično za vse ostalo.

PreviousUser ::

To pa je prosti trg... Indeks pade 7% in ustavijo trgovanje...

PreviousUser je izjavil:

samo za 15 minut

Mato989 ::

Gone je izjavil:

PreviousUser je izjavil:

samo za 15 minut

Še vedno je to nategovanje prostega trga =)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Mato989 je izjavil:

Gone je izjavil:

PreviousUser je izjavil:

samo za 15 minut

In prostega pada, ki je potem z zamikom. :))

miki2019 ::

Mato989 je izjavil:

Gone je izjavil:

PreviousUser je izjavil:

samo za 15 minut

Sej to se ve da so mehanizmi vgrajeni za prekinitev poslovanja sam sem mislu da je to 10%

Mato989 je izjavil:

Gone je izjavil:

PreviousUser je izjavil:

samo za 15 minut

Lej trguj s coini če imaš s tem problem...

Kaj pa ETF iShares Physical Gold? Premaknemo sem, dokler se ne umiri?

Pomoje bo zlato na koncu past. Ces, "safe haven". Na koncu bo padlo kot kamen, skupaj z vsem ostalim.
Sicer pa nimam pojma, to tako malo.

Matejjjjj ::

sparovcek2 je izjavil:

Vsakdo lahko zasluzi z delnicami, ampak malokdo pa lahko obdrzi profite. To je tezak del.

In sedaj, ko se je obrnilo po 10letih, vas bo vecina verjetno izgubila 90% vsega kar imate.

Metanje lahkega denarja po kavbojsko v Teslo ali karkoli drugega se na daljsi rok zagotovo ne bo obrestovalo.

Tole je lahko zame tudi objava desetletja. #bloodbath...

bobby ::

Mitcho: nimajo 100% gold backed. Samo za malo vec kot 50% je gold backed, ostalo je papirnato zlato.

Sparovcek: pojma nimam, kaj zelis povedat,..
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

bobby je izjavil:

Mitcho: nimajo 100% gold backed. Samo za malo vec kot 50% je gold backed, ostalo je papirnato zlato.

Eh, brezveze potem... Najbolje v denarju počakati.
««
30 / 190
»»