» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
279 / 280
»»

iKst_ ::

Ne razumem kaj je tvoj point. A sem kdaj napisal, da investiranje v eno samo delnico ni gamble?

ripmork ::

Jp, "stock picking" je riskanten, to ni presenečenje. Na voljo je ogromno izbire, veliko jo je slabe. Pa četudi človek izbere dobre delnice (a zafrkne timing in jih masovno kupi takrat, ko so res precenjene), ne bo imel posebej dobrega donosa.
Zato se tudi za večino ponavadi priporoča statistično varen "DCA" index investing.

Kdor ima potrpljenje / interes ter se dobro informira (analize trga, upoštevanje npr. Morningstar ocen in pomembnih indikatorjev, nakup zgolj undervalued opcij, ki stojijo na močnih finančnih temeljih, imajo nek "moat" in dobro vodstvo, ter ko se delnica prodaja pod dejansko intrinzično vrednostjo podjetja) in naredi dobro + diverzificirano selekcijo (ter predvsem ve, kaj kupuje), bo pa naverjetneje naredil občutno večji plus, kot če bi samo v "market" investiral. Ziheraštvo pa tu pač odpade. 100% varne delnice ni :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ripmork ()

gruntfürmich ::

tisti ki mešetarite s plemenitimi kovinami, dajte povedat kako jih pretapljate na podlagi razmerij? kakšno je vaše vodilo?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

HotBurek ::

Današnji zmagovalci.

🇫🇮 Nasdaq Helsinki
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: HotBurek ()

Malidelničar ::

HotBurek je izjavil:

Današnji zmagovalci.

🇫🇮 Nasdaq Helsinki

Imaš samo finske delnice?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zaenkrat ja.

V planu imam dodat še ostale iz EURO območja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: HotBurek ()

J.McLane ::

Moj izbor 10ih za leto 2026:
Cadeler A/S
Var Energi ASA
HP Inc
TDK Corp
Materialise
Fiserv
Mosaic
Greggs
Amazon
Alphabet

Preverimo naslednje leto 8-)
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Okapi ::

gruntfürmich je izjavil:

tisti ki mešetarite s plemenitimi kovinami, dajte povedat kako jih pretapljate na podlagi razmerij? kakšno je vaše vodilo?

Imam nekaj "lomljenega" srebra in zlata za prodati. Pol kile starih srebrnikov (0,835), zobno zlato, če koga zanima.

redtech ::

V življenju potrebuješ 100x, 1000x če hočeš narediti razliko. Noben ni postal bogat od index-ov.

Dve poti sta:
- vsak mesec shraniš in investiraš 50% plače
- zadaneš pravo investicijo in gre 100x

Odvisno kako definiraš bogastvo. Če s tem misliš lambote in rolexe, potem indeksi verjetno res niso idealna pot. Če s tem misliš udobno, predhodno upokojitev in finančno varnost do konca življenja, potem, so odlično orodje.

J.McLane je izjavil:

Dve poti sta:
- vsak mesec shraniš in investiraš 50% plače
- zadaneš pravo investicijo in gre 100x

Veliko Slovencev se izgovarja, da nima denarja za investirat ... Da ni šans da mesečno vložiš 50% plače.
To je morda bolj ameriški FIRE način in se ga ne da kopirati v Sloveniji.
Ker moraš imeti vsak mesec opcijo 50%, da po načelu DCA zadaneš dip-e tudi ko je kriza...

libreus ::

ma lej, če bi od leta 2010 vlagal 200 EUR mesečno, bi imel danes v S&P 500 zbranih 126.500 EUR, na banki pa 40.000 EUR. kaj pomeni "bogastvo" je relativno, ampak lagodno življenje (kar se sredstev tiče) je zagotovo doseženo. če ne drugo, psihološki moment. če bi pa vmes dajal še kakšen evro več, pa bi bil donos itak veliko večji.

Okapi ::

Če bi kupil 100 bitkojnov, ko so bili 1 evro...

Če bi čebula ne imela če...

libreus ::

neposrečen take. ne moreš mešat kripa (ki se je takrat rodil) z zgodovinsko "preverjenim" asset classom za isto obdobje. razumem tvoj point, ampak tukaj je zgrešen.

Težko primerjaš enkratni nakup bitkojna z rednim investiranjem v indekse, no.

BTCja danes ne moreš kupiti po 1€, niti ne moreš pričakovati več takšne rasti. Drugih asset classov kjer je rast podobna tudi ni videti.

Po drugi strani pa indeksi že zadnjih 150 let prinašajo relativno konstantne in predvidljive rezultate.

Vsekakor je življenje lažje, če veš da imaš nekaj kar ti da možnost, da rečeš nekomu F You in si poiščeš drugo službo, vmes pa črpaš tistih 100k €, ki jih imaš prišparanih. Če pa nimaš čisto nič, pa nimaš opcije se tega iti, pa saj ne gre za to da bi to res naredil, ampak samo misel na to, ti že da veliko lažje življenje.

redtech je izjavil:

V življenju potrebuješ 100x, 1000x če hočeš narediti razliko. Noben ni postal bogat od index-ov.

redtech!!! prosim vzami si cajt in daj malo napotkov za trgovanje plemenitih kovin glede na razmerja! :)

Okapi je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

Imam nekaj "lomljenega" srebra in zlata za prodati. Pol kile starih srebrnikov (0,835), zobno zlato, če koga zanima.

ne

redtech je izjavil:

potem nisi vlagal v galileoita in rastkota od začetka :))

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich: uf jaz sem bil v Rastkotu ampak ne od štarta 8-) Problem je, ker potem na napihnjenih vrednostih 2007, 2008 nisem pobral ven :))

Malce off-the-record: koliko so še sploh vzajemci priljubljeni v Sloveniji? Imam občutek, da je folk šel v druge assete (ETF, kripto, posamezne delnice dostopne preko online/tujih brokerjev)?

energetik ::

Malidelničar je izjavil:

Malce off-the-record: koliko so še sploh vzajemci priljubljeni v Sloveniji? Imam občutek, da je folk šel v druge assete (ETF, kripto, posamezne delnice dostopne preko online/tujih brokerjev)?
Sploh starejši imajo precej tega, ker jim je precej enostavno pristopit v svoji banki. Še vedno bolje, kot da držijo na TRR, sploh če vlagajo s trajnikom v kak globalni sklad.
vires in numeris

Gledam S&P ETF ACC v EUR in je bilo tole leto bolj bogo (dobra 2%), dolar je enosatvno preveč padel.
MSCI World je malo bolje pri +6%, ampak oba sta bila pomladi kar v buli (-15%).
S&P EUR Hedged pa +13%

Med večjimi ETFji jasno izstopajo tisti na zlato (+50%) in MSCI Emerging Markets (+24%), potem še FTSE in MSCI Europe..

Musashi ::

če hočeš iz enačbe odstraniti fx kupi na EUR hedgane sklade. Za SP500 recimo E500. Sem spregledal da si že omenil. Sicer na eur hedge world je pa BCFI (cca 16% v enem letu).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Musashi ()

je pa lani dobro (relativno glede na bistveno manjšo volatilnost kot jo imalo delniski skladi) delal hedgan globalni obvezniski (convertible) sklad SPF1 - cca 23%.

rini ::

Danes bo delniški trg krvavel.

a ne, resno?

PujsekPepe ::

Ikst kaksna je tvoja lestvica? Kaj podobnega Palantiru?

rini je izjavil:

Če praviš 2-3% padcem krvavenje, potem imaš prav. Sicer pa je to neopazno, če si navajen na 80% padce Bitcoina in če vklopiš grafe z mesečnimi svečami.
vires in numeris

PujsekPepe je izjavil:

Ikst kaksna je tvoja lestvica? Kaj podobnega Palantiru?

Mojo "napoved" za 2026 sem napisal na prejšnji strani.

Novega pa nimam nič. Jaz zadnje čase buildam samo še pozicijo v S&P500, da pride spet na 80% portfelja. Ena dobitna srečka je bila dovolj.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: iKst_ ()

iKst_ je izjavil:

Evo, moja napoved (potegnjena iz riti, kot vse ostale. Se bomo lahko malo smejali konec leta).

S&P500: 7900. Cca. 15% gor.
PLTR: $250. Cca. 50% gor.
AAPL: $290. Cca. 15% gor.
TSLA: $490. Cca. 10% gor.

Cool. Kaj menis o Anduril ind?

Chalky ::

rini je izjavil:

In to samo zato ker MS mediji napihujejo vse skupaj, tako kot takrat o Trumpovih carinah in da bo hiper inflacija in da bo Zahod kapituliral in ne še en kup ostalih neumnosti. Potem so pa tu še Evropski brezjajčniki ki vsako stvar obravnavajo kot konec sveta.

Če bi imeli v Evropi normalne ljudi na oblasti bi bili danes Evropski delniški trgi v zelenem.

Kar se hedged skladov tiče: kolikor sem lani sam poizvedoval, je na dolgi rok minimalna razlika (oz. ima hedged celo slabši performance, zaradi višji stroškov). Kratkoročno / srednjeročno je pa ob padajočem dolarju kar občutna razlika. Sliki iz konca lanskega septembra (JustEtf):
YTD

Longterm

PujsekPepe je izjavil:

iKst_ je izjavil:

Evo, moja napoved (potegnjena iz riti, kot vse ostale. Se bomo lahko malo smejali konec leta).

Ne poznam. Vem, da obstaja, ampak nikoli nisem podrobno spremljal.

Se splača pogledati?

Če dolar (in v veliko manjši meri ostale valute proti evru) na dolgi rok ne izgublja ali ostaja na enakem je to seveda logično če gledaš istega ponudnika pri katerem ima seveda hedgan sklad total expense ratio višji. Ima pa recimo UBSsov BCFI (world eur hedgan) izjemno nizek TER 0,09% p.a. (ishares ne hedgan ima 0,2%). Če se na dolgi rok valutno razmerje ne bo spremenilo bo zelo verjetno BCFI uspešnejši tudi na dolgi rok. Če bo pa dolar rastel pa seveda ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Musashi ()

iKst_ je izjavil:

PujsekPepe je izjavil:

iKst_ je izjavil:

Ne poznam. Vem, da obstaja, ampak nikoli nisem podrobno spremljal.

Se splača pogledati?

Absolutno..

Zakaj pa? Zadeva je privatna, kupijo lahko je qualified investorji, a misliš kupit na private markets?

musicfreak ::

Okapi je izjavil:

Če bi kupil 100 bitkojnov, ko so bili 1 evro...

Če bi čebula ne imela če...

Dokler je amerika v boju s kitajsko za prevlado v izjemno pomembni AI bitki se bo denar metal se v AI in njegov razvoj. Pomoje so te delnice sedaj skoraj free money, vse kar je povezano s cipi, rami, shranjevanjem podatkov, google. Kako leto dve se zagotovo. Enkrat pa bo popravek konkreten itak.

Ocitno spominske delnice (San Disk, Western Digital) sedaj prihajajo v fazo kot so ble pred pol leta pomnilniske delnice (Micron in SK Hynix). Danes kljub slabemu dnevu spet odlicna rast.

Zgodovina sprememb…

Današnji zmagovalci.

🇪🇸 Madrid in 🇫🇮 Helsinki

Utk ::

Kaj me briga za današnje, povej za jutrišnje.

aborko ::

Studiram da bi malo pojacal DCA za ta mesec v sp500 ko je malo padlo te dni. Mogoce ene 3x visji vlozek kot sicer?

LeQuack ::

Daj v bitcoin, ki je še več izgubil.
Quack !

Musashi je izjavil:

Če dolar (in v veliko manjši meri ostale valute proti evru) na dolgi rok ne izgublja ali ostaja na enakem je to seveda logično če gledaš istega ponudnika pri katerem ima seveda hedgan sklad total expense ratio višji. Ima pa recimo UBSsov BCFI (world eur hedgan) izjemno nizek TER 0,09% p.a. (ishares ne hedgan ima 0,2%). Če se na dolgi rok valutno razmerje ne bo spremenilo bo zelo verjetno BCFI uspešnejši tudi na dolgi rok. Če bo pa dolar rastel pa seveda ne.

Res ima zelo nizek expense ratio. Je sicer manjši fund size (kar ponavadi pomeni malce večji cenovni razpon ob nakupih in prodajah), vseeno pa zanimiva varianta.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ripmork ()

Imam občutek da nas (Evropejce) brcajo iz vseh strani, morda bo pa to dobro, da se kakšne zadeve kam premaknejo in bomo začel dejansko nekaj delat na tem, ne pa da birokratski mlini meljejo leta ali celo destletja, da se kaj premakne.

A še kdo gleda RIO? Ne vem do kje bo šlo, rekordi so nad 100$ ....
Zdaj se šušlja o mergerju z GLCNF ....

Malidelničar je izjavil:

Gledam in si manem roke :-)
Prejšnji ATH je nekje na $130, mislim da bi komot potegnil do tja. Potem bom počasi začel razmišljati o prodaji.
vires in numeris

theanswer3 ::

Mi lahko nekdo pomaga.

Na IBKR si hocem narediti flex report za ib_edavke skripto ampak imam problem, ker sem racun naredil leta 2023. Potem je IBKR migriral racune iz madzarske na irsko. Za statementse lahko normalno dodam migriran racun, za flex reporte pa mi ga nikakor noce pokazati.

Zgoraj kjer pise Flex Queries sem izbral Select Account(s) in izbral oba racuna. Potem grem editirat svoj query in pod kategorijo Delivery Configuration -> Accounts kliknem na Add/Edit Account(s).

Tam pa potem vidim samo trenutni racun in nobenega filtra, da bi dodal se migriran racun.

po mojem moraš biti koa v onem drugem računu da ti bo pokazalo. ne vem pa točno.

redtech ::

energetik je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Gledam in si manem roke :-)
Prejšnji ATH je nekje na $130, mislim da bi komot potegnil do tja. Potem bom počasi začel razmišljati o prodaji.

Manjša pozicija ampak večji leverage (Iron ore):
SID
3 billion tonnes za primerjavo VALE ima 12B+, ni tako majhna firma.
https://www.tradingview.com/x/QRcVF0FA/

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: redtech ()

rini ::

Kaj je tak naval na yahoo finance, da je spletna stran počepnila :)

hunter01 ::

theanswer3 je izjavil:

Mi lahko nekdo pomaga.

Na IBKR si hocem narediti flex report za ib_edavke skripto ampak imam problem, ker sem racun naredil leta 2023. Potem je IBKR migriral racune iz madzarske na irsko. Za statementse lahko normalno dodam migriran racun, za flex reporte pa mi ga nikakor noce pokazati.

Zgoraj kjer pise Flex Queries sem izbral Select Account(s) in izbral oba racuna. Potem grem editirat svoj query in pod kategorijo Delivery Configuration -> Accounts kliknem na Add/Edit Account(s).

Tam pa potem vidim samo trenutni racun in nobenega filtra, da bi dodal se migriran racun.

Jaz sem jim za to pisal ticket pa so odpisali:

Reports for the migrated account can be accessed via the Reports page -> click the account selector -> click the funnel icon -> include Migrated accounts -> select

Potem sem sklepal, da v report editorju - ne moreš izbrat accounta, ki je bil migriran, ampak da tisti setting velja samo za avtomatiko izvoza - in ko ročno izvoziš, če pred izvozom izbereš pravi account (po navodilih zgoraj) naj bi bilo ok.

V nastavitvah piše na tem segmentu:
Delivery Configuration
(Applicable for Email, FTP and Flex Web Service)

Chalky ::

Lepo da so se finančni trgi hitro vrnili na pravo pot in da so lepo ignorirali MS medije ki vedno napihujejo stvari ki sploh nebi smele imeti nobenega vpliva na finančni trg.
««
279 / 280
»»