Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi

Katsuo ::
Ti pa zelo verjetno nisi bil v Rusiji in predvsem Rusov ne poznaš. V teh potezah pri njih ni neke logike...

Okapi ::
V Rusiji sem bil skoraj sigurno več kot ti. Doslej so nacionalizirani že kar nekaj podjetij in tovarn v zahodni lasti, ampak nobene, kjer bi zaplemba škodila njihovim interesom. Če bi Krka v Rusiji delala kozmetiko ali zobna paste, bi bila pa seveda situacija zelo drugačna.

ok, sam sem tam praktično živel skupaj 3 leta (2 velika projekta) ampak verjamem da si bil ti več. Nacionalizacija Krke v Istri bi lahko potekala tako, da se proizvodnja ne bi ustavila za daljši čas, tehnični kader je v veeeliki večini lokalni, input sestavine bi pa tudi brez problema dobili iz Kitajske in Indije...

Ni samo moje mnenje, Indija je največji proizvajalec farma učinkovin na svetu, Krka že zdaj kupuje API tam.

prozac ::
On another note....
A kdo spremlja OpenAI in Stargate projekt? Mislte, da bo to še dodatno dvignlo cene proizvajalcev čipov, infrastrukture, datacentrov... al je to že vse vračunano v trenutne cene?
PS: me prav zanima če bo instant payment deloval tudi na trade republicu, glede na to da so postali banka. V teoriji imam lahko denar na svojem primarnem trr in bo takoj priletel na TR da kupim novo pozicijo :)
A kdo spremlja OpenAI in Stargate projekt? Mislte, da bo to še dodatno dvignlo cene proizvajalcev čipov, infrastrukture, datacentrov... al je to že vse vračunano v trenutne cene?
PS: me prav zanima če bo instant payment deloval tudi na trade republicu, glede na to da so postali banka. V teoriji imam lahko denar na svojem primarnem trr in bo takoj priletel na TR da kupim novo pozicijo :)

LeQuack ::
On another note....
Če bi bilo vračunano, potem cena ne bi vsak dan rasla.
Quack !

rini ::
On another note....
Uporabnik @CrniPanter mi je januarja jasnovidno svetoval glede ORCL in Stargate projekta.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: rini ()

Jaz sem Oracle kupil dokaj pozno, ampak še vedno dovolj, da sem cca. +20%. Pa Marvell zaenkrat tudi lepo dela (samo razmisljam, da bi pocas prodal).
Mam še neki drugih nalozb povezanih s cipi.
Zato zdajle gledam BILL (A2PWWA), ker so od februarja padli konkretno in bi bil mogoče čas za odprtje pozicije (deleze sta kupila dva sklada in nej bi jim izboljsal amtomatizacijo placil, pomagal hitrejsi prodor na trg in do strank). Potem bi lahko cena poskocila - moje ugibanje.
PS: Test na TR je bil uspešen. Sem v cca. 15 minutah dobil denar na račun (po 16 uri), tako da zgleda da instant payment deluje. Nisem pa dobil push notificationa tako da ne vem kako hitro je bilo.
Mam še neki drugih nalozb povezanih s cipi.
Zato zdajle gledam BILL (A2PWWA), ker so od februarja padli konkretno in bi bil mogoče čas za odprtje pozicije (deleze sta kupila dva sklada in nej bi jim izboljsal amtomatizacijo placil, pomagal hitrejsi prodor na trg in do strank). Potem bi lahko cena poskocila - moje ugibanje.
PS: Test na TR je bil uspešen. Sem v cca. 15 minutah dobil denar na račun (po 16 uri), tako da zgleda da instant payment deluje. Nisem pa dobil push notificationa tako da ne vem kako hitro je bilo.

kow ::
A to je kao velik? Men zgleda malo.
Bolje kot je pricakoval trg.
Ta pričakovanja zmeraj prilagodijo navzdol. Tako da to nič ne pomeni. To je tako kot bi jaz rekel da jutri pričakujem 5 stopinj celzija, in ker bi bilo 10 potem bi zmagal?
Tesla je ze veckrat proizvedla in dostavila manj vozil kot je pricakoval trg. Skratka, nabijas. Se enkrat, ne govorimo o napovedi firme, ampak o desetinah analitikov.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()

GupeM ::
Ne TR meni instant payment ne deluje. Ponavadi rabi kakšno uro ali dve. Tudi 15 minut ni instant. Instant je znotraj nekaj sekund.
So mi pa poslali mail, da se mi bo IBAN zamenjal.
So mi pa poslali mail, da se mi bo IBAN zamenjal.

delavec44 ::
Iz Revoluta na TR recimo instant že dolgo deluje. Kdaj ti sredstva vidiš v appu pa ni enako kdaj pride denar na nemško banko. Tako da 15 min bo kar instant. Navadni sepa traja vsaj 2 uri, raje 4. Lahko pa tudi 1 dan.

malo prej sem tudi jaz dobil TR obvestilo, da se mi zamenja IBAN.
mogoče sem jaz malo čuden, ker me skrbi sledeče:
na TR imam za moje razmere veliko denarja v raznih naložbah, ampak razen na telefonu, nimam nikjer dokaza o obstoju mojega portfelja
Če na primer crkne app, ali udrejo v banko in podatki za mene niso dosegljivi, kako lahko dokazujem lastništvo in zahtevam od regulatorja, da mi povrne zakonsko zajamčena sredstva?
A vi si vse dokumente shranite na svoj računalnik oz. kako uravnavate ta riziko?
na TR imam za moje razmere veliko denarja v raznih naložbah, ampak razen na telefonu, nimam nikjer dokaza o obstoju mojega portfelja
Če na primer crkne app, ali udrejo v banko in podatki za mene niso dosegljivi, kako lahko dokazujem lastništvo in zahtevam od regulatorja, da mi povrne zakonsko zajamčena sredstva?
A vi si vse dokumente shranite na svoj računalnik oz. kako uravnavate ta riziko?

GupeM ::
Iz Revoluta na TR recimo instant že dolgo deluje. Kdaj ti sredstva vidiš v appu pa ni enako kdaj pride denar na nemško banko. Tako da 15 min bo kar instant. Navadni sepa traja vsaj 2 uri, raje 4. Lahko pa tudi 1 dan.
Imaš prav. Sicer je odvisno, kdaj si navadni sepa nalog oddal. Če si ga oddal malo pred uro ki je bila na urniku plačil, si zadevo lahko kar hitro dobil.
Kakorkoli, 15 minut verjetno traja, da iz city bank računa potem pokažejo v appu.

musicfreak se že dolgo ni oglasil. To pomeni da mora S&P delati rekorde vsakodnevno.
Quack !

GregiB ::
Danes Tesla objavi število prodanih avtomobilov. Range je kar precejšen eni pravijo 430k drugi 480k, nekateri bolj optimistični celo 500k. Lahko da bo danes velik swing v eno ali drugo smer, imam dober občutek da bo šlo vse skupaj gor, glede nato da so v zadnjih 2 tednih tam v Teksasu imeli nabito polna parkirišča avtomobilov, plus zaključuje se tistih EV bonus, ki ga je ukinil Trump, tako da je verjetno folk pohitel z nakupom.
Wow! 497k enot prodaje! Neverjetno… rekordno… Chalky, si kaj zaslužil?
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

delavec44 ::
malo prej sem tudi jaz dobil TR obvestilo, da se mi zamenja IBAN.
Vsi pdf-ji (nakupi, prodaje, izpiski TRR) so pri meni ročno shranjeni na oblaku. Kaj več pa ne vem kaj bi še lahko.
Itak jih boš rabil pri prijavi davka, tako da bolje sproti zbirati kot potem za leta nazaj v nepreglednem appu.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()

iKst_ ::

Wow! 497k enot prodaje! Neverjetno… rekordno… Chalky, si kaj zaslužil?
Drugače je šla pa delnica dol 5% včeraj po objavi.
Yup... who would have thought?!

gen Maister ::
ja, bo Krka brez problema nadomestila 21% prihodkov od prodaje ;)). Sam sicer mislim da se ne bo nič zgodilo, ampak sem tudi mislil da Rusija ne bo napadla Ukrajine. Sicer pa, če bi Krko imel, je ne bi prodajal (če je ne bi imel veliko glede na portfelj, ampak toliko kot vsake druge naložbe, drugače bi pozicijo zmanjšal na meni normalni nivo), nove pozicije pa zdajle ne bi odpiral.

Ne bi!?
Kaj pa bi!??

Slovenija najbolj donosnejša na svetu.
SEZNAM To so najdonosnejše delnice letos: pri vrhu vse, kar diši po Sloveniji
Zlato po donosnosti prekaša večino delniških indeksov, ljubljanskega pa ne.
https://www.finance.si/seznam-to-so-naj...
SEZNAM To so najdonosnejše delnice letos: pri vrhu vse, kar diši po Sloveniji
Zlato po donosnosti prekaša večino delniških indeksov, ljubljanskega pa ne.
https://www.finance.si/seznam-to-so-naj...
Quack !

Malidelničar ::
LeQuack: lahko cel članek?
Btw. če koga zanima eni na Redditu se trudijo narediti eno bolj pregledno stran za spremljanje slo delnic:
https://slovenskedelnice.si/
Btw. če koga zanima eni na Redditu se trudijo narediti eno bolj pregledno stran za spremljanje slo delnic:
https://slovenskedelnice.si/
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Videti je, da so se delničarji Krke kar ustrašili ruske grožnje z zaplembo zahodnih podjetij. Za pogumne ugodna priložnost za nakup.

Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

AMD 26% gor danes
To je zdaj že dnevni occurence. Vsaj AI podjetja imajo circlejerk med seboj in si višajo ceno delnic. Je pa dobro za vlagatelje.
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()

gruntfürmich ::
mislim da je zlato premagalo SBI na YTD grafu

"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Matejjjjj ::
Ni samo moje mnenje, Indija je največji proizvajalec farma učinkovin na svetu, Krka že zdaj kupuje API tam.
ne drži, to velja za Kitajce, Indijci so največji pri proizvodnji zdravil
Ampak saj je NLB prevzel zdaj pobudo, tako da SBI ni v nevarnosti.
SBI je stratosferski balon. podobno kot UI. me ma, da bi prodal vse skup....
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Matejjjjj ()

Whatever:
Vodilna vloga pri proizvodnji aktivnih farmacevtskih učinkovin (API) je razdeljena, pri čemer sta Kitajska in Indija najpomembnejši državi na svetovnem trgu.
Kitajska je glavna dobaviteljica surovin in ključnih izhodnih materialov, poleg tega pa obvladuje večino (približno 80 %) svetovne ponudbe generičnih API-jev glede na količino (podatki iz leta 2023).
Indija je tudi pomemben globalni proizvajalec API-jev, vendar je še večji proizvajalec končnih farmacevtskih izdelkov, zlasti generičnih zdravil. Indija je bila leta 2023 tretji največji proizvajalec API-jev glede na globalni obseg proizvodnje.
Glede na število aktivnih vloženih glavnih datotek API (Active DMFs - dokumentacija, ki jo proizvajalec API vloži pri regulativnih agencijah, kot je FDA), je Indija tista, ki ima največji delež (48 % v letu 2023).
Skratka, če gledamo na obseg/količino (zlasti za generične učinkovine), je Kitajska običajno navedena kot glavna dobaviteljica. Če gledamo na število registriranih aktivnih datotek API, je Indija vodilna.
Vodilna vloga pri proizvodnji aktivnih farmacevtskih učinkovin (API) je razdeljena, pri čemer sta Kitajska in Indija najpomembnejši državi na svetovnem trgu.
Kitajska je glavna dobaviteljica surovin in ključnih izhodnih materialov, poleg tega pa obvladuje večino (približno 80 %) svetovne ponudbe generičnih API-jev glede na količino (podatki iz leta 2023).
Indija je tudi pomemben globalni proizvajalec API-jev, vendar je še večji proizvajalec končnih farmacevtskih izdelkov, zlasti generičnih zdravil. Indija je bila leta 2023 tretji največji proizvajalec API-jev glede na globalni obseg proizvodnje.
Glede na število aktivnih vloženih glavnih datotek API (Active DMFs - dokumentacija, ki jo proizvajalec API vloži pri regulativnih agencijah, kot je FDA), je Indija tista, ki ima največji delež (48 % v letu 2023).
Skratka, če gledamo na obseg/količino (zlasti za generične učinkovine), je Kitajska običajno navedena kot glavna dobaviteljica. Če gledamo na število registriranih aktivnih datotek API, je Indija vodilna.

SBI je stratosferski balon. podobno kot UI. me ma, da bi prodal vse skup....
To lahko za skor vse borze rečeš, sploh Evropske to leto. Enako za zlato ali kripto. Ampak na koncu ti ne ostane nič kar ni napihnjeno, torej maš edino lahko denar na računu.
Quack !

Whatever:
nič whatever, tu piše vse, te citiram:
najbrž potem ravno ta podatek pove od kod so generične učinkovine... najbrž ne iz indije kot je pisal nekdo drug semle? enako domnevam za zgodbo o fentanilu in trumpu, išče se vir osnovnih komponent, ne kdo zmeša praške
Zgodovina sprememb…

Machete ::
Krka? Bo putler pokradel firme? Prodati ali ne?
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Machete ::
Dober koment Matejjjj. AI ga že scrapa,ker je tok dober :)
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro

gen Maister ::
Krka? Bo putler pokradel firme? Prodati ali ne?
Jaz ne bom prodal!!

Whatever:
nič whatever, tu piše vse, te citiram:
najbrž potem ravno ta podatek pove od kod so generične učinkovine... najbrž ne iz indije kot je pisal nekdo drug semle? enako domnevam za zgodbo o fentanilu in trumpu, išče se vir osnovnih komponent, ne kdo zmeša praške
Si ti mal challenged? Zadnjega odstavka ne razumeš? Pa kaj ti mešaš zraven fentanil in Trumpa ve samo tvoja zmedena glava. Pogovarjali smo se kje Krka kupuje učinkovine, ja kupuje jih v Indiji....

Omg
Vi ste res specifični
Sami ste napisali: 80% trga obvladuje kitajska. Pol pa iz tega sklepate, da jih ena večjih generičnih firm kupuje v indiji ? Cmon, saj ni tok težko..
Vi ste res specifični
Sami ste napisali: 80% trga obvladuje kitajska. Pol pa iz tega sklepate, da jih ena večjih generičnih firm kupuje v indiji ? Cmon, saj ni tok težko..
Zgodovina sprememb…

J.McLane ::
Zanimivo bo videti kam bo šel rubelj, verjetno dol, ne vidim drugega scenarija. Kaj pa to pomeni za Krko?
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Omg
Vi ste res specifični
Tebi osnove niso jasne.. Praktično vsa farmacevtska podjetja, vključno z originatorji, ne samo generiki, kupujejo API na trgu. In ja, Krka in ne samo Krka, jih kupuje v Indiji. Pizda, kakšni tu pametujejo...

redtech ::
Zanimivo bo videti kam bo šel rubelj, verjetno dol, ne vidim drugega scenarija. Kaj pa to pomeni za Krko?
Ja lahko si privoščijo deficit in porinejo RUB na 100, vsi že leta govorijo, kako bo razpadla, pozabljajo pa na to, da imajo vedno več v kovinah, ki so najmanj x2. Če bo šla nafta gor je to spet plus...

J.McLane ::
Če gledaš trenutno situacijo to morda drži, ampak vprašat se je treba kaj bo Rusija storila, da bi stimulirala svoje gospodarstvo? Tipičen mehanizem za države po svetu je da printajo denar kot nore, a ima Rusija kakšne druge plane?
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Zgodovina sprememb…
- spremenil: J.McLane ()

ducy ::
Zdravo,
Še vprašam tukaj za nasvet, če ima kdo kakšen info.
Po dooooolgem času sem prišel na zeleno vejo in tokrat prodal en ("S&P 500") ETF. Glede na to kako na hitro je zaružil v začetku leta (ravno ko sem stopil na vlak ETFov) in kakšno je bilo sedaj stanje, bi se raje malo odmaknil od teh ""S&P 500"". Sem skeptičen in v teh razburkanih časih, dvomim da bo, kot je bilo pred tem.
Zato imam vprašanje, če obstaja še kakšen ETF, ki ponuja malenkost bolj "zajamčene" pogoje. Kot sta na primer XEON in CSH2?
Thnx.
Po dooooolgem času sem prišel na zeleno vejo in tokrat prodal en ("S&P 500") ETF. Glede na to kako na hitro je zaružil v začetku leta (ravno ko sem stopil na vlak ETFov) in kakšno je bilo sedaj stanje, bi se raje malo odmaknil od teh ""S&P 500"". Sem skeptičen in v teh razburkanih časih, dvomim da bo, kot je bilo pred tem.
Zato imam vprašanje, če obstaja še kakšen ETF, ki ponuja malenkost bolj "zajamčene" pogoje. Kot sta na primer XEON in CSH2?
Thnx.

XEON in CSH2

energetik ::
Zdravo,Ja, zajamčeno boš še vedno izgubljal par % z inflacijo, če vložiš v MMF. To je samo za vzdrževat železno rezervo.
Thnx.
vires in numeris

Po dooooolgem času sem prišel na zeleno vejo in tokrat prodal en ("S&P 500") ETF. Glede na to kako na hitro je zaružil v začetku leta (ravno ko sem stopil na vlak ETFov)
A prav razumem? V začetku leta si kupil S&P500 ETF in ga po 8-9 mesecih prodal?
Če je tako, potem imaš IMHO 2 opciji.
1. Prilagodi svoj horizont in pričakovanja. 8 mesecev ni dooooolga doba, ampak izjemno kratka. Pri delnicah je 10-15 let zadovoljivo dolga doba, ki zgodovinsko gledano prinaša skoraj zajamčene donose. Vse kar je manj je bolj tvegano.
2. Se sprijazniš s tem, da nimaš živcev za delniški trg in porineš denar v vezavo, MMF, potencialno obveznice ali drugo investicijo, ki daje kolikor toliko zajamčene (ampak nižje) donose.