Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi

prozac ::
Pred pol ure sem na TradeRepublic dobil obvestilo, da se mi je na vseh treh ETFjih, ki jih imam v lasti izvedla neka corporate action. Ko odprem dokument, je to itak sken oz. PDF slika originalnega dokumenta z hyperlinkom (slikan). V dopisu ni drugih podrobnosti (samo da si lahko podrobnosti preberem na linki...).
Je mogoče še kdo dobil kaj podobnega in ve za kaj se gre?
Je mogoče še kdo dobil kaj podobnega in ve za kaj se gre?

delavec44 ::
Lahko bi napisal kateri so ti 3 ETFi. Saj menda ni skrivnost.
Jaz za moje 3 nimam nič. LYOR, WQDA, EUNL.
Jaz za moje 3 nimam nič. LYOR, WQDA, EUNL.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()

LeQuack ::
PS: Krka še vedno kot nora kupuje lastne delnice, cca 20% dnevnega prometa. Tako da cena bo kar lepo rasla še nekaj časa, vsaj dokler bodo kupovali.
Na Ljubljanski borzi je družba odkupila 8.807 lastnih delnic v skupni vrednosti 1.550.758 EUR, in sicer:
- 5. 5. 2025 1.913 delnic po povprečni tehtani ceni 174,60 EUR,
- 6. 5. 2025 1.899 delnic po povprečni tehtani ceni 175,12 EUR,
- 7. 5. 2025 1.466 delnic po povprečni tehtani ceni 175,78 EUR,
- 8. 5. 2025 1.820 delnic po povprečni tehtani ceni 176,92 EUR in
- 9. 5. 2025 1.709 delnic po povprečni tehtani ceni 178,17 EUR.
https://seonet.ljse.si/?doc_id=91391
Na Ljubljanski borzi je družba odkupila 8.807 lastnih delnic v skupni vrednosti 1.550.758 EUR, in sicer:
- 5. 5. 2025 1.913 delnic po povprečni tehtani ceni 174,60 EUR,
- 6. 5. 2025 1.899 delnic po povprečni tehtani ceni 175,12 EUR,
- 7. 5. 2025 1.466 delnic po povprečni tehtani ceni 175,78 EUR,
- 8. 5. 2025 1.820 delnic po povprečni tehtani ceni 176,92 EUR in
- 9. 5. 2025 1.709 delnic po povprečni tehtani ceni 178,17 EUR.
https://seonet.ljse.si/?doc_id=91391
Quack !

delavec44 ::
Kaj pa je fora, da rabijo svoje delnice? Potem podjetje samo sebi izplača dividende ali se dobiček deli le med ostale delničarje (in svoj del dobička zadržijo v podjetju)?

kow ::
Ko kupijo delnice, se te avtomatsko ne unicijo. Konec koncev, jih je potrebno izbrisati iz registrov ipd. Kaksna je tocna mehanika niti ne vem, ampak de facto si potem s svojo delnico sorazmerno vecji lastnik podjetja. Tudi niso upravicene dividend ipd.
Obstaja tudi mehanizem, da jih v nekem trenutku dejansko unicijo.
Ce je kaksen, ki se spozna, lahko pojasni bolj natancno?
Obstaja tudi mehanizem, da jih v nekem trenutku dejansko unicijo.
Ce je kaksen, ki se spozna, lahko pojasni bolj natancno?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()

Caracas ::
Kaj pa je za pojasniti? Kadar podjetje kupuje lastne delnice, to počne ker:
A) meni da je podjetje podcenjeno (to je največkrat marketinški razlog)
B) nima ideje kam investirati dobiček, oziroma ne ocenjuje da je vlaganje v lasten razvoj, širitev, smiselna
V povprečju nakup lastnih delnic ( po eni raziskavi na usa borzi) ni dober znak za podjetje. Je pa za dolgoletne delničarje davčno ugodneje kot dividende.
Običajno se formira sklad lastnih delnic, občasno pa se te delnice umaknejo, izbrišejo.
A) meni da je podjetje podcenjeno (to je največkrat marketinški razlog)
B) nima ideje kam investirati dobiček, oziroma ne ocenjuje da je vlaganje v lasten razvoj, širitev, smiselna
V povprečju nakup lastnih delnic ( po eni raziskavi na usa borzi) ni dober znak za podjetje. Je pa za dolgoletne delničarje davčno ugodneje kot dividende.
Običajno se formira sklad lastnih delnic, občasno pa se te delnice umaknejo, izbrišejo.

kow ::
Pojasniti je za veliko. Podjetje ne more kar kupiti delnice na borzi in rabi borznega posrednika. Kako potem racunovodsko vpise kupljene delnice itd itd
Podobno bi lahko nekdo spraseval kako vzames hipoteko. In potem lahko odgovoris: "enostavno, gres na banko, se zmenis ter podpises nekaj papirjev".
Podobno bi lahko nekdo spraseval kako vzames hipoteko. In potem lahko odgovoris: "enostavno, gres na banko, se zmenis ter podpises nekaj papirjev".
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()

Caracas ::
LOL, ti si en trd primer :))). Kupi jih preko na trgu preko posrednika (kar počne Krka) ali pa tudi direktno pri drugem lastniku, da ima lahko v bilanci sklad lastnih delnic ali pa te delnice umakne pa sem ti že napisal. Nič od tega kako to naredi (da to naredi seveda ima vpliv) pa nima niti najmanjšega vpliva na ceno delnice ali na tvoj položaj kot malega delničarja.
aja, ti si un trdobučnež iz EV teme, se umikam, nimam pojma ;))
aja, ti si un trdobučnež iz EV teme, se umikam, nimam pojma ;))
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Caracas ()

prozac ::
seveda ni skrivnost, samo se mi ni dalo iskat podatkov:
Silver (IE00B7XD2195)
Gold (IE00B8HGT870)
EURO Banks (IE00BLS09N40)
Silver (IE00B7XD2195)
Gold (IE00B8HGT870)
EURO Banks (IE00BLS09N40)

Okapi ::
Kaj pa je fora, da rabijo svoje delnice? Potem podjetje samo sebi izplača dividende ali se dobiček deli le med ostale delničarje (in svoj del dobička zadržijo v podjetju)?
A smo že tam, da je v marsikaterem primeru bolje vprašati umetno pamet kot pametnjakoviče na forumu;-)?
Podjetja se odločajo za odkup lastnih delnic iz več strateških razlogov, ki jim lahko prinesejo pomembne koristi. Tukaj je nekaj ključnih razlogov:
Povečanje vrednosti preostalih delnic – Ko podjetje odkupi svoje delnice, zmanjša skupno število delnic v obtoku, kar lahko poveča dobiček na delnico (EPS). Manj delnic pomeni, da se dobiček podjetja porazdeli med manjše število delničarjev, kar pogosto poveča vrednost preostalih delnic.
Signaliziranje zaupanja v prihodnost – Odkup lastnih delnic je lahko znak, da vodstvo verjame, da je podjetje podcenjeno, kar lahko trgu sporoči pozitiven signal in dvigne ceno delnic.
Uporaba presežnih denarnih sredstev – Če ima podjetje veliko denarja, ki ga ne potrebuje takoj za investicije ali razvoj, lahko namesto izplačevanja dividend uporabi denar za odkup delnic, kar je način vračanja vrednosti delničarjem.
Zmanjšanje stroškov kapitala – Če ima podjetje preveč lastnega kapitala v primerjavi z dolgom, lahko odkup delnic pripomore k boljši strukturi kapitala, saj zmanjša lastniški kapital v primerjavi z dolgom.
Preprečevanje sovražnega prevzema – Odkup delnic lahko zmanjša število delnic, ki so na voljo na odprtem trgu, kar oteži prevzem podjetja s strani drugih akterjev.
Spodbuda za zaposlene – Nekatera podjetja uporabljajo programe nagrajevanja zaposlenih s delnicami, zato lahko kupujejo lastne delnice, da jih kasneje razdelijo med zaposlene kot del motivacijskih shem.
Čeprav ima odkup delnic koristi, pa ga vlagatelji vedno skrbno spremljajo, saj lahko pomeni, da podjetje nima boljših možnosti za investiranje ali da umetno dviguje vrednost delnic. Vse je odvisno od konteksta in strategije podjetja.
Ko podjetje odkupi lastne delnice, te postanejo lastne delnice podjetja (ang. treasury shares). Za te delnice ne izplačuje dividend, saj tehnično niso v lasti zunanjih delničarjev – podjetje jih ima "v svoji blagajni" in ne more samo sebi izplačevati dividend.
Poleg tega lastne delnice nimajo glasovalnih pravic, kar pomeni, da podjetje ne more uporabiti teh delnic za vplivanje na odločitve skupščine delničarjev.
Podjetje ima več možnosti, kaj storiti s temi delnicami:
Jih trajno umakniti iz obtoka, kar zmanjša število delnic in lahko poveča vrednost preostalih.
Jih ponovno prodati na trgu, če se v prihodnosti odloči, da potrebuje kapital.
Jih uporabiti za nagrajevanje zaposlenih prek delniških programo
Ko podjetje kupi lastne delnice, to ni nujno izkoriščanje notranjih informacij, če je postopek izveden skladno s pravili. Takšen odkup, imenovan tudi buyback, je povsem zakonit in pogosto uporabljen kot način vračanja vrednosti delničarjem.
Ključno je, da podjetje pri odkupu lastnih delnic upošteva zakonodajo in regulative ter da notranji akterji ne uporabljajo nepravičnih informacij za manipulacijo trga. Regulativni organi, kot so SEC v ZDA ali ESMA v EU, pogosto zahtevajo, da so takšni odkupi transparentni in javno objavljeni, da se prepreči kakršnokoli zlorabo.
Če bi podjetje kupovalo svoje delnice na podlagi zaupnih informacij, ki jih trg še ne pozna, bi to lahko veljalo za izkoriščanje notranjih informacij. Zato morajo podjetja spoštovati pravila o razkritju podatkov in dosledno upoštevati regulativne zahteve.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

Günther ::
Kupovanje lastnih delnic je zakonit in dober način za prevzemanje konkurentov ali startupov. Začneš z kupovanjem lastnin delnic, ki zviša ceno delnice in posledično kapitalsko vrednost firme na borzi. Ko prevzames drugo firmo jo recimo izplačaš 50% v delnicah in 50 v denarju.

Günther ::
Pri kupovanju lastnih delnic je korporacija zavezana plačilu davka v višini 1 odstotka (1) poštene tržne vrednosti vseh delnic družbe, ki jih ta korporacija (ali nekatere povezane družbe) odkupi v katerem koli davčnem letu, z omejenimi izjemami, zmanjšanega za (2) pošteno tržno vrednost vseh delnic, ki jih je zajeta korporacija (ali nekatere povezane družbe) izdala v davčnem letu (vključno z izdajami nadomestnih delnic). 1-odstotni trošarinski davek se lahko uvede tudi za nakupe delnic pri nekaterih združitvah ali prevzemih, ki vključujejo zajete korporacije.
Povzeto po IRS
https://www.irs.gov/newsroom/treasury-a...
Povzeto po IRS
https://www.irs.gov/newsroom/treasury-a...

A je možno da hočejo umetno napumpati vrednost podjetja, preden ga prodajo tujcem?
Quack !

gen Maister ::
NE!! Ker gre za profesionalce in ti ne nasedajo takim potezam. Gledajo druge stvari, npr denarni tok, tržišča, konkurenco ipd!
Lahko se pa s tem seveda branijo pred sovražnim prevzemom! Kar bi za Krko težko rekel, da je sedaj tarča kakšnega takega prevzema...
Dolgov nimajo, investirajo tudi, celo v tujino, pač odkupujejo lastne delnice... Lahko bi jim pa denar ležal na banki!?
Menda bi lahko oblikovali depozit!??
Lahko se pa s tem seveda branijo pred sovražnim prevzemom! Kar bi za Krko težko rekel, da je sedaj tarča kakšnega takega prevzema...
Dolgov nimajo, investirajo tudi, celo v tujino, pač odkupujejo lastne delnice... Lahko bi jim pa denar ležal na banki!?

GupeM ::
Pumpajo vrednost delnice, da bo dividenda višja za delničarje, brez da bi jim bilo treba dvignit odstotek dividende glede na vrednost delnice?

Saj to poten ni nič drugače od tega kar Trump dela na US trgu in manipulira z njem.
Quack !

Spura ::
Kristus božji na križu kako prepucavanje. Podjetja imajo 2 načina, da vračajo denar delničarjem, in buybacke delajo, ker so davčno ugodnejši od dividend. To je 95% zakaj je tako.
Zdej lahko imam tuki debate o tem kako je boljše delat buybacke, ko je stock nizko in druge nianse, ampak v resnici to nič ne vpliva na odločitve podjetij, da delajo buybacke, še rajši jih delajo, ko so delnice overpriced. Vse ostalo napisano je flavor text.
Zdej lahko imam tuki debate o tem kako je boljše delat buybacke, ko je stock nizko in druge nianse, ampak v resnici to nič ne vpliva na odločitve podjetij, da delajo buybacke, še rajši jih delajo, ko so delnice overpriced. Vse ostalo napisano je flavor text.

Kanban ::
Razen pri nas, kjer trenutna garnitura FURSa vztraja, da je buyback prikrito izplačilo dividend in posledično enako obdavčijo kot dividende.

J.McLane ::
Tebe kot delničarja direktno ne, če držiš 15+ let davka ne bo.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Kanban ::
Ja in ne. Od 2023 so buybacki obdavčeni kot dividende, razen če gre za prodajo podjetjem, ki kotirajo na borzi.
Krka konkretno je OK, niso pa generalno OK vsi buybacki, kar sem zgoraj nerodno komentiral. Pač še eno naše nekonsistentno pravilo za praktično isto stvar.
Krka konkretno je OK, niso pa generalno OK vsi buybacki, kar sem zgoraj nerodno komentiral. Pač še eno naše nekonsistentno pravilo za praktično isto stvar.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kanban ()

rini ::
O tem sem pred dnevi govoril. Amerika je rešena recesije :)
Družba Qatar Airways bo za 160 letal po Trumpovih navedbah plačala več kot 200 milijard dolarjev (178 milijard evrov). "To je fantastično. To je rekord," je dejal predsednik ZDA in zatrdil, da gre za največje naročilo letal v zgodovini podjetja Boeing.
Družba Qatar Airways bo za 160 letal po Trumpovih navedbah plačala več kot 200 milijard dolarjev (178 milijard evrov). "To je fantastično. To je rekord," je dejal predsednik ZDA in zatrdil, da gre za največje naročilo letal v zgodovini podjetja Boeing.

red_baron ::
Zdravo,
Danes poleti Krka do novega ATH verjetno!
Tule nekaj ne pije vode 160 letal za 178 miljard??
Saj ni letalo miljardo na kos....
Danes Krka poleti na ATH!
Danes poleti Krka do novega ATH verjetno!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: red_baron ()

red_baron ::
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: red_baron ()

GregiB ::
Trenuten landing cost (na ključ) za najnovejše Boeing Dreamliner-je je ranga $300 milijonov. (sej se zadnje čase na veliko propagira, da je VIP prekurblana leteča palača od katarcev ocenjena na $400 mil., a ga seveda ne morejo prodati)
Potem pa to izračunaš na MAGA kalkulatorju...
160 x 0,3 = 178
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

Spura ::
Kdo verjame čemurkoli kar prileti iz oranžnega gobca. Recimo en mesec nazaj je rekel, da se pogajajo z 200 državami za trade deale. Saj 200 držav sploh nimamo. Nihče niti ne poskusa challengat njegovih neprestanih laži. Je povedal neko cifro koliko so pobrali tarif zadnji mesec, zdej so uradne cifre zunaj, in so seveda nekajkrat nižje.

energetik ::
Zato pa se ves ta novičarski in PR šum odklopi in pogleda kvečjemu tehnično analizo. Ali pa še to ne, pa samo DCA-jaš in pozabiš.
vires in numeris

Matejjjjj ::
Kristus božji na križu kako prepucavanje. Podjetja imajo 2 načina, da vračajo denar delničarjem, in buybacke delajo, ker so davčno ugodnejši od dividend. To je 95% zakaj je tako.
Večina piscev tu je subprime...

redtech ::
Ali je kdo domač z UNH?
Pozna se, da je v vseh ETF-ih, če pride čez določen level pade ko kamen, vse na margin.
Pozna se, da je v vseh ETF-ih, če pride čez določen level pade ko kamen, vse na margin.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: redtech ()

MisterR ::
SPDR ga ima 0.55%, pa je danes zelen medtem ko je UNH -11%
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MisterR ()

To je nekje 3B na SPDR, bi bilo zanimivo izvedet, kaj ETF sklad naredi ob takem eventu recimo od $450 navzdol.
UNH je izgubil ne vem 250B+..., - 50% v mesecu.
UNH je izgubil ne vem 250B+..., - 50% v mesecu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: redtech ()

libreus ::
Kdo verjame čemurkoli kar prileti iz oranžnega gobca. Recimo en mesec nazaj je rekel, da se pogajajo z 200 državami za trade deale. Saj 200 držav sploh nimamo. Nihče niti ne poskusa challengat njegovih neprestanih laži. Je povedal neko cifro koliko so pobrali tarif zadnji mesec, zdej so uradne cifre zunaj, in so seveda nekajkrat nižje.

Malidelničar ::
A pri teh cenah kdo od vas nakupuje na LJSE?
Jaz čakam, če bo šlo še gor bom verjetno prej prodajal, vsaj del, da ne bom overexposed.
Jaz čakam, če bo šlo še gor bom verjetno prej prodajal, vsaj del, da ne bom overexposed.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Malidelničar je izjavil:
A pri teh cenah kdo od vas nakupuje na LJSE?
BDP se je sicer skrčil, ampak tudi v ZDA se je zadnje četrtletje skrčil, pa so delnice vseeno šle rekordno gor. Tako da za SBI ni krize da bi padel.
Quack !

Zavarovalnice kot so Sava/Triglav bodo dražile še naprej, kar pomeni garantirani večji profiti. Vojna v Ukrajini se bo nadaljevala, kar je dobro za Krko ker največ prodajo v Rusiji. Petrol tudi nima več toliko omejitev tako da bo lahko dražil. Edino NLB ne vem če bo v teh razmerah lahko še toliko nategovala stranke kot je v preteklosti, tu je še največja možnost da ne bodo povečali dobiček.
Quack !

Matejjjjj ::
jaz sem ekstremno overexposed do LJSE
ampak taki dobički, na tako plitvem trgu. kaj to pove, samo, da se nateguje potrošnika že do ekstrema... evo, en primer. Oseba X ki jo poznam, uvaža baterije. V trgovini košta paket navadnih baterij bolj priznane znamke 7eur+, on jih dobi, pa ni niti slučajno na začetku dobavne verige, po 2eur............................................................................... Marže so 300%!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ampak taki dobički, na tako plitvem trgu. kaj to pove, samo, da se nateguje potrošnika že do ekstrema... evo, en primer. Oseba X ki jo poznam, uvaža baterije. V trgovini košta paket navadnih baterij bolj priznane znamke 7eur+, on jih dobi, pa ni niti slučajno na začetku dobavne verige, po 2eur............................................................................... Marže so 300%!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Matejjjjj ()

Malidelničar ::
Matejjjjj - meni se zdijo valuacije kar visoke. Imam neko strategijo manjšanja določenih pozicij, načeloma sem bil vedno buy&hold, ampak me mika da bi univčil vsaj manjši del dobičkov. Saj od unovčenja dobička ne moreš bankrotirat :)
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Malidelničar ()

MisterR ::
Zavarovalnice kot so Sava/Triglav bodo dražile še naprej, kar pomeni garantirani večji profiti. Vojna v Ukrajini se bo nadaljevala, kar je dobro za Krko ker največ prodajo v Rusiji. Petrol tudi nima več toliko omejitev tako da bo lahko dražil. Edino NLB ne vem če bo v teh razmerah lahko še toliko nategovala stranke kot je v preteklosti, tu je še največja možnost da ne bodo povečali dobiček.
NLB - širitev na Hrvaško (imajo ze lizing) bo prinesla možnost hipoteke na hrvaško nepremičnino, seveda tudi lažje financiranje. Tukaj je ogromno potenciala.

V naslednjem ciklu, trenutno vse stoji.
Čeka nas zanimljiva 2025. s manjim brojem transakcija i stabilnim cijenama nekretnina koje više neće rasti.
https://www.poslovni.hr/hrvatska/zaniml...
Novogradnje so narejene, vendar čakajo na denar:
Novogradnje će ostati tražene, a cijene im neće padati najviše zbog visokih troškova gradnje i vremenskih rokova za dozvole i izvođenje. Na tržište će utjecati kamate koje više neće rasti. I za kraj, nadamo se da će se njemačko gospodarstvo početi oporavljati prije nego naše krene tonuti, jer znamo da kad njemačka "kihne", mi dobijemo upalu pluća.
Čeka nas zanimljiva 2025. s manjim brojem transakcija i stabilnim cijenama nekretnina koje više neće rasti.
https://www.poslovni.hr/hrvatska/zaniml...
Novogradnje so narejene, vendar čakajo na denar:
Novogradnje će ostati tražene, a cijene im neće padati najviše zbog visokih troškova gradnje i vremenskih rokova za dozvole i izvođenje. Na tržište će utjecati kamate koje više neće rasti. I za kraj, nadamo se da će se njemačko gospodarstvo početi oporavljati prije nego naše krene tonuti, jer znamo da kad njemačka "kihne", mi dobijemo upalu pluća.

Ah, mnenje agenta za nepremičnine je isto kot da bi prodajalca za avto vprašal o prodaji avtov.
Quack !

Drugače pa SBI spet novi rekordi. Skoraj vse delnice so na ATH vrednostih, danes še Triglav in Sava. Vlak je neustavljiv, ampak saj to sem že milijonkrat rekel da to bo šlo samo gor in ni neke bojazni da bi padlo. Bolj varna naložba kot pa volatilni SP500.
Indeks SBI TOP je pridobil 1,36 odstotka in se trenutno giblje pri vrednosti 2.152,52 točke.
Krka: Delnice so se podražile za 0,82 odstotka na 185 evrov. Z delnicami Krke je bilo danes sklenjenih 66 poslov v skupni vrednosti 793.936 evrov, kar predstavlja največji promet na borzi.
Pozavarovalnica Sava: Delnice Save Re beležijo rast za 8 odstotkov na 54 evrov.
Zavarovalnica Triglav: Delnice so poskočile za 3,38 odstotka na 48,9 evra.
https://live.finance.si/ljubljanska-bor...
Skoraj 50% že v enem letu. Lahko pridemo do 100% do konca leta?
Indeks SBI TOP je pridobil 1,36 odstotka in se trenutno giblje pri vrednosti 2.152,52 točke.
Krka: Delnice so se podražile za 0,82 odstotka na 185 evrov. Z delnicami Krke je bilo danes sklenjenih 66 poslov v skupni vrednosti 793.936 evrov, kar predstavlja največji promet na borzi.
Pozavarovalnica Sava: Delnice Save Re beležijo rast za 8 odstotkov na 54 evrov.
Zavarovalnica Triglav: Delnice so poskočile za 3,38 odstotka na 48,9 evra.
https://live.finance.si/ljubljanska-bor...
Skoraj 50% že v enem letu. Lahko pridemo do 100% do konca leta?
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()

Ima prav..., cene so visoke, ker podjetniki prihajajo na trg z nešteto nepremičnin, ki so bile zasnovane v boomu in je tudi kalkulacija takšna.
Kupcev in zanimanja iz srednjega razreda ni (200k).
Mogoče je še kaj zanimanja na luksuznih delih (tega ne poznam).
Sicer ne moreš direktno vleči vzporednic, vendar ukinitev proizvodnje jadrnic v Elanu nakazuje, da je tudi pri višjem sloju zmanjkalo sredstev oziroma ni več novih članov v tem razredu.
Kupcev in zanimanja iz srednjega razreda ni (200k).
Mogoče je še kaj zanimanja na luksuznih delih (tega ne poznam).
Sicer ne moreš direktno vleči vzporednic, vendar ukinitev proizvodnje jadrnic v Elanu nakazuje, da je tudi pri višjem sloju zmanjkalo sredstev oziroma ni več novih članov v tem razredu.

Niti ne, bogatih je vedno več in vedno bolj bogati so. To da Elan noče več plovil proizvajati je najbrž zato ker so nesposobni, ali pa slabe jahte delajo.
Quack !

gen Maister ::
Kaj bi izdelovali jadrnice na zalogo, če jih ne morejo prodati!?? To je luksuz za visoki srednji razred! In zadeve sedaj stojijo in čakajo, kam se bodo stvari obrnile!?? Navzgor ali navzdol!??
Se bo kmalu videlo na avtomobilih, kam stvari peljejo!?? Nissan že zapira tovarne... Kaj in kako bo drugje, je pa še precejšnje vprašanje.
Naslednjih nekaj mesecev, do konca leta! Slo imela najslabšo gospodarsko rast v prvem četrtletju v EU...
Se bo kmalu videlo na avtomobilih, kam stvari peljejo!?? Nissan že zapira tovarne... Kaj in kako bo drugje, je pa še precejšnje vprašanje.

Naslednjih nekaj mesecev, do konca leta! Slo imela najslabšo gospodarsko rast v prvem četrtletju v EU...