» »

RTV prispevek

RTV prispevek

««
82 / 83
»»

NuMaN ::

Ne gre za to.

Baje plačujemo rtv prispevek predvsem zato, da lahko ostane naša RTV neodvisna, sicer bi bili lahek plen politikov in lobijev.

In to omogoča ravno prispevek, direkt iz proračuna ne bi bilo OK, direkt trgati pa res ne morejo, saj ne gre za zdravje ...

Ali je res RTV strokovna in neodvisna kaj bolj? Sam mislim, da ne.

Da bi vsaj bila branik slovenskega jezika, ampak žal temu ni tako. V času moje srednje šole bi večina zaposlenih oziroma študentov na MMC imelo slovnico šus ali kvečjemu dvojko ... Še rodilnika ne vedo uporabljati, celo predlog s oziroma z jim zna delati težave.
Imam 124,9 delnic Vzajemne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: NuMaN ()

socialec ::

NuMaN je izjavil:

Baje plačujemo rtv prispevek predvsem zato, da lahko ostane naša RTV neodvisna, sicer bi bili lahek plen politikov in lobijev.

Točno tako, kot si zapisal sam... RTV je depolitizirana v celoti - absolutna jebena celota, prispevek je povišan in po novem praktično neodpovedljiv, propaganda aktivna na polno, plačilo za nevidno delo umetnikov skorajda uzakonjeno. Bi še kaj dodal?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

kriptobog ::

delavec44 je izjavil:

kriptobog je izjavil:

yepohi9706 je izjavil:

Tržni inšpektorat je tistim, ki so oddali izjavo začel pošiljati Zapisnike o inšpekcijskem nadzoru, potrebne podatke o naročniških paketih so pridobili od omrežnih operaterjev.

In kaj potem? Jaz imam narocnino na TV samo zato, ker mi operater ne zeli prodati samo interneta :))

Saj če imaš internet, isto plačuješ. MMC pa to.

V zivljenju nisem placal se enega rtv racuna. Sem vedno lahko odjavil ;)

pangro ::

socialec je izjavil:

NuMaN je izjavil:

Točno tako, kot si zapisal sam... RTV je depolitizirana v celoti - absolutna jebena celota, prispevek je povišan in po novem praktično neodpovedljiv, propaganda aktivna na polno, plačilo za nevidno delo umetnikov skorajda uzakonjeno. Bi še kaj dodal?

kako pa preverijo če imaš naročen internet oz mobilne podatke?

delavec44 ::

kriptobog je izjavil:

delavec44 je izjavil:

kriptobog je izjavil:

yepohi9706 je izjavil:

Tržni inšpektorat je tistim, ki so oddali izjavo začel pošiljati Zapisnike o inšpekcijskem nadzoru, potrebne podatke o naročniških paketih so pridobili od omrežnih operaterjev.

In kaj potem? Jaz imam narocnino na TV samo zato, ker mi operater ne zeli prodati samo interneta :))

Časi se spreminjajo. Bo treba na ulice. Mislim RTV bo treba vreči na ulico.

pangro je izjavil:

socialec je izjavil:

NuMaN je izjavil:

Isto pri operaterju zgleda. Če imaš predplačniški paket si mogoče še anonimen.

Ne vem pa kako bodo reševali kjer je električni priključek in rtv na eno ime, internet in TV plačuje pa nekdo drug.

Zgodovina sprememb…

ali pa folk izvoli vlado ki dejansko izpelje ukinitev pripsevka. janša bi bil lahko ta junak

Tudi resni.ca nekaj govori v to smer.

pangro je izjavil:

Zelo podobno kot ugotavljajo, koliko stanovanje je prostih - premier gre po ulici in pove.

delavec44 je izjavil:

kriptobog je izjavil:

delavec44 je izjavil:

kriptobog je izjavil:

yepohi9706 je izjavil:

Časi se spreminjajo. Bo treba na ulice. Mislim RTV bo treba vreči na ulico.

pangro je izjavil:

socialec je izjavil:

NuMaN je izjavil:

Isto pri operaterju zgleda. Če imaš predplačniški paket si mogoče še anonimen.

Ne vem pa kako bodo reševali kjer je električni priključek in rtv na eno ime, internet in TV plačuje pa nekdo drug.

ja s predplačniškim paketom se verjetno lahko izmuzneš. ne vem ali dejansko preverjajo pri operaterjih in ali imajo za to pooblastila kšn nalog navsezadnje gre za osebne podatke.

pangro je izjavil:

ali pa folk izvoli vlado ki dejansko izpelje ukinitev pripsevka. janša bi bil lahko ta junak

Dejansko bi še davno lahko tehnično šli na princip kodiranja in naj plača kdor gleda. Seveda tega sami ne upajo narediti...

Pooblastila za preverjanje pri operaterjih baje imajo. Pod to vlado so si precej razširili zakon sebi v prid.

Zgodovina sprememb…

ja janša bi raje rtv prevzel zase in ga spremenil v svojo trobento

pangro je izjavil:

Zakaj bi rabil 2 trobenti?

pangro je izjavil:

Ne more, ker je depolitizirana s strani absolutne jebene večine.

delavec44 je izjavil:

pangro je izjavil:

Dejansko bi še davno lahko tehnično šli na princip kodiranja in naj plača kdor gleda. Seveda tega sami ne upajo narediti...

Pooblastila za preverjanje pri operaterjih baje imajo. Pod to vlado so si precej razširili zakon sebi v prid.

baje? ne vem no

socialec je izjavil:

pangro je izjavil:

Ne more, ker je depolitizirana s strani absolutne jebene večine.

pol naj ga v naslednjo ko bo na oblasti skensla tega mu večina slovencev ne bo zamerila

delavec44 je izjavil:

pangro je izjavil:

Zakaj bi rabil 2 trobenti?

bolje dve kot ena:))

Zgodovina sprememb…

• spremenil: pangro ()

pangro je izjavil:

baje? ne vem no

Če verjamemo danes registriranemu (levemu) trolu jih baje imajo.
https://slo-tech.com/forum/t588563/p843...

Bi bilo pa res potrebno preveriti zakonsko podlago. Vem da so zakonsko odjavo precej otežili in skrajšali izjavo na 12 mesecev.

pangro je izjavil:

pol naj ga v naslednjo ko bo na oblasti skensla tega mu večina slovencev ne bo zamerila

Janez Janša ne bo več predsednik vlade Republike Slovenije, parlamentarne demokracije, kjer so mediji absolutno depolitizirani v celoti in prisiljeno financirani.

Zgodovina sprememb…

delavec44 je izjavil:

pangro je izjavil:

baje? ne vem no

Bi bilo pa res potrebno preveriti zakonsko podlago. Vem da so zakonsko odjavo precej otežili in skrajšali izjavo na 12 mesecev.

hmm ne vem če gre tole zakonsko skozi, tip nabija, po moje bi morali biti na odjavi izrecno dovolilo s tvoje strani da lahko preverjajo.

socialec je izjavil:

pangro je izjavil:

Janez Janša ne bo več predsednik vlade Republike Slovenije, parlamentarne demokracije, kjer so mediji absolutno depolitizirani v celoti in prisiljeno financirani.

lej če bo naj si privošči

Zgodovina sprememb…

pangro je izjavil:

delavec44 je izjavil:

pangro je izjavil:

baje? ne vem no

hmm ne vem če gre tole zakonsko skozi, tip nabija, po moje bi morali biti na odjavi izrecno dovolilo s tvoje strani da lahko preverjajo.

Glede na to, da imajo že sedaj podlago, da pridobivajo lastnike električnih priključkov, tudi tole ni tako far fetched. Bodo kmalu dobili idejo, če jo še niso.
Seveda bi to preverjali za vse, ne samo tiste ki podpišejo odjavo.

Zgodovina sprememb…

Ne bo, niti če bodo Patriini oklepniki ne samo 3x ampak 30x dražji zaradi tega kot bi bili do sedaj.

Jasno je tudi, kdo depolitiziran in jebeno absolutno večinski bo to medijsko pokrival tudi nevidno in kdo se bo okoristil.

Zgodovina sprememb…

delavec44 je izjavil:

pangro je izjavil:

delavec44 je izjavil:

pangro je izjavil:

baje? ne vem no

Glede na to, da imajo že sedaj podlago, da pridobivajo lastnike električnih priključkov, tudi tole ni tako far fetched. Bodo kmalu dobili idejo, če jo še niso.

pa na odjavi ni nobenega opozorila v zvezi s tem kao v smislu na podlagi tega zakona lahko preverjamo. tole smrdi

pangro je izjavil:

pa na odjavi ni nobenega opozorila v zvezi s tem kao v smislu na podlagi tega zakona lahko preverjamo. tole smrdi

Ni potrebno, gre za depolitiziran jebeno večinski MSM RTV, še za nevidne prispevke in zelo vidne stroške, ki ni niti kodiran s svojo vrhunsko vsebino. Raje se osredotoči, kako bi podvojil svoje plačilo v naslednjem letu.

tukaj se zih da kaj če ne pa predplačniški internet za zanesenjake

pangro je izjavil:

delavec44 je izjavil:

pangro je izjavil:

delavec44 je izjavil:

pangro je izjavil:

baje? ne vem no

Ena točka sicer je na odjavi:
Spodaj podpisani zavezanec pooblaščam Radiotelevizijo Slovenija, da sama pridobi podatke pri
telekomunikacijskih operaterjih za potrditev podane izjave pod točko 8 in 9 (ustrezno obkrožite).
DA NE

https://www.uradni-list.si/files/RS_-20...

Je pa nova odjava precej bolj komplicirana od stare. Že najdeš jo težko. Polno enih dokazov in potrdil (tudi seznam prijavljenih oseb na naslovu).

Ja, da se, da gre premier po ulici in pove - po RTV

Premier Robert Golob je včeraj na RTV Slovenija napovedal uvedbo nepremičninskega davka za drugo in vse naslednje nepremičnine. Ob tem je zatrdil, da "obstajajo celi stanovanjski objekti, ki so pokupljeni in prazni". Ti naj bi po obdavčitvi - o višini davka še ni želel govoriti, češ da se morajo o tem še koalicijsko uskladiti - rešili najemniški trg, je zatrdil.

111111111111 ::

pangro je izjavil:

ja s predplačniškim paketom se verjetno lahko izmuzneš. ne vem ali dejansko preverjajo pri operaterjih in ali imajo za to pooblastila kšn nalog navsezadnje gre za osebne podatke.

Imaš pač neumen telefon.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

delavec44 je izjavil:

pangro je izjavil:

delavec44 je izjavil:

pangro je izjavil:

delavec44 je izjavil:

pangro je izjavil:

baje? ne vem no

Ena točka sicer je na odjavi:
Spodaj podpisani zavezanec pooblaščam Radiotelevizijo Slovenija, da sama pridobi podatke pri
telekomunikacijskih operaterjih za potrditev podane izjave pod točko 8 in 9 (ustrezno obkrožite).
DA NE

https://www.uradni-list.si/files/RS_-20...

Je pa nova odjava precej bolj komplicirana od stare. Že najdeš jo težko. Polno enih dokazov in potrdil (tudi seznam prijavljenih oseb na naslovu).

aha to sem pa popolnoma spregledal, no a vidite v bistvu ti dajo možmost da jim dovoliš da pridobijo podatke in seveda jim tukaj ne dovoliš.

naloga p ane morejo dobiti ker nisi v kazenskem postopku ne vem po moje, navsezadnje sprašujejo po dovoljenju.

Zgodovina sprememb…

pangro je izjavil:

aha to sem pa popolnoma spregledal, no a vidite v bistvu ti dajo možmost da jim dovoliš da pridobijo podatke in seveda jim tukaj ne dovoliš.

naloga p ane morejo dobiti ker nisi v kazenskem postopku ne vem po moje, navsezadnje sprašujejo po dovoljenju.

Res je, zelo depolitizirano, ni kaj...

Izjavljam, da sem seznanjen z dejstvom, da lahko Radiotelevizija Slovenija v zvezi z vlogo za odjavo izvede upravni postopek in predlaga inšpekcijski nadzor. Seznanjen sem tudi z dejstvom, da je za neresnično izjavo predpisana globa v višini od 125,19 evra do 417,29 evra (42. člen Zakona o Radioteleviziji Slovenija, Uradni list RS, št. 96/05 s spremembami in dopolnitvami).

Podpis zavezanca:____________________________________________

Če zavezanec biva v družinski skupnosti, morajo resničnost podatkov in podanih izjav na tem obrazcu potrditi tudi druge polnoletne osebe, ki bivajo v tej skupnosti.

ampak če nimajo dovoljenja da lahko preverijo tega pa ne morejo dobiti na sodišču....? mogoče je pa luknja

pa še to da baje težko dobiš na netu odjavo cel kup pogojev..... po moje gre tole skozi

Zgodovina sprememb…

Lahko ti pa zavrnejo odjavo, če tega ne obkrožiš oz. priložiš vseh potrebnih dokazil? Ne vem.

Inšpektor, če ga pošljejo, pa res po moje ne sme vstopiti v stanovanje brez dovoljenja. Ali taka zavrnitev spet pomeni, da začnejo pošiljati položnice...

Vanadium ::

Ali ni zahteva za dostavljanje teh potrdil in dovoljenj za preverbe grobo kršenje moje pravice do zasebnosti in 35. člena Ustave RS, ki je nad vsemi zakoni, akti, pravilniki ... Mislim kaj kurac briga RTV kdo vse živi v moji lastnini in kaj imam naročeno pri telekomunikacijskem operaterju ... Ajde poznavalci prava, izjasnite se glede navedenega člena, in če je temu tako imamo vso pravico na ustavnem sodišču tole spodbijat.

lenev81792 ::

TRŽNI INŠPEKTORAT RS Izdajatelj: Republika Slovenija REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA GOSPODARSTVO, TURIZEM IN ŠPORT TRŽNI INŠPEKTORAT REPUBLIKE SLOVENIJE DOKUMENT JE ELEKTRONSKO PODPISAN

Zadeva: Dostava zapisnika v zvezi s podano pisno izjavo fizične osebe

Inšpektor Tržnega inšpektorata RS je dne 06. 01. 2025 po uradni dolžnosti uvedel postopek pri zavezancu JANEZU KRANJSKEM, 2000 Maribor, v zvezi s podano pisno izjavo, da nima svojega televizijskega sprejemnika in da v svojih prostorih tudi ne uporablja tujega televizijskega sprejemnika. Zapisnik z ugotovitvami vam posredujemo v prilogi.

S spoštovanjem, Tržni inšpektor

Priloga:

zapisnik z dne 06. 01. 2025
Vročitev po ZUP

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

TRŽNI INŠPEKTORAT RS Izdajatelj: Republika Slovenija REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA GOSPODARSTVO, TURIZEM IN ŠPORT TRŽNI INŠPEKTORAT REPUBLIKE SLOVENIJE DOKUMENT JE ELEKTRONSKO PODPISAN

ZAPISNIK o inšpekcijskem nadzoru

V zvezi s podano pisno izjavo fizične osebe, zavezanca JANEZA KRANJSKEGA, 2000 Maribor, da nima svojega televizijskega sprejemnika in da v svojih prostorih tudi ne uporablja tujega televizijskega sprejemnika.

Inšpekcijski nadzor je dne 06. 01. 2025 v poslovnih prostorih Tržnega inšpektorata Republike Slovenije opravil tržni inšpektor v odsotnosti zavezanca.

Zadeva: Nadzor na podlagi določil Zakona o Radioteleviziji Slovenija (Uradni list RS, št. 96/05, 109/05 - ZDavP-1B, 105/06 - odl. US, 26/09, 9/14 in 163/22; v nad. ZRTVS-I).

Ugotovitve pri nadzoru:

Inšpektor Tržnega inšpektorata RS je na podlagi določil ZRTVS-I dne 06. 01. 2025 po uradni dolžnosti uvedel postopek inšpekcijskega nadzora pri zavezancu JANEZU KRANJSKEM.

Prvi odstavek 31. člena ZRTVS-I določa, da kdor ima radijski ali televizijski sprejemnik oziroma drugo napravo, ki omogoča sprejem radijskih oziroma televizijskih programov na območju Republike Slovenije, kjer so zagotovljeni tehnični pogoji za sprejem vsaj enega programa RTV Slovenija, mora RTV Slovenija plačevati prispevek za opravljanje radijske in televizijske dejavnosti.

Četrti odstavek 31. člena ZRTVS-I določa, da se šteje, da ima sprejemnik vsaka pravna ali fizična oseba, ki je registrirana kot odjemalka ali odjemalec oziroma plačnica ali plačnik električne energije v javnem električnem omrežju, razen če poda pisno izjavo, da nima svojega in da v svojih prostorih tudi ne uporablja tujega radijskega ali televizijskega sprejemnika ter da je bila seznanjena z zakonskimi posledicami neresnične izjave.

Zavezanec JANEZ KRANJSKI je dne 08. 08. 2024 podal pisno izjavo javnemu zavodu Radiotelevizija Slovenija, da nima televizijskega sprejemnika oziroma nobene druge naprave, preko katere bi lahko spremljal televizijske programe, da nima radijskega sprejemnika oziroma nobene druge naprave, preko katere bi lahko spremljal radijske programe ter tudi, da nima radijskega sprejemnika v avtomobilu.

Zavezanec je v pisni izjavi prav tako navedel, da sprejemnike odjavlja za naslednjih 36 mesecev. Obrazec pisne izjave je vseboval tudi navedbo, da je zavezanec seznanjen, da je za neresnično izjavo predpisana globa v višini od 125,19 € do 417,29 €.

Zavezanec je dne 08. 08. 2024 na UE Maribor overil svoj podpis na pisni izjavi o odjavi RTV sprejemnikov, ki jo je podal javnemu zavodu Radiotelevizija Slovenija.

Inšpekcijski organ je na podlagi drugega odstavka 19. člena Zakona o inšpekcijskem nadzoru (Uradni list RS, št. 43/07 -- uradno prečiščeno besedilo in 40/14, v nad. ZIN) od operaterja T-2, d.d., pridobil:

pogodbo št. xxx-xxxx-xxx z dne 02. 04. 2023 za sklenjen paket ORANŽNI DIAMANT z naročnikom JANEZOM KRANJSKIM,

pojasnilo operaterja, da ima predmetna fizična oseba sklenjeno veljavno naročniško razmerje.

Kot izhaja iz pogodbe št. xxx-xxxx-xxx z dne 02. 04. 2023, dogovorjene storitve naročniškega razmerja, sklenjenega med fizično osebo JANEZ KRANJSKI in operaterjem T-2, vsebujejo: paket ORANŽNI DIAMANT, ki vključuje storitve INTERNET in TELEVIZIJA z več kot 180 programi.

Iz zgoraj navedenega izhaja, da je zavezanec na naslovu, dne 08. 08. 2024, ko je podal pisno izjavo, da nima televizijskega sprejemnika, imel televizijski sprejemnik, saj je imel na omenjeni dan sklenjeno naročniško pogodbo za paket storitev INTERNETA in TELEVIZIJE.

Inšpekcijski organ zaradi navedenega ugotavlja, da je zavezanec dne 08. 08. 2024 javnemu zavodu Radiotelevizija Slovenija podal neresnično izjavo iz četrtega odstavka 31. člena ZRTVS-I.

Ker je bil v skladu s tretjim odstavkom 29. člena ZIN ta zapisnik sestavljen v odsotnosti zavezanca, tržni inšpektor v skladu s četrtim odstavkom istega člena zavezancu vroča zapisnik ter ga poziva, da se v roku sedmih (7) dni od vročitve zapisnika pisno ali ustno izjavi o ugotovljenih dejstvih in okoliščinah ter poda morebitna dodatna pojasnila. Če zavezanec pripomb ne poda v določenem roku, se bo štelo, da jih nima.

Zapisnik je sestavljen v dveh izvodih, od katerih se en izvod izroči zavezancu, en izvod pa ostane tržnemu inšpektorju za službene namene.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: delavec44 ()

Master_Yoda ::

In kako lahko iz tega sklepajo da imas sprejemnik ? Lahko si vzel paket ker je ceneje kot ce bi posebaj vzel stvari, sprejemnik pa si prodal ali pa zavrnil ...
Dovie'andi se tovya sagain.

Zgodovina sprememb…

Wrop ::

Totalitarci lahko delajo take sklepe. Brez najmanjšega pomisleka si uzakonijo večjo in tršo gorjačo, da lovijo ljudi kot največje kriminalce, ki nočejo gledati in plačevati RTV.
Od vseh nešteto produktov, ki jih ustvarjalci ustvarjajo in so na trgu za ljudi, totalitarci hočejo, da ima samo eden od njih posebne privilegije, da je posvečen in nenadomestljiv. Če kdo misli drugače, jih bo dobil z gorjačo po glavi.
Najbolj kar se totalitarci bojijo je trg, kjer bi se lahko bili ljudje prosto odločali ali bi plačevali in v zameno gledali njihov program.

Eni lahko, drugi ne.
Kaj imajo skupnega voditelj Odmevov Igor E. Bergant, radijska voditeljica na Valu 202 Anja Hlača Ferjančič, novinarka televizijske oddaje Ugriznimo v znanost Anja Suvorov ter radijska voditeljica in novinarka Maja Ratej?
Poleg tega, da so zaposleni na RTV, so sklenili tudi poslovne ali avtorske pogodbe o sodelovanju s Slovenskim državnim holdingom (SDH), ki ga vodi Žiga Debeljak.

Javno razkritje sodelovanja RTV-jevih novinarjev s SDH je v luči nedavne prepovedi voditeljici Odmevov Rosviti Pesek, da ne sme voditi pogovornega omizja ob 35. obletnici ustanovitve Demosa, zagotovo zanimivo.

Vsi smo enaki, eni celo bolj enaki. :))

gddr85 ::

Master_Yoda je izjavil:

In kako lahko iz tega sklepajo da imas sprejemnik ? Lahko si vzel paket ker je ceneje kot ce bi posebaj vzel stvari, sprejemnik pa si prodal ali pa zavrnil ...

pa sej ni treba, da imaš sprejemnik, čim imaš dostop do interneta oz. nek paket po njihovo lahko dostopaš do rtv, tud prek spleta 365 in za to treba plačevat afaik

Krivi ste za posilstvo, ker že to, da imate orodje v hlačah, je dovoljšen razlog za krivdo. Ali ste posilstvo tudi zagrešili, pa ne bomo preverjali, ker nam ni treba. :))

toro69 ::

gddr85 je izjavil:

Master_Yoda je izjavil:

pa sej ni treba, da imaš sprejemnik, čim imaš dostop do interneta oz. nek paket po njihovo lahko dostopaš do rtv, tud prek spleta 365 in za to treba plačevat afaik

Če imaš internet ni nujno da imaš sredtsva zabdostop do vsebin. Vsi imamo tudi DVB-T po luftu, pa ne dostopamo do njega.

Denar nam pripada samo zato, ker smo mi tako rekli. :))

gddr85 ::

toro69 je izjavil:

gddr85 je izjavil:

Master_Yoda je izjavil:

Če imaš internet ni nujno da imaš sredtsva zabdostop do vsebin. Vsi imamo tudi DVB-T po luftu, pa ne dostopamo do njega.

hja, če mesečno plačuješ za neko naročnino, potem jo najbrž z namenom, ne za to, ker imaš doma dumb telefon in pc/latop, kateremu ne dela net XD

paradajzos ::

NuMaN je izjavil:

Zakaj bi bilo bolj klavrno, če ne gledaš TV sploh.

Točno. Naj si posebni sami plačujejo to neumnost.
Levakarski fake forum.
Moderatorske manipulacije.
Serijsko.

Zgodovina sprememb…

primoz4p ::

RTV je odveč, ker nad nami bdi in nas varuje OŠTRO - "Oštro, Center za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji, je nastal iz zavedanja, da se prostor za kakovostno novinarstvo nezadržno krči..." :P)
https://www.ostro.si/si/financiranje

:))
V letu 2023 2 % zbranih sredstev od donacij posameznikov in podjetij. 4k €. To komaj kavo in wc papir pokrije.

Zakon o Radioteleviziji Slovenija (ZRTVS-1)
31. člen
(1) Kdor ima radijski ali televizijski sprejemnik oziroma drugo napravo, ki omogoča sprejem radijskih oziroma televizijskih programov (v nadaljnjem besedilu: sprejemnik) na območju Republike Slovenije, kjer so zagotovljeni tehnični pogoji za sprejem vsaj enega programa RTV Slovenija, mora RTV Sloveniji plačevati prispevek za opravljanje radijske in televizijske dejavnosti.
...
(4) Šteje se, da ima sprejemnik vsaka pravna ali fizična oseba, ki je registrirana kot odjemalka ali odjemalec (v nadaljnjem besedilu: odjemalec) oziroma plačnica ali plačnik (v nadaljnjem besedilu: plačnik) električne energije v javnem električnem omrežju, razen če poda pisno izjavo, da nima svojega in da v svojih prostorih tudi ne uporablja tujega radijskega ali televizijskega sprejemnika ter da je bila seznanjena z zakonskimi posledicami neresnične izjave.
...
(6) Preden RTV Slovenija od odjemalca oziroma plačnika električne energije, ki doslej ni bil zavezanec za plačilo prispevka, zahteva plačilo prispevka na podlagi tega zakona, mu mora omogočiti, da poda izjavo v smislu četrtega odstavka tega člena.

ZAKON O VARSTVU OSEBNIH PODATKOV (ZVOP-2)
2. člen
(prepoved diskriminacije glede obdelave osebnih podatkov)
Obdelava osebnih podatkov je prepovedana, če se izvaja na način ali ima za posledico nedopustno diskriminacijo glede na narodnost, raso, barvo kože, veroizpoved, etnično pripadnost, spol, jezik, politično ali drugo prepričanje, spolno usmerjenost, spolno identiteto, premoženjsko stanje, kraj rojstva, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost, državljanstvo, kraj oziroma vrsto prebivališča, zdravstveno stanje, genske predispozicije ali katero koli drugo osebno okoliščino posameznice in posameznika (v nadaljnjem besedilu: posameznik).

Ustava Republike Slovenije (URS)
22. člen
(enako varstvo pravic)
Vsakomur je zagotovljeno enako varstvo njegovih pravic v postopku pred sodiščem in pred drugimi državnimi organi, organi lokalnih skupnosti in nosilci javnih pooblastil, ki odločajo o njegovih pravicah, dolžnostih ali pravnih interesih.

Na eni strani imamo Zakon o Radioteleviziji Slovenija (ZRTVS-1), ki v 1. odstavku 31. člena določi zavezanca za plačilo prispevka vsakega (vsako osebo), ki ima radijski ali televizijski sprejemnik oziroma drugo napravo, ... .
Potem imamo 6. odstavku 31. člena ZRTVS-1, ki opredeljuje plačnika električne energije kot potencialnega zavezanca ... posredno bazo (osebnih) podatkov, ki jo lahko zajema-dosega RTV.
Na drugi imamo 2. člen Zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2), ki prepoveduje diskriminatoren način obdelave podatkov glede na premoženjsko stanje. Eksplicitno je napisano premoženjsko stanje; pod premožensko stanje spada tudi obveznost plačila električne energije.
Iz tretje strani posega Ustava s svojim 22. členom, ki zagotavlja enako varstvo pravic. Tudi plačnik in neplačnik električne energije naj bi (morata) imela enake pravice glede razmerja z RTV (plačilo, obdelovanje osebnih podatkov, ...)

Že sam ZRTVS-1 je v nasprotju z Ustavo in ZVOP-2.
To nasprotje deloma (ne povsem) ublaži 4. odstavek 31. člena ZRTVS-1, ki pravi: " ... razen če poda pisno izjavo, da nima svojega in da v svojih prostorih tudi ne uporablja tujega radijskega ali televizijskega sprejemnika ter da je bila seznanjena z zakonskimi posledicami neresnične izjave".
Z drugimi besedami, kar je več od tega (" ... razen če poda pisno izjavo, da nima svojega in da v svojih prostorih tudi ne uporablja tujega radijskega ali televizijskega sprejemnika ter da je bila seznanjena z zakonskimi posledicami neresnične izjave") je preveč - protiustavnost podzakonskega akta RTV.

2dark ::

Dvomim, da bomo dočakali, da bomo dočakali, da se bo spremenilo, ker bi bilo potrebno najprej ustavne sodnike zamenjat. Sploh ne vem, ali jih lahko predsednik Države zamenja, ker oni na koncu odločajo, kar je katastrofa.
(\___/)
(> _ <)
(>&#127851; )

c3p0 ::

primoz4p je izjavil:

RTV je odveč, ker nad nami bdi in nas varuje OŠTRO - "Oštro, Center za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji, je nastal iz zavedanja, da se prostor za kakovostno novinarstvo nezadržno krči..." :P)

Lepo se je omastila z raznimi donacijami. Socialistična podjetnica. Najbolj je pa grozljivo, da so ti nato še gatekeepers. Npr. ko so leakali panamski dokumenti, so poln dostop dobile organizacije tipa Oštro. Če si tam kaj pral, upaj, da se ne zameriš Anuški. Objaviš nekaj na FB, upaj, da bo objava všeč tudi Anuški, drugače boš izbrisan. Norost se zdaj vsaj malo omejuje.

Oštro je po svoji pravni obliki zavod, kar je dandanes postalo sinonim za precej anonimno obračanje denarja.

Se spomnite, kako se nam, modernim EU-citizenom, vsi posmehujejo, da ne opazimo propagande, kdor pa jo, je pa takoj nazi offspring? No, to so nastavki.

Poleg plastičnih pokrovčkov in papirnih slamic.

Zgodovina sprememb…

c3p0 je izjavil:

primoz4p je izjavil:

Lepo se je omastila z raznimi donacijami. Socialistična podjetnica. Najbolj je pa grozljivo, da so ti nato še gatekeepers. Npr. ko so leakali panamski dokumenti, so poln dostop dobile organizacije tipa Oštro. Če si tam kaj pral, upaj, da se ne zameriš Anuški. Objaviš nekaj na FB, upaj, da bo objava všeč tudi Anuški, drugače boš izbrisan. Norost se zdaj vsaj malo omejuje.

Oštro je po svoji pravni obliki zavod, kar je dandanes postalo sinonim za precej anonimno obračanje denarja.

RTV prispevek je predpogoj za kritično, neodvisno, raziskovalno novinarstvo. Od politike (ipd) neodvisen, stabilen vir financiranja onemogoča politične (in druge) pritiske na raziskovalne novinarje in posledično nepristransko poročanje, ... Tako so nas učili.

Sedaj pa se pojavi (se samo okliče) zavod OŠTRO in si prevzame pravico razsojanja kaj je res in kaj ni. Te pravice mu ni mogoče oporekati, ker dejansko ima moč, ki temeli na ???. Pretežno se financira preko "javnih razpisov in pozivov" (politika), donacij nevladnih organizacij (USAID) in Meta (Facebook).

Posledično lahko sklepamo, da obvezen (RTV) prispevek ni pogoj za neodvisno raziskovalno novinarstvo in poročanje.
Obvezen prispevek je relikt časa; čas ga je povozil, kakor tudi samo RTV javno hišo.
OŠTRO lahko le kihne in jo ozači za fake news in že je več ni. :P)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: primoz4p ()

Vanich ::

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Vanich ()

fikus_ ::

Če hočejo , da plačujemo, naj kar pošiljajo papirnate položnice, jih bom poskeniral in se bo plačevalo vsak mesec, kot bodo datumi.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Vanich ::

Bohved kateri debil se je spomnil tako genijalno idejo?
««
82 / 83
»»