» »

Prodaja iger po dolgem času spet zrasla

Prodaja iger po dolgem času spet zrasla

GameSpot - September je bil po dolgem času spet izjemno uspešen za prodajalce računalniških iger, konzol in pripadajoče opreme. V primerjavi z enakim obdobjem lani je prodaja v ZDA zrasla za 27 odstotkov in dosegla 1,1 milijarde dolarjev; če pa prištejemo še prodajo rabljenih iger in izposojo, se približamo že 1,9 milijarde dolarjev.

Zanimivo je, da je celotna rast prodaje posledica enega samega naslova. Gre seveda za Grand Theft Auto 5, ki je v pičlem tednu nabral milijardo dolarjev prihodkov. Tako je bila celotna rast skoncentrirana na konzolski trg, ki je zrasel za 52 odstotkov na 750 milijonov dolarjev. (Pozor, prodaja GTA 5 velja za cel svet, podatki o rasti in skupnem znesku pa se nanašajo na ZDA.) Prodaja strojne opreme za igre (konzole ipd.) je na drugi strani upadla za 13 odstotkov.

Tako visoke rasti nismo beležili že dolgo časa. Nazadnje se je to zgodilo junija in julija 2008. Uganili ste, tedaj je izšla nova verzija GTA. Še ena bistvena sprememba se je zgodila od tedaj; čedalje popularnejše so (brezplačne) igre na mobilnih napravah, ki odžirajo trg konzolam in PC-jem.

Porast pričakujemo tudi novembra, ko bosta izšla Xbox One in PlayStation 4. Če upoštevamo, da tudi avgust ni bil slab, saj je rast podžigala dobra prodaja Madden NFL 25 in Disney Infinity, december pa je tako ali tako tradicionalen nakupovalni mesec, utegne biti letošnje drugo polletje eno izmed najuspešnejših.

21 komentarjev

flbroker ::

Počakajmo še dva tedna pa bo prodaja skočila za kak procent ko bo HALLOWEEN SALE BITCHEEEEZ!

skika ::

Skoda, da je pri nas igričarska industrija tako zapostavljena. Oz igre so nasploh gledane kot "igrice".

Griffith ::

A se GTA 5 že dobi za PC?

BALAST ::

Se da, če si razvijalec gonilnikov pri AMD! :))
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

mtosev ::

Griffith je izjavil:

A se GTA 5 že dobi za PC?
ne. in še nekaj časa boš rabil počakati. približno 6-12mes
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

RejZoR ::

skika je izjavil:

Skoda, da je pri nas igričarska industrija tako zapostavljena. Oz igre so nasploh gledane kot "igrice".


This. Edini, ki nas razumejo so drugi gamerji. Vsi ostali na nas gledajo kot nekdo manj vreden, otročji in ne vem kaj še vse. Če buljiš filme cele dneve pa ni nič čudnega. Očitno v naši zaplankani državi še niso pogruntali, da so igre že na tolk visokem nivoju, da se jih lahko mirno smatra kot interaktivne filme. Če imam na izbiro gledat nek blockbuster ali igrat AAA igro ala Deus Ex, bom vedno raje izbral igro. Film zgolj gledaš, igre so ineraktivne in tvoja dejanja spreminjajo potek dogajanja. In že sama ideja, da si pri dogajanju aktiven ima svoj čar, ki ga ne more doseči noben še tko dober film.

Sploh pa mi ni jasno zakaj se igre (t.i. igrice) sploh pri nas smatra kot otročje, brcanje žoge po igrišču pa recimo ne. Če si star okol 30 let in nekomu rečeš, da igraš igre v prostem času te gledajo z viška kot da si nek otročiček. Če rečeš da špilaš fuzbal, te pa smatrajo kot "normalnega". Že samo zarad tega so igre pri nas nenormalno zapostavljene. Sicer mene en drek briga, ker stojim za svojimi stališči ampak skupno gledano pa to meče slabo luč na sam gaming community pri nas.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

nekikr ::

Ogled enega filma (2 uri) ali pa celodnevno nabijanje igrice je precej drugačna stvar. Če boš komu rekel, da gledaš 10 ur dnevno filme, te bo imel pa za enakega bedaka kot če igraš igrice, nima veze.
Brcanje žoge v prostem času (ali kakšnega drugega rekvizita) ti izboljša telo in duha, skoraj vedno naredi bolj družabnega (dretje v mikrofon v LoL te pač ne) in na dolgi rok ti da neko znanje, ki ti lahko vsaj malo prav pride (kakšne motorične sposobnosti recimo, če namesto igric vadiš inštrument pa to). Vse to boš videl, ko boš kakšno leto ali pet starejši, do takrat boš vztrajal na svojem :) In takrat se boš tolkel po glavi, zakaj si toliko let vrgel stran ob igranju brezveznih igric, ker če bi tisti čas posvetil čemurkoli drugemu, bi dejansko imel nekaj od tega.
Been there, done that :)

ahac ::

celodnevno nabijanje igrice je precej drugačna stvar.
Celodnevno? Evo, to je točno to. Še Slotechovci mislijo, da kdor igra igre, to počne cele dneve in ne samo par urc zvečer...

skoraj vedno naredi bolj družabnega (dretje v mikrofon v LoL te pač ne)
LoL verjetno ne, kakšen WoW pa že.

na dolgi rok ti da neko znanje, ki ti lahko vsaj malo prav pride

A fuzbal ti da znanje? To pa ja...
Kar se tiče motoročnih sposobnosti in razmišljanja so pa igre tudi koristne (dokazano). So seveda razlike med igrami... GTA sigurno ni enako kot Starcraft.

Vse to boš videl, ko boš kakšno leto ali pet starejši, do takrat boš vztrajal na svojem :) In takrat se boš tolkel po glavi, zakaj si toliko let vrgel stran ob igranju brezveznih igric, ker če bi tisti čas posvetil čemurkoli drugemu, bi dejansko imel nekaj od tega.
Ja, točno tko se v Sloveniji razmišlja. V ZDA imaš pa recimo tudi Hollywoodske zvezdnike, ki na talk showih razlagajo kako igrajo igre...
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ahac ()

nekikr ::

Celodnevno? Evo, to je točno to. Še Slotechovci mislijo, da kdor igra igre, to počne cele dneve in ne samo par urc zvečer...

Ne. Se opravičujem, ker ti nisem razložil čisto vsega in sem zmotno mislil, da boš dojel. Če boš nekomu rekel, da sem in tja igraš igrice 2 uri, te ne bo imel za bedaka. Čisto ok sprostitev, točno tako kot gledanje kakšnega filma.

LoL verjetno ne, kakšen WoW pa že.

Poznam kar nekaj ljudi, ki igrajo LoL in WoW. Praktično vsi zase mislijo tako kot misliš ti. Zunanji opazovalec pa hitro vidi, da so precej asocialni (eni bolj, drugi manj, tretji do konca).

A fuzbal ti da znanje? To pa ja...

Preberi stavek do konca.

Ja, točno tko se v Sloveniji razmišlja. V ZDA imaš pa recimo tudi Hollywoodske zvezdnike, ki na talk showih razlagajo kako igrajo igre...

Been there, done that. Zato ti lahko povem da je nabijanje WoW totalno zapravljanje tega omejenega časa, ki ga imamo. Kar boš razumel, ko prideš iz te faze ven. V ZDA imaš recimo tudi Ancient Aliens doktorje, ki razlagajo, kako so vesoljci naredili vse od Zdravljice do elektrarn v piramidah. Pa to še ne pomeni, da če enako začneš razlagati ti, da je pa kar ok. Zdaj ti lahko rečem, da počni karkoli bolj produktivnega v prostem času, ker se ti bo obrestovalo 100x bolj kot nabijanje igric (ki so samo to, igrice in ne kakšno orodje za osebnostno rast, kot radi mislite) ampak me boš najbrž samo napadel nazaj, dokler čez nekaj let ne boš prišel do enakega zaključka. Samo da te bodo takrat drugi prehiteli po levi in desni.

ahac ::

Če boš nekomu rekel, da sem in tja igraš igrice 2 uri, te ne bo imel za bedaka. Čisto ok sprostitev, točno tako kot gledanje kakšnega filma.

Ampak bo. V Sloveniji te bo imel za bedaka ali otročjega dost prej kot v ZDA, na Švedskem, v Koreji, itd.
Še hujše je pa, če rečeš, da v živo spremljaš gaming tournamente in navijaš za določene igralce. Je pa čisto normalno, da sediš pred TV in gledaš fuzbal ali formulo oz. še več... ni normalno, če tega ne počneš?

Zato ti lahko povem da je nabijanje WoW totalno zapravljanje tega omejenega časa, ki ga imamo.

Če se pri igranju zabavaš, potem to ni zapravljanje časa enako kot to ni gledanje filmov, vrtnarjenje, obiskovanje lokalov, itd... dokler tega res ne počneš cele dneve, ampak saj ne govorimo o tem.

dokler čez nekaj let ne boš prišel do enakega zaključka

Po kolk letih pa misliš, da bo to?
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Pluser ::

Prvo kot prvo so namen iger in televizije je,da se navadni zemljani manj pritožujejo grede voditeljev tega sveta kaj delajo z nami .Vsi ste politično motivirani pa če prav se ne zavedate.

Matako ::

Pluser je izjavil:

Prvo kot prvo so namen iger in televizije je,da se navadni zemljani manj pritožujejo grede voditeljev tega sveta kaj delajo z nami .Vsi ste politično motivirani pa če prav se ne zavedate.


Neumnost, splošno znano je, da se za te namene uporablja HAARP in chemtrailsi. Izobrazi se!
/\/\.K.

RejZoR ::

Zgornje sploh ne drži. Če bo kdo rekel, da je 5 ur igral nogomet s frendi je to vse ok. Če bo kdo rekel, da je 5 ur straight špilal Deus Ex, ga bojo takoj imel za geeka in čudaka oz bo deležen najmanj postranskega pogleda. To je bolj kot ne fact pri nas. Razlog pa je kratkovidno misleč zaplankan folk, ki ima v beticah zabetionirane neke norme iz prazgodovine, ko ničesar od tega še ni obstajalo.
Razlog zakaj se tud popolnoma nič ne dogaja z gaming sceno. V tujini pa so gaming prireditve stalnica, sponzorjem ni to nič čudnega in tam jih jemljejo kot navadne "tazaresne" športnike. Če pri nas upaš na kaj takega se ti bojo samo smejali. Toliko o tem...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

theBill ::

RejZoR je izjavil:

Zgornje sploh ne drži. Če bo kdo rekel, da je 5 ur igral nogomet s frendi je to vse ok. Če bo kdo rekel, da je 5 ur straight špilal Deus Ex, ga bojo takoj imel za geeka in čudaka oz bo deležen najmanj postranskega pogleda.

No tole je malo vzeto iz konteksta. Človeka ne okarakteriziraš kot geek-a zaradi tega, ker igre špila, ampak zaradi njegove pojave, obnašanja, nastopa, itd. (lack of social skills).

Fora je v tem, ali počneš v življenju še kaj drugega kot nažiganje igric in celodnevno visenje za računalnikom. Npr. kakšen hobi, rekreativno športanje, karkoli, samo da ti ni računalnik edina preokupacija. Štirje sodelavci imajo poleg mene konzole in špile nažigajo, sicer ne vem če 5 ur skupaj, ampak noben ni okarakteriziran kot geek v službi. Ker ima vsak poleg igric še kaj, s čimer se ukvarja. Pa vseeno ali je to motor, rekreativni basket, popoldansko šraufanje v delavnici, kolesarstvo,...

Tko da, če ste od drugih okarakterizirani za geek-e, ste si čist sami krivi... in taki potem na tem forumu jokajo, zakaj jim je moderator pobrisal objavo ali zaklenil temo >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: theBill ()

vesolc ::

igre dvigujejo raven samozavesti in hitrejše sprejemanje odločitev s čim manj škode...zadnja raziskava ki je letela zgolj na gejmanje streljačin...žal ti nobeno gledanje TVja al pa bincanje žoge ne doprinese tok koristnega, k eno uro streljačine. benefitov je več, eden najbol očitnih je pribl. 15% boljši vid pri gejmrjih streljačin...podzavestno trackanje več objektov hkrati (povprečn človk lahko sledi 3-4 objektam hkrati, gejmr 7-8 že po manj k pou leta!; kar je recimo zelo koristno za vožnjo v urbanem naselju, bolj varno za pešce ob cesti)...ugotovili so da ljudje, ki so jih silli igrat 2 tedna po vsaj 10ur na dan gejmov, da se jim je kljub temu, da jim ni bIlo do igranja, poznalo na reševanju logičnih testov...in rezultat ni bil zamarljiv, saj so bili rezultati 20-25% boljši po 2 tednih igranja...za primerjavo, da bi se takšen preskok opazil na možganu fuzbalerja, so ugotovili, da bi se mogel vsaj s tremi žogami naenkrat ubadat, dab prišel na podobn napredek...

zdaj če je pa problem v dru8gih, kaj si mislijo...js prajim vedno...pusti ljudi, k so pretrdi dab razumeli...čas bo že načeu ta strah, da bojo pač kasnej vidli kako in kaj...treba je živet zase in počet kar ti sede

LP

D

Jst ::

TO, kar je vesolc pisal, je v TED talku:

Daphne Bavelier: Your brain on video games

Zanimivih 18min; se splača pogledati.


---

Čeprav je po drugi strani tudi veliko raziskav, ki kažejo bolj mračno sliko. Ampak jaz ne verjamem: Že od Voodooja 1 igram večinoma streljačine, največ 2 do MAX 3 ure na dan, pa še to ene 3x na leto imam obdobje, ko igram dva tedna, potem pa mesece nič. Zelo dvomim, da mi to kakorkoli škodi - prej bi rekel, da mi koristi.

Anyway, poglejte linkan TED Talk.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Machete ::

Kot vsaka stvar v lajfu. Zmernost.
Pravo ravnovesje dela, športa, fuka, gejmanja, žuranja.. to je treba uravnovesit in vse je ok. Za osebek in za okolico.

theBill ::

vesolc je izjavil:

igre dvigujejo raven samozavesti in hitrejše sprejemanje odločitev s čim manj škode...zadnja raziskava ki je letela zgolj na gejmanje streljačin...žal ti nobeno gledanje TVja al pa bincanje žoge ne doprinese tok koristnega, k eno uro streljačine. benefitov je več, eden najbol očitnih je pribl. 15% boljši vid pri gejmrjih streljačin...podzavestno trackanje več objektov hkrati (povprečn človk lahko sledi 3-4 objektam hkrati, gejmr 7-8 že po manj k pou leta!; kar je recimo zelo koristno za vožnjo v urbanem naselju, bolj varno za pešce ob cesti)...ugotovili so da ljudje, ki so jih silli igrat 2 tedna po vsaj 10ur na dan gejmov, da se jim je kljub temu, da jim ni bIlo do igranja, poznalo na reševanju logičnih testov...in rezultat ni bil zamarljiv, saj so bili rezultati 20-25% boljši po 2 tednih igranja...za primerjavo, da bi se takšen preskok opazil na možganu fuzbalerja, so ugotovili, da bi se mogel vsaj s tremi žogami naenkrat ubadat, dab prišel na podobn napredek...

zdaj če je pa problem v dru8gih, kaj si mislijo...js prajim vedno...pusti ljudi, k so pretrdi dab razumeli...čas bo že načeu ta strah, da bojo pač kasnej vidli kako in kaj...treba je živet zase in počet kar ti sede

LP

D


Motoriko telesa imaš samo od "gejmanja" res hudo razvito ja... odlična podlaga za dobrega voznika :))

Niti pomislil nisi, da je ena ura fuzbala za telo bolj zdrava kot pa 14 dni gejmanja.

ahac ::

Niti pomislil nisi, da je ena ura fuzbala za telo bolj zdrava kot pa 14 dni gejmanja.


Zakaj pa ti nisi pomislil, da kdor igra špile, tega ne počne nujno nonstop cele dneve in mogoče zraven dela še kaj drugega (lahko tudi fuzbal)?
Tipičen slovenski pogled na gaming... točno o tem govorimo!
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ahac ()

nekikr ::

Ne, to smo zapisali že večkrat zgoraj. Vsega po malo je ok. Dve uri nabijanja igric dnevno je čisto ok, saj toliko časa eni TV bulijo. 10 ur pa pač ne pa če se na trepalnice postaviš.

vesolc ::

theBill je izjavil:

vesolc je izjavil:

igre dvigujejo raven samozavesti in hitrejše sprejemanje odločitev s čim manj škode...zadnja raziskava ki je letela zgolj na gejmanje streljačin...žal ti nobeno gledanje TVja al pa bincanje žoge ne doprinese tok koristnega, k eno uro streljačine. benefitov je več, eden najbol očitnih je pribl. 15% boljši vid pri gejmrjih streljačin...podzavestno trackanje več objektov hkrati (povprečn človk lahko sledi 3-4 objektam hkrati, gejmr 7-8 že po manj k pou leta!; kar je recimo zelo koristno za vožnjo v urbanem naselju, bolj varno za pešce ob cesti)...ugotovili so da ljudje, ki so jih silli igrat 2 tedna po vsaj 10ur na dan gejmov, da se jim je kljub temu, da jim ni bIlo do igranja, poznalo na reševanju logičnih testov...in rezultat ni bil zamarljiv, saj so bili rezultati 20-25% boljši po 2 tednih igranja...za primerjavo, da bi se takšen preskok opazil na možganu fuzbalerja, so ugotovili, da bi se mogel vsaj s tremi žogami naenkrat ubadat, dab prišel na podobn napredek...

zdaj če je pa problem v dru8gih, kaj si mislijo...js prajim vedno...pusti ljudi, k so pretrdi dab razumeli...čas bo že načeu ta strah, da bojo pač kasnej vidli kako in kaj...treba je živet zase in počet kar ti sede

LP

D


Motoriko telesa imaš samo od "gejmanja" res hudo razvito ja... odlična podlaga za dobrega voznika :))

Niti pomislil nisi, da je ena ura fuzbala za telo bolj zdrava kot pa 14 dni gejmanja.


mislim da so ti že ostali podali odgovor...je odvisno kok je človeku jasno...za svojo motoriko vem da preseže motoriko večinoma slovenceljev xD kar je bila posledica gejmanja je da gre razvoj motoričnih sposobnsti z roko v roki z mojimi treningi in obratno... :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft z Office 365 zasluži več kot z Office (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
6925469 (22101) GupeM
»

Microsoft zaradi Nokie četrtletje sklenil z največjo izgubo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
6236362 (33008) boolsheat
»

Digitalna prodaja glasbe dohitela fizične nosilce

Oddelek: Novice / Rezultati
1914578 (12642) Machete
»

Microsoft rekordno v zadnjem četrtletju

Oddelek: Novice / Rezultati
145498 (4586) MrStein

Več podobnih tem