» »

Funkcijsko programiranje

Funkcijsko programiranje

lemonaid ::

Zanima me če se tako imenovano funkcijsko programiranje sploh kje dejansko uporablja za ustvarjanje komercialnega softwara. Vem, da se uporablja v akademske namene pa vendar me zanima če uporaba funkcijskih jezikov prodira na trg dela. Če se prav spomnim naj bi bil nek del Crash Bandicoot igrice bil napisan v LISPu, samo nisem siguren če so te informacije 100% pravilne.

k--p ::

Ne vem, kaj se smatra za komercialno, ampak lahko se uporabi za programiranje prevajalnikov (compilers), AI (umetna inteligenca) za igre ... Pač v primerih, kjer je bolj "naravno" uporabit funkcijski jezik, ni pa to pogoj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: k--p ()

jype ::

lemonaid> Zanima me če se tako imenovano funkcijsko programiranje sploh kje dejansko uporablja za ustvarjanje komercialnega softwara.

Ja, se. OCaml @ Wikipedia, Scala %28programming language%29 @ Wikipedia in do neke mere Haskell, zelo pogosto pa Erlang %28programming language%29 @ Wikipedia

(Če "komercialno programje" pomeni programje, ki je del poslovnih procesov in storitev - sodobni poslovni modeli praviloma ponujajo programje kot storitev, le redko ga prodajajo kot izdelek.)

lobo_feroz ::

To zanima tudi mene. Zaenkrat sem naletel na nekaj firm, pri katerih uporabljajo jezike bolj funkcijske sorte.

Pri Jane Street se gredo algoritemsko trgovanje, uporabljajo OCaml, lahko si pogledaš eno predavanje, kjer pojasnijo zakaj. Mislim, da so poleg drugih lokacij tudi v Londonu. Relevance uporabljajo poleg Ruby-a Clojure. Če pogledaš pod zaposlitve, se kar trudijo pritegnit dober kader, so pa doma čez lužo. Potem recimo ITA, ki jih omeja Paul Graham. Meni pa so najbolj zanimivi, vsaj na prvi pogled, Zenrobotics.

Saj najbrž se kaj najde, če nisi preveč omejen z lokacijo. Je bila pa začetek tedna Clojure konferenca v Berlinu, mogoče je bilo tam kaj več evropskih firm.

jernejl ::

Jaz ga uporabljam.
Sicer ne za ustvarjanje komercialnega softwara, ampak je funkcijski prog. jezik del neke specifične aplikacije, v kateri se izvajajo določeni procesi.
Nekaj podobnega kot je autolisp v autocadu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jernejl ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nadgradnja znanja v programiranju - kaj, kako

Oddelek: Programiranje
173530 (1576) 2f4u
»

Kateri programski jezik?

Oddelek: Programiranje
494447 (3060) kopernik
»

[python] prednosti in slabosti

Oddelek: Programiranje
132512 (2088) Gundolf
»

[lisp] Razvojna okolja

Oddelek: Programiranje
51233 (1140) OwcA
»

Znati programirati?!

Oddelek: Programiranje
81915 (1580) 64202

Več podobnih tem