» »

Telesna temperatura

Telesna temperatura

einstein :P ::

Koliko je najmanjša normalna telesna temperatura?

Hvala, lep pozdrav!
STAY OUT OF MY TERRITORY!

LitralSM ::

36° C

Če si srčni bolnik, tudi par desetink nižje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: LitralSM ()

Map ::

Kdaj pa imamo "vročino" oz. smo bolani? Nekateri pravijo 37°, nekateri pa da to še ni vročina in koliko dni je pametno ostat doma, ne it ven, karkoli?

Nad 37'2° C. Tudi odvisno kje meriš. Pod pazduho, pod jezikom in zadnjično so različne cifre, kar je logično glede na to, da so ta mesta različno oddaljena od srca.

shadeX ::

teoretično naj bi bila vročina 37 stopinj. Vsaj tako je tudi označeno na termometrih za merjenje telesne temperature. Jaz se imam za bolanega kadar se počutim tako , da se že tresem in se počutim obupno slabo. Takrat je tudi čas da si pač izmerim temperaturo in kadar se tako počutim nimam manjše od 38. Je pa res da sedaj nisem bil že 5 let bolan, tako da sem že skoraj pozabil kakšen je občutek :D

Edit: Prebral zgornji post od LiteralSm. Res je odvisno kje meriš. Jaz mislim da ti še najbolj točno pokaže pod pazduho.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: shadeX ()

Ne, za 37,2 vem, da je še normalno ampak jaz sem spraševl po najnižji normalni, kar pa je zgleda razumel litralsm s prvim odgovorom. sprašujem zato, ker je imel brat 36,0 pa me je zaskrbelo.

ps: aja, nisem videl, da je še union vmes vprašal svoje vprašanje, hvala lp.

Zgodovina sprememb…

sprašujem zato, ker je imel brat 36,0 pa me je zaskrbelo.

Močno dvomim da je imel 36. Najbrž je slabo meril ( termometer je bil slabo postavljen )

...:TOMI:... ::

Jaz vem, kdaj sem bolan, ni mi treba meriti temperature telesa. Dohtarji so pa itak ubrisani s temi njihovimi decimalkami, največja ironija pa je, da že same metode merjenja telesne temperature prispevajo preveliko negotovost pri rezultatu.

Da ne govorimo o nekalibrirani medicinski opremi itd.

Tole je bolj zato, da lahko postavijo diagnozo, ko so izmerili temperaturo in ti predpišejo antibiotike. Skratka brezveze.
Tomi

Hammer123 ::

Ni nujno. Po očetovi strani(babica, oče, jaz) imamo vsi povp. tempraturo cca 36,0 do 36,2.
Sva z očetom izvajala meritve cca pol leta.

Zanimivo. Moja najnižja (v normalnih okoliščinah) je bila tam 36.4. Normalna pa 36.6, 36.7.

Yacked2 ::

Kar ima spredaj 36 je zame normalno.
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

marsovcek ::

Na koži izmerjena temperatura zelo variira glede na položaj termometra, znojenje, trenutno prekrvavitev kože itd, poleg tega je pa še sama "normala" nekoliko raztegnjena. Če merimo centralno temperaturo so variacije od človeka do človeka sicer manjše, a še vedno prisotne.

Tilen ::

Hammer123 je izjavil:

Ni nujno. Po očetovi strani(babica, oče, jaz) imamo vsi povp. tempraturo cca 36,0 do 36,2.
Sva z očetom izvajala meritve cca pol leta.

Z istim termometrom?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

shadeX je izjavil:

sprašujem zato, ker je imel brat 36,0 pa me je zaskrbelo.

Močno dvomim da je imel 36. Najbrž je slabo meril ( termometer je bil slabo postavljen )

Pravi, da je bil dobro postavljen...

rdecaluc ::

Dejmo rečt da ima vsak svojo "normalno vrednost" tel. temperature. Če gre nad to imaš vročino ponavadi tam 2 stopinji in je več vrst te.

Če pa imaš tam 34°C si pa že podhlajen. Te je tudi več vrst, ampak če dosežeš temperaturo jedra telesa pod 28°C, je zelo težko oživljanje.

Da pa odgovorim na vprašanje še: TT°C je tolikšna da še delujejo vsi metabolni procesi normalno :D
Est modus in rebus. ,typos

Zgodovina sprememb…

• spremenil: rdecaluc ()

Hammer123 ::

Tilen:
Da, z istim termometrom ob 6.30, 17.00 in 22.00.
S tem da je bila zjutraj temperatura cca 0,1 do 0,2 stopinje višja kot ob 22.00.
Merjeno pa je bilo z uporovnim temp. tipalom pt100 in kalibratorjem beamex MC5, tako da meritve so bile še natančnejše, a sva jih raje zaokroževala(vedno po isti metodi).

rdecaluc je izjavil:

Dejmo rečt da ima vsak svojo "normalno vrednost" tel. temperature. Če gre nad to imaš vročino ponavadi tam 2 stopinji in je več vrst te.

Če pa imaš tam 34°C si pa že podhlajen. Te je tudi več vrst, ampak če dosežeš temperaturo jedra telesa pod 28°C, je zelo težko oživljanje.

Da pa odgovorim na vprašanje še: TT°C je tolikšna da še delujejo vsi metabolni procesi normalno :D

Stroka pravi to, kar sem napisal jaz.
Znižana telesna temperatura- hipotermija
-pod 36-

-Podhladitev
o lažja podhladitev ( med 32 ­ 35 stopinj je temperatura jedra)
o zmerna podhladitev ( med 30­ 32 stopinj)
o huda podhladitev ( pod 30 stopinj)  

Normalna telesna temperatura
-36 - 37.0- (niha med 36 in 37.2)

Vročina - hipertermija
-subfebrilna temp. -37.1 - 37.8-
-zmerna vročina -37.9 - 38.4-
-visoka vročina -38.5 - 40-
-zelo visoka vročina -nad 40-

Meri se:
-zjutraj
-pol ure pred merjenjem je treba mirovati

Razlika v mestih merjenja
Pazduha - 0
V ustih - 0.2°C več kot pod pazduho
V črevesju - 0.5°C več kot pod pazduho (razlika enaka 1°C ali več nam daje sum na bolezensko dogajanje v črevesju)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: LitralSM ()

111111111111 ::

Moja normalna je 35,8 do 36,3 merjena na sistematskih. Tako da je po moje odvisno od človeka do človeka.

Sem pa res hladnokrven in bolan. :) Na sistematskih so me vedno spraševali kaj je narobe, če se počutim ok. Zaenkrat še živ. ;)

Še zraven. Pri merjenju v ušesu odštejemo pol stopinje. Izmeril sem tudi že 35°C TT (v UKC z njihovimi inštrumenti) in je bil človek čist vredu. Seveda sem potem meril še drugo uho, če sem slučajno kaj polomil. In povprečno je bila še vedno 35.2°C.

Kar se tiče telesne temperature resnično varira kako jo ima nekdo normalno. Pri tem se opiram na to da so ti ljudje imeli normalno krvno sliko in tudi mikrobiološke kulture so bile neg.

Tudi to da je 37,1°C že vročina je bullshit, saj v večini knjig piše da je do 37,2°C normalna.

Torej če gledam te vrednosti si mislim da bi bilo fajn enkrat po toliko letih malo spremenit te vrednosti. Npr. za vrednost holesterola gre dol vsako leto in pol xD

Vrednost 35° si narobe izmeril, kakorkoli obračaš. Ali pa je bil človek malo podhlajen :). Lahko prosim še utemeljiš povezavo med nizko temperaturo in mikrobiološkimi vzorci? (teaser: povezava dejansko obstaja)

borut_p ::

Jaz ko se zjutraj zbudim, imam okrog 35,7 - sem si parkrat za štos meril.

marsovček si v fohu?

Tako je.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Je slepič ali ne? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5245920 (15575) Zajec123
»

Koliko stopinj imate trenutno?... (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

44464078 (44027) Riff
»

Poceni infrardeči termometer

156725 (4592) mojca
»

Nova anketa: segrevanje ozračja

Oddelek: Novice / Ankete
444430 (3150) Pyr0Beast

Več podobnih tem