Forum » Programiranje » [SQL] - Poizvedba
[SQL] - Poizvedba
tx-z ::
Imam tabelo "ima_material", kjer imam recimo sledeče podatke:
Stavek, s katerim želim zvedt v kolkih postavkah je nek material uporabljen: SELECT id_materiala, count(*) as "stevilo" FROM ima_material GROUP BY id_materiala ORDER BY stevilo DESC;
Mi vrne:
Poleg tega imam tudi tabelo s samim materialom:
Sedaj bi pa rad da mi vrne vse materiale, urejene po tistem "stevilo". Problem je kr v ima_material ni nujno da so vključeni vsi materiali, ki se nahajajo v tabeli "material". Torej stavek SELECT IM.id_materiala, count( * ) AS "stevilo" FROM ima_material IM, material M WHERE M.id_materiala = IM.id_materiala GROUP BY IM.id_materiala ORDER BY stevilo DESC; mi vrne kar želim, ampak bi rad da poleg tistih, kjer tega podatka ni, je pač pri številu 0 in ne da tistga materiala sploh ne izpiše.
Kako bi to lahko združu z enim SQL stavkom?
Hvala za odgovore! ;)
id_postavke id_materiala kolicina 31 7 500 31 8 500 31 11 666 31 12 100 31 13 150 31 14 2 32 13 600 33 15 100
Stavek, s katerim želim zvedt v kolkih postavkah je nek material uporabljen: SELECT id_materiala, count(*) as "stevilo" FROM ima_material GROUP BY id_materiala ORDER BY stevilo DESC;
Mi vrne:
id_materiala stevilo 13 2 7 1 8 1 11 1 12 1 14 1 15 1
Poleg tega imam tudi tabelo s samim materialom:
id_materiala ime_materiala kolicina_materiala 7 Material1 105008 8 Material2 9500 9 Material3 150 10 Material4 150 11 Material5 4734 12 Material6 7700 13 Material7 2013 14 Material8 0 15 Material9 324 16 Material10 11
Sedaj bi pa rad da mi vrne vse materiale, urejene po tistem "stevilo". Problem je kr v ima_material ni nujno da so vključeni vsi materiali, ki se nahajajo v tabeli "material". Torej stavek SELECT IM.id_materiala, count( * ) AS "stevilo" FROM ima_material IM, material M WHERE M.id_materiala = IM.id_materiala GROUP BY IM.id_materiala ORDER BY stevilo DESC; mi vrne kar želim, ampak bi rad da poleg tistih, kjer tega podatka ni, je pač pri številu 0 in ne da tistga materiala sploh ne izpiše.
Kako bi to lahko združu z enim SQL stavkom?
Hvala za odgovore! ;)
tx-z
- spremenilo: tx-z ()
MrStein ::
SELECT M.id_materiala, M.ime_materiala, count(IM.id_postavke) as stevilo from material M left join ima_material IM on M.id_materiala = IM.id_materiala GROUP BY M.id_materiala, M.ime_materiala ORDER BY stevilo DESC;
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MrStein ()
HDvideo ::
Bom porabu kar to temo in sicer zanima me kako naredim poizvedbo da mi izpiše kateri podatek je največkrat vnešen? npr. 1,2,2,1,3,4,1 (ŽELIM DA BI IZPISALO 1)
Jst vedno, ko najdem rešitev in noben ne odgovori pred mano, postam to rešitev, zato da če bo kdo drug imel podobno težavo da lahko najde rezultat kar tukaj :)
tx-z
Isotropic ::
OP a nisi ti naredu frija?
kje bi se sicer dalo naucit osnov sql (najraje na sql server) in nacrtovanja baz, ce nisi s fri? (tist rational designer al kaj je ze, sam da za sql s.)
kje bi se sicer dalo naucit osnov sql (najraje na sql server) in nacrtovanja baz, ce nisi s fri? (tist rational designer al kaj je ze, sam da za sql s.)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Isotropic ()
SQL takrat ko sm odpru temo vsaj kšne 2 leti nism uporablu in pol rabš neki cajta da nazaj pridš (za kšne ne-čist osnovne stvari) :)
Drgač pa od O'Reilly Media sm do zdej mel vedn dobre izkušnje, tko da kej tazga mogoče: http://shop.oreilly.com/product/9780596... ...Doma si pa postavš kšn WAMP server in boš tm najlažje testiru (predlagam še kšn phpmyadmin). Kar se tiče načrtovanja pa najbolš da kdo drug pove;)
Drgač pa od O'Reilly Media sm do zdej mel vedn dobre izkušnje, tko da kej tazga mogoče: http://shop.oreilly.com/product/9780596... ...Doma si pa postavš kšn WAMP server in boš tm najlažje testiru (predlagam še kšn phpmyadmin). Kar se tiče načrtovanja pa najbolš da kdo drug pove;)
tx-z
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | TSQL rekurzivnoOddelek: Programiranje | 917 (656) | hamez66 |
» | SQL poizvedbaOddelek: Programiranje | 3281 (2626) | awy |
» | [Sql] PoizvedbaOddelek: Programiranje | 1829 (1480) | ales85 |
» | Pomoč pri SQLOddelek: Programiranje | 928 (730) | gokky |
» | Malce zahtevnejši SQL stavek včasih narobe SELECT-aOddelek: Izdelava spletišč | 2152 (1821) | Brilko |