» »

Predkupna pravica

Predkupna pravica

Okapi ::

Kako je s predkupno pravico? Klet v hiši je last podjetja, ki je v stečaju in bo slej ko prej prodana oziroma se bo znašla na dražbi. Če prav vem, ima lastnik hiše predkupno pravico. Oziroma, a mora biti kje posebej zavedeno, da jo ima, ali se to v takem primeru razume samo po sebi (delitev etažne lastnine ni bila nikoli narejena, v zemljiški knjigi je podjetje lastnik 1/4 hiše)? Je podjetje (oziroma stečajni upravitelj) dolžno o prodaji obvestiti lastnika hiše? In če ga slučajno ne obvesti - lahko lastnik izpodbija kupoprodajno pogodbo? In če lahko - koliko časa po prodaji?

O

mat xxl ::

Če imate predkupno pravico, potem je ta vpisana v njihovem ZK vložku, kjer npr. piše, da ima vsakokratni solastnik v hiši predkupno pravico, če tega ni v ZK, potem tega nimate, ne glede na to, da je v isti hiši, pa tudi če bi jo imeli, to nič kaj ne pomeni, pomeni le, da lahko vi kupite po enaki ceni, kot bi sicer nekdo drug , kar je lahko tudi veliko nad realno ceno v praksi. Jaz se ne bi sekiral, ker kupcev verjetno tretjih ne bo, najbolje, da se solastniki ostali zmenite in družno kupite zadevo.

Okapi ::

da lahko vi kupite po enaki ceni, kot bi sicer nekdo drug , kar je lahko tudi veliko nad realno ceno v praksi.
V resnici nas bolj skrbi, da jo bodo prodali po kakšni smešni ceni. Ker v tem primeru bi jo kupili - po tržni ceni naj jo kupi, kdor jo hoče.;)

O.

Ziga Dolhar ::

Če te prav razumem, na vaši nepremičnini ni vzpostavljena etažna lastnina, ampak ste vsi skupaj solastniki celotne nepremičnine, pri čemer je ta razdeljena "v naravi" (ne pa tudi pravno).

Solastniki nepremičnine imajo predkupno pravico pri prodaji solastniških deležev te nepremičnine. Torej - da, imaš zakonito predkupno pravico pri morebitni prodaji, četudi v stečaju (§66(3) Stvarnopravnega zakonika).

Ker imaš zakonito predkupno pravico, za njeno učinkovanje proti tretjim ni potrebno, da bi bila vpisana v Zemljiško knjigo - dovolj je, da si v ZK vpisan kot lastnik.

Predkupna pravica učinkuje tudi v primeru prodaje premoženja v stečaju. Stečajni upravitelj te bo o prodaji moral obvestiti. V nadaljevanju ti kopiram 347. člen Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju:


347. člen

(posebna pravila o uveljavitvi predkupne pravice)

(1) Pravila, določena v tem členu, se uporabljajo za prodajo premoženja, ki je predmet zakonite predkupne pravice ali pogodbene predkupne pravice, ki je vpisana v zemljiško knjigo ali drug javni register ali evidenco, z vpisom v katero se javno objavi pridobitev te pravice.

(2) Če se premoženje iz prvega odstavka tega člena prodaja na javni dražbi:

1. mora upravitelj:

- predkupnega upravičenca hkrati z objavo razpisa dražbe obvestiti o dražbi,

- predkupnega upravičenca opozoriti na pogoje za uveljavitev predkupne pravice in da bo predkupna pravica prenehala, če je ne uveljavi tako, kot je določeno v 4. točki tega odstavka,

- če v naslednjem koraku dražbe cene ne sprejme noben dražitelj, predkupnemu upravičencu ponuditi, da premoženje kupi za ceno, ki jo je ponudil dražitelj, ki je v rednem koraku dražbe sprejel najvišjo ceno (v nadaljnjem besedilu: zadnji redni korak dražbe).

2. če predkupni upravičenec po zadnjem rednem koraku dražbe izjavi, da uveljavlja predkupno pravico:

- se dražba nadaljuje tako, da ima dražitelj, ki je uspel v zadnjem rednem koraku dražbe, pravico ponuditi višjo ceno v enem ali več izrednih korakih dražbe, in predkupni upravičenec ponovno uveljaviti predkupno pravico za višjo ceno v vsakem od teh izrednih korakih dražbe, in

- se dražba konča, ko bodisi dražitelj odstopi od nadaljnje dražbe bodisi predkupni upravičenec za ceno, ki jo ponudi dražitelj v zadnjem izrednem koraku dražbe, ne uveljavi predkupne pravice.

3. če predkupni upravičenec po koraku dražbe izjavi, da uveljavlja predkupno pravico, in po tem koraku dražitelj odstopi od nadaljnje dražbe:

- se za sklenitev prodajne pogodbe smiselno uporabljajo šesti do deveti odstavek 334. člena tega zakona,

- mora predkupni upravičenec celotno kupnino plačati v 15 dneh po sklenitvi prodajne pogodbe.

4. lahko predkupni upravičenec uveljavi predkupno pravico tako, da:

- plača varščino za udeležbo na dražbi,

- na dražbi izjavi, da uveljavlja predkupno pravico, in

- podpiše prodajno pogodbo in plača celotno kupnino v 15 dneh po sklenitvi prodajne pogodbe.

(3) Če se premoženje iz prvega odstavka tega člena prodaja na podlagi zbiranja ponudb ali neposrednih pogajanj:

1. se prodajna pogodba s kupcem sklene tudi pod odložnim pogojem, da predkupni upravičenec ne bo uveljavil predkupne pravice, in pod razveznim pogojem, ki se uresniči, če predkupni upravičenec uveljavi predkupno pravico,

2. mora upravitelj:

- predkupnemu upravičencu poslati besedilo pogodbe s smiselno enako vsebino, kot jo ima pogodba, ki jo je poslal ponudniku, ki je uspel v postopku zbiranja ponudb po petem odstavku 335. člena tega zakona, ali sklenil s kupcem na podlagi neposrednih pogajanj,

- predkupnega upravičenca pozvati, da mu v 15 dneh po prejemu vrne podpisan izvod pogodbe in plača celotno kupnino v skladu s pogodbo, in

- predkupnega upravičenca opozoriti, da bo predkupna pravica prenehala, če je ne uveljavi tako, kot je določeno v 3. točki tega odstavka,

3. lahko predkupni upravičenec uveljavi predkupno pravico tako, da v 15 dneh po prejemu besedila pogodbe in poziva upravitelja iz 2. točke tega odstavka vrne podpisan izvod pogodbe in plača celotno kupnino v skladu s pogodbo.

(4) Ne glede na splošna pravila, ki bi se uporabljala za uveljavitev predkupne pravice, če nad predkupnim zavezancem ne bi bil začet stečajni postopek, lahko predkupni upravičenec po začetku stečajnega postopka nad predkupnim zavezancem uveljavi predkupno pravico samo tako, kot je določeno v drugem ali tretjem odstavku tega člena.
https://dolhar.si/

Ziga Dolhar ::

-- dodatek:

Če vas stečajni upravitelj o prodaji ne obvesti, potem se zdi (342. člen ZFPPIPP), da nimate zahtevka na razveljavitev prodaje & sklenitev pogodbe z vami (kakor bi ga sicer imeli po splošnih pravilih o predkupni pravici v obligacijskem zakonu). Toliko zelo na hitro - se nisem posebej poglabljal v to vprašanje. Bi pa verjetno (zopet - čez palec rečeno) imeli odškodninski zahtevek proti stečajnemu upravitelju.
https://dolhar.si/

Okapi ::

Hvala. Verjetno je potem najpametneje stečajnega upravitelja opozoriti na predkupno pravico - ker firma ima en kup raznoraznih nepremičnin in vprašanje, kaj sploh vedo o vsaki.

O.

Ziga Dolhar ::

Nič ni narobe, če ga obvestiš. Vendar - stečajni upravitelj "ve" za tvojo predkupno pravico. Ve, kakšno je premoženje stečajnega dolžnika => ve za "vašo" nepremičnino => ve, da je stečajni dolžnik solastnik => ergo ve, da obstajajo drugi lastniki => in ker pozna osnove stvarnega prava, ve tudi da imajo solastniki nepremičnin predkupno pravico.

Če slučajno tega "ne ve", je pa podkupljen. :)
https://dolhar.si/

MadMicka ::

Pa pogledaš v svojem sodnem okraju, če je kaka dražba, tako enkrat na mesec..
http://www.sodisce.si/sodni_postopki/ja...

fosil ::

MadMicka je izjavil:

Pa pogledaš v svojem sodnem okraju, če je kaka dražba, tako enkrat na mesec..
http://www.sodisce.si/sodni_postopki/ja...

Dražbe v stečajnih postopkih so objavljene na ajpesu.
Tako je!

Okapi ::

stečajni upravitelj "ve" za tvojo predkupno pravico.
Moral bi že vedeti, ali tudi zares ve, pa ne bi bil tako zelo prepričan. Imam namreč občutek, da imajo precejšen kaos glede vseh nepremičnin, ki so se jim nabrale (so jih namreč en kup "podedovali" ali pokupili od različnih propadlih oziroma pripojenih firm). Poleg kleti je recimo že dolgo prazna delavnica (ki je imela skladišče v tej kleti), ki sploh ni popisana v registru nepremičnin.

Pa pogledaš v svojem sodnem okraju, če je kaka dražba, tako enkrat na mesec..
V bistvu bi se rad ravno temu izognil. Ker mi je tudi enkrat na mesec odveč pogledati, pa še lahko se zgodi, da bi ravno pravi mesec pozabil.;)

O.

fosil ::

Potem pa za to zadolži ženo ali kakšnega soseda :P
Tako je!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup njive

Oddelek: Loža
224867 (4033) bf4ed
»

Pravni nasveti - Lahko kaj narediš tudi sam?

Oddelek: Loža
202098 (1110) fikus_
»

Odkupna pravica

Oddelek: Loža
283591 (3425) St235
»

Se kdo kaj spozna na lastništvo, zemljo in mejniki? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9219992 (10927) noraguta

Več podobnih tem