Forum » Šola » Teorem superpozicije
Teorem superpozicije
xardas ::
Zdravo,
pri pripravljanju na izpit sem naletel na tole nalogo, v kateri moram izračunati vrednost napetosti na r3 s pomočjo teorema superpozicije.
Do sedaj sem te vrste nalog reševal tako, da sem si shemo prerisal tako, da je bilo bolj očitno, kaj je vezano paralelno, serijsko.
Če izklopim tokovni generator, dobim paralelno vezana r1 in r2, ter za njima r3.
Ne vem pa, kako vezje prerisati, če izklopim napetostni generator.
Bi mi lahko kdo to razložil?
pri pripravljanju na izpit sem naletel na tole nalogo, v kateri moram izračunati vrednost napetosti na r3 s pomočjo teorema superpozicije.
Do sedaj sem te vrste nalog reševal tako, da sem si shemo prerisal tako, da je bilo bolj očitno, kaj je vezano paralelno, serijsko.
Če izklopim tokovni generator, dobim paralelno vezana r1 in r2, ter za njima r3.
Ne vem pa, kako vezje prerisati, če izklopim napetostni generator.
Bi mi lahko kdo to razložil?
settler ::
Če izklopiš napetosti generator, le tega nadomestiš s kratkim stikom.
Zdaj če pa pogledaš kam so vezani vsi upori. Vsi to vezani skupaj na eno vozlišče oz na isti potencial, prav tako tokovni generator. Ker pa ni več nap. generatorja sta upora R2 in R1 vezana na maso.
Sledi da so vsi upori vezani vzporedno. Upam da je kaj bolj jasno :D
Zdaj če pa pogledaš kam so vezani vsi upori. Vsi to vezani skupaj na eno vozlišče oz na isti potencial, prav tako tokovni generator. Ker pa ni več nap. generatorja sta upora R2 in R1 vezana na maso.
Sledi da so vsi upori vezani vzporedno. Upam da je kaj bolj jasno :D
Zgodovina sprememb…
- spremenil: settler ()
xardas ::
settler ::
Takrat pa praktično ves tok teče preko kratkega stika in R2 in R3 smatraš kot da jih ni.
Oziroma lahko rečeš da je vozlišče med R1, R2 in R3 na istem potencialu kot masa in skozi jih ne teče tok.
Oziroma lahko rečeš da je vozlišče med R1, R2 in R3 na istem potencialu kot masa in skozi jih ne teče tok.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Napetost v električnem vezjuOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1414 (1275) | marjan_h |
» | Teorem superpozicijeOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2506 (2180) | Fave |
» | Napetostni vir in Tokovni virOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 5167 (4733) | A. Smith |
» | napetost med sponkamaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1737 (1620) | TESKAn |
» | grelec za temperaturni senzor LM35Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2326 (2127) | pr2501 |