» »

PC vs. Prenosnik vs. Tablica

PC vs. Prenosnik vs. Tablica

«
1
2

Formula 1 ::

V jeseni se selim v novo sobo eno nadstropje višje. Trenutni PC bo ostal tam kjer je saj ga za uporabo potrebuje tudi mama. To pomeni, da jaz potrebujem nekaj za v zgornje nadstropje ampak se ne morem odločiti kaj naj izberem. Ali naj izberem PC, ki se mi zdi najbolj zanesljiva izbira.
Potem je prenosnik, ki je super stvar, ker zavzame manj prostora, ni pa ravno potreben saj bo večino časa stal na mizi, pa tudi manj zanesljiv se mi zdi kot PC.
In na koncu je opcija še boljša tablica, bodisi z Androidom ali Windowsom 8. Tablico sicer že imam ampak cje kitajec in je uporaba nadležna. Največji - pri tablici je to, da bi jo moral menjati v bistvu na 2-3 leta, medtem ko bosta PC in prenosnik zdržala dlje.
Pač za PC imam dobre izkušnje z Funtechom, ki računalnike sestavlja, gledal sem tole konfiguracijo:



Omejitev za PC je 500 € z Windows 8, za prenosnik tam 550-600 € z Windows 8 in za tablico do 500 € s tem da ima dock z tipkovnico.
Jaz se nagibam v smeri PCja, kaj bi izbrali vi na mojem mestu.

mirancar ::

vzam en cenejši ultrabook
http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ra...

predvidevam da nisi nek power user

opeter ::

Najprej napiši, kaj hočeš početi.

Pisarniško delo?
Načeloma so tablice že OK za te zadeve (ta boljše) in pokneš gor kakšen Quickoffice npr., ampak osebno vseeno menim, da kombinacija velikega ekrana + tipkovnice + miške nima konkurence na tem področju.

Zato ti raje priporočam navandni namiznik ali prenosnik.

Gledanje filmov/polsušanje glasbe?

Tukaj je skorajda vseeno, za kaj se boš odločil. Če lahko tablico/pam. telefon priklopiš na zunanji ekran/velik televizor in zunanje zvočnike, je tem boljše. Prednost je, da imaš lahko tako mobilno napravo vedno pri sebi, se hitro vklopi (če je v spanju), ne rabiš čakat več minut, da zaženeš program za predvajanje itn.

Edina pomanljivost: ne predvaja CD/DVD/BR plošče, ampak nekateri pravijo, da so ti že itak za/na smetišče zgodovine. Jaz se sicer s tem ne strinjam, ampak je to samo moje mnenje.

Obdelava slike/videja/glasbe in druge multimedije?

Jaz bi rekel, da se odločiš za navadni računalnik ali prenosnik. Predvsem zaradi surove moči in seveda velikanske izbire primernih programov ter ustrezne strojne opreme. Tudi kombinacija mišaka + tipkovnice je nadmočna. Da o razni dodatni periferiji in pripomočkih sploh ne govorim.

Igranje iger?
Načeloma je tega cel kup na tablicah (in vse več jih bo), a tiste, ki imajo resnično vsebino (globino) pa boš zaman iskal zaradi različnih omejitev. Spet, za določene vrste iger je nepogrešljiva kombinacija tipkovnice + miške (recimo strategije, ali pa tudi streljačine, to ti bodo eksperti že povedali) ali pa kakšen gamepad (igralni plošček). Tablica je pač, tablica. Sicer je dandanes možno že priklopiti gor kakšen gamepad, a če igraš npr. novodobne streljanke (COD, Battlefield & Co.) boš za to nucal PC/Mac ali kakšno ustrezno igralno konzolo (Xbox360, PS3 ali nasledniki). Na tablicah jih, zaenkrat (vsaj v izvirni obliki) še ni. Tudi za npr. strateške igre je bolj primerna kombinacija tipkovnica + miška + velik ekran, predvsem zaradi boljšega pregledač. So pa določene strateške iger, recimo Sword & Soldiers, ki se da solidno igrati na tablicah/pametnih telefonih. Ampak to je posebne sorte strateških iger (tega bo sicer vse več), a se ne morejo primerjati z strateškimi igrami na PC-ju.

Za nedeljske igralce (casual) pa je tablica že res odlična alternativa napram PC-ju, v določenih primerih je celo bolj priporočljiva od kombinacije tipkovnice + miške. Vse pa je odvisno od tvojih navad.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Molde321 ::

PC definitivno....Potem pa čez par let dokupi še tablico/prenosnika...
Kaj pa hoh.de? Tam če nabaviš bo cenejš, samo ohišje pri naših nabavi (boljša izbira + poštnina iz nemčije je draga če dodaš v košarico ohišje).
Monitor? Brez?


Za okoli 500€ brez monitorja (funtech.si):

AMD SESTAVA:
http://funtech.si/si/vsi-oddelki/komp/g...
http://funtech.si/si/vsi-oddelki/komp/p...
http://funtech.si/si/vsi-oddelki/komp/m...
http://funtech.si/si/vsi-oddelki/komp/p...
http://funtech.si/si/vsi-oddelki/komp/t...
http://funtech.si/si/vsi-oddelki/komp/o...
http://funtech.si/si/vsi-oddelki/komp/o...

INTEL SESTAVA:
Vse enako razen matično daj 1155 socket in nek Pentium G2020 oz i3 ... ampak i3 je itak pentium z hypertreadingom (kao 2 dodatni jedri ki to nista) - hypertreading se tudi ne izkoristi v vseh igrah (če bo gaming tvoj namen).


Bolj se ti za tak denar splača ta prva sestava.

Formula 1 ::

Ok, igric ne igram, razen na tablici ( GTA predvsem), zato tudi v prvem postu konfiguracija brez grafične.Za igre sem nekako bolj za igralne konzole ( PlayStation v glavenem, imam PS 2, ki ga zaenkrat ne bom menjal saj ni časa ).
Za glasbo imam radio, za na poti imam mobitel.
Pisarniško delo. glede na to, da sem v srednji šoli ga bo kar nekaj ampak ja, pač osnovo lahko naredim tudi na trenutnem računalniku in potem dopolnjujem na recimo tablici.
Največ se bo uporabljal za brskanje po internetu, zato pa sem razmišljal o tablici, saj so dobre tablice že prijetne za uporabo, lahko prenosne tudi recimo za v posteljo.
Hvala vsem za predloge, ultrabook je zanimiv, nisem vedel , da so že tako poceni pa tudi tista konfiguracija ni slaba.

Idealna pa bi bila tale stvar :D : http://www.phonearena.com/news/Asus-Tra...
a kaj ko bo predrag :(.

Molde321 ::

Nah, definitivno potem ultrabook. Ne vzemi tablice ker na njej ne moreš delat nič drugega kot pa brskanje in res osnovne stvari...ubistvu je to android telefon z večjim ekranom...

Jaz bi vzel enga ultrabooka tam nekje okoli 14" diagonale kasneje pa nabavil nek ogromen monitor, brezžično miško&tipkovnico. Če boš počakal kakšen mesec ali dva ne bo nič narobe :) Zdaj bojo prišli ven ultrabooki z intelovim haswell procesorjem (to pomeni nova grafična hd4600).

Formula 1 ::

Pred jesenjo itak ne bo zrihtano tako, da nakup potem sledi avgusta/septembra če bo potekalo vse po planu. Imam čas čakat. 2. možnost je tablica z Windowsom 8 (pravim, ne RT ), glede Nokie se nekaj šušlja in mi je tudi to ena zanimiva stvar, glede na to , da že imam Nokio z WP8. Bom videl kako in kaj sem pa odprt za predloge.

Molde321 ::

http://www.bigbang.si/prenosni-racunaln...

Jaz bi vzel tega :) Teli APUji od AMDja niso slabi, vsaj grafično so malce pred Intelom. Lahko vzameš zdaj tega ali pa počakaš na haswell izbiro.

hojnikb ::

Molde321 je izjavil:

http://www.bigbang.si/prenosni-racunaln...

Jaz bi vzel tega :) Teli APUji od AMDja niso slabi, vsaj grafično so malce pred Intelom. Lahko vzameš zdaj tega ali pa počakaš na haswell izbiro.

procesor pa na ravni zmogljivost starega core2duota... no thanks..
#brezpodpisa

Formula 1 ::

Molde321 je izjavil:

http://www.bigbang.si/prenosni-racunaln...

Jaz bi vzel tega :) Teli APUji od AMDja niso slabi, vsaj grafično so malce pred Intelom. Lahko vzameš zdaj tega ali pa počakaš na haswell izbiro.

Imam čas, bom počakal. Se pa še nisem popolnoma odločil, sta PC in tablica še vedno v igri sem pa bližje prenosniku sedajo kot pa sem bil ko sem odprl topic.

hojnikb ::

če misliš vzet prenosnik ,potem vsaj vzam nekaj, ko bo mel spodobn procesor in grafiko (pomožnosti oboje ločeno). Hofer ma včasih akcije na kr dobre prenosnike (vsaj kar se tiče p/p)
#brezpodpisa

kmetek ::

Formula 1 ::

kmetek je izjavil:

HP Envy 6-1030 i5/6/500+SSD/W7 (B8G06EA#BED+BP848AA) 599,99€

COMSHOP.

Na spletni strani ga ni (Comshop) ?
Kar se pa Mediona tiče( Hofer ) pa res ni slaba ideja. Upam, da dobijo kaj pametnega. Ali prenosnik ali pa PC, kolikor se spomnim se je dalo dobit spodobno mašino tudi pod 500 €.
Kaj takega upam, da pride :
http://www.medion.com/de/prod/MEDION%C2...
http://www.medion.com/de/prod/MEDION%C2...
http://www.medion.com/de/prod/MEDION%C2...

Medion ima drugače kar zanimive stvari upam, da vsaj kaj pametnega pride k nam.

hojnikb ::

počakaj da nardijo haswell refresh in potem kupi nekaj od mediona ko pride k nam..
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hojnikb ()

Molde321 ::

uff tale tazadn!!! jst bi ga takoj naroču :D tistedva taprva pa nebi kupil ... Če bi imel že ta teden komp kar naroči ker je super ponudba.

mirancar ::

hofer je zanimiv ker prodaja računalnike po nemški ceni v sloveniji

je pa baje težko dobit ker vse takoj razprodajo

hojnikb ::

mirancar je izjavil:

hofer je zanimiv ker prodaja računalnike po nemški ceni v sloveniji

je pa baje težko dobit ker vse takoj razprodajo

kar seveda ni res..
#brezpodpisa

Formula 1 ::

Dobro, da imam sedaj čas ker sem z šolo bolj ali manj konec bom tole prebral ker bi ga morda celo sam naročil iz Nemčije če je že tako. Če se plača po povzetju me ne skrbi ravno. Pa morda bi poslal mail tudi Medion Slovenija, če bi oni lahko dobavili določen model iz Nemčije. Bom videl.

klinker ::

Samo ne vzemat ultrabooka z SSD cache-om. Naj ima samo SSD ali samo HDD ;)

Formula 1 ::

Zakaj pa ? Kaj je narobe z SSDjem.

STU-III ::

@formula 1

nič
Line secured.

klinker ::

A znate brat?
Z samo SSDjem nic, SSD cache v kombinaciji z HDDjem pa tace stran ;) Ne tic, ne mis, pa ko je treba na novo nalozit sistem je pravo veselje...ce se pred tem ne poucis dobro o zadevi :D
Sampo pravim da se kupi zadevo z samo SSDjem ali pa samo z HDDjem ;)

Formula 1 ::

Znam brat samo itak nimam pojma kaj ta SSD cache pomeni :). Potem tale ne bi bil vredu : http://www.medion.com/de/prod/MEDION%C2... ?
Ok potem iščem naprej boljše alternative. Kdo ve kdaj približno lahko pričakujemo masovno prodajo računalnikov z novimi Haswell procesorji in kako jih prepoznati ?

medenko ::

formula1: v trgovinah.

bedak ::

neki tazga uzameš pa gotovo
http://www.mimovrste.com/artikel/275053...

cen1 ::

Če ne igraš iger in nisi nek power user potem v bistvu ni nobenega argumenta za PC napram prenosniku. Haswell prenosniki pa bojo gotovo do jeseni že zunaj.

medenko ::

HP PV Sleekbook 15-b000 i3/Dos (C6K10EA#BED)

ZADNJI kosi, super cena !!
Intel(R) Core™ i3 procesor i3-3217U (1,8 GHz)
39,6 cm (15,6") HD LED (1366x768) svetleč
ram 4 GB DDR3, trdi disk 500 GB 5400 rpm
grafična kartica Intel(R) HD 4000 (do 1,65 GB)
HDMI, Bluetooth, Wlan, USB 3.0, spletna kamera
Free Dos
garancija 1 leto
--------------------------------------------------
Ostali podatki:
priporočamo podaljšanje gar. na 3 leta U4819E
nabor vezja: Intel HM77 Express
RAM DDR3 1333 MHz, 1 od 2. rež zasedeni, do 8 GB
ohišje v bleščeče črni barvi
standardna tipkovnica z vgrajeno številčnico
HD spletna kamera, stereo mikrofon
Altec Lansing - Dolby Advanced zvočniki
LAN 10/100 Mbit, SD/MMC čitalec kartic
--------------------------------------------------
vmesniki:
1xHDMI, 1xVGA, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x RJ45
1x mikrofon vhod, 1x stereo izhod
--------------------------------------------------
4 celična baterija Li-Ion 47 WHr
dimenzije (cm): 25,9 x 38,57 x 2,1 spredaj
teža: 2,1 kg

Zaloga: na zalogi
Priporočena prodajna cena brez DDV 340,83 EUR

mirancar ::

bedak je izjavil:

neki tazga uzameš pa gotovo
http://www.mimovrste.com/artikel/275053...

tole in zraven vzam še samsung 840 ssd 120gb

Formula 1 ::

Kaj pa kakšna tako konfiguracija:



Se pričakuje, da bo cena Haswellom še padla v kakšenm mesecu ali je to bolj ali manj to. Sedaj sem začel spet razmišljati o PCju, da bil za ta 3 leta potem pa če bo še vredu kupim še eno tablico z Windowsi če pa ne se pa zamenjav kompletu za prenosnik.Pa še, da ne bi kupoval televizorja bi raje kupil malo boljši monitor pa bi ga imel še za gledanje Siol Tvina.
Pa še to, ali se pričakuje kaj kmalu tudi i3 Haswell ker mislim, da bi bil tudi ta dovolj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Formula 1 ()

Formula 1 ::

Nobenega mnenja o tej konfiguraciji ? Ne zna nihče odgovorit na vprašanja ?

opeter ::

Meni se zdi super konfiguracija. Integrirana grafična je tudi že dovolj dobra za večino potreb. Razen, če hočeš igrat neke hude igre na hudih nastavitvah. Za ostalo pa je vrh glave dovolj.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Formula 1 ::

Hvala.

opeter ::

Mogoče edino en nasvet: jaz bi se odločil za kakšno MicroATX ohišje, ki zavzame manj prostora. Itak ne boš nikoli nafilal normalnega ATX ohišja z optičnimi pogoni (počasi izumirajo) oz. diski ...

Namreč tvoja matična je itak M-ATX formata, tako da ...

Eno solidno ohišje:
http://funtech.si/si/vsi-oddelki/komp/o...

Ali pa še eno:
http://funtech.si/si/vsi-oddelki/komp/o...

Tukaj imaš še kakšno (brez napajalnika):
http://funtech.si/si/vsi-oddelki/komp/o...

Še en (brez napajalnika) - je pa res, da je to ohišje dokaj globoko (v primerjavi z zgornjima Chieftecoma):
http://funtech.si/si/vsi-oddelki/komp/o...

Skratka priporočam, da iščeš "mini tower/stop" ohišja. Ampak to je samo moj predlog.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Formula 1 ::

Pa bi bil 350W napajalnik dovolj močan za to konfiguracijo ? Ker tole bi moralo zdražati kar nekaj časa.

opeter ::

Formula 1 je izjavil:

Pa bi bil 350W napajalnik dovolj močan za to konfiguracijo ? Ker tole bi moralo zdražati kar nekaj časa.


Zakaj ne bi bila? Saj nimaš grafične, ki bi pojedla 200 W-ov ...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Formula 1 ::

A tako ok potem. Upam, da bo šla cena teh komponent še kaj dol med poletjem da pridem na kakšnih 500 €. Pa potem še en soliden monitor in miška+tipkovnica in smo pod 700 € za komplet. Če me seveda ne prepriča prej kakšna Hoferjeva mašina.

Formula 1 ::

Samo informativno me zanima, kako je kaj z delovanjem kakšne GTA na tej konfiguraciji:



V mislih imam predvsem kakšno GTA 4( morda tudi GTA 5, če pride ). Ni pa nobene katastrofa, če ne bo delalo.

hojnikb ::

z onboard grafiko bo težka kej..
#brezpodpisa

Formula 1 ::

Ampak je nova grafika ? Vsaj Gta 4 bi lahko delala, težko verjamem, da so bile grafične pred tam 5 leti poljše kot so integrirane sedaj. Če pa ne pa vseeno nič hudega.

cen1 ::

Delalo bo ampak ne na kakih hujših nastavitvah..

Formula 1 ::

Nisem gaming adicted tako, da bo če ne bo res štekalo bo vredu :D.

opeter ::

GTA4 na Intel HD 4000 (cpu je Intel Core i5 3210M).
Resolucija: 1280 x 720 - brez frapsa baje dela okoli 25 fps (naj bi)



Dobro. Namizni procesorji so hitrejši, a kaj dosti razlike ne pričakuj.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Molde321 ::

Formula 1



še enkrat; ne kupuj tablice vsaj še za dve leti ne... pusti da se ta stvar malo bolj razvije...tablico lahko vedno dokupiš eno 10" za 300eur (recimo nexus 10)



če boš kupil prenosnika kupi enega mediona ker dobiš precej več kot od drugih firm, glej le da ne bo hd4000 grafika ampak vsaj gt630!



če pa kupuješ kišto je pa danes Brias na forumu zelo dobro sestavil:

Matična plošča ASUS, LGA1155, IB75 (P8B75-M LX PLUS)
58 eur
+
Procesor Intel Core i5 3350P BOX 3.1GHz
166 eur
+
2*Pomnilnik Crucial DDR3 4GB 1600MHz CL11 SR CT51264BA160BJ
60 eur ( 2*30 eur )
+
PowerColor RADEON HD 7870 PCS+ Myst. Edt., 2048 MB AX7870 2GBD5-2DHPPV3E
226 eur
+
Napajalnik XFX Core Edition PRO V2 450 Watt
54 eur
=
564 eur

opeter ::

Cene pa so iz Funtecha?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

kmetek ::

haha nexus 10 za 300€....kupim 100 kosov.

Molde321 ::

ok, malce sem pretiraval ampak je pa 380 s poštnino http://www.simplyelectronics.net/mainpr...

Formula 1 ::

opeter je izjavil:

GTA4 na Intel HD 4000 (cpu je Intel Core i5 3210M).
Resolucija: 1280 x 720 - brez frapsa baje dela okoli 25 fps (naj bi)



Dobro. Namizni procesorji so hitrejši, a kaj dosti razlike ne pričakuj.

Good enough for me :D .
@molde: Ne saj tablice ne bom kupoval, no ja morda čez 3 leta potem za na fax sedaj pa absolutno ne.
Konfiguracija pa je saj je dobra samo potem dodamo še ohišje in sestavljanje + Windows 8 in smo že skoraj na 700 € kar pa mi je preveč. Hvala vseeno.

klinker ::

 hoh.de

hoh.de



40€ se lahko prisparas ce vzames 120GB namesto 250GB SSD, pa se ene 30 ce vzames Pentium G2120, ki je enak i3, le brez HTja, vendar oboje odsvetujem ;)

Formula 1 ::

Samo je spet 700 € pa potem še monitor pa smo že na 900 €. Pa še iz DE je, ne vem no zaenkrat ne bi naročal iz tujine saj nimamo PayPala pa potem znajo nastati še problemi pri kakšni garanciji.
Če se komu da bi bil vesel še kakšne konfiguracije za DO 500 €, 10 gor/dol ni pomembno, če se le da iz Slovenije. Lahko je tudi AMD ali pa šibkejši Intelov procesor ampak nič slabšega od I3 ker imam namen to stvar imeti kar dolgo.

klinker ::

Ehh, bos mel vec problemov z nasimi kot pa z hoh.de, verjemi ;)
Paypal tudi ni edina opcija za placilo
Za 500€ pa lahko edino kak AMDjev APU na FM2, navaden disk in pa neko poceni ohisje z napajalcem ter ostalo periferijo vzames, samo pozabi da bo fural kot zgornji sistem.
Malo kesa malo muzike.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalnik do 400€

Oddelek: Kaj kupiti
353736 (1328) Steinkauz
»

PC za 300€

Oddelek: Pomoč in nasveti
316219 (5797) opeter
»

računalnik za starejšo osebo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
646139 (5562) seljo
»

poceni računalnik za okoli 350e (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
509620 (8833) gruntfürmich
»

Delovni PC - izbira (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
5511433 (9830) RED_line

Več podobnih tem