» »

Otroka na rit. Kje je meja?

Otroka na rit. Kje je meja?

««
3 / 12
»»

RejZoR ::

Fak, eni očitno ne znate ločevat vzgojne s klofuto po riti in odpiranjem glav s kladivi. Resno, najprej razčistite v svojih beticah preden mi spet začnete nabijat nek teoretičen bullshit. Ker po vaših čudnih komentarjih bi moral sedaj naokoli hodit z odrpto lobanjo in jezst bi moral po vzoru moje vzgoje zdele klofutat otroke vsepovprek. Pa temu ni tako. Res neverjetno čudno a?

@iKst
In kaj ima veze če nek 2 letni otrok na besedo pospravi igrače? Sej sem jih tud jezst, včasih pa sem si kot trmast otrok zapičil, da jih pač ne bom. Vejremi, tud ta tvoj dvoletni otrok bo še razvil svoje fore. Še vsak jih je in še vsak jih bo. Če mene vprašaš tud to ni preveč zdravo, da otrok uboga vsako besedo kot robot in postane brezosebnostna lutka pod okriljem control freak staršev, ki jih potem komandirajo za vsak drek in priden otročiček jih vestno uboga kot teliček.

@Shkorc
Že kot otrok sem razumel zakaj sem fasal klofuto in sedaj ko pomislim nazaj ponovno vem zakaj sem jih fasal. Zamerim staršem? Nikakor. Ker zdej ko pogledam nazaj vem da so me dobro vzgojili, vključno z občasnimi klofutami po riti kadar sem jezikal in bil povsem neposlušen. Pekoča rit od klofute je pač zgolj nevšečnost in ne neko trplenje oz muka, tko da jim res nimam kaj zamerit.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

2loud4u ::

"Zanimivo, pri nas pa tega ni bilo. A tvoji starši morda niso najbolj pazili nate, ker se jim je zdelo, da je dovolj, če te ornk nalomjo, enkrat pred štekerjem, enkrat pred šporgetom?"

Me sploh niso nalamljali, samo malo sem jih čez rit dobil, ko sem 2,5V žarnico raznesel na 230V, tudi pri približno taki starosti, drugače pa, ne nisem jih dobival...
c^2=E/m
HP XW6400|2× Xeon E5320 @1.86GHz|16MB L2
Cache|Sapphire HD6850|4GB FB-DIMM|HP 575W

jype ::

2loud4u> A tako torej? Torej si otroke priklapljal na pastirja, da si jima pokazal, kako nevarno je? Pa misliš, da to ni nasilje? Pa ne mi govorit, da nisi rekel, naj se dotaknejo...

Ti si res bolan.

Otroku daš v roke 30 centimetrov dolgo travnato bilko, jim pokažeš, kako jo naslonijo na vodnik in kako zmanjšujejo razdaljo (in čutijo vedno močnejše impulze) - in tudi razložiš, kako reč deluje (in tudi kaj se zgodi, če zajlo prime direkt). Če hoče preizkusit - pa naj.

RejZoR> Fak, eni očitno ne znate ločevat vzgojne s klofuto po riti

Nič vzgojnega ni v klofuti po riti. Nič. Popolnoma nič.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Looooooka ::

Vcasih rab otrok mini demonstracijo.
Zakaj hudica bi ti pa za vsako bedarijo verjel, da ne nakladas?
Naj se dodatkne pastirja. Ubilo ga ne bo...lekcija mu pa morda resi zivljenje. In grem stavit, da je 100% bolj ucinkovito kot, da mu reces, da te lahko dotikanje zic za katere ne ves ce so pod napetostjo fenta.
Ampak ok...vi ga kar varujte pred svetom. Zihr boste to lahko poceli celo zivljenje. Sploh ne bo moral enkrat v vrtec...oz v osnovno solo, kjer vas zal ne bo zraven.
Bo pac po hitrem postopku fasal vse lekcije, ki ste mu jih v imenu "varovanja" prestavili v prihodnost.

RejZoR ::

2loud4u je izjavil:

"ker smo doma s kmetov na srečo električni pastir ni daleč"

A tako torej? Torej si otroke priklapljal na pastirja, da si jima pokazal, kako nevarno je? Pa misliš, da to ni nasilje? Pa ne mi govorit, da nisi rekel, naj se dotaknejo...


Kva ste eni čudni. Karkoli rečemo mi, boste vi zadevo avtomatično potencirate v neskončnost. Človek omeni dotik električnega pastirja, vi to enačite s priklopom otroka na 230V. Omenimo klofuto po riti, to enačite z lomljenjem kosti in batinam s pestjo po obrazu oz telesu. Omenimo klofuto po riti s kuhalnico, vi omenjate batine s kijem. Seriously, spustite se že na realna tla ker ste prav smešni.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Looooooka ::

Nič vzgojnega ni v klofuti po riti. Nič. Popolnoma nič.

Ce mu poves, da necesa ne sme delat in mu prvic odpustis...in potem kljub temu to se enkrat naredi naj fase tisto klofuto.
Recimo, ko vas ze drugic poklicejo, da vas otrok tepe druge. Ko mu pred klofuto poves, da se tako pocutijo drugi, ko jim to on pocne...bo mogoce celo zacel poslusat tiste besede, ki jih je prvic ali drugic gladko ignoriral.

jype ::

Looooooka> Ampak ok...vi ga kar varujte pred svetom.

Ja, saj ga. Enostavno mu ne pustimo, da se igra ob deroči reki, ne glede na to kako bi ga lahko pretepli in s tem zagotovili, da se ne more utopiti. Prav tako mu ne dovolimo, da bi se igral na železniški progi, čeprav bi ga lahko enostavno parkrat vzgojno vsekali čez rit in ga pustili samega, pa se zagotovo ne bi odločil za kaj tako nevarnega, ker bi zaradi udarcev po riti avtomatično razumel, da tega ne sme.

In tako dalje.

GGGGG ::

Fak, eni očitno ne znate ločevat vzgojne s klofuto po riti in odpiranjem glav s kladivi.


Že v prvem postu se pojavljajo pasovi, rdeče riti in podobno. Sicer pa niti ni važno koliko otroka udariš, že sama kretnja je dovolj.

Vejremi, tud ta tvoj dvoletni otrok bo še razvil svoje fore. Še vsak jih je in še vsak jih bo.


Pa kaj pol? Nisem neumen, da bom otroka nabutal, ker ima slab dan oz. ga pač nekaj trga. Se da tudi takšne muke lepo rešiti.

Ampak ok...vi ga kar varujte pred svetom. Zihr boste to lahko poceli celo zivljenje. Sploh ne bo moral enkrat v vrtec...oz v osnovno solo, kjer vas zal ne bo zraven.


Ravno obratno je. Klofute in "vzgojne" s pasom čez rit so ene verste varovanje pred svetom. Oz. omejevanje.

jype ::

Looooooka> Ce mu poves, da necesa ne sme delat in mu prvic odpustis...in potem kljub temu to se enkrat naredi naj fase tisto klofuto.

Ne. Če nečesa ne sme delat, mu to preprečiš. Enostavno fizično onemogočiš njegov dostop do tistega, do česar ne sme imeti dostopa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

2loud4u ::

"A tvoji starši morda niso najbolj pazili nate"

Če še nisi opazil, ne moreš imeti otroka vsako sekundo v območju tvojega pogleda. Sploh, ko je starejši mu lahko bolj zaupaš ampak še vedno lahko kaj naredi, kar ni treba...

Pa če je kdo tukaj bolan, si to ti. Pa preko 30cm dolge travne bilke te lahko že močno useka, sploh otroka, ker ima še bolj tanko oz. prevodno kožo. Pa otroku se tisti impulzi morda ne zdijo nič nevarni, ker niso nekaj posebnega, omrežna napetost pa ima tudi precejšen tok in je zato precej bolj nevarna od enega pastirja.
c^2=E/m
HP XW6400|2× Xeon E5320 @1.86GHz|16MB L2
Cache|Sapphire HD6850|4GB FB-DIMM|HP 575W

Looooooka ::

Ja.
Al se pa ne cudit, ko bo en stars prisel do vas in vam zobe razbil, ker ne znate vzgajat smrkavca.
In to upraviceno, ker on pac vasega nima pravice vzgajat.

jype ::

2loud4u> Če še nisi opazil, ne moreš imeti otroka vsako sekundo v območju tvojega pogleda.

Ne, nisem opazil.

2loud4u> Sploh, ko je starejši mu lahko bolj zaupaš ampak še vedno lahko kaj naredi, kar ni treba...

Ja, zato je pa fino, da svet najprej izkusi ob starših, ki ga lahko vodijo in, ne boš verjel, vzgajajo.

Shkorc ::

jype je izjavil:

Nič vzgojnega ni v klofuti po riti. Nič. Popolnoma nič.


Kaj pa komentarji ostalih v tej temi, ki pravijo da so, iz lastnih izkušenj?

jype ::

Shkorc> Kaj pa komentarji ostalih v tej temi, ki pravijo da so, iz lastnih izkušenj?

Tudi jaz sem bil tepen, pa me to ni na popolnoma noben način vzgojilo, samo bolj sem se potrudil, da starši niso vedeli, kaj počnem s svojim časom (kot so tudi vsi ostali v tej temi, ki so zdaj očitno že davno pozabili na to, kako so doživljali svoje otroštvo).

Looooooka> Al se pa ne cudit, ko bo en stars prisel do vas in vam zobe razbil, ker ne znate vzgajat smrkavca.

To se bo zelo težko zgodilo, ker sta smrkavca zelo dobro vzgojena, hkrati pa nista zanemarjena (_vedno_ ima nadzor nad obema odrasla oseba).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

draciel ::

Tudi jaz sem bil tepen, pa me to ni na popolnoma noben način vzgojilo, samo bolj sem se potrudil, da starši niso vedeli, kaj počnem s svojim časom


Fail. Si bil vzgojen ja. Če te nebi pretepali, ne bi doživel tistih muk. Točno veš kako si se počutil in tega občutka nočeš prenesti na otroka. Zato si tako proti vzgojnim. Če te nebi pretepali, bi mogoče razmišljal čisto drugače.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: draciel ()

2loud4u ::

"Ja, zato je pa fino, da svet najprej izkusi ob starših, ki ga lahko vodijo in, ne boš verjel, vzgajajo."

Otroka ti ne boš seznanil z vsemi nevarnosti ma v svoji celi življenski dobi ne, tako da je vedno možnost, da izkusi kakšno novo nevarnost, za katero mu nisi povedal.

Nisi opazil? Kaj pa, ko greš kolesarit? Dvomim, da imaš takrat otroke sabo na balanci, pa tudi, če tvoja žena skrbi za njih, mora tudi ona na wc skočit in v tistem času se marsikaj lahko zgodi, verjemi.
c^2=E/m
HP XW6400|2× Xeon E5320 @1.86GHz|16MB L2
Cache|Sapphire HD6850|4GB FB-DIMM|HP 575W

aerie ::

Sej o tem se raznorazni psihologi prepirajo že desetletja. Ponavadi generacije, ki so ble tepene svoje potomce ne tepe. In potem spet generacije, ki ni ble tepene svoje potomce tepe. Vmes pride potem kakšna vojna, ki postavi stvari na svoje mesto in potem se spet začne filozofirat o vzgoji potomcev.

draciel ::

Mislim da bi ta tema bolj spadala pod probleme človeštva..

Looooooka ::

Govorim za primer, da ne bi bla.
In taki so v vsaki generaciji.
Ce je mulec vzgojen potem tako ali tako ne bo tepel nobenega in mu ne bo treba ne prvic ne drugic govoriti, da naj tega ne pocne.
Torej tud do ene "po riti" ne bo prislo.
Eni otroci imajo empatijo ze po defaultu.
Drugi pa lahko padejo pod vpliv okolice, kljub temu, da doma takega obnasanja ni bilo.
Ni vse crno belo :)

jype ::

draciel> Fail. Si bil vzgojen ja. Če te nebi pretepali, ne bi doživel tistih muk. Točno veš kako si se počutil in tega občutka nočeš prenesti na otroka. Zato tako zagovarjaš "vzgojne". Če te nebi pretepali, bi mogoče razmišljal čisto drugače.

Ja, tudi če bi me pretepali dvakrat bolj bi mogoče razmišljal čisto drugače.

aerie> Ponavadi generacije, ki so ble tepene svoje potomce ne tepe. In potem spet generacije, ki ni ble tepene svoje potomce tepe.

Ni tako enostavno. Pretepanje ni stvar generacij, temveč družbenega okolja.

2loud4u> Otroka ti ne boš seznanil z vsemi nevarnosti ma v svoji celi življenski dobi ne, tako da je vedno možnost, da izkusi kakšno novo nevarnost, za katero mu nisi povedal.

Mhm, komot se zgodi, da ga bo pri petinpetdesetih povozil vlak ali ubila elektrika, ali pa bo utonil. Ampak to ne bo posledica moje vzgoje.

2loud4u> Nisi opazil? Kaj pa, ko greš kolesarit?

Okol vratu jih privežem na bicikl in morajo laufat za mano, kaj pa misliš?

2loud4u> tudi, če tvoja žena skrbi za njih, mora tudi ona na wc skočit in v tistem času se marsikaj lahko zgodi, verjemi.

Ne, ne more se, ker je stanovanje urejeno tako, da ne morejo storiti praktično ničesar, kar bi jih lahko ubilo ali resno poškodovalo (da staknejo buško je pa seveda normalen del otroškega iskustva, lajšanje bolečin pa moja naloga).

Looooooka ::

aerie je izjavil:

Sej o tem se raznorazni psihologi prepirajo že desetletja. Ponavadi generacije, ki so ble tepene svoje potomce ne tepe. In potem spet generacije, ki ni ble tepene svoje potomce tepe. Vmes pride potem kakšna vojna, ki postavi stvari na svoje mesto in potem se spet začne filozofirat o vzgoji potomcev.

Tepst otroka, ko naredi nekaj, kjer ni bil nihce fizicno ogrozen je seveda brezvezna...ker dejansko ne mores opraviciti tiste "klofute".
Ampak mislim, da moras bit precej neumen otrok ce bos nekomu vrgel kamen v glavo in potem mislil, da si dobil eno po riti za brezveze. Se posebej ce si to naredil ze drugic ali tretjic...
Me zanima ce je sprejemljivo, da prosis kolege, da se pretvarjajo, da so socialna in da so prisli otroka odpeljat stran, ker je nevzgojen...al bi to spadal pod psihicno nasilje v tej pozensceni druzbi, ki se plenice ne zna zamenjat brez, da bi prej prebrala 4 knjige, kako se to pravilno dela...

jype ::

Looooooka> Drugi pa lahko padejo pod vpliv okolice, kljub temu, da doma takega obnasanja ni bilo.

Takrat ne gre več za vzgojo otrok, temveč za delo z mladostniki, ki imajo bistveno drugačne potrebe.

Looooooka ::

Froci v vrtcu zame niso mladostniki...in tam je credni nagon ze prisoten.

ripmork ::

"What is happening to our young people? They disrespect their elders,
they disobey their parents. They ignore the law.
They riot in the streets inflamed with wild notions.
Their morals are decaying. What is to become of them?"

-Plato,5th century BC


Starši, ki znajo vzpostavit avtoriteto na zdrav način, v vzgoji kažejo konsistentnost (ter so predvsem tudi sami zgled)... takim ne bo treba nikogar tepsti. Seveda problematično postane, ker je odvisno tudi od karakterja otroka ter vplivov okolice, a razumen starš bo pravi čas dojel te zadeve in svojo vzgojo temu prilagodil.

gorjače na dveh nogah, ki so bile stesane ob tepežu si pa tudi vzgojo svojih otrok ne predstavljajo brez batin... z ustrahovanjem pa bolečino je izjemno lahko kontrolirat ter vplivat na otroka, that's why. Dober način pač zahteva precej več mentalnega napora.

jype ::

Looooooka> Ampak mislim, da moras bit precej neumen otrok ce bos nekomu vrgel kamen v glavo in potem mislil, da si dobil eno po riti za brezveze. Se posebej ce si to naredil ze drugic ali tretjic...

Ko moj otrok poskuša metat kamne tam, kjer bi to lahko bilo nevarno, mu to prepovem, prepoved razložim, če ne preneha pa metanje kamnov preprečim tako, da ga vzamem v naročje in odnesem stran (njega ali kamne).

Nobene potrebe ni, da bi storil karkoli drugega (in če joka, ker ne more metat kamnov, tega ni treba kaznovati, ker starš otroka komot potolaži, če si je vzel čas in se tega naučil).

Looooooka> Froci v vrtcu zame niso mladostniki...in tam je credni nagon ze prisoten.

Tam so prisotni tudi odrasli ljudje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

2loud4u ::

Evo, brez osebnih napadov: (mimogrede, je tudi jype prej mene napadel, da sem bolan, pa ne vem, če ste zbrisali to...)

Lahko naprimer dela stojo ali kakšne premete, ter pade na glavo, ter si zlomi vrat! Nikoli ne veš, kaj otroku hodi po glavi, zato ne bodi tako prepričan v varnost tvojih otrok.
c^2=E/m
HP XW6400|2× Xeon E5320 @1.86GHz|16MB L2
Cache|Sapphire HD6850|4GB FB-DIMM|HP 575W

jype ::

2loud4u> mimogrede, je tudi jype prej mene napadel, da sem bolan

Ne, samo vprašal sem te, če si bolan, ker si sugeriral, da sem otroke "vzgojno" priklapljal na električnega pastirja.

2loud4u> Lahko naprimer dela stojo ali kakšne premete, ter pade na glavo, ter si zlomi vrat!

Ja, lahko. Jebiga, življenje je nevaren šport.

2loud4u> Nikoli ne veš, kaj otroku hodi po glavi, zato ne bodi tako prepričan v varnost tvojih otrok.

Saj nisem, ampak to nima nobene zveze z vzgojo. Moji otroci počnejo vse žive potencialno nevarne reči, ampak upravljanje s tveganji pa zanje opravljamo odrasli, vse dokler ne izkažejo zadostne lastne presoje.

RejZoR ::

To jemanje v naročje je za moje pojme larifari in daješ otroku samo potuho. Precej podobno je tud pri vzgoji pri psih (in preden kdo reče da ni isto, otroci in psi so na nekje istem mentalnem nivoju, razlika je smao v barvi smrčka in kožuhu) in poznam en tak primer (oz dva). Če psa ko izziva večjega vzameš v naročje, da bi nehal mu s tem poveš, da dejansko lahko izziva, ko pa gre (oz preden gre) narobe, ga boš pa itaq ti rešil s tem da ga boš vzel v naročje. In to začne kmalu izkoriščat in se namesto vzgojne začne kako bi rekel, razvajat pod okriljem starševske zaščite.

Aja pa še to, vsako živo bitje se najbolj nauči iz negativnih izkušenj. Vedno in povsod. Se lahko še tko delamo fine in da smo na ne vem kakšnem visokem nivoju, ko potegneš črto smo še vedno zgolj in samo zelo inteligentne živali.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

GGGGG ::

Sicer primerjava s psi ni na mestu. Ampak psov se ne vzgaja in trenira z batinami.

jype ::

RejZoR> To jemanje v naročje je za moje pojme larifari in daješ otroku samo potuho.

Ne. S tem otroku preprečiš, da bi škodoval sebi ali okolici. Lahko bi ga udaril, pa bi dosegel isto, le da bi otrok ob tem občutil strah, jezo, bolečino in en kup drugih reči, ki imajo znatno slabše posledice za njegov nevropsihološki razvoj.

RejZoR> Če psa ko izziva večjega vzameš v naročje

Psa se ne vzgaja enako kot človeka in štiri mesece star pes je socialno že na nivoju sedem let starega otroka.

RejZoR> vsako živo bitje se najbolj nauči iz negativnih izkušenj.

Mhm, najbolš da ga kamjon povoz, da bo vedu, da se ne sme na cesti igrat.

RejZoR> ko potegneš črto smo še vedno zgolj in samo zelo inteligentne živali.

In ker smo zelo inteligentni se lahko učimo na napakah drugih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

RejZoR ::

Ne. S tem otroku preprečiš, da bi škodoval sebi ali okolici. Lahko bi ga udaril, pa bi dosegel isto, le da bi otrok ob tem občutil strah, jezo, bolečino in en kup drugih reči, ki imajo znatno slabše posledice za njegov nevropsihološki razvoj.


Ne vem če imaš čist prav. Preprečiš mu že res, vprašanje pa je če otrok zastopi zakaj si mu preprečil. Ker če mu ni povsem jasno (in večini ni tud če daje vtis da jim je), je zelo velika verjetnost, da bo naslednjič to ponovil. Karkoli ježe bilo.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Mesar ::

Ni zdaj to stvar debate. Je pa zelo lepo napisal...

ripmork je izjavil:

"What is happening to our young people? They disrespect their elders,
they disobey their parents. They ignore the law.
They riot in the streets inflamed with wild notions.
Their morals are decaying. What is to become of them?"

-Plato,5th century BC


Starši, ki znajo vzpostavit avtoriteto na zdrav način, v vzgoji kažejo konsistentnost (ter so predvsem tudi sami zgled)... takim ne bo treba nikogar tepsti. Seveda problematično postane, ker je odvisno tudi od karakterja otroka ter vplivov okolice, a razumen starš bo pravi čas dojel te zadeve in svojo vzgojo temu prilagodil.

gorjače na dveh nogah, ki so bile stesane ob tepežu si pa tudi vzgojo svojih otrok ne predstavljajo brez batin... z ustrahovanjem pa bolečino je izjemno lahko kontrolirat ter vplivat na otroka, that's why. Dober način pač zahteva precej več mentalnega napora.


Avtoriteta, ki jo vzpostaviš z nasiljem sploh ni avtoriteta, sploh pa ne nekaj kar bi trajalo. O tem, da so starši vzor, da morejo starši pri vzgoji sodelovat ne da pol otrok leta od očka do mamica pa vsega za svojo stvari "naserje" ... pa nišče ne govori? O vztrajnosti in že omenjeni konsistentnosti pa sploh ne?

Ljudje smo sicer različni... ampak če pretepaš otroka, kaj potem pričakuješ? Sej boš ti enkrat star 60 pa otroci 30 in mogoče ti jih uspe vzgojit celo tako da ti bodo takrat vse tiste batine vrnili nazaj. Mogoče pa bodo bolj pametni... pa ne tu izpostavljati "jaz nisem imel najmanjše ideje, da bi starše pretepal... zakaj bo otrok mene"... rezultati takšne vzgoje pač niso predvidljivi.
Your turn to burn!

RejZoR ::

Dejte že nehat enačit "pretepanja" s "klofutami po riti" will ya!? Ker zaboga NI isto. Nikakor in nikoli.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

2loud4u ::

V glavnem, kar se tiče teme, je tako, da otroka vsekakor lahko malce udariš po riti, da ve, da nekaj ni prav, kar je naredil. Seveda pa ne podpiram tega do te meje, da se otrok joka. Samo toliko, da ga malo zaboli, ker ga to opominja, da nekaj, kar je storil ni prav. Če se da, je vsekakor najbolje, da sploh ni udarcev ampak to je odvisno od tega, kako se otrok odziva. Nekateri so preprosto preveč razvajeni zaradi staršev, ki popuščajo in se jih kasneje tudi težje "ukroti". Taki starši so za otroke potem kasneje lahko tudi ničvredni. Krivi pa so si starši sami, ker so jih že prej preveč razvadili. V bistvu niti ni vsako razvajanje slabo ampak je pa treba pazit, na kakšen način otroka razvajaš. Nekateri otroci so že kmalu po rojstvu precej bolj ubogljivi, kot drugi in to je treba seveda razumeti, ter tudi temu primerno prilagoditi način vzgoje. Se pa strinjam z RejZoR-jem.
c^2=E/m
HP XW6400|2× Xeon E5320 @1.86GHz|16MB L2
Cache|Sapphire HD6850|4GB FB-DIMM|HP 575W

jype ::

RejZoR> Dejte že nehat enačit "pretepanja" s "klofutami po riti" will ya!? Ker zaboga NI isto. Nikakor in nikoli.

Škodljivo je pa oboje.

RejZoR> vprašanje pa je če otrok zastopi zakaj si mu preprečil.

Ni mu treba zastopit. To ni vzgojni prijem, ampak omejitev.

2loud4u> da otroka vsekakor lahko malce udariš po riti,

Lahko ga tudi ubiješ, če ti pokaže jezik, vemo pa, da je otroka udarjati po riti škodljivo.

2loud4u> Samo toliko, da ga malo zaboli, ker ga to opominja, da nekaj, kar je storil ni prav.

Nevrološka znanost nas uči, da ga ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

aerie ::

Mislim, da OP ni želel izpostaviti pretepanja otrok kar tako, ampak govori o t.i. vzgojni klofuti, ki se zgodi enkrat morda dvakrat v življenju. In to pri otrocih, ki že mislijo s "svojo glavo". Kakšnemu zasanjanemu pubertetniku ali pubertetnici zna klofuta lepo zbistriti glavo. Kot je reku Loooka. Ni vse črno belo.

jype ::

2loud4u> Če se da, je vsekakor najbolje, da sploh ni udarcev ampak to je odvisno od tega, kako se otrok odziva.

Ne, ni. Nikoli ni odvisno od otroka, vedno je odvisno od starša. Starš je tisti, ki vedno nastopa s pozicije moči in ima vedno možnost reči pravilno izvajati.

Mesar ::

Fizično nasilje, ti otroka po riti on bo mogoče tebe kje drugje ko bo malo večji... Lahko otroka ustrahuješ (fizično in/ali psihično), pa te mogoče niti nebo pretepal ampak te bo drugače ustrahoval nazaj. Lahko pa mu nudiš podporo. Lahko pa mu za vsako stvar, ki jo naredi narobe nudiš vzgojne batine, namesto da bi si vzel čas za otroka.

Aja glede onemogočanja in prepovedovanja, dajte se zamislit in priznati, predvsem sami sebi, koliko stvari od teh, ki so vam jih prepovedali starši niste nikoli naredili? Jaz mislim, da sem kr vse kar so mi prepovedali sam probal... za kako stvar sem jih fasal, za kako stvar mi je blo žal, da sem jo naredil... marsičesa pa zagotovo nebi če bi imel koga, ki bi si vzel čas za mene in mi stvari razložil namesto groženj.
Your turn to burn!

jype ::

aerie> In to pri otrocih, ki že mislijo s "svojo glavo". Kakšnemu zasanjanemu pubertetniku ali pubertetnici zna klofuta lepo zbistriti glavo. Kot je reku Loooka. Ni vse črno belo.

To niso otroci. Če moraš pretepat najstnika, si nekaj v njegovem otroštvu počel zelo narobe.

aerie ::

Dej no, Jype. V puberteti se lahko človek spremeni za 180 stopinj ne glede na vzgojo v otroštvu. Vsaj sama za sebe vem, da me je v puberteti metalo kot kakšno opico ;)

2loud4u ::

@jype

In, a zdaj, ko sem jih jaz par dobil čez rit misliš, da se mi kaj pozna ali kaj? Moja rit je čisto v odličnem stanju, tako BTW.

@Mesar

Moraš malo razlikovati med nekim hudim nasiljem in nedolžnim udarcem čez rit. Misliš, da bom zdaj jaz fotra ali mamo udaril, ker me je malo čez rit, ko sem bil majhen? Ne. Še razumem ju in sem jima hvaležen, da sta me tako vzgojila, zelo ju imam rad, oba. Prav tako tudi brata. Če bi pa ti udaril starša, ker te je nekoč on malce udaril po riti, potem pa nekaj ni v redu s tabo.
c^2=E/m
HP XW6400|2× Xeon E5320 @1.86GHz|16MB L2
Cache|Sapphire HD6850|4GB FB-DIMM|HP 575W

Mesar ::

Povrh tega, ne vem zakaj večina tukaj vidi edino rešitev, da otroku pokažejo, da nekaj ni vredu v tem, da dobi eno vzgojno? Potem takem, ko te policaj vstavi ker si vozo 15 km/h prehitro... te more s pendrekom vsekat po glavi, bo več efekta ko denarna kazen?

Nebi udaril starša, maš pa primere ko se konča tako. Jaz sem samo izpostavil, da če pretepaš otroka lahko to med drugim pričakuješ nazaj.
Your turn to burn!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mesar ()

2loud4u ::

@Mesar

Saj ni edini način. To je takrat, ko ne zaležejo samo prijazne besede in pa, ko tisto kar otrok počne le tega ogroža in se tega noče zavedati oz. ne razume.

"Nebi udaril starša, maš pa primere ko se konča tako. Jaz sem samo izpostavil, da če pretepaš otroka lahko to med drugim pričakuješ nazaj."

No, to je pa tisto, kar sem prej govoril, to bi pa pomenilo, da je bil otrok zelo slabo vzgojen. In taki povratki nasilja od otroka ne pridejo kar tako. Mora biti neko težko otroštvo v ozadju oz. nekaj takega, kar je naredilo otroka nasilnega, recimo kakšne hude batine za vsako figo, recimo če cvek prinese iz šole...
c^2=E/m
HP XW6400|2× Xeon E5320 @1.86GHz|16MB L2
Cache|Sapphire HD6850|4GB FB-DIMM|HP 575W

jype ::

aerie> V puberteti se lahko človek spremeni za 180 stopinj ne glede na vzgojo v otroštvu.

Ja, drži. A tudi takrat mu klofutanje nič ne pomaga.

2loud4u> In, a zdaj, ko sem jih jaz par dobil čez rit misliš, da se mi kaj pozna ali kaj? Moja rit je čisto v odličnem stanju, tako BTW.

Jaz sploh ne vem, če se ti pravilno spominjaš tega. Se mi zdi, da so te z vzgojnimi klofutami bolj poskušali ukrotiti kot najstnika kot vzgojiti kot otroka. Vsekakor ob klofutanju otrok nima nobene izbire pri tem, kakšne čustvene reakcije bo imel, kako bodo hormonski izbruhi spreminjali strukturo njegovih sinaptičnih povezav in kako bo to eventuelno inhibiralo cerebralni korteks in ojačalo aktivacije v centrih, ki se ukvarjajo z odzivom na stres in drugimi primitivnimi mehanizmi (ang. fight or flight response, ki je direkten vzvod vsake bolečine, čustvene ali fizične).

2loud4u> To je takrat, ko ne zaležejo samo prijazne besede in pa, ko tisto kar otrok počne le tega ogroža in se tega noče zavedati oz. ne razume.

Nepotrebno. Otroku se lahko fizično prepreči izvajanje neželjenih dejanj, kar je itak naloga vsakega starša.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

aerie ::

jype je izjavil:

aerie> V puberteti se lahko človek spremeni za 180 stopinj ne glede na vzgojo v otroštvu.

Ja, drži. A tudi takrat mu klofutanje nič ne pomaga.

Ja meni je. Klofuta mi je morda celo rešila življenje ;) Vprašanje kje bi danes bila brez nje.

jype ::

aerie> Ja meni je. Klofuta mi je morda celo rešila življenje ;) Vprašanje kje bi danes bila brez nje.

Tudi ob zastoju srca ti lahko klofuta reši življenje, kar pa na noben način ne implicira, da je klofuta na kakršenkoli način vzgojna.

2loud4u ::

@jype

Ne. Jaz se tega popolnoma dobro spominjam in, ne niso me tako krotili, zdaj ko sem najstnik oz. letos ne bom več. Tak način vzgoje so uporabljali redko in v zmerni moči udarcev vsekakor, kadar sem si zaslužil. Me pa niso več vzgojno udarjali že pri nekaj letih, pravzaprav me še po vpisu v vrtec niso več.
c^2=E/m
HP XW6400|2× Xeon E5320 @1.86GHz|16MB L2
Cache|Sapphire HD6850|4GB FB-DIMM|HP 575W

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 2loud4u ()

Mesar ::

2loud4u> To je takrat, ko ne zaležejo samo prijazne besede in pa, ko tisto kar otrok počne le tega ogroža in se tega noče zavedati oz. ne razume.

Ko lepe besede in kazen ne zaležeta, torej ne vem recimo te policaj vstavi tretjič za isti prekršek pa te lahko kr na licu mesta premlati s pendrekom pa rešeno? Ne da te lahko... dolžen te je?

Zakaj hočeš na vsak način prepričati, da otroka nebi mogli prepričati, da nekaj ni vredu drugače kot s "fizičnim nasiljem"?

Lahko, daš kak primer zakaj misliš, da si si zaslužil "vzgojno" ? In zakaj misliš, da takrat nebi nič druga pomagalo?
Your turn to burn!

jype ::

2loud4u> Ne. Jaz se tega popolnoma dobro spominjam in, ne niso me tako krotili, zdaj ko sem najstnik oz. letos ne bom več. Tak način vzgoje so uporabljali redko in v zmerni moči udarcev vsekakor, kadar sem si zaslužil. Me pa niso več vzgojno udarjali že pri nekaj letih, pravzaprav me še po vpisu v vrtec niso več.

Torej tudi prej ni bilo nobenega razloga, da bi te, a žal niso vedeli, da obstajajo boljši vzgojni prijemi?

Škoda.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: 2loud4u ()

Mesar ::

Ah vrtec... no pa kdo drug, ki se spomni... kr naj postreže z informacijami... kaj je naredil in zakaj misli, da mu takrat nič druga nebi pomagalo "razumeti" da nekaj ni vredu.
Your turn to burn!
««
3 / 12
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Starši, ki uničujejo svoje otroke (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11929080 (24563) solatko
»

Šolanje doma (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6113950 (12933) guest #44

Več podobnih tem