» »

pokvarjen računalnik, disk

pokvarjen računalnik, disk

Bretteride5 ::

Pozdravljeni!
Imam en problem in se že vnaprej opravičujem, če je podobna tema že odprta, ampak nujno potrebujem pomoč.
No, težava je v tem, da se mi je pokvaril računalnik in velikokrat sem ga že dala na popravilo in mislim, da je svoj čas že odslužil. A preden se mi je pokvaril nisem niti pomislila na vse izgubljene podatke, datoteke na disku... Zato me zanima, če se da na kakršen koli način rešiti podatke iz trdega diska (npr. če se da kupiti ohišje in vstaviti trdi disk noter, da bi deloval kot zunanji trdi disk)... Nimam veliko izkušenj s podobnimi težavami, zato vas prosim, da mi pomagate z nasveti. Najlepša hvala!

korošc ::

Ubuntu vstavi v dvd rom ter poskusi skopirati datoteke na zunanji disk

king67 ::

Če je disk ok, se seveda da. Pravilno razmišljaš, disk se lahko (s pomočjo ohišja ali adapterja) poveže na drug računalnik kot zunanji disk. Ali pa kot cyrax piše, s kakšnim 'Hiren's Boot cd-jem' ali podobnim.

lp,
king67

Unknown_001 ::

Jst podpiram idejo od cyrax-a sam, da bi jst na njegovem mest linux dal na USB.

solatko ::

Zakaj pa toliko komplicirate. Če je crknil računalnik, je disk verjetno še vedno (v 99%-ih) brez napak. Najdeš nekoga z namiznim računalnikom, odstraniš stranico in disk vložiš, kot enega od notranjih diskov. Verjetno ima za backup kakšen zunanji disk in lepo stvari preneseš tja.

spoogsie7 - disk odstraniš s strani ali spodaj (odvisno kateri prenosnik je). Če je ide priklop (na starejših prenosnikih), je najbolje, da neseš k lokalnemu serviserju, ti bo z adapterjem prenesel podatke, kamor boš hotela. Če si iz LJ me kontaktiraj na ZS, pa bova uredila.
Delo krepa človeka

solatko
v mojem primeru gre za namizni računalnik, se oproščam...a gre potem tole na isti način kot si napisal za prenosnik? drugače pa nisem iz Lj niti iz okolice..škoda res... če imate mogoče še kakšno idejo, mi prosim napišite...

Potem je pa sploh simpl. Dobitii moraš nekoga z delujočim računalniko, tvoj disk priklopiš gor, kot dodatni disk in kopiraš kamor hočeš, sicer pa disk odstrani in ga spravi v antistatično vrečko. Ko boš dobila nov računalnik (če bo namizni), enostavno vstaviš disk in boš imela sistem in podatke (sistem boš sicer morala zagnati večkrat, da se bodo naložili gonilniki).

Če nisi zahteven uporabnik računalnika imaš za cca 300€ lahko solidno mašino. Škoda, da ne vidim kakšno imaš ohišje in napajalnik. Morda moraš menjat samo ploščo, procesor in rame, pa imaš za cca 200€ rešene vse težave.
Delo krepa človeka

Za računalnik sploh ni problem (starega ne nameravam več dati na popravilo, ker je tako in tako že star in je bil popravljen ze cca 4-krat) a imam poleg tega pokvarjenega namiznega, še prenosnik...A bi se tudi tako dalo? Se pravi, lahko povežem prenosnik z diskom iz pokvarjenega računalnika? Kako bi to funkcioniral ta postopek? Potrebujem kakšen kabel? hvala res

Hayabusa ::

Data (satai/ide) in power kabel, ter pretvornik na 3.5" če gre za 2.5" disk.

hayabusa
kje se da tole dobit ali naročit prek spleta? in kako tole funkcionira? hvala

Brias ::

@hayabusa ...

crknil je racunalnik ( 3.5 col disk ), deluje laptop, ne rabi pretvornika na 2.5

najlazje je externo 3.5 inch ohisje ( SATA ALI IDE, odvisno kaj ima v PCu ) na USB,.... za data extraction ...

kak disk imas v PC?

TAK:

ALI TAK:

fosil ::

Najboljša je ideja z nakupom ohišja za zunanji disk.
Na ta način, boš lahko rešila podatke, poleg tega pa boš lahko disk še potem uporabljala kot zunanji disk, recimo za backup.
Zunanja ohišja so tudi poceni.
Za začetek pa vzemi disk iz računalnika in poglej kakšen je, glede na slike, ki jih je dal Brias.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: fosil ()

Ni problema. Disk lahko priključiš na notesnik z adapterjem
http://www.mimovrste.com/artikel/217002...
če je disk IDE ali z nakupom ohišja za 3,5 IDE disk (poglej na bolhi).
Če je disk SATA, potem je ohišij na voljo skoraj v vsaki trgovini z računalniško opremo, kolikor hočeš.
Delo krepa človeka

jaz imam sata disk Barracuda 7200.7 firme SEAGATE model št: 380011a (če ti to pomaga)
Če vam ni odveč, bi mi morda lahko dal link ohišja, ki odgovarja, na kakšni spletni trgovini? morda na mimovrste?

Delo krepa človeka

bo tole ohišje garantirano odgovarjalo mojemu disku? res najlepša hvala vsem po vrsti!

Vsa od danih linkov, bodo sigurno ustrezala.
Delo krepa človeka

BorutK-73 ::

Mislim da ima ta disk IDE priklop!
Tako da kupi prvi predlog od Solatko-ta:
http://www.mimovrste.com/artikel/217002...
Če sem pa zmotil, se pa vnaprej opravičujem.
pa še od google image search
https://www.google.si/search?q=Barracud...

Disk je IDE.
Delo krepa človeka

Brias ::

@spoogsie7

a ti je tezko pogledati slike ki sem jih postal vceraj 20:09:22 ...?

pravis da je sata, zakaj pravis da je SATA? argumentiraj ....

se ti ni dalo primerjati s sliko ....?

kako me ujezi ko kdo prosi za pomoc, potem pa svoje uvelavlja ....

sem jih pogledala joj, razen tega kako naj primerjam diske med seboj če nisem razstavila računalnika (nimam niti navadnega izvijača pri sebi), da dam svoj disk ven... kako pa sem vedla znamko?ja lepo, pogledala sem v navodilih za računalnik in mimogrede zraven ni bilo slike!

na internetu sem poskusila pogledat koliko toliko podoben disk in na večini je pisalo ali sata ali ata in nevem še kaj vse...in se opravičujem, ker se ne razumem v računalnike...? sej zato sem pa pisala sem

kaj sem pa uveljavila po svoje? sej se ti ni treba trudit, če si že videl spodaj so mi že pomagali tako, da se ti ni treba razburjat za brezveze, noben ni prosil ravno tebe...oglasi naj se tisti, ki mu je do tega...so chill

Frenckie ::

Kaj se pa tolko razburjaš - ti želijo dobro. Razen, če imaš denarja preveč, da lahko kupiš napačno stvar.

Daj desni klik na Računalnik --> Lastnosti --> Upravitelj naprav --> Diskovni pogoni.
Tu poglej kakšen disk imaš in prilepi v post, pa ti povemo kakšno zunanje ohišje rabiš (IDE ali SATA).
Do sedaj si dala zelo pomankljive podatke.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Frenckie ()

korošc ::

sem napisal najbolj učinkovito metodo
nop ... don't listen to me no wwayyy

Ji boš ti posodil računalnik. Disk je dober, PC je kaput.
Delo krepa človeka

fosil ::

Brez tega da vzameš disk ven ne bo šlo, ker niti ohišja, niti adapterji ne delujejo na daljavo.
Dokler tega ne narediš, nima smisla karkoli kupovat, ker lahko kupiš narobe.
Če tega ne znaš naredit sama, odnesi kišto nekomu, ki to zna, oziroma nekomu, ki ima izvijač, in to ne navadnega, ampak križnega ;)
Tako je!

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

težava,iz eide diska bi rad presnel podatke preko eide conektorja pa ne gre

Oddelek: Pomoč in nasveti
292007 (1476) alese
»

Kako pridobit podatke iz laptop diska?

Oddelek: Strojna oprema
131464 (1214) p|X|