» »

Vlada 2013

Vlada 2013

Temo vidijo: vsi
««
190 / 279
»»

jype ::

monster-x> Zato ker je to le izgovor za nabijanje davkov in molzenja državljanov, zato da lahko država potem razsipava s tem denarjem.

Ne. To je popolnoma legitimno pojasnilo očitno zelo pasivnega sprejemanja novih davčnih bremen. Protesti so trenutno še vedno omejeni izključno na nevsebinsko tarnanje nad razsipnostjo države.

monster-x> Mi ni treba.

Moraš, če ti ni vseeno, da se motiš.

Mimogrede, si že izračunal, ali se vladi bolj splača najem novih posojil, ali dvig davkov?

Datadog ::

jype je izjavil:

monster-x> Zato ker je to le izgovor za nabijanje davkov in molzenja državljanov, zato da lahko država potem razsipava s tem denarjem.

Ne. To je popolnoma legitimno pojasnilo očitno zelo pasivnega sprejemanja novih davčnih bremen. Protesti so trenutno še vedno omejeni izključno na nevsebinsko tarnanje nad razsipnostjo države.

monster-x> Mi ni treba.

Mimogrede, si že izračunal, ali se vladi bolj splača najem novih posojil, ali dvig davkov?

Mnja irci so dobil posojilo po tam nekje 3-4% .

Skratka, v trenutni situaciji je povečanje prihodkov z dodatnimi davki oziroma zvišanjem obstoječih davkov za vlado najmanj zoprna rešitev.

Za zmanjšanje javne porabe se bodo na žalost zelo težko dogovorili, glede na to da že zdaj javne uslužbence plačujemo zelo slabo, politične volje za spremembo predpisov, ki zahtevajo kompleksen državni aparat, pa ni videti nikjer.

monster-x ::

Meni je vseeno, kako si ti to razlagaš, ni mi pa vseeno, da država razmetava denar, ker je nesposobna, ko ji ga pa zmanjka pa še bolj dvigne davke, da vedno bolj duši državljane.

Se ne motim. Neumnost je pač neumnost, pa če si to priznaš ali pa ne.

Obstaja tretja opcija. Zmanjšanje porabe z ureditvijo državnih izdatkov. Kdor misli, da ni možno več najti prihrankov, je slep.

Ker tega naša vlada kot kaže ni sposobna, bo verjetno to morala narediti trojka. Ne bomo ne prvi, pa morda tudi zadnji ne.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

monster-x> ni mi pa vseeno, da država razmetava denar, ker je nesposobna, ko ji ga pa zmanjka pa še bolj dvigne davke, da vedno bolj duši državljane.

Kdaj si pa nazadnje kandidiral?

monster-x> Se ne motim. Neumnost je pač neumnost, pa če si to priznaš ali pa ne.

Motiš se. Če bi ti podedoval trenutno stanje, bi najprej dvignil davke, ali pa si sposodil kup denarja.

monster-x> Obstaja tretja opcija. Zmanjšanje porabe z ureditvijo državnih izdatkov. Kdor misli, da ni možno več najti prihrankov, je slep.

Ta opcija traja znatno dlje kot si ti predstavljaš.

monster-x> Ker tega naša vlada kot kaže ni sposobna, bo verjetno to morala narediti trojka. Ne bomo ne prvi, pa morda tudi zadnji ne.

Čeprav trenutna vlada verjetno v resnici ne bo zmogla storiti vsega potrebnega (ma kaj vsega, leto bo kmalu naokoli, pa nisem videl še niti enega smiselnega predloga za dolgoročno uravnoteženje proračuna), je do trojke po trenutnih kriterijih še zelo daleč.

Ne ukvarjam se s politiko, ker si ne mažem svojega imena z umazanijo.

Motiš se. Če bi ti podedoval trenutno stanje, bi najprej dvignil davke, ali pa si sposodil kup denarja.

Ne, ne bi. Začel bi rezati nepotrebne izdatke in optimizirati JS, da bo cenejši in hkrati boljši.

Ta opcija traja znatno dlje kot si ti predstavljaš.

Za tiste, ki ne vedo kako, je lahko to tudi neskončno dolgo. Sej je Lenčica povedala "we need more time", kar pomeni, da je nesposobna. Njena nesposobnost nas stane.

Ta opcija je znatno boljša kot si ti misliš. Kaj pa narediš z dvigom davkov? Pocrkale oziroma odselile se bodo firme in sposobni državljani. Kaj narediš z izposojanjem denarja? Dvigneš odhodke za obresti in prevališ odplačevanje pufov na generacije, ki s tem nimajo nič.

Čeprav trenutna vlada verjetno v resnici ne bo zmogla storiti vsega potrebnega (ma kaj vsega, leto bo kmalu naokoli, pa nisem videl še niti enega smiselnega predloga za dolgoročno uravnoteženje proračuna), je do trojke po trenutnih kriterijih še zelo daleč.

Kako lahko v isti povedi napišeš, da vlada ni storila ničesar in da je do trojke še daleč, zavedajoč se, da je stanje zelo slabo? Vsak dan smo bližje. Če bo šlo tako naprej, je le še vprašanje časa, kdaj bomo rezali kot v državah, kjer je trojka že bila.

St235 ::

Torej naj se s tem ukvarja nekdo tretji, ti pa boš v miru pljuval po njemu? Strahopetec! Če misliš, da znaš boljše potem kaj naredi.

Torej naj se s tem ukvarja nekdo tretji, ti pa boš v miru pljuval po njemu? Strahopetec! Če misliš, da znaš boljše potem kaj naredi.

Počasi, fante.

Kdor si izplača ministrsko plačo (oziroma plačo predsednika vlade), naj bo tudi sposoben. Če bo delal pravilno, ne bom po nikomer pljuval. Dokler pa gledamo tole žalost, za katero davkoplačevalci plačujemo, pa imam vso pravico kaj povedati.

Če si ti zdi, da delajo dobro, pa odpri na široko denarnico, da pokrijemo škodo, ki jo dela njihova nesposobnost.

monster-x> Kdor si izplača ministrsko plačo (oziroma plačo predsednika vlade), naj bo tudi sposoben.

OK, ga bom kar jaz določu, če nimaš nič proti.

monster-x> Če si ti zdi, da delajo dobro, pa odpri na široko denarnico, da pokrijemo škodo, ki jo dela njihova nesposobnost.

Mislim, da bomo odprli kar tvojo denarnico, tebi pa pobrali potni list. Glede na to da si imena ne mažeš s politiko, tako in tako ne boš imel nič proti, če ti damo še kakšen razlog več za jamranje.

(Takšen znalec, pa niti najosnovnejših temeljev predstavniške demokracije ne pozna.)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

OK, ga bom kar jaz določu, če nimaš nič proti.

Koga boš ti določal in kaj ima to veze z napisanim?!?

Mislim, da bomo odprli kar tvojo denarnico, tebi pa pobrali potni list.

Glej ga no glej.

Prvič. Oseba, ki najbolj poudarja svobodo, človekove pravice itd. bi takoj ob prvi priložnosti oropala in izgnala drugače misleče. Konsistentnost na vrhuncu. V stilu tvoje retorike ... a ni Hitler nekaj podobnega počel? Ni ravno enako, je pa podobno. In potem nas jype zmerja s fašisti ...

Drugič, pravično bi bilo, da breme škode pade na tistega, ki zagovarja povzročitelja škode in ne na tistega, ki povzročitelja škode na podpira, mar ne? Mojo denarnico pusti lepo pri miru, ker nimam nič s temi idiotizmi, lahko pa odpreš svojo, če želiš.

Tretjič, sej tisti sposobni že pakiramo počasi in odhajamo v bolj perspektivne države. Nesposobni pa ostajajo tu. Tako vam bo ostal nevzdržen sistem z nesposobnimi ljudmi. Živeli boste v revnem raju enoumja. Sposobni bomo ustvarjali delovna mesta in plačevali davke v bolj perspektivnih državah, Slovenija pa bo od tega ne bo imela kaj dosti. Izgon sposobnih in drugače mislečih ni nekaj, kar nas bo rešilo. Četudi to tvoja politična opcija razlaga ...

Invictus ::

monster-x je izjavil:

Kdor si izplača ministrsko plačo (oziroma plačo predsednika vlade), naj bo tudi sposoben. Če bo delal pravilno, ne bom po nikomer pljuval. Dokler pa gledamo tole žalost, za katero davkoplačevalci plačujemo, pa imam vso pravico kaj povedati.

Ne me hecat. Ministrsko plačo? Tistih nekaj jurjev? Pravzaprav so plače preslabe, ker ne pritegnejo dobrih ljudi ...

Kdo od dobrih bi pa delal za 3 jurje, če jih lahko zasluži 5 ali 6 kje drugje.

Nehajte jamrati da so politiki dobro plačani. Naj delajo zastonj? Kar izvolite ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

monster-x> Koga boš ti določal in kaj ima to veze z napisanim?!?

To, da ti očitno ne razumeš, da ministrovanje ni biznis, temveč da so ministri predstavniki izvoljene oblasti - in si prav nič ne "izplačujejo ministrskih plač".

monster-x> Oseba, ki najbolj poudarja svobodo, človekove pravice itd. bi takoj ob prvi priložnosti oropala in izgnala drugače misleče.

To se ti samo zdi. Očitno sem ti zelo učinkovito pokazal, zakaj v resnici _moraš_ kandidirati - ker bodo o tvoji usodi sicer odločali drugi. To je cena demokratične ureditve. (Brez skrbi, tudi če ne boš kandidiral, se bom za tvoje pravice postavil tudi jaz.)

monster-x> pravično bi bilo

Pravično bi bilo, da nihče nikoli ne bi trpel nobenega pomanjkanja. Pravično bi bilo tudi, da bi odnašalci smeti prejemali osebne dohodke, ki bi jim zagotavljali človeka vredno življenje.

monster-x> sej tisti sposobni že pakiramo počasi in odhajamo v bolj perspektivne države.

Ja, to se dogaja - ampak sebe mednje ne moreš šteti, ker nobena država ni perspektivna brez politične participacije.

Zgodovina sprememb…

Fritz ::

monster-x je izjavil:

Za nekoga, ki si ne maže imena z umazanijo, znaš precej dobro ideološko-politično nabijat.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

Za nekoga, ki si ne maže imena z umazanijo, znaš precej dobro ideološko-politično nabijat.

Ideološko-politično nabija večina takšnih kot ti ali pa jype.

Jaz samo lepo povem, kaj je dobro in kaj ne. Ker vam resnica ni všeč, jo označite za ideološko-politično nabijanje. Men je vseeno za leve in desne. Jaz samo hočem, da se dela tako kot je treba.

monster-x> Jaz samo lepo povem, kaj je dobro in kaj ne.

Motiš se, najverjetneje ker ne znaš vrednotit reči.

monster-x> Ker vam resnica ni všeč, jo označite za ideološko-politično nabijanje. Men je vseeno za leve in desne. Jaz samo hočem, da se dela tako kot je treba.

Tako kot je treba? Torej najprej precej več socialne varnosti (ker je je v naši državi odločno premalo in je to glavni razlog, da je podjetnost na psu)?

Motiš se, najverjetneje ker ne znaš vrednotit reči.

Glede na funkcioniranje sistema in tvojega podpiranja glede tega, v katero smer naj gredo stvari, bi rekel, da se motiš kvečjemu ti in tebi podobni. Pa sej nismo neumni, sej vidimo, da zamaščena država in pufanje ne pomagata.

Tako kot je treba? Torej najprej precej več socialne varnosti (ker je je v naši državi odločno premalo in je to glavni razlog, da je podjetnost na psu)?

Heh, ti pa si res ničesar ne zapomniš. Še večja sociala bo še bolj obremenila proračun in posledično gospodarstvo, kar bo pomenilo, da bo stvar še manj zanimiva za podjetništvo, ker se ne bo izplačalo delati tukaj.

Države, ki so porezale takšne stvari, se počasi pobirajo, mi pa še naprej tonemo.

In ja, tvoja ideologija je v neskladju z delovanjem ekonomije in posledično napačna. Pika.

monster-x> Pa sej nismo neumni, sej vidimo, da zamaščena država in pufanje ne pomagata.

Hkrati pa niste niti toliko pismeni, da bi razumeli, da tega ne zagovarjam niti jaz, niti kdorkoli drug tule.

monster-x> Heh, ti pa si res ničesar ne zapomniš. Še večja sociala bo še bolj obremenila proračun in posledično gospodarstvo, kar bo pomenilo, da bo stvar še manj zanimiva za podjetništvo, ker se ne bo izplačalo delati tukaj.

Heh, ti pa res nimaš pojma:

monster-x> Države, ki so porezale takšne stvari, se počasi pobirajo, mi pa še naprej tonemo.

Spet ena ideološka laž.

monster-x> In ja, tvoja ideologija je v neskladju z delovanjem ekonomije in posledično napačna. Pika.

Spet ena ideološka laž.

xxxul ::

To, da ti očitno ne razumeš, da ministrovanje ni biznis.

kako da ne?!

V politiki je keš, in zato ljudi vleče v politiko, pure and simpl, za narodov blagor se večini gladko hebe..

Hkrati pa niste niti toliko pismeni, da bi razumeli, da tega ne zagovarjam niti jaz, niti kdorkoli drug tule.

Ne bi rekel. Ko se predlaga, da je treba porezati število zaposlenih v JS in ustavljati pufanje, se to takoj označi za nekaj, kar se ne sme zgoditi.

Heh, ti pa res nimaš pojma:

Meni se zdi, da ti nimaš pojma, ker denarja za to nimamo. Žal. Ko bo gospodarstvo tako uspešno kot gospodarstva tistih držav, se bomo pa mogoče lahko šli kaj takega. Do takrat pa nimamo denarja za to.

Spet ena ideološka laž.

Oh, sploh ne vem, kje naj se lotim vseh argumentov, ki so podprle ti dve izjavi.

Cervantes ::

Hayabusa je izjavil:

Bratuškova: Z davki se državljani počutijo varne

Kaj tej ženski drek kaplja na možgane :8) ?

Državljani bi se počutili varne, če bi celotno politično smetano naložili na razpoložljive An-225 (one way ticket) in odpeljali na Antarktiko.

An 225 je samo eden na svetu. Čisto premalo.

monster-x> Ne bi rekel. Ko se predlaga, da je treba porezati število zaposlenih v JS in ustavljati pufanje, se to takoj označi za nekaj, kar se ne sme zgoditi.

Ne. Če bi to bilo res, bi citiral.

monster-x> Meni se zdi, da ti nimaš pojma, ker denarja za to nimamo. Žal.

Ne. Denarja imamo več kot preveč za to, samo porabimo ga za idiotarije.

monster-x> Oh, sploh ne vem, kje naj se lotim vseh argumentov, ki so podprle ti dve izjavi.

Ne moreš se, ker države, ki "se pobirajo", v veliki večini primerov:
- nimajo nobenega vpliva na to, kako gospodarstvo posluje, ker je izrazito izvozno naravnano in je torej odvisno od rastočih trgov,
- s socialno podporo zagotavljajo pogoje, da gospodarstvo lahko normalno deluje, da reveži ne postanejo direktno breme sorodnikov, sosedov, znancev, ki bi zaradi tega svojo vlogo v gospodarstvu močno ošibili.

Ker ti niti osnove niso jasne na tem mestu predlagam, da z nesmiselno debato zaključiva, ko se boš dejansko pozanimal o teh rečeh in boš vedel precej več kot je napisano na pamfletu lokalne izpostave ameriških talibanov, pa lahko brez težav nadaljujeva.

Okapi ::

Jaz samo lepo povem, kaj je dobro in kaj ne.
:)):)):)):)):)):))

Hja, ti mogoče res ne (pa še to nisem prepričan, da res nisi), je pa bilo veliko nasprotovanja, ko se je na primer pogovarjalo o fiskalnem pravilu. Pa o rezih v JS. In tako dalje.

Odlično. Si le priznamo, da ga zapravimo za idiotarije. Žal ga preveč ni. Imamo visok primanjkljaj in naraščajoč dolg. Ko bodo pufi odplačani, proračun pa bo imel presežek, se bomo lažje pogovarjali, kam z denarjem in kako ga nameniti za socialo. Do takrat pa žal ne gre, ker smo si nakopali takšne težave v preteklosti. Pa ne samo v preteklosti, tudi v sedanjosti jih ustvarjamo.

- nimajo nobenega vpliva na to, kako gospodarstvo posluje, ker je izrazito izvozno naravnano in je torej odvisno od rastočih trgov,
- s socialno podporo zagotavljajo pogoje, da gospodarstvo lahko normalno deluje, da reveži ne postanejo direktno breme sorodnikov, sosedov, znancev, ki bi zaradi tega svojo vlogo v gospodarstvu močno ošibili.

1. Pobirajo se, ker so bile blizu bankrota. Počasi prihajajo na tisto realno stanje, kjer bi morale biti že prej. Grčija bi popolnoma bankrotirala, če bi nadaljevali s takšno politiko. Ni dosti manjkalo.
2. Hja, socialna podpora pomeni, da mora nekdo za to plačevati in to stane. To pomeni, da se gospodarstvo obremenjuje. Več kot je revežev, bolj je potrebno obremeniti gospodarstvo, ki posledično postane manj privlačno za vlaganje. Po drugi strani pa reveži v mnogo primerih niso motivirani, da bi ustvarjali, ker jim pač ni potrebno, saj jim sociala omogoča preživetje. Ni ne vem kaj, je pa dovolj, da preživijo in zakaj bi se torej trudili, če pa jim država plača preživetje?

Ker ti niti osnove niso jasne na tem mestu predlagam, da z nesmiselno debato zaključiva, ko se boš dejansko pozanimal o teh rečeh in boš vedel precej več kot je napisano na pamfletu lokalne izpostave ameriških talibanov, pa lahko brez težav nadaljujeva.

Nesmiselno debato lahko zaključiva, seveda. Ko se boš naučil ekonomijo, pa bova lahko nadaljevala. Ti ne vidiš posledic vseh teh odločitev. Ti misliš, da morajo ljudje tiho plačevati vse, kar si boš izmislil, ne upoštevaš pa, da jim lahko prekipi ob takšnih obremenitvah in se mirno odselijo in drugje plačujejo davke, naša država pa se obriše pod nosom za ta denar. Ampak dobro, ne bova šla v detajle. Kot sem rekel, pozanimaj se, kako ekonomija funkcionira. Ti bo koristilo, da ne boš s svojimi idiotizmi iz države izgnal ves perspektiven kader.

Kakorkoli, ne bova nadaljevala, vidiva pa da v primeru Slovenije (kar je bistveno) tvoja ideologija ne funkcionira.

Okapi je izjavil:

Kaj je, še en tak nabijač, ki si tega ne prizna?

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

:)) Poglej se v špegu.

O.

monster-x> je pa bilo veliko nasprotovanja, ko se je na primer pogovarjalo o fiskalnem pravilu.

Ja. Ker smo z bedastim fiskalnim pravilom izgubili mesece političnega balinanja (no - vsaj to ti dam prav - če jih ne bi izgubljali s tem, bi si Alenka morda izmislila kaj še bolj neumnega, tako da morda izguba ni prava beseda), učinka od njega je pa natanko nič - smo se pač znašli v neustavni situaciji še na področju državnih financ.

monster-x> 1. Pobirajo se, ker so bile blizu bankrota. Počasi prihajajo na tisto realno stanje, kjer bi morale biti že prej. Grčija bi popolnoma bankrotirala, če bi nadaljevali s takšno politiko. Ni dosti manjkalo.

Grčija ni podobna Sloveniji v popolnoma ničemer. Jaz sem govoril o državah, ki so nam strukturno gledano primerljive: Avstrija, na primer.

monster-x> 2. Hja, socialna podpora pomeni, da mora nekdo za to plačevati in to stane.

Ja.

monster-x> To pomeni, da se gospodarstvo obremenjuje. Več kot je revežev, bolj je potrebno obremeniti gospodarstvo, ki posledično postane manj privlačno za vlaganje. Po drugi strani pa reveži v mnogo primerih niso motivirani, da bi ustvarjali, ker jim pač ni potrebno, saj jim sociala omogoča preživetje. Ni ne vem kaj, je pa dovolj, da preživijo in zakaj bi se torej trudili, če pa jim država plača preživetje?

Zato, ker neplačevanje znosnega standarda veliki masi revežev stane veliko več, kot stane zgolj plačevanje sociale.

Ja, pri nas je sociala strahotno neučinkovita - ogromno ljudi, ki jo nujno potrebuje, je ne more dobiti, vanjo pa zmečemo nekajkrat več od tistega, kar potem od nje dobijo ljudje. Ta problem seveda ni omejen na področje sociale, je pa v tem primeru pomembno, da zaradi problema neučinkovitosti sociale ne preskočimo kar stroškov zmanjšanja socialne podpore, ki so za gospodarstvo znatni. Če moji stari starši ne bodo več dobili pokojnine, s katero bi se lahko preživljali, bodo direktno postali moje breme. Zame to sicer ne bo prehuda težava, ampak jaz nisem eden od večine, ki jim ostane manj kot 100 evrov na mesec. Lahko si predstavljaš, kaj se zgodi z državo, kjer ljudje na vse kriplje varčujejo in se odpovedo skoraj vsej potrošnji samo zato, da lahko nahranijo svoje bližnje. V monetarni uniji brez šenkanih kreditov izhoda iz take situacije ne more biti, če bi imeli lastno valuto bi pa to pač pomenilo veliko inflacijo in znižanje standarda na drugačen, Slovencem verjetno precej znan način, ker so ga že nekajkrat doživeli.

monster-x> Ti ne vidiš posledic vseh teh odločitev. Ti misliš, da morajo ljudje tiho plačevati vse, kar si boš izmislil, ne upoštevaš pa, da jim lahko prekipi ob takšnih obremenitvah in se mirno odselijo in drugje plačujejo davke, naša država pa se obriše pod nosom za ta denar.

Razočarati te moram: V državah, kamor se Slovenci najpogosteje selimo, je davčno breme za posameznika sorazmerno višje, kazni bistveno strožje, država pa - neverjetno - bolj socialna, čeprav se za to socialo kreditira, ker se večina odgovornih vlad zelo dobro zaveda (že od velike depresije ZDA v tridesetih), da je ustvarjanje gospodarske rasti po krču potrošnje brez izdatnih socialnih spodbud (ki so v resnici najcenejša oblika gospodarskih spodbud v taki situaciji) zelo podaljšano in precej bolj nestabilno.

monster-x> Kakorkoli, ne bova nadaljevala, vidiva pa da v primeru Slovenije (kar je bistveno) tvoja ideologija ne funkcionira.

Kako pa to veš? Slovenija ne deluje po moji ideologiji - po tvoji pa sploh nobena država na svetu ne.

blackpirat ::

monster-x je izjavil:

Hja, ti mogoče res ne (pa še to nisem prepričan, da res nisi), je pa bilo veliko nasprotovanja, ko se je na primer pogovarjalo o fiskalnem pravilu. Pa o rezih v JS. In tako dalje.

Odlično. Si le priznamo, da ga zapravimo za idiotarije. Žal ga preveč ni. Imamo visok primanjkljaj in naraščajoč dolg. Ko bodo pufi odplačani, proračun pa bo imel presežek, se bomo lažje pogovarjali, kam z denarjem in kako ga nameniti za socialo. Do takrat pa žal ne gre, ker smo si nakopali takšne težave v preteklosti. Pa ne samo v preteklosti, tudi v sedanjosti jih ustvarjamo.

1. Pobirajo se, ker so bile blizu bankrota. Počasi prihajajo na tisto realno stanje, kjer bi morale biti že prej. Grčija bi popolnoma bankrotirala, če bi nadaljevali s takšno politiko. Ni dosti manjkalo.
2. Hja, socialna podpora pomeni, da mora nekdo za to plačevati in to stane. To pomeni, da se gospodarstvo obremenjuje. Več kot je revežev, bolj je potrebno obremeniti gospodarstvo, ki posledično postane manj privlačno za vlaganje. Po drugi strani pa reveži v mnogo primerih niso motivirani, da bi ustvarjali, ker jim pač ni potrebno, saj jim sociala omogoča preživetje. Ni ne vem kaj, je pa dovolj, da preživijo in zakaj bi se torej trudili, če pa jim država plača preživetje?

Nesmiselno debato lahko zaključiva, seveda. Ko se boš naučil ekonomijo, pa bova lahko nadaljevala. Ti ne vidiš posledic vseh teh odločitev. Ti misliš, da morajo ljudje tiho plačevati vse, kar si boš izmislil, ne upoštevaš pa, da jim lahko prekipi ob takšnih obremenitvah in se mirno odselijo in drugje plačujejo davke, naša država pa se obriše pod nosom za ta denar. Ampak dobro, ne bova šla v detajle. Kot sem rekel, pozanimaj se, kako ekonomija funkcionira. Ti bo koristilo, da ne boš s svojimi idiotizmi iz države izgnal ves perspektiven kader.

Kakorkoli, ne bova nadaljevala, vidiva pa da v primeru Slovenije (kar je bistveno) tvoja ideologija ne funkcionira.

Okapi je izjavil:

Nekako težko priznam, ampak iz ekonomskega vidika, ima zelo prav. Na žalost ali pa na srečo.

Seveda, to ni povezano z blaginjo prebivaltva, da ne bo pomote.
"I do not argue with people, I correct them"

Mr.B ::

Ni dolgo trajalo da smo pripeljali starega zunanjega sovražnika, in tega ni pripeljal JJ. . Kot kaže se jutri postavlja kosovo replublic, samo da je sedaj to vlogo prevzela Slovenija.
Dlje ko boste plačevali influencerjem za čustveno stanje,
slabše bo za ukjince in posledično tudi Evropo.
Vseeno je včasih potrebno pogledati stanje na terena.

blackpirat> Nekako težko priznam, ampak iz ekonomskega vidika, ima zelo prav. Na žalost ali pa na srečo.

Zgolj v primeru, da zanemariš ključne reči. Kaj ti pomaga kapitalizem, če moraš porabiti 15% BDPja za represijo svojega lastnega prebivalstva? Kako se gibljeta ponudba in povpraševanje pri dobrinah, brez katerih ljudje umirajo? Popolnoma drugače, mimo vseh tržnih zakonitosti. Kako pravilno ovrednotiš ekonmski vpliv mikro države, ki se ne ukvarja s socialno zaščito invalidov in upokojencev? Težko, ker vse razvite države to počnejo - tiste, ki niso, so že bankrotirale.

Poglej se v špegu.

Sem vedel, da nisi sposoben debat na višjem nivoju.

Ja. Ker smo z bedastim fiskalnim pravilom izgubili mesece političnega balinanja (no - vsaj to ti dam prav - če jih ne bi izgubljali s tem, bi si Alenka morda izmislila kaj še bolj neumnega, tako da morda izguba ni prava beseda), učinka od njega je pa natanko nič - smo se pač znašli v neustavni situaciji še na področju državnih financ.

Drži. Nasprotovali pa so zaradi tega, ker je bilo takoj jasno, da uravnoteženja financ niso sposobni. Očitno jim je moral Bruselj to razložiti, pa še vedno ne razumejo povsem. Jim bo morala prazna blagajna to pokazati. Proračun je potrebno uravnotežiti, pa če imamo fiskalno pravilo ali pa ne.

Grčija ni podobna Sloveniji v popolnoma ničemer. Jaz sem govoril o državah, ki so nam strukturno gledano primerljive: Avstrija, na primer.

Grški dolg je hitro naraščal zaradi visokega primanjkljaja. Mi res nimamo tako visokega primanjkljaja, ampak če bo šlo tako naprej, bomo hitro tam, že zaradi višjih izdatkov za obresti.

Zato, ker neplačevanje znosnega standarda veliki masi revežev stane veliko več, kot stane zgolj plačevanje sociale.

Ti ne razumeš. Najboljša sociala je, da ljudje dobijo delo in delajo. Kako? S tem, ko podjetij ne obremenjuješ z davčnimi bremeni in (seveda tudi) birokracijo, tem ostane več časa in denarja, da lahko postajajo bolj konkurenčna, kar pa pomeni, da lahko veliko več zaposlujejo. S tem, ko ljudje delajo, se jim povečuje kupna moč, kar povečuje potrošnjo in posledično še več ljudi dobi delo. Vsak normalen človek pa raje dela kot pa je na sociali, ker lahko tako živi bolje.

Ja, pri nas je sociala strahotno neučinkovita - ogromno ljudi, ki jo nujno potrebuje, je ne more dobiti, vanjo pa zmečemo nekajkrat več od tistega, kar potem od nje dobijo ljudje. Ta problem seveda ni omejen na področje sociale, je pa v tem primeru pomembno, da zaradi problema neučinkovitosti sociale ne preskočimo kar stroškov zmanjšanja socialne podpore, ki so za gospodarstvo znatni. Če moji stari starši ne bodo več dobili pokojnine, s katero bi se lahko preživljali, bodo direktno postali moje breme. Zame to sicer ne bo prehuda težava, ampak jaz nisem eden od večine, ki jim ostane manj kot 100 evrov na mesec. Lahko si predstavljaš, kaj se zgodi z državo, kjer ljudje na vse kriplje varčujejo in se odpovedo skoraj vsej potrošnji samo zato, da lahko nahranijo svoje bližnje. V monetarni uniji brez šenkanih kreditov izhoda iz take situacije ne more biti, če bi imeli lastno valuto bi pa to pač pomenilo veliko inflacijo in znižanje standarda na drugačen, Slovencem verjetno precej znan način, ker so ga že nekajkrat doživeli.

Pokojnine niso sociala. So pravice, kupljene z vplačevanjem v pokojninski sistem. Na žalost je ta sistem precej neučinkovit, ker ni odporen na spremembo razmerja med številom vplačnikov in tistih, ki dobijo to pokojnino. Pri nas se je to seveda zgodilo. Vemo, kako stvar funkcionira in je skrajno neučinkovita. Zaradi tega se mora jemati še drugod. Sedaj se mora še več jemati na vseh koncih ljudjem, ki delajo, kdo pa bo njim potem to povrnil? Drugi, ki se jih bo moralo še bolj obremeniti? Kdo bo tistim? Spet tretji, katere bo potrebno še bolj obremeniti? Razen če ne bo prišlo do spremembe razmerja med vplačniki in koristniki ali pa nekakšne hude gospodarske rasti, smo v začaranem krogu. Zaenkrat ne kaže ne na eno ne na drugo.

Razočarati te moram: V državah, kamor se Slovenci najpogosteje selimo, je davčno breme za posameznika sorazmerno višje, kazni bistveno strožje, država pa - neverjetno - bolj socialna, čeprav se za to socialo kreditira, ker se večina odgovornih vlad zelo dobro zaveda (že od velike depresije ZDA v tridesetih), da je ustvarjanje gospodarske rasti po krču potrošnje brez izdatnih socialnih spodbud (ki so v resnici najcenejša oblika gospodarskih spodbud v taki situaciji) zelo podaljšano in precej bolj nestabilno.

Niti ne. Že tujci iz teh držav se ustrašijo vseh davčnih obremenitev (seveda poleg vse birokracije). Nismo se pred časom kar tako znašli na lestvici najbolj obdavčenih narodov. Če bi imeli nizke davke, bi marsikateri tujec tudi preživel vso birokracijo. Ampak jih nimamo. Žal. Kolikor vem so že v Avstriji davčna bremena za plače nižja.

Kako pa to veš? Slovenija ne deluje po moji ideologiji - po tvoji pa sploh nobena država na svetu ne.

Kako vem? Vidim, koliko ljudi je na zavodu, vidim propadajoča podjetja, vidim obupane ljudi, ki odhajajo v tujino (tisti, ki pač lahko) itd. Vidim katastrofalno stanje javnih financ. Pa še bi lahko našteval. Bo potrebno poskrbeti, da bo gospodarstvo funkcioniralo. Ko bo gospodarstvo funkcioniralo in bomo imeli visok standard, poplačane pufe in še vedno višek denarja, se bomo pogovarjali, kako dalje. Pred tem pa bomo najprej morali poskrbeti za vse te stvari. Najprej pa bo moralo gospodarstvo funkcionirati. Šele kasneje pride kaka sociala. V državah, ki jih ti navajaš, jim gospodarstvo funkcionira in se lahko gredo takšne stvari, pri nas pač tega ni. Žal.

Slovenija deluje v smeri tvoje ideologije (visoke davčne obremenitve itd.), pa vidimo, da stvar ne funkcionira. Pri meni ni nobene ideologije. Gre samo za logične stvari, kaj je potrebno narediti, da začne stvar funkcionirati. Kot pa sem že zdavnaj dejal. Prej kot se bo to storilo, manj bo bolelo. Bolj kot se bo odlašalo, bolj bo bolelo. Se pa politika boji takšnih stvari, ker niso prijetne (in nevarne za njihovo politično kariero) in raje seje rožice, kako je lepo, čeprav je katastrofalno. To, kar jaz razlagam, je sistem, kako ekonomija funkcionira povsod. Seveda je to funkcioniranje močno odvisno od tega, kakšne okvirje postavlja država.

Zgolj v primeru, da zanemariš ključne reči. Kaj ti pomaga kapitalizem, če moraš porabiti 15% BDPja za represijo svojega lastnega prebivalstva?

Če je ta številka točna ... bolje 15% za represijo kot 25+% za socialo. Razlika je očitna. S to razliko lahko gospodarstvo postane bolj konkurenčno, kar pomeni, da bo bolj zaposlovalo in bo potrebno manj namenjati za represijo. Na dolgi rok bolj optimalna rešitev. Pa še ljudje bodo bolj motivirani, da se lotijo podjetništva, ker jim kaj drugega morda ne bo niti ostalo.

Kot sem dejal, bolje da imamo močno gospodarstvo, ki zaposluje in ljudjem ni potrebno biti na socialni kakor pa da se obremenjuje tiste, ki delajo in se daje tistim, ki ne, kar nas pripelje v začaran krog, v katerem smo sedaj. Ljudi je potrebno stimulirati, da delajo in se ukvarjajo s podjetništvom. Kdor ve, da mu bo država poleg vse birokracije pobrala še pol plače, je veliko manj motiviran kakor če bi mu pobrala le na primer 20% plače.

V tej trenutni situaciji ne vidim nič socialnega. Visoki davki samo vzdržujejo zamaščeno državo, brezposelnih je vsak dan več. Nič kaj socialno.

Kakorkoli, predlagam, da najprej preučiš, kaj vse pomenijo tvoje odločitve, potem pa karkoli predlagaš. Nihče ne bo plačeval za nekaj, od česar nima koristi. To bi lahko že vedel. Pa se bova potem še kaj slišala, ko se boš naučil, kako ekonomija funkcionira.

Gregor P ::

Ne razumem povsem tele interpelacije zoper Viranta?:8)

Sicer naj bi več povedali popoldne, v medijih piše da gre predvsem za:
1. da je Virant s predlogom zmanjšanja števila občin ogrozil sistem lokalne samouprave in ustavne pravice državljanov, ki so na referendumih odločali o ustanovitvi svojih občin.
... resno?!?8-O Ker človek nekaj predlaga, je to problem?!? Da ne izgubljamo besed o tem, da je skrajni čas, da se zmanjša število občin; kaj šele o norih idejah o 16-ih deželah v Sloveniji ipd.

2. Napeljeval naj bi k nespoštovanju zakonodaje.
Ok to ne vem, kaj točno je mišljeno s tem oz. za katere primere gre?

3. Izbrisani pa so tretji razlog za interpelacijo notranjega ministra. V NSi-ju menijo, da mora biti shema odškodnin za izbrisane izdelana izključno na podlagi individualne obravnave.
Odločitev ESČP je padla, nima tu NSi kaj več za debatirati (konec debate!); razen če bi Virant ravnal zoper odločbo sodišča, kar pa mislim da ni tema NSi-ja.

4. Očitajo mu tudi korupcijo pri nakupu poceni vozovnic Adrie Airways in politično kadrovanje.
Kar se vozovnic tiče, če noben organ pregona ni ugotovil nobenih nepravilnosti (jih tudi poslanci ne bodo; sploh pa oni niso policaji, tožilci in sodniki obenem), a te so, potem imamo dosti večji problem (zaradi nedelovanja teh organov!); edino kar se pa političnega kadrovanja tiče, tu se morda najde kaj (ne poznam konkretnih primerov), ampak če je res kaj hudo konkretnega, potem bi moral minister že sam prej odstopiti ...

... skratka vse skupaj je očitno povsem nepotrebna interpelacija (čista izguba časa, ker ni videti, da bi imeli v rokah kaj konkretnega) ob povsem nepravem času zaradi situacije v kateri se nahajamo. Na splošno nimam nič proti interpelacijam, se vsaj politiki dobijo enkrat na kupu, da malo bolj javno vsem na očeh diskutirajo ter se obkladajo z obtožbami; pač to kar se v parlamentih normalno počne.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

jype je izjavil:

blackpirat> Nekako težko priznam, ampak iz ekonomskega vidika, ima zelo prav. Na žalost ali pa na srečo.

Zgolj v primeru, da zanemariš ključne reči. Kaj ti pomaga kapitalizem, če moraš porabiti 15% BDPja za represijo svojega lastnega prebivalstva? Kako se gibljeta ponudba in povpraševanje pri dobrinah, brez katerih ljudje umirajo? Popolnoma drugače, mimo vseh tržnih zakonitosti. Kako pravilno ovrednotiš ekonmski vpliv mikro države, ki se ne ukvarja s socialno zaščito invalidov in upokojencev? Težko, ker vse razvite države to počnejo - tiste, ki niso, so že bankrotirale.

Sociale v temeljni ekonomski teoriji sploh ni. Kakšna represija prebivalstva? Pojasni.

JS je težje oklestiti, lažje je dvigniti davčne stopnje. Ni pa v skladu z ekonomsko teorijo oz. želji države po konjukturi. Nikakor ne. Tukaj ni dileme.

Gregor P, se strinjam v opoziciji je postalo dolgčas, pa je morala nekoga napasti.

Zgodovina sprememb…

Truga ::

Ce nimas socjale bos mel represijo. Ker clovk ki nima nic za zgubit bo pac su in neki razbil, da bo mel. Vecina ljudi pac ni takih da se bojo kar ulegl u kot in poginl, ko jim vsega zmanjka.

In represija je neprimerno drazja od socjale.

monster-x> Najboljša sociala je, da ljudje dobijo delo in delajo.

Tako kot na Kitajskem, kjer država skrbi za nesmiselna delovna mesta?

Dela je vedno manj - kar je edino prav, ker nima smisla ustvarjati imaginarnih problemov samo zato, da se potem z njihovim reševanjem rešuje problem brezposelnosti. Postindustrijska družba pač nima, niti ne potrebuje dela za vse, ker v resnici lahko manj kot 1% prebivalstva ustvari dovolj, da vsi živijo udobno.

monster-x> Pokojnine niso sociala.

Seveda so sociala. Tisto, kar si ti privarčeval zase, ni nobena pokojnina, čeprav ji morda tako rečeš. Pokojnino dobijo vsi, tudi tisti, ki niso privarčevali ničesar. Ne dobijo je zato, ker bi si jo zaslužili, ampak zato, da tisti, ki bi morali sicer skrbeti zanje, niso prekomerno obremenjeni in zato lažje počnejo reči, ki prinašajo višjo dodano vrednost kot je skrb za ostarele.

monster-x> Če bi imeli nizke davke, bi marsikateri tujec tudi preživel vso birokracijo.

To tvoje prepričanje je popolnoma obsceno. Tujcev pri vlaganju v našo državo ne motijo davki, temveč birokracija. Daj se kdaj pogovori s kakšnim večjim investitorjem v Slovenske biznise, prosim.

monster-x> Bo potrebno poskrbeti, da bo gospodarstvo funkcioniralo.

TO NI NALOGA DRŽAVE, porkamadona. Država se mora umakniti s poti, s pobranimi sredstvi pa poskrbeti za vse tiste, ki bi bili v napoto zaradi socialne situacije, v kateri so se znašli iz poljubnega vzroka.

Kako neverjetno zoprno je, da največji free market zealoti najbolj pogrešate jeben socializem, kjer "mora nekdo poskrbeti za gospodarstvo".

monster-x> Če je ta številka točna ... bolje 15% za represijo kot 25+% za socialo.

Saj ti se zavedaš, da 15% BDP za represijo pomeni razliko med gospodarstvom Severne Koreje in gospodarstvom ZDA? Ah, kaj pa govorim, seveda se ne.

V represivni državi je gospodarstvo podrejeno represivnemu aparatu. Če rad živiš v totalnem fašizmu, kjer osebne svoboščine nimajo nobene vrednosti in so zgolj strošek, potem itak ni nobene možnosti, da bi se kadarkoli strinjala glede česarkoli.

blackpirat> Sociale v temeljni ekonomski teoriji sploh ni. Kakšna represija prebivalstva? Pojasni.

V temeljni ekonomski teoriji tudi ni ničesar, kar bi modeliralo obnašanje prebivalstva na prostem trgu - še več, tistih, ki zaradi pomanjkanja sredstev nimajo ekonomskih možnosti (in posledično tudi ekonomske svobode ne), ekonomska teorija sploh ne obravnava.

blackpirat> JS je težje oklestiti, lažje je dvigniti davčne stopnje. Ni pa v skladu z ekonomsko teorijo oz. želji države po konjukturi. Nikakor ne. Tukaj ni dileme.

Ampak naš problem ni v tem, da je lažje dvigniti davčne stopnje, temveč da jih v resnici sploh ni treba (oziroma vsaj ne za več kot nekaj mesecev, kolikor časa potrebuješ za urediti javne finance).

Naš problem je, da nihče noče urediti javnih financ, ker ima praktično cela država od njih zasebno korist - tudi ogromen del gospodarstva.

monster-x> Nihče ne bo plačeval za nekaj, od česar nima koristi.

Tebi se niti sanja ne, kako velike koristi imaš od reči, za katere nočeš plačevati.

Zgodovina sprememb…

V temeljni ekonomski teoriji tudi ni ničesar, kar bi modeliralo obnašanje prebivalstva na prostem trgu - še več, tistih, ki zaradi pomanjkanja sredstev nimajo ekonomskih možnosti (in posledično tudi ekonomske svobode ne), ekonomska teorija sploh ne obravnava.

Ampak naš problem ni v tem, da je lažje dvigniti davčne stopnje, temveč da jih v resnici sploh ni treba (oziroma vsaj ne za več kot nekaj mesecev, kolikor časa potrebuješ za urediti javne finance).

Naš problem je, da nihče noče urediti javnih financ, ker ima praktično cela država od njih zasebno korist - tudi ogromen del gospodarstva.

Drži, ne obravna se tistih, ki nimajo dohodkov. Ker le-ti nimajo kaj trošiti, saj tudi nič ne ustvarjajo. Temeljna teorija. Brez sociale.

NAŠ problem je v neuravnoteženem proračunu (preveč javnih izdatkov in premalo prihodkov). Tega poskušajo odpraviti z višanjem davkov, kar je problem in ni smiselno. Ponovno ni dileme. Teorija in praksa to tudi potrjujeta. Dvigovanje davkov še nobenega ni rešilo, še posebej v času recesije ne.

monster-x> Bo potrebno poskrbeti, da bo gospodarstvo funkcioniralo.

TO NI NALOGA DRŽAVE, porkamadona. Država se mora umakniti s poti, s pobranimi sredstvi pa poskrbeti za vse tiste, ki bi bili v napoto zaradi socialne situacije, v kateri so se znašli iz poljubnega vzroka.

Kako neverjetno zoprno je, da največji free market zealoti najbolj pogrešate jeben socializem, kjer "mora nekdo poskrbeti za gospodarstvo".

Dandanes država "skrbi" za svoje gospodarstvo s privlačnostjo do investicij. Sem spadajo davki in birokracija. Oboje je pomembno.

Na nek način še vedno regulira gospodartvo, še posebno pri nas.

Vidim, da kar nočeš nehati, čeprav si to sam predlagal.
Tako kot na Kitajskem, kjer država skrbi za nesmiselna delovna mesta?

Ne govorim o nesmiselnih delovnih mestih.

Dela je vedno manj - kar je edino prav, ker nima smisla ustvarjati imaginarnih problemov samo zato, da se potem z njihovim reševanjem rešuje problem brezposelnosti. Postindustrijska družba pač nima, niti ne potrebuje dela za vse, ker v resnici lahko manj kot 1% prebivalstva ustvari dovolj, da vsi živijo udobno.

Aja, ti bi rad dela 1% ljudi, 99% ljudi pa živi od tega, kar se vzame 1%? Ni nobenih imaginarnih problemov. So realni problemi, katere gospodarstvo s proizvajanjem rešuje. Enostavno. Če so pogoji dobri, jih rešuje doma, če ne rešitve uvaža od drugod. In od reševanja realnih problemov ljudje živijo. Vsak dan se pojavljajo novi problemi in posledično nova podjetja in nova delovna mesta. Vendar le če so pogoji dobri. Če niso, ostanejo problemi nerešeni ali pa jih rešujejo v drugih državah. Ti res živiš v nekem balončku, kjer nimaš stika z zunanjim svetom. Vidiš samo tisto, kar ti delaš in potem to posplošuješ na vse. Morda so pri tebi ugodni pogoji, vendar to ne velja za vse. Niti slučajno.

Seveda so sociala. Tisto, kar si ti privarčeval zase, ni nobena pokojnina, čeprav ji morda tako rečeš. Pokojnino dobijo vsi, tudi tisti, ki niso privarčevali ničesar. Ne dobijo je zato, ker bi si jo zaslužili, ampak zato, da tisti, ki bi morali sicer skrbeti zanje, niso prekomerno obremenjeni in zato lažje počnejo reči, ki prinašajo višjo dodano vrednost kot je skrb za ostarele.

Ne strinjam se. Ti z vplačevanjem v pokojninsko blagajno danes "kupuješ" pravice v prihodnosti (ko boš star). Pokojnino si nekoč plačal, zdaj pa dobivaš to nazaj. Žal je sistem pri nas slabo zastavljen, pa dobro. V tebi ljubi Skandinaviji je to na primer privatizirano. V glavnem, to ni nobena sociala. Sociala je nekaj, kar nisi plačal, pa vseeno dobiš. Pokojnino si plačal.

To tvoje prepričanje je popolnoma obsceno. Tujcev pri vlaganju v našo državo ne motijo davki, temveč birokracija. Daj se kdaj pogovori s kakšnim večjim investitorjem v Slovenske biznise, prosim.

Takšen pogovor bi koristil predvsem tebi. Sem že govoril z mnogimi, prebral dosti intervjujev, berem in gledam medije. Dosti je govora o tem. Seveda to ni edini problem, je pa eden od njih. Če se to ne sklada s tvojo ideologijo, to še ne pomeni, da takšnih problemov nimamo.

Kdo pa je rekel, da je to naloga države? Država mora ustvariti dobre pogoje. Nisem pa nikoli rekel, da naj vlaga denar v kakšna podjetja ali pa da naj ostane njihov lastnik. Če ne bi tako hitro pozabljal, bi to vedel.

Heh, slab spomin imaš, pa kar nekaj po svoje si razlagaš. Dobri pogoji morajo biti ustvarjeni. Boljši kot drugod. To pomeni to, kar sem napisal. Torej, da se ob dobrih pogojih gospodarstvo razvije.

Saj ti se zavedaš, da 15% BDP za represijo pomeni razliko med gospodarstvom Severne Koreje in gospodarstvom ZDA? Ah, kaj pa govorim, seveda se ne.

V represivni državi je gospodarstvo podrejeno represivnemu aparatu. Če rad živiš v totalnem fašizmu, kjer osebne svoboščine nimajo nobene vrednosti in so zgolj strošek, potem itak ni nobene možnosti, da bi se kadarkoli strinjala glede česarkoli.

Ne, govorim o tem, da imaš močno pravno državo, ki prekrškarje pač kaznuje. Ne rabiš pa nobenega fašizma. Ti ne priznavaš ekonomskih svoboščin, ampak obenem pozabljaš, da se ne izključujejo z osebnimi. Jaz jim ne nasprotujem, samo ti mi konstantno podtikaš, da jim. Jaz nočem zatirati nikogar, prej lahko pripišemo kaj takega tebi, ki bi pač izgnal drugače misleče.

Tebi se niti sanja ne, kako velike koristi imaš od reči, za katere nočeš plačevati.

V Sloveniji bolj male. Še takrat, ko potrebujem karkoli, država zataji ali pa se na to čaka ne vem koliko časa. Enostavno - je neučinkovita, čeprav vanjo zmečemo ogromno denarja. To, da ljudje dobivajo socialno, če nimajo dela, pa je v veliko primerih neučinkovito. Vemo, da se je iz brezposelnih rodilo že kar nekaj podjetnikov, ki so uspešno zaposlili veliko ljudi. Problem socialne je tudi, da zmanjša racionalnost ljudi, saj se ne obnašajo tako kot bi se sicer bilo potrebno, saj jim vedo, da bodo na koncu še vedno nekaj imeli, četudi se ne obnašajo racionalno. To ni prav.

Ker clovk ki nima nic za zgubit bo pac su in neki razbil, da bo mel.

Odvisno od mentalitete. Eni bodo pač ustvarili nekaj novega, eni bodo pa nekaj razbili, ampak takšne bomo pa potem kaznovali in pokazali ostalim, da se bolj splača ustvarjati kakor razbijati. Ne glede na sistem, boš vedno imel nek procent ljudi, ki bodo hoteli goljufati in razbijati, da bodo imeli (še) več.

bluefish ::

monster-x je izjavil:

Aja, ti bi rad dela 1% ljudi, 99% ljudi pa živi od tega, kar se vzame 1%? Ni nobenih imaginarnih problemov. So realni problemi, katere gospodarstvo s proizvajanjem rešuje. Enostavno. Če so pogoji dobri, jih rešuje doma, če ne rešitve uvaža od drugod. In od reševanja realnih problemov ljudje živijo. Vsak dan se pojavljajo novi problemi in posledično nova podjetja in nova delovna mesta. Vendar le če so pogoji dobri. Če niso, ostanejo problemi nerešeni ali pa jih rešujejo v drugih državah. Ti res živiš v nekem balončku, kjer nimaš stika z zunanjim svetom. Vidiš samo tisto, kar ti delaš in potem to posplošuješ na vse. Morda so pri tebi ugodni pogoji, vendar to ne velja za vse. Niti slučajno.
Na dolgi rok bo vse manj dela. Prej folku to kapne v glavo, prej se lahko prične iskati konkretne rešitve.

monster-x> Ti z vplačevanjem v pokojninsko blagajno danes "kupuješ" pravice v prihodnosti

Dejansko ne razumeš, da z vplačevanjem v pokojninsko blagajno danes v resnici kupujem standard za današnje upokojence. Tega denarja ne bo nikjer, ko bom jaz star, moje pravice takrat pa bodo odvisne od tega, kakšen bo pokojninski sistem v tistem času. Če bodo naši otroci preveč podobni tebi in Karayi, bo večina upokojencev takrat životarila, ker bodo rekli, da bodo oni raje varčevali zase, kot da bi plačevali pokojnino obstoječim upokojencem.

monster-x> Država mora ustvariti dobre pogoje.

Spet te socializem matra. Ves čas država nekaj mora. Če kaj država mora, potem je to treba plačat.

monster-x> Takšen pogovor bi koristil predvsem tebi. Sem že govoril z mnogimi, prebral dosti intervjujev, berem in gledam medije. Dosti je govora o tem. Seveda to ni edini problem, je pa eden od njih. Če se to ne sklada s tvojo ideologijo, to še ne pomeni, da takšnih problemov nimamo.

Me lahko usmeriš na enega resnega investitorja, ki se mu v Sloveniji zdijo problematični... Davki? Prosim - ker jaz ne poznam niti enega, pa jih ne poznam malo, kaj šele vsi tisti v medijih, ki so večkrat in zelo glasno poudarili, da jim dol visi za visoke davke.

monster-x> Dobri pogoji morajo biti ustvarjeni. Boljši kot drugod. To pomeni to, kar sem napisal. Torej, da se ob dobrih pogojih gospodarstvo razvije.

Zdaj pa lahko za začetek -valvoline-tu razložiš, kaj je dodana vrednost javnega sektorja, zakaj sta naš zdravstveni in šolski sistem nujna za zagotavljanje dobrih pogojev za gospodarstvo, koliko to stane in zakaj stane manj, kot če bi bili ti sistemi zasebni (kar lahko trivialno preveriš tako, da pogledaš koliko ti sistemi stanejo v državah, kjer so zasebni in na kakšen način in komu zagotavljajo dobre pogoje).

monster-x> V Sloveniji bolj male.

Tebi se niti sanja ne, kako zelo izkrivljene predstave imaš o svoji državi.

monster-x> Aja, ti bi rad dela 1% ljudi, 99% ljudi pa živi od tega, kar se vzame 1%?

Ne. Jaz bi rad da dela 0% ljudi, 100% ljudi pa živi od tega, kar se ustvari.

Zgodovina sprememb…

igor0203 ::

Jaz bi rad da dela 0% ljudi, 100% ljudi pa živi od tega, kar se ustvari.

Kaj se bo pa ustvarilo, če pa nihče ne bo delal?

Truga ::

Vse kar bos hotel.

igor0203> Kaj se bo pa ustvarilo, če pa nihče ne bo delal?

Plastičnih jogurtovih lončkov ne dela noben človek, pa jih je na planetu toliko, da jih mečemo v smeti!

Sam od sebe se tudi ni naredil. Je treba postavit tovarno, za to pa je potrebno imeti delavce. Kakorkoli obrneš, delati je treba oz. potrebuješ človeški faktor, če hočeš da je karkoli narejeno.

Fritz ::

blackpirat je izjavil:

Sociale v temeljni ekonomski teoriji sploh ni.

Marsičesa ni v temeljni ekonomski teoriji. Ekonomija je sicer pomembna, ni pa alfa in omega vsega. Gledanje na svet izključno skozi očala ekonomije ali še huje, skozi le eno izmed ekonomskih teorij, je čisti fach-idiotizem. Še toliko huje pa je dejstvo, da takšno gledanje na svet vodi v utilitaristične pristope, ki so karakteristični za fašizem ali stalinizem.

To je tisto, kar vam Jype dopoveduje na človeku bolj prijazen način.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

igor0203> Sam od sebe se tudi ni naredil. Je treba postavit tovarno, za to pa je potrebno imeti delavce. Kakorkoli obrneš, delati je treba oz. potrebuješ človeški faktor, če hočeš da je karkoli narejeno.

Tovarne komot postavljajo nanoroboti, načrtujejo pa algoritmi.

celada ::

jype je izjavil:

igor0203> Sam od sebe se tudi ni naredil. Je treba postavit tovarno, za to pa je potrebno imeti delavce. Kakorkoli obrneš, delati je treba oz. potrebuješ človeški faktor, če hočeš da je karkoli narejeno.

rl proof of concept please ;)

celada> rl proof of concept please ;)

http://reprap.org/wiki/RepRap

bluefish ::

Sicer še daleč od nanorobotov in podobnega, vendar se eksperimentalno že uporablja robote za postavitev hiš. Seveda brez človeškega posredovanja ne gre.

Matako ::

jype je izjavil:

Kar nekaj - vse te sestavne dele morajo skupaj zložiti pridne bio-ročice. Da ne govorimo o tem, da ne dela bistva - tiskanih vezij in plošč (PCB), samo plastiko. Skratka.

Po definiciji RepRap-a se samoreplicira tudi čisto navadna stružnica, saj vendar lahko dela poglavitne dele sebe!

Eh ja, lepote crowd funding čudes. :D
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Matako ()

celada ::

jype je izjavil:

Tole je ravno toliko proof of concept za to kar ti trdiš kot je trenutni AI proof of concept za skynet. :P

Fritz je izjavil:

blackpirat je izjavil:

Sociale v temeljni ekonomski teoriji sploh ni.

Marsičesa ni v temeljni ekonomski teoriji. Ekonomija je sicer pomembna, ni pa alfa in omega vsega. Gledanje na svet izključno skozi očala ekonomije ali še huje, skozi le eno izmed ekonomskih teorij, je čisti fach-idiotizem. Še toliko huje pa je dejstvo, da takšno gledanje na svet vodi v utilitaristične pristope, ki so karakteristični za fašizem ali stalinizem.

To je tisto, kar vam Jype dopoveduje na človeku bolj prijazen način.

Saj nisem zagovornik te teorije, ampak resnici na ljubo po tej teoriji se fura ekonomija v ZDA, kar spet ne zagovarjam. Tak model ekonomije pa Evropa počasi prevzema in to na temeljih tega, da imajo v ZDA že gospodarsko rast. Ponovno napak, ampak tako je.

monster x vam želi povedati, kaj v temeljih ekonomije laufa in jaz samo pravim, da ima popolnoma prav. V kolikor se motim, zagovarjajte druge ekonomke teorije oz. jih postavite.

Dejanko je ekonomska teorija oz. denar, ko pridemo do proračuna države veliko več kot alfa in omega. Ponovno na srečo ali na žalost. ;)
Vse se začne in konča pri denarju.

jype je izjavil:

Nanoroboti se bodo pa sami ustvarili? Spet potrebuješ človeški faktor, ki bo nanorobote sploh ustvaril. ;)
««
190 / 279
»»