» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
436 / 436
»
»»

feryz ::

Kdaj pa vam zmanjka elektrike?
Nam jo je leta 2014 za 8 dni. Nobena baterija ne bi tega prenesla, vreme vemo kakšno je bilo. Agregati so bili zakon.
Od takrat dalje še nikoli.
Razen par, dveh ali treh, napovedanih dveurnih mrkov zaradi popravil ali nadgradnje.
Verjamem pa, da ste nekateri tedensko par ur brez štroma. Sicer ne vem, kje živite, da imate tako, ampak ok, vam verjamem na besedo.

Aha, najbrž ne rabim povedati, da bo tisti trenutek, ko bo kakršnakoli logika upravičila baterijo na net meteringu, pri meni tudi postavljena.
Da bi jo imel zato, da številke na telefonu opazujem, mi pa ne sede. Sem prerasel te stvari.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

BigWhale ::

miko22 je izjavil:

BigWhale je izjavil:

iloveboobz je izjavil:

Če bolj glupo je pa to, k folk kombinira dva različna sistema (recimo solaredge in potem še ena hibridna elektrarna, na katero preko gen porta prklapljaš solaredge). Idiotizem v teh časih.

Ne, to je cist ok prehodna resitev. Jaz sem si tko prerazporedil stroske investicije. Lani baterije + hibrid v navezi s SolarEdge, letos ali pa drugo leto se bom znebil se SolarEdga in verjetno zamenjal se kak panel.

Koliko je pa izgub pri teh kombinacijah zaradi predvorb ac/dc?

Iskreno? Nimam pojma in ne da se mi nekaj prevec racunat. Vem samo koliko priblizno mi hibrid porabi za svoje delovanje.

Dost vecji problem je to, da se v zadnjem letu bistveno vec vozimo nakrog z avtomobili. :D

asinhronc je izjavil:

Zeleni prehod boste plačali, s sončno na strehi ali pa brez nje. Pisanje po forumu ne rešuje sveta.

O zelenem prehodu najvec govorijo predvsem tisti, ki jih najbolj boli prehod na bolj trajnostne nacine elektrifikacije.

Vsekakor je jasno, da bomo te stvari placali, saj drugace ne gre. Ampak dokler bodo podjetja, ki so vpeta v dobavo energije se vedno delala z dobicki, omrezje bo pa crkovalo, delamo nekaj narobe. Projekcije porabe in rasti porabe energije so znane, ce se strateskih nacrtov ni zacelo delati 10 let nazaj potem se je pac zajebalo na najvisjih nivojih. Ni blo ne prvic in ne zadnjic.

Potreba po energiji nenehno raste in ta rast se ne bo ustavila.

Naravnost noro bi bilo, da bi imeli zaradi prevec OVE drazjo elektriko. Taksne stvari se da in se jih mora planirat vnaprej.

miko22 ::

Bizkit45 je izjavil:

A mi lahko kdo poda zakon (ali karkoli validnega), da se netmetering ukine 2030? Ker se vse bolj omenja to na tem forumu..

https://www.zurnal24.si/pod-streho/varc...

https://www.varcevanje-energije.si/dist...

Malo treba poguglat.....zakonsko sicer ni to direkt povedano, vendar če bereš med vrsticami je to neizbežno. Že tukaj na forumu je polno takih ki jih daje faušija ter bi najraje ukinili netmetering včeraj, ker kao oni plačujejo za nas.

feryz je izjavil:

Zakaj bi nekdo, ki ima net metering, trenutno dal zraven še baterijo?
Ne, par evrov manj letno za omrežnino, ni niti za DIY dovolj razloga. Pravzaprav je ta izgovor norost.
Zakaj torej?

Zato ker lahko. Zato ker smo imeli vceraj triurni izklop in ce ne bi imel nastavljenih opozoril, da sem off-grid, tega niti vedel ne bi. Zato ker imamo razlicne hobije. Eni tweakamo baterije, eni pa pijejo pivo al pa igrajo fucbal.

SambaShare ::

BigWhale je izjavil:

Vsekakor je jasno, da bomo te stvari placali, saj drugace ne gre. Ampak dokler bodo podjetja, ki so vpeta v dobavo energije se vedno delala z dobicki, omrezje bo pa crkovalo, delamo nekaj narobe.

Evo problem. Mešaš dobavitelje in distributerje. Dobavitelji se trenutno valjajo v denarju in še bolj se bojo. Še tisto, kar se je govorilo, da bi jim spremenili model določanja cen, kjer ceno diktira plin, je vse potihnilo. Distributerjem pa prihodki upadajo, jasno, če se sistem vedno bolj lokalizira.

Tako kot je trenutno, bi bilo bolje, če bi jih kar združili nazaj.

Zgodovina sprememb…

SambaShare je izjavil:

Evo problem. Mešaš dobavitelje in distributerje. Dobavitelji se trenutno valjajo v denarju in še bolj se bojo. Še tisto, kar se je govorilo, da bi jim spremenili model določanja cen, kjer ceno diktira plin, je vse potihnilo. Distributerjem pa prihodki upadajo, jasno, če se sistem vedno bolj lokalizira.

Tako kot je trenutno, bi bilo bolje, če bi jih kar združili nazaj.

Ne, ne mesam. Sem namerno tako napisal. Dokler bodo ena podjetja tolkla dobicke, omrezje bo pa crkovalo, delamo nekaj narobe. :)

Tudi to, da se na elektriko gleda kot na 'vsako drugo blago' in se z njo tako trguje, je IMO mal narobe.

joez7 ::

miko22 je izjavil:

Bizkit45 je izjavil:

A mi lahko kdo poda zakon (ali karkoli validnega), da se netmetering ukine 2030? Ker se vse bolj omenja to na tem forumu..

Malo treba poguglat.....zakonsko sicer ni to direkt povedano, vendar če bereš med vrsticami je to neizbežno. Že tukaj na forumu je polno takih ki jih daje faušija ter bi najraje ukinili netmetering včeraj, ker kao oni plačujejo za nas.

Ta dva članka bol razumem kot plačano P.R.. Po eni strani iščejo dodaten denar, po drugi strani drugi razgrinjajo "probleme" in nam prodajajo "rešitve". Čas pa bo pokazal... .
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

BigWhale je izjavil:

Ne, ne mesam. Sem namerno tako napisal. Dokler bodo ena podjetja tolkla dobicke, omrezje bo pa crkovalo, delamo nekaj narobe. :)

Tudi to, da se na elektriko gleda kot na 'vsako drugo blago' in se z njo tako trguje, je IMO mal narobe.
Če bi se vam vsaj malo sanjalo, kam gre denar za omrežnino in kako se dela tam, kamor naj bi denar šel, bi razumeli, zakaj je tako stanje in zakaj ne bo nikoli boljše.
Omrežje načrtno propada, namen je znan, tako kot v zdravstvu. Več zmetanega denarja, za manj efekta. In zaenkrat jim načrt lepo uspeva.

iloveboobz ::

tole bo kr veselica, k bo enkrat mal večji crackdown na netmeterase. Zdej veselo menjujete inverterje, pa panele in nwm kaj se vse, da se "futureproofate", na konc vam bojo pa zarad posega v sistem kenclal ta metering in v jok in na drevo.

K vpraste tiste, k so 15+ let nardil PV z ogromnimi subvencijami, k ni blo vse in spec, pa je blo treba vračat za nazaj...
smoki

iloveboobz je izjavil:

tole bo kr veselica, k bo enkrat mal večji crackdown na netmeterase. Zdej veselo menjujete inverterje, pa panele in nwm kaj se vse, da se "futureproofate", na konc vam bojo pa zarad posega v sistem kenclal ta metering in v jok in na drevo.

K vpraste tiste, k so 15+ let nardil PV z ogromnimi subvencijami, k ni blo vse in spec, pa je blo treba vračat za nazaj...

Motiš vse, vse je uradno soglasja za baterijo...nič ne spreminjamo obstoječe. Celo subvencijo dobimo, ker delamo vse po pravilih.

Baterije bodo zastonj talali, zdaj je še malo prezgodaj.

Čeprav, če bi imeli kaj možganov, bi jih že danes dajali gratis. In rešili marsikateri problem, ki ga imajo. Ampak ni še zrelo.

feryz je izjavil:

Čeprav, če bi imeli kaj možganov, bi jih že danes dajali gratis. In rešili marsikateri problem, ki ga imajo. Ampak ni še zrelo.

Mogoče res, samo verjetno midva tega ne bova doživela. Preveč denar diši

bm1973 ::

Zakaj bi lokalnim SE talali denar, čeprav bi to na neki lokalni ravni rešilo kak problem?

Ker pač omrežje ni temu prilagojeno...

In ker tega ni treba...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

Magic1 ::

feryz je izjavil:

Sej baterijo bi lahko že davno dobil zastinj, če bi subvencije bolj smiselno dajal. Problem je bil, da so prodajalcu SE preprosto nabili cene na baterijo, da so pobrali pol subvencije.
Magic

hruske ::

feryz je izjavil:

Zakaj bi nekdo, ki ima net metering, trenutno dal zraven še baterijo?
Ne, par evrov manj letno za omrežnino, ni niti za DIY dovolj razloga. Pravzaprav je ta izgovor norost.
Zakaj torej?

Mogoče zato, ker je dodajanje baterije pod lastnimi pogoji bolj ugodno kot če te v to prisili nek zunanji dejavnik (npr. regulatorna sprememba).

Enako kot je lažje kupovat avto takrat ko hočeš in ne da si v to prisiljen, ker ti je obstoječi crknil; ali pa menjava službe takrat ko je to tebi po volji in ne takrat, ko te vržejo iz stare; v tak okvir lahko dodaš tudi katero koli drugo stvar.

Uglavnem, mislim da je razmeroma jasno v katero smer se energetika premika: več elektrike, več lokalne proizvodnje, več prožnosti pri odjemalcih (kar baterije so).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hruske ()

Če ti dajo baterijo zastonj, je bolj ugodno, kot če jo kupiš za en evro (za kar jo trenutno ne moreš), najbrž se strinjaš?

Ne bom zdaj tukaj pisal poslovnih načrtov, ampak zadeva dejansko pije vodo. Že iz vidika države, kaj šele iz vidika elektro podjetij.
Ampak žal je domet naših strokovnjakov višanje cen omrežnin, uvedba xxx novih blokov in višanje cen elektrike. To in nič več.

enavlaka ::

Če hočejo državniki tiščat baterije, naj jih sami plačajo iz svojega žepa.
Ne pa, da te obdavčijo, dajo pogoje in nato obdržijo del vplačanega keša za zeleni prehod.
Deset let nazaj tega zelenega pametovanja nismo rabili, pa se omrežje praktično ni nič spremenilo, še poslabšalo se je zaradi staranja.

vke4XC ::

feryz je izjavil:

Če ti dajo baterijo zastonj, je bolj ugodno, kot če jo kupiš za en evro (za kar jo trenutno ne moreš), najbrž se strinjaš?

Ne bom zdaj tukaj pisal poslovnih načrtov, ampak zadeva dejansko pije vodo. Že iz vidika države, kaj šele iz vidika elektro podjetij.
Ampak žal je domet naših strokovnjakov višanje cen omrežnin, uvedba xxx novih blokov in višanje cen elektrike. To in nič več.

Kar potem pomeni, da se moraš znajti sam, kolikor je pač možno?

Bizkit45 ::

miko22 je izjavil:

Bizkit45 je izjavil:

Ja zato ker je v zurnalu nekdo napisal, potem to pomeni ukinitev? To je dozivljensko, pa se prenese se na potomce..zakaj fovsija?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bizkit45 ()

Pravzaprav, če bodo dovolj pogosto pisali o tem v Žurnalu in bo folk dovolj pogosto linkal, se bo zadeva zasidrala v buče glupih ljudi kot dejstvo.
In od tod do dejanske ukinitve rabiš samo še korak. Ki mu ne bo nihče oporekal. Večina bo celo ploskala.

Bizkit45 ::

feryz je izjavil:

Pravzaprav, če bodo dovolj pogosto pisali o tem v Žurnalu in bo folk dovolj pogosto linkal, se bo zadeva zasidrala v buče glupih ljudi kot dejstvo.
In od tod do dejanske ukinitve rabiš samo še korak. Ki mu ne bo nihče oporekal. Večina bo celo ploskala.

Se strinjam z napisanim.
"Tudi privilegij postane pravica, če se izvaja dovolj dolgo." :)
««
436 / 436
»
»»