» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
271 / 359
»»

BigWhale ::

mertseger je izjavil:

Dopovej to tistim, ki na dolgo pametujejo kako smo lahko samo od solarne odvisni.

Tega v resnici prav nihce ne trdi.

fulk ::

gaoZjQP je izjavil:

fulk, če ti razbije solarne panele, zagotovo je sranje, ampak postanejo druge skrbi hujše.
sb, to sicer ni namen teme ampak večina SE je nekje za 10-15% predimenzionirah, naša žal ne...
ja, letos sicer je beda (sicer ni katastrofa) s produkcijo, če si ravno na meji letne porabe in izvoza.

jaz bolj razmišljam, če bo potrebno orehe ob hiši preventivno znižati, čeprav so precej neursko vzdržljivi in proti-plazni...

Ne vem če si razumel.
Na sliki imaš popolnoma uničene panele.
Če se to zgodi v državi, ki je prešla popolnoma na obnovljive vire, govorimo o kvazi kolapsu dobave.
Kaj pa je hujša skrb?

J.McLane ::

Toča je vedno lokalna stvar, nikoli ni toča kar čez celotno ozemlje Slovenije da bi vse SE razsulo naenkrat.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

gile ::

johnnyyy je izjavil:

Ko smo že ravno pri ujmah. Ima kdo kakšne podatke oz. primere pri nas, da je toča uničila SE. Predvsem me zanima, kdaj, lokacija, velikost toče, nakoln strehe itd.

V sredo so v naši vasi teniške žogce uničle cca 40% panelov. Enim skoraj vse, enim par, redkim izjemam nobenega. Je bilo precej odvisno od smeri in naklona strehe.

Tudi razbiti pa vseeno delajo cca 50% outputa.

mihi666 ::

Ja tudi razbiti delujejo ampak razsmernik verjetno javlja napako zemlje. Sem bil serviser sončnih elektrarn več let in s starejšimi paneli ni problem potem so pa začeli varčevati na materialih sploh na debelini kaljenega stekla...

stara mama ::

A ni zgornja plast epoksi? :)

Kawhi ::

wcpapir ::

mihi666 je izjavil:

Ja tudi razbiti delujejo ampak razsmernik verjetno javlja napako zemlje. Sem bil serviser sončnih elektrarn več let in s starejšimi paneli ni problem potem so pa začeli varčevati na materialih sploh na debelini kaljenega stekla...

A kaljeno steklo je na panelih ? Na mojih pomoje ni panel ko zvijaš lahko zviješ 3cm.

MadMax ::

Kaljeno steklo lahko presenetljivo zvijaš, dokler mu ne presede :)
Hint: stekla mobitelov.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

sbawe64 ::

gaoZjQP je izjavil:

fulk, če ti razbije solarne panele, zagotovo je sranje, ampak postanejo druge skrbi hujše.
sb, to sicer ni namen teme ampak večina SE je nekje za 10-15% predimenzionirah, naša žal ne...
ja, letos sicer je beda (sicer ni katastrofa) s produkcijo, če si ravno na meji letne porabe in izvoza.

jaz bolj razmišljam, če bo potrebno orehe ob hiši preventivno znižati, čeprav so precej neursko vzdržljivi in proti-plazni...

Orehi ob hiši (velja za vsako drevje) ?

Kolikor m gredo v višino imajo korenih v širino.

Tako da čimprej podri, ne krajšaj.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

gaoZjQP ::

sbawe64 je izjavil:

Orehi ob hiši (velja za vsako drevje) ?

Kolikor gredo v višino imajo korenih v širino.

Tako da čimprej podri, ne krajšaj.

Sicer ne sodi najbolj v to temo - ja, najboljše bi bilo, mi jih je sicer malo škoda, sta ene 7m vetrov visoka in približno zdrava, plodovi so veliki s tanko lupino, sicer res nista prav ob hiši, je nekje 3-5 metrov vmes... Druge funkcije sicer nimajo, mogoče še malo zakrivajo (poleg blura na zemljevidih) in zadnji čas obvezne pritikline na fasadi, bi pa kakšna korenina teoretično lahko horizontalno 'zašla' ob neugodnem spletu. Dobro orehovino se odkupuje?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gaoZjQP ()

bf4ed ::

Se odkupuje, drago. Samo raje pusti bogo drevo naj naprej raste. Leta in leta se trudi.

žal se ju ne da enostavno prestaviti proč, seveda bi ju želel obdržati še naprej, ne želim tvegati kakšnih razpok čez X let (bom še bolj v letih), ko bosta oreha odrasla - sta na S in V strani, SE (da spet povežemo v temo) pa je na JZ...

mihi666 ::

wcpapir je izjavil:

mihi666 je izjavil:

A kaljeno steklo je na panelih ? Na mojih pomoje ni panel ko zvijaš lahko zviješ 3cm.

Kaljeno steklo je 100% je pa panel zvakumiran s folijo in lahko panel preden mu vgradijo okvir zelo zvijaš veliko več kot 3 cm

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mihi666 ()

johnnyyy ::

gile je izjavil:

johnnyyy je izjavil:

Ko smo že ravno pri ujmah. Ima kdo kakšne podatke oz. primere pri nas, da je toča uničila SE. Predvsem me zanima, kdaj, lokacija, velikost toče, nakoln strehe itd.

V sredo so v naši vasi teniške žogce uničle cca 40% panelov. Enim skoraj vse, enim par, redkim izjemam nobenega. Je bilo precej odvisno od smeri in naklona strehe.

Tudi razbiti pa vseeno delajo cca 50% outputa.

Ok, hvala za informacije s terena.

Mato989 ::

Jebeš tako energijo ki jo malo večja toča zjebe... Nuklearke ena toča ne bo poškodovala 50%...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

johnnyyy ::

Mato989 je izjavil:

Jebeš tako energijo ki jo malo večja toča zjebe... Nuklearke ena toča ne bo poškodovala 50%...

En mali test je pa pognal Černobil v zrak, in en večji val je vrgel Fukošimo v zrak ...

Vsaka tehnologija ima pozitivne in negativne strani, prav tako solarna.

ninite ::

A ni bil pri obeh problem neupoštevanja protokolov iz strani človeka?

telexdell ::

Mato989 je izjavil:

Termoelektrarna za delovanje potrebuje vodo iz reke. Močna toča lahko zamaši dotok vode. Zaradi izpada vode ni hlajenja in JE ne dela le s 50% manjšo močjo ampak jo morajo zaustavit. Torej jo večja toča lahko zjebe 100%. Pol so pa tu še poškodbe na izolatorjih v zunanjih stikališčih. Če ga toča razbije...
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

mertseger ::

telexdell je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Termoelektrarna za delovanje potrebuje vodo iz reke. Močna toča lahko zamaši dotok vode. Zaradi izpada vode ni hlajenja in JE ne dela le s 50% manjšo močjo ampak jo morajo zaustavit. Torej jo večja toča lahko zjebe 100%. Pol so pa tu še poškodbe na izolatorjih v zunanjih stikališčih. Če ga toča razbije...

Pa kje jih pobiraš, ko bo v reko padlo toliko toče da bo zamašila dotok bo to da se termoelekarna ustavi še najmanjši problem državljanov. Lahko pa komet pade na dovodni kanal pa se ravnotako ustavi a ne?

mertseger je izjavil:

telexdell je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Pa kje jih pobiraš, ko bo v reko padlo toliko toče da bo zamašila dotok bo to da se termoelekarna ustavi še najmanjši problem državljanov. Lahko pa komet pade na dovodni kanal pa se ravnotako ustavi a ne?

Pa kakšen ognjenik lahko izbruhne ali pa močnejši potres razmakne zemljo, da Sava steče v razpoko ali.. Vse je možno, kot tudi to, da toča hkrati razbije vse SE po državi.

Gregor P ::

Ok od panelov pa že pričakujem, da prenesejo večjo točo; kot to tudi pričakujem od strešnih oken:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

DamijanD ::

definiraj večjo

DamijanD je izjavil:

definiraj večjo

Seveda je odvisno od proizvajalca, kar se odraža v ceni paneli a za enega iz EU velja, da vzdrži točo premera 4,5 cm, katera pada s hitrostjo 23 m/s.
Vemo, da k nam večina neviht s točo prihaja iz smeri zahoda ali severo zahoda za pretežni del Slovenije in tudi iz smeri jugo zahoda za južni del Slovenije. Ob nevihtah piha večinoma severni ali zahodni veter. Paneli na strehi so z naklonom in obrnjeni na jug zato bi morala zrna toče biti precej večja ali padati precej hitreje, da bi se presegla deklarirana vrednost. V večji nevarnosti so SE na jugu države, kjer lahko dobijo nevihtne oblake iz smeri jugo zahod, kar dokazujejo tudi poročila o velikosti toče in poškodbah panelov.

a_borlak ::

V Gribljah, kjer je sesulo praktično vse SE je bilo dvoje, velika toča, cca 8cm premera in močan veter, po nekaterih podatkih preko 100km/h. Zdaj pa to skombiniraj s pravim naklonom in smerjo vetra ...

Pa Griblje so v Beli Krajini- na jugu Slovenije. Pa četudi- en kraj/območje ni istočasno cela Slovenija.

fulk ::

Ni. Ampak že če bi 20% to ne bi bilo zanemarljivo. Plus, saj vidite, te ujme so podrle lokalno omrežje.

BigWhale ::

Se pravi je odgovor v hibridnih inverterjih, ce se usuje omrezje in imas kak panel delujoc, se vedno lahko napajas hiso in nisi cisto brez.

deco16 ::

Točno to, še mal pa bodo začel lovit tiste lumpe kateri imajo hibridne inverterje in se niso pustili nadrsat s predragimi uradnimi storitvami.

deco16 je izjavil:

Točno to, še mal pa bodo začel lovit tiste lumpe kateri imajo hibridne inverterje in se niso pustili nadrsat s predragimi uradnimi storitvami.

Pri netmeternici je vse evidentirano in ne bo potrebno dolgo loviti, če si je kdo to slučajno uredil. Za otočnico pa ne vem, meni je ideja všečna, je pa kar draga, čeprav danes denar ni veliko vreden. Morda obstajajo kakšni bolj ali manj zakoniti manevri, da lahko koristiš najboljše od obeh svetov, za dovolila in omejitve bi zanimalo tudi mene.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gaoZjQP ()

miko22 ::

malo offtopic:
Kaj je sploh potrebno imeti novo hišo priključeno na omrežje?
Če imaš svojo sončno elektrarno in baterijo, da si neodvisen...saj ti ne morejo vsilit obvezno priključitev, ali?

miko22 je izjavil:

malo offtopic:
Če imaš svojo sončno elektrarno in baterijo, da si neodvisen...saj ti ne morejo vsilit obvezno priključitev, ali?

Nope, ne rabiš, samo pol morš met dovolj vrhunsko baterijo da ti zdrži tudi 1 tedne porabe imo... in seveda SE... po možnosti pa za ziher generator na bencin/dizl da lahko nafilaš baterijo po potrebi

GregiB ::

miko22 je izjavil:

malo offtopic:

Kolikor mi je znano, je za pridobitev gradbenega dovoljenja nujen izdelan IDZ in PZI, katerega del je tudi ocena infrastrukture, ki vključuje priključitev na električno omrežje...
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

GregiB je izjavil:

miko22 je izjavil:

malo offtopic:

Kolikor mi je znano, je za pridobitev gradbenega dovoljenja nujen izdelan IDZ in PZI, katerega del je tudi ocena infrastrukture, ki vključuje priključitev na električno omrežje...

ocena ja, ampak glavno vprašanje je ali se moraš priklopit?

feryz ::

Seveda se ni treba, zakaj bi se, če imaš drugače rešeno?
Lahko se tudi kadarkoli odklopiš, če se jih naveličaš.

feryz je izjavil:

Seveda se ni treba, zakaj bi se, če imaš drugače rešeno?

Ker sicer (verjetno) ne dobiš uporabnega dovoljenja, saj je prvi pogoj za pridobitev, da je objekt zgrajen v skladu z gradbenim dovoljenjem...

Če se ne motim, mora objekt imeti zagotovljeno minimalno komunalno infrastrukturo, ne priklopljeno.
Razen če izrecno zahtevajo, kar elektro načeloma ne.
Pravzaprav so celo nejevoljni, če morajo priti.

Zakaj ne bi v PGD napisal, da boš elektriko zagotavljal z alternativnimi viri?
Ali bil celo brez nje?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

Torej, imaš svojo elektrarno, svoj vodnjak, svojo čistilno napravo, pa ti noben ku...nič ne more. Ne dobiš niti ene položnice :)

Aja, smeti...to te bodo najdli. Pa stavbno zemljišče.Pa taglavni RTV :)
Torej, ne moreš brez položnic.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: miko22 ()

Tako enostavno pa spet ni, tudi vodnjaka ne moreš kar imeti svojega na črno ipd.

Gregor P je izjavil:

Tako enostavno pa spet ni, tudi vodnjaka ne moreš kar imeti svojega na črno ipd.

Kak lahko mam svoj vodnjak na svoji zemlji na črno? Ali tudi za to obstaja predpis, da ne smem kopat?

hojnikb ::

vodnjak je blo treba prijavti...
#brezpodpisa

hruske ::

miko22 je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Kak lahko mam svoj vodnjak na svoji zemlji na črno? Ali tudi za to obstaja predpis, da ne smem kopat?

Če odvzemaš vodo iz narave, uradno rabiš vodno dovoljenje. Lahko pa zbiraš deževnico, to je brezplačno in legalno.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Daniel ::

Za vodnjak rabiš vodno dovoljenje, ki ga uradno ne dobiš, če imaš možnost priklopa na javno vodovodno omrežje.

miko22 je izjavil:

Torej, imaš svojo elektrarno, svoj vodnjak, svojo čistilno napravo, pa ti noben ku...nič ne more. Ne dobiš niti ene položnice :)

Aja, smeti...to te bodo najdli. Pa stavbno zemljišče.Pa taglavni RTV :)
Torej, ne moreš brez položnic.
Smeti niso mus. RTV pa sploh ne, če nimaš štroma.
Edino davki so mus, to ti pa ne uide.

ToniT ::

Daniel je izjavil:

Za vodnjak rabiš vodno dovoljenje, ki ga uradno ne dobiš, če imaš možnost priklopa na javno vodovodno omrežje.

Imam vodno dovoljenje za 3 vodnjake in sem priklopljen na vodovodno omrežje.

Daniel ::

Za zalivanje ja, za lastno uporabo pa ne.

ToniT ::

Se strinjam.

Daniel je izjavil:

Za zalivanje ja, za lastno uporabo pa ne.

Tega pa res ne razumem, zakaj za lastno uporabo ne smeš uporabljati vodnjaka. Čudna država smo mi.

Zakaj ker je treba z vodnimi viri ravnati kar se da gospodarno in pa tudi varno/varčno, čim bolj okolju prijazno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

Sem šel za hec pogledat v vodno knjigo... V celotni katastrski občini ima veljavno dovoljenje za vodnjak... en naslov...
««
271 / 359
»»