» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
270 / 359
»»

Relanium ::

Koliko je vreden rabljen SolarEdge 17kW razsmernik?
Star je slabi dve leti (predlansko jesen montiran).
Je ostal višek zaradi nadgradnje MFE, če kdo slučajno rabi.

dussan ::

Danes mi je ekosklad poslal poziv naj dopolnim vlogo za 93SUB-SO21 s soglasjem za priključitev. Ker mi je montiralo drugo podjetje, kot sem prvotno mislil, me zanima ali moram poslati vso spremenjeno dokumentacijo (katere panele imam dejansko na strehi, pravi predračun oziroma račun, ...).

Daniel ::

Saj v soglasju ne piše katere panele imaš.

Pred mano jih je sicer samo še ene 4000...

Daniel je izjavil:

V ponudbi so napisani. Še izvajalca imam drugega...

Napisal si, da ekosklad zahteva soglasje za priključitev. To ni ponudba tvojega izvajalca.

Seveda ne, sprašujem ali je smiselno že sedaj dati drugo ponudbo, kot tisto, ki sem jo priložil vlogo. SE mi je postavil drugi izvajalec, ne pa tisti od katerega sem imel ponudbo v času vlaganja vloge....

Verjetno potem Eko sklad preveri, kaj imaš dejansko narejeno in zahteva pravi račun, ker se lahko od ponudbe do postavitve mnogo stvari spremeni...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dussan ()

dunda ::

Daniel je izjavil:

Ha, ha - podobno. To pa kar traja.
https://www.kacnje.eu

feryz ::

Relanium je izjavil:

Koliko je vreden rabljen SolarEdge 17kW razsmernik?
Star je slabi dve leti (predlansko jesen montiran).
Je ostal višek zaradi nadgradnje MFE, če kdo slučajno rabi.
Kolk čš?

GregiB ::

dussan je izjavil:

me zanima ali moram poslati vso spremenjeno dokumentacijo (katere panele imam dejansko na strehi, pravi predračun oziroma račun, ...).

??? Tole gre? Sprašuješ, ali naj za subvencijo pošlješ pravi račun? Katerega pa bi sicer poslal? Imaš račun tza storitev, ki ni bila opravljena???
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

Utk ::

Pa kaj vam ni jasno, najprej je poslal ponudbo, naredil je pa drug izvajalec po drugi ponudbi. Če imaš že račun, pošlji račun, in soglasje al kaj bi že ekosklad rad. Bojo že nekaj naredili s tem. V pol leta.
Če imaš račun, potem ni treba pošiljat ponudbe, nima več smisla.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Pravi račun pošlješ ali kaj bi ti? Goljufal?

Likalnik ::

Pošlji nov in zadnji račun in soglasje....pa ne razlagej preveč, da je račun drugi kot predračun...nima to veze....lepo ti piše kaj vse moraš poslati, da je vloga popolna...med drugimi tudi račun in potrdilo, da si račun res plačal....
Pošlji vse kar imaš in glej da bo vloga čim bolj popolna...ker vsakič, ko te pozovejo, da dopolniš vlogo imajo zopet novih 60 dni časa, da to vlogo pregledajo in da te zopet pozovejo, da jo dopolneš, če pač ni v redu.

Ne kompliciraj...in pošlji vse kar imaš oziroma zahtevajo za popolno vlogo

Utk ::

feryz je izjavil:

Pravi račun pošlješ ali kaj bi ti? Goljufal?

Sprašuje ali naj pošlje tudi nov, pravi, PREDRAČUN. Ker se tist, ki ga je poslal, ne ujema z RAČUNOM, ki ga bo tudi poslal.

Ne rabijo predračuna.
Rabijo dokazila, da je dal na streho, kar je dal.

Sicer je jasno napisal, da rabijo pogodbo o priključitvi.
Kakšni računi in predračuni!?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

Likalnik ::

Pošlješ vse kar imaš...potem pa naj oni sortirajo kaj rabijo in kaj ne....kot rečeno, na koncu te za vsak dokument posebej pozovejo, da ga pošlješ in to lahko traja v nedogled, da boš imel popolno vlogo.
sicer pa ja...račun je relevanten...ne predračun

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Likalnik ()

DamijanD ::

ampak predračuni in ponudbe nimajo veze. Važni so končni dokumenti

borisk ::

ima kdo enopolno shemo za 13,6kw (za 17kw priklop) elektrarno za soglasje?

Vsi, ki imajo soglasje?
Pošlji mi mail.

WaterBoy ::

Popolnoma v skladu z ukrivljenimi bananami in prevelikim korenjem.

nekikr ::

Potem se pa sprašujejo, zakaj so novogradnje tako drage. Ker vsako leto pride na plan novih 100 zahtev in pravil.

Sicer pa, če bi kdo rad prdnil naj to stori do konca leta. Nato bo najbrž stopil v veljajo pravilnik, ki bo to dovolil a le s predhodno izpolnjenim obrazcem in soglasjem vseh manj kot 15m oddaljenih ljudi. Prdniti bo treba z vetrom in ne proti. V treh manjših prdcih, ne enim povezanim.
Sarkazem? Počakajte 5 let.

Lep opis trenutnega stanja.

BigWhale ::

Slovenija, dežela kjer si ljudje dejansko želijo neonskih fasad in solarnih panelov, ki štrlijo s strehe in predstavljajo splošno nevarnost vsem v okolici.

Kaj za vraga naj bi pa ta stavek pomenil?
Želijo si zastonj štrom. To je vse.
O neonskih fasadah niti nebi, ker pri nas tega ni.
Kar se tiče nevarnosti, pa je, glede na to, da je lastnik cele dneve pod svojo streho, največja da sam pokasira to na svojo bučo.

Ampak s tem se ukvarjajo tisti, ki te stvari na strehe tlačijo. Lastniki še najmanj. Oni samo podpišejo pogodbo. Sprojektirajo, zrišejo in na streho postavijo, jim drugi.

Gregor P ::

Je že v redu, da so vsaj neka osnovna pravila, kako nameščaš gor te panele, da jih ne odnese vsak veter s strehe, še posebej, če štrlijo nad slemenom.

Ni povsem povezano, ampak bi lahko bilo; en dan nam je na dvorišče ob nevihti zabilo v tla večji del kovinske strehe nekega soseda (in to ne bližnjega). Na srečo nas takrat ni bilo doma, pa običajno je tam vedno bil parkiran avto. Tako da sam se ne bi igral z montažo "po domače".:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

BigWhale ::

Joj, nehi nabijat no, ce pa vemo, da stvari s streh padajo samo lastnikom na dvorisce in je to samo njihov problem. ;>

Zato pa se ne igra sam, ampak zaupa profijem.
Beri, par šipcem, ki plezajo po strehi in so včeraj prvič videli orodje. Uporabljati ga pa še ne znajo. Se bodo na njegovi strehi naučili. Ali pa ne.

nekikr ::

BigWhale je izjavil:

Joj, nehi nabijat no, ce pa vemo, da stvari s streh padajo samo lastnikom na dvorisce in je to samo njihov problem. ;>

Točno tako. Domači mojstri imajo take probleme. Da bi paneli masovno leteli s streh pa še nisem slišal. Še posebej, če to naredi firma, ki se s tem ukvarja. Niti nisem še nikjer videl, da bi bili paneli postavljeni kar tako malo čez streho.

Jaz sem do sedaj 1x videl, da so paneli čez sleme. Ampak, če je konkretno narejeno jaz tudi s tem ne vidim problemov.
Da se pa vtikajo v barvo panelov je pa tu mač.

bciciban_ ::

nekikr je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Točno tako. Domači mojstri imajo take probleme. Da bi paneli masovno leteli s streh pa še nisem slišal. Še posebej, če to naredi firma, ki se s tem ukvarja. Niti nisem še nikjer videl, da bi bili paneli postavljeni kar tako malo čez streho.

Tu blizu mene ima en panele čez sleme, tam ene pol metra štrlijo čez.
Zgleda precej bedno.

Jaz sem povsem za, da naj bodo neki minimalni standardi glede lege panelov po strehi.

16kW SE razsmernik koliko ventilatorjev ima in ali se vsi hkrati vrtijo? Včeraj sem opazil, da se spodnji ventilator ne vrti, ampak vseeno se sliši, da en drug dela. Bi se morala oba vrteti?

Vsi imajo 2 ventilatorja, en je notranji, drugi ja tale spodaj, ki ga vidiš. Notranji se vrti zmeraj, spodnji pa po potrebi, mogoče tudi stalno na majhnih obratih, nisem preverjal.

thx

TRIROG ::

DamijanD je izjavil:

16kW SE razsmernik koliko ventilatorjev ima in ali se vsi hkrati vrtijo? Včeraj sem opazil, da se spodnji ventilator ne vrti, ampak vseeno se sliši, da en drug dela. Bi se morala oba vrteti?

Koliko pa je pri tebi glasen tale notranji ventilator?
Meni se zdi kot da moj malo ruži. Ni kot od PSU recimo.

Takole je:

Zgodovina sprememb…

• spremenil: TRIROG ()

Se dajo menjati.

Daniel je izjavil:

Se dajo menjati.

Daniel hvala, potem razumem da to ni ok?

MadMax ::

Ker ga nimaš "pribitega na steno" kot večina, je malce glasnejši.
Meni se ne zdi nič narobe, tudi moj občasno tako "žvižga" pri določeni hitrosti.
Pa tudi še nisem zasledil da bi ga kdo menjal (kar sicer ni trditev, pa vseeno, četudi je "user replaceable" ga tudi še kot nadomestni del nisem našel).
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Naš ima tudi malo tak "netekoč" zvok.

blackmack ::

Naš se sliši popolnoma enko kot tvoj.

Znalci, zanima me kateri od teh dveh energy metrov od SolarEdgea je boljši?

SE-MTR-3Y-400V-A vs MTR-240-3PC1-D-A-MW
Vem da je drugi inline, prvi pa deuje preko CT sponk, to je pa tudi vse kar sem uspel ugotoviti.

Katerega priporočate?

bf4ed ::

Vedno CT raje. Ne rabiš prekinjat žic in lažji za montažo. In vsaka prekinitev žic in klema je potencialno mesto napake.

fulk ::

https://www.24ur.com/novice/tujina/seve...

Ena dobra toča in uniči 50% električne zmogljivosti v "zeleni" državi. Le kaj bi lahko šlo narobe...

sbawe64 ::

Nikoli jim ni prav:

Britain fires up coal plant as solar panels suffer in hot weather
https://www.telegraph.co.uk/business/20...
2020 is new 1984
Corona World order

gaoZjQP ::

fulk, če ti razbije solarne panele, zagotovo je sranje, ampak postanejo druge skrbi hujše.
sb, to sicer ni namen teme ampak večina SE je nekje za 10-15% predimenzionirah, naša žal ne...
ja, letos sicer je beda (sicer ni katastrofa) s produkcijo, če si ravno na meji letne porabe in izvoza.

jaz bolj razmišljam, če bo potrebno orehe ob hiši preventivno znižati, čeprav so precej neursko vzdržljivi in proti-plazni...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gaoZjQP ()

mertseger ::

fulk je izjavil:

Ena dobra toča in uniči 50% električne zmogljivosti v "zeleni" državi. Le kaj bi lahko šlo narobe...

Dopovej to tistim, ki na dolgo pametujejo kako smo lahko samo od solarne odvisni.

gaoZjQP ::

mertseger je izjavil:

fulk je izjavil:

Dopovej to tistim, ki na dolgo pametujejo kako smo lahko samo od solarne odvisni.

au, ne zdaj tega nabijati v tej temi in je uničiti, ker nihče ne trdi tega, vsaj ne za noči, zimo, meglo, oblačnost itn. brez dovoljšnjih shranjevalnih kapacitet.

telexdell ::

fulk je izjavil:

Če malo spremljaš vreme potem toča ne pada hkrati po celi državi. Pa tudi tam, kjer pada ne pada povsod enako debela...
Če bi pri nas kda padala taka toča (Bog ne daj!) potem bi si želel SE na strehi. Četudi razbije vse panele bo še vedno ceneje, kot da razbije strešnike in mi voda namoči izolacijo ali celo vdre v bivalne prostore.

Pa toča ti uniči panele, konstrukcija, instalacije, razsmernik... pa ostanejo. Menjava panelov pa je stvar ur in ne tednov ali mesecev. Pač,kot da bi dan ali dva bilo malce bolj oblačno>:D
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

al1976 ::

Ročno delo počasi ratuje drago.
Saj počasi bo tudi pri stenah tako, da bo ceneje na kvadratni meter z TV paneli obložit celo steno kot pa narest npr sanacijo (čiščenje, nov omet, ravnanje, barvanje,...). Samo kot hec :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: al1976 ()

johnnyyy ::

Ko smo že ravno pri ujmah. Ima kdo kakšne podatke oz. primere pri nas, da je toča uničila SE. Predvsem me zanima, kdaj, lokacija, velikost toče, nakoln strehe itd.

wcpapir ::

Imamo par prijav na zavarovalnici iz okolice Krškega letos da so poskodovani paneli.
««
270 / 359
»»