Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
bbbbbb2015 ::
SambaShare je izjavil:
Pismo ste trdi s to bisolovo "25 letno garancijo".
https://forum.finance.si/?t=217421
Dobri ste vi sončničarji s to garancijo. Ta Bisol smrdi po prevari do neba, vi pa imate jeklene živce za ukvarjati se s tem.
V redu, v bistvu je najboljša cena as-is, malo predimenzioniranja in to je to. Brez teh nekih wannabe 'kwa bo za 25 let'. Bisol bo do takrat priplezal do 125te firme, če ne bo vmes na hladnem.
Utk ::
Sej je vsem jasno, da čez 20 let ne boš nikogar za rokav cukal, če ti bo panel crknu. Tista garancija je bolj orientacija kaj lahko pričakuješ. Če bi za neke panele vedel, da crkujejo, jih ne bi vzel, ne glede na garancijo. Kot tudi ne kupim bekota, pa če mi dajo 100 let garancije.
Ampak, če ti nekdo trdi, da so njegovi paneli toliko dražji, ker so toliko boljši, naj da to vsaj malo črno na belo. Še zmeraj za rit obrisat, ampak ok, če je za isti denar, naj bo, za kaj dost večji pa...ne hvala.
Ampak, če ti nekdo trdi, da so njegovi paneli toliko dražji, ker so toliko boljši, naj da to vsaj malo črno na belo. Še zmeraj za rit obrisat, ampak ok, če je za isti denar, naj bo, za kaj dost večji pa...ne hvala.
Likalnik ::
bbbbbb2015 je izjavil:
SambaShare je izjavil:
Pismo ste trdi s to bisolovo "25 letno garancijo".
https://forum.finance.si/?t=217421
Dobri ste vi sončničarji s to garancijo. Ta Bisol smrdi po prevari do neba, vi pa imate jeklene živce za ukvarjati se s tem.
V redu, v bistvu je najboljša cena as-is, malo predimenzioniranja in to je to. Brez teh nekih wannabe 'kwa bo za 25 let'. Bisol bo do takrat priplezal do 125te firme, če ne bo vmes na hladnem.
Itak, da so Bisol nateguni...to pa ja vsi sončničarji vemo že nekaj let....že parkrat so zamenjali ime podjetja...marsikdo je ostal brez garancije....vse take in podobne članke na njihvo račun najdeš na internetu.
če kaj ti lahko z gotovostjo trdim, da Bisolova garancija ne velja 25let...ker bodo vmes zaprli obstoječo podjetje in odprli drugo z podobnim imenom....in potem tebi niso več dolžni popravljati/menjati pod garancijo.
feryz ::
Dajte no mir že enkrat.
Bisol se ukvarja s steklom in aluminijem. Vse ostalo je točno od tam, kot kateri drugi panel. In to, "vse ostalo", je srce panela.
Bisol se ukvarja s steklom in aluminijem. Vse ostalo je točno od tam, kot kateri drugi panel. In to, "vse ostalo", je srce panela.
SambaShare ::
hojnikb ::
So pa vsaj pocen
352€/kWp niti ni tako slabo
https://www.store.bisol.com/product-pag...
Se obstaja kaj cenejsga na nasem trgu (oz. da shipping ne ubije p/p)?
Pri takih cenah kamot par modulov kupis na zalogo, če gre firma v kurac.
352€/kWp niti ni tako slabo
https://www.store.bisol.com/product-pag...
Se obstaja kaj cenejsga na nasem trgu (oz. da shipping ne ubije p/p)?
Pri takih cenah kamot par modulov kupis na zalogo, če gre firma v kurac.
#brezpodpisa
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/merv...
Slovenija stalno uvaža elektriko. Ene ure letos nismo bili samozadostni. Elektro firme pa pravijo, da recimo danes ko je sonce, ne preveč hladno, sončne elektrarne delajo elektriko ko je nihče ne potrebuje.
Zakaj jo potem uvažate? Ni danes prvi tak dan letos. Očitno imamo prostora še za vsaj 5x tolk sončnih elektrarn. Se bo pač vsaj na lepe dneve toliko manj uvažalo. Če pa nek elektro ne ve kaj bi z elektriko na lep dan, bog pomagaj, naj se lotijo kakšnega dela za katerga so bolje kvalificirani. Morda pometanje.
Slovenija stalno uvaža elektriko. Ene ure letos nismo bili samozadostni. Elektro firme pa pravijo, da recimo danes ko je sonce, ne preveč hladno, sončne elektrarne delajo elektriko ko je nihče ne potrebuje.
Zakaj jo potem uvažate? Ni danes prvi tak dan letos. Očitno imamo prostora še za vsaj 5x tolk sončnih elektrarn. Se bo pač vsaj na lepe dneve toliko manj uvažalo. Če pa nek elektro ne ve kaj bi z elektriko na lep dan, bog pomagaj, naj se lotijo kakšnega dela za katerga so bolje kvalificirani. Morda pometanje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
fikus_ ::
SE in VE vnašajo še dodatne motnje v elektrosistem in odparava teh motenj stane.
Nemci se šlepajo na celotnem EU elektrosistemu za odpravo motenj SE in VE, ko bo SE+VE po celi EU več, bo še pestro.
Nemci se šlepajo na celotnem EU elektrosistemu za odpravo motenj SE in VE, ko bo SE+VE po celi EU več, bo še pestro.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
mRhcPf ::
je še komu danes ven vrglo? gledam zdaj statistiko, je vrglo elektriko ven, sončna ni več delovala od 13:45,... gledam krivuljo in je bil izvoz 7% VIŠJI kot sama produkcija, kako je to sploh mogoče? ni bilo blizu omejitve, razen, če je šla eksponentno gor in je strmo prebila 'strop omejitve', da ni niti zapisalo. imate nastavljen kak alert, če vam zabriše elektriko ven in pokličete soseda, da vam gre re-Connect naredit, če niste na objektu?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mRhcPf ()
FoxKnox ::
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/merv...
Kaj pa naj ? Prižgejo cestno razsvetljavo, da bo poraba ? Na lep dan nihče ne rabi ekstra energije in ne morejo niti prodat viškov. Ponoči se rabi energija, ampak takrat pa ni SE proizvodnje, takrat laufajo toplarne na kolm na polno. Poleti bo malo lažje, če bo vroče, bodo klime na polno laufale.
Če pa vročine ne bo , bo pa štala. Takrat se bo pokazala vsa beda EU sončne elektrifikacije.
Še enkrat, ker vidim, da si bolj počasen. Tudi danes ko je bilo sonce in ne strašno hladno, so elektriko uvažali, tudi ob 13h. Čeprav je bilo sonce in ne mrzlo. Moram še enkrat napisat?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
ja, ja... kako je možno, da so naši porabniki dodajali produkciji elektrike iz sončne elektrarne? smo poleg s-t klobasarij iznašli negirane porabnike elektrike? juhej :-) kdo še rabi fuzijo, vso fiziko proč vrzite, Einstein in Hawking se besno vrtita od favšije! danes se mi je zdelo, da so se črvine formirale vpričo mene, saj veste, tiste lijakaste tvorbe, ki transcendetirajo čas-prostor... hehehe
Zgodovina sprememb…
Kebo ::
... Ene ure letos nismo bili samozadostni...
Bučke, Slovenija skoraj vsak dan v jutranji in večerni konici, ko je draga elektrika izvaža, ponoči in sredi dneva pa uvaža.
b3D_950 ::
Poland's grid operator, PSE, yesterday declared an official threat to the security of electricity supplies for only the second time in history. The reason was an oversupply of renewable energy in the system, with PSE ordering solar and wind facilities to be disconnected temporarily.
https://notesfrompoland.com/2023/04/24/...
too much kolm.
https://notesfrompoland.com/2023/04/24/...
too much kolm.
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: b3D_950 ()
dussan ::
je še komu danes ven vrglo? gledam zdaj statistiko, je vrglo elektriko ven, sončna ni več delovala od 13:45,... gledam krivuljo in je bil izvoz 7% VIŠJI kot sama produkcija, kako je to sploh mogoče? ni bilo blizu omejitve, razen, če je šla eksponentno gor in je strmo prebila 'strop omejitve', da ni niti zapisalo. imate nastavljen kak alert, če vam zabriše elektriko ven in pokličete soseda, da vam gre re-Connect naredit, če niste na objektu?
Meni sicer ni vrglo ven, je bil pa dan "zanimiv", omejitev imam na 11,2 kW in danes je inverter kar nekajkrat moral omejiti moč. Občasno pa ta omejitev pobegne...
Na SolarEdge aplikaciji se to nikjer ne vidi..
Mi pa, odkar imam omejitev na rasmerniku, ki je enaka soglasju, še ni vrglo ven...
Problem se pojavi pri tistih, ki imajo naivno moč celic malenkost manjšo od soglasja. Če ne nastavijo omejitve, kar naj ne bi bilo potrebno, bo števec metal ven. Ker v primeru 9 kW celic in 9 kW soglasja, lahko razsmernik tudi par minut oddaja do 9,5 kW v omrežje. 3 do 4 minute, kar je preveč za števec in vrže ven. V dnevih kot so trenutni, z veliko sonca in oblaki vmes. Zato je treba razsmernik vseeno omejiti.
Da ne govorimo o energy metrih. Če želite zaradi lastne porabe večjo proizvodnjo kot je na papirjih. Tam se redno dogaja metanje števca ven.
Da ne govorimo o energy metrih. Če želite zaradi lastne porabe večjo proizvodnjo kot je na papirjih. Tam se redno dogaja metanje števca ven.
si lahko tisti, ki ste pri geni sonce, sami nastavite alerte, da vam jih potiska na app/email?
kako je z vlogami na ekoskladu zdaj? menda vseh prejetih vlog imajo nekih 10k, a na 4.3. jih je polovica ali več?
wtf? a to se spet norčujejo iz nas?
kako je z vlogami na ekoskladu zdaj? menda vseh prejetih vlog imajo nekih 10k, a na 4.3. jih je polovica ali več?
wtf? a to se spet norčujejo iz nas?
Zgodovina sprememb…
se je vezana na net preko wifi za javljanje stanja preko cloud se api; če zaradi odklopa elektrike wifi in se ugasneta, ni pošiljanja podatkov... zato se lahko po X časa potisne notifikacijo preko app, pošlje email... seveda lahko sam razviješ namenski 'ping probe', samo ni tako profi.
DamijanD ::
Če si doma, itak opaziš, da ni elektrike. Če te pa ni, pa tako ali tako ne moreš nič naredit.
Drugače bi jaz (pri sebi) to rešil preko HA, če bi hotel.
Drugače bi jaz (pri sebi) to rešil preko HA, če bi hotel.
ja, ne vem, kako je pri vas, jaz pa bi rekel kakšni sosedi ali sosedu ali pa bi namenoma šel na objekt, če bi bil dovolj blizu, ker nismo ves čas tam, zato tudi ne morem gledati HA, lahko bi sicer dostopal, če bi odprl port pa še to bilo on-demand...
asinhrono obvestilo v smislu push notifikacije na mobilni telefon se mi zdi zmaga, blizu tega je tudi email message,kar bi lahko celo poslalo in komu iz soseščine, ki mu ni vseeno.
takšne alerte SolarEdge podpira, kolikor sem videl v dokumentaciji, le operaterju se ne ljubi tega nastavljati, mi kot lastniki pa nimamo odobrene te vloge za kreiranje - sem pa jim poslal zahtevo za po praznikih, bomo videl, kaj porečejo in potem dalje urejam. zato tudi moje izhodiščno vprašanje!
res nisem pa pričakoval, da bomo tu zdaj razvijali nekakšne teorije in iskali tehnične rešitve, ker nimamo enakih bivanjskih navad.
in seveda bi šel vklopit takoj in ne šele po šestih urah, da je šla soseda, če bi bil na objektu :-)
asinhrono obvestilo v smislu push notifikacije na mobilni telefon se mi zdi zmaga, blizu tega je tudi email message,kar bi lahko celo poslalo in komu iz soseščine, ki mu ni vseeno.
takšne alerte SolarEdge podpira, kolikor sem videl v dokumentaciji, le operaterju se ne ljubi tega nastavljati, mi kot lastniki pa nimamo odobrene te vloge za kreiranje - sem pa jim poslal zahtevo za po praznikih, bomo videl, kaj porečejo in potem dalje urejam. zato tudi moje izhodiščno vprašanje!
res nisem pa pričakoval, da bomo tu zdaj razvijali nekakšne teorije in iskali tehnične rešitve, ker nimamo enakih bivanjskih navad.
in seveda bi šel vklopit takoj in ne šele po šestih urah, da je šla soseda, če bi bil na objektu :-)
Zgodovina sprememb…
A tudi, če imaš Admin dostop na SE, se ne da nastaviti obvestil?
Drugače, če imaš HA, se da urediti obveščanje preko Telegrama. Problem je samo, če nimaš neta in HA na UPSu potem, ne bo do časa mogel poslati obvestila...
Drugače, če imaš HA, se da urediti obveščanje preko Telegrama. Problem je samo, če nimaš neta in HA na UPSu potem, ne bo do časa mogel poslati obvestila...
ne, jaz nimam tistih možnosti na voljo, ki bi jih pričakoval, zato sprašujem :-)
meni je bolj všeč ideja zunanje in napajalno neodvisne sonde, ki pushne notifikacijo, če se karkoli opazovanega ne da več dostopati ali prejemati podatkov - makar' vpn povezava na objekt... sem si sicer naredil neko ogrodje in validatorje, dela, samo še je potrebno spedenati in diployati kot mobile app. nabavljanje ups ipd. se sliši smiselno in fensi, morda kdaj uredimo, ko nabavimo tudi tisti nas-sinology ali kaj je že.
morda bi lahko tudi nastavil v shelly cloud avtomatizacijah, če bi bil kakšen device disconnected event (pogoji so samo on/off, ne pa tudi disconnected - če bo kdo kaj raziskoval in me dopolnil - menda je device unavailable!)...
to se je zgodilo prvič (za zadnjič še ne vem) in smo bili presenečeni, da nismo pravočasno opazili, drugega ni, kot to, smo nekaj kWh zapravili in kakšen hec z odtajanji...
meni je bolj všeč ideja zunanje in napajalno neodvisne sonde, ki pushne notifikacijo, če se karkoli opazovanega ne da več dostopati ali prejemati podatkov - makar' vpn povezava na objekt... sem si sicer naredil neko ogrodje in validatorje, dela, samo še je potrebno spedenati in diployati kot mobile app. nabavljanje ups ipd. se sliši smiselno in fensi, morda kdaj uredimo, ko nabavimo tudi tisti nas-sinology ali kaj je že.
morda bi lahko tudi nastavil v shelly cloud avtomatizacijah, če bi bil kakšen device disconnected event (pogoji so samo on/off, ne pa tudi disconnected - če bo kdo kaj raziskoval in me dopolnil - menda je device unavailable!)...
to se je zgodilo prvič (za zadnjič še ne vem) in smo bili presenečeni, da nismo pravočasno opazili, drugega ni, kot to, smo nekaj kWh zapravili in kakšen hec z odtajanji...
Zgodovina sprememb…
ni, ker imam tak pogled tudi jaz, če kliknem alerts, jih lahko samo vidim, če so kateri od definiranih bili proženi (sneg, pretrgan niz), ne morem pa definirati novih. nič, ne bomo več slepomišili in se skrivali na forumu pred stalkerji: tole poglej.
chatGpt pravi, da imajo shelly cloud+app avtomatizacije 'Device unavailable trigger' ampak jaz ne najdem. je našel kdo drug? ne mislim HA
chatGpt pravi, da imajo shelly cloud+app avtomatizacije 'Device unavailable trigger' ampak jaz ne najdem. je našel kdo drug? ne mislim HA
Zgodovina sprememb…
Daniel ::
A se je še komu Solaredge razsmernik kar tako malo za veselje danes odločil, da bo spodnji ventilator poganjal na 100%? Očitno je bila neka posodobitev, ker po novem imam dostop do Modbus TCP preko WiFi, kar prej ni delovalo, ampak sedaj ta zunanji ventilator leti na 100% konstantno.
Drugi nimamo pojma. Ker je razmernik nekje na podstrehi in zadnjič sem ga videl in slišal pred skoraj letom dni, ko smo ga zmontirali.
Btw. kakšen push pa naj bi poslal Solaredge? Da njihov server sere kar naprej?
Da ti je povezava crknila?
Da wifi ne lovi?
Kako za vraga pa naj solaredge ve, da je ravno štroma zmanjkalo?
Da wifi ne lovi?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
solaredge ti pušne notifikacijo na email ali telefon, če iz kateregakoli razloga inverter ne javi stanja pravočasno za osnovo 'No site communication' alertov, pač malo poglejte dokumentacijo. lahko je zaradi napačne konfiguracije wifi, lahko zaradi ugasnjenega wifi routerja (namensko ali zaradi odklopa elektrike!), ni pomembno, nobeno stanje pač ni bilo javljeno X minut, ki je pričakovano pri pogojih delovanja.
zakaj bi moral vedeti, kaj DEJANSKO je narobe - pač ni bilo javljenega nobenega stanja zadnjih X minut, saj piše v dokumentaciji na povezavi, katere kategorije alertov in za katere uporabniške vloge so omogočeni, izgleda, je odveč, da sem dodal povezavo? samo vprašanje, če bo geni to skonfiguriral za nas, če ne bo, bom pač uporabil svojo sw rešitev.
to, zakaj dejansko je izpad javljanih podatkov, je pa moja stvar, da reagiram (konfiguriram wifi, vklopim router, stisnem gumb na omarici, eno ali več stvari, da se ne bo kdo izjemen spet spotikal glede podrobnosti), če je v moji moči. in je.
zakaj bi moral vedeti, kaj DEJANSKO je narobe - pač ni bilo javljenega nobenega stanja zadnjih X minut, saj piše v dokumentaciji na povezavi, katere kategorije alertov in za katere uporabniške vloge so omogočeni, izgleda, je odveč, da sem dodal povezavo? samo vprašanje, če bo geni to skonfiguriral za nas, če ne bo, bom pač uporabil svojo sw rešitev.
to, zakaj dejansko je izpad javljanih podatkov, je pa moja stvar, da reagiram (konfiguriram wifi, vklopim router, stisnem gumb na omarici, eno ali več stvari, da se ne bo kdo izjemen spet spotikal glede podrobnosti), če je v moji moči. in je.
Drugi nimamo pojma. Ker je razmernik nekje na podstrehi in zadnjič sem ga videl in slišal pred skoraj letom dni, ko smo ga zmontirali.
Da wifi ne lovi?
Hja, doslej se je ta spodnji ventilator ponavadi zagnal tam 1x na dan večinoma zjutraj, zdaj ga pa kar goni in goni na polno. Bom malo povprašal monterje če so kaj urejali, ker firmware je druge verzije kot je bil prej.
Kaj pa imaš za eno verzijo (jaz neke posodobitve nisem opazil, ne vem pa ali se to avtomatsko posodablja ali ne...)
Drugače sem samo opazil, da je bila monitoring stran malo posodobljena - so bila neka obvestila ravno v zvezi z obvestili
Drugače sem samo opazil, da je bila monitoring stran malo posodobljena - so bila neka obvestila ravno v zvezi z obvestili
PrimoZ_ ::
maksimumi po mesecih:
- junij 86,0 kWh
- julij 83,4 kWh
- avgust 77,3 kWh
- september 70,1 kWh
- oktober 49,2 kWh
- november 36,1 kWh
- december 22,3 kWh
- januar 35,0 kWh
- februar 40,3 kWh
- marec 68,2 kWh
- april 81,0 kWh
proizvodnja po mesecih:
- junij 2,08 MWh
- julij 2,13 MWh
- avgust 1,74 MWh
- september 1,11 MWh
- oktober 901 kWh
- november 391 kWh
- december 242 kWh
- januar 334 kWh
- februar 751 kWh
- marec 955 kWh
- april 1,39 MWh
April je po prvem tednu ko je bilo kar 433kWh, malo popustil ampak pod črto vseeno lep izplen. Presenetil me je tudi maksimalni dnevni izplen, ki je praktično na nivoju poletnih mesecev in ubistvu precej presega avgust.
Počakamo še maj, potem pa imam celo leto, ampak že sedaj presegam izračune teh solarnih kalkulatorjev in kolikor so obljubljali monterji.
- junij 86,0 kWh
- julij 83,4 kWh
- avgust 77,3 kWh
- september 70,1 kWh
- oktober 49,2 kWh
- november 36,1 kWh
- december 22,3 kWh
- januar 35,0 kWh
- februar 40,3 kWh
- marec 68,2 kWh
- april 81,0 kWh
proizvodnja po mesecih:
- junij 2,08 MWh
- julij 2,13 MWh
- avgust 1,74 MWh
- september 1,11 MWh
- oktober 901 kWh
- november 391 kWh
- december 242 kWh
- januar 334 kWh
- februar 751 kWh
- marec 955 kWh
- april 1,39 MWh
April je po prvem tednu ko je bilo kar 433kWh, malo popustil ampak pod črto vseeno lep izplen. Presenetil me je tudi maksimalni dnevni izplen, ki je praktično na nivoju poletnih mesecev in ubistvu precej presega avgust.
Počakamo še maj, potem pa imam celo leto, ampak že sedaj presegam izračune teh solarnih kalkulatorjev in kolikor so obljubljali monterji.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrimoZ_ ()
To, da zaradi elektrarne meče elektriko ven je potem res en velik minus za elektrarne.
nam je vrglo sicer samo enkrat do sedaj, prav pred prazniki (!) nedavno, problem je v tem, da nismo ves čas na tistem naslovu, težava je predvsem za robo v zamrzovalniku (ali pa če tč ne bi grela, recimo). če bom dobil alert po mailu/telefonu (ali od SolarEdge ali pa drugače), bom rekel sosedom, naj grejo pač vklopit, v zahvalo pa kakšno stekleničko vina vsakih nekaj mesecev. recimo, če se na vpn poskusim povezati, sicervidim, samo se moram spomniti, da preverim, notifikacija pa bo avtomatska, itak. danes app nekaj ne delav redu?
krucymucy ::
danes app nekaj ne delav redu?
Ne vem, jaz sem router premikal danes, tako da imam samo za zadnji dve uri podatek, prej pa kot da cel dan ni bilo nic.
Verjetno se bo osvezilo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: krucymucy ()
Kaj pa imaš za eno verzijo (jaz neke posodobitve nisem opazil, ne vem pa ali se to avtomatsko posodablja ali ne...)
4.17.615. Prej pa, če se prav spomnim je bila 4.16.*
Torej se v ozadju očitno zadeve vseeno posodabljajo. Mi je pa zanimivo, ker sem en čas nazaj pisal na Solaredge pomoč okrog dostopa do Modbus registrov preko Wifi in mi je takrat njihov predstavnik (verjetno za Slovenijo, ker je Slovenec) zatrdil, da tega nikoli niso omogočali in, da to ne dela.
No, sedaj s posodobitvijo očitno dela, ampak ta ventilator je res nadležen. Možno sicer, če bi notranji ventilator odpovedal, da bi tale šel na 100% ampak malce dvomim, ker še ni 1 leto star razsmernik. Moram počakati na delavnik, da malo pokličem naokrog. V meniju sedaj tudi ne najdem diagnostike za ventilator, čeprav se mi zdi, da sem jo enkrat v preteklosti videl, druge napake okrog tega pa razsmernik ne javlja.
KTr1sk ::
Napaka 119...ne dela nič...je kdo imel to težavo?
2 tedna ne dela elektrarna in zakaj je tako dolgi postopek za popravilo?
Baje morajo pisati Support@solaredge.com ,da odobrijo popravilo in šele potem pridejo popravit.
2 tedna ne dela elektrarna in zakaj je tako dolgi postopek za popravilo?
Baje morajo pisati Support@solaredge.com ,da odobrijo popravilo in šele potem pridejo popravit.
i5-14500k,32gb ddr5,6700xt,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q
MadMax ::
Dvomim da je to posledica 119-init napake. Jaz jih imam vedno vsaj 3 prisotne (po enem mesecu se zbriše), pa kolega tudi.
Kaj ti pa pod "Alerts" pokaže?
Pa daj za štos še "kmečki" reset naredi: stikalce na 0, varovalke na AC dol, pa če imaš varovalke na DC še tiste ven (po izklopu AC počakaj kakih 5 minut preden DC ven vržeš; če nimaš DC varovalk, izštekaj en kabel). Počakaj četrt ure in v obratnem zaporedju nazaj (DC, AC, stikalce na 1). Čez kakih 10+ minut preveri delovanje (razsmernik se zna dolgo "pobirat", ni ravno v minuti-dveh polno operativen).
Pri tem postopku ne bodi preveč neučakan, saj se nikamor ne mudi...
Kaj ti pa pod "Alerts" pokaže?
Pa daj za štos še "kmečki" reset naredi: stikalce na 0, varovalke na AC dol, pa če imaš varovalke na DC še tiste ven (po izklopu AC počakaj kakih 5 minut preden DC ven vržeš; če nimaš DC varovalk, izštekaj en kabel). Počakaj četrt ure in v obratnem zaporedju nazaj (DC, AC, stikalce na 1). Čez kakih 10+ minut preveri delovanje (razsmernik se zna dolgo "pobirat", ni ravno v minuti-dveh polno operativen).
Pri tem postopku ne bodi preveč neučakan, saj se nikamor ne mudi...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MadMax ()
KTr1sk ::
Vse sem že probaval ugašat ipd in nič ni bilo drugače :(. Je pa na začetku utripala zelena lučka, rdeča, modra je pa gorela. Zdaj pa modra gori in zelena utripa...rdeče lučke ni...
i5-14500k,32gb ddr5,6700xt,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q
MadMax ::
Če se ne motim je modra wifi, rdeča napaka.
Zelena pa sveti me delom (čez dan), požmiguje v pripravljenosti (ponoči), izmenično utripanje (enak čas sveti/ne sveti) pa sem videl samo enkrat (ne pri meni) ko je bilo vse že postavljeno, vsa stikala na 1, ni pa še bilo uradno zagnano (ni proizvajala).
Sem pravkar še 119 preveril, zabeleženih imam 5 v aprilu, kolega pa eno, pa vse dela.
Očitno res ne bo šlo brez instalaterja. Tista z odobritvami proizajalca je malce hecna...
Je pa načeloma menda tako, da kar ima namen crknit, crkne v prvem letu. Res pa so to ponavadi odpovedi optimizatorjev, meni je en crknil po manj kot mesecu, menjavo sem čakal pa skoraj 2... Ampak vmes je delalo, samo malce manj izplena.
Zelena pa sveti me delom (čez dan), požmiguje v pripravljenosti (ponoči), izmenično utripanje (enak čas sveti/ne sveti) pa sem videl samo enkrat (ne pri meni) ko je bilo vse že postavljeno, vsa stikala na 1, ni pa še bilo uradno zagnano (ni proizvajala).
Sem pravkar še 119 preveril, zabeleženih imam 5 v aprilu, kolega pa eno, pa vse dela.
Očitno res ne bo šlo brez instalaterja. Tista z odobritvami proizajalca je malce hecna...
Je pa načeloma menda tako, da kar ima namen crknit, crkne v prvem letu. Res pa so to ponavadi odpovedi optimizatorjev, meni je en crknil po manj kot mesecu, menjavo sem čakal pa skoraj 2... Ampak vmes je delalo, samo malce manj izplena.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MadMax ()
Jaz mislim, da se inverter ne posodablja avtomatsko. Da se ga pa posodobit preko monitoring strani (zavihek Admin)
inventory vrne cpu verzijo 4.17.46, metre za porabo, izvoz, uvoz, in samo-porabo. inverter#/data pa 7 dnevno 3f (L1-L3: ac napetost, tok, frekvenco, tok-navidezen, aktiven, reaktiven ter cosPhi)?