» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
239 / 358
»»

Matevz96 ::

FoxKnox je izjavil:

Bravo, čestitam vsem sončničarjem, krasno in bogato leto. Ampak uspeh investicije se računa na daljši rok.Po ene desetih letih se bo pokazalo kje ste in kam gre energetska politika. Kdo pa ve kaj nas čaka v prihodnosti? Zastonj samooskrba ZAGOTOVO NE. Prihajajo pa novi stroški in investicije (hranilniki, davki, posebna cena za nepredviden odjem iz omrežja ? ) to pa je zagotovo. Stay tuned.

Sončnica je v obratovanju dobro leto in glede na trenutne cene elektrike bo doba odplačevanja nekje 5-6 let. Torej čez 5 let bom z investicijo na 0, čez 10 let pa bo že nekaj donosa ;) Kaj se takrat zgodi pa res ne more nihče napovedati. V najslabšem primeru jo odklopim pa sem še vedno na boljšem kot da je ne bi imel :D
#hooldthedoor

TheBlueOne ::

Matevz96 je izjavil:

Sončnica je v obratovanju dobro leto in glede na trenutne cene elektrike bo doba odplačevanja nekje 5-6 let. Torej čez 5 let bom z investicijo na 0, čez 10 let pa bo že nekaj donosa ;) Kaj se takrat zgodi pa res ne more nihče napovedati. V najslabšem primeru jo odklopim pa sem še vedno na boljšem kot da je ne bi imel :D

Ne vem, ce racunas prav. Kaj dejansko predvidevas, da se cene enrgije v 5-6let ne bodo umirile? Imas baterije? Ce nimas si morda zasledil kako je tam, kjer je ogromno solark na strehah? Si racunal take rizike? Imas na vse garancijo za cez palec sedem let? Si racunal, da ti kaj razbije kaksen panel?

Daniel ::

Zavarovanje?

PrimoZ_ ::

TheBlueOne je izjavil:

Matevz96 je izjavil:

Ne vem, ce racunas prav. Kaj dejansko predvidevas, da se cene enrgije v 5-6let ne bodo umirile? Imas baterije? Ce nimas si morda zasledil kako je tam, kjer je ogromno solark na strehah? Si racunal take rizike? Imas na vse garancijo za cez palec sedem let? Si racunal, da ti kaj razbije kaksen panel?

Preveč kompliciraš.
Paneli majo garancije 20+ let. Sam panel je poceni, konkretno nazadnje letos spomladi sem jaz dal 150€/kos.
Razsmernik ima 12 let garancije, stane pa ~2300€ Za par stotakov lahko dokupiš še nekaj let garancije.

Moj ROI za SE je bil 9 let z vključenim stroškom postavitve + zavarovanja za SE.

ROI se bo še izboljšal sedaj ko je šla cena elektrike gor, močno dvomim da bomo v naslednjih letih videli padec na cene iz pred leta. Trenutno je SE predimenzionirana. Ko bom začel polnit doma še EV bo ROI še boljši.

Tako, ali je bilo upostevano tudi zavarovanje? In vse kar moras poceti, ce je zavarovano? Glej:

https://www.generali.si/documents/18031...

Recimo meni zanimivo kdaj ne placa:

če zavarovanec ne:
o opravlja rednega vzdrževanja, revizije in periodičnih
pregledov v smislu tehničnih predpisov in navodil za
obratovanje in vzdrževanje elektrarne
o upošteva pisnih navodil za obratovanje, vzdrževanje in revizij,
ki jih predpišejo proizvajalci

Koliko to stane, koliko tega je predpisanega itn?

phnj90 ::

Naval na sončnice je že letos izjemno velik zaradi cen elektrike in obdelujejo tiste vloge za subvencije, da bo prej nova ledena doba, drugo leto zna biti naval še večji, ker nameravajo zaostriti pogoje s koncem leta. Kolikor se pa spomnim nekih EU zelenih OVE planov, se zna zgoditi še marsikaj glede na stanje omrežja, nekako dvomim, da bi se stvar zasukala zelo slabo, če pa vendarle se, to (žal!) še vedno ne bo naša najslabša investicija, pričakujemo sicer (niti ne) malenkost krajše obdobje za doseg praga rentabilnosti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: phnj90 ()

fikus_ ::

SLO manjka še okrog 1% OVE, da doseže 25% obljubo, letos plačali Slovakom okrog 2 milijona za njihov presežek OVE. Tako da bodo sončnice še aktualne in država jih bo subvencionirala.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

PrimoZ_ je izjavil:

Preveč kompliciraš.
Paneli majo garancije 20+ let. Sam panel je poceni, konkretno nazadnje letos spomladi sem jaz dal 150€/kos.
Razsmernik ima 12 let garancije, stane pa ~2300€ Za par stotakov lahko dokupiš še nekaj let garancije.

Moj ROI za SE je bil 9 let z vključenim stroškom postavitve + zavarovanja za SE.

ROI se bo še izboljšal sedaj ko je šla cena elektrike gor, močno dvomim da bomo v naslednjih letih videli padec na cene iz pred leta. Trenutno je SE predimenzionirana. Ko bom začel polnit doma še EV bo ROI še boljši.

Jaz pa si mislim, da bo nekje v sredini 2023 kar velika razlika od danes, ce ne cel planet znori.

Bi me pa zanimalo koliko stane zavarovanje za ca. 15kW peak elektrarno? Koliko stanejo predpisani servisi in ogledi katere predvideva proizvajalec in so pogoj za veljavnost zavarovanja?

Lahko iščeš dlako v jajcu in probleme. Lahko pa jo daš na streho in žanješ benefite.

Pač net metering je bila TOP opcija za lastnike SE, zdej če so v AT pogoji da rabiš baterijo pol pač smola.
Pri trenutnih cenah SE je sam najverjetneje ne bi šel postavljat, ampak leto nazaj ko so bile cene normalne in ni bilo težav s subvencijami je pa bila pa SE odlična opcija za marsikatero hišo.

Utk ::

Bi me pa zanimalo koliko stane zavarovanje za ca. 15kW peak elektrarno?

To pride zraven zavarovanja hiše. Nekaj malega doplačaš. Če je za celo hišo 400-500 evrov, pač ne more bit za elektrarno za 10 jurjev ne vem kolk.

Koliko stanejo predpisani servisi in ogledi katere predvideva proizvajalec in so pogoj za veljavnost zavarovanja?

"Predvideva" jih monter, ne pa "proizvajalec". To je pa odvisno od njega. Monterji imajo aplikacijo, ki jim vrže alarm, če je kaj narobe. SolarEdge zna recimo kontaktrirat tvojega monterja in mu rečt, da je razsmernik za zamenjat preden stranka karkoli opazi.

Lahko iščeš dlako v jajcu in probleme. Lahko pa jo daš na streho in žanješ benefite.

Točno tako. Za usranega crapy rabljenega passata ljudje vržejo 20 jurjev kar tako in nimajo pojma kolk jih bo stal v resnici dolgoročno, za elektrarno za 10 jurčkov, ki bo delala 30 let, pa komplicirajo u božu mater...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

O kakšnih pregledih govoriš - fizičnih leta 2022? Vse nepravilnosti se ugotavljajo na daljavo - ni potrebno ugibati prav veliko, ko proizvodnja na kakšnem panelu odstopa navzdol. Ker avtomatski poročil ni problem skonfigurirati, domnevam da imajo to že narejeno large-scale, sploh, če ti dajo garancijo in plačuješ zavarovanje pri njih. Že meni izpiše alerte, če je kak panel malo bolj dolgo pod snegom/meglo.

Eni pa imate fino dec22 produkcijo, mi samo 97 kWh.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: phnj90 ()

Če crkne inverter, je garancija, če crkne, panel je garancija.
Če SE zgori v sklopu hišnega požara je zavarovanje, če jo odpihne vter je zavarovanje, če jo razbije toča je zavarovanje, če jo rukne strela je zavarovanje.

Stalo mislim da me je 70€ za eno leto, ne vem točno ker sem malo spreminjal polico.

Spraševal sem tudi kako je če bi zagori SE in ti to požge hišo. Krije zavarovanje, kot če ti pogori hiša zaradi napake na električnih inštalacijah. Pri obojem je pogoj da je bilo izvedeno s strani strokovno usposobljene osebe in da imaš papirje.

Vedno lahko vlečeš na plan absurdne primere, kaj če ti pogori hiša zaradi na aliexpress kupljenega polnilca za telefon, ki se je čez noč vžgal ko si spal in polnil telefon ? A te v tem primeru skrbi da ti zavarovalnica ne bo krila škode za hišo ?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: PrimoZ_ ()

l0g1t3ch ::

Ravno zavarovanje je tista točka kjer je potencialna razlika med tem ali ti vse skupaj naredi neka firma in na koncu dobiš papir, ali pa si samograditelj ala feryz.
Sicer je tudi njemu na koncu vse skupaj povezal električar, ki recimo da je pooblaščen za te stvari in bi pač moral on dati nek papir da je vse skupaj pravilno/varno/po standardih zvezano.

TheBlueOne je izjavil:

PrimoZ_ je izjavil:

Jaz pa si mislim, da bo nekje v sredini 2023 kar velika razlika od danes, ce ne cel planet znori.

Grem stavit da elektrika ne bo nič cenejša čez 7 mesecev.
Ne vidim enega razloga da bi se pocenila.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: panja003 ()

Likalnik ::

Glede rednega servisa ni nič v planu...vsaj, če so ti delali Sonce Energija....mislim, da prvih 4 leta ni nič...potem pa po potrebi pregledi.

glede zavarovanja, imam v sklopu hiše zavarovano tako TČ kot SE...plačujem pa dobrih 500€ na leto celotno zavarovanje v katerega je vključen tudi potres...sama SE in TČ pa mislim, da oboje skupaj ni bilo 100€ na leto

telexdell ::

SambaShare je izjavil:

Iz riti potegnjene številke. Taka soglasja bojo zdaj talali, kjer klasičnega ne dobiš več. Kar pomeni da je nazivne proizvodnje že na meji trafo postaje. Torej ti bo v času max proizvodnje dajala praktično nič.

Elektro se financira od pobrane omrežnine- prenosa elektrike iz enega konca na drugi konec. Če bo proizvodnja SE ob špicah praktično nič bodo tudi energetiki zaslužili praktično nič. Kje pa bodo potem vzeli za bajne plače, nagrade za uspešnost, bonitete...? Joh bomo vsako leto dokapitalizirali s kakšno milijardo, da bo za nagrade?
Sedaj določijo moč SE na toliko kot je moč inverterja ali da omejijo, koliko lahko največ oddaja v omrežje. To seštejejo in dobijo, priključno moč na trafo. Vse SE na eni TP pa nimajo enake lege, nakloni streh so drugačni, lastna raba v hišah se spreminja, nekaj porabijo sosedje in ne pride do trafa, nekatere so osenčene zaradi oblakov druge ne... Zaradi tega je dejanska moč na trafu lahko precej nižja od izračunane. Ko se bo lahko moč SE regulirala bodo lahko vse SE dajale od sebe tudi več od sedaj dovoljene moči, če to ne bo povzročalo težav v omrežju. Tako dejanska moč vseh SE na neki TP ne bo praktično nič ampak največja, kot je v nekem trenutku možno.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Na prvo žogo bi rekel da so lokalne TP odlična lokacija za baterijske hranilnike, ki bi popivnali špice proizvodnje in porabe. Kak MWh baterij bi bil že dober buffer in po mojem mnenju boljše manj malo večjih hranilnikov kot da ima vsak doma 10kWh celic.

1Mwh sploh ni neka posebna količina to je ~12 do 15 baterisjkih sklopov današnjih EV. Samo ena VW tovarna naj bi v letošnjem letu naredila 330k električnih avtov (baterijskih sklopov)

fikus_ ::

Odlična poslovna ideja, lastniki SE združite se in postavite baterijske hranilnike.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

feryz ::

l0g1t3ch je izjavil:

Ravno zavarovanje je tista točka kjer je potencialna razlika med tem ali ti vse skupaj naredi neka firma in na koncu dobiš papir, ali pa si samograditelj ala feryz.
Sicer je tudi njemu na koncu vse skupaj povezal električar, ki recimo da je pooblaščen za te stvari in bi pač moral on dati nek papir da je vse skupaj pravilno/varno/po standardih zvezano.
Feryz ima točno take papirje, kot jih imate vsi ostali. Drugače elektro ne bi priklopil.
Edino spisal sem jih sam. Požegnal pa, jasno, štromar.

BigWhale ::

Ostanite na nivoju.

lejko0 ::

Kar nekaj zanimivih tičev v tej temi. Eni so prepričani, da je potrebeno streho slikat z dronom, da bi lahko postavil panele.

V resnici pa je tako, da so cene SE en velik opurnitetni nateg s strani podjetji, ki to ponujajo.

Pridobitev soglasja zahteva naslednje "skille":
-prepis podatkov iz računa za elektriko na enotno vlogo
-kreiranje računa na SolarEdge Designer in drag&drop v panelov na vašo streho
-vpogled v ZK - dokaz, da ste lastnik nepremičnine
-izris simbolne sheme priključitve
-pošiljanje emaila na elektro

Postavitev elektratrne v lastni režiji je v enakem rangu. Kdor je bil 2x v življenju na strehi in v roki držal bormašino, najbrž ne bo imel težav. Še najem dvigala za en dan pa elektrarna stoji. Pokličite elektičarja, da zveže in ste zmagali...

Če je vse to vredno v povprečju cca 4-6k oz. 40+% končnega račun, pa presodite sami. Papirji kot pravi feryz so na koncu enaki, ker jih ima čez elektro in ne vaš zastopnik.

Sicer pa vse pove že to, da se s postavljanjem SE danes ukvarja že vsak drugi krovec. Niso ravno ZF...

mertseger ::

fikus_ je izjavil:

SLO manjka še okrog 1% OVE, da doseže 25% obljubo, letos plačali Slovakom okrog 2 milijona za njihov presežek OVE. Tako da bodo sončnice še aktualne in država jih bo subvencionirala.

Ta procent bi že dosegli če ne bu ustavili izgradnjo HE Mokrice pa srednje Save.

mertseger ::

mertseger je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Ta procent bi že dosegli če ne bu ustavili izgradnjo HE Mokrice pa srednje Save. Za tistih 465 GWh elektrike ki so jo morali od Čehov "kupit" bi morali pa postavit še enkrat toliko sončnih kot jih imamo. Malenkost manj so proizvedle vse sončne elektrarne v letu 2021.

Če zmoreš, znaš, želiš sam strokovno postaviti, ni problema, si zaslužiš prihranek.

Tule pa en že znan članek o zavarovanjih, ker je bila nedavno tema.

lejko0 je izjavil:

Kar nekaj zanimivih tičev v tej temi. Eni so prepričani, da je potrebeno streho slikat z dronom, da bi lahko postavil panele.

V resnici pa je tako, da so cene SE en velik opurnitetni nateg s strani podjetji, ki to ponujajo.

Pridobitev soglasja zahteva naslednje "skille":
-prepis podatkov iz računa za elektriko na enotno vlogo
-kreiranje računa na SolarEdge Designer in drag&drop v panelov na vašo streho
-vpogled v ZK - dokaz, da ste lastnik nepremičnine
-izris simbolne sheme priključitve
-pošiljanje emaila na elektro

Postavitev elektratrne v lastni režiji je v enakem rangu. Kdor je bil 2x v življenju na strehi in v roki držal bormašino, najbrž ne bo imel težav. Še najem dvigala za en dan pa elektrarna stoji. Pokličite elektičarja, da zveže in ste zmagali...

Če je vse to vredno v povprečju cca 4-6k oz. 40+% končnega račun, pa presodite sami. Papirji kot pravi feryz so na koncu enaki, ker jih ima čez elektro in ne vaš zastopnik.

Sicer pa vse pove že to, da se s postavljanjem SE danes ukvarja že vsak drugi krovec. Niso ravno ZF...

tudi ti si eden izmed zanimivih bingelnov v tej temi...ampak naj dodam, da to kar ti opisuješ bi lahko rekli praktično za vsako stvar....menjava koles na avtomobili...zakaj bi vozil do vulkanizerja, če lahko sam (ključ 17 pa ja znaš v roki držat)....kopalnica, ne vidim težav pri polaganju ploščic...jaz sem jih sam pa nisem učen keramičar....pač vsako stvar se lahko posameznik nauči in si naredi in privarčuje.

je pa tu sedaj vprašanje kaj se ti splača...če si zaposlen lahko pelješ menjati gume do vulkanizerja, ker se ti bolj splača tisti čas delati v službi in zaslužiti parkrat ceno menjave pnevmatik kot pa, da se sam zajebavaš.

podobno je z elektrarno...če si nek težek kirurg kjer dobiš dobro plačane nadure se ti bolj splača elektrarno dati podjetju, da ti jo postavi, ker boš ti v službi v tem času zaslužil veliko več kot pa, če namesto tega skačeš po strehi.

pač vsak zase ve kaj se mu bolj izplača...skakati po strehi in sam narediti ali ta čas izkoristiti in zaslužiti dober denar ter skeširati elektrarno...kakorkoli obrneš,...na koncu moraš delati...ali to pomeni skakati po strehi ali pa biti v službi...če boš ležal na kavču se elektrarna ne bo postavla

V teh časih ti v eni sezoni prišpara elektrarna lahko tudi 2 jurja. Če sam zamudiš eno poletje, ker iščeš material, električarja, ki ti bo dal štempelj, itd., kar se hitro zgodi, da izgubiš tudi če daš delat firmi, si naredu 2 jurja minusa.

+1

Koliko pa je kirurgov na tem forumu, da kasirajo po 6 jurjev neto mesečno in se jim to ne splača. Kolikor je razlike pri eni trinajstki. Pa ne smejo nič jesti, nič piti, nič tankati ... tisti mesec.
Seveda zanemarimo, da mora kirurg za ta denar hoditi cel mesec v šiht, 13-tko pa počiš na streho v soboto do dveh. Ostalih 22 dni se vedno lahko kirurgiraš v bolnici.

driver_x ::

feryz je izjavil:

Koliko pa je kirurgov na tem forumu, da kasirajo po 6 jurjev neto mesečno in se jim to ne splača. Kolikor je razlike pri eni trinajstki. Pa ne smejo nič jesti, nič piti, nič tankati ... tisti mesec.
Seveda zanemarimo, da mora kirurg za ta denar hoditi cel mesec v šiht, 13-tko pa počiš na streho v soboto do dveh. Ostalih 22 dni se vedno lahko kirurgiraš v bolnici.

Čez vikend si pa še jadrnico sestaviš.

feryz je izjavil:

Ne pretiravaj s temi razlikami, no. Nima vsak casa se vozit cez pol evrope, da bi kupil inverter na neki shady kmetiji sredi nicesar. :> Kaj sele, da bi sam potem metal panele na streho in lovil majstre za priklop in se urejal vso dokumentacijo.

driver_x je izjavil:

Čez vikend si pa še jadrnico sestaviš.

Slovenci jih betonirajo. ;>

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BigWhale ()

BigWhale je izjavil:

Slovenci jih betonirajo. ;>

Samo da plava.

Ti dam prav. Tistim, ki imamo čas za take, hmmm, neumnosti?, pa na koncu ostane za eno zafiro.
Ampak hej, nič se ne splača narediti sam v življenju. Rajši vzameš puf in ti naredijo drugi. Lažje skoraj ne more biti.

Glej, eni imamo dve levi, kar se tega tiče. Mene ne spraviš na streho v nobenem primeru. Sploh pa pri naši strehi, kjer so se še profiji zamudili tri dni, rekoč, da če bi vedeli kaj jih čaka, bi zadevo odklonili ...

Če bi se hotel to it, bi najprej moral pustit redno službo. Potem se bi zaslužilo z marsičim, sigurno.

Potem bi jih moral povabiti na mojo.
Naklon 41 stopinj, celice pa razmetane kot od mulcev lego kocke. Zaradi ovir na strehi.
Verjetno bi naredili izgubo.

DamijanD ::

Mah saj je vsem jasno, da različni ljudlje sami naredijo/zmorejo različne stvari. Eni celo bajto sami postavijo, drugi pa direktno na ključ. Eni non stop sprašujejo, kako se pri avtu nekaj uredi, drugi imajo za to servis, eni sami doma avto pucajo, drugi ga vozijo v avtopralnice... Je pa res, da je trenutno verjetno pri SE razlika za vloženih nekaj ur / max par dni (in nekaj tveganja na strehi) ogromna. Dejstvo je tudi, da je zadevo lažje postavit, kot si povprečni laik misli. Ampak vsi niso za vse...

Jaz imam samo problem s štempljem na koncu. Ne predstavljam si kako bi lahko od nekoga zahteval, da mi da gor štempelj, on za to na nek način odgovarja, v resnici pa ni delal niti zaslužil. Ampak če nisi izkoriščevalski težak nikoli ne prideš do zafire, to mi je jasno.

deco16 ::

Kaj ti pomaga če si prihrannil z postavitvijo SE, če zafira zgubi toliko v enem letu :D

Zakaj bi sploh kdorkoli hotel imeti Zafiro? :>

Kaj sploh je Zafira?

driver_x je izjavil:

Kaj sploh je Zafira?

Mitični avto uporabnika feryz :)

shadow7 ::

SambaShare je izjavil:

Utk je izjavil:

Zdaj kdo bi si montiral to, ko veš da ti jo bojo omejili ravno ko dela največ?

Jaz, če bi zarad tega še zmeraj prišparal 1500 na leto namesto 1800. Več pa že dvomim, da bo razlike.

Iz riti potegnjene številke. Taka soglasja bojo zdaj talali, kjer klasičnega ne dobiš več. Kar pomeni da je nazivne proizvodnje že na meji trafo postaje. Torej ti bo v času max proizvodnje dajala praktično nič.

Takole izgledajo modelni pogoji pri trafoju, kjer dinamična oddaja ni možna:
2. Iz modela omrežja so se izključili vsi končni odjemalci in tudi vse pasivne reaktivni elementi
(kondenzatorske baterije in dušilke za regulacijo napetosti v omrežju)
3. V model omrežja so se vključili vsi proizvodni viri, kateri so že priključni oziroma vsi
proizvodni viri kateri imajo pravnomočno in dokončno soglasje za priključitev proizvodne
naprave, razen proizvodni naprav tipa P. Vsi proizvodni viri so v modelu obratovali s
delovni močmi, katere so določene v izdanem soglasju za priključitev.

Torej tvoja trditev, da bo v času max proizvodnje dajala praktično nič držijo ob teh nadvse realnih in vsakodnevnih (beri: worst case) pogojih.

SambaShare ::

shadow7 je izjavil:

Torej tvoja trditev, da bo v času max proizvodnje dajala praktično nič držijo ob teh nadvse realnih in vsakodnevnih (beri: worst case) pogojih.

Odvisno koliko teh soglasij bojo potalali.

Utk je izjavil:

Jaz imam samo problem s štempljem na koncu. Ne predstavljam si kako bi lahko od nekoga zahteval, da mi da gor štempelj, on za to na nek način odgovarja, v resnici pa ni delal niti zaslužil. Ampak če nisi izkoriščevalski težak nikoli ne prideš do zafire, to mi je jasno.
Nič se ne zahteva na koncu, razen tistega, kar štromar opravi, to potrdi, poštemplja in pokasira.
Očitno si ljudje kot si ti, predstavljajo, da štromar potrdi, da so vijaki dovolj dolgi in dovolj zategnjeni.
Od štromarja rabiš 4 štemplje.
- Enopolna shema vezave SE v sistem, ki je taka kot je, zrišeš jo itak sam, če imaš en možganski vozel.
- Nastavitev zaščit, za katere ve kakšne so.
- Obrazec za začasno priključitev, to se itak on dogovarja z elektro, ker navaden smrtnik nima dostopa v glavno omarico.
- In meritev po zaključku, da se prekliče začasna priključitev, ki jo mora izvesti štromar z merilno opremo in usposabljanjem.

Samogradna SE je ravno toliko uradna in požegnana od ustanov, kot katerakoli druga SE, ker drugačna niti ne more biti.

PrimoZ_ je izjavil:

driver_x je izjavil:

Kaj sploh je Zafira?

Mitični avto uporabnika feryz :)
Saj res, kje pa je Lakotnik? Ga je korona pojedla?

Vsak bi si želel zafiro. Ker ne more do nje, uporabi argument, da si jo nihče ne želi. Inteligenca v vsem svojem sijaju.

Oz. povedano drugače, zakaj bi si sploh kdo želel SE? Pa ljudje v vrstah stojijo in preplačujejo kot nori to zadevo.

feryz je izjavil:

Utk je izjavil:

Nič se ne zahteva na koncu, razen tistega, kar štromar opravi, to potrdi, poštemplja in pokasira.
Očitno si ljudje kot si ti, predstavljajo, da štromar potrdi, da so vijaki dovolj dolgi in dovolj zategnjeni.
Od štromarja rabiš 4 štemplje.
- Enopolna shema vezave SE v sistem, ki je taka kot je, zrišeš jo itak sam, če imaš en možganski vozel.
- Nastavitev zaščit, za katere ve kakšne so.
- Obrazec za začasno priključitev, to se itak on dogovarja z elektro, ker navaden smrtnik nima dostopa v glavno omarico.
- In meritev po zaključku, da se prekliče začasna priključitev, ki jo mora izvesti štromar z merilno opremo in usposabljanjem.

Samogradna SE je ravno toliko uradna in požegnana od ustanov, kot katerakoli druga SE, ker drugačna niti ne more biti.

Če ti zagori na strehi, bo zavarovalnico zanimalo kdo je to zvezal. Tudi če nima veze z elektrarno. Na tehničnem te tudi nihče ne vpraša kdo ti je menjal bremze, če boš zarad bremz nekoga ubil, se bo pa postavilo vprašanje ali dva. Pa tudi inverter je treba zvezat, ponavadi se doda še kakšna omarica z varovalkami tam blizu, da se lahko večje porabnike tam čim bližje priklopi, itd. In tega ne bom jaz delal sam, čeprav sem napeljal že elektrike po nekaj stanovanjih, ampak omarice pa kar naj vežejo električarji.

Utk: inverter, omarica, varovalke - to vse naredi štromar. V lastni režiji načeloma prišraufaš nosilce in nanje panele. In povežeš vse skupaj z optimizatorji v en string (tukaj imaš konektorčke in ne moreš nič narobe naredit). Vse ostalo je pa za štromarja...

Feryz jaz si točno take zafire, kot jo imaš ti res ne želim - preprosto preveliko za moje potrebe. (pa raje bi karavana, mislim da tvoja ni) :D (raje malo manjše in bolj igrivo)

feryz je izjavil:

Razsmernika ni, baje pride kontejner enkrat decembra.

Imaš kaj novih info v zvezi s tem?

Koliko so kaj sedaj cene na kWp pri postavitvah na ključ? Je cca. 1200€ dobra cena?

jabe ::

Odlicna...
««
239 / 358
»»