Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
fikus_ ::
Kaj če bi si omislili
https://www.google.com/sheets/about/
za vpisovanje podatkov o SE in proizvodnji.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Mithrandir ::
Kaj če bi si omislili
Ne maramo za oblake in ameriške vohunske korporacije.
temp1337 ::
Postavljate tudi kakšne vetrnice za elektriko? Če vsek slovenec postavi 3 vetrnice ob tem da ima polno streho kitajskih panelov, smo pomoje kar samozadostni. Pozimi se pa mogoče malce pomaga s TEŠ.
wcpapir ::
nejodagreat je izjavil:
Da se "pohvalim" še z "našo" (v bistvu na hiši od staršev, zato tudi ne vem čisto točnih specifikacij) elektrarno - lokacija je Štajerska, orientacija skoraj direkt na jug, moč pa največja dovoljena:
September (priključeno nekje okoli 10. 9.): 938 kWh
Oktober: 1.17 MWh
November: 548 kWh
Max po dnevih:
September 66.1 kWh
Oktober 59.8 kWh
November 41.2 kWh
Kakšna je ta največja dovoljena moc? Dela isto kot moja 8,3kwp
Zgodovina sprememb…
- spremenil: wcpapir ()
nejodagreat ::
Bom preveril za vikend.
Da ti niso kakšno javno razsvetljavo gor usmerili? Po teh številkah ki si jih tu napisal ne dela isto https://slo-tech.com/forum/t555931/p774...
Da ti niso kakšno javno razsvetljavo gor usmerili? Po teh številkah ki si jih tu napisal ne dela isto https://slo-tech.com/forum/t555931/p774...
PrimoZ_ ::
Ta bi bila dobra, da bi ti luč od javne razsvetljave svetila gor.
Me zanima če bi sproduciralo kak W. Kalkulator dela pod lučjo, sam tist je za velikostne razrede manj moči.
Me zanima če bi sproduciralo kak W. Kalkulator dela pod lučjo, sam tist je za velikostne razrede manj moči.
deco16 ::
Mam vetrnico ja. Pozimi še najboljš dela ker je seveda tudi več burje. Prejšni teden celo 5 dni se je vrtela skor nonstop.
Switch ::
Ali kdo ve, kako je zakonsko določeno vzdrževanje sončne elektrarne? Moraš res imeti za samooskrbo tudi nujno pogodbo za vzdrževanje? Trenutno imam ponudbo za vzdrževalno pogodbo za 200€ + DDV letno. Vključuje pa vizualni pregled, meritve in poročilo - pri tem potem garantirajo le 6 mesecev odgovornosti. Meni se to zdi nateg - kako pa imate to vi rešeno?
nejodagreat je izjavil:
Bom preveril za vikend.
Dobro, ne identicno zadn mesec isto, par kw razlik zato me zanima a je to najvrc 13kwp ali 16kwp ali kaj drugega.
December imamo pa res dokaj prazen...mislim, da 20kwh do danes. Sonce je prenizko oz. ga cele dneve ni. Postavitev na J bi ta del leta bila boljsa izbira.
telexdell ::
Ali kdo ve, kako je zakonsko določeno vzdrževanje sončne elektrarne? Moraš res imeti za samooskrbo tudi nujno pogodbo za vzdrževanje? Trenutno imam ponudbo za vzdrževalno pogodbo za 200€ + DDV letno. Vključuje pa vizualni pregled, meritve in poročilo - pri tem potem garantirajo le 6 mesecev odgovornosti. Meni se to zdi nateg - kako pa imate to vi rešeno?
Ma kaki nateg! To nujno potrebuješ. Ti lahko jaz ponudim pregled, meritve in poročilo za 199,95 € po poročilu. Če ti pa veljavnost oz. odgovornost pol leta ni dovolj se pa lahko dogoriva za večkrat letno. Pa, če pripelješ še katerega interesenta, kateri bo podpisal vsaj 5 letno pogodbo za pol letne preglede imaš 2,31% popust na naslednji dve poročili. In to za vsakega novega interesenta.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
feryz ::
Tudi če je čiščenje zraven, je nateg. Nikoli ne boš s čiščenjem 1x letno ujel 200 evrov.
Pa ni zraven, ne skrbi.
Ko jo postavijo, v osmih urah zaslužijo pet in več jurjev. Potem naj bi jo pa cel dan pucali za 200 evrov? Dost bi bili nori.
Btw naš lokalec je zaradi prezasedenosti dvignil cene. 1800 EUR/kW plus ddv. Se vidi da se mu ne da delati. Če bo kdo pa po taki ceni vzel, jo bo, seveda, naredil. Ker to so pa že nori zaslužki.
Pa ni zraven, ne skrbi.
Ko jo postavijo, v osmih urah zaslužijo pet in več jurjev. Potem naj bi jo pa cel dan pucali za 200 evrov? Dost bi bili nori.
Btw naš lokalec je zaradi prezasedenosti dvignil cene. 1800 EUR/kW plus ddv. Se vidi da se mu ne da delati. Če bo kdo pa po taki ceni vzel, jo bo, seveda, naredil. Ker to so pa že nori zaslužki.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
Utk ::
https://www.zurnal24.si/pod-streho/varc...
Če bi solarci morali plačat vse stroške, naj tudi drugi plačajo vse stroške. Ne samo teh 7 milijončkov za razliko, to itak ni nič, ampak kupone za VSO elektriko, ki jo porabijo.
Če bi solarci morali plačat vse stroške, naj tudi drugi plačajo vse stroške. Ne samo teh 7 milijončkov za razliko, to itak ni nič, ampak kupone za VSO elektriko, ki jo porabijo.
phnj90 ::
Ne vem, če je to spet kak nateg ali ne, ampak do SE se da sedaj priti že v 90 dnevih tako pravijo v (spam?) obvestilu od moja-elektrarna.si? Kako super, mi smo čakali samo 270 dni.
Ne vem, če je to spet kak nateg ali ne, ampak do SE se da sedaj priti že v 90 dnevih tako pravijo v (spam?) obvestilu od moja-elektrarna.si? Kako super, mi smo čakali samo 270 dni.
In kaj je tu čudnega? Za pregled pri zobozdravniku so me naročili čez 13 mesecev, če pa grem samoplačniško pa lahko pridem takoj. Enako pa je pri izgradnji SE- se tistemu, kateri izdaja soglasja prevrne kup vlog in ko jih zloži nazaj, je ravno ta prava na vrhu. Je težava z dobavo inverterjev pa se slučajno najde en povsem zaprašen v kotu skladišča, kateri ravno ustreza pravemu...
Mogoče pa ti nisi "pravi"
Ne, saj mi smo dobili....
"Pravi" zagotovo nismo, se strinjam, brez skrbi, opažam tudi pri čakalni dobi za subvencijo, da čakalna vrsta ni deterministična, ker se njihove estimacije vsake nekaj časa podvojijo, kar bi morda impliciralo, da so "pravi" vzeti naprej. Ampak pri tem ne morem prav veliko narediti.
Mimogrede, tudi jaz hodim k privat zobozdravniku, k javni zobozdravnici grem samo na kontrolo in občasno brušenje kamna, da si malo oči spočijem in da dobim mnenje o posegih od privatnikov, da lahko bolj strokovno pritisnem, ker sam po sebi ne bi znal, niti si drznil :-)
"Pravi" zagotovo nismo, se strinjam, brez skrbi, opažam tudi pri čakalni dobi za subvencijo, da čakalna vrsta ni deterministična, ker se njihove estimacije vsake nekaj časa podvojijo, kar bi morda impliciralo, da so "pravi" vzeti naprej. Ampak pri tem ne morem prav veliko narediti.
Mimogrede, tudi jaz hodim k privat zobozdravniku, k javni zobozdravnici grem samo na kontrolo in občasno brušenje kamna, da si malo oči spočijem in da dobim mnenje o posegih od privatnikov, da lahko bolj strokovno pritisnem, ker sam po sebi ne bi znal, niti si drznil :-)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: phnj90 ()
DamijanD ::
Po mojih zadnjih info je npr geni pred kratkim dobavil razsmernike šele tistim, ki so jim panele postavili v avgustu. In dobava razsmernikov je še vedno počasnejša od dogovorjenih rokov...
driver_x ::
Ali ima morda kdo kakšno uporabno enačbo, ki bi za podano lokacijo in datum (dan leta?) vrnila dolžino dneva. Še najbolj jasen se mi zdi ta izračun, vendar me vseeno zanima, če se je kdo kaj več s tem ukvarjal.
Letos pa bo, izgleda, precej turobna jesen (do zime še manjka 14 dni), z izjemo oktobra? Vodi kdo kakšno primerjave po sezonah in mesecih?
Letos pa bo, izgleda, precej turobna jesen (do zime še manjka 14 dni), z izjemo oktobra? Vodi kdo kakšno primerjave po sezonah in mesecih?
Sicer je pa bolje, da je turobna jesen, kakor da je oblačno in deževno poletje - da slabi dnevi odpadejo na obdobje, ko je tako ali tako manj sonca.
Sicer je pa bolje, da je turobna jesen, kakor da je oblačno in deževno poletje - da slabi dnevi odpadejo na obdobje, ko je tako ali tako manj sonca.
Nam pač ni kaj bolje, da so dnevi krajši IN še povečini turobni / brez sonca, ker nimamo nobene vremenske tolažbe. K sreči vsaj posebej mrzlo ni.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: phnj90 ()
Hotel sem reči, da več izgubiš na deževen poletni dan, kakor na turobnega jesenskega. Mi smo imeli novembra dva kolikor toliko dobra dneva, decembra še nobenega.
Razumem najbrž čisto dobro, mi ne bomo računali 'ulomkov' ves čas, samo to - prvo - obračunsko obdobje... Pri nas je bil 6.12. edini 'kar' produktiven dan, novembra pa polovica. Zato sprašujem po sezonskih primerjavah drugih, če imamo tudi pri tem letos (ne)srečo. Pozabi.
Dokler je net metering, je vseeno, kakšna jesen je. Mislim, da bo letos zelo dobro leto za vse sončničarje.
Faktor bo malo večji od 1,2 na kilovat.
Faktor bo malo večji od 1,2 na kilovat.
Nam je pomembno samo to - to turobno jesensko leto, ker se 'sončimo' komaj nekaj mesecev, vsta ostala leta ne bodo posebej pomembna, saj tudi to ni, v resnici, ampak če že...
Ahhh, frišen. Jaz imam preko glave, od konca julija. Bom šenkal kar nekaj. Da bodo nergači tiho.
krucymucy ::
Prvi december za mojo SE.
12kWp, v štirinajstih dneh pridelala 46kWh, kar zna toplotna črpalka porabiti v enem dnevu.
Še zelo daleč smo od prave samooskrbe oz. takih baterij nikoli niti ne bo za gospodinjstva.
Pa vaš pridelek v prvih 14. dneh decembra?
12kWp, v štirinajstih dneh pridelala 46kWh, kar zna toplotna črpalka porabiti v enem dnevu.
Še zelo daleč smo od prave samooskrbe oz. takih baterij nikoli niti ne bo za gospodinjstva.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: krucymucy ()
Tako je. Še dobro da imamo valvolina in razne propadle štromarje, da nam krijejo elektriko, ker drugače bi 2000 kwh stalo verjetno kaj več kot 10 evrov.
VIP58 ::
65 kWh do danes, 11.1 kWp. Še 600 kWh viška, malo bo zmanjkalo do obračuna. Priključen od 7 septembra letos. Planiran manjko je bil 1 mWh. Oktober je bil zelo topel, tako da je TČ začela delat en mesec kasneje kot prejšnja leta.
Prihodnje leto bo menda kaj ostalo
Prihodnje leto bo menda kaj ostalo
Too much of everything is just enough.
Prvi december za mojo SE.
Zakaj bi povprečen človek, kateri živi v komunalno urejenem okolju razmišljal o popolni samooskrbi z energijo? Mimogrede- v komunalno urejenem okolju se ne moreš rešiti stroška odvoza smeti in obdelave odpadnih vod. Zakaj bi bila elektrika izjema?
Ker si na streho postavil lastno SE je zaradi nje bilo treba v TEŠ dati toliko manj premoga, kot si ti proizvedel elektrike. Če boš celo leto proizvedel toliko elektrike kot jo potrebuješ, bodo zaradi tebe v TEŠ zmetali bistveno manj premoga, kot bi ga sicer in vsi bomo zato dihali čistejši zrak. Ko pa kdo omeni ekonomiko TEŠ- a nas kdo kaj vpraša, ko je iz naših davkov treba pokrivati ali izgubo TEŠ ali izgubo premogovnika? Plačamo in smo tiho, saj vemo, da jo do izgradnje JEK2 IN JEŠ1 potrebujemo, da pokriva obdobja, ko ni dovolj energije iz drugih virov.
Kaj vsi živite sredi ljubljanske kotline?
No sej ni za prehvalit ampak do danes se je nateklo za ~95kWh elektrike. Torej 95kWh manj sem potegnil iz omrežja glede na lansko leto. Upam da mi je Valvoline hvaležen, ko skrbim da še kaj elektrike ostane zanj
No sej ni za prehvalit ampak do danes se je nateklo za ~95kWh elektrike. Torej 95kWh manj sem potegnil iz omrežja glede na lansko leto. Upam da mi je Valvoline hvaležen, ko skrbim da še kaj elektrike ostane zanj
Likalnik ::
Po mojih zadnjih info je npr geni pred kratkim dobavil razsmernike šele tistim, ki so jim panele postavili v avgustu. In dobava razsmernikov je še vedno počasnejša od dogovorjenih rokov...
tako je...mojemu tastu so razsmernik montirali včeraj....paneli so pa gor že od začetka septembra
do tega trenutka v decembru 211kwh. Elektrarna 15kw...porabil pa sem jih 750kwh
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Likalnik ()
do tega trenutka v decembru 211kwh. Elektrarna 15kw...porabil pa sem jih 750kwh
Kaki hribi ?
Žlahti na dobrih 800mnv. tudi dela elektriko ko nora. Razen par dni ko je padal sneg je skoz sonce.
ja tako je..Gorenjska
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Likalnik ()
FoxKnox ::
Bravo, čestitam vsem sončničarjem, krasno in bogato leto. Ampak uspeh investicije se računa na daljši rok.Po ene desetih letih se bo pokazalo kje ste in kam gre energetska politika. Kdo pa ve kaj nas čaka v prihodnosti? Zastonj samooskrba ZAGOTOVO NE. Prihajajo pa novi stroški in investicije (hranilniki, davki, posebna cena za nepredviden odjem iz omrežja ? ) to pa je zagotovo. Stay tuned.
Bravo, čestitam vsem sončničarjem, krasno in bogato leto. Ampak uspeh investicije se računa na daljši rok.Po ene desetih letih se bo pokazalo kje ste in kam gre energetska politika. Kdo pa ve kaj nas čaka v prihodnosti? Zastonj samooskrba ZAGOTOVO NE. Prihajajo pa novi stroški in investicije (hranilniki, davki, posebna cena za nepredviden odjem iz omrežja ? ) to pa je zagotovo. Stay tuned.
Buthurt much ?
Imaš kake dejanske infomacije, al samo fovšija govori iz tebe ?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrimoZ_ ()
l0g1t3ch ::
Zganja fovšijo.
Jaz poznam ljudi, ki že 10 let prodajajo elektriko iz SE pa še vedno po odkupnih cenah kot so podpisali pogodbe.
Jaz poznam ljudi, ki že 10 let prodajajo elektriko iz SE pa še vedno po odkupnih cenah kot so podpisali pogodbe.
Daniel ::
Zavist ga daje. In to kar precejšnja. Po desetih letih bo zadeva ob takih cenah elektrike odplačana in če bo treba takrat dodati baterijo jo bomo pač dodali. Praktično bo to nadgradnja in izboljšava sistema, ker boš še manj odvisen od omrežja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Daniel ()
SambaShare ::
Buthurt much ?
Imaš kake dejanske infomacije, al samo fovšija govori iz tebe ?
https://www.elektro-ljubljana.si/medijs...
Tole recimo, je frišna novica. Zdaj kdo bi si montiral to, ko veš da ti jo bojo omejili ravno ko dela največ?
Še bolj bo to veljalo za tiste "skupinske", ki bojo priključene na visokonapetostno omrežje in ki jih hypa trenutna vlada.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: SambaShare ()
Zdaj kdo bi si montiral to, ko veš da ti jo bojo omejili ravno ko dela največ?
Jaz, če bi zarad tega še zmeraj prišparal 1500 na leto namesto 1800. Več pa že dvomim, da bo razlike.
Zdaj kdo bi si montiral to, ko veš da ti jo bojo omejili ravno ko dela največ?
Jaz, če bi zarad tega še zmeraj prišparal 1500 na leto namesto 1800. Več pa že dvomim, da bo razlike.
Iz riti potegnjene številke. Taka soglasja bojo zdaj talali, kjer klasičnega ne dobiš več. Kar pomeni da je nazivne proizvodnje že na meji trafo postaje. Torej ti bo v času max proizvodnje dajala praktično nič.
Zakaj bi dajala nič? To je šele iz riti potegnjeno.
Moje številke so iz tega kolk vidim koliko časa je v resnici na maksimumu. Če v dveh poletnih mesecih malo porežejo špico, ni to nič strašnega. Ne bo zarad tega kar naenkrat 10 elektrarn v ulici namesto dveh.
Moje številke so iz tega kolk vidim koliko časa je v resnici na maksimumu. Če v dveh poletnih mesecih malo porežejo špico, ni to nič strašnega. Ne bo zarad tega kar naenkrat 10 elektrarn v ulici namesto dveh.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Daniel ::
Zanimiva zadeva tole. A rabi kakšen poseben razsmernik ali kako kontrolirajo delovanje le tega? Saj, če oni le dinamično omejujejo najvišjo moč je to lahko tudi dobro, ko bo poraba na tisti veji NN omrežja velika se pač elektrarne spusti do maksimuma, drugače pa pač neko določeno moč + lastna poraba.
Najbrž nič posebnega, samo klasičen razsmernik s komunikacijo do elektro distribucije.