» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
232 / 359
»»

karafeka ::

Pri njemu nikol ne veš, a govori za Nemčijo ali Slovenijo.

Utk ::

V bistvu je vseeno, ker gor je tudi elektrika toliko dražja. So pa čisto druga pravila, tako da brez veze primerjat. Aja, nisem že dolgo omenil, Nemci so glupi ko kurac okoli elektrike...

wcpapir ::

Utk je izjavil:

wcpapir je izjavil:

Utk je izjavil:

Aha, če vidiš gor strešna okna, frčade, snegobrane, od oka točno veš kolk panelov se bo gor zložilo, da se bo čim bolj izšlo.

Če pri SE za ogled rabijo meter veš da so amaterji prve klase.

Vsi nimajo strešnikov, da bi jih lahko preštel.

Vsak ima na strehi nekaj kar se presteje. Toliko da bi moral z metrom okoli klatit na robove pa noces imeti nikjer ne zraven dimnika, stresnega okna, robov strehe itd.

Kaj bi tu štel?

Jaz imam od enga roba strehe do drugega, ni na centimeter, je pa tolk, da še ena navpična vrsta ne bi prišla. In ti bi vedel na oko ali pride 13 ali 14 panelov, in tudi katerih koliko, ker majster je reku, da bo poračunal koliko bo katerih prišlo, in če lahko zloži iz malo slabših, cenejših, na tej površini dovolj moči, je brez veze dajat dražje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Ena vrsta navpicna nebi sla torej potrebujes 60cm natancnost.

Streha na sliki je siroka 8500cm. Frčada 3000cm. Horozontalno grejo tri vrste navpicno postavljenih taksnih kot so moji. Horozontalno postavljeni so ne estetski na taksni strehi.

Koliko je velika frčada, 3 x koliko? Kaj če bi bil snegobran spodaj, bi od oka reku ali bo prišla vrsta do frčade? Kaj če bi bila malo višje ali nižje, ti pa na to ne bi gledal iz tega kota, ki ti ga lahko da samo dron ali hrib, ampak dol iz ceste?
Kako na splošno veš da bi prišle tu 3 vrste? Ker ponavadi pridejo? Pri meni pridejo dost na tesno, zarad snegobrana, ta hiša je pa itak manjša.

Zgodovina sprememb…

Kaksen snegobran pa imas, mi imamo po celi strehi snegobrane pa pride najnizja konstrukcija ceznje.

feryz ::

Pusti utk-ja. Njemu so prišli z dronom, pa misli, da se drugače ne da.
Saj imam tudi jaz tista kitajska jajca od mavica pro doma, ampak da bi se tako blamiral, da bi s tistim strehe preletaval, mi pa še na kraj pameti ne pride.
Mogoče komu taki pametni izpadejo, meni samo glupi in preserantski. Vsaj veste kam izgine par jurjev zaslužka v par urah. V drone in podobne oslarije.

wcpapir je izjavil:

Kaksen snegobran pa imas, mi imamo po celi strehi snegobrane pa pride najnizja konstrukcija ceznje.

Kakšno funkcijo pa ima snegobran pod paneli? Zadnjo vrsto imam tolk nad zadnjim snegobranom, da ta ni gor čisto brez veze.

feryz je izjavil:

Pusti utk-ja. Njemu so prišli z dronom, pa misli, da se drugače ne da.
Saj imam tudi jaz tista kitajska jajca od mavica pro doma, ampak da bi se tako blamiral, da bi s tistim strehe preletaval, mi pa še na kraj pameti ne pride.
Mogoče komu taki pametni izpadejo, meni samo glupi in preserantski. Vsaj veste kam izgine par jurjev zaslužka v par urah. V drone in podobne oslarije.

Ti delaš to zastonj in preko kurca.

Zgodovina sprememb…

mihi666 ::

Snegobranov pod paneli ne sme biti ker se za njimi nabira samo svinjarija, listje itd.

Seveda so lahko, lahko si jih prides pogledat k meni. Cemu bi jih pa dol dajal? Listja nimamo. Snegobranov pa ne rabimo. Nizje od panelov pa nevem zakaj bi jih imel, da bo sneg na panelih zadrzeval? Naj pade dol, tam kamor ga zakon nosi...čimprej. Čeprav dvomim da se mi bo sploh nabiral gor pri mojem naklonu.

Zdaj smo ugotovili, da drona rabis sam za to, da ves snegobrane postavit. Bravo.

barakus ::

Mene zanima ali je pri prenovi strehe oz. novogradnji potrebno kaj posebno predvideti za solarne panele, da je kasneje lazje? Gre za primorsko streho

Zdaj smo ugotovili, da drona rabis sam za to, da ves snegobrane postavit. Bravo.

Jaz nisem reku, da rabiš nujno dron, ampak da rabiš izmerjeno streho. Nobena resna firma ne bo prišla z materialom k nekomu karkoli montirat na streho brez da bi oni sami osebno izmerili streho na nek način.

No naši so. Tik pred montažo ko so bili paneli na paleti pa so vzeli metre in mi narisali 5 variant kako lahko zadevo razporedijo.

Kar sem reku sem reku.

Likalnik ::

barakus je izjavil:

Mene zanima ali je pri prenovi strehe oz. novogradnji potrebno kaj posebno predvideti za solarne panele, da je kasneje lazje? Gre za primorsko streho

Ne nič posebnega ti ni treba predvidit....razen kako boš kable povlekel do razsmernika...kateri je ponavadi ali kje zunaj na fasadi ali v kleti....pač nekako moraš povezati panele na strehi z razsmernikom na tleh...najlažje je skozi mrtvi dimnik...ampak, če je novogradnja potem tega ni.

mogoče se pozanimaš še glede kritine...nekatere so boljše za SE vsaj kar se montaže tiče...lahko ti povem, da Bramac kritina gre skozi...predvidevam, da tudi večina drugih

DamijanD ::

barakus je izjavil:

Načeloma ne - edino kar bi lahko, da bi konstrukcijo za panele že med (pre/po)krivanjem postavil.

Brezveze, naknadno jo dajo gor v urci, brez potrebe je prej odkrivati toplo vodo, ker od cene ti tiste tvoje montaže itak ne bodo odbijali, ko bo streha točla pa boš kriv sam.

GizmoX ::

wcpapir je izjavil:

Utk je izjavil:

wcpapir je izjavil:

Utk je izjavil:

Aha, če vidiš gor strešna okna, frčade, snegobrane, od oka točno veš kolk panelov se bo gor zložilo, da se bo čim bolj izšlo.

Če pri SE za ogled rabijo meter veš da so amaterji prve klase.

Vsi nimajo strešnikov, da bi jih lahko preštel.

Vsak ima na strehi nekaj kar se presteje. Toliko da bi moral z metrom okoli klatit na robove pa noces imeti nikjer ne zraven dimnika, stresnega okna, robov strehe itd.
Kaj pa, če se streha iz tal ne vidi? Npr.: Na dolih 007, Ljubljana. Koliko panelov lahko vrže na streho?
udirač => uni. dipl. inž. rač.

BigWhale ::

Utk je izjavil:

Jaz nisem reku, da rabiš nujno dron, ampak da rabiš izmerjeno streho. Nobena resna firma ne bo prišla z materialom k nekomu karkoli montirat na streho brez da bi oni sami osebno izmerili streho na nek način.

To sam ti ne ves kako se dela te stvari. Resne firme pridejo, pa za eno (1) sekundo pogledajo streho in potem se material cudezno manifestira v kombiju. :>

Utk je izjavil:

Kaj bi tu štel?

Tole je se ok ... Jest mam tri stresna okna, dva zracnika, en dimnik.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BigWhale ()

Ja itak, poznam ene, ki imajo elektrarno na hiši in na dveh nadstreških, kup frčad, in hiša dela senco na nadstrešek, ta na drug nadstrešek, paneli so zloženi kot tetris, malo vodovoravno malo navpično, majster bi pa prišel in preštel cigle...

A ti bi jih pa z dronom preštel? A sploh veš, kaj je dron? Ni to mašina za štetje cegla, ampak samo in le fotoaparat.

Drugače ti jih solaredge dizajner splanira u nulo, samo satelitski posnetek rabiš. Ki jih je, začuda, več kot dovolj.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

To sam ti ne ves kako se dela te stvari. Resne firme pridejo, pa za eno (1) sekundo pogledajo streho in potem se material cudezno manifestira v kombiju. :>

Se eni delate nepraktične ali pa ste, ne razumem, na kripi ko pridejo montirat imajo materiala, kljuk, profilov vsaj za 5 elektrarn, saj se ne vozijo po vrečo kljuk za vsako montažo posebaj, enako profili, in tisti kavlji za pritrditev panela na profil. Kaj dosti pameti tukaj ne rabiš in pač sproti porabljaš material. Lahko pa komplicirate če vam je tako všeč, vaši monterji niso, ker bi jih že ne več bilo če bi se tako spravljali h krovskim delom.

feryz je izjavil:

A ti bi jih pa z dronom preštel? A sploh veš, kaj je dron? Ni to mašina za štetje cegla, ampak samo in le fotoaparat.

Drugače ti jih solaredge dizajner splanira u nulo, samo satelitski posnetek rabiš. Ki jih je, začuda, več kot dovolj.

Ja, torej po tvoje ne rabiš drona, ampak satelit, to je veliko bolj praktično...Ampak resno, v čem je problem zakurblat en dron, ne rabi bit niti za par jurjev, poslikat in doma v miru preštet cegle na sliki, če že je to najboljša metoda.

Res ne vidim kje je tak problem, sem dal povpraševanja na sigurno že 8 firm za elektrarne, vsak je iz mojih "mer" ali pa iz satelitskih posnetkov sestavil prvo ponudbo, in čisto vsak je reku, da za končno ponudbo pridejo sami pogledat in izmerit. In če se že vozi nekam 50 km, jebemti mater, da ne bo samo preštel ceglov in šel domov. Menda se bo spravil gor in izmeril, pogledal kje je dimnik itd. Če ne res brez veze da hodijo, in ne vem zakaj potem vsi hodijo.

Zgodovina sprememb…

wcpapir je izjavil:

Se eni delate nepraktične ali pa ste, ne razumem, na kripi ko pridejo montirat imajo materiala, kljuk, profilov vsaj za 5 elektrarn, saj se ne vozijo po vrečo kljuk za vsako montažo posebaj, enako profili, in tisti kavlji za pritrditev panela na profil. Kaj dosti pameti tukaj ne rabiš in pač sproti porabljaš material. Lahko pa komplicirate če vam je tako všeč, vaši monterji niso, ker bi jih že ne več bilo če bi se tako spravljali h krovskim delom.
Ne razumeš sistema.
Če hočeš neko stvar izredno drago prodati ovcam, moraš vse zapretiravati do konca. Drugače se ljudem zdi predrago.
Če pa se privlečeš z droni, raznimi laserskimi merilci, ultra notebuki in podobno šaro, ustvariš vtis, da gre za hudo napredno zadevo, vredno svojega denarja.

V resnici, pa par možakarjev z juga nameče tisto šaro na streho, štromar se pa še 3 do 4 ure pase po hiši. In to je to, za 5, 6, 7 jurjev.

saj se ne vozijo po vrečo kljuk za vsako montažo posebaj

Moj ima za vsako vrsto cigla druge kljuke, narejene točno za njih. Potem to sede res v nulo. Jaz imam itak pleh na strehi, ampak za druge...

Ja tri različne kljuke ima torej, tri vreče kljuk zraven vozi v kišti na platoju :)

Aha, tri kište kljuk ima, enga metra, da bi izmeril streho pa ne...

PrimoZ_ ::

Utk je izjavil:

Aha, tri kište kljuk ima, enga metra, da bi izmeril streho pa ne...

Seveda.
Če ima meter je že pozer, ki hoče zapretiravat do konca, da ti bo dražje računal ;)

Pred montažo ne rabi metra.

Med montažo ga rabi še manj. Kaj pa baterijsko šraufarco ima lahko? Ali je to tudi samo da ti lahko več zaračuna?

Zgodovina sprememb…

l0g1t3ch ::

wcpapir je izjavil:

Pred montažo ne rabi metra.

Brez metra bi meni prodal več panelov, kot jih gre na streho.
Vedel sem širino hiše ne pa strehe in majstr je potem napisal 12 panelov, ker je ocenil širino napušča.

Realnost je bila taka da naslednji ki je pršel in pomeril z metrom ugotovil da pri 12ih panelih bi gledalo 10cm čez rob strehe.

Pa isti paneli, da ne bo kdo prov pameten.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: l0g1t3ch ()

Likalnik ::

Baje bo nova subvencija max 600€ na elektrarno

https://www.dnevnik.si/1043000361/slove...

Te vspodbude in subvencije se itak nikoli niso splačale, tako da je vseeno. So samo orodje države, da se čim več davkov plača in omejuje delo na črno...no sedaj s temi 600eur bo to bolj malo delovalo :)

driver_x ::

Firma, ki ne bi naredila ali zahtevala natančne izmere strehe, ne bi pri meni imela kaj delati. Streha je pri nas razgibana, za povrhu pa še strma in visoka. Pred montažo so mi pripravili različne postavitve in simulacije osončenj zanje. Posnetki, ko so mi jih naredili z dronom, pa so služili prijavi na eko sklad.

Kebo ::

Več bi naredili, če bi recimo DDV dali začasno 0%, oz max 5%, če so tukaj kaka pravila glede EU.

sirotka ::

Pri meni ravno koncali montazo. Je pa oddajno moc na SE-u nastavil 1kw manj od tiste na soglasju in kolikor je zmontirano na strehi. Bojda drugace elektro tecna, ker razsmernik oddaja vec. Je to res ali morajo popravit?

driver_x ::

sirotka je izjavil:

Pri meni ravno koncali montazo. Je pa oddajno moc na SE-u nastavil 1kw manj od tiste na soglasju in kolikor je zmontirano na strehi. Bojda drugace elektro tecna, ker razsmernik oddaja vec. Je to res ali morajo popravit?

Kakšni sta obe vrednosti?

sejalecx ::

Kje kot fizična oseba kupiti D-dome oz podobno podkonstrukcijo za ravno streho? Potreboval bi 4 kose.

mirkuma ::

Zadnje čase je spet govora o požarnem redu za sončne elektrarne. Tisti ki ste jih dali delati na ključ, vam je izvajalec naredil tudi požarni načrt?
Pravilnik je iz daljnega leta 2011 vendar, pa v 2. členu v točki dve, določa, da je potreben požarni načrt za sončne elektrarne, ki so priključene na javno el. omrežje.
http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred...

Ponudniki na ključ v glavnem pravijo da to ni potrebno, zakon pa ne pravi tako.
Enkrat se bodo čez noč inšpektorji spomnili, da se to preverja na domačih objektih.

Mnenja?
...all those moments will be lost in time, like tears in the rain...

driver_x je izjavil:

sirotka je izjavil:

Kakšni sta obe vrednosti?

11.04 nastavil na 10.04

Bullshit isto so meni naredili sprva. Ce bi oddajala vec bi izklopnik pihnilo ven.

MadMax ::

Nastavi se 100W manj, "za lubi mir", pa da ne bi res kje ven zabrisalo medtem ko si na dopustu (varnost zaradi toleranc).
1kW je res oreng BS.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Lahko to sam stelam? Nimam se nobenih dostopov.

Še dobro, da so ti delali profesionalci za velik denar. Kaj bi šele bilo, če bi ti delali šalabajzarji brez drona, verjetno bi ti nastavili na polovično moč.
Mislim, kakšni kreteni, prodajo ti super drago SE in te zraven še za 10 procentov opizdijo navzdol!? Upam da imajo vsaj drona.

Nastavi se na točno vrednost, v tvojem primeru na 11.04 kW. Vse ostalo je stran metanje denarja.
Naloži SetApp in probaj. Mislim da lahko sam nastaviš.

Nisem prepričan da se da nastavit na 10W natančno, le na 100.

Če se prav spomnim, se omejitev vpisuje v vatih.

Res je, v vatih se vpisuje.

Nisi razumel...
Moj pomislek je, da ne moreš vpisat enic in desetic, ampak šele stotice (n naprej, tisočice, desettisočice).
Pri 11040 torej verjetno ne gre vpisat 4, ne grem pa preverjat.
Sigurno pa gre 11000 ali 11100.

dunda ::

mirkuma je izjavil:

Zadnje čase je spet govora o požarnem redu za sončne elektrarne. Tisti ki ste jih dali delati na ključ, vam je izvajalec naredil tudi požarni načrt?
Pravilnik je iz daljnega leta 2011 vendar, pa v 2. členu v točki dve, določa, da je potreben požarni načrt za sončne elektrarne, ki so priključene na javno el. omrežje.
http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred...

Ponudniki na ključ v glavnem pravijo da to ni potrebno, zakon pa ne pravi tako.
Enkrat se bodo čez noč inšpektorji spomnili, da se to preverja na domačih objektih.

Mnenja?

Meni je Gen-I pripravil zadevico in jo dal v posebno mapo, ki sem jo odnesel lokalnim gasilcem.

sirotka je izjavil:

Pri meni je omejitev oddaje 4 kW, na razsmerniku so nastavili na 3,8 kW. V dobrem mesecu je enkrat vrglo ven.
https://www.kacnje.eu

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dunda ()
««
232 / 359
»»