» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
186 / 359
»»

jabe ::

upam... ker od 10380 do moje številke (če se lahko nanašam kaj na številko, ki so mi jo poslali v mailu) je še kar nekaj...

Likalnik ::

Sem klical na eko sklad in so mi potrdili, da vse vloge katere bodo oddane do danes do polnoči bodo dobili sredstva...in da bo država zagotovila ta denar....pač ni mogel 100% potrdili ker nikoli ne veš kaj se lahko zgodi...ampak načeloma to drži in naj ne bi bilo težav

Ocitno bo kmalu nov razpis

Glede na trenutni interes bomo, v zelji po dodatnem intenziviranju zelene transformacije zagotovili dodatna financna sredstva za nadaljnjo uvajanje naprav za samooskrbo z elektricno energijo. Nov razpis bo kmalu objavljen, vabljeni k prijavi.
Vir: GOV.SI

l0g1t3ch ::

Zanimivo.

Bomo videli ali bo samo nov razpis ali bo tudi kaj vsebinskih sprememb.

DarwiN ::

Čista špekulacija, ampak IMHO bodo znižali subvencijo, ker je enostavno preveč povpraševanja.. Toliko preveč, da sama infrastruktura niti približno ni dovolj zmogljiva in bo treba upočasnit vso tranzicijo, da bi se ta lahko posodobila.

Kristalna krogla pravi, da bo 100-140€ na kwp. ;)
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

DamijanD ::

Link do novice: https://www.gov.si/novice/2022-03-04-po...
Zanimiv poudarek: 2k prijav včeraj do 14:00

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: DamijanD ()

Utk ::

Še nekaj, ne vem kaj vse so vam vaši izvajalci naložili, ampak tolk elektrarn v Sloveniji letos postavljenih ne bo. Ni ekip, ki bo to naredile, še bolj odločilno pa da ne bo materiala s katerim bi to naredile. Tisti, ki ste se za to odločali zadnji mesec, zelo dvomim, da boste letos dobili elektrarno. Jaz sem se zanimal še za eno na drugo hiši, in že novembra lani leta so me nekateri kenslali, ker so bili polni. Ne more ti nekdo obljubit, da bo letos postavil 200, 300 elektrarn, če nima robe v skladišču niti za 2. Pobrat avanse in naredit ko bo bo, to zna vsak.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Važno, da bo priklopljena do konca 2023.

Najbrž pa res kaj dosti prej ne bo. Solaredgeov baje zmanjkalo, zdaj se danes Huaweijovo robo, ki je je pa tudi samo še ene par. To sicer info s pete roke, ampak glede na to, da si meni se avgusta ponujali 16k razsmernik, ker 17k bi bilo na zalogi, kar verjamem.

Zgodovina sprememb…

• spremenila: jabe ()

Mi lahko kdo prosim pove kaj pomeni razlika razsmernika ce je 16 oz 17 k.
Jaz imam v ponudbi Huawei 15k...obstaja tudi 12, 17, 20....bi bilo bolje, da bi imel 17 oz 20...kaj v praksi to pomeni?

Moč razmernika ti določa koliko je največja možna (priključna) moč tvoje SE.
Torej na hitro:
- imaš za 17k panelov
- razsmernik za 15k

SE ti lahko generira največ 15k

Zdaj pa je odvisno od tvojih varovalk koliko lahko sploh priključiš v omrežje- recimo, da imaš 3x20A, kar je 14k - v tem primeru bo razmernik omejen na 14k (tudi če je 15k ali 17k...)

Obstaja pa še "nadgradnja" s števcem lastne porabe, kjer pa lahko SE izkoristiš bolje. Recimo zgornji primer priključna je 14k, hiša ima trenutno porabo 2k in v tem primeru lahko 15k razsmernik dela s 15k (2k lastne + 14k omrežje je več kot 15k); 17k razsmernik bi pa v tem primeru delal s 16k (14k + 2k)

DamijanD, hvala za razlago
V ponudbi imam 15kw elektrarno + 15kw razsmernik...varovalke imam 3x25A
Prav tako imam tudi meter za merjenje porabe...
Potem predvidevam da je razsmernik 15kw dovolj...ne rabim tezit za 17kw

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Likalnik ()

Tako je, razsmernik pove koliko je lahko največja elektrarna na strehi. Na 15kW ne boš mogel več nobenega panela kasneje dodati, če ne boš hotel menjati razsmernika. Jaz imam 16K razsmernik in 13,5kW elektrarno. lahko gor naflancam še za 2,5kW panelov. po drugi strani je pa omejitev elektra koliko je lahko največja oddaja v omrežje. pri meni 13,5kW, torej tudi če dam še za 2,5kW panelov gor, bo oddaja max 13,5kW, ne bo mi pa treba do te jakosti menjati razsmernika.

Ti boš imel torej 15kW SE in 15K razsmernik, razsmernik bo omejen na 13,6kW (domnevam). preostalo bo hiša direktno rabila, ker imaš števček, in če bo to 1,4kW tisti moment, potem ne bo šlo nič v nič. Zato je včasih potrebno biti previden z izjavami - rezanjem špic. Lahko da ne gre veliko v nič...

a_borlak ::

Kar se moči razsmernika tiče, jaz bi dal največ, kar gre, ker se ti zna zgoditi, da boš kaj hotel povečati in potem imaš težavo. Danes imaš porabo za hišo, morda EV, jutri še za drugi EV, baterijski zalogovnik ... samo razmišljam.

Potem bi bilo pametno dati vsaj 17, ce ne celo 20k razsmernik...ker prostora na strehi imam vec kot dovolj...in bi kasneje lahko dodal panele...in bo res narodno, ce bo tezava zaradi moci razsmernika.
Bom govoril z monterjem in se zmenil za vecji razsmernik

Ja soglasje sem dobil za max 13,5kw

Hvala za pomoc

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Likalnik ()

Utk je izjavil:

Še nekaj, ne vem kaj vse so vam vaši izvajalci naložili, ampak tolk elektrarn v Sloveniji letos postavljenih ne bo. Ni ekip, ki bo to naredile, še bolj odločilno pa da ne bo materiala s katerim bi to naredile.

Pomoje ekip je dovolj. Če rečeš 1 SE/dan - je to 250 SE letno na ekipo. Zihr je pa vsaj 10 ekip, ki to dela po Sloveniji. Material je pa večji problem - sicer verjetno nihče izmed nas nima vpogleda v zalogo. Ampak vsi vemo, da se dandanes praktično čisto na vse čaka...

PrimoZ_ ::

Problem bo oprema.

Montaža ni problem, tle en mali lokalec zmeče 5 ali 6 elektrarn na streho vsak teden.

Pri meni so bili dva polna dneva. Pa so bili picajzli...

MadMax ::

Pri meni so bili sicer večkrat, a po njihovi lastni krivdi.
Če bi prišli pripravljeni (material), se zjutraj malce podvizali pri pripravah in ne delali "šolskih" napak, bi bili v enem dnevu fertik.
Pa ne poletnem ampak zimskem dnevu.
Ko so zalaufali z delom so bili pa kar uigrana ekipa.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

PrimoZ_ je izjavil:

Problem bo oprema.

Montaža ni problem, tle en mali lokalec zmeče 5 ali 6 elektrarn na streho vsak teden.

Ma ni šans, da vsak dan eno. Mislim, lahk, če potem še dvakrat hodi popravljat.

Tudi zarad vremena ne gre glih. Meni je en privatnik reku največ 130 na leto, pa še to če gre vse gladko (če ima material).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Kebo ::

Pri sosedu so jo delali 2 dni pa jih je bilo pomoje vsaj 5 če ne več.

nejc_nejc ::

Kako je s pozarno varnostjo, v primeru gasenja, pri SE na strehi?

Srakopir ::

SE se izključi (stikalo pri omarici) in se normalno pogasi.

wcpapir ::

nejc_nejc je izjavil:

Kako je s pozarno varnostjo, v primeru gasenja, pri SE na strehi?

Kako pa bi bilo ? Ko je enkrat ogenj v strehi itak ne želiš da ti gasilci zalivajo zidove, težje jih je osušit kot počakat da pogori kaj ima pogoreti in potem imaš vsaj osnovo suho.

Utk je izjavil:

Še nekaj, ne vem kaj vse so vam vaši izvajalci naložili, ampak tolk elektrarn v Sloveniji letos postavljenih ne bo. Ni ekip, ki bo to naredile, še bolj odločilno pa da ne bo materiala s katerim bi to naredile. Tisti, ki ste se za to odločali zadnji mesec, zelo dvomim, da boste letos dobili elektrarno. Jaz sem se zanimal še za eno na drugo hiši, in že novembra lani leta so me nekateri kenslali, ker so bili polni. Ne more ti nekdo obljubit, da bo letos postavil 200, 300 elektrarn, če nima robe v skladišču niti za 2. Pobrat avanse in naredit ko bo bo, to zna vsak.

Moj izvajalec ima robo v skladišču, tako da to ni problem, glede na to kako je izgledalo to pri sosedih pa rešijo dve na izmeno ena ekipa - 4 zaposleni, če ima 3 ekipe je to 6 elektrarn na dan, 30 na teden 120 na mesec. Firm pa imamo malo morje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: wcpapir ()

Ker se ravno bral malo o geomagnetnih nevihtah. So SE kaj občutljive na to ali gre preveč za "low tech", da bi jih taka nevihta trajno onesposobila?

Srakopir je izjavil:

Ja losaš povezavo v objekt.
Strom se se vedno proizvaja....kabli so pa brez zascite?
Sprasujem cisto tehnicno me firbec matra, kako je reseno.

Moj izvajalec ima robo v skladišču, tako da to ni problem, glede na to kako je izgledalo to pri sosedih pa rešijo dve na izmeno ena ekipa - 4 zaposleni, če ima 3 ekipe je to 6 elektrarn na dan, 30 na teden 120 na mesec. Firm pa imamo malo morje.

Ja, ti kar verjemi, da ima 100, 200, 300 inverterjev in 5000 panelov v skladišču na zalogi...

nejc nejc - ko inverter nima več napajanja, neha delat. Tako da od takrat naprej imaš samo še (nizko) DC napetost od razsmernikov, kar pa ne bi smel bit več problem.

Največ opreme je v uporabi od SolarEdge.
Google "Solaredge SafeDC", če te res zanima kako deluje...

hruske ::

nejc_nejc je izjavil:

Srakopir je izjavil:

Ja losaš povezavo v objekt.
Strom se se vedno proizvaja....kabli so pa brez zascite?
Sprasujem cisto tehnicno me firbec matra, kako je reseno.

Na en ali dva panela pride optimizer, ki zniža napetost na 1V, dokler ne dobi signala iz inverterja, da lahko napetost dvigne na delovno.

Torej: če inverter izklopiš ali če zaradi kakega drugega razloga ne pošilja signala optimizerju, je napetost na posameznem panelu 1V, kar je varno za gašenje.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Tnx

Zgodovina sprememb…

hruske je izjavil:

.... je napetost na posameznem panelu 1V, kar je varno za gašenje.

Si prepričan v to trditev?
Jz bi rekel da je na panelu še vedno Voc cca 40V, oz. pri 2:1 cca 80V.
Le komplet string nima 750V ampak samo par V, kolikor je optimizatorjev.

TESKAn ::

Je kdo tle že rekel 'jebeš netmetering' in si naredil kaj takega?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

deco16 ::

Ja, sicer v lastni režiji z baterijo ampak enak princip.

Cena 1€ na W sonca in približno še enkrat večja baterija v Wh.

izračun

izračun

Če odšteješ vetrno smo tam tam...

bf4ed ::

TESKAn je izjavil:

Itak je baterijska najboljša, samo najprej morem poceni baterije dobit.
Pa to kaj si linkal je 1F inverter. Neuporabno za večino.

Večina nas ma 3F elektriko doma in pride malo dražje.

J.McLane ::

Imajo v ponudbi tudi večji sistem (10 kW) ki je 3-fazen, cena je 12,7kEUR

https://www.eurodiskont.net/izdelek/tro...
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Zgodovina sprememb…

• spremenil: J.McLane ()

Utk je izjavil:

PrimoZ_ je izjavil:

Problem bo oprema.

Ma ni šans, da vsak dan eno. Mislim, lahk, če potem še dvakrat hodi popravljat.

Tudi zarad vremena ne gre glih. Meni je en privatnik reku največ 130 na leto, pa še to če gre vse gladko (če ima material).

Pri sosedu so bili en dan in naslednji dan še 2 ali tri ure. Delali so pa trije ljudje.
Pri meni so bili dva dneva ampak spet so prvi dan prišli šele tam okoli poldneva, ko so dokončali eno SE v bližini in naslednji dan tudi niso bli celi dan.

Pri žlahtniku, ko so dajali SE gor začetek februarja so rekli da bi bili fertik v enem dnevu če bi bilo to poletje ko je dan daljši. Je pa res da on je imel samo 10kWp.

Še naš soforumaš je v lastni režiji zmetal SE na streho v enem dnevu in še malo.

TESKAn ::

bf4ed je izjavil:

TESKAn je izjavil:

Itak je baterijska najboljša, samo najprej morem poceni baterije dobit.
Pa to kaj si linkal je 1F inverter. Neuporabno za večino.

Večina nas ma 3F elektriko doma in pride malo dražje.

Ma ja, za vikend čist dovolj. Gledam bolj v smeri 'omrežje samo za backup' + 'premostit občasne dopoldanske izpade'.
Baterije pa niso več 'tolk' drage - jurja pa pol za 4,8kWh (samo baterije brez vsega).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Meni se nepotrebno draga stvar pri otočnih elektrarnah zdi inverter (sploh če želiš neko pošastno 3f zadevo), problem je pa jasno to da imamo hiše z napeljavo kot je že bila prej. Če bi se šel celo arhitektruo iz nule bi tole morali zastaviti veliko pametneje in kjer je mogoče koristit DC, ampak to je pri današnjih produktih mogoče bolj kot ne samo pri razsvetlajvi in kakšnih napajanjih elektronskih naprav. Zatakne se pa pri indukciji, hladilniku (DC so prekleto dragi in majhni - caravaning), klimi/TČ (ne vidim ovire da bi bile DC, ampak ni mass scale produktov).

J.McLane je izjavil:

Meni se nepotrebno draga stvar pri otočnih elektrarnah zdi inverter (sploh če želiš neko pošastno 3f zadevo), problem je pa jasno to da imamo hiše z napeljavo kot je že bila prej. Če bi se šel celo arhitektruo iz nule bi tole morali zastaviti veliko pametneje in kjer je mogoče koristit DC, ampak to je pri današnjih produktih mogoče bolj kot ne samo pri razsvetlajvi in kakšnih napajanjih elektronskih naprav. Zatakne se pa pri indukciji, hladilniku (DC so prekleto dragi in majhni - caravaning), klimi/TČ (ne vidim ovire da bi bile DC, ampak ni mass scale produktov).

Pa res rabiš 3 faze? Ko greš v offfline, lahko na vse 3 pripelješ eno fazo, če nimaš 5 žilnih kablov.

cendof ::

Druščina pozdravljena,

na strehi imam 5. leto SE in do sedaj sem imel nekaj viška. Vendar ta višek za naprej ne zadostuje več. Imam še eno streho, kjer bi teoretično lahko dal 8 panelov, vendar pa mi glede lege bolj sedejo "samo" 4je. Zanima me kako je s tem dodajanjem? Namreč, od takratnega izvajalca in "lastnika" administratorskih pravic na SE inverterju sem dobil odgovor, da potrebujem povsem celoten postopek ponovno izpeljati, torej s soglasjem vred. Moja kmečka pamet mi pravi, da smo na tem področju malce zapluli v malenkosti, vendar to ni tema tega vprašanja. Inverter je še "prost", nekega hudega clippinga ne bi bilo oz. ga ne bi bilo. V sedanjem soglasju je navedena moč inverterja in predvidena letna proizvodnja električne energije, ki jo bolj ali manj na leto tudi dosegam, števila panelov pa ni navedenega.

Morda nisem edini s tem vprašanjem oz. bo v prihodnje zmeraj več teh vprašanj, pa bi prosil za razlago oz. pojasnila.

Hvala!

Kolikor vem, lahko dodajas panele z neko priglasitvijo, da bo pač SE večja kot do sedaj, vendar mora razsmernik ostati omejen na moč, ki je v soglasju. Če hočeš povečati tudi to, potem pa je treba novo na novo z novim soglasjem.

a_borlak ::

Lahko ti povem, sem podobno spraševal na Gen-i, pa so tudi oni jamrali o soglasju, kljub temu da je maksimalna oddana moč pri meni okoli 8kW trenutno (slaba lega). Se pravi oddana moč se bo povečala, a še vedno manjša, kot v soglasju, tako da res ne vidim nekih težav.

Utk je izjavil:

J.McLane je izjavil:

Pa res rabiš 3 faze? Ko greš v offfline, lahko na vse 3 pripelješ eno fazo, če nimaš 5 žilnih kablov.

Rabiš jih ne, je pa inštalacija po bajti 3f, pa TČ je 3f. Če delaš hišno naplejavo na novo pa planiraš otočno SE se pa da marsikaj.

Ali je morda postavljen kakšen standard za DC napeljavo, razen 12/24 V cigaretne vtičnice kot jih poznamo v vozilih? Ena večja otočna elektrarna ima zadaj baterije 200V DC.

Mogoče kak standard iz jadrnic in/ali RV ?

Verjetno 24 ali 48V, kaj več zagotovo ne.

Avtodomi imajo kar 12V cigaretne vtičnice. Verjetno bi se LED razsvetljavo dalo narediti DC. Napajanja elektronskih naprav sploh tistih, ki delajo 24/7 bi bilo tudi zelo dobro imeti na DC, to nebi smel biti tak problem.

Potem se pa prilagodiš, pozimi ko je malo sonca preživiš samo na DC, hladilnik imaš na balkonu :))

driver_x ::

J.McLane je izjavil:

Ali je morda postavljen kakšen standard za DC napeljavo, razen 12/24 V cigaretne vtičnice kot jih poznamo v vozilih? Ena večja otočna elektrarna ima zadaj baterije 200V DC.

PoE, USB.

bf4ed ::

Ja če imaš 3F napeljavo je potrebno 3F inverter. Nebi riskiral da mi kaj skuri če vežeš vse na eno.

Kaj se pa glede DC napeljave tiče, ni vredno se zajebavat se še s tem.

Jaz bi tudi to predlagal...
Kako je pa drugače to narejeno na inverter strani? A ima inverter končno mnogo inputov (za vsak optimizer enega) ali se to nekako skupaj zveže in imaš samo en input?

Vse ok, razen če pride do situacije ko bo treba uveljavljati garancijo ali zavarovanje. S tujim k* po koprivah se temu reče. Že ok, če sam to narediš, ni pa to za okoli talati kot dober nasvet.

No, dobila odločbo. 5 mesecev in 12 dni je trajalo. Časa za izplačilo imajo 60 dni.

hafo123 ::

Kakšne so mere sončnih panelov, ki jih vgrajuje Gen-i?
««
186 / 359
»»