Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi
c3p0 ::
ToniT ::
Sam imam sončno elektrarno od Gen-i, ki deluje od 5.10.2020.
Je moči 11,1 KW.
V mesecu oktobru sem bil za 150KWh v minusu.
Glede dokumentacije in postavitve imam same pozitivne izkušnje. Pazi, kam boš dal razsmernik, ker je precej velik in zgleda grozno.
Je moči 11,1 KW.
V mesecu oktobru sem bil za 150KWh v minusu.
Glede dokumentacije in postavitve imam same pozitivne izkušnje. Pazi, kam boš dal razsmernik, ker je precej velik in zgleda grozno.
Kvinta ::
Pol ko ni sonca si pa v minusu ? torej si lahko celo zimo v minusu v čem je polj sploh poanta ?
A.C.A.B
a_borlak ::
Celo zimo si v minusu, samo na srečo je pri nas letni obračun, tako da od marca naprej si v plusu.
BigWhale ::
Evo, na mizi mam ponudbo za gen-i elektrarno na kljuc. 13.700 EUR na sedem let, 143 EUR na mesec. Trenutno placujem elektrike vec kot 100 EUR na mesec, racun je bil tudi ze za 130 EUR. Ponujajo brezobrestni kredit in v obroku je tudi zavarovanje.
Sedem let se mi ne zdi predolga doba za odplacilo.
V ponudbu je nov stevec, ker ga bo potrebno menjati, SolarEdge antena za wifi, 28 solarnih panelov JINKO TR JKM395M-6RL3-V (kr lepo zvenece ime imajo :D ). Paneli imajo 12 letno garancijo in 25 letno linearno garancijo. Razsmernik je SolarEdge SE 16K-ER-01 z 12 letno garancijo. Zraven je se 14 optimizatorjev SolarEdge P850 s 25 letno garancijo.
V ponudbi je urejanje vse dokumentacije in pridobivanje vseh potrebnih papirjev za subvencijo iz eko sklada.
V ponudbu je nov stevec, ker ga bo potrebno menjati, SolarEdge antena za wifi, 28 solarnih panelov JINKO TR JKM395M-6RL3-V (kr lepo zvenece ime imajo :D ). Paneli imajo 12 letno garancijo in 25 letno linearno garancijo. Razsmernik je SolarEdge SE 16K-ER-01 z 12 letno garancijo. Zraven je se 14 optimizatorjev SolarEdge P850 s 25 letno garancijo.
V ponudbi je urejanje vse dokumentacije in pridobivanje vseh potrebnih papirjev za subvencijo iz eko sklada.
c3p0 ::
PrimoZ_ ::
Zanima me ali je sedaj kaka zaveza v pogodbi da bodo elektriko odpupovali po trenutnem modelu še X časa ? Da se ti ne zgodi, da bi čez eno leto šli na mesečni obračun, ki bil bistveno manj ugoden.
hruske ::
Trenutno mislim, da je to edini legalen način. Preden se torej kaj takega zgodi, bo moralo ministrstvo spremenit uredbo o samooskrbi z EE.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
ToniT ::
Evo, na mizi mam ponudbo za gen-i elektrarno na kljuc. 13.700 EUR na sedem let, 143 EUR na mesec. Trenutno placujem elektrike vec kot 100 EUR na mesec, racun je bil tudi ze za 130 EUR. Ponujajo brezobrestni kredit in v obroku je tudi zavarovanje.
Nekaj takega je prišlo tudi mene. Do razsmernika sem potegnil utp, tako da WiFi antene nimam.
Imam pa Bisolove panele. Podrobnosti bi moral preveriti. Če se boš odločil, naj montirajo elektrarno hitro spomladi. Meni so jo oktobra in te tri mesece bom še plačeval porabo elektrike (ni rezerve iz poletja).
Nekaj takega je prišlo tudi mene. Do razsmernika sem potegnil utp, tako da WiFi antene nimam.
Imam pa Bisolove panele. Podrobnosti bi moral preveriti. Če se boš odločil, naj montirajo elektrarno hitro spomladi. Meni so jo oktobra in te tri mesece bom še plačeval porabo elektrike (ni rezerve iz poletja).
Ce bo razsmernik tam kjer planiram, potem bo kar na WiFiju, ker se mi kabla cez pol bajte ne da vlacit. :)) Je pa izgradnja v planu sele spomladi, ja.
J.McLane ::
Zanimiv report (Adam Dorr & Tony Seba):
https://www.rethinkx.com/energy#energy-...
Ugotavljali so razmerje med energy storage in Solar in Wind, prišli so do tega da bo 3x-5x predimenzioniran sistem solarnih in vetrnih elektrarn v navezi z baterijami najcenejši sistem. Trenutno se tak sistem zdi peklensko drag, ampak ocenjujejo da bo cena takega sistema šla dol 70% do leta 2030.
https://www.rethinkx.com/energy#energy-...
Ugotavljali so razmerje med energy storage in Solar in Wind, prišli so do tega da bo 3x-5x predimenzioniran sistem solarnih in vetrnih elektrarn v navezi z baterijami najcenejši sistem. Trenutno se tak sistem zdi peklensko drag, ampak ocenjujejo da bo cena takega sistema šla dol 70% do leta 2030.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
To je uporabno samo za res kratkotrajno shrambo, ker je težko (in/ali drago) naredit vztrajnik, ki ne bi imel veliko izgub zaradi trenja.
ITER ima za zagon dva 775 tonska vztrajnika, ki porabita 8.8MW na vhodu (pri shranjevanju) in lahko za vžig dasta na izhodu 400MW.
"Spinning reserve" .
ITER ima za zagon dva 775 tonska vztrajnika, ki porabita 8.8MW na vhodu (pri shranjevanju) in lahko za vžig dasta na izhodu 400MW.
"Spinning reserve" .
masevc ::
Koliko kW?
A ne dela Geni samo z Bisol moduli?
Preveri še Petrol. Pri meni so bili na prvo karto cenejsi kar nekaj od Genija.
Celo zimo si v minusu, samo na srečo je pri nas letni obračun, tako da od marca naprej si v plusu.
Ja pa kaj se ne da nekege akumulatorske omare al kak se temu reče nabavit pa bi si shrano za hude čase nekaj da nisi pol v muinusu pri taki investiciji.
A.C.A.B
Za čez zimo bi potreboval za 3MWh akumulatorjev, kar je po energiji primerljivo z okoli 2000l kurilnega olja (energetska vrednost). Ko spravijo kapaciteto baterij na velikost enega spodobnega rezervoarja za olje, se bomo lahko pogovarjali o tem :). Sicer pa tako, kot je napisal McLane, pri nas sicer kombinacija sončnih elektrarn in baterij je prihodnost, samo vprašanje, če so naša elektro podjetja pripravljena vlagati ali bodo preprosto prevalila na nas potrošnike, da bomo kupovali power walle.
telexdell ::
Zanima me ali je sedaj kaka zaveza v pogodbi da bodo elektriko odpupovali po trenutnem modelu še X časa ? Da se ti ne zgodi, da bi čez eno leto šli na mesečni obračun, ki bil bistveno manj ugoden.
Od kar v uredbi za samooskrbo ni več predpisano, da se viški elektrike brezplačno oddajo dobavitelju je lahko obračun tudi 15. minutni, kot so intervali odčitavanja števca. Ko bodo viški bo dobavitelj odkupoval energijo po enaki ceni, kot jo bo prodajal ob mankih. Še več- ker se večino elektrike proizvede v visoki tarifi in iz omrežja jemlje v nižji tarifi bi ob takem obračunu lastniki SE bili še na boljšem.
Za čez zimo bi potreboval za 3MWh akumulatorjev, kar je po energiji primerljivo z okoli 2000l kurilnega olja (energetska vrednost). Ko spravijo kapaciteto baterij na velikost enega spodobnega rezervoarja za olje, se bomo lahko pogovarjali o tem :). Sicer pa tako, kot je napisal McLane, pri nas sicer kombinacija sončnih elektrarn in baterij je prihodnost, samo vprašanje, če so naša elektro podjetja pripravljena vlagati ali bodo preprosto prevalila na nas potrošnike, da bomo kupovali power walle.
Imeti takšno baterijo doma je seveda neumnost. Predstavljaj si 50 avtomobilov s po 60 kWh baterijami v garaži. Vsekakor pa bo v bodočnosti vedno več baterij po hišah. Prišle bodo od odsluženih/uničenih EV. Če npr. 60 kWh baterija izgubi 20% kapacitete bo za promet praktično neuporabna, 40 kWh pa pomeni 3..4 dnevno porabo gospodinjstva. Dovolj je tudi za enodnevno porabo v najhujšem mrazu, če se ogrevaš s TČ. Torej bi lahko baterijo polnil v času nižje tarife in jo praznil v času višje.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
Jaz sem razmišljal o tem, da si energetsko neodvisen. Sicer pa za pozimi bi potreboval cca 50kWh baterijo, če bi hotel optimalno jemati energijo iz omrežja in biti brez skrbi za toplotno. Lahko pa tudi samo 20kWh, pa ti v primeru izpada elektrike izklopi toplotno in boš še vedno lahko dan, dva preživel brez težav, če imaš recimo kakšen štedilnik ali kamin na drva.
Jaz imam dnevne porabe priblizno 20kWh (to je nek average peak), ce ne stejem avtomobila. Z avtom lahko dodam se 10kWh zraven. Splacalo bi se pogledati kaksna je dnevna proizvodnja elektrike v novembru in decembru, pri optimalni postavitvi celic. Ta dva meseca sta verjetno najbolj kriticna.
Premostiti moras tedenske izpade (vcasih so ta obdobja lahko tudi 14 dneva), ko ni prakticno nic sonca in pa tiste dni, ko imas na celicah sneg.
Premostiti moras tedenske izpade (vcasih so ta obdobja lahko tudi 14 dneva), ko ni prakticno nic sonca in pa tiste dni, ko imas na celicah sneg.
Gregor P ::
Dobro, sedaj če je cilj popolna samozadostnost, potem je še nekaj preprek, ampak najbrž ni taka težava, če manko elektrike pridobivaš še vedno iz omrežja? Edino da pač dlje traja, da si povrneš investicijo.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
gile ::
Vidim, da je nekaj nejasnosti okoli te samooskrbe. Po trenutno veljavni zakonodaji, je v https://www.google.com/url?sa=t&source=..., objavljeno, da je obračunsko obdobje koledarsko leto. Torej, vsako leto 1.1.xxxx. Če je pridelka elektrike premalo, 1.1. s strani elektro distributerja prejmete položnico, v višini razlike. Se pravi plačate samo razliko med pridelano in porabljeno energijo. Če ste tekom leta pridelali višek, ga pa podarite elektro distributerju, s katerim imate podpisano pogodbo. Zato je pri investiciji pomembno, da glede na pretekla leta natančno izračunate porabo in se 1.1 približate ničelni razliki. Dokler je to v uradnem listu, je tako, in tudi usklajeno z načrti EU. Čeprav baje elektrodistributerji lobirajo za sisteme, ki bi jim iz naših SE prinesli tako več cekinov kot same energije. Ali jim bo uspelo, pa je odvisno od vladajoče garniture.
Načeloma je po trenutni uredbi amortizacija investicije cca 7 let.
Načeloma je po trenutni uredbi amortizacija investicije cca 7 let.
mn ::
> Vidim, da je nekaj nejasnosti okoli te samooskrbe. Po trenutno veljavni zakonodaji, je v https://www.google.com/url?sa=t&source=..., objavljeno, da je obračunsko obdobje koledarsko leto.
To vemo verjetno vsi. Kar recimo mene zanima je, če danes zgradim sončno elektrarno, koliko časa so elektrodistributerji dolžni upoštevati takšen obračunski interval. Ker če bodo šli leta 2022 recimo na mesečni interval, kar se trenutno veliko govori ima nekdo ki danes dela elektrarno kjerkoli v pogodbi zagotovilo, da se njega ta sprememba ne tiče.
Ker tipični use/case danes za solarne elektrarne je ravno sončna elektrarna - toplotna črpalka za ogrevanje.
To vemo verjetno vsi. Kar recimo mene zanima je, če danes zgradim sončno elektrarno, koliko časa so elektrodistributerji dolžni upoštevati takšen obračunski interval. Ker če bodo šli leta 2022 recimo na mesečni interval, kar se trenutno veliko govori ima nekdo ki danes dela elektrarno kjerkoli v pogodbi zagotovilo, da se njega ta sprememba ne tiče.
Ker tipični use/case danes za solarne elektrarne je ravno sončna elektrarna - toplotna črpalka za ogrevanje.
gile ::
Mn, to zanima vsakega, ki ima ali se odloča za SE. Mogoče bi pogled po strehah vladajoče garniture dal kakšen odgovor...
mn ::
Mn, to zanima vsakega, ki ima ali se odloča za SE. Mogoče bi pogled po strehah vladajoče garniture dal kakšen odgovor...
Mene zanimajo pogodbe, ki jih podpisujete trenutno. Recimo @BigWhale, kaj ti piše v pogodbi, če si jo že videl? Pa še nekdo je pisal, da je ravno zagnal novo SE. Zanima me, če je ta del specificiran v pogodbi?
Ne vem če to čisto drži, v izračunu je predvideno da imaš SE predimnezionirano za 3x ali 4x, taka elektrarna ti tudi v treh zimskih mesecih, da nekaj od sebe (recimo 20% poletne energije) in se ti ni treba zanašati v celoti na baterijo. Baterijo bi v tem primeru potreboval kvečjemu za nekih 14 dni svojih potreb.
Seveda to na nivoju ene stanovanjske hiše ni izvedljivo, ker je premalo strehe, pa danes jasno tudi ni cenovne računice. Čez 10 let pa vprašanje, pa če gledamo na nivoju celotne Slovenije + hidro...
Jaz sem razmišljal o tem, da si energetsko neodvisen. Sicer pa za pozimi bi potreboval cca 50kWh baterijo, če bi hotel optimalno jemati energijo iz omrežja in biti brez skrbi za toplotno. Lahko pa tudi samo 20kWh, pa ti v primeru izpada elektrike izklopi toplotno in boš še vedno lahko dan, dva preživel brez težav, če imaš recimo kakšen štedilnik ali kamin na drva.
Od 22...6 ure imaš nižjo tarifo. Takrat lahko pogreješ vodo in se ogrevaš iz omrežja. Baterijo potrebuješ le za obdobje 6...22 ure. Zato sem omenil 40 kWh. V urbanem okolju kjer imaš na razpolago električno omrežje razmišljati o off gridu se mi pač ne zdi sploh debate vredno. Če pa dejansko živiš na off grid območju pa se verjetno ne boš ogreval ali kuhal na elektriko.
Jaz imam dnevne porabe priblizno 20kWh (to je nek average peak), ce ne stejem avtomobila. Z avtom lahko dodam se 10kWh zraven. Splacalo bi se pogledati kaksna je dnevna proizvodnja elektrike v novembru in decembru, pri optimalni postavitvi celic. Ta dva meseca sta verjetno najbolj kriticna.
nov-feb se pridela tam 1/4...1/3 letne proizvodne elektrike. Če jo julija pridelaš npr. 1400 kWh jo boš decembra tam 400 kWh
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
Mene zanimajo pogodbe, ki jih podpisujete trenutno. Recimo @BigWhale, kaj ti piše v pogodbi, če si jo že videl? Pa še nekdo je pisal, da je ravno zagnal novo SE. Zanima me, če je ta del specificiran v pogodbi?
V soglasju za priključitev samooskrbe piše, da se sklene za nedoločen čas. Prekliče pa se lahko, če lastnik izstopi iz samooskrbe ali če tako določa zakon. Podobno piše v pogodbi z dobaviteljem.
Kaj bi bilo, če bi si ravno kupil novega dizla, država pa bi preko noči prepovedala promet z njimi? Če živimo v neki pravni državi potem mora obstajati tudi neka pravna varnost. Ob takih drastičnih spremembah običajno ostane zatečeno stanje, novega pa ni več možno narediti. V vsakem primeru pa obstaja tudi neko prehodno obdobje.
Ideja: Poletne mesece furaš PV, z viški pa z elektrolizo delaš vodik, ki ga zimske mesece pokuriš v SPTE.
Poceni ni, je pa eko. ;)
Poceni ni, je pa eko. ;)
nov-feb se pridela tam 1/4...1/3 letne proizvodne elektrike. Če jo julija pridelaš npr. 1400 kWh jo boš decembra tam 400 kWh
Nisem 100% ce je povprecna proizvodnja dovolj za ugotavljanje kako je s popolno samooskrbo. V povprecju je lahko elektrike dovolj ampak ce to povprecje ni enakomerno razporejeno, si lahko potem kak dan brez elektrike potem imas pa dneve, ko jo imas prevec. :)
Gregor P ::
... potem pa dodaš še vetrnice in eno mini HE, če si ravno poleg potoka
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
Če bi se sam šel off grid samooskrbo zagotovo ne bi stavil le na enega konja. Postavil bi nekaj panelov (mogoče 2 kW) in pa vetrnico moči do 1 kW. Poleg seveda toliko baterij, kot porabim elektrike v 3..4 dneh. Pa odpovedal bi se večini električnih porabnikov. Praktično bi ostal le radio, računalnik, hladilnik in pa razsvetljava.
Pol je to tak tak spet več al majn domena bogatih 6 mesecev delaš zastojn plus višek ti elektro vzame 6 mesecev pa plačuješ normalno tak ,da se ti investicija povrne v 15 letih ne v 7.
A.C.A.B
nicksonn ::
Če bi se sam šel off grid samooskrbo zagotovo ne bi stavil le na enega konja. Postavil bi nekaj panelov (mogoče 2 kW) in pa vetrnico moči do 1 kW. Poleg seveda toliko baterij, kot porabim elektrike v 3..4 dneh. Pa odpovedal bi se večini električnih porabnikov. Praktično bi ostal le radio, računalnik, hladilnik in pa razsvetljava.
2kW bi bilo več kot dovolj za take potrebe.
Kar pomeni, da ti tudi v oblačnem ali celo zmerno deževnem dnevu izven poletja nabere ene 2-3kWh (20% x min 5 ur).
Vetrnica je pa bolj tako-tako. Če nisi kje na primorskem ali v hribih, je to čisto predrago za kar ponuja.
Skoraj bolje kot vetrnica, je dodati malo več baterij in kak ekstra PV modul, kateri so dandanes res poceni.
Za backup imaš itak agregat, cilj je seveda da ga ne uporabljaš, a je za rezervo. Neka 2kW varianta ne stane veliko.
Najdražje so pač baterije, teslin powerwall pride nekih 11k€? Odvisno koliko greš lahko izven energijskega udobja. Mogoče bi zadoščalo že kakšnih 5kWh rezerve? In dodaš še kakšen PV (ki ti, kot rečeno, nekaj malega doda tudi v dežju, in moraš z baterijo pokriti le noči).
Sicer pa, budžet varianta baterij so stare a obnovljene svinčene baterije iz viličarjev, dobiš jih že za dobrega jurja naprej, in imaš tam od 10-20kWh ali več (na 48V navadno)
Ogrevanje pa imaš itak na drva oz si lahko narediš tudi s kolektorji + zalogovnik.
Kuhaš na plin.
Za neko skromno družino se pride čez z ~2kW PV, pa kamot kupiš tudi kakšno zamrzovalno skrinjo, pralni stroj, TV. Seveda pa prilagodiš potrebe, in pereš perilo opoldne na sončen dan
Tako ~2kW samooskrbo si DIY lahko narediš že za okoli 5k€ ali še krepko manj, če uporabiš kitajsko robo (kar je seveda bolj riskantno, in je sam ne bi).
(najbrž se je o tem že debatiralo na ST, se opravičujem za off topic).
x n!
Ja ampak s takim prilagajanjem bi tudi elektrike plačal nekih 20 €/mesec.
Če bi imel neko odročno hišo in enostavno nebi želel plačat priključka, bi danes za nekih 30-40k € lahko uredil problem elektrike za naslednjih 20 let, brez nekih silnih odrekanj. To bi bilo enih 15 kWp PV kar pomeni nekje 3x predimenzioniran sistem za lastno porabo in nekje 50 kWh baterij. En generator za 500€ imaš lahko vedno na rezervi. Pri takem sistemu lahko mirno kuhaš na indukcijo, za ogrevanje pa lahko kombiniraš toplotno črpalko/klimo (prehodno obdobje) in peč na drva (3 zimske mesece).
Že danes cena ni tako grozno velika, koliko bo tak sistem stal leta 2030? 20k €?
Če bi imel neko odročno hišo in enostavno nebi želel plačat priključka, bi danes za nekih 30-40k € lahko uredil problem elektrike za naslednjih 20 let, brez nekih silnih odrekanj. To bi bilo enih 15 kWp PV kar pomeni nekje 3x predimenzioniran sistem za lastno porabo in nekje 50 kWh baterij. En generator za 500€ imaš lahko vedno na rezervi. Pri takem sistemu lahko mirno kuhaš na indukcijo, za ogrevanje pa lahko kombiniraš toplotno črpalko/klimo (prehodno obdobje) in peč na drva (3 zimske mesece).
Že danes cena ni tako grozno velika, koliko bo tak sistem stal leta 2030? 20k €?
Ko vas zanimajo številke, december 0,4, januar 0,4, februar 0,5, marec 0,9, april 1,1 in potem raste do 1,5, september je 1, oktober 0,7 in november pri nas najslabši mesec, 0,3 MWh. Povprečna letna proizvodnja okoli 11MWh, pa imamo relativno slabo lego celic (60 stopinj od severa, sonce pride šele po 10h). Tisti, ki imajo boljšo lego imajo po 15MWh letne proizvodnje z cca 11kW SE. Za hišo gre okoli 4,5 MWh, za avto tudi podobna številka, se pravi sem malenkost predimenzioniral zadevo. Je pa seveda problem, zimska poraba hiše gre tudi do 1MWh, poleti pod 250kWh, ravno obratno, kot proizvodnja in če bi uvedli mesečne obračunske intervale ali celo 15 minutne, vprašanje, kdo bi sploh postavljal domače sončne elektrarne.
Zanimive cifre, sem mislil da je še slabše, torej november kot najbolj meglen mesec prinese nekje 30% tistega kar bi potreboval preračunano iz letne proizvodnje na mesec.
Danes za SE moraš odkartat okrog 10k € in za baterijski hranilnik prav tako nekje 10k €. V prihodnje ne računam, da bo sistem kaj dosti cenejši, boš pa čez 10 let dobil za isto ceno x2 solarnih panelov (~18 kWP) in x5 baterij (70 kWh). Zakaj SE ne bo še cenejša, zato ker je velik delež cene inštalacija na streho.
Tak sistem je pa že praktično otočen, vprašanje ki se poraja je kaj pametnega storiti s poletnimi viški, odpreš dejavnost, ki je preprosta ampak energetsko potratna in ti deluje samo 5 mesecev v letu. Le kaj bi taka dejavnost bila?
Danes za SE moraš odkartat okrog 10k € in za baterijski hranilnik prav tako nekje 10k €. V prihodnje ne računam, da bo sistem kaj dosti cenejši, boš pa čez 10 let dobil za isto ceno x2 solarnih panelov (~18 kWP) in x5 baterij (70 kWh). Zakaj SE ne bo še cenejša, zato ker je velik delež cene inštalacija na streho.
Tak sistem je pa že praktično otočen, vprašanje ki se poraja je kaj pametnega storiti s poletnimi viški, odpreš dejavnost, ki je preprosta ampak energetsko potratna in ti deluje samo 5 mesecev v letu. Le kaj bi taka dejavnost bila?
fikus_ ::
Trenutno se baterijski hranilnik ne splača, saj je na voljo net metering in letni obračun. Če bodo pa šli na npr. dnevni/15 minutni obračun, bo pa drugačna situacija.
Nekaj dni nazaj sem zasledil "reklamo", da ti (letne) viške elektrike "odkupijo". Nekako v smislu virtualne SE nekoga drugega. Nisem pa bil dovolj pozoren, kdo to ponuja.
Nekaj dni nazaj sem zasledil "reklamo", da ti (letne) viške elektrike "odkupijo". Nekako v smislu virtualne SE nekoga drugega. Nisem pa bil dovolj pozoren, kdo to ponuja.
Ko vas zanimajo številke, december 0,4, januar 0,4, februar 0,5, marec 0,9, april 1,1 in potem raste do 1,5, september je 1, oktober 0,7 in november pri nas najslabši mesec, 0,3 MWh. Povprečna letna proizvodnja okoli 11MWh, pa imamo relativno slabo lego celic (60 stopinj od severa, sonce pride šele po 10h). Tisti, ki imajo boljšo lego imajo po 15MWh letne proizvodnje z cca 11kW SE. Za hišo gre okoli 4,5 MWh, za avto tudi podobna številka, se pravi sem malenkost predimenzioniral zadevo. Je pa seveda problem, zimska poraba hiše gre tudi do 1MWh, poleti pod 250kWh, ravno obratno, kot proizvodnja in če bi uvedli mesečne obračunske intervale ali celo 15 minutne, vprašanje, kdo bi sploh postavljal domače sončne elektrarne.
Izhajaš iz predpostavke, da vse ostane tako kot je. Če naredijo mesečne obračune potem se bodo morale spremeniti tudi pogodbe med proizvajalci in dobavitelji. Ker v uredbi ni več zapisan brezplačen prenos viškov na dobavitelja, se bo ta prenos uredil z novo pogodbo. Tam pa bodo različni dobavitelji imeli različne interese in se lahko zgodi, da bo to še ugodneje za lastnike SE. Nenazadnje, kaj se je predvidevalo pred sproščanjem cen goriv. Namesto, da bo cene poletele v nebo, so celo nižje, kot so bile pod državnim nadzorom.
Trenutno se baterijski hranilnik ne splača, saj je na voljo net metering in letni obračun. Če bodo pa šli na npr. dnevni/15 minutni obračun, bo pa drugačna situacija.
Že sedaj lahko z npr. sosedom, kateri je priključen na isto trafo postajo skleneš samooskrbno skupnost. Tako viški ne bodo šli dobavitelju, ampak sosedu. Kako pa bo sosed "plačal" tako prejeto energijo je pa stvar sosedskega dogovora.
Je pa takšna skupnost zanimiva še iz enega vzroka. Gen-i in Petrol imata ob eno tarifnem merjenju zelo nizko ceno kWh, v primeru doplačila. Ta cena je skoraj enaka MT tarifi pri dvotarifnem merjenju. Torej, bi tudi v takšni skupnosti tudi morebitna doplačila porabe elektrike bilo bolj ugodno kot dvotarifno merjenje.
Odkup (tržno, brez subvencij) nikoli ne more doseči cene, ki jo ti plačaš za elektriko, ker končna cena vsebuje še omrežnino in DDV.
mertseger ::
Ti si zelo dobro povzel vso "bedo" sončne elektrarne, ki jo pa na žalost danes zagovarja ogromno število ljudi, tudi takšnih ki so na položajih kjer lahko naredijo veliko škode. Sedaj si predstavljal da jih veliko (takih ki nimajo veliko pojma o energetiki) zagovarja takšno oskrbo na ravni države.
Kje ti vidiš bedo? Vse je odvisno od cene, če porežeš konstanto po najslabšem mesecu kjer je pridelava 0,3 MWh in vse ostalo vržeš "skozi okno" je to letno še vedno 3,6 MWh za 11 kWp SE, konstanten output na mesečni ravni.
Vprašaj se kje smo bili s ceno SE 10 let nazaj ko je bilo za rentabilnost treba plačevati subvencionirano ceno 0,3 €/kWh da je bila sončna sploh rentabilna.
Danes smo pa tam kjer letni net-metering splača, kar pomeni efektivno 0,11 €/kWh.
Čez 10 let bo pa tako kot sem napisal 18 kWP za 10k € na strehi in 70 kWh baterija za 10k € v kleti. Rentabilno brez kakršenegakoli zagotovljenega odkupa kot je to danes. Imeli bomo pa poletni "super power" višek, ki se bo porabljal za take ali drugačne potrebe, pridelava vodika ali drugih sintetičnih goriv, Talum bo deloval na full na nižji ceni elektrike v vseh poletnih mesecih, lahko tudi porabiš za rudarjenje kriptovalut.
V energetiki se da vse predvideti in prilagoditi v naprej. Trditev da so OVE nepredvidljivi izhaja iz teze v preteklosti ko nismo poznali hitro odzivnih baterij, ki gladijo špice.
Vprašaj se kje smo bili s ceno SE 10 let nazaj ko je bilo za rentabilnost treba plačevati subvencionirano ceno 0,3 €/kWh da je bila sončna sploh rentabilna.
Danes smo pa tam kjer letni net-metering splača, kar pomeni efektivno 0,11 €/kWh.
Čez 10 let bo pa tako kot sem napisal 18 kWP za 10k € na strehi in 70 kWh baterija za 10k € v kleti. Rentabilno brez kakršenegakoli zagotovljenega odkupa kot je to danes. Imeli bomo pa poletni "super power" višek, ki se bo porabljal za take ali drugačne potrebe, pridelava vodika ali drugih sintetičnih goriv, Talum bo deloval na full na nižji ceni elektrike v vseh poletnih mesecih, lahko tudi porabiš za rudarjenje kriptovalut.
V energetiki se da vse predvideti in prilagoditi v naprej. Trditev da so OVE nepredvidljivi izhaja iz teze v preteklosti ko nismo poznali hitro odzivnih baterij, ki gladijo špice.
Utk ::
Ti si zelo dobro povzel vso "bedo" sončne elektrarne, ki jo pa na žalost danes zagovarja ogromno število ljudi, tudi takšnih ki so na položajih kjer lahko naredijo veliko škode. Sedaj si predstavljal da jih veliko (takih ki nimajo veliko pojma o energetiki) zagovarja takšno oskrbo na ravni države.
Kaj točno je narobe s tem, če pozimi TEŠ malo bolj dela kot poleti? Oz. če poleti dela malo manj kot pozimi? JEK je osnova in mora delat stalno na polno, TEŠ se poleti malo zmanjša, ponoči delajo malo več hidroelektrarne.
SambaShare ::
Kaj točno je narobe s tem, če pozimi TEŠ malo bolj dela kot poleti? Oz. če poleti dela malo manj kot pozimi? JEK je osnova in mora delat stalno na polno, TEŠ se poleti malo zmanjša, ponoči delajo malo več hidroelektrarne.
Nič. Problem je ko se ljudje začnejo pretvarjati da TEŠ ne rabimo.
V bistvu bomo prehodno potrebovali bolj kakšno plinsko elektrarno, poceni postavitev ampak drag energent. To da je energent drag te ne briga kaj dosti, ker tudi proizvodnje elektrike ne bo veliko. Torej hladna rezerva, kot če bi imel doma en Hondin generatorček.
Prosim te lepo, po kakšni logiki so novi porabniki vsi na lignit, novo inštalirane sončne in baterijski hranilniki so pa za koga? Za stare mame, ki pečejo potico v pečici ali kaj?
Dajmo še kakšen neumen argument na plano. Smešni ste, res smešni.
... In si zatiskajo oči, da v EV (novi porabnik v sistemu) ne tankajo lignita.
Prosim te lepo, po kakšni logiki so novi porabniki vsi na lignit, novo inštalirane sončne in baterijski hranilniki so pa za koga? Za stare mame, ki pečejo potico v pečici ali kaj?
Dajmo še kakšen neumen argument na plano. Smešni ste, res smešni.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: J.McLane ()
Daj odstotke na mizo, sliši se kot da hočeš povedat da je pozimi za 100% višja poraba elektrike.
nicksonn ::
Huh? Pomoje bo ravno obratno. Celice bodo x5 cenejše, baterije pa le dvakrat.
Kaj bluziš, pozimi se porabi največ elektrike.
Če se pa ogrevate na elektriko.
Ko pa obstajajo tudi primernejši energenti, kot elektroni.
Saj razumem, je simpl, trenutno distributer/država založi pozimi, ...
Če bo pa 15 minutni ali mesečni obračun, pa se ne bo splačalo več 11kW+ sončnih elektrarn (razen če imaš EV) ampak raje 5kW elektrarno in ogrevanje na les, plin, toplovod, ...
Ob najhujši poletni proizvodnji grejo viški za hlajenje. Brez ogrevanja imaš približno enako porabo elektrike čez leto.
Okej, pozimi tudi vode ne greješ na štrom, ostale 3/4 leta pa lahko.
Morda razmišljam preveč samooskrbno...
x n!