» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
273 / 359
»»

telexdell ::

bciciban_ je izjavil:

Utk je izjavil:

bciciban_ je izjavil:

Na naš trafo v manjšem kraju je priklopljenih kakih 50 gospodinjstev.

Koliko stane
- nov trafo
- 5km kabla
- 5km kopanja da se kabel zamenja
- vsa papirologija, soglasja, dovoljenja

Recimo da vsak da za omrežnino 20€/mesec to je 12k€ omrežnine na leto. Po občutku bi rekel da zgornjega stroška ne bomo pokrili niti v 50ih letih. Lahko pa se motim ?

Zakaj bi to kar vse treba menjat?

Samo razmišljam, koliko pač stane to.
Če je bilo omrežje dimenzionirano za "žarnice + tv", potem pa ga je treba nadgraditi da sfolga še TČ in EV.

@UTK
Napisal sem 20€ in ne 12€. Nauči se prosim brati.

Prehod na EV in TČ je konvergenca energijskih virov.

Nekoč si imel
elektriko -> luči, aparati, ...
drva/kurilc -> ogrevanje
bencin/dizel -> prevoz
plin/drva -> kuhanje

4 vire energije za različne namene. Sedaj pa smo mnogi iz 4ih virov energije prešli na 1 vir, za vse.

Seveda, da pa ob vspostavitvi priključka plačaš enkratni znesek za vsak kW priključne moči in druge stroške (omarica, števec, takse, delo...) pa ne gre za potrebe omrežja.

Pa ne govorijo zastonj, da se zgodovina ponavlja. Nekoč, še pred tvojim nekoč si imel drva za vse- z drvmi si se grel in kuhal. Z drvmi si naredil paro, katera je poganjala stroje, premikala vozila... Torej smo že imeli en vir energije.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Neon87 ::

Če imam na soglasju navedeno oznaka merilno-krmilne naprave P2 je to ok (klasična mala SE)? Nekaj sem bral o teh tipih, vendar sem malo kratek.

WaterBoy ::

P2 je števec v hiši

feryz ::

GizmoX je izjavil:

feryz je izjavil:

Če koga zanima, imam primerjavo dveh primerljivih elektrarn, orientiranost, naklon, osončenje.
Odrezan vrh, a dodatna širina. Nekoga že zanima. ;)
Stopinja ali dve zarotirana streha.
Tega pa res nisem tako točno meril.

Sicer sploh ni dodatne širine, ampak samo večja moč ob istem času.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

FeDF6 ::

ni bistveno, če sicer številke dnevne proizvodnje verjetno veljajo, ampak rdeča res nima dveh plitkih koničk z max zaradi oblačkov?

ja, mogoče nima, ker je ravno za širino špičke toliko širša krivulja moči, ja, možno

Zato ker je dovolj predopingirana.
Ta krivulja ni trenutni prikaz, ampak povprečje. Če gledaš "zeleno" elektrarno, lahko ugotoviš, da je moč padla za cca 2 kW.
In če ima "rdeča" elektrarna zabrezano moč za 3 kW in je sončna moč padla za 2 kW, je to še vedno polnih 8 kW, ki jih mora še vedno bremzati na 7 kW.

A ste slišali najnovejšo?
Nizozemci bodo začeli zaračunavati sončničarjem, če bodo oddajali elektriko v omrežje ob nepravem času.

Ta bo verjetno vsak, razen med 22 00 in 6 00. Takrat jo bodo lahko, brez penalov.
Ok, zaenkrat bodo zakasirali samo klasičnim elektrarnarjem, ampak ni hudič, da ne bo kasneje zapelo tudi metraše.
Čudna je ta zelena logika.

WaterBoy ::

Hehe, ta pa je bosa.

Sem videl da je članek na financah o tem. Ga lahko kdo prilepi sem ki ima dostop?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: WaterBoy ()

nekikr ::

Mato989 ::

haahahahahahha, epsko... to nas tudi čaka vi SE loverji... lepo nas bodo vse skup nategnili
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Tule, za en dan menda. Rezultat bo menda povečana prodaja ev in jacuzzijev in klime bodo za hladilnico.

BigWhale ::

To je naredila ena firma. Ne kar cela drzava. Dejte vsaj prebrat, no.

Saj bo prej ali slej tudi cela država

Utk ::

Ena firma za nek procent pogodb. Sicer bi bil jaz vesel, če bi bila en čas elektrika zastonj oz. ti bi še plačevali, da jo porabljaš. Še posebej če ne bi imel elektrarne. Tako da ne vem zakaj se bi sekiral zarad tega. Sicer ne vem koliko časa lahko traja norost, da nekdo na drugem koncu države ta čas vseeno meče premog v peč ali kuri plin, pa še plačuje CO2 kupone za to, medtem ko nekdo s paneli plačuje, da mu vzamejo elektriko, ampak dajmo uživat dokler traja...

Mato989 je izjavil:

Ker je to "pošteno". Sicer se poštenost vedno uporabi le kadar enemu polu prav pride, ampak pošteno bi pa bilo. Kot bi bilo pošteno, da tisti, ki živijo za devetimi gorami in devetimi ribniki, plačajo 1000€ mesečno omrežnine, ker je treba do njih speljati kable, jih vzdrževati in popravljati po žledu.

No saj, če premisliš, je pošteno.
Če je trenutna cena minus 50 EUR/MWh, potem je prav da toliko tudi dobiš. Edino vprašanje tukaj je, kako dobiti instantno tak podatek in kako urediti avtomatiko.
Da pušneš pri amortizaciji in dobičkonosnosti, pa itak nikogar ne zanima.

Ampak, po drugi strani, bi bilo prav, da dobiš tudi 500 EUR/MWh takrat, ko je taka cena na borzi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

Neon87 ::

WaterBoy je izjavil:

P2 je števec v hiši

Jaz imam števec zunaj, sem narobe označil na vlogi?

telexdell ::

Mato989 je izjavil:

Je treba znati brati in prebrano tudi razumeti. Obstajata dve vrsti odjemalcev/proizvajalcev- eni s fiksnimi cenami drugi z dinamičnimi (Podobno, kot bo pri nas z neto meritvami od drugega leta naprej). In tisti z dinamičnimi cenami bodo lahko plačevali za oddajo v omrežje, če bo energije preveč. Ni sicer napisano je pa logično- če so dinamične cene bodo pa takrat, ko je manjko energije dobili za kWh več kot tisti, kateri so na fiksnih cenah. Če boš poleg SE prigradil še kakšno baterijo boš lahko z dinamiko zaslužil več, kot pa z fiksnimi cenami.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

feryz je izjavil:

minus 50 EUR/MWh, potem je prav da toliko tudi dobiš... dobiš tudi 500 EUR/MWh takrat, ko je taka cena na borzi.

Je kaj več konkretnega znanega na tem ali gre samo za želje glede na okvirne napovedi? Tole bi lahko bilo celo zanimivo za kakšne 'tržne mikromanevre' z baterijami in podobnim, z enim dobaviteljem nekaj razmišljamo, ker...

Če boš poleg SE prigradil še kakšno baterijo boš lahko z dinamiko zaslužil več, kot pa z fiksnimi cenami.

Does not compute. Ko je visoko povpraševanje po elektriki tvoja SE ne proizvaja dovolj niti zate. K temu dodaj še hranilnik in se ti investicija povrne nekje leta 2120. Dinamična cena že v osnovi pomeni višjo ceno, ker je večina vse porabljene elektrike pozimi. Da je poleti nekaj ceneje, ko jo tako ali tako ne rabiš, nima kaj dosti veze. Odgovor na to se sicer glasi: spremeniti bo treba navade. Ni pa še nihče razložil kako to v praksi izgleda oz. pojasnil zakaj je dobro imeti poleti 15°C v hiši, pozimi pa tudi.

nekikr je izjavil:

Does not compute. Ko je visoko povpraševanje po elektriki tvoja SE ne proizvaja dovolj niti zate.

Torej počaka(j)mo do razjasnitve pogojev in cenikov ter ne katastrofirajmo vsako minuto, da se bo potrebno izseliti, ker bo še večja (energetska) revščina, sploh za TČ uporabnike brez SE.

nekikr je izjavil:

Če boš poleg SE prigradil še kakšno baterijo boš lahko z dinamiko zaslužil več, kot pa z fiksnimi cenami.

Does not compute.
A si ziher?
Baterijo lahko filaš tudi iz omrežja, ponoči.
In oddajaš podnevi.
Samo v sistemu moraš biti. Recimo tako, kot Avče.

In če baterijo dobiš zastonj in ima neomejeno življensko dobo pri takem polnjenju/praznenju potem je to hudo hud biznis. Ker nič od tega ni res je pa to še ena v vrsti slovenskih "šparat je treba pa naj stane kar hoče".

Vse je stvar matematike. In se, začuda, da izračunati.
Verjetno bi bilo bolj rentabilno tako, kot pa da jo kupiš le zase, za svoje cikle. Kar ljudje celo delajo.

hojnikb ::

nekikr je izjavil:

In če baterijo dobiš zastonj in ima neomejeno življensko dobo pri takem polnjenju/praznenju potem je to hudo hud biznis. Ker nič od tega ni res je pa to še ena v vrsti slovenskih "šparat je treba pa naj stane kar hoče".

Tipične LFP baterije majo zivljensko dobo vsaj 6000 ciklov. Če upoštevaš ciklanje 20-80% pa kamot še 2x več. Tako da kamot zdrzi vsaj 20 let...
#brezpodpisa

Torej rabiš med nakupno in prodajno ceno razliko cca 0,01 centa/kWh. To pa bo moralo z lahkoto iti. Četudi je v eno stran še omrežnina.

GregiB ::

Torej... noob vprašanje, prvo leto kurblam SE... Vem, da zaradi visoke vročine pade izkoristek celic, ampak... ali je "normalno" da je 13,2kWp SE po pet ur na sončen majski dan proizvajala > 9kW, zdaj pa ob sončnem dnevu proizvodnja ne preseže 8,2kW, pa še to le v kratkem, najvišjem intervalu, sicer pa med 12h in 15h nekje na 7-7,5kWp?
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

Normalno je, da pade.
Ni pa normalno, da 13,2 kW SE pride do 8,2 kW.
Morala bi do nekje okrog 11 kW. Očitno imaš neugoden kot.

Tule maš, ne prav optimalno 12 kW.

feryz je izjavil:

Očitno imaš neugoden kot.

Jap, SE smo prišraufali na hišo, ne hiše na SE...

bciciban_ ::

GregiB je izjavil:

Torej... noob vprašanje, prvo leto kurblam SE... Vem, da zaradi visoke vročine pade izkoristek celic, ampak... ali je "normalno" da je 13,2kWp SE po pet ur na sončen majski dan proizvajala > 9kW, zdaj pa ob sončnem dnevu proizvodnja ne preseže 8,2kW, pa še to le v kratkem, najvišjem intervalu, sicer pa med 12h in 15h nekje na 7-7,5kWp?

Visoka vlaga v zraku? Jaz že 14 dni gledam bližnje hribe skozi meglico in se tudi pozna na proizvodnji.

PrimoZ_ ::

GregiB je izjavil:

feryz je izjavil:

Očitno imaš neugoden kot.

Jap, SE smo prišraufali na hišo, ne hiše na SE...

Jaz imam SE obrnjeno na V. Maj je občutno boljši kot avgust. Tudi April je boljši kot september. Tako pač je, gibanje sonca po nebu.
Samo za primer, če imaš mogoče tudi ti V lego.

Pa seveda sopara v zraku tudi nekaj doda k izgubam.

PrimoZ_ je izjavil:

Samo za primer, če imaš mogoče tudi ti V lego.

Moč: 13,2 kWp
Azimut: 279 (skoraj čisti zahod)
Tilt: 15
Imam 33 panelov, od tega na dva pada kakšne 2 uri senca od dimnika, dnevno izgubim na teh dveh ene 9% izkoristka...

Bizkit45 ::

Bi rekel da je to zato ker je vroče zunaj, ja. Kolega je rekel, da se peak naredi večji ob hladnejših mesecih, je pa dan krajši ofc.
Koliko pa v povprečju dnevno narediš s temi 13,2 peak, glede na to da je orentirano na Z?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bizkit45 ()

Bizkit45 je izjavil:

Koliko pa v povprečju dnevno narediš s temi 13,2 peak, glede na to da je orentirano na Z?
Avgusta ob lepem, sončnem dnevu med 70 in 77 kWh. Maja sem prišel do 90...

jabe ::

Jaz imam pretezno na zahod, naklon strehe 38. 13,5kw je imela max 9,18kw vceraj.

Sosed ima 0,5kw manjso elektrarno obrnjeno na jug in vceraj max 9,3kw

Zgodovina sprememb…

• spremenila: jabe ()

DamijanD ::

Morate se zavedat, da smo danes (25.8.2023) od najdaljšega dneva (in najvišjega kota Sonca) oddaljeni 66 dni. V drugo smer je to 17.42023 (in ne sredi maja)
Potem pa je malo pomembno še dejstvo, da Sonce ne potuje samo gor/dol ampak tudi malo levo/desno (v letu nariše osmico imenovano analema). In sicer poleti je sonce malo bolj v levo (torej proti vzhodu), kar tudi pomeni, da je kot osvetlitve ob isti uri malenkostno drugačen pred 21.6 kot pa po tem datumu.

Če dodamo še vročino, in vlago (nebo ni povsem jasno) pa imamo kar imamo.

GizmoX ::

13,6 kWp JZ + 0,8 kWp SV

13,6 kWp JZ + 0,8 kWp SV

udirač => uni. dipl. inž. rač.

krucymucy ::

feryz je izjavil:

Normalno je, da pade.
Ni pa normalno, da 13,2 kW SE pride do 8,2 kW.
Morala bi do nekje okrog 11 kW. Očitno imaš neugoden kot.

Tule maš, ne prav optimalno 12 kW.

Skoraj kot bi mojo gledal. Enako 12kWp, 32x375W le da je kakih 165° orientacija.
V hladnejsih dnevih marca ali aprila pride preko 13kW v spici.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: krucymucy ()

Se opravičujem, če je že kdo vprašal za tak namišljen primer navadne net-meterske SE in baterijskega EV, ki ni v rabi vsak dan. In povprečne baterije v avtih so menda okrog 40kWh.

Je mogoče polniti baterijo EV iz nm SE glede na določeno produkcijo in z omejitvijo moči? Tole bi se verjetno kazalo kot navadna hišna poraba preko tistega mod-bus metra?

Tole bolj za ponoči/dež, da baterija iz EV napaja hišo pa da še ostane za kakšne 50km za avto za kakšno navadno 'izredno' vožnjo?

In potem za nastavljanje koriščenja baterije (EV), ko bodo tisti novi dragi bloki 'postali vrstica' na računu, da se polni ob proizvodnji/cenejših blokih in porablja ob temi/dražjih blokih?

hojnikb ::

Tezka bo, ker rabis avto z V2L...

Pa tudi sicer z cookie cutter solardge, k ga vsi dajejo, to nebos mogu nardit.

Lazja resitev bo hibridni inverter in par 10kWh baterija, potem pa inverter tako nastavljen, da polne baterijo (če je sploh treba) sam ob cenejsih blokih.
#brezpodpisa

Hvala za v2l v okviru hipotetičnega scenarija, moram še pogledati. Glede baterij bom preveril, ker se mi zdi, da se pri novejših inverterjih dokupi samo modul za baterije, namreč api/inventory navaja baterije kot prazen array.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FeDF6 ()

Solar edge ima nek "home hub" ampak mislim, da rabiš poseben inverter za njega.
A avto z V2H pa ne bi bil OK?

Sem moral it pogledat - prvi stavek 'with battery' - v kontekstu uporabljenega inverterja. Morda kak dejanski baterijščnik kaj dopiše? Pa nek EnergyNet je omenjen.

Ideal solution for three phase installations with battery

noise level suitable for residential environments, no external fan
quick and easy inverter commissioning directly from a smartphone using the SE SetApp
bulit-in module-level monitoring
small, lightest in its class, easy to install
Smart Energy Management control

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FeDF6 ()

Hmm danes sem z enim primerjal in sva ugotovila, da imava drugače vezano. Pri meni inepro meter (mb M1 AC Power) stalno vrača negativno število - torej stalno kaže porabo objekta ne glede na proizvodnjo. Pri kolegu pa ima negativne in pozitivne vrednosti - torej meri uvoz/izvoz. To pomeni, da imam jaz vezano po shemi a, kolega pa po b
a) omrežje - inverter - inepro - hiša
b) omrežje - inepro - inverter - hiša

Presenetilo me je, da dela ista firma različne vezave. Kako pa imate vi?

MacGyver141 ::

Glede na tvoj zapis je pri nas b vezava.

MadMax ::

Odvisno od situacije, kam je laže vezat elektrarno, pred ali za inepro.
Na koncu je pa vseeno, se v inverterju nastavi...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Likalnik ::

Po prvih neuradnih podatkih naj bi bila kriva za požar 14 let stara sončna elektrarna

https://www.24ur.com/novice/slovenija/p...

Likalnik je izjavil:

Po prvih neuradnih podatkih naj bi bila kriva za požar 14 let stara sončna elektrarna

https://www.24ur.com/novice/slovenija/p...

Jap, brez SE se tole zagotovo ne bi vžgalo kr tako... evo vam super SE !

J.McLane ::

Zagotovo? Ma dej nehaj, a se ti sanja koliko požarov je že tako od stare el. napeljave, nobene SE ne potrebuješ da pride do požara. Se pa strinjam da se riziko poveča, z zagotovostjo trditi nekaj je otročje.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
««
273 / 359
»»