» »

Potovanje na Islandijo

Potovanje na Islandijo

Kurzweil ::

Torej moja življenska želja je, da grem na Islandijo za najmanj 2 tedna. Že iz prve se zavedam, da bo to kar precej drag izlet.

Nekako gledam takole, da bi šel gor in nazaj z Easy jetom (Verona/Benetke - London - Reykjavik - London - "domov"), če se to rezervira 3 mesese prej pride to skupaj nekje 150€, če prištejem še kakšno takso in prevoze je to 200€
Gledal pa sem takole v Reykjaviku bi vzel za nekje 5 dni hotel (srednji razred), nočitev med 15-20€, nato pa bi šel v lastni režiji proti severo-vzhodu in po potrebi v 2-3 dneh spal v hostlih, nato bi šel iz severo-vzhoda lepo vertikalno na zahod, kjer pa imam dogovorjen couch/sofa surfing za vsaj 1 teden, no po enem tednu pa bi šel iz čistega severo-zahoda z najcenejšo varjanto na Grenlandijo in seveda še tam prespal recimo 5 dni in malce pohajkoval. Vem, da nebo vse tako rožnato kot se sliši, sploh glede na poceni način in utrujenost na trenutke, ampak želja je takšna, da preprosto ni ovir. Torej vse to bi trajalo 20 dni, potem pa bi se vrnil pač domov. Če takole na hitro opišem.

Torej na vse napisano pa me zanima, pa bi bil vesel vsakega vtisa, mnenja, nasveta od koga na ST, ker sem prepričan, da se vas nekaj najde, ki jih je bilo že na Islandiji.

Kolikor gledam je standard dejansko skoraj 1x višji, kot pri nas in seveda posledično tudi cene, kar sem zasledil po tej spletni strani, ki glede na države, kjer sem že bil kar drži. in če dam za primerjavo še Ljubljano na isti spletni strani.

Me pa zanima tuki še eno morje detajlov, kot naprimer, koliko je možnosti in v katerem letnem času oz. pod katerimi pogoji se lepo vidi severni sij/aurora?
Katere znamenitosti, ki niso ravno javno najbolj oglaševane se še splača pogledati ?
Kako najceneje potovati po Islandiji?

Nasplošno, kot rečeno bi bil vesel vsakega mnenja, nasveti ali izkušenj...

JanOlMajti ::

Hmm življenska želja :). Kakor si opisal ne bo predrag izlet in bo super trip. Glede cen za hrano se ti ni treba bati, kajti ne boš si kupoval celotne zaloge tako kot doma ampak samo sprot za jest. Časovno je vedno premalo časa. Zaradi tega bi bilo dobro, da si najameš svoj auto za 3 tedne (cenovno malo dražje), ampak si boš lahko ogledal in se ustavil vse, kar boš hotel (z javnimi prevozi si omejen). Koliko si pripravljen zapravit v celoti?

zee ::

Mislim, da je bil uporabnik nebivedu pred casom tam gor. Morda vprasas se njega.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Kurzweil ::

@JanOlMajti, ja mogoče sem se malce smešno izrazil, ampak že kot otroku mi je bila všeč Skandinavija, všeč mi je zaradi nešteto stvari in sploh nisem presenečen, da se čudiš, ker patetičen odziv, ki ga doživim od marsikatere ženske, češ zakaj pa bi šel tja na mrzlo, ker takšna lokacija pa že ni primerljiva z Boro Boro... tja me vleče kot rečeno ogromno stvar, kar sploh nimam časa naštevat, tako da bi mi bil nek izlet v Islandijo, kot malce poseben in prečudovit primerek Skandinavije tisto idealno. Mimogrede znam že osnove islandščine (učim se sam), tudi izobrazba iz znanje, me vodita tja.
Kar se hrane in podobnih stvari tiče, vedno rad probam naprimer stvari značilne z neko območje, tako da tu nebi nekaj varčeval, seveda tudi nebi hodil v top restavracije.
Kar se časa tiče lahko rečem da je 2 tedna dejansko skrajni minumum, vse bolj pa se nagibam h temu, da naredimi klasično krožno pot po Islandiji z nekaj izleti v notranjost otoka, kjer bi naredil nekaj pohodniških "podvigov".
Kar se finančnega stanja tiče težko rečem, varčeval bom kolikor bo šlo in bom tudi vzel vse seboj, računam po zelo grobi oceni o nekih 2000€+-

 Najbolj priporočljiv krog, da ga narediš kot turist, večkrat ko greš v notranjost otoka, za večje avanturista nekako veljaš

Najbolj priporočljiv krog, da ga narediš kot turist, večkrat ko greš v notranjost otoka, za večje avanturista nekako veljaš



@zee, hvala za namig, ga bom kontaktiral, izkušnje ljudi, ki so bili gor so res neprecenljive. Naormer našel sem nekega slovenca, ki živi gori in mi je racimo mimogrede povedal, da ja na Islandiji energetična točka o kateri je poscal Jules Verne v A Journey to the Center of the Earth in je zakrita tako s strani države in o njen živ turist od nikoga ne izve nič, pa je krajev in posebnosti še mnogo, naprimer tudi razni fjordi/termalni izbruhi, urejeni v prečudovite bazene z "izvenzemeljsko" okolico, naprimer:

 ...

...



O pokrajini raje nebi izgubljal besed, vsak ki si je vzel vsaj 10 min časa, ve da gre za lepoto nepredstavljivih razsežnosti.

Mimogrede, smešan a resnična zgodba o županu Reykjavika, dejansko mi izgleda, kot posmeh politiki, krade pa koliko se pogovarjam z Islandci, dejansko ne nič in tudi nič slabega ni za brat iz njegove strani, tako da mogoče pa vendarle model kakšen bo naslednji ljubljanski župan - se opravičujem za vpletanje zavožene politike pri nas.

driver_x ::

Dvomim, da bi najem običajnega osebnega avta zadostoval, saj je tam precej znamenitosti nedostopnih oz. do njih ne vodijo ceste. Za Islandijo ti priporočam potovanje poleti, saj so temperature precej nižje kot pri nas, pa tudi noč je čez zimo precej dolga. Kdaj se vidi polarni sij ne vem. Drugače pa Islandija ni tako velika in lahko precej ogledov opraviš, če si stacioniran v Reykjaviku. Sam sem po Islandiji potoval junija. Takrat so se temperature čez dan povzpele do 15 stopinj. Sonce je ponoči sicer zašlo, a stemnilo se ni. Ker je od mojega potovanja minilo že cca. 15 let, se vseh podrobnosti ne spomnim. Najbolj me je fascinirala surova narava, ogledoval sem si pa zadeve, kot so slapovi, gejziri in podobno. Fina je bila tudi vožnja z motornimi sanmi po ledeniku. Od kulinaričnih znamenitosti pa vsekakor poizkusi njihovega morskega psa, tistega ki ga servirajo narezanega na majhne kockice.

Dodatek: tisto kopališče na sliki je mogoče Modra laguna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: driver_x ()

jype ::

Severnjaki so vzgajani precej drugače kot mi in je tam precej manj "do as I say, not as I do" palamudenja.

Lahko vprašam kolega, ki je šel tja pred časom backpackat, seveda tudi on rad pohvali vse živo.

Kurzweil ::

@sammy73, točno to mene tudi zelo privlači, namreč čista surova lepota narave, ki jo premorejo. Kar se severnega sija tiče bo naslednjič viden bojda marca in to najbolj v zadnjih 20 letih, če le nebo preveč oblačno oz. bodo tudi vsi ostali pogoji štimali, ponavadi bojda "znanstveniki/delavci v observatorijih" povedo, za eno leto naprej ali več kdaj bodo.
Ja tako kot praviš za turistične ovse je tisti krog, katerega sliko sem dam moj zadnji post, potem pa več ko bi rad videl, več kot imaš časa in bolj kot si avanturist, bolj jo mahneš v notranjost otoka. Kar se prevoza tiče nikakor nebi vzel avta oz. ga rental, sem našel že osebka, ki res za male pare ponuje po celem krogu okorg Isladije renranje koles in islandskih konjev kot transportna sredstva, ostalo bi šel z javnim prevozom, ki sploh ni tako slabo pokrit.
Kar se mraza tiče nimam ovir, mogoče me kdo nebo razumal, ampa v sobi imam običajno cca 10 stopnj, tuširam se naprimer z mrzlo vodo in nasplošno nisem ljubitelj poletja, tako da je med drugim to še en razlog, zakaj so mi všeč skrajno severjne države.
Morskega psa bom gotovo probal, tako kot verjetno polovico oceana rib, ki se jih da dobiti.
Ja tisto na sliki je modra laguna, dal sem jo kar tako gor, obstajajo še veliko bolj naravne točke in lepše od te. Nasplošno vsem priporočam ogled kakšnih slik ali posnetkov Islandije, ker je prava pravljica.

@jype, vprašaj kolega če si tako vredu, vsakega objektivena in koristnega napotka bi bil seveda vesel.

Hayabusa ::

Ena Slovenka, ki se je preselila na otok cca 40 let nazaj ima gor potovalno agencijo (potovanja njihovih turistov Slo in obratno), najdi kontakt

did it for you:
http://www.rtvslo.si/tureavanture/evrop...
http://www.nonnitravel.is

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

jernejl ::

- nočitev v hotelu srednjega razreda za 15-20eur, na Islandiji?
- kako misliš priti na Grenlandijo (kolikor vem, te poti niso poceni in tudi Grenlandija je še dražja kot Islandija)?
- če boš rental avto sam, bo to zelo drago (v tem primeru je verjetno bolje, če greš s skupino / z agencijo, kjer si vas bo več delilo en avto)
- aurora borealis se najbolje vidi pozimi, ko je tema in mraz... seveda pa je takrat vreme najmanj prijetno za potovanje. Poleti je ne boš videl.

LapD ::

Jaz bi za spanje/bivanje iskal na airbnb... imam same dobre izkušnje, pa še gostitelji so navadno prijazni, pomagajo in dajo veliko uporabnih nasvetov za potovanje.
web&motion designer

Kurzweil ::

@Hayabusa, hvala jo poiščem, mogoče pa se dogovrim z njo za kakšno stvar posebej, celega paketa nikakor ne rabim.

@jernejl, govorim o hostlih, hoteli me ne zanimajo. Recimo hostli v Reykjeviku so po 15-25 povprečno, sem pa že zgoraj napisal, da bom tudi "couch surfal", da bom le lahko kakšen dan dlje gor, kontaktiral sem nekega človeka gor in pravi, da se v vsakem seli najdejo tudi ljudje, ki dajo sobe za še manj. Jasno, da nebom v zadnjih luknjah spal, ampak luksus me ne zanima, ker bo že tako drago, a po mojem vredno vsakega centa.
Kar se Grenlandije tiče sem našel možakarja, ki je čez sezono ribič, lahko pa pri njemu spiš in tu naredi za jest, pelje te tudi na ogleda kitov in nudi prevoz v Grenlandijo. Skupaj za 5 dni (prevoz, hrana, prenočitev pri njegovih znancih) pravi da me bo prišlo okrog 200€ za 5 dni kar se mi zdi super poceni. Avta, kot sem že napisal nebom rental.
Aurora, kot sem braz znanstveni članek nim pogojena z letnim časom, kot sem tudi sam zmotno mislil, naprimer letos marca bo najbolj izrazita aurora zadnjih 20 let, če bodo seveda drugi pogoji, največkrat so aurore marca-aprila in poleti august-september. Koliko mi pravijo zanaš se na to, da jo boš videl tudi če so jo napovedali nimas smisla, bo pa letos neka razpkoa na soncu in tak čas da bo tista marčevska aurora noro dobra, žal me takrat nebo tam.

@LapD, hvala bom tudi to pogledal in nekako temu se bolj nagibam, ljudem in lokalni sferi in ne "masovnem" turizmu

Kurzweil ::

Prav neverjetno, gledam, če bi se dalo kje rentat avtodom in me skoraj vrže na hrbet, ko vidi, da pride na dan cca 300€.
Tale Airbnb sploh ni slaba zadeva, hvala Hayabusa, z eno žensko sem že šel v kontakt in se da marsikaj dogovorit, tiste cene so zgolj okvirne kakor kaže.

Je komu znano, kako kaj javni prevoz, je dobro pokrita Islandija, ali je veliko presropanja in čakanja... če je komu znano ?

Hayabusa ::

http://en.island.is/travel_and_transpor...
In some places, public transport is free of charge, either for everyone or for certain groups, such as the elderly or students. Information can be obtained from the municipalities (Opens in new window).


Kakor vidim imajo razdeljeno po regijah (bus prevozi), kjer lahko kupiš "Passport" za določeno število dni:
primer za glavno mesto in bližnjo okolico, so narisane tudi proge
http://www.re.is/IcelandOnYourOwn/Passp...


Kakšen moped/motor se ne da najeti (če greš v toplem času) ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

bosmla ::

Spomnim se da so se pred leti Tone Fornezzi, pa se nekdo vozili s Tomosi tam...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Potovanja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10215296 (950) AgiZ
»

Ognjeniki

Oddelek: Loža
332689 (1847) jype
»

Potovanje do Nordkappa

Oddelek: Loža
165016 (4346) miha1135899
»

Potovanje na Islandijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5010439 (7963) krneki0001
»

Vaša sanjska destinacija?

Oddelek: Loža
495047 (3832) MIHAc27

Več podobnih tem