» »

Vse o LCD od A-Ž

Vse o LCD od A-Ž

««
144 / 168
»»

Zheegec ::

vzemi kakšen LCD z IPS matriko :) recimo od NECa ali pa apple cinema display

Cinema Display ima (kolikor vem) S-PVA od Samsunga, prav tako kot Dellov 2408WFP.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

matobeli ::

hmmm a toj dejansko res? ker moj fotr sej zaljubu u kvaliteto appla pa vseen ni tolk keša prpravlen dat kt so. dej če ve kdo 100% nej potredi prosm :)

Apple nima svojih panelov, elektronika ni nič posebnega. NEC ali pa Dell imata načeloma dosti boljše monitorje, sploh lažje za kalibracije. Ali pa direktno Samsunga kupiš, to so modeli, ki imajo na koncu številke oznako "T".
Janez Janša, 29.04.2014

Spc ::

Bom probal dobit še kje Samsung SyncMaster 1100MB če se bo dalo.
:D

Samsunga kupiš, to so modeli, ki imajo na koncu številke oznako "T".

Res je, T modeli so namenjeni profi rabi (vsaj 178° view angle) .. zato so tudi kr dragi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Spc ()

PrimozR ::

Jest bi pa 42'', 4000x2000, 16:9, 180° LCD z matriko k sama prkaže barve real life in odzivnim časom 0,01 ms. Za 10 e. Bo šlo? Spc če rabiš LCD za grafičen dizajn bodi pripravljen odpret denarnico. Če nisi, trpi s posledicami oz. kupi CRT. Kje ga boš dobil pa ne vem.

Spc ::

P|P| vem jaz to.

Rokic ::

Pozdravljeni!
Zanimiva tema. Pa naj še sam prosim za nasvet. Kakšnega bi vi vzeli v tej četverici:
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
http://www.rolan.si/katalog/16233/MONIT...
http://www.comshop.si/Article.asp?artic...

Monitor bo večino časa uporabljen za internet, office, nekaj malega za igrice in pa za ljubiteljsko obdelovanje slik. Tu pa tam se bo na monitroju pojavil tudi kakšen CAD program.
Torej kakšnega bi vi vzeli?

LP

kmetek ::

Pegaz ::

Zanima me, kaj je razlika med Samsung SyncMaster 2253BW in 2253LW. Cena je prakticno ista.

Pozna kdo kaksen boljsi monitor za tako ceno?

Še vedno iščem 22 LCD ekran do ~250€.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Pegaz ()

maresplace ::

Še vedno nisem kupil LCD-ja, sem pa slišal da naj bi bil tale LG boljši od Samsung-a 2207 in 2228. Kaj pravite?
Kot sem že omenil bi rabil LCD-ja za igre večinoma, filme, občasno kaki photoshop.
Hvala!

http://www.akcija.si/izdelek/58899/Monitor-LCD-22-LG-L227WT-PF-WIDE-DVI

previsoka cena je pa zelo dobr ja.

deejay2 ::

Mene pa zanima, kje se da ogledat na enem mestu veliko kolicino dobrih monitorjev (predvsem 24" in vec)? Sem bil v Kranju v Big bangu in Merkurju in obe stacuni skupej premoreta samo dva 24" monitorja. Kvaliteta enega in drugega pa je bolj slaba. Kupovati nekaj na slepo preko internetnih trgovin pa tudi ne mislim.

itak bo to izredno težko.

Ted ::

Spletnim trgovinam lahko izdelek tudi vrneš in dobiš denar nazaj.
Mah...

Ma to vracanje mi nikol ni disalo. Najrajs bi mel pred sabo deset 24" monitorjev in se odlocu za enega kot pa da bi takole vracal po posti.

bluefish ::

zalo težko, da bi našel tako trgovino. Ponavadi imajo dobro založene na razpolago le dva ali morda tri boljše modele, ostalo pa so TN. Razlog za to je seveda jasen.

Ja teh TN monitorjev se res izogibam. Ponavadi pa v Big bangu in podobnih stacunah dobis samo TN monitorje.

egomez ::

Katere matrike se vam zdijo najboljše za branje teksta in zakaj?
Torej za branje novic, pdf-knjig, urejanje teksta?
Torej hitrost in zelo dobra barvna reprodukcija v tem primeru niso pomembni faktorji.
Verjetno bolj enakomerna osvetlitev celega zaslona, kontrast, ostrina...?

bluefish ::

S-PVA in ostale iz družine PVA matrik imajo morda še najbolje razmerje med kakovostjo slike in ceno.

Cena je nizka, dizajn je lep, ampak verjetno je kvaliteta slike ceni primerna.

Kato ::

egomez:

Katere matrike se vam zdijo najboljše za branje teksta in zakaj?

PVA in IPS, pri TN matrkiah se tekst spreminja s odvisnosti s tvojim pogledom. Pa to ni samo problem TN ekranov s slabim vertikalnim vidnim kotom ,ampak pri vseh. To je ena od stvari ,ki me najbolj moti pri TN ekranih. Jaz bi rekel ,da je najboljša za tekst PVA. Pri IPS ,kljub temu da ima najmanjšo deformacijo barv s spreminjanjem pogleda, tekst včasih deluje vijolično.

Cena je nizka, dizajn je lep, ampak verjetno je kvaliteta slike ceni primerna.

ne boš verjel, zelo dobra slika.

pdolzan ::

rad bi slišal kakšen komentar na ta hibrid med monitorjem in TV
SyncMaster LCD T260 HD

xsenon ::

Ojla,

kupujem lcd monitor 22". Ogrel sem se za HP LCD L2245w 22" (GX008AA#ABB). (http://www.nakupi.net/izdelek_MONITOR-H.... Prosil bi tiste ki imate izkušnje ali pa monitor poznate, da malo pokomentirate zadevo. Rabim ga predvsem za programiranje, občasno pogledati kakšen film, urejanje slik (neprofesionalno). Za računalnikom preživim cca. 10 ur dnevno. Uporabljal ga bom v pisarni, tako da ne bo izpostavljen nobenim ekstremnim okoliščinam.
Kakšna se vam zdi rezmerje kvaliteta/cena.

Hvala za odgovore.

za 10 ur na dan si pa raje več privošči: kak LG 227WT...

yomama ::

a lahko napišeš razloge kmetek? namreč jaz sem kupil ta monitor nekaj časa nazaj in večjega crapa še nism vidu in sem ga moral vrnit. Kaj je bilo narobe? Preveč intenzivna rdeča barva. Kaj takega še nisem vidu, to ni bila "bolj poudarjena", ampak tako izrazita, da je bilo boleče za oči. To se mi še ni zgodilo na nobenem LCDju in glede na to da sem delal prek študenta dve leti kot serviser, veš da sm jih dal velik skos moje roke :). Če si npr. na pretežno belem ozadju (google) premaknu oči (kaj glavo) malo bolj postrani je bil zaslon čisto rdeč. Najprej sem seveda mislil, da moram monitor pač nastavit, ker out of the box je redkokateri ustrezno nastavljen. Ta ven prebijajoča rdeča barva je izginila šele ko sem jo tako znižal, da je bila potem cela slika čisto modra.

Potem barve. Js ne vem ka za hudiča, ampak vse barve so bile flourostenčne. Ko sem gledal malo dlje v monitor se mi je zdelo, kot da tripam. Jebemu, to naj bi bil LCD, ne pa LSD porkamadona.

Potem pa svetilnost. Monitor mi je bil tudi ob popolnoma zmanjšani svetilnosti presvetel. Če sem pisal nekaj v wordu kako uro me je začela bolet glava. Torej, popolnoma neprimeren za daljše delo.

Kalibriral in iskal ustrezno nastavitev sem cel vikend. Preko monitorja, preko driverjev, preko grafične. Ni mi uspelo dobit ene približno normalne slike.

Lahka da sm sam js mal čudn ampak, glede na to da ta monitor folk na veliko priporoča in je zdej kao neki "best buy" bi samo rad podal svoje mnenje. Torej če ga bo šel kdo kupit, naj ga prej stestira, da vidi če ga tako moti kot je mene.

Xsenon jest na tvojem mestu ne bi sparal na monitorju, ce si 10 ur za monitorjem na dan. Sam mam rajs slabso masino in pa odlicen monitor kot pa oboje bolj povprecne kakovosti.

Me pa nekej zanima. Kolk vloge igra graficna kartica ob monitorju sploh? To mislim samo pri surfanju po netu, gledanju filmov, slik... Ne mislim pa na igranje iger, kjer se ve, da moras met dobro graficno, da se jih da igrat na lepi grafiki. Nabavil bi recimo kak monitor v rangu 600€, ampak ne vem, ce daje v zgoraj nastetih stvareh svojo optimalno sliko. Namrec imam mal starejso graficno kartico radeon 9600 (priblizno 4 leta stara), masina mi pa ne podpira mocnejsih graficnih, tako da bi mogu potem celotno novo masino nabavt, ce bi bla kartica preslaba za kak nov monitor.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: deejay2 ()

SasoS ::

Če ima DVI, potem bo vsaka grafa dobra.

To ima ja.

Bojevnik ::

Mi lahko kdo na kratko pove razliko med njima
http://www.mimovrste.com/artikel/265005...
in pa
http://www.mimovrste.com/artikel/265005...

In pa kateri kateri priključek mora imeti za navadno grafično (je to zgoraj omenjeni dvi??) in ali je kakšna razlika med dvi in dvi-d.
Oz če poenostavim vprašanje kateri prikluček rabim če imam grafično
Radeon 9250?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bojevnik ()

The Player ::

Prosim za pomoč! Kateri S-ips monitor ali S-PVA monitor priporočate do 500 eurou?
Hotel sem kupit Nec 20WGX2 pro pa ga baje v nobenih štacunah ne prodajajo, ker je model preveč "zastarel" in so ga nehali izdelovati (pa monitor je star komi 2 leti pa so ga nehal delat ;( ). Če kdo je kje se ga da še dobit naj prosim sporoči.
Priporočam se tudi, če ima kdo informacije o naslednjem modelu Nec-ovega 20WGX2 pro, ki se bo imenoval menda Nec 20WGX3. Na internetu in na nec-vi uradni strani še ni nobenih informacij.
Razmišljal sem kupit Lenovo L220x, ampak me skrbi glede resolucije (1920x1200), ker je to preveč za moj računalnik in zame. Zanima me, če kdo ve če se kvaliteta poslabša, če ga poganjaš na 1680x1050 ali manj in kaka je ostrina, ker pri xlabs so testirali in da ima monitor baje težave pri ostrini pri native resoluciji (al neki podobnga je pisal, da ima težave pri ostrini pri obdelavi footgrafij).
Monitor bi rabil za grafično oblikovanje (photoshop, 3ds max, illustrator, flash, fotografije,...), igranje iger in gledanje filmov.
LP

Kato ::

Napiši v temi za 24" modele , tam bi en svojega prodal za 350€. Drugače se pa verjetno še kje dobi nov za circa 500€.

kixs ::

The Player... ti bi dal 500€ za 20" monitor? 8-O

The Player... ti bi dal 500€ za 20" monitor? 8-O

Zakaj pa ne? Ni mi važna velikost, važn, je da je S-ips al pa S-PVA matrika. Več kot 22 inčev ne morem met, ker ni prostora, manj kot 20 inčev se pa ne splača met.
Res je da je 500 eurou ogromn, to je pol mojga nouga računalnika, ampak sklepam, da monitor ne bo crknu v manj kot 10 letih in se mi splača dat 500 eurou za boljšo prihodnost (upam, da so LCD-ji tok kvalitetni kot katoda glede na vzdržljivosti, če se motim me popravite).
Drgač pa če primerjamo 8 let nazaj je 500 eurou zelo malo, ker za isti dnar, če ne celo več si dobil 17 inčev monitor od Nec-a in to TN matrika, potem je S-ips stal sigurno najmanj 1000 eurou, in več, tko, da je cena zlo padla.
Starga modela Nec-a pa nism nikjer najdu, ker ga noben več ne dobavlja, ker so prekinili proizvodnjo tako, da nimam pojma kaj naj sedaj kupim.
LP

Novi HP 24" s H-IPS matrico, je malo cez 500€. Ce nimas prostora, je sicer drugi problem, a vseeno tisti 20" ne bi smel biti vec kot, recimo, 300€.

Ce te res prsti srbijo po tistem NEC-u, nazadnje (cca 10dni) sem ga videl v bivsem BOFu. Ne verjamem, da ga je kdo kupil. Mislim, da je bil ta model(!?)

Ne vem sicer kaj imas zdaj, ampak preskok na 20", se posebej za ta denar, se, po moje, ne splaca.

lp

The player - kaj te pa moti pri 22" 1920x1200? Saj velikost pixla je nekje na ravni tega na NECu, ki je 20". Kixs97 - najbrž še nisi videl tega NEC, kajne? :)

Če nov model še ni napovedan (in ga najbrž še nekaj časa ne bo v Slo), potem raje nabavi kar sedanjega 20WGX2, kakšne velike razlike res ne more biti. Pokliči v kakšnega Big Banga da ti pogledajo, če ga še kje imajo.
Janez Janša, 29.04.2014

Novi HP 24" s H-IPS matrico, je malo cez 500€. Ce nimas prostora, je sicer drugi problem, a vseeno tisti 20" ne bi smel biti vec kot, recimo, 300€.

Ce te res prsti srbijo po tistem NEC-u, nazadnje (cca 10dni) sem ga videl v bivsem BOFu. Ne verjamem, da ga je kdo kupil. Mislim, da je bil ta model(!?)

Ne vem sicer kaj imas zdaj, ampak preskok na 20", se posebej za ta denar, se, po moje, ne splaca.

lp

ne malo čez ampak 580+....

ALIEn3001:
seveda sem ze videl ta monitor, je dober, ampak ima en velik problem, je SAMO 20"!

kmetek:
Tisti 20" NEC pride okoli 500€... rade volje dam tistih 80+€ poleg za 24". Ceprav bi za ta denar ze raje videl 26". ;)

ja sej.....samo rekel si malo čez 500€.....teh 80€ ni malo :P

The player - kaj te pa moti pri 22" 1920x1200? Saj velikost pixla je nekje na ravni tega na NECu, ki je 20". Kixs97 - najbrž še nisi videl tega NEC, kajne? :)

Če nov model še ni napovedan (in ga najbrž še nekaj časa ne bo v Slo), potem raje nabavi kar sedanjega 20WGX2, kakšne velike razlike res ne more biti. Pokliči v kakšnega Big Banga da ti pogledajo, če ga še kje imajo.

Resolucija je ql, problem je v nečem drugem. Problem je ker LCD se ne more tok prilagajat kot katoda, zato lahko prde do težav, če nimaš native resolucije. Drug problem pa je, ker večja bo resolucija bolj bo moral komp predelavat podatke in to bo velik problem pr špilih, še posebi čez 3 leta k bojo požrešni kot ne vem kaj.
Za star model sm dobesedno prečesal cel net in trgovine in se bojim, da je nemogoče ga dobit, ker ga tut v bofu nimajo. Mel so sam enga pa še to je bil razstavni eksponat, ki mi ga je hotu prodat brez popusta, kar je nepošteno glede na to, da gori 10 ur na dan kar pmen, da se sprot obrablja pa še 100 folka ga preknofa itd...
Zakaj je ta nec mi tok všeč?
- barve
- ostrina da te kap (bolj ostrega monitorja še ikoli nisem videl)
- edin cena je prevelka
Sedaj mam katodo 4:3 sam ne vem kok je velik. Primerjal sem velikost neca in svojega monitorja in sem ugotovil, da je moj v višino isto velik kot nec (če pri svoji katodi upoštevam še okvir, ki je za katodo zelo debel). To so bili le podatki iz neta, v praksi pa zgleda ta nec full manjši od mojga. Mogoče bi mogu postavt enga poleg druzga, da bi ugotovu.
Monitor pa je Hitachi CM752ET
LP

Matev ::

destiny ::

Kot je že nekdo omenil, tega NEC-a nekdo iz slo-techa prodaja za 350€ z še 2 leti garancije se mi zdi. Poglej v temi o 24''-kah

ja sej.....samo rekel si malo čez 500€.....teh 80€ ni malo :P

Rekel sem malo cez 500€... odvisno pa kaksen je interval... ce gledas od 500-600, je potem to veliko, ce gledas 500-1000 pa 80 ni tako veliko.

Ampak to sploh ni poanta. Ce ti ni veliko 500€ za 20", potem ti je 580€ za 24" mala sala.

lp

Matev ::

dober 24 inčnež me je pred cca pol leta stal 700 EUR

gruntfürmich ::

nec 20wgx2 res ni slab monitor, res pa je, da jih tudi nisem veliko videl v živo z ips matriko in 20-24 colami. drugače pa boš moral za 24'-ips res odštet od 700 navzgor, razen če boš imel srečo.
vendar jst če bi še enkrat zbiral ne bi nabavil nec 20wgx2, ker je enostavno predrag za dimenzije. za igre bi bili dovolj hitri in dobri tudi kakšni 24-ips.ji@700€.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Bom še enkrat povdaril - enega ob drugemu imam NEC 20wgx2pro in Lenovo L220x pa je nec res veliko boljši, tako da vso multimedijo lavfam na NECu.
Janez Janša, 29.04.2014

gruntfürmich ::

kaj pa drugi necovi ips/pva-ji? so slabši od 20wgx2?

pa še nekaj! a ni 16ms response časa čisto dovolj za igrice??? ker če se ti slika osveži z 60hz, je to 16 ms med vsako osvežitvijo. v resnici pa je teh 16 ms sestavljeno iz č->belo in b->črno. je torej pravzaprav že 16 ms response time-a 2×dovolj?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

MrStein ::

60 Hz = 1/16,666 ms

V ta čas moraš stlačit spremembo slike, potem pa jo tudi kazat malo.
Kaj ti pomaga, če imaš na ekranu skoz prelive, nikoli pa pravo sliko ?
(s tem da če bi bil idealen preklop v 0 ms, bi bilo tudi slabo, zaradi aliasa, ki bi bil že kar hud)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

nocnitic ::

planu imam kupiti LCD TELEVIZOR do 1000 EUR. Pa me zanima kateri bi se najbolj splačal glede na to da bi ga uporabljal za gledanje TV-ja na optični povezavi, ter gledanje filmov na blu-reju ali preko računalnika. CILAM NA:

KDL40P3000K TV LCD Sony - http://www.bof.si/si/product.cp2?guid=0...

LCD TV sprejemnik LG 37LG5000 - http://www.mimovrste.com/artikel/135010...

LCD TV sprejemnik Sony KDL-37P3000K -http://www.mimovrste.com/artikel/135009...

LG 37LG6000 LCD TV - http://www.nakupovanje.net/lg-37lg6000-...
Mi lahko kdo priporoča?
««
144 / 168
»»