» »

Vse o LCD od A-Ž

Vse o LCD od A-Ž

««
142 / 168
»»

SasoS ::

@Kriko: v winsih imam vedno native resolucijo (na 22" je to bla 1680x1050, zdaj na 24" 1920x1200) ker so ostre črke. V igrah se non-native resolucija niti ne opazi tako zelo (tudi grafo za 1920x1200, ki bi gnala vse špile, težko najdeš), zato se včasih zadovoljim z 1280x800 ali kaj podobnega. Če igra ne podpira wide, potem črni robovi...potlačene slike ne bom gledal. Na 24" je slika s črnimi robovi še vedno večja kot na 19" 4:3 CRT.

@The Player: Jup. S tem da večja resolucija ne gre nikdar, pri manjši pa lahko opaziš neostre črke. Beri zgoraj...v špilih še nekako gre, winsi absolutno ne.

@54321: kako to misliš ne sedejo prav? Drugače je za večje monitorje obvezen DVI zaradi velikih resolucij, ki jih VGA kabel slabo prenaša. Slika preko DVI/HDMI se prenaša digitalno in zato ni motenj. HDMI uporablja enak način prenosa slike kot DVI, monitor pa je najbrž na HDMI vhodu prirejen za video, zato ne pričakuje polne resolucije. Navaden DVI-DVI kabel (seveda moraš imeti DVI na grafični) mora pasati na vsak monitor z DVI vhodom!

@Ryker: LCD monitorji ne sevajo! Škodljivost je samo v napenjanju očesnih mišic (zato se moraš vsako uro sprostiti) tako kot pri vsem gledanju v ekrane...

@matobeli: monitorji se tu ne razlikujejo kaj dosti...mora oče povedati kaj njemu najbolj paše (velikost, svetilnost). Drugače obstajajo ljudje, ki so nekako alergični na LCD monitorje in sploh ne morejo gledati v LCD ekrane. Naj se posvetuje z zdravnikom če ima težave...

Marquez ::

Razmišljam o nakupu LCd monitorja, kjer v specifikacijah piše, da ima kot vhodne priključkje specificirano: 15pin D-Sub in DVI-D. Grafična na mojem kompu nima DVI izhoda, da pa ne bi kupoval adapterja, me zanima, če je ta "15 pin D-sub" take vrste priključek, ki ga je moč priključiti na standardni (VGA) izhod pri grafični ali pa je to spet neka druga fora?

bluefish ::

saj 15 pin D-sub je klasičen VGA priklop.

PrimozR ::

SasoS odvisno kaj špilaš, a vse od 8800 GTS 512 realtivno dobro rpebavlja 1920. 8800 GT je bolj primerna za 1680. Iz tega bi izhajal, da je HD 3870 malček švoh ampak 4870 bi moral pa leteti.

Aimée ::

v glavnem, zdaj sem pa res že ono 'dva tedna pred nakupom compa', pa se oziram tudi za monitorji ... trenutno imam v mislih 3 ...

Samsung Syncmaster 2253LW 22"

Samsung Syncmaster 2243NW 22"
Samsung Syncmaster 2243NWX

Sicer se ne spoznam toliko na monitorje in ne vem, če ima tukaj grafična kartica kakšno posebno vlogo, a vseeno ... GYGABYTE ATI Radeon HD4870, 512 MB DDR5

hvala že vnaprej :))

54321 ::

SasoS..res hvala za vse odgovore, ker opažam, da na taka vprašanja nihče ne odgovarja..več ali man se ćez vseh 140 strani govori ene in iste stvaro.ena in ista vprašanja in enako z odgovori. Nekaterim se ne da prebrati niti par strani nazaj ampak samo odprejo topic in postavijo vprašanje..ki pa je bilo že 1000x odgovorjeno!

Aha, sam imam od Novite 26ko in sem extra zadovoljen, HDMI sem probal vendar je 1900x1080 res samo za video, saj drugače v winsih je slika popačena. Moram torej nabavit DVI kabel, saj zdaj uporabljam običen VGA, ki pa kot sklepam iz tvojih odgovorv različnim vprašanjem ni glih primeren. No bom šel kupit DVI.

HVALA again!

superRiorni ::

Kupujem monitor LCD 22". Uporabljal ga bom za delo z grafičnimi programi ( Photoshop, Ilustrator...). Kateri monitor bi bil najbolj primeren?
Hvala

destiny ::

Pri 22' praktično skoraj nimaš izbire. Večina je TN matrik, ti pa iščeš PVA ali pa IPS matriko. 22-ka s PVA je Lenovo L220x (resolucija 1920x1200) in pa mislim da en Eizo. Več sreče boš imel s 24', kjer je izbira monitorjev s primernim panelom precej večja.

torej monitor z matriko TN ne bi bil primeren? je velika razlika med temi matrikami, če gledamo, da bom monitor uporabljal za oblikovanje?

Razlika je precejšna. TN ni primeren za oblikovalce. Barve se lahko spreminjajo že če sliko premakneš iz centra monitorja nekam na rob. Za kaj več o razlikah med posameznimi matrikami pa malo pogooglaj... Tudi na tem forumu se je o tem že precej pisalo.

MrStein ::

Barve se lahko spreminjajo že če sliko premakneš iz centra monitorja nekam na rob.

To se žal lahko zgodi tudi na S-PVA.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Kato ::

superRiorni:
Kalikšen je pa budget za monitor? A rabiš pravilne barve pri monitorju? Tisti Lenovo je zelo fajn samo uporabniki poročajo ,da je zelo težko nastaviti pravilne barve pri tem modelu. Drugače je pa res več ponudbe pri 24" modelih, več jih ima boljše matrike, pa še večjo delovno površino imajo.

moj budget je max.300 evrov. Lenovo L220X 22 mi je všeč, samo je problem v tem, da je predrag (cirka 400evrov). A drugi monitorji nebi prikazovali pravilnih barv? v mislih imam: HP W2207h, Samsung 226bw.

Zgodovina sprememb…

Ne! w2207h mi je od TN kar sem jih videl še najbolj všeč, ampak za resno delo rabiš resno orodje, to pa nekaj stane. Ne zastopim ljudi ki veliko časa preživijo pred računalnikom in potem škrtarijo pri enem najbolj pomembnih delov računalnika. Monitor se ponavadi kupuje za nekaj let (5 ali več) in 200-300€ več na tako dobo ne bi smel biti problem, vsaj za uporabnike ki res potrebujejo dober monitor. Za igre, office in net je pa TN čist OK. V tem primeru priporočam omenjenega HP-ja zaradi odlične slike (v okvirih zmožnosti TN matrike), ergonomije in design-a.

Hvala lepa za pomoč! Odločil sem se za HP w2207h.

Res je. Jaz sem leta 1998 dal 66.000 SIT za monitor in ga še zdaj uporabljam.
To je manj kot dva in pol EUR na mesec.
Za internet in telefon dam 10x (20x) več. (pa za druge bedarije tudi)
Motiti se je človeško.

Matej_K ::

In kje ponujajo tale HP w2207h???

Večina ''dobrih'' računalniških firm ga nima na ceniku,mogoče kakšen bigbang???
... .. .

Ta model je namenjen samo zahodnjaškim trgom (vsaj mislim da), tako da ga dobiš ali v Avstriji ali pa pri kakem elektronik.si ... Sicer pa pogooglej pa boš našel še več podobnih štacun.

darkkk ::

http://www.demise.si/product_info.php/c...

Tukaj imaš naslednika w2207h, stane 6€ več. Drugače meni je prodajalec obljubil, da lahko izbrska tudi staro verzijo(torej w2207h), vendar bo počasi res nedobavljiva.

Shatterhand ::

Malo sm brskal po forumih ampak ne najdem zadovoljive teme.

Kupil sem nov računalnik, sem geek in računalnik je narejen za max fpsje.

Do sedaj sem imel samo katodne ekrane, sedaj pa bi si rad omislil LCD ekran, pa me zanima katerega ker tbh nimam pojma. Šel bi nekako do cene 400€ in nočem nobenega cenenega sranja in raznih : če daš 100 eurov manj dobiš to pa to ampak je malo slabše....

Torej, gaming monitorji, ki se jih da kupiti v naši zakotni državi ^^

gaming monitorji so po definiciji ravno tisti "če daš 100 evrov manj dobiš to in to".

Zheegec ::

Ja, "gaming" monitorji so kao tisti z nižjim odzivnim časom. če si pameten si kupi NEC 20wgx2pro pa si zmagal.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Wide screen...Kako je točno s tem? To podpirajo vsi špili al random? Da ne bom potem zagnal špila in bo raztegnjen po celi dolžini ekrana...

Btw, tale nec se zdi kr vredi, je mogoče še kakšen zanimiv model? Oziroma ve kdo še za kakšnega dobrega za "gaming"? :P

večina iger podpira tovrstne resolucije. Seveda so izjeme tiste starejše.

a ne bom potem zagnal špila in bo raztegnjen po celi dolžini ekrana...

Na mojem Hyundai W241D ni nič raztegnjeno ;)
(pa precej drugih monitorjev tudi to obvlada)

Mogoče te bo otil input lag, ghosting, in kak se mu že reče... Neke vrste motion blur, ko premikajoči deli slike niso jasne. Najbolj očiten primer:
skrolirajoč tekst pri presegu neke (nizke) hitrosti ni več berljiv na LCD, medtem ko je na CRT berljivo še pri deset krat večji hitrosti.

Mogoče bi bilo najboljše, da si sposodiš kaki monitor in sam oceniš (ker tak iz opisov izveš le desetino zgodbe).
Motiti se je človeško.

The Player ::

Js tut kupujem nov monitor pa se nikakor ne morm odločit kerga bi vzel. Uporabljal bi ga za domačo uporabo kot so igrice, openofice, filmi, net. Uporabljal bi ga tut za oblikovanje kot je photoshop, ilustrator, 3d maya,...
Zdej se odločam med samsungom T220 ali pa Nec-om WGX2 pro pa ne vem kerga bi vzel.
Gledu sm T220 pa mi je zlo ql, sam ga pa ne morm primerjat v nobeni štacuni z nec-om. Zanima me kšna štacuna kjer je velik razstavnih eksponatov, da mal primerjam.
Zanima me tut, če LCD-ji lahko konkurirajo katodnim monitorjem, ker skos slišm neke pritožbe, da LCD nima dobre slike, če ma TN matriko, S-ips je pa draga. Ampak če bom mel monitor za več kot 10 let mislm, da se mi bol splača pol neka kupt. Kva vi mislte?
Zanima me tut kok je odzivni cajt pr tem monitorju dobr, ker ma tko 6ms na grey to grey pa 12ms na tr-tf kar pa ne vem kva je to.
http://www.nec-display-solutions.com/c/...
LP

Zgodovina sprememb…

Js tut kupujem nov monitor pa se nikakor ne morm odločit kerga bi vzel. Uporabljal bi ga za domačo uporabo kot so igrice, openofice, filmi, net. Uporabljal bi ga tut za oblikovanje kot je photoshop, ilustrator, 3d maya,...
Zdej se odločam med samsungom T220 ali pa Nec-om WGX2 pro pa ne vem kerga bi vzel.
Gledu sm T220 pa mi je zlo ql, sam ga pa ne morm primerjat v nobeni štacuni z nec-om. Zanima me kšna štacuna kjer je velik razstavnih eksponatov, da mal primerjam.
Zanima me tut, če LCD-ji lahko konkurirajo katodnim monitorjem, ker skos slišm neke pritožbe, da LCD nima dobre slike, če ma TN matriko, S-ips je pa draga. Ampak če bom mel monitor za več kot 10 let mislm, da se mi bol splača pol neka kupt. Kva vi mislte?
Zanima me tut kok je odzivni cajt pr tem monitorju dobr, ker ma tko 6ms na grey to grey pa 12ms na tr-tf kar pa ne vem kva je to.
http://www.nec-display-solutions.com/c/...
LP

T220 ima TN matriko, tako da je slika praktično enaka, kot na vsakem drugem 22" LCDju na trgu. Poglej si 226BW ali 2232BW, saj je to vse isto - torej nič posebnega. Vzemi 20wgx2pro, ki ima bistveno bistveno boljšo sliko, kot ostali multimedijski monitorji. Opaznega ghostinga ni, ima pa super sliko, podpira scaling...
Janez Janša, 29.04.2014

Ja, "gaming" monitorji so kao tisti z nižjim odzivnim časom. če si pameten si kupi NEC 20wgx2pro pa si zmagal.

Verjetno se bom res odločil za ta monitor, me pa prej zanima, native resolucija je 1680 x 1050. Kaj se zgodi če jaz recimo poženem Assassins Creeda ali Crysis na 1280x1024? Mi bo nardil ob strani črn rob? Mi bo nemarno raztegnil sliko?

Sicer imam pošast od računalnika, ampak si zaradi fpsjev vseeno ne želim tako velikih resolucij in mi najbolj ustrezajo 1280x1024...

Zakaj pa na vsak način hočeš klasičen format slike? Pa nastavi v igri na kateri drugi wide format, ki je manjši od 1680x1050.

gruntfürmich ::

če nočeš imet wide slike, si morš na monitorju in na kartici nastavit da ti da črne robove. to je vse.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Mi bo nardil ob strani črn rob? Mi bo nemarno raztegnil sliko?

Odvisno od (nastavitve) monitorja.
Jaz lahko izberem oba.
(Kaj misliš z "nemarno" ?)
Motiti se je človeško.

PrimozR ::

Shatterhand v (nVidia) driverjih obkljukaš 'keep aspect ratio' in ti vipino 1024 raqztegne na 1050, širino ti pa tudi malček raztegne (na kakih 1300), a slika ostane 4:3. Ali pa uporabiš 1440x900 resolucijo oz. nekaj podobnega.

filtr ::

Alien: zakaj hudiča dati 500€ za 20'' wide ko pa dobiš 24'' wide za ta denar ali pa LENOVO 22 za 390€, seveda vsi z dobrimi matrikami.
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

Imam doma enega poleg drugega 20wgx2pro in pa L220X, pa verjemi mi - NEC je bistveno bistveno boljši po vseh kriterijih. Vso multimedijo lavfam na njemu, čeprav je Lenovo večji. Sta pa oba preko DVI na native ločljivosti. Se lahko ukvarjaš s številkami pri teh monitorjih kolikor si želiš, na koncu je treba zadevo priključit in pogledat.

drugače vsi boljši monitorji podpirajo scaling, tako da ni potrebno ničesar nastavljati v driverjih, da ti prikaže sliko v pravem formatu. Čeprav vsi novejši špili podpirajo wide, daš pač namesto 1680x1050 raje 1440x900, če so ti pomembni FPS.
Janez Janša, 29.04.2014

kmetek ::

tssssssssss

Sedaj nekako cincam med telima dvema:

LG L227WT

NEC AccuSync 22WMGX

Za LGja vem da prilagodi ekran če igraš kakšen starešji špil na 4:3 in naredi črne robove (ne naredi raztegnjene packarije). NEC po drugi strani se mi zdi ima boljšo kvaliteto slike. Nevem pa kaj naredi z igro, ki bi jo pognal na 4:3 resoluciji (recimo na 1280x1024).

Torej, če bi lahko si kdo uzel samo minutko časa, da me obrne v pravo smer, bi bil eternally gratefull.

Matev ::

>na 4:3 resoluciji (recimo na 1280x1024).

1280:1024 = 5:4

1280x1024 je poseben "non square-pixel" način.
Ki je 4:3. Ali 5:4. Odvisno ali šteješ hruške al šteješ jabolka.
Motiti se je človeško.

1280:960 = 4:3

jabolka ali hruške tu nimajo nič poleg

>na 4:3 resoluciji (recimo na 1280x1024).

Ja, se opravičujem, mislil sem 1280x960.

Uprašanje pa še vedno stoji, katerega od dvojice bi priporočili? Meni se zdi bolj všečen NEC.

Matev, 1280x1024 način ima razmerje med širino in višino. 4:3.

Če ne verjameš, vzemi ravnilo in izmeri na bilokaterem 4:3 monitorju.
Motiti se je človeško.

če je monitor 4:3 - kar so večinoma vsi CRT monitorji
potem je tudi 1920x1200 v razmerju 4:3

samo s to razliko da je zadeva deformirana
krog postane elipsa

Magic1 ::

A ze kdo sprobal hp w2228h? Eni pravijo, da je isti kot 2207, drugi da je to krš za vshodne trge. Testa ni na netu za novejši model nikjer, tako da sem v dilemi katerega kupit.
Magic

BloodyShadow ::

Naj kupim tega: http://www.mimovrste.com/artikel/265005...
Ali tega? : http://www.mimovrste.com/artikel/265005...

V čem sploh je razlika? potrebuem za gledanje filmov in igranje iger :P

BloodyShadow ::

ampak jaz ne vidim nobene razlike?

gruntfürmich ::

ampak jaz ne vidim nobene razlike?

ja en ma modro sliko drug pa črno!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

traktor ::

A je velika razlika med DVI in VGA, ker mam en lcd z VGA pa bi si omislil novega?

darkkk ::

A je velika razlika med DVI in VGA, ker mam en lcd z VGA pa bi si omislil novega?

Pač dva različna priklopa monitorjev, da bi kdo kaj jamral zaradi kvalitete kakih pretvorb še nisem opazil. Obstaja pretvornik za dvi->vga, ipd. Nekje "standard" te dni je DVI, HDMI v prihajanju, VGA v odhajanju že 4-5 let...

Zdaj če bi rad imel oba priklopljena, je fajn vedet kake izhode imaš na grafi (verjetno VGA + DVI). Kakorkoli, novi monitor je fajn da ma ali HDMI ali vsaj dvi vhod. Večina pa itak ima vsaj 2 vhoda.
««
142 / 168
»»