» »

Vse o LCD od A-Ž

Vse o LCD od A-Ž

««
138 / 168
»»

kixs ::

Tole je dobro vedet:

Summary of LCD Panel Technology

* S-IPS panels are generally considered the best all around panel type, but they are more expensive and very few are made.
* S-PVA/MVA panels offer better color reproduction and viewing angles than TN panels, have slightly worse response times than TN or S-IPS, offer the best contrast ratios, may suffer from color shifting or input lag and have higher availability than S-IPS panels.
* TN panels are very cheap with fast response times but have inferior color reproduction, contrast ratios and viewing angles. Only panel type currently available in 22" size.

lp

3SiXTY ::

Kupujem en solidn LCD do 300€ recimo tam nekje 20" WS. Bo za gaming/designing/filme in ne rabm nekga za 800€+. Kaj je v tem rangu nekje bestbuy? Al je povečini za ta dnar isti kurac use? Gre se mi sam za to, da dokaj kul slika pač za ta denar in da nimam ghostinga že po 1mu mescu.

tilinho20 ::

Malo review poglej tukaj.

Saladin ::

Eno vprašanje:

Na bodočem 21" LCD, 4:3, 1600x1200 native bi rad gledal filme v HD 720p (1,280x720) ločljivosti, brez izgube kvalitete.

Kako bo izgledal ta 720p film na 1600x1200 ločljivosti?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Saladin ()

MrStein ::

Odvisno od monitorja in njegovih nastavitev:
- ali bo po "jajčasto" raztegnjen po celem ekranu
- ali bo raztegnjen v širino, zgoraj in spodaj pa bo črni pas
- ali neraztegnjen in vsenaokrog bo črno

So še druge možnosti (posebej, če grafična, gonilnik ali predvajalni program kaj po svoje zmišljujejo), ampak te zgornje so to. Ponavadi, če nič ne štelaš, se zgodi druga možnost, ki je tudi najbolj smiselna.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zheegec ::

Zakaj pa za filme ne vzameš wide monitorja? Sploh 24" je super za HD filme.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

kmetek ::

ALIEN

kaj praviš se mi splača menat L2000C za NOVITA 2406WD ?

kok bi dobil za 20'' LG L2000C ?

Za to ceno... walda :D

Hmm, jez sm ga prodal za 80K SIT lani decembra, ko sem si nabavil NECa, ene 200€ je vsekakor vreden, glede na matriko. Prej več.
Janez Janša, 29.04.2014

ene 250€ bi moral dobiti :\

Saladin ::

Zakaj pa za filme ne vzameš wide monitorja? Sploh 24" je super za HD filme.

Zato ker bo za filme widescreen 1080p televizor. Logika bi zato narekovala 720p računalniški ekran, ampak meni je 19" malce premalo.

Odvisno od monitorja in njegovih nastavitev:

Kaj pa Wide 21"?
A se upscalanje iz 720p na 1680x1050 vrši brez izgub?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Heh, to pa je odvisno od več stvari:
- enote, ki skalira
- tvoje definicije "izgub"
Motiti se je človeško.

ima kdo sliko kam paše 22 wide v seznam?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kmetek ()

Matev ::

verjetno med 21 in 23 wide

Matej_K ::

Neeee 22' je večja od 23'
... .. .

demon#666 ::

Rabim nasvet(e) za:

Gledam za nakup monitorja, cca.:200€. Zdej pa nevem če bi 22" al 20", kiro firmo. Rabim še kakšno informacijo glede tega.

Iščem dober monitor za ugodno ceno.

LP
Sabertooth Z87|4670K|8GB|840 PRO 256GB|
R9 270X WindForce|Seasonic 660|Define R3

drjack.dj ::

Kupujem 22" LCD. ogledana imam dva modela LG W2242T in W2252TQ
Sploh o zadnjem na netu ne najdem praktično ničesar razen oglasov. Zanima me kateri bi bil boljši, poleg pripisanih lastnosti, ki kažejo v prid W2252TQ (ghosting, osvetljitev ob robovih, črnina,...)
Ker sem bil do sedaj na CRT, ali bo razlika med 2 in 5 ms odzivom tako očitna (pri filmih recimo, špilov ne igram kaj dosti).

Tale kontrast 8000 in 10000, se mi pa kar čuden zdi, recimo Samsung 2232BW in 226BW imata samo 3000, pa jih mečejo nekako v isti rang.

Se opravičujem če je bilo že 100x povedano kaj in bi tudi šel zadevo v živo sprobat, če ne bi bila na prodaj le v enaa.com.
Jack

Kato ::

Kontrast je večinoma nepomemben podatek , ta je dosežen na dinamičen način s spreminjanjem backlight-a , tako da se hkrati najbolj svetla barva in pa najbolj črna črna ne moreta pojaviti. Odzivni čas pride v upoštev pri igrah, pri filmih ne boš opazil razlike, jaz imam 8ms pa tudi pri igrah nikoli nisem opazil ghostinga. Mislim ,da sta ta monitorja več ali manj ista, če jih lahko vidiš v živo poglej ,če imata enakomerno osvetljitev in pa ,če imata "input lag".

gruntfürmich ::

mal fejst se mi zdi neumno tole bluzenje o pikslih monitorja da boste lahko gledali filme v 'polni ločljivosti'.
po eni strani bi radi neke velike monitorje, po drugi pa kupli poceni in nekvalitetne.
kao ne bo izgub v kvaliteti pikslov......8-O8-O8-O
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Ker sem bil do sedaj na CRT, ali bo razlika med 2 in 5 ms odzivom tako očitna (pri filmih recimo, špilov ne igram kaj dosti).

5 ms je čist OK za filem. Malo bolj ti bo padla v oči razlika delovanja med CRT in LCD. (na CRT se slika riše točka za točko, ki potem kmalu ugasne, medtem ko na LCD stoji celotna slika, ki se potem zamenja z naslednjo, ki spet stoji)

Ker pa so filmi 24 fps, CRT monitorji pa vsaj 60, bo efekt manj očiten (ker je delno že pri CRT).

To je najbolj očitno pri primerjavi normalne televizije (najbolj normalne) z LCD TV. Pri TV sliki, ne filmih. Moderni LCD TV imajo "male superračunalnike" in tehnološke finte, da smanjšajo ta pojav.

OK, zdaj sem zašel od monitorjev na TV-je...
Motiti se je človeško.

http://prad.de/download/pixperan_english.zip
tole je dober program za test kako dobro monitor prikazuje gibljive slike.

Če imaš priklopljeno istočasno LCD in CRT (v "clone" načinu, torej ista slika na obeh) potem vidiš, da LCD nima kaj praskati pri gibljivih slikah napram CRT.

Pri testu F4 - "Readability test" je CRT lepo berljiv tudi pri tempu 20, medtem ko je pri LCD že pri 10 zelo zablurana slika.
Motiti se je človeško.

filtr ::

LCD 30" LG W3000H-BN, HDMI + USB

S-IPS panel
Odzivni čas: 12 ms
Svetilnost: 330 cd/m2
Kontrast: Ratio<Typ> 3000:1
Vhod: Analogni vhod, HDMI, USB
Izhod za Audio
Format zaslona: 16:10
Vidni kot: 178°/178°
Ločljivost: 2560 x 1600 pri 60MHz

zverina :)
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

TilenS ::

Copy&paste :)

Ima mogoče kdo kakšne izkušnje z NEC 22WMGX monitorjem ? Nekje sem zasledil, da naj bi samo 20" verzije imele S-IPS panele ? Ali pa če kdo pozna še kateri drug monitor z S-IPS paneli ? Ker vidim da je iz to TN matriko sama zajebancija in me ti monitorji ne mikajo kaj preveč.

Lp

Ta NEC 22" ima TN matriko in pa Opticlear. Torej kontrast je boljši, kot pri večini drugih TN monitorjev, to je pa tudi vse.

Vzemi 20wgx2pro, ki je bistveno boljši, pa ne tako zelo dražji.
Janez Janša, 29.04.2014

gruntfürmich ::

ktir še lahko konkurira tem necovem 20wgx2pro da bi bil enak al pa večji pa da bi imel enako dobro sliko in podoben odzivni čas - za igre žgat. ma tut nec kakega takega (večjega) v programu?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

ker mi prostor ne dovoli 24'' se bom moral zadovoljiti z 22, želim pa ta dobro matriko cena 300-350€ max.

našel zaenkrat:

http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...

http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist... malo čez omejitev financ ampak ločljivost ubijalska.

Zgodovina sprememb…

GrimReaper ::

Sej veš da je prvi TN, drugi pa S-PVA? Čeprov s kotom 176 pa že res zavajajo, me prov zanima če je kej boljši kot, kot pri tistih kjer piše 160.
Ma pa enaa kode za popuste, sam sem ga tako dobil za 374€.

želim pa ta dobro matriko

22" non-TN, trenutno samo L220X.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Blinkys ::

Lp

Če še koga zanima HP Pavilion w2207h sem našel eno trgovino kjer je za 282€, mislim da najcenejši kaj se jih da dobit v SLO.
http://www.demise.si/product_info.php/p...

Me pa zanima še nekaj. Ker se sam odločam za nakup monitorja me zanima če se še splača kupit tega HP-ja, ali rajše kakega LG-ja.
Hvala za odgovor

filtr ::

Sej veš da je prvi TN, drugi pa S-PVA? Čeprov s kotom 176 pa že res zavajajo, me prov zanima če je kej boljši kot, kot pri tistih kjer piše 160.
Ma pa enaa kode za popuste, sam sem ga tako dobil za 374€.

želim pa ta dobro matriko

22" non-TN, trenutno samo L220X.

ti imaš L220X ? kako si zadovoljen? Jaz sem ga zase naročil :)
jah takle mamo, talke se gremo, pa nkar ne porajtj:)

grimreaper a poveš nastavitve svojega?

Brightness 40, contrast 85, barve na neutral.
Drugače sem pa zelo zadovoljen, dost boljši vidni kot pa bolj žive barve kot pri TN, pa seveda ločljivost, pa podstavek je dost bolj fleksibilen kot pri prejšnjem ki je mel samo naklon.

kako si pa naštimal kaj barve same? red green blue....malo presvetlo mi deluje.....

http://forums.lenovo.com/lnv/board?boar...

pripočajo SRGB način.

sem probal tvoje nastavitv uuuu preveč kontrasta.

Zgodovina sprememb…

sRGB pa preveč na zeleno vleče, zdele sem dal rdečo 100, zeleno 60 pa modro na 100, kontrast 60.

poslal sem ti ZS.

Tr0n ::

Kupujem LCD monitor 24". Nekje do max 500 EUR.

Kaj priporocate? :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tr0n ()

bond007 ::

Jst sm nabavu tole 24" za 260 EUR; - ACER 24". Ampak to je čist low budget - TN pač, za tebe bi bila bolj primerna novita za 370 EUR v comtronu, saj verjetno do 500 EUR boljše slike ne boš dobil. Je pa res, da mogoče samo ohišje in dizajn ni ravno vrhunski pri noviti...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bond007 ()

Tr0n ::

Hmm, kaj pa Samsung 24" 2493HM?

Ga ima kdo?

Tr0n, Hyundai W241D
S-PVA 24" za 544 €

Kul, razen:
- tipke so senzorske, črne s črnimi napisi na črnem ozadju, lahko fulaš, včasih pa ne primejo iz prve
- okvir je "Klavierlack" črno, lahko se malo odseva okolica

Drugače je tip top.
Motiti se je človeško.

bond007 ::

Mene je kar pretresla razlika med Samsung 226BW in HP W2207. Sem mislil, da 226BW soliden lcd, ampak ko vidiš hp, potem se ti zdi samsung zanič.

Hmm, le zakaj so prizvajalci tak navdušeni nad bleščečim odbojem luči na in okoli ekrana ????
Motiti se je človeško.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MrStein ()

krho ::

bah hp ma nanos čez, ki naredi sliko bolj kontrastno, na žalost ekran potem deluje kot ogledalo.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

opeter ::

Ima kdo izkušnje s Samsungom XL20 in kalibratorjem Xrite MonacoOptix XR PRO? Lahko je tudi 1One Display 2...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

codegen ::

Živjo,
vsi govorite o razlikah pa o tem kako so tn paneli za en k... Ampak kako pa veš kakšen panel je v lcd-ju , kje to piše ali so kakšne splošne smernice( vsi 24 inlni majo te panele, vsi lg majo take...) Razmišljam pa o nakupu 24 ali 26 inčnega lcdja do 600 eurov ( rabim ga za autocad in podobne programe)...ali je nakup 26 inčnega sploh smiseln( nekdo je napisal da je pri 26 pika najbolj ustrezne velikosti , al neki tazga, drugje sm prebrau da je 26 ravno zgrešen format slike ... ?)
hvala za odgovore,

lp

SasoS ::

Ne, odvisno je od modela. Samsung 245B in 245T sta oba 24", eden je TN (ne, ni T model ;)), drugi je PVA. Najlažje vidiš po ceni...če je pod 500 EUR potem je zagotovo TN (razen izjeme kot so Novita...) :D

Lawler_ ::

Greš na uradno stran od firme lcd-ja in poiščeš specifikacije. Če pa tam nič ne piše greš pa na google naprej iskat. Poiščeš kakšn review tistga modela ki iščeš.

bluefish ::

in seveda monitor za/pod 600€ te velikosti je zagotovo TN.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bluefish ()

Kato ::

Živjo,
vsi govorite o razlikah pa o tem kako so tn paneli za en k... Ampak kako pa veš kakšen panel je v lcd-ju , kje to piše ali so kakšne splošne smernice( vsi 24 inlni majo te panele, vsi lg majo take...) Razmišljam pa o nakupu 24 ali 26 inčnega lcdja do 600 eurov ( rabim ga za autocad in podobne programe)...ali je nakup 26 inčnega sploh smiseln( nekdo je napisal da je pri 26 pika najbolj ustrezne velikosti , al neki tazga, drugje sm prebrau da je 26 ravno zgrešen format slike ... ?)
hvala za odgovore,

lp

Najlažje vidiš po navedenem vidnem kotu, vse pod 176° je TN matrika. Za pod 600 dobiš le Novito za circa 380, Hyundai W241D za 550,LG L245WP za 570. Cene so za Avstrijo.

krpan ::

Živjo nekaj me zanima. Imam lg lcd l1810b in ne morem spreminjati osveževanja. Imam windows xp. Lahko uporabljam samo 60Hertz. Monitor je zaznan v properties in inlštaliran tudi.

Matev ::

in ti bi si želel 100 hz ali kaj?

krpan ::

ne vem kaj v praksi pomeni več hertzov, samo po karakteristikah ima največje osveževanje 75hertzov. Kaj pomen pa teh 60, pa tudi ne vem. Prosim za kakšno razlago vsaj. hvala
««
138 / 168
»»