Forum » Kaj kupiti » Vse o LCD od A-Ž
Vse o LCD od A-Ž

glinik ::
Heh, ste prišli eni gor kako "kvalitetna" je TN matrika :)
Comtron je imel pred časom en model LGja 20" za slabih 100k sit. Slika je bila ZELO solidna. Po moje je bila vsaj kakšna PVA matrika, če ne kaj bolšega.
Očitno ste zamudili priložnost ... Po moje je bo v kratkem prišel na trg njegov naslednjik tako da, komur se ne mudi in hoče soliden monitor za "majhen" denar - malo potrpežljivosti ...
Oxford
Po moje te ne bi nič motilo pri tem NECu, sploh če ga primerjaš z prejšnjim LGjem
Kot sem že prej napisal ima LCD tehnologija še vedno nekaj hib, ki jih zlahka ni mogoče odpraviti.
Idealnega monitorja itak ni (vsaj za tak denar), tega se moramo zavedati. Ko sem jaz kupoval katodca Philipsa 109P40, sem ga kar 3x zamenjal, ker sem vedno zaznal kakšno napako. Še 4. je imel napake, ki sem jih pač "požrl".
Lp
Comtron je imel pred časom en model LGja 20" za slabih 100k sit. Slika je bila ZELO solidna. Po moje je bila vsaj kakšna PVA matrika, če ne kaj bolšega.
Očitno ste zamudili priložnost ... Po moje je bo v kratkem prišel na trg njegov naslednjik tako da, komur se ne mudi in hoče soliden monitor za "majhen" denar - malo potrpežljivosti ...
Oxford
Po moje te ne bi nič motilo pri tem NECu, sploh če ga primerjaš z prejšnjim LGjem

Idealnega monitorja itak ni (vsaj za tak denar), tega se moramo zavedati. Ko sem jaz kupoval katodca Philipsa 109P40, sem ga kar 3x zamenjal, ker sem vedno zaznal kakšno napako. Še 4. je imel napake, ki sem jih pač "požrl".
Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))
Je vredno razmisleka ...
Je vredno razmisleka ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: glinik ()

miwche ::
@ oxford
banding efekt je nepravilen prehod med niansami barv. poglej spodnje slike. prehod med barvami mora biti gladek, brez kakšnih navpičnih črt ali drugih anomalij. NEC 20wgx2 NI slab v gradient testu če ima vse nastavitve na "native" oz. "standard", toda takoj ko zamenjaš "DV mode" na kaj drugega (recimo photo, movie, gaming) je banding opazen. Toda kaj takega kot slab gradient je pomembno le za nekoga ki se ukvarja s fotografijo in oblikovanjem. Povprečni uporabniki tega najbrž ne bodo opazili (čeprav se banding opazi tudi v igrah). Če koga zaniam ta monitor za foto editing naj se ga ogne.
banding efekt je nepravilen prehod med niansami barv. poglej spodnje slike. prehod med barvami mora biti gladek, brez kakšnih navpičnih črt ali drugih anomalij. NEC 20wgx2 NI slab v gradient testu če ima vse nastavitve na "native" oz. "standard", toda takoj ko zamenjaš "DV mode" na kaj drugega (recimo photo, movie, gaming) je banding opazen. Toda kaj takega kot slab gradient je pomembno le za nekoga ki se ukvarja s fotografijo in oblikovanjem. Povprečni uporabniki tega najbrž ne bodo opazili (čeprav se banding opazi tudi v igrah). Če koga zaniam ta monitor za foto editing naj se ga ogne.
~ there are more alpha males than beta testers ~
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: kuglvinkl ()

Oxford ::
miwche - najlepša hvala za odgovor.
Tudi LG L203WT, na katerem pišem tale odgovor, ima banding efekt precej opazen - prehodi med barvami na slikah, ki si ju pripel, so 'pasasti'.
Še en razlog več za menjavo LG-ja za NEC-a.
Edit: verjetno 'banding' pomeni, da monitor ni sposoben prikazati zadostnega števila barv?

Tudi LG L203WT, na katerem pišem tale odgovor, ima banding efekt precej opazen - prehodi med barvami na slikah, ki si ju pripel, so 'pasasti'.

Edit: verjetno 'banding' pomeni, da monitor ni sposoben prikazati zadostnega števila barv?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Oxford ()

questioneer ::
Toliko o LCD-jih, a ni mi dovolj.
Končno sem se odločil za nakup LCDja (sram me je že crtja na 1024x786 resoluciji), a obenem tudi ugotovil da je odločitev za pravi nakup vse prej kot enostavna. Seveda upam na vašo pomoč
Torej, odločil sem se za 19" s ceno tja nekje do 70.000 sit (ok morda lahko za kakšnega izjemnega stisnem tudi nekaj več). Videl sem da je veliko priporočljivih samsungov, a so, če sem prav razumel, bolj namenjeni igričarjem...? Sam namreč bolj redko igram igre, filme tudi (televizija - morda odslej na lcdju..), je pa res da večino dneva preživim za ekranom, tako da je kvaliteta zaželjena, saj bi rad užival ob gledanju v ekran
Samsung SyncMaster 940BF
Pri tem monitorju vidim, da je pomankljivost edino ta, da ima 16.2mio barv, za kar sem na forumu prebral da je premalo, in bi bilo bolje vzeti lcd, ki premore 16,7mio (pravijo tudi, da je TN matrika zato najslabša?).
Samsung SyncMaster 193P+
Ta bi zato bil za moje potrebe popoln, a je predrag...
Se razlika v barvah močno opazi? Je 940BF dovolj dober za vsakodnevno uporabo, surfanja po internetu, gledanja nanizank in kasneje morda tudi filmov ter občasnega igranja iger? Imajo morda LG, Phillips, Dell in drugi pravo izbiro?
Hvala
Končno sem se odločil za nakup LCDja (sram me je že crtja na 1024x786 resoluciji), a obenem tudi ugotovil da je odločitev za pravi nakup vse prej kot enostavna. Seveda upam na vašo pomoč

Torej, odločil sem se za 19" s ceno tja nekje do 70.000 sit (ok morda lahko za kakšnega izjemnega stisnem tudi nekaj več). Videl sem da je veliko priporočljivih samsungov, a so, če sem prav razumel, bolj namenjeni igričarjem...? Sam namreč bolj redko igram igre, filme tudi (televizija - morda odslej na lcdju..), je pa res da večino dneva preživim za ekranom, tako da je kvaliteta zaželjena, saj bi rad užival ob gledanju v ekran

Samsung SyncMaster 940BF
Pri tem monitorju vidim, da je pomankljivost edino ta, da ima 16.2mio barv, za kar sem na forumu prebral da je premalo, in bi bilo bolje vzeti lcd, ki premore 16,7mio (pravijo tudi, da je TN matrika zato najslabša?).
Samsung SyncMaster 193P+
Ta bi zato bil za moje potrebe popoln, a je predrag...
Se razlika v barvah močno opazi? Je 940BF dovolj dober za vsakodnevno uporabo, surfanja po internetu, gledanja nanizank in kasneje morda tudi filmov ter občasnega igranja iger? Imajo morda LG, Phillips, Dell in drugi pravo izbiro?
Hvala
Zgodovina sprememb…
- spremenil: questioneer ()

mit3k ::
Glede LG L203WT in bandinga, po tujih forumih trdijo, da je banding dost manj opazen prek VGA priklopa... Oxford poskusi & poročaj
Jutri ga grem iskat v Jae, če bo na zalogi, ga vzamem. IMO je ta lg glede na price/performance, še vseeno dober nakup. Seveda se ne more primerjat z raznimi neci in delli, ki pa so tud 2x dražji (pri nas).

Jutri ga grem iskat v Jae, če bo na zalogi, ga vzamem. IMO je ta lg glede na price/performance, še vseeno dober nakup. Seveda se ne more primerjat z raznimi neci in delli, ki pa so tud 2x dražji (pri nas).

questioneer ::
Dodajam še LG 19" LCD monitor 1952T , ki se mi po lastnostih zdi še boljša izbira od prej omenjenega Samsunga SyncMaster 940BF... i'm totaly confused

mit3k ::
V tej temi nekaj omenjajo o tem...
"As I have indicated previously the LG banding is actually far less through VGA than DVI. If you don't plan on using DVI then it is not as bad, and at that resolutiont eh picture quality difference between VGA vs DVI is very small if any. "
No ja... eni trdijo, da razlika je, spet drugi, da je ni.
Danes sem ga hotel kupit, in ga ni na zalogi, ne jae in ne v rolanu... šment
"As I have indicated previously the LG banding is actually far less through VGA than DVI. If you don't plan on using DVI then it is not as bad, and at that resolutiont eh picture quality difference between VGA vs DVI is very small if any. "
No ja... eni trdijo, da razlika je, spet drugi, da je ni.
Danes sem ga hotel kupit, in ga ni na zalogi, ne jae in ne v rolanu... šment

nale77 ::
Jaz študiram o nakupu tega monitorja....kaj mislite o njem http://fe-sta.com/shop/page/detail/gitm...

Mirč ::
Mene zanima,če se mi splača vzet rabljenega samsunga 193p za okoli 200€ in če je za občasno igranje iger ok ali ne ali naj kaj drugega poiščem v rangu med 50-60k
lp
lp

Kato ::
Jaz bi ga vzel ,za tako ceno ne boš dobil nič pribljižno tako dobrega , verjetno če boš nabavil rabljenega bo še kar nekaj časa ostalo na garanciji , jaz uporabljam 193p+ pa ga niti pod razno nisem pripravljen prodati za tako ceno.
Pa kakšen program za čekiranje pikslov vzam sabo na ogled.
Pa kakšen program za čekiranje pikslov vzam sabo na ogled.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kato ()

jopar ::
Jst se pa odločam za nakup wide zaslona predvsem za gledanje filmov, pa me zanima če mi grafična ti4200 omogoča te resolucije (1440x900)?

s5cougar ::
@jopar:
Glede na to, da mi VooDoo3 2000 PCI lepo prikazuje 1680x1050, mislim, da ne boš mel problemov s TI-4200.
Glede na to, da mi VooDoo3 2000 PCI lepo prikazuje 1680x1050, mislim, da ne boš mel problemov s TI-4200.

Errare humanum est.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: s5cougar ()

jopar ::
@s5cougar: Hvala za informacijo. Čudno se mi namreč zdi, ker med resolucijami ki jih grafična podpira ni nobene wide.

s5cougar ::
@jopar:
To pa zato, ker imaš skrite načine, ki jih tvoj monitor ne podpira.
To pa zato, ker imaš skrite načine, ki jih tvoj monitor ne podpira.
Errare humanum est.

Zheegec ::
Joj, Mirč, predlagal si za 2 ranga slabši monitor kot je 193P
Če se monitor ne rabi za hud gaming, potem je 193P super izbira, ali pa se pač vzame novega 970P/971P.

Če se monitor ne rabi za hud gaming, potem je 193P super izbira, ali pa se pač vzame novega 970P/971P.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

ricola78 ::
Jst pa gledam HP2065, ki ima S-IPS matriko.
Link na review.
Ali pa HP2465. Ki ima mislim da isto matriko kot samsunga 244T, pa veliko cenejši je. Ne podpira pa HDCP.
Link na review
Oba monitorja v opisih precej hvalijo. Edino estetsko nista nevemkaj.
Zanima me če je velika razlika med S-PVA (MVA) in S-IPS. Predvsem me zanima razlika v špilih in filmih.
Zelo verjetno se bom odločil 20" in bom napisal, kako se obnese.
Zanima me, s katero ATI kartico bi lahko gledal film na 2 monitorjih (raztegnjeno čez oba). Imel sem X1600Pro pa mi nekako ni uspelo spravit filma na oba monitorja hkrati (overlay čez oba). Delovalo mi je le v clone varianti, kar ni to kar jst hočem.
LP, R
Link na review.
Ali pa HP2465. Ki ima mislim da isto matriko kot samsunga 244T, pa veliko cenejši je. Ne podpira pa HDCP.
Link na review
Oba monitorja v opisih precej hvalijo. Edino estetsko nista nevemkaj.
Zanima me če je velika razlika med S-PVA (MVA) in S-IPS. Predvsem me zanima razlika v špilih in filmih.
Zelo verjetno se bom odločil 20" in bom napisal, kako se obnese.
Zanima me, s katero ATI kartico bi lahko gledal film na 2 monitorjih (raztegnjeno čez oba). Imel sem X1600Pro pa mi nekako ni uspelo spravit filma na oba monitorja hkrati (overlay čez oba). Delovalo mi je le v clone varianti, kar ni to kar jst hočem.
LP, R
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ricola78 ()

se splača vzet samsunga 193p za 50.000sit ali ne ali bolje dodat kak tolar in po novega
lp
p.s.na pc se igrajo igre, filmi ter ostala dela photoshop,risanje načrtov,...
lp
p.s.na pc se igrajo igre, filmi ter ostala dela photoshop,risanje načrtov,...

XCT ::
LP, jaz sem v enem drugem topicu zasledil, da bi se naj dalo nekje dobiti Samsung SyncMaster LCD 215TW 21" za 120K SIT. (oseba ki je to izjavila pa mi v topiku ne odgovori)
Nekako sem si ta denar pripravil, sedaj pa ne najdem trgovine, v kateri bi ta monitor lahko kupil za 120K, najnižje je 138K SIT.
A mi lahko pomagate?
Nekako sem si ta denar pripravil, sedaj pa ne najdem trgovine, v kateri bi ta monitor lahko kupil za 120K, najnižje je 138K SIT.
A mi lahko pomagate?
Web developer & designer
http://www.medialabs.info
http://nk-polskava.medialabs.info

ricola78 ::
To je bilo še meseca avgusta, konec avgusta je cena mnogim monitorjem poskočila. Iz 125K n 150k kar se tiče Samsunga 215TW. Po moje je trenutna cena pretirana. Bodo cene še padle, saj se pojavljajo 22" monitorji, ki bodo dodatno izboljšali ponudbo ter zbili ceno malo manjšim.
Poglej mogoče ta HP 2065, ki ga bom tudi sam vzel. Za ta denar dobiš dober monitor, edino ni tolk fancy kot 215TW.
Poglej mogoče ta HP 2065, ki ga bom tudi sam vzel. Za ta denar dobiš dober monitor, edino ni tolk fancy kot 215TW.

Raw ::
monitorji se kar neki podrazujejo... je kasn 214T cheap kje?
I am what I am and I do what I can

Martin Krpan ::
Prosim za pomoč: kupil sem LCD monitor ASUS MM 19SE za katerega ni nobenih gonilnikov tako da mi ga sistem prepozna kot plug & play monitor ,sedaj pa imam težave z fino nastavitvijo monitorja. Poskusil sem z nastavitvijo iz gonilnikov za grafično kartico NVidia vendar je rezultat bolj čuden. Kateri program naj uporabim za nastavitev monitorja? Za odgovor se v naprej zahvaljujem.

Matev ::
kupil sem LCD monitor ASUS MM 19SE za katerega ni nobenih gonilnikov
za vsak monitor naj bi bili gonilnik
kak monitor si to kupil?

Danes sem nameraval kupiti monitor Samsung 215TW, za zgoraj navedeno ceno v omenjeni trgovini. Pravijo, da jih ni več in ko bodo bodo nove cene.
Mi je zelo žal, da se nisem hitreje odločil, sedaj bi moral dati cca. 140K, kar je 13K več, to pa je že ornk sprememba v ceni, že tako sem bil na zgornji meji oz. čez njo.
Še kdo mogoče ve za kako štacuno, kjer se prodaja Samsung 215TW po stari ceni, se paravi cca. 120k?
Mi je zelo žal, da se nisem hitreje odločil, sedaj bi moral dati cca. 140K, kar je 13K več, to pa je že ornk sprememba v ceni, že tako sem bil na zgornji meji oz. čez njo.
Še kdo mogoče ve za kako štacuno, kjer se prodaja Samsung 215TW po stari ceni, se paravi cca. 120k?
Web developer & designer

Žal pride v poštev samo Slovenija, ker bom kupil za firmo in rabim ponudbo.
Web developer & designer

Spock83 ::
Jaz sem pa naročil Samsung 971p. Idealne mere za mojo majčkeno mizico, pa še postavim ga lahko zelo nizko. Res, da je eden od najdražjih 19" ampak upam, da mi bo dolgo časa služil :)

mene zanima,če je lcd monitor samsung 940fn dober za office ,risanje,igre,net,.. je poceni ca.80.000 in ima PVA matriko.

mene zanima razlika med temi monitorji:
samsung lcd-ji
940fn 80.000sit (8ms 1000:1 270cd/m)
970p 90.000sit (6 ms 1000:1 250cd/m)
971p 106.000sit (6 ms 1500:1 250cd/m)
940t 92.000sit (8 ms 1000:1 250cd/m)
zakaj so take razlike med temi pva monitorji v ceni,če pa so skoraj praktično enaki po karakteristikah.
samsung lcd-ji
940fn 80.000sit (8ms 1000:1 270cd/m)
970p 90.000sit (6 ms 1000:1 250cd/m)
971p 106.000sit (6 ms 1500:1 250cd/m)
940t 92.000sit (8 ms 1000:1 250cd/m)
zakaj so take razlike med temi pva monitorji v ceni,če pa so skoraj praktično enaki po karakteristikah.

krho ::
225TW je TN, 215TW je PVA
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

glinik ::
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))
Je vredno razmisleka ...
Je vredno razmisleka ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: glinik ()

NetSky ::
Pozdravljeni
Mene pa zelo zanima glede LCD monitorja Samsung SyncMaster 960BF in sicer:
Pri gledanju filmov se mi dogaja, da ko se liki premikajo je vedno okoli njih bela senca (kot obroba okoli gibajočih likov).
Sedaj ne vem ali je zato kriv monitor (prevelika odzivnot) ali grafična kartica (sklabi gonilniki) ali ali so zanič kodeki??? Pri drugih monitorjih tega ni zaslediti tako d sedaj nevem.
Zelo vesel bi bil kakršne informacije o tem pojavu.
lp
Mene pa zelo zanima glede LCD monitorja Samsung SyncMaster 960BF in sicer:
Pri gledanju filmov se mi dogaja, da ko se liki premikajo je vedno okoli njih bela senca (kot obroba okoli gibajočih likov).

Sedaj ne vem ali je zato kriv monitor (prevelika odzivnot) ali grafična kartica (sklabi gonilniki) ali ali so zanič kodeki??? Pri drugih monitorjih tega ni zaslediti tako d sedaj nevem.
Zelo vesel bi bil kakršne informacije o tem pojavu.
lp
jure

Bizy ::
@Mirč
Pomoje so razlike zato, ker je 971p nov na trgu in zato cena še ni nič padla, 940t ima 20 ms odzivni čas in ne 8ms, 940 fn je oblikovno dizajnarsko zadaj proti 970 ali 971. in thats it
Pomoje so razlike zato, ker je 971p nov na trgu in zato cena še ni nič padla, 940t ima 20 ms odzivni čas in ne 8ms, 940 fn je oblikovno dizajnarsko zadaj proti 970 ali 971. in thats it

Blood Bound

Volta ::
Netsky - tud jaz mam iste "probleme" oz. če jim lahko tako rečem. To je pač ghost in odzivnost LCD-jev...Recimo v kakih super kvalitetah filmov, je slika popolnoma jasna..
LP
LP

miwche ::
@netsky
najverjetneje zaradi overdrive tehnologije in ditheringa.
tule si lahko prebereš kaj več o tem. klik
najverjetneje zaradi overdrive tehnologije in ditheringa.
tule si lahko prebereš kaj več o tem. klik
~ there are more alpha males than beta testers ~

Pa je to hiba samo tega monitorja ali vesh?
k ta monitor naj bi imel odzivnost 4ms ker ni več tako zelo veliko.
Prijatem la pa 940B monitor in mu vsi filmi lepo tečejo gor(čist jasna ostra slika)
lp
Prijatem la pa 940B monitor in mu vsi filmi lepo tečejo gor(čist jasna ostra slika)
lp
jure

Pa je to hiba samo tega monitorja ali vesh?
Prijatel pa ima 940B (4ms-predvidevam d enak zaslon) in mu vsi filmi lepo tečejo gor(čist jasna ostra slika)
lp
Prijatel pa ima 940B (4ms-predvidevam d enak zaslon) in mu vsi filmi lepo tečejo gor(čist jasna ostra slika)
lp
jure