Forum » Kaj kupiti » Vse o LCD od A-Ž
Vse o LCD od A-Ž

mprox ::
jaz sem pred dvema tednoma kupil 940b in moram rečt da se super odnese
glede na ceno je super....vsaj zame :D
glede na ceno je super....vsaj zame :D

glinik ::
Vsak posameznik zase že ve kaj potrebuje ...
Delam tudi s Samsungom 173P+ in me že počasi začenajajo motit "slabe barve" ... Zgleda da zame pride v poštev samo IPS matrika ...
Lp

Delam tudi s Samsungom 173P+ in me že počasi začenajajo motit "slabe barve" ... Zgleda da zame pride v poštev samo IPS matrika ...
Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))
Je vredno razmisleka ...
Je vredno razmisleka ...

5pellfire ::
Imam še eno vprašanje ... kateri 19" monitor bi bil najboljši za igranje iger?
Gledal sem Philipsa 190P7ES z P-MVA matriko in LG L1970HR-BR z TN matriko.
Tale LG je tudi eden od priporočenih 19" monitorjev za igre (je pa zanimivo da so vsi priporočeni monitorji
z TN matriko). Sicer pa večinoma igram FRP igre (Dungeon Siege 2, Oblivion, Neverwinter Nights) občasno
pa pade tudi kak FPS (Far Cry, HL2 ...).
Gledal sem Philipsa 190P7ES z P-MVA matriko in LG L1970HR-BR z TN matriko.
Tale LG je tudi eden od priporočenih 19" monitorjev za igre (je pa zanimivo da so vsi priporočeni monitorji
z TN matriko). Sicer pa večinoma igram FRP igre (Dungeon Siege 2, Oblivion, Neverwinter Nights) občasno
pa pade tudi kak FPS (Far Cry, HL2 ...).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 5pellfire ()

Heh, prav nič ni zanimivo, da so monitorji namenjeni izkljčno za igre TN matrika.
TN matrika je hitra in ima slabe barve in viden kot, to se že dolgo ve ... tudi ti bi to vedel, če bi prebral zadnjih 5-6 strani (kar ti ne bi vzelo preveč časa).
Lp
TN matrika je hitra in ima slabe barve in viden kot, to se že dolgo ve ... tudi ti bi to vedel, če bi prebral zadnjih 5-6 strani (kar ti ne bi vzelo preveč časa).
Lp
Je vredno razmisleka ...
Je vredno razmisleka ...

Sem prebral ...ampak čisto natančnega odgovora ni
...mogoče bi bilo fajn če bi poznavalci
naredili seznam 3-5 monitorjev ki po priporočljivi za različna opavila (igre, pisarniška opravila,
gledanje filmov ...) ...tako nam laikom nebi bilo treba iskati po skoraj 100 straneh raznorazne
solate.
Vidni kot me ne moti ...večinoma ne premikam glave ko igram
, glede na prad.de pa ima ta
monitor 17.6 mio barv (čeprav je to doseženo verjetno z dithering efektom).
Kaj pa ti novi L1900E/1900J/1900R monitorji...naj bi podpirali HDCP? A je vredno razmisliti
tudi o teh?

naredili seznam 3-5 monitorjev ki po priporočljivi za različna opavila (igre, pisarniška opravila,
gledanje filmov ...) ...tako nam laikom nebi bilo treba iskati po skoraj 100 straneh raznorazne
solate.

monitor 17.6 mio barv (čeprav je to doseženo verjetno z dithering efektom).
Kaj pa ti novi L1900E/1900J/1900R monitorji...naj bi podpirali HDCP? A je vredno razmisliti
tudi o teh?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 5pellfire ()

Matev ::
saj ni treba da premikaš glavo
že z enim očesom vidiš drugo barvo kot z drugim
in ob robovih monitorja je tudi druga barva kot na sredini
res ne vem zakaj so vsi tako trdi in mislijo da vidni kot ni pomemben
slabše je imeti LCD z slabim vidnim kotom, kot pa čisto običajen CRT

res ne vem zakaj so vsi tako trdi in mislijo da vidni kot ni pomemben
Mogoče zato ker se ne spoznamo tako zelo. Po trgovinah pa bolj malo hodim da bi
vedel iz prakse ...pa tudi bolj slaba izbira je v Mariboru ...večinoma TN monitorji.
Sem pa imel v službi TN LCD in me pri pisarniškem delu ni niti najmanj motilo, ob
normalnem delu niti nisem opazil da bi se barve kaj bistveno spreminjale čez ekran
...imam pa zdaj monitor z IPS matriko in je opazna razlika če gledaš na monitor
s strani ...vendar mi za domačo rabo to ne koristi preveč.
Kaj bi torej svetovali za gaming monitor ...cena nekje do 100k?
Mogoče zato ker se ne spoznamo tako zelo. Po trgovinah pa bolj malo hodim da bi
vedel iz prakse ...pa tudi bolj slaba izbira je v Mariboru ...večinoma TN monitorji.
Sem pa imel v službi TN LCD in me pri pisarniškem delu ni niti najmanj motilo, ob
normalnem delu niti nisem opazil da bi se barve kaj bistveno spreminjale čez ekran
...imam pa zdaj monitor z IPS matriko in je opazna razlika če gledaš na monitor
s strani ...vendar mi za domačo rabo to ne koristi preveč.
Kaj bi torej svetovali za gaming monitor ...cena nekje do 100k?

5pellfire
Če se ti ni zdela kaj bistvena razlika med TN in IPS matriko, potem res nisi zahteven. No, mene zelo motijo TN matrični monitorji.
Če rabiš samo za igre, kupi tebi najlepši LCD in seveda največjega do meje 100k sit. Vsaj to bi jaz naredil, če bi imel tvoje zahteve.
Dizajnersko so LG modeli zame najlepši (črne barve). Sicer je tako, da je polno tipov monitorjev s TN matriko, ki se po mojem mnenju kaj bistveno ne razlikujejo ...
Lp
Če se ti ni zdela kaj bistvena razlika med TN in IPS matriko, potem res nisi zahteven. No, mene zelo motijo TN matrični monitorji.
Če rabiš samo za igre, kupi tebi najlepši LCD in seveda največjega do meje 100k sit. Vsaj to bi jaz naredil, če bi imel tvoje zahteve.
Dizajnersko so LG modeli zame najlepši (črne barve). Sicer je tako, da je polno tipov monitorjev s TN matriko, ki se po mojem mnenju kaj bistveno ne razlikujejo ...
Lp
Je vredno razmisleka ...
Je vredno razmisleka ...

miwche ::
medena
počakaj še malo, kaj kmalu se ga bo dalo dobit kjerkoli.
počakaj še malo, kaj kmalu se ga bo dalo dobit kjerkoli.
~ there are more alpha males than beta testers ~

Če se ti ni zdela kaj bistvena razlika med TN in IPS matriko, potem res nisi zahteven.
Ma če po pravici povem nisem TN-ja nikoli prav gledal ...vsaj z zornega kota ne da bi gledal
na posebnosti...enostavno preveč dela : )
Oblikovno pa nisem posebaj zahteven...le ti novi LG-ji so mi malo our of space ...kolikor sem
uspel zožit listo potencialnih kandidatov sta ostala dva .... Samsung 940FN in LG 1970HR - oba
bi dobil za nekje 80k.
Ma če po pravici povem nisem TN-ja nikoli prav gledal ...vsaj z zornega kota ne da bi gledal
na posebnosti...enostavno preveč dela : )
Oblikovno pa nisem posebaj zahteven...le ti novi LG-ji so mi malo our of space ...kolikor sem
uspel zožit listo potencialnih kandidatov sta ostala dva .... Samsung 940FN in LG 1970HR - oba
bi dobil za nekje 80k.

nosk8fx ::
katerega bi kupili med Philips 190P7ES in Samsung 940FN (Philips je 83k, Samsung 79k)?
ali priporočate katerega drugega do 85k (to je max)?
ali priporočate katerega drugega do 85k (to je max)?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nosk8fx ()

sprašujem, ker še nimam "privatnih" izkušenj s LCD-ji ("teoretično" vem dosti, zahvaljujoč temu forumu, ogledati pa si jih nisem mogel kaj prida, ker imajo po trgovinah samo TN matrike). vem, da so Samsungi med vodilnimi, vendar je ta Philips boljši po karakteristikah, ampak ne poznam Philipsovega slovesa. kaj pravite, katerega bi izbrali?
namreč, s ceno ne bi rad šel proti 90k (razen če bi se zares splačalo in bi bila razlika proti zgoraj omenjenima precejšnja). Samsung 970P je že skoraj predrag, pa tudi stojalo (ki se seseda) me moti, 971P pa je še definitivno predrag. potem je še 940T, ki pa je po karakteristikah še malo slabši od 940FN. je še NEC LCD1970NXp, vendar je cena tudi proti 90k.
nevem...prosim svetujte!
hvala!
namreč, s ceno ne bi rad šel proti 90k (razen če bi se zares splačalo in bi bila razlika proti zgoraj omenjenima precejšnja). Samsung 970P je že skoraj predrag, pa tudi stojalo (ki se seseda) me moti, 971P pa je še definitivno predrag. potem je še 940T, ki pa je po karakteristikah še malo slabši od 940FN. je še NEC LCD1970NXp, vendar je cena tudi proti 90k.
nevem...prosim svetujte!
hvala!
Zgodovina sprememb…

jeanmike ::
Waa!
Sm na novo zaljubljen
Sm biw v harvey normanu in sm si malo pogledu monitorje pa sm tam zagledu 2 modela od samsunga 971P in 971P (Black), slika je izjemna barve so me cisto impresionirale, zunanji izgled tudi. Samo me zanima zakaj je pri nas tako visoka cena? V Harveyu je bla 114k na prad.de pa je cena 380€, kar je cirka 91k.
Sm na novo zaljubljen

Fifty ::
mene pa zanima če se bolj splača ViewSonic VP930 ali Samsung 971P, ker po testih sodeč, naj bi bil Viewsonic VP930 najboljši vsestranski 19" LCD http://www.tomshardware.com/2006/03/27/...
zraven je bil testiran tudi 970P, zanima pa me, če kdo ve, kakšna je razlika v praksi med 970P in 971P, ker številkam ravno ne zaupam
zraven je bil testiran tudi 970P, zanima pa me, če kdo ve, kakšna je razlika v praksi med 970P in 971P, ker številkam ravno ne zaupam

jeanmike ::
Primerjavo si lahko pogledas tule. Kaj vec pa ti jst ne morem povedat ker sem vidu samo 971P
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jeanmike ()

Volta ::
Jaz bi vsekakor kupil 1970HR...Mam podoben model od lg-ja Premium Artistic serije, ki je tudi na igled res lep. Samsungi so preveč "špratanski"

nosk8fx
kolikor sem jaz gledal malo po netu ima oz. naj bi imel Philips probleme z ghostingom ...vsaj
tako so mi rekli na prad.de, tudi kvaliteta same elektronike naj bi bila pri Philipsu bolj tak,
Samsung pa je načeloma zelo vredu, trpi le za backlight efektom (kar pa naj bi bila hiba
monitorjev z AU MVA matriko) ..zgleda pa takole...je pa to baje vidno le pri temni sliki
...in temnem prostoru ...kaj več bom znal o 940Fn povedat jutri ...ga grem gledat
kolikor sem jaz gledal malo po netu ima oz. naj bi imel Philips probleme z ghostingom ...vsaj
tako so mi rekli na prad.de, tudi kvaliteta same elektronike naj bi bila pri Philipsu bolj tak,
Samsung pa je načeloma zelo vredu, trpi le za backlight efektom (kar pa naj bi bila hiba
monitorjev z AU MVA matriko) ..zgleda pa takole...je pa to baje vidno le pri temni sliki
...in temnem prostoru ...kaj več bom znal o 940Fn povedat jutri ...ga grem gledat

ja, bom čakal nadaljnje poročanje
.
ko drugi teden pridem v LJ, grem v Harveya pogledat Samsunge - upam da bodo še imeli 971P ...

ko drugi teden pridem v LJ, grem v Harveya pogledat Samsunge - upam da bodo še imeli 971P ...

Fifty ::
katera je pa boljša matrika? PVA ali MVA oz. kako si sploh sledijo matrike od najboljše do najslabše, ker o tem ne vem veliko ter kakšne so prednosti ene in druge?

mrezna ::
Tudi sam se zanimam za 19, 20 LCD ekran (selim se v stanovanje pa nimam več prostora za 21" CRT kravo) in rabim en LCD monitor, ki ga v večini rabim za programiranje.... zato mi je velikost pomembna, pravtako pa kvaliteta (v smislu prijaznosti do oči).
Bi ta monitor: http://www.jae.si/article.aspx?docid=16...
ustrezal zato ali priporočate koga drugega? Malce sem se oziral tudi za 930BF samsung ter ostale podobne modele. Hvala za odgovor.
Bi ta monitor: http://www.jae.si/article.aspx?docid=16...
ustrezal zato ali priporočate koga drugega? Malce sem se oziral tudi za 930BF samsung ter ostale podobne modele. Hvala za odgovor.

http://www.jae.si/article.aspx?docid=16...
torej LG L203WT
Redna cena: 79.900,00 SIT / 333,42 €
Vaša cena: 77.503,00 SIT / 323,41 €
Hvala za odgovor.
torej LG L203WT
Redna cena: 79.900,00 SIT / 333,42 €
Vaša cena: 77.503,00 SIT / 323,41 €
Hvala za odgovor.

si me spet spravil v dilemo ...
... sem začel razmišljati če bi kupil kaj takega.
sicer je TN, vendar za ta denar ...
a ve kdo, če se ga (LG L203WT) da kje v živo videti (LJ ali MB)?

sicer je TN, vendar za ta denar ...
a ve kdo, če se ga (LG L203WT) da kje v živo videti (LJ ali MB)?

pranko ::
V ComShopu Lj BTC ga majo na ogled, sam je za 15.000sit dražji.
Mogoče ve kdo, zakaj je tok dražje kukr v jae?
Mogoče ve kdo, zakaj je tok dražje kukr v jae?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: pranko ()

To bi bilo odlično ja. Kar sem bral "review"-jev je na koncu pisalo, da je najbolje še vedno it pogledat v trgovino in počekirat ali ti je všeč.
Glede TN. To je neka tehongoilija, ki vbistvu ne da 170 kota vidnosti kajne?
Ja, Voltaspeeder17, sploh mi je všeč cenovno. Najbrš bom jutri naročil.
Lp
Glede TN. To je neka tehongoilija, ki vbistvu ne da 170 kota vidnosti kajne?
Ja, Voltaspeeder17, sploh mi je všeč cenovno. Najbrš bom jutri naročil.
Lp

če bi v SLO imeli tega narejenega v Koreji (in ne na Poljskem) bi ga takoj kupil - seveda zaradi IPS matrike . bom šel pogledat v Comshop drugi teden ...
mrezna: glede matrik Klik
mrezna: glede matrik Klik
Zgodovina sprememb…

kajzer ::
dobil monitor...prvi utisi zelo dobri...preizkusil monitor z Ntestu...nobenega poškodovanega pixla, na črnem ozadju se vidi na zgornjem robu malenkostna osvetlitev, drugje čist ok... text je čist ok, nč razmazankor naprimer na puncinem 17 philipsu ki je zgornja polovica bolj razmazana od spodnje. uglavnem lahk rečem da sem bolj zadovoljen od enga lg-ja 19 in enga philipsa 17, oba bolj nižjega razreda z TN matriko. Lahk skor rečem da sm bil skor mal presenečen nad sliko in vsem ker sem bil prej njiju navajen. Aja igrc pa ne igram tko da niti nobene nimam da bi probu kako se u igrah obnese...sem probu pa že en dvd pogledat pa ni videt kakega zatikanja oz zakasnitve al pa karkol...tut pri miški ne, vsaj js ne opazim...
@miwche če te še kej zanima kr upraši, lahk tut slikam če hočeš kej videt...
@miwche če te še kej zanima kr upraši, lahk tut slikam če hočeš kej videt...

miha ::
ičem 19-colski lcd monitor z dobro sliko. Cena okrog 90.000 (rajši malce manj). SLika na LG-ju L1970HR se mi ne dopade, je slabša (subjektivno) od hyundaja za ca. 60.000 (modela se ne spomnim). LCD bom uporabljal za razne aplikacije, kaki film, ter včasih za kakšno igrco.
LP miha
LP miha
<body></body>

kako pa je s kompresiranimi filmi (divx...) in dvd-ji. se zelo opazijo barvne nepravilnosti - kockasti prehodi iz svetlejšega v temno, utripanje večjih barvnih površin (recimo travnik, nebo...)?
kako je z vidnimi koti? te kaj moti? pri 205bw sem opazil, da četudi stojim točno pred ekranom se kontrast spremeni ob straneh monitorja.
kaj pa barve v nokia testu in gradienti? vse kul? sivine? ti loči spodnji spekter črne (1%, 2%, 3%)?
kako je z vidnimi koti? te kaj moti? pri 205bw sem opazil, da četudi stojim točno pred ekranom se kontrast spremeni ob straneh monitorja.
kaj pa barve v nokia testu in gradienti? vse kul? sivine? ti loči spodnji spekter črne (1%, 2%, 3%)?

miha
probaj si ogledat samsung 970P, sedaj je ponekod na znižanju, ker so dobili večjega brata 971P.
probaj si ogledat samsung 970P, sedaj je ponekod na znižanju, ker so dobili večjega brata 971P.

kajzer ::
pri divx filmih kake razlike ne vidim v primerjavi z crtju...sem ga priklopil zraven pa nevem...v barvi, kontrastu pa tem ja ker nista isto nastavlena sam u kvaliketi slike pa js ne vidim...utripanja tut ni...
kontrast je po celmu monitorju enak...sedim okoli 25-30cm stran od monitorja, kontrast se ob robah spremeni če se približam na okoli 10-15cm...
barve čist ok, sivine tut vse loči...med 0 in 10 je zlo malo razlike(manj ko med 10 in 20) sam se useen vidi razlika, tako da ne prikaže 10% črne kar belo
kontrast je po celmu monitorju enak...sedim okoli 25-30cm stran od monitorja, kontrast se ob robah spremeni če se približam na okoli 10-15cm...
barve čist ok, sivine tut vse loči...med 0 in 10 je zlo malo razlike(manj ko med 10 in 20) sam se useen vidi razlika, tako da ne prikaže 10% črne kar belo

thnx
zgleda da je ta LG potem boljši od 205bw.
zgleda da je ta LG potem boljši od 205bw.

kajzer, za hec poglej na nalepko na zadnji strani, če je "made in poland" ali "made in korea" ...

:)))
hehehe, neee, tale je TN panel, ni šans dobit IPS za 90k. ;)))
hehehe, neee, tale je TN panel, ni šans dobit IPS za 90k. ;)))

dzajo ::
Gledal sem Samsung 713BM 17".
Vaše izkušenj in ali obstaja boljši ekvivalent v rangu tam do 50k.
Monitor ne bo namenjen igranju ampak predvsem uporabniku ki dela pisarniška opravila in si noče preveč pokvariti oči.
Vaše izkušenj in ali obstaja boljši ekvivalent v rangu tam do 50k.
Monitor ne bo namenjen igranju ampak predvsem uporabniku ki dela pisarniška opravila in si noče preveč pokvariti oči.

ovdje kokoš ::
iscem cca 19-21" monitor, sirina ne sme biti vecja od 44.5 cm (widescreen odpade), lepo bi blo ce bi bil rob cim ozji, cena ni vazna, rad bi vidu da ma locljivost vsaj 1600x1200, uporabljal ga bom predvsem za risanje, obcasno igre
jebi ga

Če ti je prioriteta res. 1600x1200, potem na 19" pozabi.
Poglej za kakšnim modelom z IPS matriko ... NEC recimo.
Lp
Poglej za kakšnim modelom z IPS matriko ... NEC recimo.
Lp
Je vredno razmisleka ...
Je vredno razmisleka ...