» »

Vse o LCD od A-Ž

Vse o LCD od A-Ž

««
96 / 168
»»

miwche ::

jeanmike

lahko si prebereš moje mnenje o tem monitorju, ampak vseeno ti svetujem da greš do kake trgovine in si ga ogledaš/testiraš. TN matrika ni "najslabša na svetu", ima svoje prednosti, ki nekaterim lahko pomenijo nekaj, nekim drugim pa nič.

res je da je cena tega monitorja vabljiva, ampak pomisli če se splača kupit 20" monitor za 80k, dokler dobri 19" stanejo 90k.
~ there are more alpha males than beta testers ~

jeanmike ::

Sm ze pogledu tvoja prejsnja mnenja, sam res morem sam pogledat kaksna je slika na tem monitorju. Kje bi se pa dalo v ljubljani pogledat v trgovini? Ker imam navado kupit kar po netu, kjer je predogled nemogoč(je a res da ga lahko vrnes v 15 dneh)

mmm, ne bi vedel v kateri trgovini jih imajo, mislim da bi jae moral imeti, pa možno da bo dobil comtron in bof.
drugače pa je tako, pri nakupih na daljavo - kar je tudi prek interneta - lahko vrneš robo v določenem roku. jaz sem tako storil z enaa brez kakršnihkoli problemov.

Hvala miwche. Glih zdej se odpravljam v bof pa big bang pogledat. Sporocim ko pridem nazaj kako se mi je zdelo.:D

Lupinslo ::

Tudi sam kupujem LCD monitor. Rabu bi ga predvsem za igre, pa seveda za net, word... Priklopljen bo na Geforce 7600 GT. Zdej me zanima kaj priporočate tja do 100k? Ne bi rad šparal preveč, ker mam že tko dioptrijo...Zaenkrat sem gledal prevsem LG L203WT ki ne zgleda napačen, prebral sem precej pozitivne kritike o njem, tud tukaj je blo na zadnjih straneh napisano o njem precej, ampak še vedno ne vem kako se obnese pri igrah. Alternativa je pa Samsung 970P, ampak ta se mi zdi nekam drag, je res vredn svojega dnarja al lahko dobim za ta dnar kaj boljšega?

Hvala za pomoč!

lupinslo

nimaš kaj skrbet glede novejših monitorjev in iger. skoraj vsi se odlično obnesejo, kar se tiče klasičnih strahov o ghostingu, itd...
če nimaš izoblikovano neko mnenje o LCDjih in njihovih matrikah je najbolje da greš pogledat v trgovino. LG 203wt naj bi bil kar v redu. sedaj je samsung dal ven 971P, tega sem videl v živo in ima res zelo dobro sliko.
zavedaj pa se da 7600gt ne bo mogla poganjat najnovejše igre z vsemi bonbončki v nativni resoluciji 1680x1050. malo boš moral omejit kvaliteto v igrah.

najbolje da se odpraviš v izvidnico (971P imajo v harvey normanu, najbrž bo tudi v bofu, LG 203wt pa dobiš v comtronu).

No jst sm nazaj...Sel sm pogledat v BTC, da bi si pogledal sliko od Samsung 205bw, pa ga ni blo v nobeni trgovin. Tako da skoda, sem pa vidu sliko od LG-jev in mi je bla ful usec, samo so ble samo 19''. sam zdej se modela tocno ne spomnem, bom pogledu slikce pa bom pol vidu kaj se bom odlocu, ker se zdej moje mnenje nagiba med 16:10 in 5:4.

Zdej me pa neki zanima, ce bi jst kupu se eno 19'' in bi pole dva monitorja vezal na graficno(ki mi to podpira), a je pol pomembno da je iste znamke (zaradi barv, kontrasta, odzivnega casa), takega kot mam jst se skor da ne da dobit(syncmaster 193t), pa se karakteristike so bol tko. Kako je pol gledat filme ce mas cez 2 zaslona? Pol je se mal hujsi Wide Screen, sam črta od obeh monitorjev je umes.:))

pranko ::

Ima kdo kakšne izkušnje z Philips 190P7ES?

Fifty ::

mene pa zanima če imajo Samsung monitorji (predvsem 971P) garancijo na 0 mrtvih pik, če kdo ve

jeanmike

jaz ti svetujem da pustiš stat to zajebancijo okoli kloniranih displejev, edino če res veš katere bojo prednosti in katere slabosti ter si popolnoma seznanjen z drajverji in kako jih naštimat za optimalno uporabo. če hočeš widescreen je najbolje poseči op widescreen monitorju ne pa po dveh 5:4 monitorjih.

fifty

tukaj je rahla zmeda. večina monitorjev na trgu spada v ISO 13406-2 klaso II (tudi 971P) ki dovoljujejo do dva svetla mrtva pixla, dva temna mrtva pixla in 5 mrtvih subpixlov. samsung je res nekaj govoril o "zero dead pixel policy", samo kolko vem tukaj v sloveniji ti bo vsak prodajalec govoril da ne ve nič o tem in da monitor spada v klaso II. če se ti da, najbolje vprašat direkt samsung po mejlu.

drugače pa 0 mrtvih pixlov garancija je le za monitorje v klasi I.

lambda ::

@miwche

Uporabljam 2x 173p 17" in moram rečt, da mi to veliko bolj ustreza kot kakšen 21" widescreen. Preprosto gre za čist drug princip dela, tukaj maš eno namizje, ki pa je kljub navidezni podaljšanosti nekako ločeno. Navsezadnje imaš namizje 2560x1024, kar je precej večje od 1680x1050. Pa o kakšni zajebanciji okrog nastavitev tukaj ni vredno razpravljat, ker kaj veliko nastavljat nimaš - pod pogojem, da imaš 2 enaka monitorja. Če sta pa različna (npr. 17" in 19") je pa situacija nekoliko nerodna zaradi različne velikosti pike ipd.

Keltyrael ::

Cya
Mene pa zanima kaj je razlika med odzivnim časom in frekvenco osveževanja pri LCD.
Npr: odzivni čas = 8ms potemtakem bi mogla bit frekvenca 125Hz piše pa da je max frekvenca osveževanja 75Hz...

a mogoče ve kam spada 971P, v 1. ali 2. klaso? ker me zanima kko je u zvezi z garancijo 0 mrtvih pixlov

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Fifty ()

Zheegec ::

Monitor za 100k ne bo nikoli spadal v 1. klaso, vsaj še nekaj let ne.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

5pellfire ::

Katero matriko uporablja Philips 190P7ES ( link)?

A je boljši oz. približno enak kot Samsung 971P?

Hm - če ne misli noben drug spisat enega stickyja za LCD monitorje (matrike, refresh rate, vidni koti, barve, ... ), ga bom enkrat sam osebno. Naslednja stvar je to, da vsake 5 postov nekdo vpraša "kakšno matriko ima ta in ta monitor" - tudi jaz sem verjetno kdaj bolj na začetku te lcd zmešnjave tukaj, ampak vendarle je bilo do sedaj o tem že toliko povedano, da bi počasi lahko vsak našel tip matrike določenega monitorja. KAKŠNO MATRIKO IMA MOJ MONITOR TER VELIKO OSTALIH INFORMACIJ O NJEM NA ENEM MESTU

Btw. Philips 190P7ES ima P-MVA matriko. In glede na sloves določenih ostalih philipsovih modelov v tem razredu napram temu samsungovem monitorju, močno dvomim, da je boljši (kar ne pomeni, da je nujno slab), vsaj ne generalno gledano - vsekakor pa je mnogo boljši od kakega low-budget philipsa ali samsunga s TN matriko.

nosk8fx ::

primerjava: Philips 190P7ES in Samsung 971P

nubes: kakšen pa je sloves Philipsa, da bi bil slabši kot Samsung? ker specifikacije ima Philips precej dobre. pa še na prad.de piše, da je v pixel class 1 ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: nosk8fx ()

Wolverine ::

Določeni Philips modeli imajo 1 leto garancojo na mrtve pike, včasih je imel tudi Neovo claas 1, za sedaj pa ne vem več...
Wolverine-entertaining special effects masterpiece:)

Ne me narobe razumet - Philips dela čisto v redu monitorje, vendar ima prav tako določene kikse pri nekaterih modelih (tudi Samsung jih ima, nič ne rečem - npr. 215TW pravijo, da to ni ravno to, kar običajno dobiš pri takih Samsungovih modelih) - za primer naj navedem 200W6CS, S-IPS matrika in ravno zato bi pričakoval povdarek na kvaliteti barv, pa se glede na prikaz barv obnese precej slabše kot marsikateri PVA. Nenazadnje kolikor monitorjev sem videl in prebral gradiva, je pri IPS matrikah zadetek v črno NEC, pri PVA pa nekako dela samsung odlične modele, Philips ni nikoli izjemno izstopal - panele proizvaja skupaj z LGjem.
Na to, da ta model ni boljši, sem nekako sklepal iz tega, da je 971p tako dober (odštejmo reakcijske čase in se omejimo na vidni kot, barvni spekter v okviru PVA/MVA matrik, dejanski kontrast, ...), da ga ta Philips verjetno ne prehiti. Če se motim, pa še toliko boljše, za 20 tisočakov manj dobiš odličen monitor :) Vsekakor je to vedno stvar zahtev uporabnika ...

Kar se tiče pixel class 1 - Samsung ga za iste modele kot pri nas ponuja na vzhodu, pri nas so class 2. Kako je z drugimi proizvajalci, ne vem, vem pa da so TN matrike bolj na udaru pri mrtvih pixlih, kot PVA in IPS. Zaenkrat nekako po letu in pol na 8 monitorjih, s katerimi imam kontakt, še ni mrtvega pixla (3xMVA, 2xPVA, 3xTN).

5pellfire ::

Najlepša hvala za pomoč in za prad.de link. Zdaj me samo še zanima kateri monitor bi bolj
priporočili glede ne karakteristike iz primerjave (cena ni odločilni faktor)... edina večja
razlika je v odzivnem času in v kontrastu/svetilnosti... a bi se v praksi poznala razlika med
8 in 6ns odzivnim časom. Kaj pa je bolje pri kontrastu/svetilnosti ...več/manj

rs1975 ::

nekako se nagibam k nakupu monitorja neovo f-419. na strani prad.de je pod to oznako 5 monitorjev. glede na to, da so podatki različni ne vem kateri je potem ta pravi. trije so z PVA matriko, dva pa z TN matriko. razlika je tudi v kontrastu, odzivnosti in kotu. najhuje pa je to, da ko gledam na naši strani (anni), so te podatki med seboj zmešani! kaj sedaj?

PRAD.DE

anni

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: rs1975 ()

a kdo ve, kdo je pr nam uvoznik za Viewsonic monitorje?

f-419 na Anni-jevi strani je TN matrika. Kako to veš? Vidni kot H:140 V:130 - za TN matrike se navajajo vidni koti 130-160 (včasih se kateri od proizvajalcev stegne še malo dlje), za PVA/IPS pa običajno >175. Samo tukaj ne gre za razliko teh 30 ali 40 stopinj vidnega kota, ker nekako kvalitetna PVA matrika ob spremembi vidnega kota ne spreminja barv (odštejmo kote >160, ker je že preveč odseva svetlobe, če ne drugega), pri TN pa že pri normalnem pogledu v ekran opaziš da zgornji del, sredina in spodnji del nimajo čisto istega odtenka, tudi če je prikazana ena sama barva na celotnem monitorju. Pri teh 140-160 stopinj se vidljivost dejansko konča, vsekakor pa je potrebno vedeti, da je vidljivost slabša že veliko prej.

štromarka ::

kdo izdeluje monitorje za dell

nubes,
po tem takem tudi kontrast in svetilnost na annijevi strani nista pravilni?
po tej logiki sta pravi vrednosti 500:1 in 250 cd/m2 in ne 700:1 in 300 cd-m2.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: rs1975 ()

Ne vem, ker se nisem poglabljal, upoštevati pa moraš dejstvo, da so včasih isto modeli proizvajani v nekaj tovarnah in potem so tu še različne serije, kar pa nanese ponekod zelo različne specifikacije iz nekaj različnih modelov z isto oznako. Eno veliko zmedo je povzročil nek LG-jev 20" model, ki ga proizvajajo na vzhodu in evropi, in so bili testi, kjer se je uvrščal v sam vrh ponudbe, potem pa so to ljudje kupovali in je bilo razočaranje nepopisno. Diagnoza: iz vzhoda je bil PVA (ali MVA), evropski TN. In potem to pač podelijo določenim državam enega, drugim drugega - dva različna monitorja pod isto oznako, sramota. Najboljša varjanta je še vedno kupit model, kjer veš da boš dobil to kar pričakuješ ali pa si zadevo osebno ogledaš - če ti ne bo všeč, potem ni dovolj dober, če ti bo, pa očitno zadostuje potrebam.

edit.
Še komentar na tole Annijevo zmešnjavo, ne da se jim preveč ukvarjat s točnimi specifikacijami in pač nekaj napišejo, kjerkoli so že zasledili.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: lambda ()

s5cougar ::

Js pa sem kar tega naročil. Po review-ih sodeč naj ne bi bil slab. Upam, da bo vredu za filme >:D.
Errare humanum est.

nubes, imam prošnjo.
daj mi prosim kakšen predlog za nakup monitorja. 19", cena do 65k sit. ne igram igric, včasih kakšen film, večinoma pa za brskanje po netu in za urejanje slik.

Music Man ::

s5cougar: upam, da ne boš razočaran, namreč meni se lcd za filme sploh ne dopade, imam pa Samsunga 970P kateri naj bi po reviewih na netu bil primeren ravno za take stvari. Nothing beats good ol' TV Out & Philipsov flat screen TV ;)

s5cougar ::

@Music Man:
Mislim, da bo dost boljši od tega, ki ga imam zdaj (LG L1730S - TN matrika) :D.
Errare humanum est.

No, ne rečem da je slab, verjetno je boljši, drugače ga ne bi kupil, kajne... :)
Vendar moj point je bil, da se meni osebno za gledanje filmov zdi bolj smiselno kupiti dober tv, tv out pa imajo novejše grafične kartice povečini že vse. Vendar je pa tudi res, da je taka konfiguracija primerna res samo za gledanje filmov in nič drugega :)

Kato ::

Se strinjam ,čeprav kakšen hdtv se pa dopade kajne?

Ja, tega se pa ne bi branil ;)
No, saj, roko na srce, LCD le ni tako kritičen... če se omejiš na gledanje DVD in HD posnetkov, je slika zadovoljiva. Vendar čim pa si hočeš ogledati malce bolj kompresiran video, pa se kaj kmalu pokaže prednost tvja pred lcdjem - tv veliko bolj zakrije vse artefakte in nepravilnosti, ki so nastali pri kompresiranju videa, lcd pa žal to vse pokaže. Pa tudi barve izpadejo na dobrem tvju veliko bolj žive in prijaznejše očesu kot na lcdju.
Ne vem, če mene vprašate, je najbolje, da si privoščiš oboje - dober lcd in dober tv, če le denarnica dopušča to :)

Poldy ::

Nekaj postov sem prebral, vendar vne vseh, upam da ne ponavljam vprašanja:

V čem je fora svetlosti in kontrasta slike? Kontrast naj bi bil čim večji, vendar če dam jaz kontrast proti 80%, komaj še gledam v monitor - slika je enostavno presvetla, pa sem probaval vse možne kombinacije svetlosti in kontrasta? Trenutno imam svetlost na 0%, kontrast pa na cca 40%.

poldy

najverjetneje potem imaš slab monitor. kateri model je?

Poldy ::

Mogoče sem se narobe izrazil, slika preveč žari, bela je slepeča. Kontrast je v redu, vendar vse skupaj bode v oči. Monitor je HP 1740.

kontrast je najbolje imeti nekje okoli 50%, glede na svetlost ekrana pa primerno znanjšaš/zvečaš svetlost.
ker imaš svetlost pri tebi na 0, probaj zmanjšat kontrast in zvečat svetlost.

jaz imam sv. 25-50%, kontr. 50% na NECu.

mogoče kdo ve, kje v LJ (v katerih trgovinah) bi se dalo videti LCDje s xVA in S-IPS matriko do 110.000 SIT (spletne cene) - npr. NEC LCD1970NXp, NEC LCD1970NX, Philips 190P7ES, ViewSonic VP930, Samsung 193P+, Samsung 940Fn, Samsung 970P, Samsung 971P, Samsung 940T, Samsung 913TM, ...

za 971P je zgoraj pisalo, da je v Harveju, to vem, samo še nisem uspel priti do tja (doma sem precej daleč od LJ). sem pa bil v BOFu, Com-Shopu, Merkurju, Big Bangu, pa nisem videl nič kaj pametnega glede teh boljših matrik (večina majo samo TN, pa še malo 19" ;(( ).

rad bi v živo videl razliko (teoretično mi je jasno, v živo pa še nisem videl matrike razen TN).

hvala!

lp

Zgodovina sprememb…

• spremenil: nosk8fx ()

MEDENA ::

Jaz sem ga videl v Harveyju v soboto tegale 971P, samo tako na hitro...design lep...slika lepa...Kaj preveč pa tudi nisem gledal...sem bil povsod kakor ti pa, pa imajo same TN >:D

ja, saj v tem je problem ;(( - malo bolj zahtevni kupci v trgovinah nimamo kaj videti, če pa vprašaš kaj o xVA ali S-IPS matrikah, pa ponavadi naletiš na slab odziv, da se to ne splača itd.;
še kot zanimivost, v Murski Soboti sem v Com-Shopu in Big Bangu vprašal glede teh matrik in nihče ni vedel niti da obstajajo.
njihovi komentarji: da je bil to problem pred leti na notesnikih, danes tega več nihče ne gleda, v Com-Shopu trije niso vedeli ničesar o tem in so me vprašali kje sem to prebral - rekel sem Slo-tech forum in komentar prodajalca: eh, tam se lahko vsak nevednež registrira in piše kar hoče :\ (v Big Bangu vsaj ni pametoval, pač ni vedel nič povedat). glupani eni;((! če bi jaz zaposloval prodajalce, bi naprej poskrbel, da imajo vsaj splošno osnovno znanje o tehniki/računalništvu >:D.

samsunge bi moral dobit v harveyu, bofu...
viewsonice imajo v mikroingu, samo ne vem kolko jih je na ogled, lahko pa jih sfehtaš.
Nece pa nisem zasledil nikjer na ogled.

imel sem namen kupiti monitor neovo F-419.
ker ga nikjer nimajo, sem našel philipsa 190S6.

LINK

ga ima kdo? komentarji zaželeni....

v bofu nimajo nič pametnega na ogled, do harveya pa še nisem utegnil priti.

a ve kdo kakšna je kaj situacija po trgovinah (glede na moj zgornji post) v MB (tam še v nobeni nisem bil)?

UWO ::

A kdo pozna ta monitor?
Philips 190S7FS
Je dober nakup?

mprox ::

zgleda dokaj dober nakup za svojo ceno....

marnit ::

Frend kupuje LCD in sicer so mu v eni firmi ponudili Samsung 940N za 70k. Ker sem jaz čist zaostal za napredkom tehnike, me zanima kateri lcd je v tem trenutku best buy za 70k? Seveda 19".

Hvala

Veron ::

Samo pojte mi a se mi splača uzet nov lcd Samsung 940B - cena 61k?

loup: 940N se dobi tudi pod 60k. do 70k je od Samsunga 940BF npr. naj še kdo drug da komentar. drugače pa, poglej na CENEJE.SI.

Veron: če ne rabiš boljših karakteristik in ti je TN matrika dovolj, je 61k za 940B zelo dobra cena (na ceneje.si je 65k) ...

Veron ::

vse za kar ga rabm je winsi pa recmo odst velka res. ala 1280x1024... ker mam že 16:9 LCDTV takoj zravn preko dvi na kompu (26") tko da za filme ne bo to... (ta 940B)... sicer maš kak drug predlog za 60k?

po moje je to dober nakup glede na razmerje kvaliteta/cena.

naj še kdo drug napiše svoje mnenje!
««
96 / 168
»»