» »

Vse o LCD od A-Ž

Vse o LCD od A-Ž

««
89 / 168
»»

igor0203 ::

Kater monitor do 100k SIT je najboljša izbira? Predvsem sem gledal od Della in Samsunga.

RobertoSlo ::

ja res....kter monitor je kul do 100 jurjev...
vsi hvalte 970p..in skor sm ze napol s klikom na nakupu :) - moti me res tole stojalo, ker se kr neki folka prtozuje nad tem...drgac pa vse ok
a je kdo ze mel cast sprobat oz. si lasti tega: LG L1940PQ
http://www.moj-tv.com/home.php?IDK=14&a...

se primerjava med 970p in LG-jem
http://www.moj-tv.com/primerjave.php?pr...

lp r.

igor0203 ::

Kje se lahko kak Viewsonic kupi in ogleda?

Zheegec ::

LG L1970H mogoče?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Wolverine ::

L1970H je star model, prišel je že nov model L1970HR, kontrast 20008-O in odzivni čas 2ms
Wolverine-entertaining special effects masterpiece:)

Zgodovina sprememb…

igor0203 ::

Kako pa je s kvaliteto slike pri LGjih? Ker nekako bi najraje kupil Viewsonic VP930b, smao ne vem kje se ga dobi... :|

gibson ::

e-marko, jaz sem monitorje kupil decembra 05, ročaj pa je začel pri vseh popuščat po kakih petih mesecih. Glede vijaka pa nisem prepričan, čeprav bi po logiki stvari moralo biti tako, kot praviš. Sam po drugi strani ne vem ali je pametno kaj stikati po ročaju, ker tista plastika ne kaže ravno neke pripravljenosti, da bi šla iz ležišča.

miwche ::

dobavitelji za viewsonic so, se mi zdi, mikroing.si.
st.povezava http://www.mikroing.si klik]

drugače pa se jih dobi tudi v nekaterih spletnih trgovinah. kar vpiši model v iskalnik in boš videl...

SrBo ::

Zanima me, če ima kdo iskušnje z widescreen zasloni pri špilih. Zanima me namreč kako je s sliko, če je ta raztegnjena čez celoten zaslon, ali ima črne robove na vsaki strani ali kako je. Prosim z izkušnjami na dan...
|ASUS P5K-vanilla|Intel C2D E6750-G0@470*8//3760mhz/Vodno|
|OCZ power stream 520w|Point of view 8800GTS 640MB|
|Crucial value 2*1Gb/d9gmh/4-4-4-4|Samsung Sync master 215tw|

krho ::

@srbo: napisal sem ti že 2 strani nazaj.
ČE priklopiš preko DVI imaš lahko določiš levo in desno črn pas, črn pas povsod, (če se tudi po višini ne prilega resolucija), ali pač raztegnjeno sliko.
Preko navadnega VGA imaš sliko vedno raztegnjeno.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

miwche ::

@srbo
@krho

je tudi zelo odvisno od monitorja in grafe. nekateri monitorji imajo vgrajen "scaler" tako da tudi sami znajo "scalat" sliko v druga razmerja.
nove grafe pa itak imajo scaling v driverjih. treba pa bit pozoren, ker recimo z nove nvidia grafe 7X00 imajo težave pri scalingu, dokler stara serija 6 nima. te težave so vsaj z viewsonicom vx2025wm.

zmeraj preveri forume glede določenih monitorjev. za widescreen glede iger pa je eden buljših www.widescreengamingforum.com

igor0203 ::

Kakšen se vam zdi tale Dell? KLIK

SrBo ::

Mah vredu je.....DELL-ovih LCD zaslonov ne gre podcenjevati. Lahk bi mel pa malenkost boljši kontrast čeprav je tudi ta dober.
|ASUS P5K-vanilla|Intel C2D E6750-G0@470*8//3760mhz/Vodno|
|OCZ power stream 520w|Point of view 8800GTS 640MB|
|Crucial value 2*1Gb/d9gmh/4-4-4-4|Samsung Sync master 215tw|

LeXani ::

A mi lahko kdo razvrsti dane monitorje od najboljšega do najslabšega..lepo prosim !:8)
-LCD 17" Philips 170S
-LCD 17 Samsung 172V
-LCD 17 SyncMaster 173b
-LCD 17 CYBOX C1752
-LCD 17 YuSmart 178MP
-LCD 19" AOC LM928 kliknjot
..je pa res da je zadnji mal dražji .. :D

RobertoSlo ::

kako j e s tem LG L1970HR, kontrast 2000 in odzivni čas 2ms, naj bi bil ta kontrast realen??
kakšno matriko pa uporabljajo tile LG-ji, ima mogoče kateri že PVA, ali S-PVA?

igor0203 ::

Dons sm nabavu LG 1970H pa mam že probleme z njim... :| Zanima me, zakaj se mi monitor med gledanjem filma al pa igranjem igric sam ugasne in mi napiše Digital Power Management Mode al neki tazga in potem moram računalnik reseterat, da dobim sliko nazaj?

LP

MEDENA ::

e moj igor, pa sem ti ponujal 1980Q za ugodno ceno ;)

igor0203 ::

To je šlo prek firme. ;) A bi mi znal pomagat? Veš kaj je narobe?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: igor0203 ()

Fizikalko ::

Roberto24: vsa ta LG jajca so vsi po vrsti TN matrika, beri: ogibaj se jih kot hudič križa. Pa še cene majo nabite.

igor0203 ::

Fizikalko, s tem se pa ne strinjam. Tale LG 1970H ima res ful lepo sliko in tud prejšni Sony je mel ful lepo sliko in mi ma tale še lepšo. ;)

Fizikalko ::

Ja, ja, to vsi pravijo, dokler ne pogledajo kakšne res dobre PVA ali SIPS matrike. Pa še kotno vidljivost povej, posebej od spodaj.

galacticanow ::

Multi Vertical Alignment in/ali (Super)In Plane Switching matriki sta resda neznansko lepi in imata izvrsten kot, a v vecini primerov, kot dokazuje ta forum, nepriljubljeni za siroko populacijo.
Ker:
Twisted Nematic matrike imajo preklopne case 8ms, MVA/PVA brez overdriva pride do 20ms, IPS 25ms (bralec bo opazil, da ne
pisem o najhitrejsem, temvec najpocasnejsem preklopu med sivinami in o skupku rise in fall tima), z overdrivom pa pol manj;
TN je poceni.

In to je to!

In, zdaj, ce hoce kdo dober monitor, kupi:
- matriko, ki ne spremeni barv, ceprav gledas nanjo pod 80 stopinjami,
- matriko, ki res lahko prikaze recimo vsaj 80% Adobe RGB spektra
- monitor, ki barve vlece iz 14-bitne tabelce (Look-Up-Table)
- jasno na DVI vhodu (in spotoma pisemo se na mikrosoft, da je blamaza, da za Vista Premium Logo zahtevajo DVI za onboard grafiko sele od junija 2008);
- siroke nastavitve barv (temperatura, hue, gain, saturacija)
- kjer salter za "svetlobo" res ganja samo osvetlitev zaslona in salterja za "kontrast" ni, ker ga ne sme biti, samo salter za gamo;
- gimmicki osebnih razvad so pa poraba elektrike med mirovanjem, podnozje, ki ti je vsec, preklapljanje med barvnimi nastavitvami (npr. meni je vsec, da monitor sam preklopi iz 5600K med DTPjem na 10000K za ACAD in da nabije svetlost in saturacijo ko zalaufa BSplayer), uniformnost osvetlitve, sirina okvirja, vec vhodov, nastavljanje TUDI softversko, samodejno prilagajanje svetlosti...


(tukaj se nisem spustil v detajle vrste:
katere matrike so always black in katere always white,
da je svetlost 100cd/m2 zadostna in priporocena in da vecina monitorjev ni sposobna drzati svetlosti v okviru 20% po celotni matriki
kako skoraj nihce noce povedati, koliko cd ima crn zaslon, vsi se samo hvalijo z max svetlostjo in kaksna neumnost je tistih 2000:1 kontrasta v prejsnjih postih (torej: kontrast se pridobiva z crnjenjem crnine)
kaksno grozo naredi na dobri matriki pretiran overdrive, ce dela clovek kaj drugega kot spila spil
in kaksna bruhancija in "zavarivanje neprijatelja" je 2ms)


Realen primer:
IPS matrika iz leta 2002 na 17'' ima boljso sliko od danes vsega pod 21''. Danes 19'' sploh ne dobis z IPS matriko, dobi se MVA/PVA, pa seveda z overdrivom (in potem lahko dobis isto matriko od vec razlicnih proizvajalcev - eni nabijejo voltaze za overdrive do konca in potem slika migoce, drugi pac malo manj - vcasih se to najde celo pri istih zaslonih)

Ni reklama, ker je Slo-Tech prepoceni, da bi kdo kupil, spodaj sem priklopil link na monitor z "ravno prav" overdriva za ne-samo-igricarske razmere, a ga v ZDA sploh ne prodajajo vec, ker ga je nadomestil model z enako matriko in samo hitrejsimi preklopi. In ko smo ze pri modelih: ce kupujes 19'', imas tri mozne poceni monitorje:
eizo L778 (en uvozen na Bolhi)
viewsonic 930b in novi bratje
fujitsu-siemens (hmm, pozabil crko za tipom, pa ne bom raje nic napisal, pogledam enkrat specifikacije matrik).


Prvih treh se v Sloveniji ponavadi ne dobi... Eizo je vcasih uvazal Repro in so ga imeli vsi profiji (jaz imam za profija vsakogar, ki ve, zakaj je ves dan za masino) - pa se ni splacalo vec uvazati belega kruha za Slovence... Tako da ga je treba iti cez mejo iskat, imajo pa takoalitako 5 let worldwide garancije. Eizo sicer dela vecinoma monitorje za profije, CAD/DTP specialiste in zdravnisko uporabo, tako da so ponavadi totalno naspidirani ampak drazji (a ne delajo lastnih matrik, da ne bo pomote, izbirajo najboljse po tipu in produkciji od velikih, beri NEC, Samsung - Eizo dela monitorje, ne matrike).
Viewsonic ima tezave, ker dela prevec "navadnih" monitorjev, ampak ce vam rata dobit enga ki je brez sub-pixel napak, za vzeti - resda nima nobenih gimmickov, ampak, matrika pa je super za to ceno. Igricarska. Takisto Fujitsu, kateremu vcasih rata, ima pa ta doticni tezave, ker ni mat povrsina in mocno odseva vire svetlobe v prostoru. Tako da nic narobe, ce se ne spomnim tipa, ne priporocam.
Kaj pomeni poceni 19''? Da je MSRP okoli 700EUR, ko je zadeva nova. Viewsonic bi moral biti danes okoli 400eur, Fujitsu malo nad tem, Eizo se nad njim. Ali oprema odtehta ceno, presodi vsak sam. Oziroma njegovi ucki in rokce.


O piscu:
(vsi ki bi zeleli flamati moje zaverovanje v "firme", lahko povem, da verjamem v dolgorocnost uporabe izdelkov in ne v njih pogosto menjavo ko le ti pokazejo slabosti programiranega konca. in da, ce bi jaz nosil monitorje na game partije in vanje bulil par ur na dan v kaj drugega kot natancne crtice in crkice, bi tudi kupil akcijski benko ali lucky goldstar...)
In, da, Wide monitorji so tudi super za kaksen spil (eizo S2110W, crn...noro...)
In ne, ne kupiti cesa, kar ponuja anandtech ali podobne strani, razen ce ste pravi americani: plastik fantastik, samo da je veliko in magari, ce je drek. npr. 21'' wide za 400usd...
Pisec stavi sicer tudi na tisino in ne-predimenzioniranje, npr s seasonic S12-420 napajalnikom, a le zato je vzel tega napram S12-330, ker ima vecja hladilna rebra, da lahko hladi njegovo masinco z enim samim ventilatorckom pri okoli 24db, pa ceprav je notri fina openGL grafa in primeren proc.




Pozabil:
matrika ali panel: skupek pod-vplivom elektrike obracajocih se tekocih kristalckov in njih vodilni kondiji/tranziji, BREZ hladne katode ali LEDic za osvetlitev, brez ohisja in kricecega napajanja.
bonus (S)IPS matrike napram MVA: barve in sirok kot gledanja, predvsem barve pod kotom (kot gledanja je max. 178 stopinj, hor. in vert., kot ze omenjeno od spodaj skoraj vedno manjsi, tudi pri najboljsih).

Zgodovina sprememb…

Fizikalko ::

Se z večinoma strinjam, le dodal bi, da SE DA dobit SIPS 19": Nec 1970NX. Za dobrih 100k pri AGT.

galacticanow ::

Tako je, a sem ga namenoma izpustil:
matrika v 1970NX je taista S-IPS matrika kot v dobrem starem NEC 1960NXi (LG-Phillips s 25ms). Ob tem je monitor spartansko opremljen (no, vsaj lani se nisi dobil niti DVI kabla zraven, pa USB huba ni bilo), ima pa koncno moznost softverskega nastavljanja in izvrstne gumbke!

Nova verzija taiste matrike ima preklopni cas pod 20ms in se vgrajuje v Eizo L797. Ta je pa seveda mocno predrag (razen ce delas wall iz vec enakih - vem za dve taksni formaciji v SLO in bolje ne gre). In tega tudi nisem uvrstil na "top 3" za Slo-Tech sparovcke.

Fizikalko ::

Motiš se. Nov 1970NX ima hitro S-IPS matriko. Klik. In cena je 106k. Kar je le 10k več od PVA Samsungov...

Jaz mam starejšo verzijo, pa sem zelo zadovoljen.

RobertoSlo ::

galacticanow: kateri so potem zate top 3 po vrsti za nas?
vidim, da se zadosti spoznaš na samo zadevo in me zanima katerega bi meni svetoval
sam bi recimo monitor uporabljal za več namenov: risanje (autocad), graficno obdelavo (corel draw, photoshop), pa tud filmi, office in občasni gejming (1 špil mogoče na leto)....seveda vse to ob omejenem proračunu (nekje do 110.000 sit
tnx

Fizikalko ::

Za grafično obdelavo sploh ni dileme - S-IPS ima daleč najboljše barve. Kikni na povezavo, ki sem jo dal prejle...

Aja, pri AGT Računalniki ga dobiš za 101k, ampak majo zgleda še staro 25ms matriko, na tistem linku zgoraj pa gre že za novejšo, 18ms matriko, ampak je cena 5k višja.

Kezman ::

Zanimam se za nakup LCD monitorja (19") do 100.000sit, pa me zanima kerga priporočate?
A se splača kupt LG-ja L1970HR?

Veron ::

Samsung 193P+ >:D

Kezman ::

Sam je L1970HR bolši od samsunga 193+, pa za isti dnar ga dobim.
A je kupu kdo L1970HR????

globoko grlo ::

@srbo
@krho

mam 215tw in vaju moram opozorit, da ima miš lag, sicer se s časoma navadiš, še posebej če delaš samo na temu monitorju, ampak je vseeno opazen in priosoten, če imata možnost, ga prej nekje sprobajta

lp

phatso ::

SAMSUNG 940BF DVI, Simple, Black-Silver, 2ms (G to G)

se splaca kupt za gaming?

drgac pa ker monitor vi priporocate :P

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: phatso ()

SrBo ::

@globoko grlo

Kako si to mislil da miš lagira???

Navajen sem bil do sedaj delati na monitorju z 12ms odzivnega časa in mislim da glede na to da ma tale 215tw 8ms g to g mislim da slabše od prejšnjega nemore bit.

Samo moje mnenje... :D
|ASUS P5K-vanilla|Intel C2D E6750-G0@470*8//3760mhz/Vodno|
|OCZ power stream 520w|Point of view 8800GTS 640MB|
|Crucial value 2*1Gb/d9gmh/4-4-4-4|Samsung Sync master 215tw|

miwche ::

kar je mislu globoko grlo je input lag, ki nima veze z odzivnostjo monitorja.
miška v desktop modu ti pač zamuja. prav škoda za tko kul monitor.

suntrace1 ::

Nameravam kupiti Dellov 2405, pa imam par vprašanj:

1. - verjetno bo potrebna nadgradnja celega računalnika. Bi nakup 7900GT bil povsem zadovoljiv za igranje iger na srednjih nastavitvah, recimo FarCry?

2. - ne vem kako je z podporo iger resolucije 16:9. Verjetno novejše ne bi smele delati težav, kaj pa starejše igre ?

Toliko za enkrat.

miwche ::

1. meni se zdi da bi ta bila ok za srednje nastavitve. mogoče pa bi gtx bila boljša rešitev.

2. res je, novejši špili skoraj vsi podpirajo widescreen resolucijo. starejše pa bo treba ali shekat v .ini ali .cfg fajlih
ali naredit scaling preko monitorja (se mi zdi da tale dellov to podpira)
ali naredit scaling preko grafične (pozor, zgleda da serija 7 ima težave glede tega. to sem prebral na hardforum forumih).

karafeka ::

Kaj bi priporočali za monitor z vgrajenim tv tunerjem, za gledanje televizije? Okrog 100.000 sit.
Sem gledal po slovenskih spletnih trgovinah, pa imajo samo samsungove MP serijo.

Recimo tale 932MP. Je dovolj kvaliteten za bolj kot ne pisarniško delo, gledanje filmov in televizijskih programov? Kako je s to interpolacijo na nižjo ločljivost, ki jo ima tv? Se iz 3-4 metrov opazi kaj?

SrBo ::

Evo zj sem prklopu novga 215tw in ni slabo! Res mal zamuja ja ampak čist mal tak da se bo dalo navadit vkamot! :D
|ASUS P5K-vanilla|Intel C2D E6750-G0@470*8//3760mhz/Vodno|
|OCZ power stream 520w|Point of view 8800GTS 640MB|
|Crucial value 2*1Gb/d9gmh/4-4-4-4|Samsung Sync master 215tw|

galacticanow ::

Roberto:
Saj vidis, kaj ostali kupujejo - kjer je dim...
sam sem napisal:
eizo L778
Viewsonic 930b
potem pa pridejo se NEC od Fizikalka, pa 193, ... Preglej se enkrat moj post - moras se sam odlociti, kaj ti je vsec - moj necak je npr. hodil okrog ljudi ki so na Bolhi prodajali in gledal in se cudil (se v casu CRTjev) in nato vedel, kaj sploh obstaja. Z monitorji je podobno kot z audio napravami - doker ne ves, kaj obstaja, ne ves, kaj ti je sploh vsec.
Vprasi tistega tipa na Bolhi, ce ima se Eizota, in si ga pojdi pogledat (na DVIju, jasno). Po moje je takoalitako diler, sicer ne bi "novega" prodajal.

Npr, bodi pozoren, ce bos videl npr. NECa z IPS matriko, da medtem, ko se usedas za monitor, slika nima belega striha, medtem ko gledas z vrha in potem postane mocno svetlejsa ko gledas bolj naravnost. Ce bos gledal MVA bo to bolj opazno, pri TN bodo pa barve nekje med negativom in brunhildo.



Sicer vsem hvala za popravke.

Kezman ::

Zanimam se za nakup LCD monitorja (LG), pa me zanima katerega mi priporočate?

Melanholija ::

Kezman ::

Sam je L1970HR bolši od L1970H!!!!Pa še isti dnar je.
Kerga mi pa priporočate od samsunga?

Melanholija ::

klik
a je to vredu monitor oz kaj priporočate od 150 do 200k

tris ::

15" HYUNDAI CRT (l.1997 sem ravnokar preveril) mi crkuje in moram pač nabavit nekaj novega..... 19", PA ne najboljšega, ker takega ne rabim....
Torej.. kupujem "allround" monitor za neprofesionalno rabo(nekaj ur dnevno, ne delam z grafiko.....v glavnem office, www in pa kakšen špil, ...filme pa itak gledam na TV) in glede na vse prebrano mi nekako najbolj dišijo Samsungi : 193P+,970P,913TM HAS in LG L1970H(R)-sam LG je ven vrgle že neke nove modele..... anyway......ali mi nekdo lahko razloži kakšne so bistvene razlike med njimi...mislim pa da je bolj ali manj isti šmorn
Na grafčni pa imam DVI in VGA.

PA še to: kakšna je razlika med DVI-D in DVI-I ?

Zheegec ::

DVI-I je analogen ali digitalen, DVI-D pa samo digitalen.

Analogni ima na levi strani kjer je takšen malo širši konektorček še 4 pine okoli tega konektorčka.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

tris ::

Sem malo raziskal za zelo zaželjeni Viewsonic VP930.V nemčijo so cene kar ugodne: malo poglejte na :
ww.kelkoo.de in vam navrže kar nekaj trgovin kjer je cena manj kot 400EUR. :))

snajko ::

Odločam se za nakup 24 inčnega Samsunga Syncmaster 244T pa me zanima, če se za ceno 1000 in nekaj € dobi kaj bolšega. Zanima me primerjava s kakšnim Dellom 2405FP ali 2407. Je že kdo imel priložnost videti oba v akciji?

TribesMan ::

244T in 2405FPW imata enak Samsungov PVA panel, 2407 pa ima malo novejšega, samo pravijo da ni nevemkake razlike.

Razen 2405 ki ga imam doma nisem videl še nobenega od ostalih... razen ugasnjene :>

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

miwche ::

kaj nima 2407 IPS panel kot 2007?

snajko ::

Baje je 2407 po testih slabši od Samsunga...lahko to kdo potrdi
««
89 / 168
»»