» »

Vse o LCD od A-Ž

Vse o LCD od A-Ž

««
69 / 168
»»

mevden ::

učer sm bil v bigbangu v BTCju pa sem videl da imajo 193+ plus. preveri

Kr_Edn ::

LordPero:
Sicer ne vem, kolikšni so odzivni časi, ampak preberi tole:

VESA has a technical definition for rise-and-fall, but the gray-to-gray spec remains undefined. Industry experts agree that in LCDs, transitions between the fine distinctions of gray-to-gray are 3 to 4 times slower than those of rise-and-fall. "The voltage required to turn something from black to white or white to black is greater, so it's faster. Controlling the voltage from gray to gray makes it slower," says Samsung's Nichols.

Torej bi morali biti pri "black-white-black" (rise-and-fall) hitrejši.

Pa še cel članek (ali karkoli):
http://www.pcworld.com/news/article/0,a...

Matev ::

to je kot tista: koliko strani sprinta tiskalnik z eno kartušo

Kr_Edn ::

Jap, se strinjam.

r0b3rt ::

Jou, ni se mi dal brat useh strani pa me zanima kako pa kaj nj nardim, da bom lahko lcdja od laptopa prklopu na navadn pc??? k mi rad zvezu da mam dva monitorja oz katodn + lcd prikloplena na eno grafično. loh, da ste se o tem že pogovarjal sam dial up res stane, da bi prebrsku ceu forum, pa pleas ne mi napisat da to ni možn, k vem da se da!!!! kwa majo pa lcdji k jih v trogovin lahko kupiš drgač??? 8-O
Roby

LordPero ::

Hmm, Kr_Edn, zanimiva tale izjavica :)). Se pa ne strinjam z njo (se opravičujem, tistega linka nisem celega prebral, ker komaj gledam, pa še dost dela mam ...). Že, da se tekoči kristali pod višjo frekvenco hitreje sučejo, ampak za se užgat, ugasnt in se enkrat užgat (black-white-black, rise-and-fall, ...) majo dosti več poti. Sploh pa se lahko to nekako zanika že s samo frekvenco osveževanja, pač do 75Hz, kar je natanko 1/75 krat v sekundi, kar naj bi bilo 13,333...ms. Potemtakem bi že modeli z zakasnitvijo 12ms(GtG) imeli več kot najboljše možne ugašalno-prižigalne čase (in pač nekako bi bilo to brez duhcov), kar pak vemo da ni res. Tako da je GtG zelo manjši čas kakor black to white.
Nekako sem se odliču za 730BFja, pač slabe barve, ampak vsaj slika nabo zamazana in dokaj ugodna cena je (70k).

Res škoda, da potrebujem ravno sedaj nov monitor, čez pou leta bo stanje že boljše (bomo pa takrat že verjetno vsi čakali na kaj drugega, npr. OLED alpa uno na prah alpa uno na več elektronskih topou ...).

Nasvetov pa se še vedno ne branim.
LordPero

frudi ::

LordPero, osveževanje nima veze z odzivnim časom. Osveževanje pove, kolikokrat na sekundo se bo slika osvežila, odzivni čas pa, kako dolgo bo pri spremembi slike trajalo, da se piksli preklopijo iz začetnega v končno stanje. po tvoji logiki bi torej tudi CRTji pri 100Hz imeli 10ms laga, kar pa očitno ni res.

in ne, GtG odzivni čas je tipično precej višji od BtW (black-to-white), ravno zato ker je hitrost obračanja tekočih kristalov zelo odvisna od napetosti, ta pa je najvišja ravno pri BtW. poleg tega pri GtG ne gre za eno cifro, ampak moraš gledati celo krivuljo odzivnosti v odvisnosti od razlike med začetnim in končnim stanjem piksla. ta krivulja pa je zelo različna za različne matrike. ampak tipično je maksimalni odzivni čas do parkrat daljši od BtW.

izjema so nove PVA/MVA matrike z overdrive tehnologijo, kjer so GtG prehodi tipično hitrejši (recimo 8ms na samsungovih 1x3p+) kot BtW (ki je še vedno ~20ms)
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

frudi pozabljaš da boljša številka pomeni večjo prodajo
in zakaj bi proizvajalec na ves glas oglaševal slabšo če lahko boljšo

njemu bolj primerno a hkrati tudi zavajojočo

še malo pa se bo začel pojavljati napis 1ms (s pripisom v drobnih črkah da to doseže pri spreminjanju iz n v xyžlju barvo...)

aleksej2 ::

Kva je ze un program, s katermu lahko ozivis mrtev piksel? Se mi zdi, da je tukej en napisal, da se da to narest.

Kot drugo bi pa vprasu, kolk majo garancije 193p+ glede mrtvih pik po preteku prvih 14 dni. Imam ga ze en mesec in se mi je pojavila prva crna pika. Zdej pa ne vem, po kolkih pikah lahko nesem nazaj v BOF monito. Mam pa crn model in zgorej nalepko TCO99 (kar je mislim da pomembno).

hvala vam!

Zheegec ::

TCO99 je zato, ker je črno ohišje 0:) Resno.
3 dead pixle moraš imeti, googlaj za ISO pixel class 2 standard.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

msms ::

Mrtvega pixla nemoreš oživet, to je bla neka 1.aprilska šala v jokerju se mi zdi.:D

@aleksej2: Pa ne v trgovino nazaj nosit, bo samo dlje trajal. Imaš garancijski list izpolnjen, pa kopijo računa, če so problemi pa direkt na servis, saj je na Šmartinki.
Janez Janša, 29.04.2014

MR-OzO ::

Pri fmcju majo akcijo Dell 2405PW-ja če koga zanima malo večja zverina:)) malo :D iz 28xk na 240k.

Ja sej z enmu mrtumu pixlam ne morm nc narest. Nesu bom pa, ce bo se nekaj mrtvih pixlov, direktno v stacuno, ker ti te napake na servisu itak ne morejo popravit.

Drugac sm pa pogooglal za tist spisek drugega razreda, pa nisem nic nasel. Nasel sem sicer en spisek, ampak je bil zelo pomankjivo napisan, ker kolikor vem obstajajo 3-4 tipi mrtvega pixla, kar je zelo pomembno pri vnocitvi garancije. No, pri njem je pa samo pisalo, da moras imeti 7 dead pixlov. Nic pa ni pisalo kaksnih. A ma kdo link do tega drugega razreda?

fl0w ::

Woop-woop! That's the sound of da police!

Nesu bom pa, ce bo se nekaj mrtvih pixlov, direktno v stacuno, ker ti te napake na servisu itak ne morejo popravit.

Saj to ti na servisu menjajo, ne pa v štarcuni :D
Janez Janša, 29.04.2014

Nande ::

Tisti bolj občutljivi na tekočekristalne duhce, ste zadovoljni z 173P+?

LordPero, duhci so, vendar se da živeti... če monitorja nimaš samo za igranje...

LP!

fl0w: hvala.

Za drugi razred pise tole:
- 2 svetla ali temna piksla
- 5 enojnih ali dvojnih temnih/svetlih sub-pikslov
- 2 sub-piksla znotraj razdalje petih pikslov (cca 2mm za 15''in17'' monitorje).

Kaj so to sub-piksli? Jest zdej pojma nimam a moja crna pikica spada pod prvo alinejo ali pa v katero od ostalih dveh. Je pa ta moja pikica res cisto majhna.

Hanzo ::

Prosu bi za pomoč. Nameravam kupiti LCD 17 al pa 19 monitor ...zdej me pa zanima ker je najboljši na trgu ..gledam po samsungu 730 Bf in 930 Bf odzivni cajt je 4ms ...s katerim se ne da zgrešit ..cena ni pomembna !! :D
Vglavnem ne morm se odločit med 17 pa 19 kaj je bulš za igre ..sm geek na igre ( Q3, D3, BF2, COD, CS 1.6 itd )

HVALA 0:)

fl0w ::

aleksej2: Ja subpixli so modre,rdeče ali pa zelene barve (1 pixel je sestavljen iz treh subpixlov ....)

Jaz sem jih imel kar 6 (730bf) in sem nesel nazaj v štacuno. Na žalost sem bil malo prepozen (rok 8 dni od nakupa mi je potekel ...), zato ga imam sedaj na servisu, da zadevo pogledajo. Kaj lahko sploh tam naredijo? Sej to se neda popravit ...

Hanzo: ja jaz nimam nobenih pripomb na 730bf :) Res slika je fenomenalna v igrcah 8-)
Woop-woop! That's the sound of da police!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: fl0w ()

jst mam samsunga 930bf. sem ga kupil vceraj za 80k, novga. po enem dnevu uporabe sm zlo zadovoljen. do sedaj nobenga mrtvega pixla, ce recem po resnici, upam da tud nobenga nebo :)

sm se pa odločal še za samusnga 940b, sam ta mi je pol glih pršu pod roko mal cenej. cca 10-15k cenej kot v trgovini

gledam po samsungu 730 Bf in 930 Bf odzivni cajt je 4ms ...s katerim se ne da zgrešit ..cena ni pomembna !! :D

Če ti cena ni pomembna - NEC 1970GX, cena še najbrž okoli 140K. Drugače pa pač to kar je, BF se mi zdijo kar solidni, čeprav je slika še vedno na 193P+ dosti boljša (se vidi razlika, pa vidni kot tudi).
Janez Janša, 29.04.2014

fl0w ja kuko pa lahko vidm, a mama temn sub pixel al navadn pixel? Je pa drgac res mejhn an..sam vseen...

seattle ::

Neki me zanima...gledam Dell 2005 20" lcd z native resolucijo 1680x1050.
Nakar opazim, da moja grafa (Albatron 6600gt) te resolucije ne podpira (ni jo na spisku pod Properties - Adapter - List all modes).
Zdej, a se pravi, da ni sans da bi jst ta monitor laufal na teli graficni?
Ali bi slo recmo skoz Nvidia driverje, kjer lahko sam nastelas zeljeno resolucijo (Custom resolutions and refresh rates)?

Hvala!
Go Sonics!

BogyX ::

Verjetno imaš naložene originalne driverje od monitorja in ti te resolucije ne prikaže. Lahko pa za ziher pogledaš na Nvidiino stran, katere resolucije so podprte. Šef ma ta monitor na stari Nv serije 4 in ta grafa podpira, tako da nove verjetno tudi.

Še eno vprašanje. Kaj je 930BF trenutno najceneši v BOF/BigBang-u, ali je kje še ugodneje?

Hvala in Lp
Bogdan

MEDENA ::

Čemu taka razlika v ceni med 19'' in 20'' ...recimo 19'' najcenejši so že dobrih 70k medtem, ko so 20'' še vedno krepko nad 130k :'(

tp je bilo vedno
malce večji in veliko dražji

kot procesorji

Večje število pik pač pomeni nekaj večje proizvodne stroške.
So pa tam odzivni časi še vedno pri 16ms.

Pegaz ::

Kupil sem Samsungov 17" SyncMaster 710n LCD, in mi na monitorju prikaže zelo čudno. Nekatere črke so recimo kar odebeljene (če gledam te smeškote na desni.. eno oko je odebeljeno, drugo je pa normalno (0:) )). Na resoluciji 1024*786 in 800*600 mi pa prikaže vredu. Mogoče kdo ve, kaj je narobe?

LCD moraš vedno gnati v njegovi nativni (naravni) ločljivosti,
ker drugače pride do anomalij, ki jih opažaš.

Pegaz ::

Ja... če imam na 1280*1024 je pa vse tako majhno :D Prikaže pa vredu. No, se bom pač moral navadit.

Za tisto, kar sem prej opisoval, sem imel na 1152*864.

ja če je vse tako majhno
pa povečaj ikone in pisavo
pismu ... folk

A se mi sploh splača prodajat LG 1920P ??? Pa recimo vzet Samsung 913N ??? Do max 100k en 19'', da ima 8ms pa dobro sliko.

zuz3k ::

Lej, če res hočeš zamenat ampak js bi na tvojem mestu počakal ker cene padajo in LCDji se izbolšujejo, za Samsung 913N pa bi rajš izbral Samsung 913B ker ma tud DVI. Imam ga doma in je zelo ql :D
Life is a psychological game.

Myth ::

Medena, rajš počakaj na božička, ti bo znižal cene. :D
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Hja samo takrat bo moj 1920P še manj vreden hehe....

Raje 930BF - ima DVI, pa slika se mi zdi dejansko boljša od 913N (913N imam doma), sicer ni velika razlika, ampak razlika pa je. Cena pa ni visoka, oziroma bo še padla.
Janez Janša, 29.04.2014

pa ima tale 930BF dobro matriko? TVA al kaj so že :)

Ashrack ::

KAj pa 17" LCD za okrog 50 max 60k SIT

Rabil bi se za pisarniško delo
....

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Ashrack ()

a m lahko en pove, kako ves, da imas temen piksel oziroma temen sub-piksel? Kako ugotovis, katerega imas?

za ta drobiž neboš dobil skor nič. svetujem ti samsunga 713N, za 63000 sit, nov.
drugač pa poglej za rabljenimi glede na to da ni več dnarja.

Kako je z vidnim kotom pri Samsung 930bf? Zanima me predvsem vertikalni, torej pod kakim kotom od zgoraj in spodaj lahko še vidimo normalno sliko.

Na mojem prenosniku recimo še sprememba za 20° pomeni popačeno sliko.

Lp
Bogdan

Malce laično vprašanje - je pri zelo velikih monitorjih, zaradi drugačnega kota gledanja, slika kaj drugačna ob robu kot na sredini.

Samsung ima orodje, da lahko na različnih delih ekrana nastaviš različne lastnosti slike - no vsaj za nekatere novejše modele vem, da to gre.

Hogar ::

Prebral sem skoraj vse objave na temo LCD in sem se težko odločil, ampak mislim da sem se prav odločil.
Prejšnji teden sem potem kupil Samsung 940B Pivot na enaa za ~81k. Odličen monitor. Dobre barve, igrice delajo, filmi delajo, mrtvih pixeljnov še ni in upam da jih ne bo (to je en mal pretiran mit, ker če bi se množično pojavljalo bi proizvajalci artikle pobrali iz trgovin)ima DVI, veliko nastavitev, veliko prednastavitev. Upam, da se za pixle nisem zarekel in da jih tudi ne bom fasal.
Skratka zaenkrat sem zelo zadovoljen. Priporočam za nakup.
every day a birth day

Picero ::

Ali kdo lahko kaj pove (napise) o 20" Samsung SyncMaster 204T (cena cca 145kSIT)? Pa primerjava npr. z 193p+ bi me tudi zanimala? Zanima me predvsem za graficno uporabo 2D (pravilnost barv, enotna osvetljenost...).

BigFoot ::

Če koga zanima (verjetno vas je kar veliko) ima BE Hardware test novega Samsunga 770P. Na kratko, zadeva seka. :D test
LG 77CX OLED TV; Marantz SR6010 7.2: 5x Focal Sib, 2x Focal Cub, 2x Focal
Little Bird; PS5, Xbox Series X, PS4 Pro, Xbox One, PS3, Vero 4K, Samsung
UBD K8500 4K UHD, Philips BDP2180/12

fak 1500:1

a pa je PVA matrika OK?

BigFoot ::

Ja preberi si test a ne. Drugace imajo pa po mojem PVA/MVA matrike najlepšo sliko.
LG 77CX OLED TV; Marantz SR6010 7.2: 5x Focal Sib, 2x Focal Cub, 2x Focal
Little Bird; PS5, Xbox Series X, PS4 Pro, Xbox One, PS3, Vero 4K, Samsung
UBD K8500 4K UHD, Philips BDP2180/12
««
69 / 168
»»