» »

Vse o LCD od A-Ž

Vse o LCD od A-Ž

««
68 / 168
»»

ekseR ::

sam si lastim 930BF in je kul, vidu sm pa že 913N pa ni primerjave prot 930BF na VGA kablu da nau pomote kšn DVI umenu!!! uglavnm razlika kot dan in noč! Edina slaba lasnost tega 930BF je da nima obsežnih navodil!

Zanima me če se da 930BF na steno namontirat?!
i7 920 d0@4,2GHz | Gigabyte EX58-UD3R | Mushkin <m HP 1600MHz 6GB |
Sapphire HD5850@994/1275 | Corsair TX650W | Samsung spinpoint F3 1TB |
Hitachi T7K250 160GB | GMC J-1 | 3D Mark Vantage P20311 3DMarks

Veron ::

z kolegom sva kupila tega 940B (kolegu ne men) pa se mi zdi nekako super lcd, barve zlo lepe, uglavnem use ql, razen stojala, ki me moti, ko bi bil tak kot ga ma 193P+

gappee ::

A lahko kdo kej o svetilnosti napiše? 250 je ok?

Še neki. Vidm da so tud v priključkih razlike. A lahko kdo kakšno lestvico napiše, kako gre po kvaliteti?
Gappee

ant ::

Čao.

Res se mi ne da iskati po teh 65 straneh kateri 17" monitor je best buy, cena pa okoli 60k sit?

A je Samsung najboljši ali kaj drugega LG, Nuevo, Pcview...
Prosim za hitri odgovor, ker se mudi.
Aja monitor bi bil za delo v programih ter za gledanje prek tv tunerja pa kakšen filmček pa igrca včasih.

Najlepša hvala

Matev ::

mogoče bi bilo smotrno razmisliti o 19"
?

cena je zgolj malenkost večja

Tejc ::

PROSIM ZA INFO!
Katere matrike majo 16.2 mil barv in katere 16.7 mil :\

Hvala

BigFoot ::

PVA/MVA in S-IPS imajo 16.7 mil barv, TN pa kao 16.2 mil barv.
LG 77CX OLED TV; Marantz SR6010 7.2: 5x Focal Sib, 2x Focal Cub, 2x Focal
Little Bird; PS5, Xbox Series X, PS4 Pro, Xbox One, PS3, Vero 4K, Samsung
UBD K8500 4K UHD, Philips BDP2180/12

Fizikalko ::

Predvsem KAO

Tejc ::

Tnx.. pol se treba izogibat sam TN matrike :)

Kowy ::

Ja nč..., jst sm se pa po vsem tem kar sem prebral, odloču kr za Samsunga 204T pri Enaa. Sem jih šou mal gledat u Bigbang-a, pa mi je ta direkt u oči padu :) Upam, da sem se prou odloču, pa da ne bom mel kakšnga sranja z njim :\ Kaj pa vi pravte? Igrce bol mal špilam (včasih kakšen COD al pa Unreal Tournament, NFS), večinoma bo pa za delo z Office ipd., pa internet, dostikrat pa tut TV. Rečmo, da ga vsaj konc tedna dobim.

Lp

e-marko ::

Za 144k sit ne moreš kaj dosti zgrešiti.... :P

LP
...somebody, somewhere...

To že... Sam so nekatere 19-ke še dražje od tega... Čeprov ma enaa kr ugodne cene - pr Bigbangu je bil ta monitor znižan iz cca. 180k SIT na cca. 160k SIT

paperdoll ::

uceri so mi poslali 173p+ z enaa, drugega in brez dead pixlov :D :D
ku lepo je gledat lepso sliko kt na crt-ju... :D res mi ni jasno zakaj jih ukinjajo :/

Tkole... po parih dnevih uporabe sem z monitorjem še kar zadovoljen (lahko bi bil še večji :D ). Slika je zelo lepa; malce me sicer moti migetanje slike (predvsem pri svetlo modri barvi) ampak se bom zgleda mogu na to navadit (1600*1200 - 60 hz). Učeri se mi je pa še en faljen piksel pokazu ;( . Pri črnem ozadju (ohranjevalnik zaslona) se vidi kot modra pikica, ampak je treba res dobr pa čist zraven pogledat da se vidi, tko da zarad tega ne bom kompliciral. Naložu sm pa zaenkrat samo driverje od monitorja, od unih programov (magic tune,...) pa nič, ker se mi ne da ubadat z njimi, pa še monitor se tko in tko sam nastav.

Lp

Tugo ::

Kowy, migetanje slike probaj rešit tako, da daj refresh na 70, 72 ali 75. Probaj kje se ti to odpravi, ker sem imel sam isti problem (sicer na drugem monitorju), ampak sem odpravil s tem, da sem spremenil refresh rate.
POROČAJ ;)

lp, T.

S tem refreshom se glih nebi igral, ker monitor po navodilih podpira max. 60 hz (optimalno). In tudi v nastavitvah display-a (screen refresh rate) imam možnost največ 60 hz (če imam seveda vklopljen Hide modes that this monitor cannot display). Sicer to migetanje ni tako zelo opazno; opazno je takrat, če se zazreš v eno točko in v okolici potem to opaziš. Pri nekaterih postih sem prebral, da jim ni dobro delalo, ko so dali višji refresh rate. ?? Nasvet ??

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Kowy ()

TribesMan ::

Kowy kaj tebi migeta? LCDji načelom na bi smeli migetat... razen v primeru da uporabljaš analogen priklop. V tem primeru ti pa močno svetujem da kupiš en DVI kabel, ker je razlika več kot očitna, sploh pri tako visoki resoluciji.

Druga stvar je death pixel. Preveri če to ni slučajno samo "stuck pixel". Na netu se najde en dvominutni video fajl ki predvaja izmenično rdeč, moder in zelen zaslon v zelo hitrem zaporedju. Zalaufaj ta video v full screen in pusti da loopa nekaj časa... potem preveri če je pixel še vedno prižgan. Ta filmček v veliko primerih pomaga, še posebej če gre za "frišno" poškodbo. Men je uspelo z njim odstraniti en zataknjen pixel na sestrinem samsungu 710N.

stuck pixel remover

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Slika mi na tak način migeta, kakor da bi mel na navadnem CRT monitorju premajhen refresh rate. Če nimam nobenga programa odprtega in gledam na prazno 'namizje' (Win XP --> Display Properties --> Themes --> Windows Classic) Windows classic (ozadje je svetlo modre barve) se malenkost opazi to migetanje. Drugače me ne moti, opazil sem zato, ker tega pri prejšnjem monitorju (Iiyma Vision Master Pro 450) ni bilo opaziti. Drugače mam pa analogno priklopljen monitor z navadnim kablom ki je bil zraven (poleg DVI kabla), ker grafična nima DVI priključka. A misliš da bi DVI kabel s konektorjem Analog --> DVI pomagal rešiti ta 'problem' ?

Un programček pa sm si že shranil, zalaufal ga bom pa jutri in pustil da nekaj časa teče.
BTW: Kako ločiš med Dead - Stuck Pixel ??

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Kowy ()

V čem je smisel LCD monitorja, če leta migeta?

Kowy: imaš slučajno v bližini TV oz. kabel od antene za TV? še drug nasvet: če imaš kakršnokoli napravo, ki je priključena na 220V jo izklopi, ter probaj, če ti to reši problem. Motnje so lahko tudi od kje drugje in ti motijo tvoj signal v VGA kablu.

lp, T.

TribesMan ::

Kowy zamenjaj grafično... uporabljat tak ekran na analognem kablu je smrtni greh... ni cudno da ti migeta.
Sej dobiš poceni grafične z DVIjem... kak Radeon 9000... če ne rabiš za igre bo super delal, pride te pa 5kSIT...

Razlike med mrtvimi in zataknjenimi pixli ne vidis... sam zataknjene se da "od_zataknit" mrtvi so pa mrtvi forever. Jest sem video laufal eno uro in se je pixel ze popravil...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Tugo: že monitor sam po sebi ima napajanje 220V, tko da kable sem dal narazen kolikor se da, pa se migetanje še vedno opazi. Sej pravim da ni tolk zdej očitno da se nebi dalo delat na njem. Opazi se samo, če je na zaslonu večinoma ena barva.

TribesMan: za grafično sem že napisal post v že prej odrpti temi grafična kartica pod rubriko 'kaj kupiti'. Vsak nasvet je dobrodošel.

Lp

LordPero ::

Hm, še moj, mal nujen problem.
Zadnje par let ne sledim ravno kaj dosti temu forumu & zato tudi nimam kaj dosti prebrane te teme, zadeva pa je taka, da trenutno rabim na hitro en monitor za v Lj (študent).
Problematika je klasična, pač nevem kerega kupiti, rabil pa bi ga predvsem za branje in igranje (nekako ekvivaletni potrebi :D).
Sam sem razmišljal nekje 17", saj 19 v danih razmerah niti nebom potreboval.
Naprej se problem nadaljuje, da je trenutno (hmnja, u bistvu že od zmeraj) stanje trga LCDev precej, am, čudno. Vsekakor bi si seveda želel LCDja s MVA matriko (ali kako drugo 8bitno), ampak potrebujem pač res hitre odzivne čase (recimo, največ uporabljam doma 19" CRT Samsung 959NF, 1280*1024@100Hz, kar je pod 100 mi migota, ampak na 85 se še navadim -zato se malce bojim LCDja kupit, ker kar sem jih uporabljal, so mi bili zanič). Aja, pa še dokaj poceni mora bit :\, do 80k max, raje okrog/pod 70.
Verjetno (pač za odzivne čase in za nižjo ceno) bi nekako pristal tudi na 6bitno matriko, ampak se nebi rad kesal nad slojeviti barvami (je pa res, da nekako barve še 'najmanj' opazim med (daljšo) uporabo).
Tako kak Samsung 720T ali 173P, kljub poželjivim vidnim kotom in kontrastom, nekako odpadeta.

Kaj pravite o Samsungu 172X in 730BF (4ms, GtG)? Slednji, četudi TN, ima 160°/160°. Nekako se nagibam za tega, nočem pa ravno imeti samo treh baru na ekranu.
Sem na precejšni stiski s časom (tako za iskanje LCDja, kot za potrebo njega), tako da bi prosil za vašo pomoč. Kaj bi najbolj priporočali za gamerja (igram praktično vse, načeloma pa FPS (Q))?
Aja, omenjal sem samo Samsunge, seveda bi kupil tudi kaj drugega, ampak trenutno so samsung paneli daleč bolši od AU Optronicsovih (in pač, Samsung ima verjetno najceneje svoje matrike).
Kaj pa Samsung 713N? Škoda ker nima DVIja. Ima kdo 173P+?

Ker bi biu najcenejši 8bit, 12ms (blact to black) LCD ekran (recimo 17")?

Kje mi priporočate, da bi lahko videl največ LCDjev na kupu?

P.S.
Še eno vprašanje, npr. Samsung 970P ima 6ms (GtG), koliko to dejansko pomeni na black to black? 25ms? (ker ekran je 19", a ima 1280*1024 -ampak je pa 1000:1 in 178°/178°)

Vnaprej hvala!
LordPero

mevden ::

kako se uporablja ta program stuck pixel remover? posnamem ga na comp, pol pa kr v winampu odpre. kot da je audio oblika. poznaš mogoče direkt povezavo?

l-note ::

Odpri ga s QuickTime Playerjem.

Kowy: še nekaj nasvetov, mogoče si karkoli že probal, ampak jih bom vseeno napisal.
1.) si probal ta LCd na drugem PCju?
2.) drug VGA kabel?
3.) mogoče pa je defekten LCD?!?! si ga videl kje delat tako kot je treba? upajmo, da ni defekten monitor.... ali pa tudi, da bi dobil novega, dobrega :)
4.) sorry, ampak trenutno mi je zmanjkalo idej :P

lp, T.

Sej sem mel v kratkem namen zamenjat grafično kartico, pa bomo pol vidl, če bo kej bolš. Razmišljal sem o 9600 pro al pa 9800. Možno da se to dogaja zarad analogne povezave... Drgač pa zaenkrat nisem probal še nobene od teh variant.

profii ::

neki sm gledu po netu pa nisem prišev do pametnega odgovora.
se kje dobi več kot 19" lcd ki ima podobne karakteristike kot 19" (odzivni čas, kontrast)?
kakšen je najmanjši widescreen lcd? (19 se dobi?)?

AngelOfDeath ::

@LordPero

Sam sem bil pred isto dilemo ko mi je stari monitor odpovedal zdaj imam 730BF in sem zadovoljen z njim. je pa res da so default nastavitve bolj ali manj katastrofa :) in sem porabil kakšen dan da sem vse skup nastavil :)

Vsi LCDji imajo nekje 60-75Hz sam jaz sem se v kakem tednu popolnoma navadil na to da ni 100Hz in zdaj več nič ne opazim (vsaj na LCD-u ne) če pa pogledam CRT pa hitro vodim če ni vsaj na 85Hz ali 100Hz.

Vzami si tolko časa in idi v trgovino pa primerjaj malo monitorje (ne mi rečt da nimaš kakšne ure fraj) ker monitor boš mel doma verjetno vsaj kaka 3leta+.

Odločitev je tvoja

Za večne čase: frekvence pri CRTjih in LCDjih niso niti primerljive! LCDji imajo konstantno osvetlitev in frekvenca pomeni samo osveževanje, pri CRTjih pa gre za utripanje (npr. pri 100Hz slika dejansko 100x utripne v sekundi - hkrati se seveda tudi osveži; za neškodljivo velja nekako nad 8Hz, odvisno od človeka - LCDji pa NE utripajo in je 60 Hz optimalno za večino le-teh).

@angelof
LCD ima lahko 1 (en)FPS pa pri statični sliki ne opaziš ničesar

@Matev

Ko sem prešaltal iz CRT-ja kjer sem bil navajen na 100Hz sem opazil razliko
Možno da je veliko prispevala tudi takratna grafična kartica ker ko sem jo zamenjal je to bilo dosti manj opazni pri DVI pa tega sploh nisem opazil

opazu si da je slika drugačna ja

kaj je pa FPS pa poizvedi na googlu
ali pa v odgovoru ki ti ga je dal Fizikalko

Lol, sej vem kako je s frekvencami, jst sm sam dal primer, da pač nemaram CRTja pod 100Hz, LCD itaq da mi ne utripa, tud če je 60Hz. Kar me/me je skrbelo so bili odzivni časi, ker pri marsikateri igri, ti da pri CRTju 100Hz kar nekaj prednosti pred 85Hz.

Drugače pa ja, vem da si moram vzeti čas & it pogledat na lastne oči. Kam mi pa priporočate it (kje je največ izbire)?

In hvala za odgovora!
LordPero

@Matev

Dobro vem da tehnologiji nista primerljivi vendar to ne ne spremeni dejstva da sem opazil teh 60-75Hz na prejšni grafični.

Kar se pa tiče FPS in podobnega sem to vedel ko si ti še v vozičku bil >:D

roba3000 ::

a slučajno kdo ve ali ve kje bi to zvedel, k ter od 19 colskih LCD, ki so navoljo pri nas je primeren za DTP (barvna pravilnost), pa to ne mislim une za $$$$$$$$$ ampak tam nekje do 100k. Podatki o barvni pravilnosti nikjer niso navedeni, ali pač?

lp rr
xxx

Za pravilne barve kupi S-IPS matriko.

jaz razliko med 60Hz in 100Hz opazim že na 100 metrov
seveda če govorimo o crt monitorjih

Alexius Heristalski ::

Čao.
Res se mi ne da iskati po teh 65 straneh kateri 17" monitor je best buy, cena pa okoli 60k sit?
A je Samsung najboljši ali kaj drugega LG, Nuevo, Pcview...
Prosim za hitri odgovor, ker se mudi.
Aja monitor bi bil za delo v programih ter za gledanje prek tv tunerja pa kakšen filmček pa igrca včasih.
Najlepša hvala

Jaz imam praktično enako vprašanje kot ant. Proračun je omejen na 60 jurjev, monitor bo za sestro, ki ne bo igrala iger. Ostalo pa velja. V bistvu hoče LCD, ker nima veliko prostora na mizi. Od teh poceni monitorjev ne pričakujem čudežev, a vseeno ne bi rad kupil največjega klumpa. DVIja ne rabi. Razmišljal sem o kakem Neovu F-417, Samsungu 713N ali kaj podobnega (CTX, BenQ, Philips ???). Kaj menite vi?
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

roba3000 ::

Za pravilne barve kupi S-IPS matriko.

kaj je to s-ips matrika?
xxx

Brez muje se se cevelj ne obuje... Uporabi iskanje in google.

OK, sm dobre volje: KLIK

Moj Nec 1970NX ima recimo S-IPS matriko... priporocam.

Kdorkoli?

All ::

da še mau soli natresem okol samsunga 173p :D

če člouk mal pogleda po spletnih trgovinah je opazt precej različne podatke okol odzivnih časov in kontrasta pr tem monitorju 8ms-25 ms kontrast 700-1000. na samsungovi strani piše 8/1000....uprašanje...a so se te mmonitorji s časom spreminjali in če so se..kaj majo naši trgovci na zalogi???

Dusan_HD ::

all1971si: meni je vseeno. Kupil sem ga in sem zelo zadovoljen z njim. Ko gledam LCDje od kolegov, pa tiste v službi - imam občutek, kot da bi si kupil ferarija ali pa kakega bentleya. >:D 19" da bi si kupil za normalno uporabo - kiss my ass. 17" je dovolj za to resolucijo.
raY_

OmegaM ::

Danes sma z bratom za brata v BOF-u v MB gledala LCD-je pa sem opazil Neovo F417 17'' in sem primerjal z Samsungom 730BF, pa je imel Neovo lepso sliko.

Lepse barve skratka.

Zdaj pa mene zanima ce mi lahko kdo priporoca Neova ali ne?ž

Drugace pa sem upal da se vidim kje Neovo 19' pa ga niso vec imeli.
Ni nam lahko, bo pa boljše!!!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: OmegaM ()

Danes sma z bratom za brata v BOF-u v MB gledala LCD-je pa sem opazil Neovo F417 17'' in sem primerjal z Samsungom 730BF, pa je imel Neovo lepso sliko.

Mogoče, ker ima Neovo 16.7 mio. barv, 730BF pa le 16.2? Interpolacija barv in te fore (po moje). Mimogrede, Neovo F417 je pri Anniju v akciji za 58.990 sit. Nekako me vleče ... sicer pa me zanima še Samsung 740N, ki je popolna neznanka, vendar so specifikacije dobre (čeprav nima 16.7m barv) in cena tudi (60.000).

Zgodovina sprememb…

m_z ::

torej...soliden 19" za "SOLIDEN" denar bi maj bil trenutno 192p+...?

če je temu tako me zanima kje bi se jih dalo še pogledat in kupit...v BOF-u so včeraj imeli le še razstavni eksponat...

LP

mevden ::

poglej mal na bolhi. ga bos zlahka najdu :))

m_z ::

nism za-HEC napisu post...:\

Hmm, jst sm še zmer v dilemi.
Predvsem razmišljam med Samsungom 173P+ in 730BF.
Trenutno imam doma na testiranju 740N (TN, 8ms, 60kSIT), sam nisem ravno zadovoljen -mal duhcanja (predvsem u QIIIA) in neenakomerna osvetljenost. A če me barve pri 740N ne tolk motijo (razn res slabih črnih in svetlih odtenkov :D)), pol me tudi nebojo pri 730BF (in glede na to, da je hitrejši, je verjetno tudi meni primernejši)? Nisem pa si še vzel dosti časa s štimanjem barvne palete in kontrasta na 740N, tako da se morda stanje tudi kar se tega tiče, kaj izboljša.
Kako kaj z (ne)enakomerno osvetljenostjo?
Tisti bolj občutljivi na tekočekristalne duhce, ste zadovoljni z 173P+?
Je pa 959NF (CRT, 1600×1200@100MHz) daleč superioren 740N (razn kar se baru tiče).

Ker sem res dobesedno do minute u stisti s časom, a mogoče kdo ve kolk so časi black-white-black pri 173p+?

Vsakršne misli in nasveti zaželjeni & vnaprej hvala (proračun je nekako omejen, tako da kaki Xpaneli in podobno opade).

Pa še eno vprašanje, ali si pomagate s kakšnimi orodji (morda celo inštrumenti) za popravljanje baru ali se vedno nanašate samo na oči?
LordPero

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LordPero ()
««
68 / 168
»»