» »

Vse o LCD od A-Ž

Vse o LCD od A-Ž

««
60 / 168
»»

zuz3k ::

loup: tnx :D
Life is a psychological game.

Stone ::

Zanima me, kateri LCD bi bil po vašem mnenju najbolj primeren, glede na naslednje omejitve:

- CENA: ~60kSIT do max ~75kSIT
- velikost: 17" ali 19"
- uporaba: predvsem internet in grafično manj zahtevni programi (igranje iger in gledanje filmov NI prioriteta)
- čim manj slabih izkušenj z monitorjem :)
- soliden dizajn

Prav tako me zanima, koliko v praksi pomeni DVI - je razlika med analognim in DVI priklopom sploh opazna s prostim očesom?

Trenutno sem v dilemi ali 17" LG L1730P; Samsung 730BF ali 19" Samsung 913V; LG L1915S.

Naj vas tudi ne zavede podatek na mimovrste.com, da je kontrast 730BF 700:1, ker je v resnici 600:1 (na tej spletni strani radi delajo takšne napake).

BigFoot ::

Sam bi ti predlagal Samsunga 720T ki na enaa.com pride 77 jurjev. Morda se to slisi malo drago za 17" ekran, samo je pa zadeva res super. Alternativa je tudi 173P.

Stone ::

BigFoot mislim, da imaš prav. 720T je verjetno res najprimernejši, vendar mi ni uspelo najti niti enega testa za ta model na netu, poleg tega, da so imeli info za ta model samo na nemški spletni strani od Samsunga. To se mi zdi malo čudno. Če bo kdo slučajno našel kakšen test, naj da prosim link na forum.

jurre ::

poglej se za 710T. 720Tima vec kontrasta, vendar vecji odzivni cas (710T ima 12ms, 720T pa 25ms!) ali pa poglej 730BF

Na prilozenem linku si lahko preberes test 920T ki je vecji brat od 720 (vse isto, edino 2" je vecji): link

aleksej2 ::

Stone: poglej si za kake monitorje, ki nimajo 4ms oz 12...ti si nastel vecinoma samo take, ki so narejeni za igrice oz. filme, ker imajo nizek odzivni cas. Ce ne rabis za filme in igre potem isci monitorje, ki imajo velik kontrast in ne TN matriko!

Doman ::

Sem se odločil vzeti enega izmed teh treh monitorjev.
913B
913N
930BF

Kateri je taprava odločitev. Veliko mi pa pomeni svetilnost!

930 bf

Je možno dobiti tega lepotca v črni barvi?

As1 ::

Zanima me kakšno mnenje imate za ta monitor
SONY (cena 360 euro)
* 19 Zoll X-black Oberfläche (stark spiegelnd)
* Auflösung: 1280 x 1024
* Anschlüsse: analog + DVI
* Kontrast max: 500:1
* Helligkeit: 450 cd/m²
* Blickwinkel: 170° / 170°
* Reaktionszeit: 12ms
* neigbar 20°
* 3-stufiges Ergo-Brite Power- / Helligkeits Management
* DVI + VGA Kabel beiliegend
* TCO 99
* 3 Jahre Herstellergarantie
in kateri SAMSUNG 19" za cca. 120k. Uporabljal se bo večinoma za projektiranje z CAD programi, pa tudi kaka igra se bo zaigrala in film pogledal.

globoko grlo ::

bom pa še jest neki prašu, a so teli LCDji kj primerni za CAD zadeve, al je bolš na CRTjih črte gledat

tnx

Jinto ::

Bom ugibal, ker se ne ukvarjam z CAD-om, ampak slika je na originalni resoluciji na LCD monitorjih veliko bolj ostra kot na CRT, tako da za črte bi morali biti boljši ;) .

pa še neki glede LCD/plazma TVjev, kaj se zdej kupuje, pa predvsem katero zadevo, kokr sem gledal so 66/75 cm LCD med 250-300 čukov, gericom, samsung, benq, pa še neki xoro al neki tazga, vglavnem a mate kkšne izkušnje/info o TVjih

tnx

zdej sm prebra un test 930BF, pa so ga kr skurcal, edin in res edin so pohvalil odzivni čas (4 ms) in ga priporočal izključno in samo gejmerjem zaradi odzivnega časa, vse ostalo je en K.

in spet ne vem kva za eno zadevo bi si nabavil

Zgodovina sprememb…

globoko grlo, za CAD rabis kaksen monitor ki nima TN matrike. Se pravi da ima ali PVA/MVA ali pa S-IPS matriko. Le ti imajo veliko bolj natancne barve, in pa boljse vidne kote. Primer bi bil kaksen Samsung 920T ali pa 193P.

aha, tnx
Kolikor se sledil tejle temi, naj bi bile S-IPS matrike še najboljše, ampak še ni velik monitorjev uzun, a je to res, oz. a se mi splača iskat S-IPS matriko al ne.

Pa PVA/MVA so vsi 25ms, al je tut kkšn hitrejši.

tnx

veteran ::

Pa PVA/MVA so vsi 25ms, al je tut kkšn hitrejši.

Eh, ni vse v milisekundah. Samsung 193p+ je 8ms pva (na Behardware imaš opis enega FujitsuSiemens, ki ima tak panel), ne vem pa, če je v Sloveniji sploh že dobavljiv. Ampak upoštevaj, da ima stvar v bistvu enak panel kot 193p, le elektronika (overdrive) zadevo pospešuje; tisti, ki so zadevo videli, pa pravijo, da v praksi ni videti nič hitrejše... :\

---
Overdrive

Whether if it is BenQ or Samsung, TN or VA panels, both manufacturer use the same technology to improve monitor’s response time: the « overdrive ». Both manufacturers have even admitted that some of the monitors are just updates of existing products. The base (liquid crystal, transistors, neon, filters…) is the same. The only difference is the electronic. The controller decides for some of the color change to increase the cell voltage to accelerate the crystal rotation. For example, to change from a grey 200 to 120, instead of applying to normal voltage of 1 V, it will apply 1.2 V. The cell electromagnetic field increases consequently and accelerates the liquid crystal movement. This principle isn’t applied to all color changes. That explains the progressive change of response time measures from “black to white” (like the ISO norm says) to “Grey to Grey”. Manufacturers now give the fastest response time amongst all measures. In the end, however, a GtoG 6 ms won’t be necessarily more reactive for black to white than a 16 ms. 16, 12, 8, 6 and 5 ms models are the same except for this more or less efficient overdrive. Our problem is that for now this trick hasn’t been really convincing. Panels are really reactive but we haven’t noticed any real progresses in practice. Let’s hope that it will be more efficient with the new 4, 5 and 6 ms panels to come and with new VA …
---

No sam imam Samsunga 720T ki je manjsi brat od 920T. Res da je 25ms, samo osebno ghostinga sploh ne opazim. Poleg tega pa slika seka. :)

Grimlord ::

Joj kaka solata je ta tema :D Nekaj berem, pa sploh neve kje sem.

Torej, nameravam kupit novega LCDja, za tam okrog 65 do max 70k. Gledal sem enega LGja, 1730S. Potem pa tu preberem da ma Samsung barve boljše.

Torej, nameravam kupit 17", čeprav govorite da 17ka ni več dovolj....

Torej priporočajte mi enega dobrega za ta denar. Namenjen pa bo za brskanje, igre, office in take zadeve.
Iz malenkosti nastane popolnost in popolnost ni malenkost.

Grimlord> Ja tako je... sam sem si kaksen mesec nabavil nov LCD, pred tem sem se pa ene tri mesece odlocal kaj bi nabavil. Na koncu sem se odlocil za Samsunga 720T, ki ima super sliko in barve in kljub temu da ima 25ms panel, sam v bistvu ne opazim kaksnega ghostinga. Res da je skor 80 jurjev, in bi za ta denar lahko dobil ze kaksen cisto cool 19" LCD, samo sam sem se odlocil da mi vec pomeni lepsa slika kot pa vecji ekran. Poleg tega mi tisti dodatni dve inci nebi pomenili kaj veliko, ker je itak ista locljivost. Je pa res da na ekranu ne gledam filmov. Ce bi jih bi verjetno vzel 19" ekran.

Torej, 17ka bo.

Gledal sem Samsunga 710T in 710N. Razlika je v digitalnem priključku, in v ceni 10k. Se to res tak pozna? In ali je ta monitor dober :)

Edit:
Pravkar opazil 713N, 8ms odzivni čas 8-O lepo....cena je pa vmes med zgoraj omenjenima modeloma....

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Grimlord ()

1) 710T je definitivno veliko boljsi od 710N (razlika ni samo v digitalnem prikljucku).
2) 710T ima TN panel, tako da ga ne mores primerjat z 720T (kljub podobnima oznakama).
3) 713N je definitvno cool za spila, ima pa TN panel tako da vidni koti in barve bodo bolj tako-tako.

Ti pa med 710T, 710N, in 713N definitivno priporocam 713N. Mislim pa da nima DVIja, ki ga ima 713B, ki pa je drugace enak kot 713N (za razliko od 710T in 710N kjer razlika ni samo v DVIju).

marnit ::

Za vse ki vas zanima vidni kot pri TN monitorji (konkretno pri 913N, ki je večji brat 713N) sem že pred nekaj časa na nekem forumu objavih fotke iz različnih kotov. Zdej jih objavljam še tukaj:

ps: pa oprostite za tresavico :D

zdej sm prebra un test 930BF, pa so ga kr skurcal, edin in res edin so pohvalil odzivni čas (4 ms) in ga priporočal izključno in samo gejmerjem zaradi odzivnega časa, vse ostalo je en K.

Jaz isto!
Kupil bi monitor, ki ima zelo zelo zelo žive barve, včasih bi si ogledal kakšen film, ter vsake toliko časa odigral kakšno igro. Cena: max 100k

Dead_Eye ::

Osebno sem z 913N zelo zadovoljen, ghosting je res skoraj neopazen. Enkrat ta teden grem pogledat še 193p tako da bom malo primerjal barve pa odzivni čas....
The one and only

veteran:
Eh, ni vse v milisekundah. Samsung 193p+ ...

zdej me pa zanima a je tale LCDjček 193p+ al samo 193p, na enaa tistega + nikjer ne najdem

pa dobr, zdejle mal gledam, pa ne vem kdo koga zajebava

Samsung SyncMaster LCD 193P 19" srebrn
Glavne tehnične lastnosti:
- 19" LCD TFT monitor
- velikost pike: 0.294 mm
- svetilnost: 250cd/m2
- kontrast: 1000:1
- odzivni čas: 20ms
- horizontalna frekvenca: 30 - 81 kHz
- vertikalna frekvenca: 56-76 Hz
- ločljivost: 1280 x 1024
- vidni kot: 178 stopinj vertikalno in horizontalno
- vmesnik: analogni (VGA) in digitalni (DVI) - DVI kabel priložen
- zunanji napajalnik
- barva: bež/srebrna - TCO 03
- mere: 423 x 412.7 x 236.2 mm - teža: 7.1 kg
- garancija: 3 leta

Samsung SyncMaster LCD 193P 19" rdeč
Glavne tehnične lastnosti:
- tip: 19" TFT/PVA
- priporočena ločljivost: 1280 x 1024
- odzivni čas: 20 ms
- velikost točke: 0,294 mm
- svetilnost: 270 cd/m²
- kontrast 800:1
- vidni kot (H/V): 178°/178°
- horizontalne frekvence: 30 - 81 kHz
- vertikalne frekvence: 56 - 75 Hz
- pasovna širina: 140 MHz - 16,7 mio barv
- vmesnika: analogni 15 Pin D-Sub, digitalni DVI-D
- priložen DVI kabel
- teža: 6 kg
- mere (VxŠxG): 412 x 424 x 236 mm
- garancija: 3 leta
- barva: rdeča

Torej, zakaj ima 193p srebrn
- svetilnost: 250 cd/m²
- kontrast 1000:1

193p rdeč, moder, črn pa
- svetilnost: 270 cd/m²
- kontrast 800:1

v čem je kle fora;((

glinik ::

To je vse isto. Tukaj se samo kaže, kakšna zmeda je glede teh specifikacij ... Kako jih meriš itd.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Torej bi bil 713N dober nakup ? Kljub temu da nima DVI pa da ma TN matriko... se to zelo pozna ?

lambda ::

713N je baje bl za en drek, vsaj kolikor sem jaz bral tuje teste

edit.

ups, Dr_m priznam napako. Tole je letelo na 710N, ki je v primerjavi z 710T baje katastrofa, po specifikacijah pa naj bi se razlikoval le v DVD priključku. V 913N sem pa gledal nekaj uric in je razmeroma dober kompromis med hitrostjo in kvaliteto slike. Torej naj bi podobno veljalo za 713N.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: lambda ()

Dr_M ::

se pravi je tut 913N en drek. prakticno isti panel.
sam ce bi bil 913N en drek, pol jih neb tok prodal.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

allrighty then, 713N it is ;)

Tnx za pomoč guys

globoko grlo:
zdej me pa zanima a je tale LCDjček 193p+ al samo 193p, na enaa tistega + nikjer ne najdem

To je stari dobri 193p, tistega nove 8ms plus variante očitno še ni v Sloveniji. Specifikacije pa vedno glej na strani proizvajalca, pri trgovcih je precej napak...

btree ::

Kaj pa 17' LCD, za celodnevno buljenje v ekran, ne za igre in film? Cena do 100k.

definitivno samsung 173P, cca 80k sit.

Saladin ::

Zakaj nihče ne omenja 913V?

Mislim ga bratu svetrovat, hoče najcenejši 19" LCD, večinoma za internet, nekaj za filme in skoraj ne za igre.

AJa, vprašanje:
Kako se bo obnašal nov LCD monitor spojen na staro Trident ali Rage kartico?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Saladin ()

tomazzz> vzemi ali 720T ali pa 173P. 720T ima malo pocasnejsi panel (25ms proti 20ms) ampak tudi boljsi sliko od 173P. Imata pa zelo podobno ceno. Sam sem nabavil 720T in je super.

btree ::

super, hvala

BigFoot: to da ma 720T lepso sliko sploh ni res. oba mata 25ms in PVA panel. in 173P je se vedno najboljsi 17" samsungov panel. cist tko mimorede.

Osebno se ne strinjam. Osebno sem si ogledal ob ekrana in mi je bila slika pri 720T bolj vsec. Je pa definitivno to zalo subjektivno, poleg tega je pa dejstvo da sta oba ekrana zelo cool.

Fizikalko ::

Globoko Grlo, S-IPS matrike se še da dobit - jest sm nabavu Nec 1970NX.

Veron ::

Samsung 930BF z 4ms se dobi že za samo 89.000SIT! Nakup le tega mislim da se splača... mislite enako?

hotu sm kupit ta monitor .. vendar so ga na tomshardware skritizirali.. da je samo za igrice .. barve pa zanič .. pomoje se NE splača..:\
kateri monitor 19" je po vaše najbolši za igrice in ki IMA lepe barve .. do 100 k :))

Žal to ne gre skupaj, ker imajo monitorji za igre vsi po vrsti tn-film matriko s 6 bit barvami. Odloči se, ali lepe barve in dobri vidni koti, ali pa naspidiran monitor...

Veron ::

katerega 19" LCD priporočaš potem? igre niso prva altarnativa.... lepa slika pa je.... kar pomeni da mi 16ms zadostuje....

marnit ::

Kakega neca, lahko počakaš da pride Viewsonic s VA matrico v slovenijo, al pa počakaš na 193+.

katerega 19" LCD priporočaš potem? igre niso prva altarnativa.... lepa slika pa je.... kar pomeni da mi 16ms zadostuje....

Jaz sem zadovoljen z LG 1930B (s-ips matrika), 25ms, kupil sem ga decembra. Iger ne igram, jih ima tamala nekaj, videti so čisto OK. Sem pa opazil po forumih (prad.de), da nekateri jamrajo nad osvetlitvijo, ampak tale je super, nimam pripomb; mogoče jim pa kvaliteta izdelave niha. Priporočam ogled v trgovini, LCD-ja ni za kupit preko spletne štacune.
Če bi danes kupoval, bi šel pogledat LG 1940B, pa NEC 1970NX..

alazov ::

kaj pa tale SONY LCD 19" HS95PB

Link http://www.com-shop.com/article.asp?Art...

V avstriji so cene okoli 130 000 sit, a se ga splača kupiti, potrebujem enga ki je pimeren tako za igrice, kot za obdelovanje slik( ne profesionalno)?
andi

veteran:
:D
prijatelj ima LG 1915S pa me prepričuje da je to najbolši monitor do 100k ... ima 12 ms in v igricah nima ghostinga .. slika je pa zalo lepa ..
priporoča mi ga .. kaj meniš(te)?:\

Zgodovina sprememb…

• spremenil: zuz3k ()

lambda ::

Kaj menimo? To da ni preveč na tekočem glede LCD-jev. Če že rabiš TN matriko in 12ms ali manj potem je vsekakor boljša izbita 913N. Kolikor sem jih primerjal, ima 1915s precej slabše barve.
««
60 / 168
»»