Forum » Kaj kupiti » Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?
Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?
Temo vidijo: vsi
St235 ::
ja, tudi za bolj resne zverine kot je Canon EOS R100 se seveda dobi podvodno ohišje.
Najprej moraš razčisti kaj je zate podvodna fotografija. Za namakat v pličaku je vsak vodotesen kompakten fotoapart OK. Opcija je tudi vreča kot je omenil Okapi, sam bi imel osebno precej slab občutek namakat 1000 eur v tem.
Za kaj bolj resnega pa potem rabiš namenska ohišja, ki pa stanejo več kot fotoaparat. Za Canon EOS R100 pride okrog 1000 eur. https://fotografit.eu/products/457-ikel...
Če k temu dodaš še ustrezne luči, ki so za resno podvodno fotografijo nujne, pa je nebo meja.
Najprej moraš razčisti kaj je zate podvodna fotografija. Za namakat v pličaku je vsak vodotesen kompakten fotoapart OK. Opcija je tudi vreča kot je omenil Okapi, sam bi imel osebno precej slab občutek namakat 1000 eur v tem.
Za kaj bolj resnega pa potem rabiš namenska ohišja, ki pa stanejo več kot fotoaparat. Za Canon EOS R100 pride okrog 1000 eur. https://fotografit.eu/products/457-ikel...
Če k temu dodaš še ustrezne luči, ki so za resno podvodno fotografijo nujne, pa je nebo meja.
mtosev ::
Za 500€ ni boljšega fotoaparata kot EOS R100?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
dela ::
Zdravo
Morda veste kje v EU se da dobiti rabljene objektive?
Iščem makro objektiv za Nikon DSLR D7200. Na mojem 9 let starem Tamron objektivu je odpovedal AF in popravilo ni več možno, ker ni več rezervnih delov.
To sem imel do sedaj:
https://www.dpreview.com/products/tamro...
Gledam bolho in ebay.de pa nič pametnega ne najdem.
Hvala
LP
Jaz skor vse na ebayu kupim, redko pa na bolhi. Se pa včasih načakaš, če iščeš specifične stvari in še hočeš nizko ceno. Videvam pa reklame na youtubu za spletno trgovino z rabljeno foto opremo "mpb", mogoče majo kako EU skladišče, nisem preverjal.
Ne spoznam se na Nikon ponudbo, tako da ne vem, če bi bila primerna zamenjava, ampak na ebayu sem videl tole dražbo
https://www.ebay.de/itm/116089754457
Za 500€ ni boljšega fotoaparata kot EOS R100?
Novega verjetno ne, samo z R100 se kar nasankaš, ker je itak oskubljen in z dokaj zastarelo tehnologijo, pa še Canon R objektivov ravno ni veliko na izbiro, kolikor sem slišal Canon celo noče tretjih proizvajalcev objektivov na R sistemu in potem imaš ful malo izbiro. Bolj smiselno je gledat rabljene Fujije, Sonyje in MFT aparate, recimo že precej star in razširjen Sony a6000 se verjetno kar dobro kosa z R100 in ima celo kakšno funkcijo več (seveda tudi kakšno manj), pa tudi več izbire imaš za objektive.
V Nemčiji sem našel EOS R100 za 460€. A je to dobra cena?
460EUR je z poštnino. A se splača vzeti za 460EUR?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mtosev ()
Ta EOS R100 sem na koncu vzel za 460€. Sedaj čakam na SDXC kartico.
99sonne77 ::
Panasonic gx8 je to dober nakup? Pa katero bolj širokokotno zoom lečo bi priporočali poleg? Pač ne bi rad zapravil preveč zato gledam za malo rabljene.
Ma kr dost funkcij, na konc odvisno od cene. Meni sta sicer bolj všeč GX80 pa G80 zaradi boljšega IBIS, vsaj GX80 bi tudi v večini primerov moral ceneje dobit. Odvisno, kako široko hočeš, če ti je 24mm ekvivalent doolj, je Panasonic 12-32 je zelo poceni in majhen, če hočeš širše pa je potem skok v ceni zoomov, najbolj ugoden širši kandidat bi verjetno bil Olympus 9-18. Če zoom ni nujen, pa so dobre MF Laowe.
12-32 se je prodajal v kompletu z GX80 (pa mogoče tudi GX8, nisem prepričan), tako bi bilo denarno najbolje počakat na en tak komplet, pa tudi kar prodajan je bil, tako da ne bi smelo trajat predolgo preden najdeš kakega.
Bom tukaj vprašal. A je tale torbica dovolj velika za EOS R100? https://www.mimovrste.com/foto-ovitki-n...
FireSnake ::
Za Sony WX 500 sem založil pomnilni kabl.
https://www.sony.si/electronics/kompakt...
Ko googlam kakšen kebel je zadetki pravijo USB type A na micro USB, kar ne drži.
Zgleda, da je Micro HDMI na USB type A.
Kje to zadevo kupiti pri nas (ko bom kupil bom pa tako našel starega, tako je ponavadi)?
Sem narobe pogledal.
Napajalni je micro USB.
Ko googlam kakšen kebel je zadetki pravijo USB type A na micro USB, kar ne drži.
Kje to zadevo kupiti pri nas (ko bom kupil bom pa tako našel starega, tako je ponavadi)?
Sem narobe pogledal.
Napajalni je micro USB.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()
FireSnake ::
Za Sony WX 500 sem založil pomnilni kabl.
Kje to zadevo kupiti pri nas (ko bom kupil bom pa tako našel starega, tako je ponavadi)
Edit:
Sem narobe pogledal.
Napajalni je micro USB.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()
VrtniPalcek ::
Sony Alpha 7C body je sedaj na Amazonu za 1310€. Ali je to top deal v tem cenovnem razredu?
nejc_nejc ::
Še en medklic.
A si ti, Palcek, to v roki držal.
Daj gor eno 300mm ali 400mm in se potem odloči.
A si ti, Palcek, to v roki držal.
Daj gor eno 300mm ali 400mm in se potem odloči.
Okapi ::
Čisto kot zanimivost, ko že ravno omenjate 300 mm objektiv na majhnem fotoaparatu. Tole je moj Olympus Pen F s 300 mm f6,3 (ekvivalent 600 mm) Tokino (zrcalni objektiv).
Idealen recimo za koncerte, kjer ne pustijo vstopa s "profesionalno opremo", s tem pa lahko vsakega varnostnika prepričam, da sem le en hipster z retro fotoaparatom na film.
Idealen recimo za koncerte, kjer ne pustijo vstopa s "profesionalno opremo", s tem pa lahko vsakega varnostnika prepričam, da sem le en hipster z retro fotoaparatom na film.
nejc_nejc ::
PARTyZAN ::
Damn, čez 2k za M4/3? Featurji sicer zgledajo OK, sam za tak keš se da dobit že zelo solidne FF Sonye, ki tudi znajo zelo OK snemat video.
Če ne veš, v čem so prednosti m4/3 (ali če veš, pa za tvoj namen niso pomembne), potem to res ni zate.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
gddr85 ::
a_borlak ::
A7R2, dela, ok, AF ga zafrkava, ampak za tistih parkrat letno se pač vgriznem v jezik, da ne preklinjam na glas. Preprosto nimam računice, da bi kupil recimo zadnjo sedmico.
d4vid ::
Kaj kupit za snemanje videoposnetkov, tja do 500€?
Imam pocenskega canona eos 2000d, pa nima autofocusa pri snemanju in vhoda za zunanji mikrofon.
Imam pocenskega canona eos 2000d, pa nima autofocusa pri snemanju in vhoda za zunanji mikrofon.
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD
Odvisno, kaj bi rad snemal in kaj bi rad s posnetki počel. Jaz recimo sem navdušen na tem, kaj je mogoče početi z Insta360. X4 je malce čez 500 evrov, rabljene X3 se pa verjetno dobi zelo ugodno.
Po potrebi uporabiš še telefon, za posnetke, ki jih z Insta360 ne moreš (dovolj dobro) narediti.
https://www.foto-klik.si/en/insta360-x4...
Po potrebi uporabiš še telefon, za posnetke, ki jih z Insta360 ne moreš (dovolj dobro) narediti.
https://www.foto-klik.si/en/insta360-x4...
jaztud ::
Pred nekaj časa smo želeli nekaj s telefonom (pri hiši so Samsung, iPhone, Xiaomi - vsi "srednjega" razreda) posnetih fotk nest natisnit, nič takega, za album, za dedke/babice... in lop po betici, fotke vse po spisku za en k***. Že nekaj časa je želja kupit en orenk fotoaparat, ajde v prvo trgovino na posvet in domov bi skoraj prišli z novim Nikonom, brezzrcalni, full frame, en ali dva objektiva za dobrega jurja - jurja in pol... ostalo pa roko na srce, itak ne zastopim. Sedaj pa bolj ko berem mnenja, primerjam, iščem itd., manj mi je jasno, kaj je zame sploh smiseln nakup oz. sem sedaj že pri ideji dveh fotoaparatov.
Trenutno (in še vsaj nekaj let) gre predvsem za tako ali drugače z družino povezane fotografije - vsakodnevne aktivnosti zunaj in noter, praznovanja, izleti in potovanja, prireditve - nastopi otrok (notranji prostori, slabša svetloba, šport). Želja je kdaj pa kdaj npr. izdelati fotoknjigo, kak koledar s slikami otrok, nihče pa se vsaj v nekem krajšem obdobju ne namerava profesionalno ukvarjati s fotografiranjem. Ni prioriteta: makro, vlogganje, zvezdnato nebo itd.
Na fotografiranje in opremo se res ne spoznam, si pa že nekaj let želim naučiti več in sem pripravljen temu nameniti nekaj časa, volje, truda. Kar pa ne želim, je obupati (nepoznavanje nastavitev, objektivov itd) zaradi slabih fotk do takrat :) In sedaj razmišljam v drugo smer - nakup boljšega kompakta ala Sony rx-100 (kolikor gledam, se v Sloveniji dobita le še VA in VII, ne znam ju smiselno primerjati za moje potrebe, mi lahko kdo prosim pomaga?), ker iskreno, tako majhen fotoaparat z veseljem nesem vedno in povsod s sabo, vseh velikih in težkih z izmenljivimi objektivi pa ravno ne... Glavni pomislek pa je, kako se omenjeni Sony obnaša pri slabši svetlobi, npr. otroška igra in tek, ali morda kdo ima ta aparat in pove iz prve roke? Na spletu že najdem sample fotke, ampak objavljene so navadno same take, ki so ratale, hkrati pa berem, da ta Sony ni najboljši za to.
Zanima pa me še, ali vas je kaj navadnih smrtnikov, ki imate doma kombinacijo enega boljšega kompaktnega, torej majhnega fotoaparata za vsakdan in enega boljšega večjega z izmenljivimi objektivi, uporabljenega bolj namensko za posebne priložnosti?
Spogledujem se namreč z idejo poleg zgoraj omenjenega nato kupiti še en rabljen večji z izmenljivimi objektivi, na katerem pa se nato počasi učim in nadgrajujem, morda kasneje dokupim še kak objektiv po potrebi. Za začetek je dejansko lahko "doma", torej bi bilo bistvo, da uspejo tiste fotografije ob slabši svetlobi zvečer.
Zelo bom hvaležen za vsako mnenje in predlog, ali bi na mojem mestu razmišljali podobno ali bi svetovali kaj drugega? Priporočam se tudi za morebitne predloge konkretnih modelov in objektivov, sploh v primeru aparata z več objektivi NIMAM POJMA, kaj je zame smiseln nakup. Trenutna želja pa je en nov (nujno nakup na podjetje po predračunu - lahko tudi tuja trgovina, če to omogoča), ki bi pokril vsaj večino potreb in en rabljen, kjer pač čim ceneje skozi pridem in morda počasi nadgrajujem - torej začetniku prijazen in z možnostjo nadgradnje in nujno dober za slabšo svetlobo.
In ne, ne bi raje kupili iPhona 16ke pro itd. za isti denar.
Trenutno (in še vsaj nekaj let) gre predvsem za tako ali drugače z družino povezane fotografije - vsakodnevne aktivnosti zunaj in noter, praznovanja, izleti in potovanja, prireditve - nastopi otrok (notranji prostori, slabša svetloba, šport). Želja je kdaj pa kdaj npr. izdelati fotoknjigo, kak koledar s slikami otrok, nihče pa se vsaj v nekem krajšem obdobju ne namerava profesionalno ukvarjati s fotografiranjem. Ni prioriteta: makro, vlogganje, zvezdnato nebo itd.
Na fotografiranje in opremo se res ne spoznam, si pa že nekaj let želim naučiti več in sem pripravljen temu nameniti nekaj časa, volje, truda. Kar pa ne želim, je obupati (nepoznavanje nastavitev, objektivov itd) zaradi slabih fotk do takrat :) In sedaj razmišljam v drugo smer - nakup boljšega kompakta ala Sony rx-100 (kolikor gledam, se v Sloveniji dobita le še VA in VII, ne znam ju smiselno primerjati za moje potrebe, mi lahko kdo prosim pomaga?), ker iskreno, tako majhen fotoaparat z veseljem nesem vedno in povsod s sabo, vseh velikih in težkih z izmenljivimi objektivi pa ravno ne... Glavni pomislek pa je, kako se omenjeni Sony obnaša pri slabši svetlobi, npr. otroška igra in tek, ali morda kdo ima ta aparat in pove iz prve roke? Na spletu že najdem sample fotke, ampak objavljene so navadno same take, ki so ratale, hkrati pa berem, da ta Sony ni najboljši za to.
Zanima pa me še, ali vas je kaj navadnih smrtnikov, ki imate doma kombinacijo enega boljšega kompaktnega, torej majhnega fotoaparata za vsakdan in enega boljšega večjega z izmenljivimi objektivi, uporabljenega bolj namensko za posebne priložnosti?
Spogledujem se namreč z idejo poleg zgoraj omenjenega nato kupiti še en rabljen večji z izmenljivimi objektivi, na katerem pa se nato počasi učim in nadgrajujem, morda kasneje dokupim še kak objektiv po potrebi. Za začetek je dejansko lahko "doma", torej bi bilo bistvo, da uspejo tiste fotografije ob slabši svetlobi zvečer.
Zelo bom hvaležen za vsako mnenje in predlog, ali bi na mojem mestu razmišljali podobno ali bi svetovali kaj drugega? Priporočam se tudi za morebitne predloge konkretnih modelov in objektivov, sploh v primeru aparata z več objektivi NIMAM POJMA, kaj je zame smiseln nakup. Trenutna želja pa je en nov (nujno nakup na podjetje po predračunu - lahko tudi tuja trgovina, če to omogoča), ki bi pokril vsaj večino potreb in en rabljen, kjer pač čim ceneje skozi pridem in morda počasi nadgrajujem - torej začetniku prijazen in z možnostjo nadgradnje in nujno dober za slabšo svetlobo.
In ne, ne bi raje kupili iPhona 16ke pro itd. za isti denar.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jaztud ()
Za to, kar si napisal, je vsak fotoaparat dovolj dober - če ga znaš uporabljati. Če ga ne znaš uporabljati, pa z nobenim ne boš naredil boljših fotk kot s telefonom.
Povprašaj med znanci, sorodniki, sigurno ima kdo kakšen fotoaparat, ki ti ga lahko posodi. Potem pa slikaj z njim in se uči, preden greš po nakupih.
Povprašaj med znanci, sorodniki, sigurno ima kdo kakšen fotoaparat, ki ti ga lahko posodi. Potem pa slikaj z njim in se uči, preden greš po nakupih.
Zgodovina sprememb…
Jaz sem razmišljal v to smer, potem sem se pa odločil za "kompakta z izmenljivimi objektivi" (micro 4/3), ki se s palačinka kit zumom kosa s kakšnimi RX100 po zmogljivosti in velikosti (in celo ceni), lahko pa daš kak objektiv "za posebne priložnosti" gor in pridobiš nekaj prednosti. Seveda sem pa vmes tudi sklenil, da tako izbirčen glede kvalitete nisem, da bi nosil kakšno FF opremo, niti ne želim toliko denarja vložit.
Priporočal bi rabljene bodyje z EVF+IBIS nižjega ranga ala Olympus E-M10 II (in naslednike), Lumix GX80, višji rang mogoče kak GX-9, E-M5 III oz. OM-5, za višje zahteve od tega m4/3 sistem verjetno ni toliko smiseln. Objektivi (tudi rabljeni) za začetek Lumix 12-32 kit zoom, Lumix 20mm 1.7 (za svetlobno moč, super z IBIS), Olympus 45 mm 1.8 za portrete, ti objektivi nimajo ekvivalenta na drugih sistemih, kar se kompaktnosti (ob solidnih zmogljivostih) tiče, sploh ko IBIS in ceno upoštevaš. Gor lahko navesiš tudi kak star 135 mm 2.8 za daljše razdalje za drobiž preko adapterja, če ti ne odgovarja, pa kak Lumix 35-100mm 2.8 (tu pa se že začne denarnica malo bolj odpirat, čeprav proti ostalim sistemom niti ne).
Vedno je pa nevarnost, da ti vse skupaj obleži v omari. Pri m4/3 je načeloma vložek manjši, če se rabljene opreme držiš.
pegasus ::
nekaj s telefonom (pri hiši so Samsung, iPhone, Xiaomi - vsi "srednjega" razreda)To je super začetek. Sicer ne poznam omenjenih modelov, a verjamem, da ima njihov camera app nek "manual" ali "advanced" mode, kjer imaš na voljo dostop do vseh bistvenih nastavitvev: shutter speed, aperture, iso, EV. Nauči se s tem delat, ti bo potem katerikoli fotič postal bolj smiseln.
Če si vzameš eno popoldne, greš skozi kak tutorial za fotografijo, dojameš trikotnik iso-aperture-shutter speed, si tehnični del fotografije odkljukal. Preostane samo še umetniški del, ta je pa vsakemu svoj. Glede na tega se potem odločaš, kakšno opremo boš iskal, da bo pokrila tvoje potrebe.
Tako mimogrede, Sony RX10 mark IV je na voljo v Sloveniji, sicer je cena kar konkretna, ampak je tudi kar konkreten fotič. Zum od 24-600mm, zaslonka f2.4-4.0, zelo primerljiv z kakšnim micro4/3. Tam sicer prideš ceneje skozi, a z bistveno slabšo zaslonko na objektivih oz. če želiš primerljivo, te na koncu pride dražje.
Če pa gledaš strogo le velikost, potem je m4/3 na koncu boljša izbira, če ne misliš velikokrat uporabljati kakšnega daljšega objektiva.
Če pa gledaš strogo le velikost, potem je m4/3 na koncu boljša izbira, če ne misliš velikokrat uporabljati kakšnega daljšega objektiva.
tikitoki ::
Kaj priporocate za rabljeno kamero z izmenljivo leco in brez zrcala? Nekaj, kar nudi dobro razmerje med ceno in zmogljivostjo.
Tako mimogrede, Sony RX10 mark IV je na voljo v Sloveniji, sicer je cena kar konkretna, ampak je tudi kar konkreten fotič. Zum od 24-600mm, zaslonka f2.4-4.0, zelo primerljiv z kakšnim micro4/3. Tam sicer prideš ceneje skozi, a z bistveno slabšo zaslonko na objektivih oz. če želiš primerljivo, te na koncu pride dražje.
Tole ne bo držalo. RX10 ima 1" senzor, zato ne moreš kar neposredno primerjati zaslonk. f2,4 na 1" senzorju je enako f3,2 na m43 senzorju. f4 na 1" senzorju je f5,4 na m43 senzorju.
Ni ravno neka velika razlika v tipalu. RX10 je zanimiva niša, takega razpona ne dobiš na m4/3 z nobenim objektivom, tako svetlega pa sploh. Mislim, da je največ 24-400 ekvivalent, pa še to je nek f6.3, se mi zdi. Na drugih sistemih seveda tudi ne dobiš, ker bi bil ogromen objektiv to. Dobiš pa na m4/3 seveda še daljše objektive, ampak se pač ne začnejo pr 24mm, pa dragi so tudi. Vseeno je pa tudi RX10 relativno drag in relativno velik, ni veliko smisla to skozi s sabo vlačit, potem pa nadpovprečno pogosto ostane v omari.
1" mirrorless ali pa 2/3" mirrorless sistem bi bil meni še bolj zanimiv, da bi to kravo dol odšraufal, ko je ne rabiš. Ker pa tega ni, pa nekako m4/3 ostane najmanjši razširjen sistem.
1" mirrorless ali pa 2/3" mirrorless sistem bi bil meni še bolj zanimiv, da bi to kravo dol odšraufal, ko je ne rabiš. Ker pa tega ni, pa nekako m4/3 ostane najmanjši razširjen sistem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dela ()
Recimo, za hec:
https://camerasize.com/compact/#856.818...
S tem da RX10 se še precej raztegne, raztegnjen ni dost manjši od olyja 300mm f4, je pa okol tretjino lažji od mft "s kravo" gor.
https://camerasize.com/compact/#856.818...
S tem da RX10 se še precej raztegne, raztegnjen ni dost manjši od olyja 300mm f4, je pa okol tretjino lažji od mft "s kravo" gor.
Na fotoaparatu z izmenljivimi objektivi je nesmiselno imeti zum z ekstremnim razponom (od širokokotnika do teleobjektiva), ker je preveč optičnih kompromisov v igri. Nabor objektivov za m43 je pa trenutno verjetno največji med vsemi sistemi. Z dvema objektivoma lahko pokriješ razpon od 24 do 1200 mm. In kombinacij imaš ogromno, od majhnih in poceni, do velikih in dragih.
Recimo tale 9 mm širokokotnik (ribje oko) za manj kot 100 evrov je genialna zadeva.
Drug genialen objektiv je Tokina 300 mm f6,3, "miniaturen" zrcalni teleobjektiv. Ne vem, če se še kje dobi nov, je pa bil tudi poceni, nekaj manj kot 200 evrov.
Recimo tale 9 mm širokokotnik (ribje oko) za manj kot 100 evrov je genialna zadeva.
Drug genialen objektiv je Tokina 300 mm f6,3, "miniaturen" zrcalni teleobjektiv. Ne vem, če se še kje dobi nov, je pa bil tudi poceni, nekaj manj kot 200 evrov.
Zgodovina sprememb…
Na fotoaparatu z izmenljivimi objektivi je nesmiselno imeti zum z ekstremnim razponom (od širokokotnika do teleobjektiva), ker je preveč optičnih kompromisov v igri.
Tudi, pa že dimenzijski kompromisi so preveč zoprni. Skoz s sabo nosit RX10 ali pa Olympusa 12-200 gor našraufanega imet ni preveč fajn.
Samyang ma tudi 300 mm zrcalca, par mm daljši in kakih 10 g težji od tega. Je bila nekaj časa MFT verzija na ebayu za 130 €, verjetno neka stara zaloga, pa nisem vzel.
Tole ne bo držalo. RX10 ima 1" senzor, zato ne moreš kar neposredno primerjati zaslonk. f2,4 na 1" senzorju je enako f3,2 na m43 senzorju. f4 na 1" senzorju je f5,4 na m43 senzorju.
Kar se ISO tiče, je isto, razen globinske ostrine, kar je pri obeh sistemih praktično nesmiselno govoriti.
Kaj priporocate za rabljeno kamero z izmenljivo leco in brez zrcala? Nekaj, kar nudi dobro razmerje med ceno in zmogljivostjo.
Če te zanima FF, prodajam A7 II, pa še ugodno ga dam.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: a_borlak ()