» »

Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?

Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?

Temo vidijo: vsi
««
95 / 133
»»

dottor ::

Še vedno je to najcenejši DSLR z objetivom na trgu trenutno. D3100 je 80€ več, D3200 pa 170€ več. Če si zelo limitiran z budgetom in bi rad imel nov DSLR in ne rabljenega je "mogoče" lih to kar iščeš.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

ubo rapnik ::

Pozdravljeni

Zanima me kateri fotoaparat v rangu 300-400€ se splača kupit. Sestra ga bo potrebovala na potovanjih in za amatersko slikanje vsakodnevnih stvari. Rada bi tudi možnost snemanja videov. Pogledal sem že precej reviewov ampak sem zmeden ker je toliko ponudbe in ne vem točno kaj se rabi.
Prosim, če mi lahko kakšnega predlagate :)

Deamons ::

Zanimam se za nakup prvega dslr fotoaparata. Glede na to, da se na to ne spoznam preveč, imam pa željo in se bom tudi udeležil kakšnega tečaja ter prebral knjigo itd.
Nekako mi je v oči padel nikon d3200 z objektivom 18-105.
Zanima me kaj je razlika med omenjenim objektivom ter 18-55?
Prav tako me zanima, ce je kaksna boljsa izbira v tem cenovnem razredu, morda canon?
Ce ima kdo kaksne izkusnje s tem fotoaparatom naj poda svoje mnenje, ter kako je s slikanjem ponoci?

Hvala za odgovore

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Deamons ()

bluefish ::

18-105 ima večjo goriščno razdaljo, torej doseg.
Canon ima v tem cenovnem razredu 1100D, ki pa je slabši od D3200; malce višje recimo 600D.
Za slikanje ponoči tako kot pri vseh aparatih - lahko povišaš ISO, uporabiš "hiter" objektiv (nizka vrednost zaslonke f), stojalo,... - vse odvisno od motiva.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bluefish ()

Okapi ::

Če ne veš, kakšna je razlika med 18-105 in 18-55, potem dsrl (še) ni zate. Plain and simple. Nauči se fotografirati s kompaktom, preberi kakšnen priročnik in šele potem razmišljaj o "zaresnem" fotoaparatu.

O.

schurda ::

Deamons je izjavil:

Zanimam se za nakup prvega dslr fotoaparata. Glede na to, da se na to ne spoznam preveč, imam pa željo in se bom tudi udeležil kakšnega tečaja ter prebral knjigo itd.
Nekako mi je v oči padel nikon d3200 z objektivom 18-105.
Zanima me kaj je razlika med omenjenim objektivom ter 18-55?
Prav tako me zanima, ce je kaksna boljsa izbira v tem cenovnem razredu, morda canon?
Ce ima kdo kaksne izkusnje s tem fotoaparatom naj poda svoje mnenje, ter kako je s slikanjem ponoci?

Hvala za odgovore

Tvoji prvi trije stavki so mi všeč: najprej ideja, potem realnost (delo in borba), nato pa vizija (cilj). Sigurno je D3200 kamera z odličnim senzorjem (mislim, da je isti na D5200 in D7100), s katerim boš lahko naredil odlične posnetke. Oba objektiva v kitu sta OK za začetek. Kasneje boš več raziskoval in boš sam pogruntal, kaj rabiš in želiš. Bistvo pa je, da se naučiš fotografiranja (ne skakanja po menijih) in pozabiš na zeleno polje (AUTO). Potem bo šele kamera dala od sebe kar ti želiš in pokazala dvoje (svoje in tvoje) kvalitete.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

TheHijacker ::

Kupujem nekaj do 150€. Čim manjšega in tanjšega, da mi gre v torbico od tablice. Gledam recimo Canon IXUS 240 HS, ker ima še WiFi in pa touchscreen.

Še kakšen drug model ali je to kar best buy?
http://www.google.si

dj71 ::

Samo za en hitri nasvet bi vas prosil. Kakšno hitrost zapisa na SDXC je potrebna za tekoč HD 1920x1080 50p video posnetek (snemanje s fotoaparatom).

Hvala.
tromar

PARTyZAN ::

Class 10 niso pretirano drage in so sigurno dovolj hitre. Če je dvom mislim, da ima Sandiskova Extreme linija deklarirano ~45ish MB/s zapisa (v realnosti prej 30, kar bi že zadostovalo). Kater fotoaparat pa imaš, da zna snemat 1920x1080 pri 50fps?

Sej res, zdej ko je DJ71 vprašal, bi tudi jaz na to temo. Ko slikam RAW (na Nikon D90, ~12 MB veliki fajli) na high speed, najprej naredi v prvi sekundi 3 slike, potem v drugi 2, potem pa samo še 1 sliko na sekundo. Ali je keč v hitrosti kartice (mislim, da je 6-ka) ali problem bufferja?

Ali: mi bo nakup hitrejše kartice pomagal?

-Neverhood- ::

Pozdravljeni, mene pa zanima kateri kompaktni fotoaparat bi bil čimboljši za ceno tam okoli 100-150€ ? Morda je kje kakšen v akciji.... idt?
fotoaparat kupujem za punco, tako da mora biti čimmanjši, ter da ima neko spodobno število pikslov, ter dober optični zoom. Sam sem nekako privrženec canona, ker ga sam uporabljam že odkar vem zase, vendar pa sem trenutno malo "out" kar se teh napravic tiče... rad bi tudi da ni preveč plastičen.. in ne preveč punčkaste barve
zanima me tudi ali je kakšna razlika med CCD in CMOS senzorji pri teh kompaktnih fotoaparatih?

gledal sem pa tele:
http://www.mimovrste.com/artikel/173047...

http://www.mimovrste.com/artikel/173047...

http://www.mimovrste.com/artikel/173045...

http://www.mimovrste.com/artikel/173046...

http://www.enaa.com/oddelki/foto/izd_25...

hvala za vsak predlog

@Neverhood: govoriš po karakteristikah, ki so popolnoma nepomembne. VSI imajo sposobno število pixlov, razlika med CMOS in CCD je nepomembna. Vsi imajo zoom, ki daleč presega vse zahteve in gre ponavadi v skrajnosti. Zoom 10x je dovolj, ker je več, je pretirano in slika ne more biti več tako dobra.

Sam veš, da za 100-150 € ne moreš dobiti aviona, ampak fotografska kamera tudi ni bistvo fotografije - bistvo je, da ima tisto, kar posnameš, smisel in da ti je všeč, ter da dosežeš čim boljšo tehnično popolnost - pa naj bo to z budalen kamero ali profi.

yoyoo ::

Zdravo. Si lasti kdo olympusa e-pl5? Se vam zdi primeren fotoaparat za začetnika ali se je bolje učiti na dslr-jih? Gledal sem bolj ali manj brezzrcalce ker bi imel rad fotoaparat, ki ga, če je potrebno dam tudi v žep. Sem pa poleg olyja oči vrgel še na panasonica g5, samsunga nx 300 in sonya nex-5 (v tem vrstenm redu) Tale ponudba na amazonu se mi zdi dokaj ugodna, samo ne vem kako je s poštnino in carino. http://www.amazon.com/Olympus-Digital-1... Kakšna dslr alternativa?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: yoyoo ()

1. Da smo natančni: carina + DDV. Vse to na ceno+poštnino. Vse skupaj nanese torej najmanj 27% dodatno na oriiginal ceno.

2. PEN za začetnika? Visoko ciljaš. Sej ne pravim, da ne, samo da ne bi preveč "špandou" potem pa boš razočaran. Če si se pripravljen učit, zakaj pa ne.

3. PEN v žep? Ne vem če.

4. Če želiš za v žep in da ima vse kar imajo veliki, si omisli recimo Nikon P7700.
http://trgovina.besenicar.si/kompaktni/...

Lonsarg ::

1. Zato se pa kupuje na amazon.de in ne amazon.com.

2. Mirorless so enako ali pa bolj primerni za zacetnike, z tem da primernost je tukaj funkcija stevila funkcij, torej tadrazji mirorless jih imajo isto kot DSLRji in ni nobenih razlik v primernosti za zacetnike, pac par stvari se mors navadit. Ampak po drugi strani ni nic narobe(edino skoda denarja) ce kak zacetnik pac uporablja auto na takem telefonu, vseeno ima lepse slike v slabi svetilnosti kot pa auto na kompaktih.

3. Z punco kupujeva mirorless, z namenom ljubiteljskega ukvarja ja in cim bolj kompaktne velikosti za potovanja hkrati, namrec mirorless je oboje hkrati. Ker nama je kvaliteta senzorja pomembna so v ozji izbor padli izkljucno Sony Nex, Samsung NX, ter najnovejsa generacija Olympusa(PL5 M5, EM2) ker edino ti uporabljajo veliko bolsi senzor od Sonyja, ne vem od koga so prej imeli, ker so bli MNOGO slabsi.

Od tega ozjega izbora sva se odlocila za Nex(v najinem primeru za Nex 6, ker ima PASM gumb), Kot prvo, ker je Olympus prevec starinsski izgled za naju:) In kot drugo, ker ima Nex serija v kitu zraven 16-50 leco, ki je ULTRA kompaktna in z to leco so se kaksni kompaktni manj kompaktni. Pri Olympusu bi tako morala dokupit tisto Vario PZ leco, ki se skrci da bi dosegla isto majhnost, pri Samsungu pa je edino pri NX1100 ena majhna lexa zraven, pri bolsih oz NX serije bi jo prav tako dokupila, oziroma Samsungova tamajhna leca nima stabilizatorja in odpade, tak da je zmagal Nex. Ce ti je Olympus PL5 lep priporocam, sam ce hoces komlaktnost bos moral kit leco prodati in kupiti Vario PZ da pridobis kake 15mm debeline(ce ti je to pomembno)

Namrec v zep od hlac ne bos mogel dati niti z to kompaktno leco nobenega pd nastetih foticev, se polovico kompaktnih ne gre v zep oziroma z tezavo. Se pa ga komot da v kak zep od plasca ali cisto malo zensko torbico. Poleg tega pa ga je napravm DSLRju neprimerno lazje drzati i(mala malica z eno roko!) DSLR NI primeren za casual fotkanja, medtem ko lahko z mirorless zdruzis casual in profesionalno.

Cenovno zlo primeren je NEX 3N, ista kvaliteta fotke, minusi so pa zelo slab ekran in pocasnejsi fokus. En plus pa je, za uporabnike kompaktnih, da lahko z kit leco zoomas lar preko gumbka na bodiju in ti ni treba z krogom na leci, kot se to dela pri ostalih mirorless/dslr.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Jebac18 ::

lep pozdrav ker fotoaparat priporočate išče se kompaktni denar ki sem ga pripravljen dati je okoli 300 eur
http://www.mimovrste.com/artikel/173043... recimo tole sem gledal

Azgard in schurda havala za odgovor. Sem si že skoraj premislil in hotel vzeti e-pm2 ker je predvsem s finančnega vidika lažji :). Ampak sem se odločil da naberem še tistih dobrih 100€ in kupim e-pl5 in z njim dobim mode dial ter premični zaslon. Poročam kako sem zadovoljen oziroma ne...

Lp

Če boš dal gor še en pancake, ga boš res dal v žep.

#Tisti, ki ne razmišljate dat več kot 200€ za kamero, ne berite tega (namreč nima nič veze s 36 megapixli, 26x zoomom, brezveznim highres videom in 64GB extreme pomnilnika)#

Mogoče še malenkost za razmišljat: večji je čip, večji mora biti objektiv - sorazmerno. PEN ima čip 4/3 in je brez zrcala, Torej, če ga primerjaš z DSLR body-jem, je malenkostna razlika v širni zaradi zrcala, ki pač rabi nekaj prostora in pa zaradi večjega objektiva. Objektivi so goriščnic 1/2 FF ali 3/4 APS, se pravi, da s prostorom pridobiš pač sorazmerno. Pancake lahko daš seveda tudi na DSLR.

Pa še dve stvari, o katerih ni nič govora, pa sta izredno pomembni: kot si rekel, mode dial - PSAM (po 2 mesecih uporabe, boš rabil le še to). Kot drugo: iskalo (Nabavi si ga!). Brez teh dveh stvari je zame kamera neuporabna igračka.

Zato pa si še malo poglej za Nikon P7700 ali Canon G1x ali G15 ali kej v tem razredu. Imajo vse, kar kimajo veliki (fotoaprati - ne igračke).

psytoma ::

http://www.foka.nl/canon-ef-28-mm-f1-8-...

kje najceneje kupiti tole zadevo, ve mogoče kdo za kakšnega rabljenega?

Na ebay-u za 390 € mogoče?

http://www.ebay.de/itm/Canon-EF-1-8-28-...

psytoma ::

tale zgleda fajn "uporabljen" :) kaj pa novi, je še kje cenejo kot na foka.nl

yoyoo je izjavil:

Azgard in schurda havala za odgovor. Sem si že skoraj premislil in hotel vzeti e-pm2 ker je predvsem s finančnega vidika lažji :). Ampak sem se odločil da naberem še tistih dobrih 100€ in kupim e-pl5 in z njim dobim mode dial ter premični zaslon. Poročam kako sem zadovoljen oziroma ne...

Lp

Evo. Po skoraj dveh mesecih sem le nabavil fotoaparat in sicer Panasonica G5 http://fotohanskeuzekamp.nl/product_det... tako da je še za kakšen objektiv ostalo :D. Ni ravno kompakten ima pa vse kar potrebujem mogoče še kaj več :). Moram pa pohvalit tole trgovino Hans Keuzekamp naročil sem v četrtek zvečer dobil pa danes zjutraj, poleg tega je tole demonstracijski model z dvoletno garancijo zato nižja cena. Aja pa kaj priporočate za zamenjavo panasonic 14-42mm objektiva ker mi deluje malo hm.. plastično in ga bom če ga uspem prodati kar se da hitro zamenjal.

Lp

turk1990 ::

Zdravo, od babice sem dobil fotoaparat panasonic lumix DMC-LX7(brez baterije...), pa me zanima kakšno vrednost ima ta fotoaparat, če ga prodam? Fotoaparat anmreč ne potrebujem, ne vem pa kakšno ceno mu pripisat, na bolhi je en za 400€, se mi pa to zdi preveč..

Če je od babice, ga ne moreš prodajat, no. 8-O Še malo, pa ne boš ničesar več dobil od babice. :|

maxipin ::

Živjo!

Sam se odločam za nakup novega fotoaparata, saj bi rad imel nekoliko boljše slike kot so tiste iz telefona. Poleg tega pa me je še fotografija začela zanimati.
Odločam se pa med d3200 z 18-105mm objektivom in 18-140mm objektivom. Je slednji objektiv razen goriščne razdalje še v čem boljši? Je d3200 dovolj soliden za amatersko slikanje?
Kaj pa objektiva, sta vredu za splošno slikanje?
Videl sem tudi d5100 za podobno ceno, ampak glede na to da je že precej star model in ima star senzor, mi ne diši najbolj.

Če po resnici povem mi je v oči padel tudi Nikon p520 (kompakt), predvsem zato ker je videti "multipraktik" in ni dodatnega stroška z objektivi.

Hvala!

freesty ::

Za zacetek niti nima veze kaj kupis. Mogoce kupis kaj rabljenega. Npr Nikon D3100+18-105 se dobi ze za kaksne 300€. Potem pa, ko bos videl kaj pogresas pri svojem bodiju, ga nadgradis.

18-140 naj bi bil opticno boljsi od 18-105 in prav tako boljse narejen in pa se vecji doseg.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

maxipin je izjavil:

Živjo!

Sam se odločam za nakup novega fotoaparata, saj bi rad imel nekoliko boljše slike kot so tiste iz telefona. Poleg tega pa me je še fotografija začela zanimati.
Odločam se pa med d3200 z 18-105mm objektivom in 18-140mm objektivom. Je slednji objektiv razen goriščne razdalje še v čem boljši? Je d3200 dovolj soliden za amatersko slikanje?
Kaj pa objektiva, sta vredu za splošno slikanje?
Videl sem tudi d5100 za podobno ceno, ampak glede na to da je že precej star model in ima star senzor, mi ne diši najbolj.

Če po resnici povem mi je v oči padel tudi Nikon p520 (kompakt), predvsem zato ker je videti "multipraktik" in ni dodatnega stroška z objektivi.

Hvala!

Za nekoga, ki v istem postu omeni hkrati en kompaktni fotoaparat in DSLR-je lahko povem da je najbolje da se izogne obema in kupi bodisi advanced compact bodisi mirrorless, ki so itak po kvaliteti senzorja enakovredni DSLRjem. DSLR nima za kupovat noben drug, kot tisti majhen odstotek fotografov, ki res vejo da rabijo ultrahitri autofokus, legacy leče, "pro" vtis jih drugi vidijo slikati, pa še kaka podrobnost.

Advanced kompakt(hud fotič, ampak brez menjavanja leč, enostavno poje navadne kompaktne) kategorija je pravzaprav zelo prazna. V tem cenovnem rangu prideta v upoštev samo Sony RX 100 in Sony RX 100 II odvisno za koliko denarja gre. Zate bo že RX 100 več kot zadosti drag, stane 450€ ali kako malenkost manj iz tujine.

Mirrorless imaš od večih firm kaj fajnega, v tvojem cenovnem rangu mi padeta na pamet Sony Nex 3N, Olympus Pen e-PM2 pa še recimo Panasonic Lumix GH2 če kupuješ nove, pri starih pa je izbira gromozanska, ker šopajo nove modele kamer kar naprej.

lambda ::

Če želiš stvar, ki gre v žep, je RX100 odlična zadeva za ta denar, se strinjam. Zadnjič sem ga nekje na spletu videl celo za sub 500 € (slovenska trgovina).

Velikost me niti ne moti toliko, ker imam v večini primerov seboj torbo oz. nahrbtnik.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: maxipin ()

Evo fotoaparat že doma in sicer d3200 z objektivom 18-140mm.

Sem si pred tem še preizkusil ostale dslr-je tako da sem ugotovil da je dslr prava stvar zame. Zaenkrat sem izjemno zadovoljen. Hvala za pomoč.

Odlična izbira. Zdej si počasi omisli še 35/1.8 in 85/1.8G, pa si na konju. :D

Pa še opozorilo: Slika je vrhunska, tako da ni nobenih izgovorov več za slabe slike. >:D

Noben fotoaparat ne naredi sam slike ;)

zogica ::

Živjo!

Razmišljam o nakupu novega fotoaparata in se v bistvu ne morem odločiti ali bi ostala na navadnem kompaktnem ali bi šla na dslr. Morda bi bil v tem primeru najboljša izbira eden izmed advanced kompaktov? S fotografijo se namreč ukvarjam zgolj ljubiteljsko, budget pa je okoli 400€, 500€.

Okapi ::

Če ne veš, zakaj bi šla na zrcalno-refleksnega, potem nima smisla iti. Za začetek pa se vprašaj, kaj ti pri sedanjem fotoaparatu manjka (ali ni dovolj dobro) in kupi nekaj takega, kar to ima.

Okapi je izjavil:

Če ne veš, zakaj bi šla na zrcalno-refleksnega, potem nima smisla iti. Za začetek pa se vprašaj, kaj ti pri sedanjem fotoaparatu manjka (ali ni dovolj dobro) in kupi nekaj takega, kar to ima.

Res je. Na koncu z DSLRjem dobiš še slabše slike, kot prej.

@zogica: Tudi jaz se ukvarjam zgolj ljubiteljsko. DSLR še ne pomeni uspeha, prej neuspeh, če se ne misliš poglobiti.

destiny ::

Za tiste, ki si želijo malce boljših slik, ampak se niso pripravljeni ukvarjat z vsemi podrobnostmi, ki jih prinaša dslr svet, je pomoje najboljša izbira ali advanced kompakt (Sony rx100) ali pa mirrorless system fotič, npr sony nex serija, olympus pen itd.

Res je, v bistvu je se mirrorles preveč(oziroma čisto ista stvar, z izjemo cenejših modelov). Če se hoče samo boljšo kvaliteto potem advanced compact, brez "tegob" manjavanja lec. Poleg tega ima kit leca od mirorlesov(enako kot dslr) ponavadi 3x zoom. Sony RX 100 (ali drazji rx100 2) pa imata 5x.

Po kvaliteti fotke pa je kljub manjšemu senzorju RX 100 Mark 2 enak osnovnim DSLRjem/mirrorless z kit leco. Ima namreč precej boljšo lečo. Prva vezija RX 100 pa tudi ni tako veliko slabša.

Ce imas vseeno zeljo kako leco kupit pa vseeno bolj kompaktni stil fotografiranja imas Sony Nex 3, drazji pa imajo vse DSLR kontrole ze pocasi. Ampak se enkrat, brez dodatnih lec in tudi malo ucenja brez veze, Sony RX 100 se poserje po vseh navadnih kompaktnih fotičih, pa ni skoraj nič vecji, sam Sony se je dejansko potrudil enkrat. Ker trg navadnih kompaktnih spi ze desetletje.

Zgodovina sprememb…

Če se odločaš med kompaktom in DSLR-jem, potem je velika verjetnost, da slednji ni zate ali pa te bo celo razočaral.
Tako bi ti, kot predhodniki, svetoval zmogljivega kompakta. Sony RX100 ponuja precej za svoj denar, kvaliteta posnetkov pa je glede na velikost odlična.
Druga varianta so mirrorless sistemi, vendar je nakup bolj ko ne smiseln le v primeru, ko nameravaš poseči tudi po kakem dodatnem objektivu.

lambda ::

Sam sem šel iz entry level DSLR na RX100m2. In se sprašujem zakaj nisem tega storil že pri RX100 lansko leto.

fujtajksel ::

Lonsarg je izjavil:

Po kvaliteti fotke pa je kljub manjšemu senzorju RX 100 Mark 2 enak osnovnim DSLRjem/mirrorless z kit leco. Ima namreč precej boljšo lečo. Prva vezija RX 100 pa tudi ni tako veliko slabša.

Res je da je RX100 fenomenalen za svojo velikost. Ni pa čisto res, da bi bil enak DSLR kitu. Da doseže tisto širino zaslonke, ima RX100 na širokem koncu že zelo hudo popačenje in vinjetiranje, trade-off. To se popravlja softversko, ampak čisto brez posledic ne gre. Vidiš npr. da se pri dvignjenem ISOtu v kotih pikice šuma spremenijo v črtice zaradi korekcije ukrivljenosti, pa da se prav tako v kotih včasih pozna upad dinamičnega razpona, ki spremlja korekcijo vinjetiranja. Pa njegov dolgi konec zuma ni tako dolg in tam mu zaslonka precej opeša. Je še npr RX10 in nekaj boljših kompaktov (X20, G16, XZ2...), ki imajo nekaj večje objektive s široko zaslonko in ki dobro držijo zaslonko proti koncu, pa so ravno tako potrebni krepkih softverskih popravkov. Standardi pri DSLR kit objektivih so le nekaj višji, ker so morali v zgodovini delat uporabne slike brez sw korekcije. Nikon 1 je tudi na podobnem nivoju in posledično ima nekam velike objektive glede na velikost senzorja. Tipični brezzrcalci pa so nekje vmes, že rabijo korekcijo da ne izpade čudno.
Pri DSLR lahko namesto običajnega kita za še vedno majhen denar vzameš kakšnega onega Tamron ali Sigma F/2.8-4, pa pri slabi luči zaradi večjega senzorja brez škode malo bolj dvigneš ISO, pa si tudi tam.

Ja imaš pomankljivosti, kot je recimo vinjetenja, samo današnji softwer to tako dobro popravi, da je to bolj malenkost za 99% ljudi, zakaj bi se mučil z dražjo optiko, če lahko softwere opravi podobno delo zastonj.

Tipični brezzrcalci pa so DSLRji brez zrcala za hitrejše fokusiranje in ne kaka svoja kategorija. Izjema so le low end brezzrcalci, kot je Sony NEX 3N, ki mu manjka pol kontrol za resno fotografiranje, celo zoomaš lahko compact style, preko zatiča in ne leče. Sony RX100 je pravzaprav bolj profi od NEX 3N, kar se kontrol tiče(PASM gumb je pač alfa in omega), sam pač leče ne moreš menjati.

Lonsarg je izjavil:

Ja imaš pomankljivosti, kot je recimo vinjetenja, samo današnji softwer to tako dobro popravi, da je to bolj malenkost za 99% ljudi, zakaj bi se mučil z dražjo optiko, če lahko softwere opravi podobno delo zastonj.

Glej, valjda se da vinjetiranje pogosto še kar dobro popravit. Ampak ni pa vedno brez posledic. Konkretno, v slabi svetlobi bo po kotih zaradi popravljanja izrazitejši šum, pa kakšne barve tudi lahko postanejo čudne, zlasti pri scenah z velikim dinamičnim razponom - zato ker mora korekcija tam zvišat osvetlitev za 1-2 stopa. Enim je vseeno, drugim ni, tretjim gre malo na živce ampak vzamejo v zakup s prikladno prenosnim žepnim formatom.

Tisto o tipičnih brezzrcalcih se je nanašalo na njihove kit objektive (aparati so seveda taki in drugačni, od popolnih trotlov do precej zakompliciranih). Zanimiv pa je en primerek kit objektiva, Panasonic PZ X 14-42, ki je podobna zgodba kot tile iz RX100 in kompaktov - sicer ne tolk široka zaslonka, ampak vendarle zelo majhen in lahek glede na format senzorja ter zložljiv, potrebuje pa tudi podobno hudo korekcijo distorzije in vinjetiranja. Pa Sony E 16-50 je tudi podobna zadeva v APS-C formatu.

fujtajksel je izjavil:

Glej, valjda se da vinjetiranje pogosto še kar dobro popravit. Ampak ni pa vedno brez posledic. Konkretno, v slabi svetlobi bo po kotih zaradi popravljanja izrazitejši šum, pa kakšne barve tudi lahko postanejo čudne, zlasti pri scenah z velikim dinamičnim razponom - zato ker mora korekcija tam zvišat osvetlitev za 1-2 stopa. Enim je vseeno, drugim ni, tretjim gre malo na živce ampak vzamejo v zakup s prikladno prenosnim žepnim formatom.

No lej, se strinjam z tabo v vsem naštetim, treba samo te pomankljivosti dati v kontekst. Če imaš na izbiro vinjetenje kot je prisotno na teh lečah, o katerih so debate in na drugi strani 5% manj občutljivi senzor, boš seveda izbral vinjetenje, kjer je 5% manj občutljiv senzor večji problem. Vsaj objektivno gledano glede IQ fotografije. Če pa absolutno hočeš da fotka brez tega filtra izgleda dobra, zaradi svojega načina dela, potem je sicer res vinjetenje večji problem, ampak to govorimo o promilih lastnikov fotičev.

fujtajksel je izjavil:

Zanimiv pa je en primerek kit objektiva, Panasonic PZ X 14-42, ki je podobna zgodba kot tile iz RX100 in kompaktov - sicer ne tolk široka zaslonka, ampak vendarle zelo majhen in lahek glede na format senzorja ter zložljiv, potrebuje pa tudi podobno hudo korekcijo distorzije in vinjetiranja. Pa Sony E 16-50 je tudi podobna zadeva v APS-C formatu.

Te dve leči sta edine dve, ki sta sploh prišla v upoštev za nakup pri meni, vsi ostali so preveliki za pravo travel lečo, kar je glavni namen tega fotoaparata. Če vsaj ena od teh dveh leč ne bi obstajala bi sedaj imela Sony RX100 doma in se pač ne bi igrala z zoom lečo:), (zoom se uporablja bolj ali manj v bližini hiše, ali če se gre kam v hribe)

Zgodovina sprememb…

Lonsarg je izjavil:

No lej, se strinjam z tabo v vsem naštetim, treba samo te pomankljivosti dati v kontekst. Če imaš na izbiro vinjetenje kot je prisotno na teh lečah, o katerih so debate in na drugi strani 5% manj občutljivi senzor, boš seveda izbral vinjetenje, kjer je 5% manj občutljiv senzor večji problem. Vsaj objektivno gledano glede IQ fotografije. Če pa absolutno hočeš da fotka brez tega filtra izgleda dobra, zaradi svojega načina dela, potem je sicer res vinjetenje večji problem, ampak to govorimo o promilih lastnikov fotičev.

To je subjektivno, ne objektivno. Tako kot pri muziki kjer so eni zadovoljni s trikrat prekonvertiranimi mp3ji in plastik fantastik zvočniki sam da prbija, drugi bluzijo s high-end robo mističnih a redkim zaznavnih lastnosti, tretji si poskušamo poiskat neko nam razumno vmesno pot. In imaš slabo primerjavo; 5% manj občutljiv senzor je komaj zaznavna razlika, medtem ko je tista 1-2 stopa 50%-75%! Na nepopravljeni sliki se to zelo zelo grdo vidi. Na popravljeni sicer vinjetiranje izgine, ampak v omenjenih primerih posledice še vedno grdo dobro opaziš, tolk da precejkrat (če slikaš raw in konverter dopušča, slednje žal ni samo po sebi umevno) rajši pustiš del vinjete in/ali ukrivljenosti.

Lonsarg je izjavil:

Te dve leči sta edine dve, ki sta sploh prišla v upoštev za nakup pri meni, vsi ostali so preveliki za pravo travel lečo, kar je glavni namen tega fotoaparata. Če vsaj ena od teh dveh leč ne bi obstajala bi sedaj imela Sony RX100 doma in se pač ne bi igrala z zoom lečo:), (zoom se uporablja bolj ali manj v bližini hiše, ali če se gre kam v hribe)

Hja to je pač štos travel objektivov. Sej jst tudi največ uporabljam 18-200, ki je precej podoben štos. Pa zdaj približno vem kaj je z njim narobe ;)
Nikon 1 je primer brezzrcalnega sistema, ki je precejšen flop, in eden izmed razlogov za to je najbrž ravno to da niso naredili takega "travel" objektivčka. Senzor je sicer majhen, ampak 10-30 nikakor ni za v žep, pa drugi 11-27 al kaj že tudi ne. Optična korekcija je sicer celo boljša kot pri DSLR kitih, ampak to v povezavi z majhnim senzorjem v tem tržnem segmentu redko koga zanima.

FlyingBee ::

schurda je izjavil:

Okapi je izjavil:

Res je. Na koncu z DSLRjem dobiš še slabše slike, kot prej.

@zogica: Tudi jaz se ukvarjam zgolj ljubiteljsko. DSLR še ne pomeni uspeha, prej neuspeh, če se ne misliš poglobiti.

pretiravanje

Mnoge zacetnike DSLR najprej razocara, ker barve niso tako navite.

FlyingBee ::

kar še ne pomeni, da se vsak lahko nauči

zooma pač ni, če ne daš ne vem koliko za objektiv ... tako da vsekakor naj raje kakšnega dobrega kompaktnega kupi pa je

Zgodovina sprememb…

dottor ::

bluefish je izjavil:

Mnoge zacetnike DSLR najprej razocara, ker barve niso tako navite.

Vse se da popravit računalniško, kar pomeni, da si moreš vzet še nekaj ur časa in it skozi slike. Pol pa pri nekaterih dobiš slike, pri katerih so pretiravali in so barve nenaravne in preveč kričeče... Ker je pač gumbek AUTO naredu tako :))
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Vsekakor. Samo mnogi so na kompaktih vajeni živih barv, nato pa se jim fotografije z DSLR aparatov zdijo sprane. Tako najprej traja, da sploh naletijo na RAW, se seznanijo z zmožnostmi le tega,...
Bi celo rekel, da mnogi "turisti" enostavno ostanejo na kit objektivu, JPEG formatu z napol Instagram efekti in basta.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bluefish ()
««
95 / 133
»»