» »

Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?

Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?

Temo vidijo: vsi
««
75 / 135
»»

D3m ::

Oh joj, 24 fps ima Z550! Leto 2012 je na vidiku.

Ti bom dal še podatek iz spletne strani www.e-fotografije.si , ker smatram, da si ta podatek dobil na tej strani.

25fps - pomeni 25 Frames per Second - sličic na sekund: evropski PAL in EBU HDTV standard temeljita na električni frekvenci 50 Hz, video in TV zapis pa poteka s polovično frekvenco 25/sekundu. Univerzalni video standard v Evropi, Avstraliji, delu južne Amerike, Afrike in Azije.

30fps - pomeni 30 Frames Per Second - sličic na sekundo. Temelji na ameriškem NTSC in (sedaj) ATSC - HD standardu in ameriški električni frekvenci 60Hz. Natančeje je video frekvenca 29,97, lahko pa tudi 59,94 sličic/sek.

24fps - pomeni 24 Frames Per Second - sličic na sekundo. Je osnovni filmski standard, saj vsi kinoprojektorji tečejo s to hitrostjo, je tudi osnova vseh filmskih kamer, a tudi izvor vseh paradoksov: vsi projekti narejeni v formatu 25 ali 30 ali 60 se morajo pretvoriti v format s 24 slikami/sek, čeprav se nato v kinih predvaja 48slik/sek - vsako sliko se prikaže dvojno!
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: D3m ()

BALAST ::

Hvala da si nam pojasnil standarde, vendar če imaš fotoaparat, uporabljaš za gledanje fotografij in videa namizni računalnik 99% vsega časa, kamor jih tudi shranjuješ in tu boš opazil razliko med 30fps+dobrim zvokom proti 24fps+slabim zvokom.
Da si omisliš nižjecenovni fotoaparat za namensko snemanje domačih posnetkov moraš biti res zelenec pri nakupu, trgovci pa pretkani da z veseljem odpreš denarnico in kupiš prvega ki ga vidiš. Cena pri vas je višja za 33% od naših severnih sosedov, je pa že drug pokazatelj kako lovite trgovci nevedne ribe.

To da boš z veseljem zavrnil garancijo, kot trgovec imaš možnost, ampak če ste generalni uvoznik, potem nimate nobene pravice da zavrnete EU garancijo. (sploh ne vem kakšno trgovini imate?)

Kdor nakupuje za snemanje videoposnetkov mora prvo vedeti, da za 130EUR že dobiš tako napravico, ampak ali bo ta multifunkcionalnost ostala na/pod ravni posnetkov s telefona? Ali jo bo samo 2x uporabil in nato zavrgel, ker ne bo zadovoljen z rezultatom ali pa še celo trpel z okvarami, ker so narejeni iz cenenih materialov in slabše elektronike.

Canon, Sony, Panasonic, Olympus, Nikon to so imena, ki se jih prvo pogleda, ko želiš razumeti kaj je najbolše na trgu. Casio je res imel nekaj izumov z 1000fps kamerami, ampak ti so ostali bolj kot neprodani, ker so pogoreli na prvem nivoju po čemer se fotoaparati merijo, na kvaliteti slike.

BALAST je izjavil:

Hvala da si nam pojasnil standarde, vendar če imaš fotoaparat, uporabljaš za gledanje fotografij in videa namizni računalnik 99% vsega časa, kamor jih tudi shranjuješ in tu boš opazil razliko med 30fps+dobrim zvokom proti 24fps+slabim zvokom.
Da si omisliš nižjecenovni fotoaparat za namensko snemanje domačih posnetkov moraš biti res zelenec pri nakupu, trgovci pa pretkani da z veseljem odpreš denarnico in kupiš prvega ki ga vidiš. Cena pri vas je višja za 33% od naših severnih sosedov, je pa že drug pokazatelj kako lovite trgovci nevedne ribe.

To da boš z veseljem zavrnil garancijo, kot trgovec imaš možnost, ampak če ste generalni uvoznik, potem nimate nobene pravice da zavrnete EU garancijo. (sploh ne vem kakšno trgovini imate?)

Kdor nakupuje za snemanje videoposnetkov mora prvo vedeti, da za 130EUR že dobiš tako napravico, ampak ali bo ta multifunkcionalnost ostala na/pod ravni posnetkov s telefona? Ali jo bo samo 2x uporabil in nato zavrgel, ker ne bo zadovoljen z rezultatom ali pa še celo trpel z okvarami, ker so narejeni iz cenenih materialov in slabše elektronike.

Canon, Sony, Panasonic, Olympus, Nikon to so imena, ki se jih prvo pogleda, ko želiš razumeti kaj je najbolše na trgu. Casio je res imel nekaj izumov z 1000fps kamerami, ampak ti so ostali bolj kot neprodani, ker so pogoreli na prvem nivoju po čemer se fotoaparati merijo, na kvaliteti slike.

Tvoj problem če imamo ceno višjo, kot jo imajo sosedi.
Če pa že predlagaš Canon-a mu svetuj naj ga vzame v tujini in ne tukaj, ga ne bo koštalo 33% več.
Če pa še nisi imel v roki Casio pa ti ne treba soliti pamet, da je navadna igračka.
|HP EliteBook|R7 8840U|

225EUR proti 239EUR
Za Canon je le 6% višja cena v sloveniji, medtem ko je Casio 33% dražji "pri vas".

Sem imel priložnost poizkusit točneje model Casio EX-S10 in mi je bil igračka v primerjavi z Nikon ali Sony tedanjega časa.

PrimozR ::

D3m je izjavil:

Oh joj, 24 fps ima Z550! Leto 2012 je na vidiku.

Ti bom dal še podatek iz spletne strani www.e-fotografije.si , ker smatram, da si ta podatek dobil na tej strani.

25fps - pomeni 25 Frames per Second - sličic na sekund: evropski PAL in EBU HDTV standard temeljita na električni frekvenci 50 Hz, video in TV zapis pa poteka s polovično frekvenco 25/sekundu. Univerzalni video standard v Evropi, Avstraliji, delu južne Amerike, Afrike in Azije.

30fps - pomeni 30 Frames Per Second - sličic na sekundo. Temelji na ameriškem NTSC in (sedaj) ATSC - HD standardu in ameriški električni frekvenci 60Hz. Natančeje je video frekvenca 29,97, lahko pa tudi 59,94 sličic/sek.

24fps - pomeni 24 Frames Per Second - sličic na sekundo. Je osnovni filmski standard, saj vsi kinoprojektorji tečejo s to hitrostjo, je tudi osnova vseh filmskih kamer, a tudi izvor vseh paradoksov: vsi projekti narejeni v formatu 25 ali 30 ali 60 se morajo pretvoriti v format s 24 slikami/sek, čeprav se nato v kinih predvaja 48slik/sek - vsako sliko se prikaže dvojno!

Super. Kje v tem postu je odgovor na moje vprašanje?

S10! Pa to je najmanjši možni digič na svetu.
|HP EliteBook|R7 8840U|

PrimozR ::

Komu je bil namenjen tale post?

Ja meni se je zdel igračkast, po uporabnosti je bil pa še slabši kot Stara minolta x20 z davnega leta 2003, ki meri 86 x 67 x 23.5mm.
pa to je bilo vmes 5 let razvoja.

mikimisek ::

Najprej hvala za vse odgovore.
Situacija je taka, da sem govoril s sestro in ji ne bi bilo prevelik problem dati 40EUR cez budget, ce se za to dobi veliko boljsi aparat kot za 200EUR.
Vendar bom verjetno vseeno jutri sel preizkusit v bigbang in k skooricu, ce mi v bigbangu ne bo prevec odgovarjal.
Pri hisi ze imamo canonov fotoaparat in smo zadovoljni. Zadeva dela ze 6 let in vse kar je bilo narobe je bila serijska napaka, ki se je pojavila po petih letih in so jo brezplacno popravili v enem tednu. Imamo pa tudi kodakov fotoaparat s katerim smo skrajno nezadovoljni, saj za delovanje potrebuje 1.5v baterije, ki pa se polnilnih ne da dobit, navadne pa gredo v 50 posnetkih. Proc verzen denar dobesedno...
Ce ima kdo se kaksen predlog, poleg teh dveh modelov, pa kar pogumno.

BALAST je izjavil:

Ja meni se je zdel igračkast, po uporabnosti je bil pa še slabši kot Stara minolta x20 z davnega leta 2003, ki meri 86 x 67 x 23.5mm.
pa to je bilo vmes 5 let razvoja.

novi H15 je vredu ali pa FH25. Za slednjega so končno dali Li-insko baterijo.
|HP EliteBook|R7 8840U|

Glej, ne da bi hotel žalit vse modele, ampak zaenkrat sem v "javnosti" videl samo, na prste ene rokelahko preštejem, Italjanov in Nemcev skupaj, ki so imeli Casio fotoaparat. In moja hitra izkušnja z parimi znamkami se je tako dobro izkazala, da se izogibam, ker kar imam doma fotoaparatov so vsi še delujoči, vključno z starimi analognimi. (Canon, Sony, Minolta, Olympus, pa še ene dve firme analogcev). Medtem, ko lahko od vseh prijateljev in znancev lahko povem slabe izkušnje z Samsung, Kodak, Polaroid in na koncu tudi Casio (EX-F1, ki ga je znanec po enem tednu zamenjal za Canona).

Okapi ::

1.5v baterije, ki pa se polnilnih ne da dobit,
No, te drži. Kot prvo, z malce previdnosti (= dobrim polnilnikom) lahko polniš navadne alkalne baterije, kot drugo pa dobiš tudi posebne polnilne alkalne 1,5 voltne baterije.
Rechargeable alkaline battery @ Wikipedia

O.

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: bluefish ()

Kva je pa delu z F1, da ga je moral zamenjati. Mi nismo še nobenega dobili nazaj za v servis ali, da mu ni všeč.
|HP EliteBook|R7 8840U|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: D3m ()

Vrnil v trgovino in zamenjal. :))

Sm mislu, da je bil poškodovan ali podobno. :))
|HP EliteBook|R7 8840U|

zoolander ::

Danes nabavil v trgovini mediamerket v Ljubljani Panasonic DMC TZ7, ki je definitivno v tem trenutku BEST BUY (kdor ne verjame naj primerja kvaliteto in nadvse ugodno ceno- primerljivo s cenami v tujini!!!):

http://www.mediamarket.si/ads.html

Tradewind ::

Katero spominsko kartico naj vzamemm za TZ7 za HD-video posnetke, da bo vse OK ?

Kapaciteta 8giga ali 16giga!
DFI DK P45 - T2RS PLUS, INTEL Q8400, napajalnik 650W,
2X2giga ddr2 800mhz, Maxtor SATA 250GB 8MB,HITACHI 500GB 8MB,
XFX Alpha dog 8800GT 512mb rama

kmetek ::

ja kako HC6 pa je....če rabiš tudi HC10 obstajajo že.

bosces ::

prosim za nasvet, odločam se med tema dvema fotoaparatoma:

CANNON SX200 IS
http://www.mimovrste.com/artikel/173029...

NIKON COOLPIX S8000
http://www.mimovrste.com/artikel/173035...

lahko mi predlagate še katerega bolšega če obstaja za ta denar oz. v rangu 250EUR

Lp

Mozart ::

Jaz sem že zelo dolgo uporabnik Canonovih fotoaparatov in sem z kvaliteto slike zelo zadovoljen, tako da ti priporočam zaradi kvalitete in brand-a CANON.

Aja poglej jih še tukaj, so malenkost ugodnejši:
SX200

bosces ::

Hvala, tudi sam se nagibam proti cannonu, moti me samo flash ki vedno iskoči ko prižgeš aparat, se mi zdi da je tako bolj izpostavljen poškodbam, pa tudi ne zgleda da imaš flash odprt sredi belega dneva....

Kupil TZ7.

Težave pri zajemu videa, kaj je boljše?
- motion jpg HD
- AVCHD SH, ali S ali pa H (razlika je v velikosti zapisa, vendar, a se to pozna kje na kvaliteti?)

Ni mi jasno katerega naj uporabim, kaj je boljše, oboje je 1280x 860 a ne? Kje je boljši kodek, torej h.264, da zasede manj prostora na spominski kartici. Kartico imam 16giga.

Koliko spravim glede na posamezne formate min. vodea. Fotoaparat bom uporabljal tudi kot kamero, zato me ta podatek zelo zanima!

Fotoaparat imam šele 1 dan, vendar me zanimajo ti dve zadevi.

Zgodovina sprememb…

Sprobaj, pa boš takoj videl. Posnemi po par minut videa v vsaki obliki, poglej na računalniku in ti bo vse jasno, od kakovosti do velikosti datotek.

O.

AvtoR ::

AVCHD je H264 kodek in ima boljšo kompresijo in zavzame manj prostora (verjetno tudi boljšo kvaliteto slike), vendar so ti posnetki težavni za nadaljno video obdelavo. Po drugi strani MJPEG zavzame več prostora vendar ga je lažje editirati za nadaljno obdelavo, montažo itd...

Mi je jasno.

Kako pa je glede AVCHD SH, H in L? Je velika razlika v kvaliteti?
Koliko spravim na 16giga kartico videa (AVCHD L)?

OK, delam s Pinnaclom 14HD in PowerDirector 8ultra. Mislim, da ti podpirajo AVCHD, vsaj Sony full HD kamero podpirajo, to je 100%.

Je možno, da mi za 5 min videa v AVCHD L gre 304mb. To je cca 60mega na min. To je torej 230min na 16giga kartico? Kje je torej tistih 9mb/s (to je potem540mb na min). Ali pač ne razumem?

Hmmmm, a ima kdo že kakšne izkušnje s tem fotoaparatom, bi bilo fajn, da mi kaj priporoča.

Lahko piše na moj mail: dejanmb@hotmail.com

telexdell ::

Okapi je izjavil:

1.5v baterije, ki pa se polnilnih ne da dobit,
No, te drži. Kot prvo, z malce previdnosti (= dobrim polnilnikom) lahko polniš navadne alkalne baterije, kot drugo pa dobiš tudi posebne polnilne alkalne 1,5 voltne baterije.
Rechargeable alkaline battery @ Wikipedia

O.

Malo previdnosti pri dajanju nasvetov. Bo kdo dal v polnilnik navadno alkalno baterijo in po eksploziji dejal, da se je ravnal po tvojih nasvetih.
Alkalne baterije za pridobivanje električne energije uporabljajo kemični proces, kateri ni reverzibilen. Če takšno baterijo priključimo na električno napetost skoznjo teče el. tok, kateri povzroči segrevanje. Višja temperatura lahko pospeši še preostalo kemično reakcijo v bateriji in lahko dobimo občutek, da se je baterija napolnila (enako bi dosegli če bi baterijo samo ogreli z zunanjim virom toplote). Če skozi baterijo dal časa teče el. tok se lahko baterija pregreje in se elektrolit upari, kar lahko povzroči eksplozijo.
Ni zastonj na vsaki alkalni baterijo opozorilo glede polnjenja.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

destiny ::

Samo na embalaži tistileh baterij piše da so primerne za ponovno polnjenje. Verjetno morajo izpolnjevati določene varnostne normative za ta napis...

telexdell ::

destiny je izjavil:

Samo na embalaži tistileh baterij piše da so primerne za ponovno polnjenje. Verjetno morajo izpolnjevati določene varnostne normative za ta napis...

Če piše na njih, da jih lahko potem jih lahko. Sam (kot verjamem še marsikdo) pod pojmom navadna baterije razumem izdelek za enkratno uporabo, akumulator ali polnilna baterija pa izdelek za večkratno uporabo.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Ni zastonj na vsaki alkalni baterijo opozorilo glede polnjenja.
V resnici s tem zavajajo uporabnike. Tudi tiste alkalne baterije, na katerih piše, da jih ne smeš polnit, v resnici lahko polniš. Samo jih ne smeš preveč napolnit, zato je dobro imeti malo boljši polnilnik, ki ve, kdaj mora nehati polnit.

Drugače pa se te "nepolnilne" alkalne baterije preverjeno da polnit - jaz to že dolgo počnem. Seveda na lastno odgovornost.

Recharging alkaline batteries @ Wikipedia

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Zanimivo je to o baterijah...)))

Mene pa zanima, kako je kaj s kopijami LI-on baterij, npr za TZ7, saj je cca 25€ razlike med originalno baterijo in kopijo. Nato so tukaj še različni proizvajalci kopij. Kako naj ravnam, saj nameravam dokupiti še eno baterijo, ker mi ni dovolj samo ena?

Za katero se naj odločim, je riziko kopija?

Če kupiš kakšno noname, lahko dobiš marsikaj, če vzameš Ansmann ali kaj podobno znanega, pa je OK.

O.

ant ::

Jaz sem kupil že nekaj noname baterij. Imam pa različne vtise. Najprej sem za ixus 65 nabavil eno, ki deluje še po letu dni zadovoljivo in brez problemov.

Pred parimi meseci sem nabavil za ixus 950 2 bateriji, ki pa sta bolj švoh in obe skupaj zdržita ravno za eno normalno. Na ixusu imam naložen chdk, kjer imam napisano tudi napolnjenost baterije, ki nikoli ni višja od 60%. Aja cena je bila 10EUR za obe bateriji.

Spet pred kratkim pa sem nabavil 2 bateriji za canona 350d za 12EUR (UK). Ti dve pa sta me pozitivno presenetili, saj sem po prvem polnjenju s posamezno baterijo poslikal za kakšnih 6 gb slik. Vem, da sem jo uporabljal kakšen teden vsakodnevno po 3 uri vsaj.

Torej je pomembno, da imaš srečo.

Sedaj čakam še baterijo za sony w80 pa bomo videli kakšna bo tale. Prihaja iz Hong konga.

LP

TOP ::

Kar se tiče baterij vidim da eni radi probavate več vrst.Če bi mal prebrali teme bi vidli da polnilne baterije so najbolše od Sanyo Enelope.Te kupiš in pozabiš na vse druge in metanja denarja stran.4 baterije stanejo okrog 15e.Tako da ant za 2 bateriji 12e je drago.

Top, ni kupoval standardnih NiMH akumulatorčkov AA, ampak nestandardne Li-ionske, ki sicer stanejo po 25+ evrov en. V večini fotoaparatov si z Enelop ne moreš nič pomagati.

O.

ALT ::

pa se te eneloop niso za vsako uporabo. imajo svoje + in - strani.

napolnjene drzijo dolgo brez da se same praznijo, kar je njihov +, imajo pa nizko kapaciteto.

tako da so primerne za stvari, ki stojijo dlje casa na polici, recimo fotoaparat/flash, ki ga ne uporabljas pogosto.. za intenzivno uporabo pa so boljse druge baterije z visjo kapaciteto, vendar te ne morejo stat par mesecev na polici..

sicer pa imas od ansmann-a E-max serijo, ki je ista zadeva kot eneloop.

je pa se dobra stran teh baterij, da ko jih kupis so ze napolnjene, in jih tako lahko kupis na poti, ce rabis dodatne baterije, namesto navadnih alkalnih..

bluefish ::

Pred kratkim en na hitro narejen primerjalni test med tremi: http://www.engadget.com/2010/05/12/aa-r...

temu js nebi reku niti priblizno test.. to je igrackanje z baterijami in nakladanje v tri krasne.. ni nobenega konkretnega testiranja, tole pa tudi pove vse o "testu":

So, we'll just get right down to it: all three brands managed to power our SB-600 flash, so it's safe to say that any of 'em will suit you just fine when it comes to handling high-draw wares.

ce koga zanima pravi test, torej zadeva kjer dejansko testirajo in dokumentirajo karakteristike baterij naj si pogleda tole test baterij in drugi del

ob nakupovanju pa priporocam tole preglednico, kjer so razdeljene baterije po raznih kategorijah (treba kliknt na fotko da se odpre cela tabela) nakupovalni vodic

brunette ::

Odločam se za nakup novega fotoaparata ampak enostavno ne vem kaj naj vzamem,ker se na te zadeve bolj povprečno spoznam :)...moj stari Nikon je sicer še kar fajni sam hočem zdaj več zooma, obvezno stabilizator, poleg tega bi blo fajn če bi omogočal tud zoomiranje med snemanjem...predvsem pa mi je pomembno da dela kvalitetne in lepe slike sploh pri slabši oziroma močni svetlobi, pa da porabi čim manj časa ob vklopu da ne zamudim ravno vsakega zanimivega trenutka... drugače sem čisto povprečna uporabnica, ki fotografira predvsem na potovanjih, domačih zabavah, pa tudi naravo in ljudi okrog sebe vendar izključno za osebni arhiv... Gledala sem Canona SX210 IS in Sonyja DSCHX5V... rajši bi namreč imela taki majhen in zmogljiv kompaktni fotoaparat ki ga lahk mam vedno zravn...zanima me kateri od teh dveh naštetih je boljši dobrodošli pa so tudi drugi predlogi...

astras ::

zdravo.. iscem podvodno ohisje za fuji s5800... slovenske trgovine kaj takega ne drzijo.. kje bi lahko nasel kaj takega?

lp
***Ce bil bi vedez...... ne bil bi ...... revez***

_marko ::

Pozdravljeni,

iščem fotoaparat z naslednjimi specifikacijami:
- cenovno ugoden
- majhen
- čimvečji optični zoom

Ali ima kdo kakšen predlog? Hvala

lp m
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

house ::

Kaj pravite na http://www.bigbang.si/foto-in-kamere/fo...

Priporočate kaj drugega, ali je dober fotoaparat?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: house ()

Daj še 35 evrov zraven in vzemi tega Sonyja, je precej boljši.
http://www.bigbang.si/foto-in-kamere/fo...

O.

Hm... In v čem sta boljša?

Sony ima GPS pozicioniranje...

Sony zna poleg tega zumirati med snemanjem videa in še cel kup boljših funkcij ima.

Oni Canon pa ne spada v to kategorijo fotoaparatov /mali z velikim zumom/.

O.

Ne vem, ne vem, enostavno ne vem, za kateri fotoaparat se odločiti - da bo tudi nekaj let konkurenčen...

Mare3 ::

LP namen imam kupiti nov digitalni fotoaparat za vsakdanjo rabo, iščem ga nekje v rangu do 150EUR. Katerega priporočate?

HyperGL ::

eno lahko vprašanje za vas...

zanima vas foto in video, proženje bliskavic na daljavo, žično prožilo, SD kartica,... kaj bi izbrali med tema dvema aparatoma? D90 ali D5000?

Ima še kdo kak predlog, ki vsebuje vse zgornje elemente? :)

LP

PS: na žalost sem rahlo omejen tudi z denarjem, gledam rabljene aparate.

d90 ce hoces prozenje bliskavic, torej CLS, ki ga d5000 nima, zicno pa ne vem ce gre z d5000 al ne.. pa se motorcek za starejse lece ima d90, tko da lahk kako cenejso staro leco najdes..
««
75 / 135
»»