Forum » Kaj kupiti » Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?
Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?
Temo vidijo: vsi

zcetrt ::
@Bobnar: Dslr ostri s pomočjo namenskega čipa, ki zaznava fazne razlike v svetlobi, ki prihaja skozi lečo. Ampak temu sistemu se med live viewom in snemanjem videa "odreže" svetlobo. Ne dela več. Takrat aparat ostri glede na kontrast, tako kot kompakti. In da, verjetno mu res tudi manjša globinska ostrina ne pomaga, zato ostri počasneje. In enako je med videom.
Slabost ostrenja na kontrast je to, da se ostri s poskušanjem. Ostrina se lovi. Pri fazni zaznavi pa se takoj ve, za koliko bo treba spremenit ostrenje in se potem to le še stori. Slabost: Kontrastni načen ne pozna problema front in back fokusiranja, fazni pa.
Omenjeni panasonic sploh nima več zrcala, kako ima izvedeno ostrenje, nisem prepričan. Vem pa, da nad ostrenjem G1 nisem bil ravno navdušen.
Ročno ostrenje? Prednost? Sploh pri videu in majhni globinski ostrini. Zdaj če se greš art filme, za katere si vzameš dva meseca, potem da. Za uporabnika, ki bi rad "snemal videe na žurkah, dopustih in tako, na splošno" pa definitivno ne.
Kompakti so v snemanju filmov za običajnega uporabnika definitivno boljša izbira kot DSLR-ji. Preizkušeno. Če je pa omenjeni Panasonic res špica, je pa pač eden prvih. Nisem ga imel v rokah, zato ne vem. Ni pa tudi čisto pravi DSLR, saj nima zrcalca, kajne ;)
Slabost ostrenja na kontrast je to, da se ostri s poskušanjem. Ostrina se lovi. Pri fazni zaznavi pa se takoj ve, za koliko bo treba spremenit ostrenje in se potem to le še stori. Slabost: Kontrastni načen ne pozna problema front in back fokusiranja, fazni pa.
Omenjeni panasonic sploh nima več zrcala, kako ima izvedeno ostrenje, nisem prepričan. Vem pa, da nad ostrenjem G1 nisem bil ravno navdušen.
Ročno ostrenje? Prednost? Sploh pri videu in majhni globinski ostrini. Zdaj če se greš art filme, za katere si vzameš dva meseca, potem da. Za uporabnika, ki bi rad "snemal videe na žurkah, dopustih in tako, na splošno" pa definitivno ne.
Kompakti so v snemanju filmov za običajnega uporabnika definitivno boljša izbira kot DSLR-ji. Preizkušeno. Če je pa omenjeni Panasonic res špica, je pa pač eden prvih. Nisem ga imel v rokah, zato ne vem. Ni pa tudi čisto pravi DSLR, saj nima zrcalca, kajne ;)
4.

AvtoR ::
Lumix GH1 je izpeljanka Lumixa G1 posebno namenjena videu.
Tudi sam objektiv naj bi bil namenjen videu, tišji motor sledenje objektom itd. Kako se v praksi obnaša ne vem je pa na netu kar nekaj obširnih testov. Dejansko je to nov format Micro 4/3 standard brez zrcala in prizme.očitno se s tem eliminira kar nekaj problemov ki si jih omenil v zgornjem post. Z objektivom 25-280 stane 1500€,kar ni ravno malo. V HD načinu je sposoben posneti 60slik/s, v full HD pa 24slik/s. Je pa to sigurno eden najboljših hibridov,ki so trenutno na trgu. Še glede DSLRjev. Baje imajo nekateri probleme z dolžino video posnetka. Nekje sem prebral da je problem v tem, da se pri stalno odmaknjenem zrcalu lahko začne pregrevati tipalo!?
še link za Lumixa:
http://www.cameralabs.com/reviews/Panas...
Tudi sam objektiv naj bi bil namenjen videu, tišji motor sledenje objektom itd. Kako se v praksi obnaša ne vem je pa na netu kar nekaj obširnih testov. Dejansko je to nov format Micro 4/3 standard brez zrcala in prizme.očitno se s tem eliminira kar nekaj problemov ki si jih omenil v zgornjem post. Z objektivom 25-280 stane 1500€,kar ni ravno malo. V HD načinu je sposoben posneti 60slik/s, v full HD pa 24slik/s. Je pa to sigurno eden najboljših hibridov,ki so trenutno na trgu. Še glede DSLRjev. Baje imajo nekateri probleme z dolžino video posnetka. Nekje sem prebral da je problem v tem, da se pri stalno odmaknjenem zrcalu lahko začne pregrevati tipalo!?
še link za Lumixa:
http://www.cameralabs.com/reviews/Panas...

BALAST ::
Na hitro sem prebrklal po testu Olympus EP 1 in me je kar presenetil. Prvo z majhnim in lahkim ohišjem (410g z baterijo), potem pa še izredno kvaliteto slike. Samo še cena naj bo pod 500€ z kit objektivom pa se bo prodajal kot vroče žemljice.

volp ::
Kaj pravite na tegale novega nikona za 500 evrov :http://www.dpreview.com/news/0907/09073...

Dr_M ::
Brez veze ta nikon.
Za tak dnar dobis ze rabljenega Pentaxa K20.
Za tak dnar dobis ze rabljenega Pentaxa K20.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

sss ::
Kupil Panasonic TT7. Mislim, da je dobra alternativa in kompromis za nekoga, ki ne želi s sabo trogat DSLR ali/in videokamere.
Priporočam :)
Priporočam :)

mailer ::
Verjetno si mislil na TZ7, jaz ga bom kupil ko cena ne bo presegala 300€.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mailer ()

mihajlo86 ::
mene pa zanima kateri od teh digitalnih fotoaparatov je bolši CANON POWERSHOT SX200 IS ali PANASONIC DMC-TZ7
http://www.ceneje.si/foto/digitalni-fot...
http://www.ceneje.si/CX000C1D7F_-_canon...
http://www.ceneje.si/foto/digitalni-fot...
http://www.ceneje.si/CX000C1D7F_-_canon...

zcetrt ::
Tz7, a canon ti ponuja več ročnih nastavitev. Jaz bi sicer priporočal tz7, je pa tudi malenkost dražji, če se prav spomnim..
4.

kklemn ::
LP
naročil sem canon sx1. vendar pa so ga malo pred dobavitvijo odstranili iz ponudbe. pogledal na mimovrste prav tako... zanima me kaj bi bila dobra alternativa, saj sx200is (ki so mi ga čudaki avtomatsko poslali kot nadomestni) nima fullHD, ima slabši zoom, preveč Mpx in nasploh mi izgleda bogi (majhen + stisnjen skupaj). torej kateri bi bil dobra zamenjava. ni nujno da canon.
naročil sem canon sx1. vendar pa so ga malo pred dobavitvijo odstranili iz ponudbe. pogledal na mimovrste prav tako... zanima me kaj bi bila dobra alternativa, saj sx200is (ki so mi ga čudaki avtomatsko poslali kot nadomestni) nima fullHD, ima slabši zoom, preveč Mpx in nasploh mi izgleda bogi (majhen + stisnjen skupaj). torej kateri bi bil dobra zamenjava. ni nujno da canon.

tomaz- ::
cena je nižja, naročil sem ga kar preko maila pri grazcamera, cena 355EUR+ptt
Drugač ga imaš pa v velikem poku za slabih 420 EUR s kartico 8Gb Kingston..
Dober fotič, je pa res, da je tud zgoraj omenjen fz38 zelo huda zadevca v tem rangu.
Drugač ga imaš pa v velikem poku za slabih 420 EUR s kartico 8Gb Kingston..
Dober fotič, je pa res, da je tud zgoraj omenjen fz38 zelo huda zadevca v tem rangu.

Shadow|MaN ::
Torej,odločam se za nakup optično zmoglivejšega dig. fotoaparata in potrebujem pomoč od katerega,ki se malo bolj spozna na njih.
Cena aparata se naj giblje do okoli 400€.
Jaz,osebno sem gledal naslednje tri in nevem za katerega bi se odločil,vendar če imate kakšne druge ponudbe,se priporočam.
Kot prvega,nekako meni najbolj všečnega sem gledal:
Panasonic DMC-FZ38
kod drugega:
Nikon Coolpix P90
ter tretjega:
Canon PowerShot SX20
Fotoaparat bom uporabljal predvsem za ljubiteljsko slikanje. Vendar tudi kot malo bolj zahtevni uporabnik,saj grem naprej študirati v smeri Multimedije. Zato potrebujem čimboljšega v tem rangu do 400€ ali kakšen € čez.
lp

Cena aparata se naj giblje do okoli 400€.

Jaz,osebno sem gledal naslednje tri in nevem za katerega bi se odločil,vendar če imate kakšne druge ponudbe,se priporočam.

Kot prvega,nekako meni najbolj všečnega sem gledal:
Panasonic DMC-FZ38
kod drugega:
Nikon Coolpix P90
ter tretjega:
Canon PowerShot SX20
Fotoaparat bom uporabljal predvsem za ljubiteljsko slikanje. Vendar tudi kot malo bolj zahtevni uporabnik,saj grem naprej študirati v smeri Multimedije. Zato potrebujem čimboljšega v tem rangu do 400€ ali kakšen € čez.

lp

tomaz- ::
Res je, kar pravi Okapi, z nobenim ne boš falil, sam sem se odločil za Canona SX20 is, ker mi precej bolje sede v roke kot Panasonic. Je težji in ima boljši oprijem. No, pa precej mi odtehta tudi v vse smeri vrtljiv zaslon, kar mi zelo prav pride. Torej, moj vrstni red:
1. Canon
2. Panasonic
3. Nikon
Aja, pa zame je še plus pri Canonu uporaba AA baterij, če te preseneti, jih lahko nabaviš za vsakim vogalom in si za ta dan rešen..
1. Canon
2. Panasonic
3. Nikon
Aja, pa zame je še plus pri Canonu uporaba AA baterij, če te preseneti, jih lahko nabaviš za vsakim vogalom in si za ta dan rešen..

sgregas ::
Novi Canonov fotič je v akciji tudi v Big Bangu, zraven spada še 8GB kartica:
http://akcija.bigbang.si/fotoaparat-can...
Lp,g
http://akcija.bigbang.si/fotoaparat-can...
Lp,g

luckaaa ::
zdravo,
v kratkem bi si rada kupila optično zmogljivejši fotoaparat. Potrebovala bi nasvet... zanima me če kupim canon powershot sx20, ali bi potem morala kupiti še objektiv(-e)?
ali mi lahko predlagate kakšen digitalni aparat okrog 400€ ? in da ni potrebno potem kupiti objektivov.
hvala
v kratkem bi si rada kupila optično zmogljivejši fotoaparat. Potrebovala bi nasvet... zanima me če kupim canon powershot sx20, ali bi potem morala kupiti še objektiv(-e)?
ali mi lahko predlagate kakšen digitalni aparat okrog 400€ ? in da ni potrebno potem kupiti objektivov.
hvala

destiny ::
sx20 je še vedno kompakt in ne omogoča menjave objektivov. Sicer pa malo pobrskaj po dpreview, kjer redno testirajo kompakte, dslr-je in hibride (m4/3)

zdravo, malo sem se poglobila in se odločila da kupim canon eos 450d ali 40d. Katerega mi bolj priporočate? Kje se ga splača kupiti? kaj pa če bi kupila rabljenega?
hvala
hvala

PrimozR ::
Jah, itak da 40D, takole na lepe oči. Za kaj ga rabiš, kakšne so finančne omejitve, predznanje, itd. itd.?

Rabim ga izključno preživljanje prostega časa. Slikanje narave predvsem. razne panorame... Pa zravn bi se rada z slikami še na računalniku igrala. Finančne omejitve sem si dala nekje 1000EUR, s tem da sem razmišlala da bi si kupla digitalcA za ene 700, potem pa mogoče še en objektiv. Predznanja pa nimam in ravno zato si nebi kupla kej bolj profesionalnega.
zakaj d40?
zakaj d40?
Zgodovina sprememb…
- spremenila: luckaaa ()

kuglvinkl ::
Sej body ni nepomemben. Ampak razlika je v lečah. Sicer pa, boš sama vidla, kolk hitro boš prerastla turistično (18-200 :)) lečo.
Your focus determines your reallity

PrimozR ::
Jah D40 na blef ker je enostavno boljši. če nimaš predzanja ter limit 1000 EUR, definitivno 450ko.

Brane2 ::
Pa ni bolj racionalno tehtanje med 50D in 500D ?
Tanova generacija je precej boljša sploh zaradi višjega ISO števila...
Ne mislim sedaj menjati obstoječe 400D zaradi tega, bi pa šel na to pri nakupu novega aparata.
Tanova generacija je precej boljša sploh zaradi višjega ISO števila...
Ne mislim sedaj menjati obstoječe 400D zaradi tega, bi pa šel na to pri nakupu novega aparata.
On the journey of life, I chose the psycho path.

matejmesar ::
Za začetek raje 450D in čimbolj izogibat se avtomatiki.
Če pa ni nujno, da je Canon, potem pa poglej za Nikonom D5000. Več muzike za manj denarja. (Nikon je boljši, hehe:))
LPM
Če pa ni nujno, da je Canon, potem pa poglej za Nikonom D5000. Več muzike za manj denarja. (Nikon je boljši, hehe:))
LPM

Pa saj 500D je naslednik 450D, s preceje boljšimi lasntostmi in verjetno za isti denar.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Brane2 ()

matejmesar ::
Na žalost ni za isti denar. Razlika je kar velika. Vsaj pred par meseci je bila, ko sem jaz kupoval.
LPM
LPM

razlike v denarju je 100EUR. sem pa brala nekaj o d500 in razen tega da lahko snemaš filemčke (ki niso kvalitetni, baje) ni bistvenih izboljšav. Je pa nujno da imam canona, ker imam 2 prijatelja ki jih imata tudi in bi si lahko medseboj kdaj pa kdaj posodili kakšen objektiv.
Kje pa mi priporočate kupiti fotoaparat? se mi splača kupiti rabljenega? hvala
Kje pa mi priporočate kupiti fotoaparat? se mi splača kupiti rabljenega? hvala

Jaz bi šel definitivno na 500D.
Je*eš filmčke, stvar ima boljši senzor z višjim ISO in nižjim šumom, za povrh pa še nekaj višjo ločljivost.
Je*eš filmčke, stvar ima boljši senzor z višjim ISO in nižjim šumom, za povrh pa še nekaj višjo ločljivost.

bluefish ::
Če se odločiš za 450D, potem tukaj, kjer je za 100EUR cenejši od drugod. Razlog je, da naročajo iz tujine. Garancija pa je menda mednarodna. Osebno sicer izkušenj s to trgovino nimam, vendar je bilo na forumu že nekaj zadovoljnih kupcev.

Geizhals pravi, da naj bi se dalo dobiti 500D body ( brez objektiva) za EUR540:
KLIK !
KLIK !

kakšna približno pa je ta poštnina? ker potem je pa tudi 500d po čisto normalni ceni :)
kaj pa garancija? velja tudi za slovenski canon servis?
Zgodovina sprememb…
- spremenila: luckaaa ()

kakšna približno pa je ta poštnina? ker potem je pa tudi 500d po čisto normalni ceni :)
Poštnina je ponavadi €20 ali kaj takega, skupaj z zavarovanjem pošiljke.
Za garancijo pa ne vem. V najslabšem primeru pač pošlješ nazaj k prodajalcu in skeširaš za poštnino.

kmetek ::
Jaz sem si naročil PANASONIC TZ7 260EUR :)
kje pa?
Kmetek
To tudi mene zanima. :)
Panasonic Lumix DMC-TZ7 Black
dobil v 2 dneh.
Zdaj še malo ceneje :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kmetek ()

kuglvinkl ::
Kul. Kolk si dal za poštnino? K so leče za ene 70 evrov cenej kot v Nemčjiji :)
Your focus determines your reallity

jerriho ::
forumaši,
čebelarsko društvo, katerega član sem tudi sam, potrebuje en spodoben digitalni fotoaparat. občasna raba, a ga moramo imeti, saj je dandanes za kakšna denarna sredstva-črpanje potrebno vse ustrezno dokazovati.
ker se bo z njim po zadnjih info tudi kar dosti snemalo, sem se jasno takoj spomnil na nekaj takega kot imam sam: Panasonic Lumix DMC-TZ7. svojega jim ne morem kar dati, saj nisem vedno prisoten ob razno raznih dogodkih, pa še ne bi se mi dopadlo, da ga kdorkoli ima.
malce sem na hitro preletel samo www.ceneje.si in kaj opazim? da od julija ni prišel na trg nek primerljiv produkt temu Tz7. to, če upoštevam kompromis med ceno, velikostjo (naj bo čim manjši oz. ožji) ter uslugami, ki jih nudi (full hd video, zoom med snemanjem,...). pa ni nam (oz. jim) problem dati teh nekaj 10 eur več od modela tz6, tako da bi kar tz7 vzeli.
imam prav al mi kaj drugega priporočate? se vam zdijo modeli PANASONIC LUMIX DMC FZ28, Canon PowerShot SX20 IS, Panasonic Lumix DMC-FZ38 toliko boljši (oz. sploh boljši) od njega, da naj vseeno razmislimo o enem izmed njih ali bo tz7 ustrezen?
hvala za pomoč in lp
čebelarsko društvo, katerega član sem tudi sam, potrebuje en spodoben digitalni fotoaparat. občasna raba, a ga moramo imeti, saj je dandanes za kakšna denarna sredstva-črpanje potrebno vse ustrezno dokazovati.
ker se bo z njim po zadnjih info tudi kar dosti snemalo, sem se jasno takoj spomnil na nekaj takega kot imam sam: Panasonic Lumix DMC-TZ7. svojega jim ne morem kar dati, saj nisem vedno prisoten ob razno raznih dogodkih, pa še ne bi se mi dopadlo, da ga kdorkoli ima.
malce sem na hitro preletel samo www.ceneje.si in kaj opazim? da od julija ni prišel na trg nek primerljiv produkt temu Tz7. to, če upoštevam kompromis med ceno, velikostjo (naj bo čim manjši oz. ožji) ter uslugami, ki jih nudi (full hd video, zoom med snemanjem,...). pa ni nam (oz. jim) problem dati teh nekaj 10 eur več od modela tz6, tako da bi kar tz7 vzeli.
imam prav al mi kaj drugega priporočate? se vam zdijo modeli PANASONIC LUMIX DMC FZ28, Canon PowerShot SX20 IS, Panasonic Lumix DMC-FZ38 toliko boljši (oz. sploh boljši) od njega, da naj vseeno razmislimo o enem izmed njih ali bo tz7 ustrezen?
hvala za pomoč in lp

zdravo, še nekaj me zanima:
ali je res, da je canon powershot SX10 ali G10, G11 enakovreden canonu eos 450d?
kakšne razlike bi vi našli med njimi?
hvala
ali je res, da je canon powershot SX10 ali G10, G11 enakovreden canonu eos 450d?
kakšne razlike bi vi našli med njimi?
hvala

Okapi ::
Ni res. EOSu lahko menjaš objektive, dela veliko boljše fotke pri slabši svetlobi, je hitrejši ... Sicer pa je odvisno, kaj nameravaš z njim slikat. Družinske fotke 10x15 cm znajo dobro delati tudi SX10 in G.
O.
O.

Melanholija ::
Lep pozdrav sem začetnik v fotografiji. Do sedaj sem uporabljal panasonic,canon... kompakte. Kupil bi si DSLR fotoaparat z objektivom. Slikal bi predvsem deskanje na snegu ter seveda bi ga imel s sabo na potovanjih. Cena do 1000EUR. Znamka mi ni pomembna. Kaj priporočate za začetek?

bluefish ::
Canon 500D ali pa Nikon D90. Pri Canonu ti nekaj denarja ostane še za nakup kakega dodatnega objektiva, Konkreten Nikon pa je malo višji razred.