Forum » Kaj kupiti » Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?
Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?
Temo vidijo: vsi

Tammih ::
A mislš, da bi bil tale dobr?
Povezava
Fora je v tem, da sem včeraj probu slikat v gozdu iz preže na razdaljo cca.25 metrov, ura je bla 20.20 (se je že rahlo mračilo) s Sony DSC-H1...Slika je bila odlična...Kodak iz zgornje povezave je precej cenejši vendar po karakteristikah boljši. Bodo slike tut s Kodak EASYSHARE Z8612 tako dobre oz. boljše?
Lp
Povezava
Fora je v tem, da sem včeraj probu slikat v gozdu iz preže na razdaljo cca.25 metrov, ura je bla 20.20 (se je že rahlo mračilo) s Sony DSC-H1...Slika je bila odlična...Kodak iz zgornje povezave je precej cenejši vendar po karakteristikah boljši. Bodo slike tut s Kodak EASYSHARE Z8612 tako dobre oz. boljše?
Lp
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tammih ()

zcetrt ::
Na papirju izgleda ta Kodak zelo v redu. Image stabilisation, 4,8 zaslonka pri največji goriščnici, tele goriščnica pa je tudi kar poštena.
Je pa to vse na papirju. Na papir se je težko zanašati. Za krajše čase osvetlitve boš verjetno posegal tudi po višji občutljivosti tipala (ISO), pri čemer pa pri kompaktih pride toliko bolj do izraza šum na tipalu.
Kakšen pa je bil čas ekspozicije ob omenjeni testni fotografiji? Ker se moraš zavedati, da je tudi razlika med ljudmi, kdaj je fotografija sprejemljive kakovosti. Eni so zadovoljni z mobilnimi telefoni z vgrajenim fotkičem...
Malo se sprehodi po www.dpreview.com
Je pa to vse na papirju. Na papir se je težko zanašati. Za krajše čase osvetlitve boš verjetno posegal tudi po višji občutljivosti tipala (ISO), pri čemer pa pri kompaktih pride toliko bolj do izraza šum na tipalu.
Kakšen pa je bil čas ekspozicije ob omenjeni testni fotografiji? Ker se moraš zavedati, da je tudi razlika med ljudmi, kdaj je fotografija sprejemljive kakovosti. Eni so zadovoljni z mobilnimi telefoni z vgrajenim fotkičem...
Malo se sprehodi po www.dpreview.com
4.

Čas ekspozicije je bil kot sem napisal okrog pol devetih zvečer. Slika je bila pa res kvalitetna (tudi ob večkratni povečavi). Samo slika je bila opravljena s Sony-em in ne Kodakom... Kaj je to šum na tipalu? Kaj mislš bi se potem Kodaka splačalo naročit? Preizkusit ga nimam kje, tudi komentarjev in mnenj ni nikjer (menim da zaradi dizajna;) Slabši od tistega Sonya verjetno ni, ali pač?
Aja, pa tale akumulatorska baterija, kako se pa ta obnese? Čez kolk časa bo približno treba kupit novo(ne bo več možno polnit), ker je 20 EUR.
Aja, pa tale akumulatorska baterija, kako se pa ta obnese? Čez kolk časa bo približno treba kupit novo(ne bo več možno polnit), ker je 20 EUR.
Zgodovina sprememb…

globoko grlo ::
čas ekspozicije ne pomeni kdaj si ti fotkal ampak, koliko časa je bila odprta zaslonka
Ko boš fotkal se boš verjetno naslonil na ograjo? Če lahko, prilimaj tisto fotko, da vidmo kaj je zate full dobr, pa ti bomo lažje pomagali.
Drgač ima canon S2 pri 12x zumu 3.5 blendo, kar je juhuhu ok.
Za baterijo se ne sekirat preveč, par let zihr.
Šum? Ja, to so zrnca na sliki. Višji ko je ISO, bolj je ojačan signal (svetloba, ki pade na tipalo) in s to ojačitvijo se tudi napake povečajo in to je šum.
Ko boš fotkal se boš verjetno naslonil na ograjo? Če lahko, prilimaj tisto fotko, da vidmo kaj je zate full dobr, pa ti bomo lažje pomagali.
Drgač ima canon S2 pri 12x zumu 3.5 blendo, kar je juhuhu ok.
Za baterijo se ne sekirat preveč, par let zihr.
Šum? Ja, to so zrnca na sliki. Višji ko je ISO, bolj je ojačan signal (svetloba, ki pade na tipalo) in s to ojačitvijo se tudi napake povečajo in to je šum.

Aha, zaslonka je bila dprta kake pol minute..Na ograjo se ne bom naslanjal, vsaj pri Sonyu se mi ni blo treba, je bla slika dovolj ostra. Slike s preže žal nimam (sem čez teden v LJ) vendar pa mam primer z morja...To bi blo zame čist OK..
Važno je, da je slika cca.10x10 cm primerna za v revijo Lovec:)
Važno je, da je slika cca.10x10 cm primerna za v revijo Lovec:)
Zgodovina sprememb…

M-XXXX ::
Aha, zaslonka je bila dprta kake pol minute.
Če si slikal brez stojala ni nobene možnosti da bi z prosto roko ter 30s odprto zaslonsko naredil lepo/čisto sliko.

Nimam stojala;) Jst sm meu ugasnjen fotoaparat...Čakau sm kake 2 ure, da je prišla divjad, takrat sm vklopil fotoaparat, približal in slikal (vse v pol minute). Fotoaparata nisem nikamor naslanjal...

Aha, zaslonka je bila dprta kake pol minute.
Če si slikal brez stojala ni nobene možnosti da bi z prosto roko ter 30s odprto zaslonsko naredil lepo/čisto sliko.
K mislš da sm meu tam k sm morje sliku pa stojalo?;)(pa nikol ne čakam več kot pou minute predn slikam) Včasih slikam med vožnjo (20km/h) pa je dobra slika...

Narobe si razumel in najbrž ne veš čisto kaj imava z globoko grlo v mislih. Ko pritisneš na sprožilec naredi "škljoc" takrat svetloba "posije" na senzor in slika se naredi. Zanima naju kako dolgo je bila zaslonka odprta oziroma kako dolgo se je ta "škljoc" slišal

Edit: sem bil že malo prepozen
Zgodovina sprememb…
- spremenil: M-XXXX ()

seminal ::
Pa ti sploh veš zakaj je med vožnjo ok slika, zaradi tega ker imaš kar visok zaklopni čas... Lahko slikaš tudi pri 130km/h pa dobiš lepo sliko.... 1/1000 čas pa bi morali biti ok...

Ej ne vem točn kaj mislta...Jst tiščim tipko na pol kako sekundo, do dve da se izostri, potem pa stisnem do konca in slika je tu

Idi si na wiki-ja al pa kam drugam malo osnov fotografije prebrat...
Neveš kaj je šum, potem govoriš čas pol minute... Blage veze nimaš
To kar ti do polovice pritisneš na prožilec je pa samo izostritev...
Neveš kaj je šum, potem govoriš čas pol minute... Blage veze nimaš
To kar ti do polovice pritisneš na prožilec je pa samo izostritev...

Ej vidva mi sm povejta, če mislta da bo slika s Kodakom Z8612 primerljiva oz. boljša od slike s Sony DSC-H1...
Primerjava obeh
Primerjava obeh
Zgodovina sprememb…

Digitalni fotoaparat Fuji FinePix S5800
Digitalni fotoaparat Sony Cyber-Shot DSC-H10/črn
Digitalni fotoaparat Sony Cyber-Shot DSC-H3/ črn
To je nek razerd do 240€ max.... Jaz bi enega med temi zbral. Fuji naj bi imel najmanj šuma. Čeprav je meni tukaj njabolj všeč H10
Digitalni fotoaparat Sony Cyber-Shot DSC-H10/črn
Digitalni fotoaparat Sony Cyber-Shot DSC-H3/ črn
To je nek razerd do 240€ max.... Jaz bi enega med temi zbral. Fuji naj bi imel najmanj šuma. Čeprav je meni tukaj njabolj všeč H10

Lej zdej sm dobu slike k sm jih posneu v petek ob pol devetih zvečer s preže (razdalja 25 m) s Sonyem H1. Slike so zame dovolj dobre, če take naredi tut omenjeni Kodak ga bom naročil...Zdej doktorata s tega fotoaparata ne bom delu, ker ste ga vi očitno že..zato mi samo povejte, če je Kodak zmožen take slike kot je spodnja al ne!?
Hvala in Lp
Hvala in Lp
Zgodovina sprememb…

destiny ::
Uf, mene so kr oči zabolele, ko sem tisto koruzo pogledal. Pri bolj visokih ISO-tih(npr. večernih slikah) se najbolje obnesejo Fuji kompakti. Sicer za superzoomerje ne bi vedel, če pa še kje dobiš f6500fd ali pa s9600, ti bo verjetno precej bolje služil. Lahko sicer tud vzameš novega S100fs, je pa precej drag za kompakta.

ma ne ga še bolj mest, ti sam kup kar si si zamislil, pa bo ok
pa še en namig : naštimaj si timer na 2 sek in boš imel manj stresene fotke
se pravi : najprej do polovice stisneš knof in ti aparat izostri, potem pritisneš do konca in ti čez 2 sek naredi fotko. S tem se izogneš premiku aparata ko do konca pritisneš sprižilec. Poglej v navodilih kje se to nastavi, ni nič posebnega
pri tem kodaku nisem nikjer zasledil svetlobne moči objektiva, mogoče kdo ve?
pa še en namig : naštimaj si timer na 2 sek in boš imel manj stresene fotke
se pravi : najprej do polovice stisneš knof in ti aparat izostri, potem pritisneš do konca in ti čez 2 sek naredi fotko. S tem se izogneš premiku aparata ko do konca pritisneš sprižilec. Poglej v navodilih kje se to nastavi, ni nič posebnega
pri tem kodaku nisem nikjer zasledil svetlobne moči objektiva, mogoče kdo ve?

Uf, mene so kr oči zabolele, ko sem tisto koruzo pogledal. Pri bolj visokih ISO-tih(npr. večernih slikah) se najbolje obnesejo Fuji kompakti. Sicer za superzoomerje ne bi vedel, če pa še kje dobiš f6500fd ali pa s9600, ti bo verjetno precej bolje služil. Lahko sicer tud vzameš novega S100fs, je pa precej drag za kompakta.
Sm kr Kodaka naroču...Sporočim kakšne bojo slike...Upam, da bolše kot tista koruza...Je res bl tko tko, sam kaj češ dobit za ta dnar!?
Hvala za pomoč in Lp

opeter ::
Sm kr Kodaka naroču...Sporočim kakšne bojo slike...Upam, da bolše kot tista koruza...Je res bl tko tko, sam kaj češ dobit za ta dnar!?
Hvala za pomoč in Lp
Se sicer nekako strinjam, da je kar nekaj odvisno od aparata samega, ampak tuid od tistega, ki fotografira. Ni dovolj samo tehnično znanje, moraš imeti "občutek" za zadeve.
Četudi daš neki osebi svinčnik v roke, to še ne pomeni, da bo s tem narisal kakšno umetnijo.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Tale primerjava s svinčnikom ni na mestu... Si zgrešil point... Pri fotografiiji, če hočeš naredit pro fotke moraš imeti pro opremo

destiny ::
Jep, merjasca ki teka naokol po gozdu v večernih urah enostavno ne morš slikat na ISO 100 z dooooooolgim ekspozicijskim časom. Za to rabiš fotoaparat ki je sposoben narest dovolj dobro sliko pri visokih ISO-tih, pol pa če si še tak foto-frajer. Res pa je da ni nujno da boš naredil dobro fotko, čeprav maš primeren fotoaparat...

Daedalus ::
Če nočeš gledat akvarelov, moraš nabavit spodoben fotoaparat. In tu je Fuji kar se kompaktov tiče, med boljšimi. Znanje ima veliko vlogo (nekdo bo z drugačnimi nastavitvami kljub slabim pogojem posnel dobro fotko, nekdo pa tud v idealnih pogojih ne bo spravil nič kaj skup), ne more pa kompenzirat tehničnih pomanjkljivosti aparata. Kompakti pač šumijo - veliko pikslov na (pre)mali površini. Nima D3 brezveze "samo" 12 megapikslov na full frame senzorju...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]

hehe, za 20x ceno kodaka dobiš samo 4 MP več
a ni to mal brezveze?
tammih, prpopej potem kkšno fotko
ajd
a ni to mal brezveze?
ajd

hehe, za 20x ceno kodaka dobiš samo 4 MP več
a ni to mal brezveze?
ajd
No, zato pa večina folka pada na marketinške fore o "more is better" megapikslih. Moj pošteno zgonjen D70 ma "samo" 6 megapikslov, pa si lahko ziher, da pri kvaliteti slike nese _vse_ kompakte tud z najslabšim kit objektivom. Več megapikslov je uporabnih za dve zadeve - več fleksibilnosti pri rezanju slike (crop) in pa večje formate slik lahko tiskaš. S tem, da je že 3 megapiksle dovolj za kakovosten A4 print. In kake "plakate" tiska večina uporabikov? 9x13 cm? 10x14 cm?
Tako da ja, ne kupovat D3. Ma premalo resolucijo tipala, to ni za uporabljat

Aja, Tammih - slabše slike, kot jo (po mojih izkušnjah) proizvedejo Soniji H serije, verjetno skor ni mogoče naredit. Tako da IMO je on Kodak boljša izbira, lahko pa malo pogooglaš za kakimi sample slikami na Flickerju, pa primerjaš.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Daedalus ()

Aja, Tammih - slabše slike, kot jo (po mojih izkušnjah) proizvedejo Soniji H serije, verjetno skor ni mogoče naredit. Tako da IMO je on Kodak boljša izbira, lahko pa malo pogooglaš za kakimi sample slikami na Flickerju, pa primerjaš.
S kašno osnovo to praviš? Sam sem imel pred zdajnšnim DSLR-jem Sony H9 in je imel odlične slike (tukaj ne mislim vpletati slabih svetlobnih pogojev, ker tam itak vsak kompakt pogori)

TOP ::
Pomojem on to pravi tja v tri dni.ker Sony H9 recimo naredi sliko,ki je očem zelo prijazna in zelo lepe barve,kar se tiče megapikslov se pa popolnoma strinjam.

S kašno osnovo to praviš? Sam sem imel pred zdajnšnim DSLR-jem Sony H9 in je imel odlične slike (tukaj ne mislim vpletati slabih svetlobnih pogojev, ker tam itak vsak kompakt pogori)
Uporaba H5, dostikrat in v različnih pogojih. Porazna slika za moje pojme, takoj ko je ISO kjerkoli nad 100. Mehko, šumeče, white balance ga konkretno muči, ostrenje je počasno...
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]

Ima kdo kakšne izkušnje s Canon Powershot S5 IS? Ali pa kak drug model. Hvala vnaprej.
Potrebe: čim manjši, napredne nastavitve, vsaj 10x zum, 8 mpik, možnost montiranja zunanje bliskavice
Potrebe: čim manjši, napredne nastavitve, vsaj 10x zum, 8 mpik, možnost montiranja zunanje bliskavice

urke710 ::
Tu imaš zelo dobre opise kamer. Sam imam S5 doma in to kar on pove je resnično tko. Zelo dober fotkič. Naj povem še to da ima na možnost funkcijo 'sport' ki zelo hitro ostri. Ostri tudi takrat ko ne držiš sprožilca na pol, tako da je vedno pripravljen za hitr zajem slike. Seveda se to pozna pri bateriji, ampak če slikaš kakšne športne dogodke, ali pa stvari ki se hitro premikajo je stvar zalo uporabna. Tudi iskalo, ki je digitalno in ponuja enako mero informacij kot dispelj je zelo uporabno v takih primerih, saj ko imaš aparat bližje obrazu, se le ta manj trese. Teža je problem, če ga cel dan nosiš okoli vratu. Ima tudi dovolj namenskih tipk razporejenih po ohišju, ki pohitijo izbiro nastavitev. Hitrost zumiranja je fantastična.
d.i.g.

Uh, super, hvala ti urke710! Bom takoj pogledal tisti posnetek. Pa hvala za tale opis :)

PrimozR ::
Tammih povej kako prideš zraven pri Lovcu, da fotra prepričam za DSLRa, ga naučim in pošljem v šumo fotkat :P

Uek prosim ne pretiravaj.... Si že imel kdaj DSLR v roki... Jaz sem tudi mislil da je majhna razlika sedaj že 6 mesecev na K10D kraljujem in je zakon

Uek prosim ne pretiravaj.... Si že imel kdaj DSLR v roki... Jaz sem tudi mislil da je majhna razlika sedaj že 6 mesecev na K10D kraljujem in je zakon
Podpis pod tole...
Dokler ga nimaš v roki in ne fotkaš z njim je teško o kakršni koli primerjavi govorit!

kurjač ::
Opažam, da se pogosto sprašuje o aparatih in njihovimi lastnostmi. Odgovor zelo redko dobite pa še tist ni zanesljiv.
Tukaj imate povezavo do strani, ki vam predstavi trenutno najboljši izbor na tržišču.
Če karkoli izbereš iz te strani ne moreš falit. Cenovni razred je zelo širok.
Tukaj imate povezavo do strani, ki vam predstavi trenutno najboljši izbor na tržišču.
Če karkoli izbereš iz te strani ne moreš falit. Cenovni razred je zelo širok.

g33kbuster ::
Odločil sem se za nakup DSLR fotoaparata. Za znamko sem se že odločil in sicer NIKON, zdaj pa se mi je ustavilo pri izbiri modela in sicer d60 ali d80, zanima me kateri je boljši?
Zanima me tudi, ali bi se v tem cenovnem razredu bilo pametno ozreti tudi po drugih znamkah.
L.P.
Zanima me tudi, ali bi se v tem cenovnem razredu bilo pametno ozreti tudi po drugih znamkah.
L.P.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: g33kbuster ()

PrimozR ::
Skoraj enaka, z glavno azliko, da ima D80 motorček za autofocus v fotoaparatu. To pomeni, da je kompatibilen z VSEMI objektivi, ki pašejo na Nikon aparate. D60 je pa kompatibilen le s tistimi objektivi, ki imajo motorček vgrajen. Tisti brez pa nimajo Autofokusa, Za primerjavo ostalih funkcij do pa anjbolje da skočiš na dpreview.com, kjer imaš na voljo tudi primerjavo med modeli, če me spomin ne vara.

D80 je razred višje. Za primerjavo funkcij pa si na dpreview poglej.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]

hvala, zanima me pa še vaše mnenje o tem dslr-ju, ali v tem cenovnem razredu lahko dobim boljši fotič ?

Schumi ::
Zdravo!
Kateri digitalec priporočate do 130€? Rabim ga samo za na morje in tu pa tam kaka slikca s piknika. Zaželjena funkcija snemanja z zvokom.
Gledal sem Canona A470, ki v kompletu z 1 Gb kartico, polnilcem baterij in torbico stane 120€ v Bigbangu.
Kje se po vašem mnenju najbolj splača kupit?
Katero firmo fotoaparata bi vi izbrali: Samsung, Kodak, Canon, Olympus, Fuji, Nikon za nekje 130€?
Hvala za pomoč
Kateri digitalec priporočate do 130€? Rabim ga samo za na morje in tu pa tam kaka slikca s piknika. Zaželjena funkcija snemanja z zvokom.
Gledal sem Canona A470, ki v kompletu z 1 Gb kartico, polnilcem baterij in torbico stane 120€ v Bigbangu.
Kje se po vašem mnenju najbolj splača kupit?
Katero firmo fotoaparata bi vi izbrali: Samsung, Kodak, Canon, Olympus, Fuji, Nikon za nekje 130€?
Hvala za pomoč
Schumi

g33kbuster: Imam Nikon D80 in sem zadovoljen. Uč pa se ti splača vreči še na Pentaxa K200D in k20D zaradi stabilizacije slike na tipalu. Jaz sem pred nekaj meseci cincal med K10D in D80.
4.

Aha, thx.
Nekako se mi bolj dopade nikon :-D Samo me pa čudi, da je v nekateri trgovini dražji d60 kot pa d80, pa čeprav naj bi bil slednji boljši.....
...Kako si kaj zadovoljen s kvaliteto slike? ali bi lahko kakšno fotko pastal, da približno vidim, kaj lahko od njega pričakujem...Ali slike kasneje obdelaš tudi z programom?
hvala, L.P.
Nekako se mi bolj dopade nikon :-D Samo me pa čudi, da je v nekateri trgovini dražji d60 kot pa d80, pa čeprav naj bi bil slednji boljši.....
...Kako si kaj zadovoljen s kvaliteto slike? ali bi lahko kakšno fotko pastal, da približno vidim, kaj lahko od njega pričakujem...Ali slike kasneje obdelaš tudi z programom?
hvala, L.P.

aljazh ::
D80 bo zelo kmalu dobil naslednika, zato mu spuščajo cene, da prodajo zaloge. Vsekakor se splača to izkoristiti.

itak37 ::
Vsi novi DSLRji imajo zelo dobro sliko, dosti boljso od kompaktov. Je pa pri DSLR zelo pomembna kakovost objektivov. Ponavadi so kit objektivi, ki pridejo zraven pri novem aparatu bolj slabe kakovosti. Ce hoces res izkoristit DSLR, se moras zavedat, da je nakup fotoaparata samo zacetek in da so dobri objektivi kar dragi (od 300-500EUR naprej). Kakovost slike pri izbiri DSLR-ja ni tako pomembna, saj med njimi ni velikih razlik. Bolj bodi pozoren na to, kako ti lezi v roki in kaksne objektive bos kasneje potreboval.
Poglej si se Olympusa 520, ima opticno stabilizacijo in za 700EUR dobis dvojni zoom kit (14-42 in 40-150), ki sta dosti boljse kakovosti od ostalih kit objektivov.
Pred nakupom pa vsekakor preskusi aparat v trgovini.
Spodaj je ena hitra slika z Olyem 520 in kit objektivom.
Poglej si se Olympusa 520, ima opticno stabilizacijo in za 700EUR dobis dvojni zoom kit (14-42 in 40-150), ki sta dosti boljse kakovosti od ostalih kit objektivov.
Pred nakupom pa vsekakor preskusi aparat v trgovini.
Spodaj je ena hitra slika z Olyem 520 in kit objektivom.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: itak37 ()

Ne razumem, zakaj Olympus uporablja 4:3 razmerje in tudi po proporcih manjša tipala... Verjetno nekaj pridobijo na ceni, a vseeno. Meni je malenkost antipatično. Saj lahko fotko obrežeš, a vseeno ne misliš vedno na to, ko gledaš kaj slikaš (me je to motilo pri kompaktu). Sploh pa sedaj, ko se prodajajo veinoma le widescreen zasloni.
4.

itak37 ::
Se strinjam, da bi bilo razmerje 3:2 boljse. Manjse tipalo od APS-C pa ima seveda pomankljivosti (slabsa slika, vecji sum pri visokem ISO, manjsi DOF), zato pa so objektivi manjsi in lazji in vsi so dizajnirani za 4:3 sistem, za razliko do Nikona in Canona, kjer je treba bit pozoren na to, za kaksno velikost tipala je namenjen objektiv.
Tukaj je ena debata o razlikah med Oly520 in Nikonom D60/D80. Seveda je v Olympus forumu, tako da navijajo za Oly.
Sam sem pred nekaj leti kupil Canon DSLR z 18-55 kit objektivom. Ker so bili dobri objektivi zelo dragi, si jih nisem privoscil. Sedaj sem ga prodal in kupil Oly 520 z double zoom kitom in sem zelo zadovoljen z aparatom in kakovostjo objektivov. Se posebej se mi zdi fajn IS, ki deluje na vseh objektivih.
Tukaj je ena debata o razlikah med Oly520 in Nikonom D60/D80. Seveda je v Olympus forumu, tako da navijajo za Oly.
Sam sem pred nekaj leti kupil Canon DSLR z 18-55 kit objektivom. Ker so bili dobri objektivi zelo dragi, si jih nisem privoscil. Sedaj sem ga prodal in kupil Oly 520 z double zoom kitom in sem zelo zadovoljen z aparatom in kakovostjo objektivov. Se posebej se mi zdi fajn IS, ki deluje na vseh objektivih.

Vsi novi DSLRji imajo zelo dobro sliko, dosti boljso od kompaktov. Je pa pri DSLR zelo pomembna kakovost objektivov. Ponavadi so kit objektivi, ki pridejo zraven pri novem aparatu bolj slabe kakovosti. Ce hoces res izkoristit DSLR, se moras zavedat, da je nakup fotoaparata samo zacetek in da so dobri objektivi kar dragi (od 300-500EUR naprej). Kakovost slike pri izbiri DSLR-ja ni tako pomembna, saj med njimi ni velikih razlik. Bolj bodi pozoren na to, kako ti lezi v roki in kaksne objektive bos kasneje potreboval.
Hja, kit objektivi so sicer nekoliko slabši od kakih malo dražjih, ni pa za nezahtevnega uporabnika kake omembe vredne razlike. Pa če kdo hoče poceni in dober objektiv je treba (Canon, Nikon) gledat 50mm fiksne objektive z zaslonko 1.8. Pri obeh je cena nekaj čez 100€, po kvaliteti pa pustita za sabo marsikaj dražjega. Če jih znaš ponucat, so tile objektivi špica, ostri in hitri. Pri teh se lepo opazi razlika glede na zoom objektive. Za ostale firme sicer ne vem se pa skor pri vseh najde kak podoben kos stekla za res ugodno ceno. Pa tud kompatibilnost za nazaj je bolj al manj vsepovsod precej dolgosežna, tako da se kdaj splača malo po oglasnikih pogledat, kaj se prodaja. Ni vredno kupit vsega, kar se prodaja za par sto €, pa tudi kaki starejši objektiv zna bit zelo dobra izbira.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]

za nas, navadne consumer uporabnike oz. "wonnaBe" semi pro uporabnike ni nobene omembe vredne razlike med kit objektivi in dražjimi, semi ali pro objektivi. Itak jih nebi znal ponucat. Drugače imata Pentax in Oly zelo dobre oz. kar nadpovprečne kit objektive, v tem vrstnem redu. Tako da se ne sekirat glede kit objektivov.
D80 je po mojem sicer več kot ok za vstop v svet dslr, vendar je že star model in pride kmalu zamenjava. Pa potem si verjetno kar pri nikonu zapisan, kar sicer ni slabo, ampak če češ met dobre objektive boš živel ob kruhu in vodi.
Pa kvalitetno fotko vedno naredi fotograf in ne fotoaparat ;)
ajd
D80 je po mojem sicer več kot ok za vstop v svet dslr, vendar je že star model in pride kmalu zamenjava. Pa potem si verjetno kar pri nikonu zapisan, kar sicer ni slabo, ampak če češ met dobre objektive boš živel ob kruhu in vodi.
Pa kvalitetno fotko vedno naredi fotograf in ne fotoaparat ;)
ajd