Forum » Kaj kupiti » Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?
Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?
Temo vidijo: vsi
globoko grlo ::
hja, kaj je zate hiter avtofokus
vsak novejši kompakt rabi približno enako časa za fokusiranje, tko da tudi tukaj ni za pričakovati čudežev, žal
primi vsakega v roke in se potem odloči
vsak novejši kompakt rabi približno enako časa za fokusiranje, tko da tudi tukaj ni za pričakovati čudežev, žal
primi vsakega v roke in se potem odloči
Dead_Eye ::
Sem bral par testov in določeni(olympus 550UZ - 18xzoom) so zelo počasni, včasih tudi do 3 sekunde... Npr. Fuji s5600 je kar hiter, HP-ji so nenormalno počasni(vsaj 945 model),...
Problem je, ker ga tu na obali ni nikjer, da bi ga testiral v živo...
Problem je, ker ga tu na obali ni nikjer, da bi ga testiral v živo...
The one and only
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Dead_Eye ()
rapvirus ::
no zdajle sem tukaj, prebral oziroma napisal, da so uporabniki, glede na eno raziskavo najbolj zadovoljni z Fujifilm finepix F fotoaparati ("kompaktneži"). Me zanima če se strinjate. Jaz sicer uporabljan sony w30 in sem zelo zadovoljen. Je pa res da zdaj kako leto nism sledil razvoju.
origin92 ::
Flash se ti bo moral napolnit, kaj ekstremno hitrega ziher nebo med kompaktnimi, ker že zrcalno refleksnim se polni najmanj pol sekunde in več....
opa! ::
Matej_K ::
Pozdravljeni kot sem opazil so na tržišče prišli malo novejši digitalci, v mislih imam Sony DSC-H3 in Canon PowerShot SX100 IS.
Sony Cyber-Shot DSC-H3
Canon PowerShot SX100 IS
Cene še niso znane, samo prvega prodajajo v BIGBANGU za 279,90 € plus tega da lahko garancijo podaljšaš za 6let.
Zdaj mi pa povejte ali se splača vzeti katerega od teh dveh digitalcev, za bolj gorske posnetke, kjer bi prišel v uporabo dober zoom ali naj kupim kaki rabljeni digitalc za približno enak denar npr. S1 ali kaki podoben??!!??
Najlepša hvala na odgovoru!
Sony Cyber-Shot DSC-H3
Canon PowerShot SX100 IS
Cene še niso znane, samo prvega prodajajo v BIGBANGU za 279,90 € plus tega da lahko garancijo podaljšaš za 6let.
Zdaj mi pa povejte ali se splača vzeti katerega od teh dveh digitalcev, za bolj gorske posnetke, kjer bi prišel v uporabo dober zoom ali naj kupim kaki rabljeni digitalc za približno enak denar npr. S1 ali kaki podoben??!!??
Najlepša hvala na odgovoru!
... .. .
trdoreh ::
Danes sm picasa 2 program z neta pobral. Sliko v tem programu malo obrežem, malo kontrast dodam itd. Do tu mi je vse jasno.
Moti me to, da slike ostanejo obdelane samo v programu, ko pa grem v mapo s slikami, ki je na namizju, so slike neobdelane, kot da se nastavitve ne bi shranile. A se da to kako popravit, al je program naštiman tako, da se slike ureja samo za interno pregledovanje?
Hvala, pa opravičujem se za OT.
Lp, Jan
Moti me to, da slike ostanejo obdelane samo v programu, ko pa grem v mapo s slikami, ki je na namizju, so slike neobdelane, kot da se nastavitve ne bi shranile. A se da to kako popravit, al je program naštiman tako, da se slike ureja samo za interno pregledovanje?
Hvala, pa opravičujem se za OT.
Lp, Jan
@MatejK
če že rablenga, potem S2, al pa sonya H2 oz. H5, lahko pa tudi, pa boš verjetno še najbolj zadovoljen, fujija 6500fx, recimo
Sam sem kupil rabljenega S2 za 250EUR predvsem zato, ker sem imel prej S1. Če bi pa vedel kar vem zdaj, bi pa vzel fujija, verjetno 9600, ampak tist je mal dražji.
Kar se tiče optike in šuma je Fuji še najboljši, minus je edino manjek stabilizatorja, kar pa se da malo kompenzirat, če znaš zadevo pravilno uporabljat in se zavedaš omejitev kopaktov kot takih.
Upam, da je kj pomagal.
ajd
če že rablenga, potem S2, al pa sonya H2 oz. H5, lahko pa tudi, pa boš verjetno še najbolj zadovoljen, fujija 6500fx, recimo
Sam sem kupil rabljenega S2 za 250EUR predvsem zato, ker sem imel prej S1. Če bi pa vedel kar vem zdaj, bi pa vzel fujija, verjetno 9600, ampak tist je mal dražji.
Kar se tiče optike in šuma je Fuji še najboljši, minus je edino manjek stabilizatorja, kar pa se da malo kompenzirat, če znaš zadevo pravilno uporabljat in se zavedaš omejitev kopaktov kot takih.
Upam, da je kj pomagal.
ajd
Daedalus ::
Jan, spodaj desno v glavnem oknu Picasse maš ene par gumbov - eden je Izvozi/Export Označiš slike, ki jih hočeš izvozit, klofneš Izvozi in pol lahko izbiraš kvaliteto izvoza - za na net bo npr. dosti 1024*768, jpeg kvaliteta 85. Za printanje izbereš originalno velikost, jpeg kvaliteto na 100 (sproducira precej veliko datoteko), klikneš OK (lahko si tud izbereš kako drugo lokacijo za izvoz) in to je to.
IMO je najboljš, da si všečne fotke označiš z zvezdico, pol izbereš označene (maš levo pri vsaki galeriji zgoraj opcije izbiranja) in pol izvoz.
p.s. - Picassa vedno naredi ločeno kopijo neobdelane fotke, tako da lahko pol vedno prekličeš kako neuspelo obdelavo. Minus stran tega je zgoraj opisani izvoz.
IMO je najboljš, da si všečne fotke označiš z zvezdico, pol izbereš označene (maš levo pri vsaki galeriji zgoraj opcije izbiranja) in pol izvoz.
p.s. - Picassa vedno naredi ločeno kopijo neobdelane fotke, tako da lahko pol vedno prekličeš kako neuspelo obdelavo. Minus stran tega je zgoraj opisani izvoz.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Daedalus ()
trdoreh ::
Hvala Daedalus, prav to sm potreboval. Program je super, še posebej zame, ki nisem preveč zahteven. Še to me zanima, a bodo obrezane slike, ko jih bom nesel razvit, normalne velikosti al bo velikost slike manjša oz. drugačna od neobrezanih? Mogoče je vprašanje nelogično, ampak s temi zadevami res nimam izkušenj!:)
Hvala, lp, Jan
Hvala, lp, Jan
Jah, dobro je pazit na format slike pri rezanju - pač probaj čimbolj upoštevat velikost slike za razvijanje. Recimo, če daš nekaj razvit na 15x10, pol je pametno uporabiti isti crop (ma predpripravljene ene vrednosti). Lahko delaš tudi čisto poljubne izreze, pol pač ne bo slika pri razvijanju zasedla celotne površine na papirju, pa malo jo boš mogo s škarjami obrezovat. Glede ločljivosti - če bojo izrezi premajhni (število pixlov), pol fotka ne bo lih lepa Čeprav, dokler ne pretiravaš, ni panike, sploh ne za male formate razvijanja fotk. Malo probaj, pa boš kmal pogruntal, kaj gre skoz in kaj ne.
Načeloma pa še vedno velja, da si za fotkanje vzameš nekaj časa in malo pomisliš, pa sestaviš motiv, prej ko fotkaš. Če je kompozicija OK, ni treba nič rezat
Načeloma pa še vedno velja, da si za fotkanje vzameš nekaj časa in malo pomisliš, pa sestaviš motiv, prej ko fotkaš. Če je kompozicija OK, ni treba nič rezat
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Arthur ::
zunanji ekranček pri IS 2S je popolnoma neuporaben pri sončnem vremenu. morda je imel samo moj model takega, al so pa pri vseh taki.
Melanholija ::
Lep pozdrav, zanimajo me vaše izkušnje glede CF spominskih kartic...gledam 4gb za sony alpha, so sploh kakšne razlike, gledam SanDisk extreme IV ali raje cenejšo ter 8gb?
Verjetno najbolj odvisno kje boš fotkal. Extreme delujejo pri nižjih temperaturah, pa še hitrejše so kot običajne, kar je zelo pomembno pri ti. rafalnem fotkanju,
lp
lp
pegaso ::
@duleman
glej predvsem ceno in hitrost!
Mislim da je ta CF dober nakup. Sam imam 2Gb in je super.
lp pegaso
Fotoblog
glej predvsem ceno in hitrost!
Mislim da je ta CF dober nakup. Sam imam 2Gb in je super.
lp pegaso
Fotoblog
Kateri objektiv bi bil najbolši za portrete, imam nikon-a zato rabim DX objektiv in ker nevem kateri bi bil najbolši za portrete, bi prosil za svetovanje...tam do 1000€
In ker bi rad slikal še kakšen makro tu pa tam, bi rabil še svetovanje glede teh objektivov, saj tudi med temi nevem izbrati pravega...
http://www.mixi.tv/katalog/compare.php?...
hvala že vnaprej
In ker bi rad slikal še kakšen makro tu pa tam, bi rabil še svetovanje glede teh objektivov, saj tudi med temi nevem izbrati pravega...
http://www.mixi.tv/katalog/compare.php?...
hvala že vnaprej
pegaso ::
Ali imaš v mislih enega za vse skup ali ločeno portretni+makro?
Makro je namreč že kar dober portretni objektiv, seveda ima pa določene omejitve. (hitrost fokusa in svetlobna vrednost)
Makro je namreč že kar dober portretni objektiv, seveda ima pa določene omejitve. (hitrost fokusa in svetlobna vrednost)
Za portrete fiksna Nikkorja 50 mm f1.4/ f1.8 ali 85 mm f1.8. Če imaš slučajno pa D40, ki ne zna uporabljat avtomatsko fokusirat na starejših AF objektivih pa...hja, kaj drugega. Jaz sem delal s 50 mm f1.4 in je en boljših objektivov za Nikone, 50 mm f1.8 (ki stane celih 150 €) in 85 mm sta ista klasa, za ostale pa ne vem povedat.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Mislim posebej kateri objektiv, je dober za ceno do 1000€, hvala vama za odgovore...
Imam pa D70s, bom pa najverjetneje kar kupil 50 mm F 1.4D... kasneje ko malo preizskušam objektiv napišem kakšni so občutki, kvaliteta itd...
Imam pa D70s, bom pa najverjetneje kar kupil 50 mm F 1.4D... kasneje ko malo preizskušam objektiv napišem kakšni so občutki, kvaliteta itd...
50 mm 1.4D ti priporočam samo, če res rabiš f1.4...ker je f1.8 praktično ista pašta, sam stane ene pol manj. Dela čisto ok na D70, preverjeno iz prve roke. Glede macro pa ti res ne znam povedat. Nekak se ti najbolj splača razmislit, kak objektiv bi rabil (specifikacije), pol si omejiš proračun, izbereš par objektivov, ki po ceni/specifikacijah ustrezajo, poiščeš kake teste in se odločiš. Pa če maš možnost, objektiv pred nakupom sprobat (tud v trgovini, točno tistega, ki ga nameravaš kupit), ker zna kdaj pri nekaterih proizvajalcih (Sigma, recimo) kvaliteta izdelave precej nihat in se občasno zgodi, da dobiš slab primerek. Itak pa se splača tud pogledat za rabljenimi objektivi, za Nikon in Canon je tega veliko. Če ni prejšnji lastnik z objektivom lih koga obmetaval, mu itak nima kaj biti, v denarnici se pa hitro pozna razlika
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
jELKO ::
Odločil sem se, da nabavim Ricoh Caplio R7 in ker ga pri naš še nimajo, vas prosim za nasvet, kje naj ga v tujini nabavim - (online foto shop, s čim nižjo dostavo v Slovenijo). Neki sm že gledu pri severnih sosedin, ma se ne znajdem preveč (šprehenzi dojč ) tako, da je vsak nasvet dobrodošel.
Hvala.
Hvala.
Raw ::
Raje vzem tega (mal drazji):
http://www.dpreview.com/reviews/panason...
Drgač za cene pa chekiraj tole stran: http://geizhals.at
http://www.dpreview.com/reviews/panason...
Drgač za cene pa chekiraj tole stran: http://geizhals.at
I am what I am and I do what I can
Dr_M ::
V hartlauerju imajo Pentaxov K100D Super za cca 444€ z enim objektivom. To je trenutno najboljsi in najcenejsi vstopni SLR digitalni fotoaparat.
Redna cena v slo je cez 600€.
Jest ze mam enga doma
Redna cena v slo je cez 600€.
Jest ze mam enga doma
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
a pa je K100D SUper, al je brez SUper?
tnx
aja, a se znajo v predbožičnem in novoletnem času še kj spustit cene?
tnx
aja, a se znajo v predbožičnem in novoletnem času še kj spustit cene?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: globoko grlo ()
VIP58 ::
z Super
Tole ponudbo bo težko kdo dosegel, še manj presegel....
Tole ponudbo bo težko kdo dosegel, še manj presegel....
Too much of everything is just enough.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: VIP58 ()
kul, a mi lahko samo še en malo bolj točno pove kje se nahaja ta štacuna, da ne bom celega CP prehodil
tnx
tnx
VIP58 ::
Pri tekočem traku(al kwa je že tist) ki se spušča proti Baumaxu...
Too much of everything is just enough.
mmaestro ::
Kupujem fotoaparat za ~250€, ki se bo rabil za čisto amatersko fotografiranje. Kaj predlagate za tak denar, kaj bi blo bestbuy glede na vaše izkušnje? Nisem glih kaj dosti v tem tako da se obračam na vas.
Že vnaprej hvala.
LP
Že vnaprej hvala.
LP
wildy ::
Pozdravljeni,
sem bolj začetnik na področju digitalne fotografije in imam par vprašanj.
Če sem prav razumel zame ne pridejo v poštev SLR fotoaparati-nimam pojma o photoshopu, pri tej vrsti pa, če sem prav razumel, je to skor nuja...
Vseeno pa bi si kupil en dobr in kvalitetn fotoaparat, ki bi mi zadoščal za naslednjih par let. Gledal sem Canon Powershot G9, pa me zanima vaše mnenje...Ali je v tem cenovnem rangu (lahko še par 100 eur gor) kak drug aparat, ki bi bil bestbuy?
Hvala za pomoč začetniku :))
sem bolj začetnik na področju digitalne fotografije in imam par vprašanj.
Če sem prav razumel zame ne pridejo v poštev SLR fotoaparati-nimam pojma o photoshopu, pri tej vrsti pa, če sem prav razumel, je to skor nuja...
Vseeno pa bi si kupil en dobr in kvalitetn fotoaparat, ki bi mi zadoščal za naslednjih par let. Gledal sem Canon Powershot G9, pa me zanima vaše mnenje...Ali je v tem cenovnem rangu (lahko še par 100 eur gor) kak drug aparat, ki bi bil bestbuy?
Hvala za pomoč začetniku :))
no ja, glede dSLR, lahko fotkaš direkt v jpg in ne rabiš kasneje nič obdelovati, lahko pa fotkaš v raw-u in kasneje korigiraš wb, pa osvetlitev & stuff
je pa seveda vprašanje kakšne so tvoje želje in namen uporabe fotkiča
pri dSLR pride še en objektiv zraven, če hočeš imeti tako široki kot in zum, kar spet ni ravno poceni
lp
je pa seveda vprašanje kakšne so tvoje želje in namen uporabe fotkiča
pri dSLR pride še en objektiv zraven, če hočeš imeti tako široki kot in zum, kar spet ni ravno poceni
lp
The B ::
Pozdravljeni!
Kot vsi, kupujem fotoaparat nekje do 200 - 250 €. Prebral sem si vse poste zadnjega leta in me zanima naslednje:
A je boljše kupit rabljenega Canon PowerShot S2 IS ali Canon A570 IS?
Za vse odgovore se v naprej zahvaljujem!
B
Kot vsi, kupujem fotoaparat nekje do 200 - 250 €. Prebral sem si vse poste zadnjega leta in me zanima naslednje:
A je boljše kupit rabljenega Canon PowerShot S2 IS ali Canon A570 IS?
Za vse odgovore se v naprej zahvaljujem!
B
The End Is The Beginning Is The End...
http://blaze.sopca.com/
odvisno predvsem koliko ti pomeni zum, fotke pa oba delata dobre
samo pri slabi svetlobi (visoka oblačnost, nastajajoči mrak ipd.) ne pričakuj čudežev
Kar se šuma pri kompaktih tiče je vse nad ISO 399 , pogojno uporabno. ALi če povem drugače, če boš fotke razvijal se šum dosti manj opazi kot pa na LCDjih.
ajd
samo pri slabi svetlobi (visoka oblačnost, nastajajoči mrak ipd.) ne pričakuj čudežev
Kar se šuma pri kompaktih tiče je vse nad ISO 399 , pogojno uporabno. ALi če povem drugače, če boš fotke razvijal se šum dosti manj opazi kot pa na LCDjih.
ajd
The B ::
Odločil sem se za nakup Canon PowerShot A720 IS. Naročil bom v ponedeljek. Če kdo misli da ni kul, naj pove čim prej...
B
B
The End Is The Beginning Is The End...
miania ::
Mene pa zanima če so samsung fotoaparati ql? Sem gledala teste pa so se mi zdeli ql.
Ogledana mam dva pa bi prosila za kakšne komentarje.
Samsung nv10
Samsung nv11
Me pa tukaj zanima kako je z baterijo? Vem kako se polni ampak ali baterijo lahko daš potem ven? Kaj pa če se ti pokvari?(tip baterije je:Baterija SLB-0837(B), AC adapter)
Hvala
Ogledana mam dva pa bi prosila za kakšne komentarje.
Samsung nv10
Samsung nv11
Me pa tukaj zanima kako je z baterijo? Vem kako se polni ampak ali baterijo lahko daš potem ven? Kaj pa če se ti pokvari?(tip baterije je:Baterija SLB-0837(B), AC adapter)
Hvala
Luv_Atos ::
pozdravljeni...obračam se na vas, ker vidim, da se super razumete v "digitalne" zadeve.. zanimam se za nakup novega digitalca, ker je tudi moj že out of time.. moje želje so enake kot pri @FANATIK-u, tako da nebom vsega še enkrat pisala ;) cenovno nekje do 300€..všeč so mi olympusovi modeli (ker so fancy ), ni pa nujno..prosim za kakšen nasvet, ker sem punca in nisem ekspert na tem področju kakršnikoli nasveti so dobrodošli..
Hvala, K.
Hvala, K.
Venturer ::
Pozdravljeni!
Oče se zanima za nakup Canona SX100 is (290EUR) , ki ima 10x optični zoom,8Mp, DigicIII proc, dve AA bateriji in 2,5" lcd zaslon in je nov model.
Jaz ga pa malo prepričujem za nakup novega S3 (330EUR), ki ima 6Mp, 2" LCD zaslon, 12x optični zoom, 4AA baterije kar pomeni da je težji in večji, pa me zanima, če je med tema dvema velika razlika v sliki in hitrosti delovanja.
S5 ne pride v poštev , ker je že S3 s 330EUR čez zgornjo mejo.
SX100 je nov in ni dosti napisanega po netu in me resno zanima če je zadeva vsaj približno primerljiva, gre se pa tudi malo za težo, velikost in enostavnost uporabe, vendar če je S3 veliko boljši, je sama kvaliteta slik pomembnejša od udobnosti in majhnosti.
Prosim za mnenja.
Hvala in lp
Oče se zanima za nakup Canona SX100 is (290EUR) , ki ima 10x optični zoom,8Mp, DigicIII proc, dve AA bateriji in 2,5" lcd zaslon in je nov model.
Jaz ga pa malo prepričujem za nakup novega S3 (330EUR), ki ima 6Mp, 2" LCD zaslon, 12x optični zoom, 4AA baterije kar pomeni da je težji in večji, pa me zanima, če je med tema dvema velika razlika v sliki in hitrosti delovanja.
S5 ne pride v poštev , ker je že S3 s 330EUR čez zgornjo mejo.
SX100 je nov in ni dosti napisanega po netu in me resno zanima če je zadeva vsaj približno primerljiva, gre se pa tudi malo za težo, velikost in enostavnost uporabe, vendar če je S3 veliko boljši, je sama kvaliteta slik pomembnejša od udobnosti in majhnosti.
Prosim za mnenja.
Hvala in lp
49106 ::
Katerege izmed slednjih digitalcev naj kupim:
Lumix DMC FZ-18
Sony DSC-H9
Fuji Finepix S8000fd
Z eno nogo sem že pri Fuji-ju, zanima me še vaše mnenje
Lumix DMC FZ-18
Sony DSC-H9
Fuji Finepix S8000fd
Z eno nogo sem že pri Fuji-ju, zanima me še vaše mnenje
destiny ::
Če tvoje tace že k Fuji-ju moliš, pol rajš vzem S9600 al pa F6500. Razen če ti ročni zoom ne igra vloge...
qshtr ::
Naš Canon S1IS je odfotkal svoje in ga zapuščajo moči (komaj ga še uspem prepričati da naredi kakšno fotografijo, pa še te so zelo popačene), zato se odločamo, da bi pisali kateremu od dobri mož, ki nas bodo v tem mesecu obiskali.
Glede na to, da smo bili zelo zadovoljni s S1IS, bi izbrali njegovo novejšo inkarnacijo Canon S5 IS. Zaradi primankljaja časa nismo uspeli spremljati razvoj na tem področju zato vas prosim za nasvet.
Ogledan imamo ta komplet:
Klik
Prosim za mnenje oz. sugestije za kaj drugega.
Hvala in LP
Glede na to, da smo bili zelo zadovoljni s S1IS, bi izbrali njegovo novejšo inkarnacijo Canon S5 IS. Zaradi primankljaja časa nismo uspeli spremljati razvoj na tem področju zato vas prosim za nasvet.
Ogledan imamo ta komplet:
Klik
Prosim za mnenje oz. sugestije za kaj drugega.
Hvala in LP
Venturer ::
Jaz sem bil tudi v dilemi katerega kupiti in sem se odločil za Canona S5id, po veliko primerjavah , prebranih testih in mnenjih ljudi ki se na fotografijo spoznajo, se ni bilo težko odločiti zanj. Meni je zakon.
lp
lp
st00rm ::
ok še men dajte kakšen nasvet, namreč rabim en povsem normalen digitalni foto za okrog 200€ (in da ima čim večji optični zoom), če ne drugega mi povejte katera firma dela boljše fotoaparate
God must love stupid people because he made so many of them.