Forum » Kaj kupiti » Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?
Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?
Temo vidijo: vsi

AtaStrumf ::
tomso, če še kaj bereš to temo, lahko kaj poveš o tvoji izkušnji z A610. Predvsem kako je s fleshom (hitrost) in pa filmčki (so kaj omejeni?).

RC14 ::
Omejeni naj ne bi bili ( oz mislim da na 1GB oz velikosti kartice), drugače pa je isto kot pri S1 IS z to razliko da se pri tem A610 ne da zoomirat med snemanjem (to je res škoda). Drugače pa je najbolje, da tomso pove iz prve roke.
Le na dan z besedami, ker mene tudi zanima kako se obnese. Pa zanima me, kako se obnese v slabši svetlobi glede ostrenja?
Lp
Le na dan z besedami, ker mene tudi zanima kako se obnese. Pa zanima me, kako se obnese v slabši svetlobi glede ostrenja?
Lp

Včeraj sem zvedel za še en zelo hud fotkič, ki je skoraj perfekten (tako kot A610
) in sicer NIKON Coolpix 5900. V povezavi je test, edin mal drag je, samo to je pa tudi A610/620, pa mal težko se ga dobi, vsaj tako pravi kolega, ki ga je moral iti na Ptuj al tja nekam iskat.

pixma ::
Pozdravljeni!
Kaj pravit na nov model digitalnega fotoaparata Sony Cyber-shot M2. Meni se zdi, da je ta model super dober. Povrh vsega tega pa je še izredno tanek in majhen. Z njim lahko delaš dobre slike in filme to je super.
Kaj pravit na nov model digitalnega fotoaparata Sony Cyber-shot M2. Meni se zdi, da je ta model super dober. Povrh vsega tega pa je še izredno tanek in majhen. Z njim lahko delaš dobre slike in filme to je super.
Pomoč je vedno dobrodošla

tomso ::
Sem šele zdaj pogledal. Ok, priznam, da bi bilo lepo, če bi že prej kaj napisal.
Glede fotoaparata bom probal napisat čim več pametnega, ampak morate vedeti, da razen fotiča v službi (2x minolta) drugače nimam izkušenj z drugimi, da bi lahko delal primerjavo. Najboljš, da zastavite vprašanje, pa bom odgovoril, ko bom stestiral.
S fotoaparatom sem sam res zelo zadovoljen. Ok, v paketu bi bila lahko malo večja spominska kartica (16MB) in zmoglivejše baterije, ampak nema veze. Nad velikostjo sem bil pozitivno presenečen, saj sem pričakoval, da bo večji, tako da se ga da spravt v mal večji žep brez problemov. V rokah je občutek zelo dober. Zaslon je dober, uporabna se mi zdi funkcija vklopa grid lines. Funkcij je ogromno, auto se v veliko primerih obnese zelo dobro. V ostalih primerih pa je načinov 11 + video: program, shutter speed, aperature settings, manual, custom, portrait, landscape, night scene, prednastavljeni program (indoor, foliage, snow, beach, fireworks, underwater, night, kids&pets), my colors, panorama.
Makro je odličen, manual fokus pa tako tako, saj se na zaslonu pač ne vidi res natančno, če je fokus ok.
Hiter je tako pri slikanju kot pri pregledovanju. Aja, pri video snemanju se da zoomirati. Iz izkušenj lahko povem, da se da delati res dobre fotografije (belina pa svetloba me še mal heca, to se moram še naučit). Vrtljiv zaslon se je izkazal za zelo uporabnega. Z baterijami ni požrešen, obvezen nakup so gp baterije (original so zdržale 2 dni, gp cca dva tedna). Da povzamem, za tak denar ga globoko priporočam.
ok, kar vprašajte, kar vas še zanima pa bom odgovoril (bom redno spremljal, da vam ne bo treba čakat).
Dve slikci, ki sem jih naredil:
Slika 1
Slika 2
tomso
Glede fotoaparata bom probal napisat čim več pametnega, ampak morate vedeti, da razen fotiča v službi (2x minolta) drugače nimam izkušenj z drugimi, da bi lahko delal primerjavo. Najboljš, da zastavite vprašanje, pa bom odgovoril, ko bom stestiral.
S fotoaparatom sem sam res zelo zadovoljen. Ok, v paketu bi bila lahko malo večja spominska kartica (16MB) in zmoglivejše baterije, ampak nema veze. Nad velikostjo sem bil pozitivno presenečen, saj sem pričakoval, da bo večji, tako da se ga da spravt v mal večji žep brez problemov. V rokah je občutek zelo dober. Zaslon je dober, uporabna se mi zdi funkcija vklopa grid lines. Funkcij je ogromno, auto se v veliko primerih obnese zelo dobro. V ostalih primerih pa je načinov 11 + video: program, shutter speed, aperature settings, manual, custom, portrait, landscape, night scene, prednastavljeni program (indoor, foliage, snow, beach, fireworks, underwater, night, kids&pets), my colors, panorama.
Makro je odličen, manual fokus pa tako tako, saj se na zaslonu pač ne vidi res natančno, če je fokus ok.
Hiter je tako pri slikanju kot pri pregledovanju. Aja, pri video snemanju se da zoomirati. Iz izkušenj lahko povem, da se da delati res dobre fotografije (belina pa svetloba me še mal heca, to se moram še naučit). Vrtljiv zaslon se je izkazal za zelo uporabnega. Z baterijami ni požrešen, obvezen nakup so gp baterije (original so zdržale 2 dni, gp cca dva tedna). Da povzamem, za tak denar ga globoko priporočam.
ok, kar vprašajte, kar vas še zanima pa bom odgovoril (bom redno spremljal, da vam ne bo treba čakat).
Dve slikci, ki sem jih naredil:
Slika 1
Slika 2
tomso
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tomso ()

Glede vprašanj o flashu in ostrenja pri slabši svetlobi: povejta, v kakšnih pogojih naj slikam, pa bom kasneje pripel slikce.
No, flash se mi zdi hiter (polnjenje, če te to zanima).
tomso
No, flash se mi zdi hiter (polnjenje, če te to zanima).
tomso

No me veseli, da si se vrnil v temo tomso. Moje vprašanje je bilo glede flesh-a odgovorjeno (kako hitro se polni) zanima pa me še kako je s filmčki. Zoomirati se da, kar je OK, čeprav moje mnenje je, da zumiranje med snemanjem "rahlo" pokvari film, ker folk totalno pretirava s tem, tako da je še bolj če je izklopljen, ampak OK to ni važno tolk, zanima mekako je z dolžino in kvaliteto? Zanima me zelo konkretno:
- katere so resolucija/FPS opcije, npr 640x480@30FPS?
- ali so kakšne omejitve glede časa snemanja, npr. 640x480@30FPS največ 30 sekund oz. velikost kartice?
- koliko videa pri 640x480@30FPS spraviš na 512MB/1GB kartico (odvisno katero imaš), npr. 8 minut na 1 GB oz. koliko prostora zavzema 1 minuta videa (naj bo razgibana scena, torej ne držati kamere na miru)?
- ali med snemanjem prilagajo ostrino in osvetlitev (probaj par extremov (iz sobe iz bližnjega predmeta obrni ven čez okno ali obratno), pa boš hitro videl)?
S2 IS vem, da spravi gor zelo malo videa, ker ni zakompresiran, kar je Canon zanalašč naredil, da ne bi folk zdaj fotkičev uporabljal namest kamer, ker je kvaliteta že skor predobra.
- katere so resolucija/FPS opcije, npr 640x480@30FPS?
- ali so kakšne omejitve glede časa snemanja, npr. 640x480@30FPS največ 30 sekund oz. velikost kartice?
- koliko videa pri 640x480@30FPS spraviš na 512MB/1GB kartico (odvisno katero imaš), npr. 8 minut na 1 GB oz. koliko prostora zavzema 1 minuta videa (naj bo razgibana scena, torej ne držati kamere na miru)?
- ali med snemanjem prilagajo ostrino in osvetlitev (probaj par extremov (iz sobe iz bližnjega predmeta obrni ven čez okno ali obratno), pa boš hitro videl)?
S2 IS vem, da spravi gor zelo malo videa, ker ni zakompresiran, kar je Canon zanalašč naredil, da ne bi folk zdaj fotkičev uporabljal namest kamer, ker je kvaliteta že skor predobra.

AtaStrumf:
Glede video posnetkov:
standarne so 30 fps in 15 fps + 640x480 in 320x240. Men je posnelo pri 30fps/640 na 1 Gb 9:09 minut. Max pri najslabši ločljivosti je 47 min (skratka časovno si omejen na velikost kartice). Imaš pa še nastavitve: fast frame rate (60fps/320x240), compact (15fps/160) in my colors. Focus je avtomatski, možnost je pa še makro in manual. Pri avtomatskem se je zadeva zelo dobro obnesla pri skakanju med bližnjim in odaljenim objektom in svetlobo (no, vsaj zame). Glede zooma se pa strinjam s tabo, da ni preveč uporaben, ker ma slika preveč šuma zraven, plus, da se sliši v ozadju, ko zoomiraš. Video dolg točno eno minuto (nisem bil niti sekunde pri miru) je dolg 107MB pri najvišji ločljivosti. Možne so še nastavitve: awb, day light, cloudy, tungsten, flourescent, fluoroscent h, underwater, evaluate white bal, avtomatski začetek snemanja po desetih sekundah oz. dveh minutah + efekti (ČB, vivid...). V navodilih piše tudi nekaj o vklopu flasha, ampak se v to za zdaj nisem poglabljal.
RC14:
Ostrenje pri slabi svetlobi sem stestiral v makro načinu ponoči. Upam, da si to mislil. Pripenjam slikco (slika je narejena samo s tem namenom in nisem gledal, da bo dobro izpadla).
Nočni makro
tomso
Glede video posnetkov:
standarne so 30 fps in 15 fps + 640x480 in 320x240. Men je posnelo pri 30fps/640 na 1 Gb 9:09 minut. Max pri najslabši ločljivosti je 47 min (skratka časovno si omejen na velikost kartice). Imaš pa še nastavitve: fast frame rate (60fps/320x240), compact (15fps/160) in my colors. Focus je avtomatski, možnost je pa še makro in manual. Pri avtomatskem se je zadeva zelo dobro obnesla pri skakanju med bližnjim in odaljenim objektom in svetlobo (no, vsaj zame). Glede zooma se pa strinjam s tabo, da ni preveč uporaben, ker ma slika preveč šuma zraven, plus, da se sliši v ozadju, ko zoomiraš. Video dolg točno eno minuto (nisem bil niti sekunde pri miru) je dolg 107MB pri najvišji ločljivosti. Možne so še nastavitve: awb, day light, cloudy, tungsten, flourescent, fluoroscent h, underwater, evaluate white bal, avtomatski začetek snemanja po desetih sekundah oz. dveh minutah + efekti (ČB, vivid...). V navodilih piše tudi nekaj o vklopu flasha, ampak se v to za zdaj nisem poglabljal.
RC14:
Ostrenje pri slabi svetlobi sem stestiral v makro načinu ponoči. Upam, da si to mislil. Pripenjam slikco (slika je narejena samo s tem namenom in nisem gledal, da bo dobro izpadla).
Nočni makro
tomso

Ja o A610 se pogovarjamo Medena. Hvala za izčrpen odgovor tomso!
Zgleda, da je pol nekako isto kot S2. Na mojem A510 je omejitev 640x320@10 FPS, samo zavzame 30 sekund, kolikor je omejitev samo cca 16 MB, kar bi pomenilo, da bi pri 30 FPS zavzelo nekje do 50 MB recimo, ne pa 107 MB kot je pri A610 in S2 verjetno tudi (pri polni 1 GB kartici pride izračun celo 112,7 MB, samo zaradi formatiranja ne spraviš ravno 1024 MB gor, tako da ta izračun ni pravilen, ampak tam nekje je). Velikost je torej 2x večja kot bi bila sicer, torej bi šlo na 1GB 18 minut, kar pomeni na 2 GB 36 minut, torej dobre pol ure, kar bi pa že bilo na pol uporabno, da bi se splačalo izprsit za 2 GB kartico, 4 GB bi bilo pa še kar fajn, samo cene so pa že mal nore pri teh kapacitetah, tako da nas je Canon lepo zeznil. A kdo pozna kak fotkič, ki je manj potraten s prostorom pri filmčkih?
Zgleda, da je pol nekako isto kot S2. Na mojem A510 je omejitev 640x320@10 FPS, samo zavzame 30 sekund, kolikor je omejitev samo cca 16 MB, kar bi pomenilo, da bi pri 30 FPS zavzelo nekje do 50 MB recimo, ne pa 107 MB kot je pri A610 in S2 verjetno tudi (pri polni 1 GB kartici pride izračun celo 112,7 MB, samo zaradi formatiranja ne spraviš ravno 1024 MB gor, tako da ta izračun ni pravilen, ampak tam nekje je). Velikost je torej 2x večja kot bi bila sicer, torej bi šlo na 1GB 18 minut, kar pomeni na 2 GB 36 minut, torej dobre pol ure, kar bi pa že bilo na pol uporabno, da bi se splačalo izprsit za 2 GB kartico, 4 GB bi bilo pa še kar fajn, samo cene so pa že mal nore pri teh kapacitetah, tako da nas je Canon lepo zeznil. A kdo pozna kak fotkič, ki je manj potraten s prostorom pri filmčkih?

Goldee ::
Naj se jaz pristavim loncek :)
Res se mi ne da brat 43 strani, zato bi vas rad na hitr prosu za par predlogov - punca bi rada nabavla digitalca za ljubiteljsko slikanje. Max cena naj bi bla tam 70k. Katere bi vi predlagal (znamka ni vazna)?
Hvala, lp!
Res se mi ne da brat 43 strani, zato bi vas rad na hitr prosu za par predlogov - punca bi rada nabavla digitalca za ljubiteljsko slikanje. Max cena naj bi bla tam 70k. Katere bi vi predlagal (znamka ni vazna)?
Hvala, lp!
And Now for Something Completely Different...
-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

Goldee ::
Hvala za predloge, A610 zgleda uredu, Nikon Coolpix 5900 pa mi ni tako vsec. Ima se kdo kak aparat v mislih? Hvala, lp!
And Now for Something Completely Different...

Mogoče še HP R817.Isti cenovni razred kot A610, čeprav je meni osebno canon boljša izbira.Ni pa noben od teh dveh slab.Izbereš pa itak tisto kar ti/njej najbolj odgovarja(oblika, velikost,baterija,...)

jancko ::
Mene pa zanima kaj menite od tegale fotoaparata,,,
Slabosti kritike pa tudi pohvale če ma kdo izkušnje z njim
Tukaj
Slabosti kritike pa tudi pohvale če ma kdo izkušnje z njim
Tukaj
jancko

WiseBear ::
Mene pa zanima če ma kdo izkušnje s Sony-ji W-15 oz. W-17. Za videt so v redu; se jih da primerjat z A610? Dizajn sonija mi je namreč boljši, zdi se mi bolj priročen fotoaparat za ga s sabo nosit.
LP
LP

koyotee ::
Pozdravljeni,
prosim ce mi napisete cimvec linkov do strani kjer je opisano delovanje digitlanih fotoaparatov, ker mam v soli seminarsko o tem. Priporocljivo comvec v slovenscini, lahko pa je tudi v anglescini ali nemscini.
Hvala vsem
LP
prosim ce mi napisete cimvec linkov do strani kjer je opisano delovanje digitlanih fotoaparatov, ker mam v soli seminarsko o tem. Priporocljivo comvec v slovenscini, lahko pa je tudi v anglescini ali nemscini.
Hvala vsem
LP

Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
JTD power!

Mirč ::
ima kdo izkušnje glede tega fotoaparata,napišite mnenja o njem,če se ga splača kupit DIGITALNI FOTOAPARAT KODAK V550
lp
lp

pikachu004 ::
mene zanima kateri digitalni fotoapart mi piporocate do 20.000. in kje?
aparat rabim za zurke in zabavo.
aparat rabim za zurke in zabavo.

pikachu004 ::
rad bi novega.. no lahko do 25.000 ampak naj bo to zadnja cena.
kaksen se vam zdi tale
- 3.3 mio točk
- 4x4 digitalni zoom
kaksen se vam zdi tale
- 3.3 mio točk
- 4x4 digitalni zoom
Zgodovina sprememb…
- spremenil: pikachu004 ()

mkovac10 ::
Sam kolebam med Sony DSC-H1 ter Panasonicom DMZ-FZ5. A ima kdo kakšne izkušnje? Na E-fotografiji sem prebral test in primerjave (poleg še Canon S2, ki pa se mi zdi predrag). Bojda naj bi Panasonic imel za odtenek lepše fotke...
lp, m
lp, m

SavoS ::
@Mkovac.. sam bi ti priporočal nakup Canon S2.. je malenkost boljši, recimo uporabljaš lahko zoom med snemanjem filmčkov.... pa procesiranje slik ima malenkost boljše, čeprav na oko zgledajo slike slabše, ima manj šuma na fotografijah,.... ima pa malo bolj umirjene barve... torej če prej še nimaš Sony-a z 1Gb kartico se ti definitivno splača dati malo zraven in vzeti Canon S2, če pa imaš že prej kateri model od Sonya z 1Gb,ali 2Gb kartico, pol pa vzami SONY H1....kajti Memory Stick pro kartice za Sony-a so malce dražje od ostalih....
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???

hvala za "smernice", odločitev zna biti lažja.
A morda kdo ve kakšna je razlika med različnimi spominskimi karticami z različnimi hitrostmi. jasno mi je glede količine podatkov ki so jih sposobne "prebaviti", vendar se mi postavlja vprašanje kako se to pozna v praksi na fotoaparatih tega ranga. A je očitna razlika med navadnimi, 60x, 133x, 160x....?
lp, m
A morda kdo ve kakšna je razlika med različnimi spominskimi karticami z različnimi hitrostmi. jasno mi je glede količine podatkov ki so jih sposobne "prebaviti", vendar se mi postavlja vprašanje kako se to pozna v praksi na fotoaparatih tega ranga. A je očitna razlika med navadnimi, 60x, 133x, 160x....?
lp, m

Tugo ::
60x in več za fotoaparat nima nobene veze, ker ne boš rabil... ima pa veze, ko presnemavaš na PC. če ne rabiš hitrega prenosa na PC, je čist ok karkoli. Je pa res, da je boljše dat malo več in kupit zanesljivo firmo. četudi bi rabil hiter prenos do PCja, rabiš tudi enako zmoglij reader (čitalec).
lp, T.
lp, T.

Katere firme bi pa priporočal kot zanesljive?
sandisk,PQI,Apacer,Viking,MemorySolutions,Lexar?
thnx, m
sandisk,PQI,Apacer,Viking,MemorySolutions,Lexar?
thnx, m

Tugo ::
s svojo SD Sandisk sem izredno zadovoljen. Kolega ima CF Viking in je tudi vredu. Je pa drug kolega povedal, da so imeli probleme s PQI. S sandiskom ne moreš zgrešit. Hitrejše kot je Sandiskova Ultra II ne boš rabil, če pa vseeno želiš še hitrejšo, pa vzameš Extreme III. Če ni prevelike razlike v ceni, potem vzami Sandisk.
lp, T.
lp, T.

koyotee ::
mkovac10
minolte Z5, Z6 nisi nč gledu? :)
minolte Z5, Z6 nisi nč gledu? :)
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!

mare4444 ::
pred kratkim sem kupil canon a610 in sem zadovoljen. ne poznam še vseh funkcij. zanima me zakaj mi noče prenesti filmčkov na pc če je večji od npr 600 mb oz mi kdaj tud na koncu prenosa sporoči da ni preneslo? a je to normalno ali je problem v nastavitvah aparata? kartica je sd ultra 2.

K0K0 ::
Drugač že mam polnilc in 256 SD kartico, ki bo za začetek dost tko da iščem sam fotoaparat.
Je med canon A520 in A610 res tolkšna razlika da upraviči ceno?
Kaj menite o Konica minolta Z5 za 70k?
Se dobi kaj boljšega za ta denar?
Je med canon A520 in A610 res tolkšna razlika da upraviči ceno?
Se dobi kaj boljšega za ta denar?

Dr_M ::
z5 za 70k sit?
kup takoj!
kup takoj!
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

frudi ::
za 10k več je po mojem boljša izbira Panasonic FZ5. za še 5k več pa ga dobiš v kompletu s 512MB kartico (enaa)...
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Martin Krpan ::
Jaz imam Z3 . Razen da je malo preveč "plastičen" je vse ostalo super , Z5 pa je še boljši.

tropinovec ::
Tudi jaz imam naročenega FZ5.
Glede na ceno 80K je vsekakor odličen nakup.
Združenje EISA pa ga je razglasilo tudi za aparat leta 2005 v kategoriji European zoom camera!
Klik!

Glede na ceno 80K je vsekakor odličen nakup.
Združenje EISA pa ga je razglasilo tudi za aparat leta 2005 v kategoriji European zoom camera!
Klik!

RC14 ::
Panasonic FZ5 je zelo dober aparat. Kje se ga dobi za 80k? Sicer pa če bi izbiral med tem in S2 bi se raje odločil za S2, če ne druga zaradi filmčkov, saj je kvaliteta zelo dobra in lahko zoomiraš med snemanjem.
Lp
Lp

frudi ::
nazadnje je bil za 80k pri pc hand in enaa... mogoče še kje
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

trek@s ::
@vsi
Sam sem se že malo naveličal svojega A60. Rad bi predvsem malo več optičnega zoom-a. Razmišljal sem o kakšnem rabljenem Canon S1 za okoli 60k SIT. Se ga splača vzet - je to dober aparat ali je že preveč "zastarel"?
Sam sem se že malo naveličal svojega A60. Rad bi predvsem malo več optičnega zoom-a. Razmišljal sem o kakšnem rabljenem Canon S1 za okoli 60k SIT. Se ga splača vzet - je to dober aparat ali je že preveč "zastarel"?

Blisk ::
Kater fotoaparat je zdej res hiter in ima dovolj velik displey, ostro sliko, lepe barve in po možnosti 5x optični zoom?

rocker1302 ::
pr fotoaparatih je tko več kot daš več imaš za tisga ku je gor napisu d da največ 25.000 STARI NEHI ŠKRTART dej še vsaj 10.000-15-000 zrav pa se ti bo res izplačalo (čeprov je sam za žurke) , ker se ti zna zgodit da boš kmalu želel več
don't worry be happy

rocker1302 ::
še odgovor za tebe Blisk
povej zakaj fotoapart rabiš pejt mal po spletnih trgovinah pogledat (pišejo tut podatki) Predlagam pa ti sony ali canon
povej zakaj fotoapart rabiš pejt mal po spletnih trgovinah pogledat (pišejo tut podatki) Predlagam pa ti sony ali canon

don't worry be happy