» »

Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?

Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?

Temo vidijo: vsi
««
40 / 135
»»

flipflop ::

Jaz sem sedaj kupil Olympus C-370 ZOOM. Imam ga tri dni, nekaj sem že slikal, ne pa prav veliko. FIlmčki so slabe kvalitete, nastavitev ima zelo malo. Cena je bila 48.000, skupaj s 512MB kartico, štirimi baterijami za napolnit in polnilcem za v avto. Vseeno ga pa nameravam čez nekaj časa zamenjati za kak Canon S2.

Dela pa takšne slike: KLIK do slike

Zgodovina sprememb…

• spremenil: flipflop ()

korenje_ver2 ::

se ena fotka od g6...

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: kuglvinkl ()

AtaStrumf ::

Dajta slike v link in ne direkt, ker se pol stran predolgo loada oz. če ne moreta naj to naredi moderator.

kaj sanjas. stran se nalozi takoj, samo nalaganje slike traja 5 sekund.

Tebi mogoče, obstaja pa še folk, ki ima ali dial-up ali pa ima zaseden internet (download), ki mu zato ne vleče niti približno s polno hitrostjo. Tudi te so lahko različne, in 4,63 MB (samo tvoja skoraj 3 MB) ti v 5 s ne potegne niti na 1 Mbit. Če ti dostopaš do interneta iz službe, kakega študentskega doma, ... kjer imate bogve kake hitrosti je to nekaj povsem drugega kot, je to za marsikoga drugega, ki mu ni kaj dosti mar za tvojo sliko, a mu jo vseeno vleče dol in s tem zabaše internet (dial-up je 1 MB cca 5 minut!!!). Tako na uč rečeno, naj direkt linkane slike na netu ne bojo dosti večje od 100 kB, ker preveč in dostikrat po nepotrebnem obremenjujejo internet. To so osnove, ki bi jih moral vedeti!

Moderatorja prosim, da sliko prestavi v link, ker v končni fazi nima niti kaj dosti veze s to temo (nihče ni prosil za to sliko).

Mi je že žal da sem dal tisto sliko gor. Dajte se raje o digitalcih naprej pogovarjat, ne pa da se prepucavate komu vleče pa komu ne.|O

flipflop saj to ni letelo na tebe, ampak na korenje_ver2, ki se dela mal preveč pametnega.

tec ::

Brainstorm: Ce hoces res dobre fotografije, poglej za Panasonic DMC-FZ5, ki uporablja Leica lece. Jest ga imam cca 3 tedne in je res spica od aparata. Sem imel isto dilemo kot ti, pa me je na koncu preprical. Sicer ga je tezko dobit, ampak se splaca pocakat. Sony je tudi zlo dober, nakar ti Canona ne priporocam.

http://www.e-fotografija.com/forum/viewtopic.php?t=5417

EvilDare ::

Jaz imam Canon s2 že približno en teden in morem rečt da je izredno dober fotoaparat. Boljšega si ne bi želel. Izbral sem ga preko Panasonica ker mi je lepši in to je bil edini razlog. ljudje ki delajo take razlike ko povečajo slike za 400% in potem vsak pixel posebaj pogledajo malo pretiravajo. To je malo dražji kompakten digitalc in nič več. Če hočeš primerjati slike med sabo kupiš DSLR in imaš. To pa ko imaš recimo za 10x15 slike razlik ni.
To je moje mnenje. Prilagam še 2 sliki. Mislim da za prvič sta mi kar lepo ratali čeprav še nikoli nisem imel digitalca v roki. Vsekakor priporočam nakup. Baje sedaj ni več problema glede nabave.

Klik1
Klik2

pri fotoaparatu je pomembno, da pri tiskanju normalnih fotografij ni pikic ter da so robovi kar se da ostri. pri tem je pa odvisno kako velike so fotografije, ter koliko boste digitalno strigli slike...

evildare, dobre iso 200 fotke za S2 ;)

vrtnica - g6

Zgodovina sprememb…

EvilDare bojim se da imaš en skupek prav grdih hot pixlov:

Naredi več slik čist v temi (lahko s pokrovčkom gor če gre, drugače v temi pod odejo ali kaj takega) z expozicijo 1 s do cca 5 s in preglej slike s tem programom, ki ti bo avtomatsko poiskal dead ali hot pixle. Kaj to je malo pogooglaj in če jih res najdeš ti predlagam, da greš zamenjat če še lahko oz. vrni v roku 8 dni.

Sem sliko s pokrovčkom iso na 100 in 10 sekund. Program mi ni nič našel.

Sem pogledal še samo sliko in sem našel 2 majhni modri točki. Jaz sploh nisem tega opazil preden si rekel. Mislim da se ni za sekirati se sploh ne opazi na slikah.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: EvilDare ()

Pri 10 sekundah predvidevam, da ti fotkič že avtomatsko vklopi noise reduction, kar pomeni, da ti odstrani šum, tako da odšteje prazen frame od tistega kar si slikal in v primeru, da je gor pokrovček je to skor isto, zato se tudi ti pixli odštejejo in jih ni več videti. Slikaj pri krajšem času, da se ne vklopi noise reduction (mal preglej specifikacije), a dovolj dolg da se pokažejo hot pixli. Recimo okoli ene sekunde, pa še enkrat preveri.

Zdej sem zmanjšal treshold na 15 in najde 10 hot pixlov, pri 10 jih najde 18 in pri 5 jih najde 32. To me je pa zdaj tako pretreslo da grem jutri takoj menjati kamero. Prijetelj mi je poslal enako narejeno sliko in ni nič našel. Kupljena sta bili pri istem prodajalcu in še na zalogi jih imajo. Upam da mi morajo takoj zamenjati ker s servisom se tega ne da odpravti. Kupljeno je bilo pri enaa.

Hvala za to opozorilo AtaStrumf, sam ne bi pogruntal. Za 140k mora biti pa vse tip top.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: EvilDare ()

Držim pesti, da dobiš novega :). Tudi ostali malo preglejte svoje digitalce, ker tu je nekako podobno kot pri LCD-jih. Pixli lahko crknejo oziroma so defektni (CCD in LCD), zato se splača pred nakupom to preverit. Jaz sem odnesel laptopa s sabo in vse sprobal pred nakupom, tudi recimo ostrino, ker se dogaja, da je senzor postrani (vsaj tako si jaz to razlagam) in pol recimo leva zgornja četrtina ni ostra, sploh v slabši svetlobi ko se uporablja največja zaslonka. Sem imel opravka z enim fajn defektnim HP digitalcem, kjer sem vse to videl, tako da zdaj vem, da je treba bit pozoren na to. QC očitno ne deluje ravno najbolje oz. so kriteriji precej ohlapni.

VanGog ::

@AtaŠtrumf:
A se da to preverjat tudi pri low-cost aparatih (oziroma, a je to smiselno), kjer je vse avtomatika?
Imam namreč dve leti star SONY DSC-P72.

Hvala za odgovor

krneki ::

Nevem kaj se sekirate zaradi hot pikslov pri daljših eksponažah. 99% ljudi slika z roke kar pomeni čase pod 1/60s. Če se tukaj pojavljajo hot piksli (ne govorim pri kakšnih ekstremnih iso hitrostih), potem je res treba zamenjat stvar. Kdor se bo pa šel nočno fotografijo ali astrofotografijo bo seveda odštel vsaj en dark frame, če ne povprečje večih in se jih tako znebil, poleg drugih defektov zaradi gretja čipa. Seveda pa lah gor namontirate kšn pletierjev element pa hladilnik z ventilatorjem in garant bo manj hot pikslov ;)

krneki

rufus ::

ljudeki pomagajte...mislim kupiti digitalca,pa se ne morem odločit. v izboru so Canon S2, Minolta z5, Sony H1, torej sami velikani po optiki. Canon S2 se mi je zameril,ker mu moraš ročno flaš odprt,samo ima pa vrtljiv display. Sony H1 ima zelo velik display a nima vrtljivega, Minolta z5,pa je ugodna. Sony modeli P so en kurac delal fotke,ker to kar sem videl,kaj dela P73, to je sramota od enga Sonyja,ker so bile še fotke Canona a60 lepše in bolj barvne kot pa na Sonyju. Za minolto,pa še nisem imel opravka. Doma imamo pri hiši Canona S1 in je zadeva sper vredu,ker ima flaš avtomatiko,sam pa ima zelo majhen display 1.5"....ne vem kaj naj kupim.

Gundolf ::

rufus, si ziher da so ostalima dvema flash avtomatsko odpre? Čeprav mene tole avtomatsko odpiranje flasha moti in bi bil vesel, če bi bi imel ročno.

AirDevil ::

Imam S2. Meni je ročni fleš zato super, ker čeprav ti fotič zateži da imaš premalo svetlobe in rabiš fleš lahko preprosto povečaš hitrosto zaslonke oz. pomanjšaš in ena-dva-tri ne rabiš fleša ker fotoaparat vsrka več svetlobe in to je to. Poleg tega pa pomoje, če bi imel fotič avtomatski dvig fleša bi vsakič ko bi gotu snemat sliko s premalo svetlobe se bi mi avtomatsko dvignil v luft in bi bilo pomoje zoprno. Tako da se mi zdi boljša izbira da najprej probaš urediti svetlobo s povečanjem časa preden se zapre zaslonka in če to ni dovolj pa lepo odpeš fleš in še dodatno naštimaš jakost fleša in to je to.

@theVincci

Ja da se preverjat pri vseh, samo naredi sliko v temi pa brez flesha in jo testiraj s programčkom, če jih je veliko boš pa že na uč opazil. Sicer je fajn, da sam kontroliraš nastavitve kot so ISO, čas, noise reduction, ... ampak ni pa nujno. Slabši aparati so itak pogosto omejeni z največ par sekundami dolgim časom in nimajo noise reduction, tako da ni frke, če je pa visok ISO pol je pa test samo še bolj občutljiv.

sam če rabiš avtomatiko, je lepo autofleš. dobra kombinacija bi bila, 12x optika,2" lcd vrtljiv,auto flaš, 5mb pixlov ali več. to pa noben nima.

Ne razumem v čem je problem "avto/ročen" flesh. Še vsak najbolj običan fotoaparat, razen unih za enkratno uporabo, ima knof, kjer flesh ali izklopiš ali prisiliš za užge oziroma pustiš na auto. Če pa mislite, da je problem, ker ga je treba ročno dvigit da deluje, to je pa sploh absurd. Mislim, kolk dela je pa to??? To je kvečjemu še bolj enostavno.

Zgodovina sprememb…

lej to je to, kot te predhodnik s tem zasvoji (S1).

> sam če rabiš avtomatiko, je lepo autofleš. dobra kombinacija bi bila, 12x optika,2" lcd vrtljiv,auto flaš, 5mb pixlov ali več. to pa noben nima.

bajti se uporabljajo za bajte, pike pa za pike.

Malo me skrbi ker ste se začeli prepirati o avto/manual odpiranje fleša. Dej umerte se pa ne pište več teh bedarij. Forumi so zato da se o stvareh pogovarjaš in izmenjavaš mnenja ne pa da se nedolžna razprava sprevrže v vojno kakor se je že pred dolgimi časi zgodilo z grafičnimi karticami.

AtaStrumf: Po pregledu veliko različnih forumov in razprav o teh vročih pikslih sem ugotovil da jih lahko preprosto popravim s photoshopom in tudi sem. Tako da ne bom nesel fotiča popravit, ker če so samo 3-je vroči piksli se ne bom sekeral in jih brez problema odstraniš iz slike.

no ni mi jasno, zakaj misliš,da bi se sedaj kregali. jaz podpiram avtomatiko. tisti lčas ko jaz odprem,je lahko tisti motiv, že daleč stran od mene,pa ti niti ne bo pomagalo 100x optika

ce so samo trije, ti slik ni treba popravljat. ko bo natisnjeno, bo ta mutiran pixel neviden.

Hvala in se strinjam da se ne bo vidlo, ker moram že tako ali tako ornk zumerat da sploh opazim pokvarjen pikel.

Glede fleša pa vsaka stvar ima slabe in dobre lastnosti in vsak človek ima neko stvar raje kot drugo kakor boj Ati/Nvidia.

AirDevil a to si se odločil, ker se ti ne da menjavat, ali ker ti nočejo? Mal pomisli, ko boš ti prodajal, noben ne bo hotel kupit, če bo opazil to oz. boš dobil ful manj denarja. Saj eno sliko lahko v photoshopu popraviš dost simple, to je že res, samo ko imaš cel kup slik za popravit, je pa to nekaj čist drugega. Ne vem no, to je tvoja odločitev, samo jaz ti še vedno predlagam, da mal potrpiš brez (če bo sploh teba) in ga raje daš zamenjat. Tudi eni znanci niso hotli iti menjat LCD-ja čeprav je imel zelen pixl skor na sredini, ampak njim se enostavno ni dalo in so se raje sprijaznili s tem. Škoda, če mene vprašaš.

Brainstorm ::

A kdo ve kok ma tale Memory stick 1Gb hitrost zapisa in branja v primerjavi s kakšnim SD sandisk extreme 3 ki ma 133X brzino 20MB/s.

Drugač sem se pa po dolgem premlevanju med canonu s2 in sonyju H1 odloču za sonyja, ker naj bi recimo delal lepše slike, to sem slišal od določenih ljudi, drugi spat spet hvalijo Canona, ma sej ne veš kaj nabavt.

Zgodovina sprememb…

ti kr vzami H1,ker ima dost večji display in auto flash

enough98 ::

Kako, da nihce ne omenja Samsung Digimax Pro815, kateri ima nadpovprecno sirok kot (28mm) in nadpovprecni tele (420mm), torej 15x opt. zoom, nadpovprecni 3.5 inch LCD, 8M pixel, etc...

Sicer ne vem tocnega datuma izida, vendar, ce nekdo kupuje nekaj v tem razredu je morda vredno pocakati kaksen mesec.

Gundolf ::

Morda za to ker bo pri takih specifikacijah tudi cena rahlo nadpovprečna?

enough98 ::

No ja, mozno. Zasledil sem, da se predvideva cena pribl. 800eur.

Sicer pa, kdor bo rabil taksen zoom, velik LCD in ostale bonbone, bo verjetno tudi tistih 80k (ali kolikor ze) vec pljunil.

ombre ::

Kaj pa Praktica? Moja mati si je kupila pred kratkim digitalno Praktico, po specifikacijah zgleda kar ok - ma kdo izkušnje z njo? Stare praktice so ble kar dobre, za ta nove pa nevem kako se odrežejo...:|
OmbreMan - Galaxy of knowledge

majahladnik ::

Zanima me, če se mi splača kupiti Canon powershot A75, ki je eno leto star, za ceno 50.000 sit.

Dark Angel ::

Mene pa zanima kje se dobi pri nas S2? Je komplet S2, 512 SD Ultra II, polnilec baterij + 4 2300 MAh za ceno 128k SIT dober nakup za to ceno pri Enaa?

Hvala in LP

Mislim da je tisti A75 predrag, sploh pa če je samo fotoaparat. Nekatteri cenijo rabljene stvari na nenormalne cene, ali se pa delajo norce. Raje kupi kakšnega novega za podoben denar.

Lime ::

Maja: niti slučajno ga ne kupi za tako ceno, če nima poleg ogromno dodatne opreme.
Samo fotoaparat dobiš nov za to ceno.
Tukajpoglej.

tec ::

majahladnik ::

Zraven fotoaparata bi dobila še 256 mb spominsko kartico, 4 polnilne baterije, torbico, ki spada k fotoaparatu, verjetno pa tudi stojalo za fotoaparat. Hvala za tisto stran.

Matthew ::

Jst pa ne najdem več linka na eno spletno stran, kjer poteka en natečaj za najboljšo fotografijo in je glavna nagrada nov fotoaparat. Če kdo pozna, se priporočam za link.

MEDENA ::

maja to kar ti ponuja je max 40k....pa še to preveč

Fly.MaCh!nE ::

ker mam omejena sredstva denarja me zanima kater digitalen fotoaparat med 70kSIT - 100kSIT se najbolj splača kupit, bo za domačo uporabo, pa video more tudi snemat
Hvala za odgovore
LP, Samo

Oh ja, ta SONY. Eni tukaj hvalite velik zaslon na H1, pri tem pa pozabljate, da je tu ZELO pomembna še resolucija:

Sony H1 je drugačen. Nudi nam zaslon z enako ločljivostjo kot S2 IS 115.000točk in prav tako fiksnega kot FZ5, le z za prvi vtis pomembno razliko, velik je kar 2.5 palca.

En kolega ma enga SONY-ja z super velikim zaslonom, ampak resolucija pa nima za burek in izgleda prav odurno. Bljak! Moj A510 z bistveno manjšim zaslonom zgleda 100x bolje. Samo tolk malo v razmislek ;).

Geo ::

YO! Folks, jaz mam pa canona eos 300d in prb. 9 hot pihlov... Sam meni se zdi, da je cist normalno, saj mam olympus c-350, ki ma enkrat majnso locljvost in ma pov manj hot pihlov...

Zej ko pa sem ze tu me zanima kiro torbo naj vzamem za njega, prosim priporčajte mi eno :D!
SHIT!!! I did it again...

Sory ker se pozn oglašam vendar sem bil na počitnicah.

AtaStrumf:
Torej glede fotiča S2 ga nism zato odnesel, ker sm ugotovil po neumornem pregledovanjem forumov, da ene par vročih pikslov je še kokr tok ok. Sem pa ugotovil da so te piksli opazni samo na temni podlagi. Pa tudi pogledal sem na forumih da ljudje delajo čudeže s programi za popravitev teh pikslov in če maš photoshop je to najbolj enostaven način za popravit. Seveda bom pa recimo ene pol leta pred iztekom garancije preveril te Hot spot in magar odnesel na servis. Za prodajo imam pa prijatelja, ki nateguje folk in mu plačujejo tudi za pokvarjene stvari.

Geo:
To torbo imam jaz. Imajo jo v Leclercu za 4.6k.
TAMRAC 5400 SUPERLIGHT MICRO

Zgodovina sprememb…

• spremenil: AirDevil ()

R33D3M33R ::

Zdravo, jaz bi pa rabil eno zamenjavo za Canon Powershot A60, ker se mi je na tem zataknil objektiv (sem ga že 2x popravil ampak zdaj enostavno ne gre več ;( ).
Fotoaparat mora podpirati Compact Flash kartice in mora biti po funkcionalnosti nekje na nivoju A60. Canona ne vem, to z zatikanjem objektiva me je razočaralo in to moćno :'( ...

P.S: morda kdo ve, če kje odkupijo poškodovane digitalce za pač primerno nizko ceno?
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:
««
40 / 135
»»