Forum » Kaj kupiti » Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?
Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?
Temo vidijo: vsi

Marchello ::
Sploh ni res!!!
Če ti Assistant osvetli motiv ti ga avtomatika izostri in določi moč fleša...rezultat je ostra slika...100% preverjeno. Sevda govorimo o neki normalni oddaljenosti motiva od kamere...nekje do 5m.
Če ti Assistant osvetli motiv ti ga avtomatika izostri in določi moč fleša...rezultat je ostra slika...100% preverjeno. Sevda govorimo o neki normalni oddaljenosti motiva od kamere...nekje do 5m.

Dr_M ::
jao...ker dumbass.
ce ti osvetli, to pomeni, da ni popolna tema, mar ne???
ce ti osvetli, to pomeni, da ni popolna tema, mar ne???
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Marchello ::
to so pa zdej že taki pičke like argumenti!!!!
sicer pa če slikaš temo, dobiš črno sliko, za katero lahko rečeš, da je čista...,a ne?
over & out
sicer pa če slikaš temo, dobiš črno sliko, za katero lahko rečeš, da je čista...,a ne?
over & out

AtaStrumf ::
Dr_M s tole ta zadnjo izjavo si pa res mimo počil
. Kaj pa če bi uporabil IR svetlobo za izostrit, ki je ti sploh ne bi videl, a bi bilo pol to OK po tvojih standardih?
Drugače pa slike v popolni temi ni, razen šuma mogoče
. Če pa kdo govori o delovanju kamere v popolni temi, to je pa pol nekaj popolnoma drugega.

Drugače pa slike v popolni temi ni, razen šuma mogoče

Fukomuko ::
Dr_m a si že vidu mogoče slike, ki jih je naredil G6 v temi s flashom? Predvidevam, da ne, zato se najprej prepričej preden devaš take bedne izjave.
sicer pa:
http://www.dcresource.com/reviews/canon/powershot_g6-review/index.shtml
http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/g6_pg8.html
pa si poglej galerijo slik.
Citiram:
sicer pa:
http://www.dcresource.com/reviews/canon/powershot_g6-review/index.shtml
http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/g6_pg8.html
pa si poglej galerijo slik.
Citiram:
I was really impressed with the night shot that the G6 took. It's low noise and highly detailed -- you can easily read the sign on the Airtouch building (don't forget that I'm a couple of miles away from it). There's some purple fringing but it does go away if you close down the aperture a bit (see the shots below for proof). This is one of the best shots of the city that I've taken with a fixed-lens camera.

2 odgovora na moj post, ampak nihce ni popolnoma nic povedu pametnga
jest tut nardim v temi s flesom lepo sliko, ampak z rocnimi nastavitvami, ker v 70% primerih mi takoj javi, da ne more izostrit slike, v 20% sicer "izostri" ampak je slike totalno meglena, v 10% mu pa cist nakljucno rata lepa slika.
sm se pa 1x na enmu partiju pogovarju z enim modelom, ki slike z EOS300D in je lepo reku, da v temi avtomatika odpade. tut z najboljsimi fotoaparati.
zdej, ce so pa z G6 nardil ksno revolucijo, me pa cudi, da ne stane ene 2mio sit.

jest tut nardim v temi s flesom lepo sliko, ampak z rocnimi nastavitvami, ker v 70% primerih mi takoj javi, da ne more izostrit slike, v 20% sicer "izostri" ampak je slike totalno meglena, v 10% mu pa cist nakljucno rata lepa slika.
sm se pa 1x na enmu partiju pogovarju z enim modelom, ki slike z EOS300D in je lepo reku, da v temi avtomatika odpade. tut z najboljsimi fotoaparati.
zdej, ce so pa z G6 nardil ksno revolucijo, me pa cudi, da ne stane ene 2mio sit.

Phoebus ::

Elemen_T ::
Nima smisla, da sanjaš o EOS 1D...
Če bi ga potreboval bi ga zdavnaj že imel - sicer pa bi ti služil le kot objekt, ki bi pritegnil marsikatero oko...
Če pa zato - pa riskiraj dva miliona
Komur je fotografija zanimiva bo šel po ustaljeni poti - začel s kompaktom ranga A80, nadaljeval z G7 in na koncu pristal na Eos300d - kar je več je že profesionalen aparat. Tega boste pa potrebovali v primeru, če boste zašli v fotografske vode, ki vam bodo služile tudi za vsakdanji kruh.
Če bi ga potreboval bi ga zdavnaj že imel - sicer pa bi ti služil le kot objekt, ki bi pritegnil marsikatero oko...
Če pa zato - pa riskiraj dva miliona

Komur je fotografija zanimiva bo šel po ustaljeni poti - začel s kompaktom ranga A80, nadaljeval z G7 in na koncu pristal na Eos300d - kar je več je že profesionalen aparat. Tega boste pa potrebovali v primeru, če boste zašli v fotografske vode, ki vam bodo služile tudi za vsakdanji kruh.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Elemen_T ()

ja za fles z lucko das se nadaljnih 200-400€....
Phoebus: ja sej zato pa stane tok, kot en soliden avto.
Phoebus: ja sej zato pa stane tok, kot en soliden avto.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Dr_M ()

Fukomuko ::
Dr_M: sem tut probu v čisti temi slikat besedilo v časopisu na makro načinu - z avtomatiko in se je vse zelo lepo vidlo

V čisti temi verjetno ne.
Brez vsaj minimalne osvetljave je to povsem neizvedljivo.
To je tako kot perpetuum mobile - iz Nič ni nič.
Brez vsaj minimalne osvetljave je to povsem neizvedljivo.
To je tako kot perpetuum mobile - iz Nič ni nič.

plizzzzzz ::
uh uh kake debate evo sem dodal se par "normalnih" pa kraterje na luni so original velikostti edino 79%jpg stisnjene zarad omejitve velikosti fajlov na serverju
eto: http://plizzzzzz.cjb.cc/fotke/
aj' ciao!!!
eto: http://plizzzzzz.cjb.cc/fotke/
aj' ciao!!!

Ama ste eni tolk nesposobni al kaj jaz vem. Kere bedne fotke to limaš gor plizzzzz. Edina dobra fotka je una bejba (pa ne po kvaliteti, da ne bo pomote) pa še to se grem stavt, da je slika plakata in ne tvoja. Tisto fotko, ki je prilimana malo višje od EOS-a 3 sem naredil z enim totalnim avtomatik 2 leti starim napol nesposobnim HP 2.0 MP digitalcem pri jesenski popoldanski svetlobi na naši kuhinjski mizi ko sem prišel s fax-a, tako na hitro preden je zmanjkalo svetlobe. OK mal sem jo polepšal v photoshopu, ampak še vedno no.
Dons mi teta pošlje ene slike z Bleda, narejene s A75 pa sem se skor zjokal kakšna beda. Škoda 12,5 MB, ki sem jih dol vlekel. JAO!
Dons mi teta pošlje ene slike z Bleda, narejene s A75 pa sem se skor zjokal kakšna beda. Škoda 12,5 MB, ki sem jih dol vlekel. JAO!

Kinokija ::
Mene pa zanima, če lahko pri Majdiču v Celovcu oz. Vilachu prideš, pogledaš in kupiš ali moram prej internet naročiti, pa ne vem kaj komplicirat. V online sem videla, da je z2 275 evr, ampak nisem toliko vešča e-naročevanja, posebej pa v A.
Hvala za odg.

Hvala za odg.

T0RN4D0 ::
ni kriv fotoaparat :D
čeprav brez osvetlitve je težko lepo sliko nardit, ker rata zrnasto, sploh pa je problem brez stojala, ker če je dolg odprta zaslonka se vse zmakne...
čeprav brez osvetlitve je težko lepo sliko nardit, ker rata zrnasto, sploh pa je problem brez stojala, ker če je dolg odprta zaslonka se vse zmakne...
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

koyotee ::
Pozdravljeni!
Ker že skor en let odkar sm si kupu digitalca (minolto Z1 s katero sem zelo zadovoljen
) ne spremljam razvoja bi vas prosu kaj je se ta trenutek najbol splaca za 130k sit.
Verjetno bo 4Mp dost.
LP
Ker že skor en let odkar sm si kupu digitalca (minolto Z1 s katero sem zelo zadovoljen

Verjetno bo 4Mp dost.
LP
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
JTD power!

Vanquish ::
@Dr_M: sm se pa 1x na enmu partiju pogovarju z enim modelom, ki slike z EOS300D in je lepo reku, da v temi avtomatika odpade. tut z najboljsimi fotoaparati.
nevem jaz kaj je delal tvoj kolega in če vas pravilno razumem, ampak:
300d nima prav nobenih problemov focusirat v čisti temi. Edino kar potrebuješ je, da imaš odprt flesh. Nato aparat sproži parkrat hitri blic, ki mu dovolj osvetli prostor da najde fokus točko. Vse skupaj rabi za fokus kakšno sekundo.
Če pa govoriš o slikanju v temnih prostorih, kjer fleša in "predblica" ne moreš uporabiti, potem pa zna imet vsak aparat težave, saj mu zgledajo vse točke isto:)
nevem jaz kaj je delal tvoj kolega in če vas pravilno razumem, ampak:
300d nima prav nobenih problemov focusirat v čisti temi. Edino kar potrebuješ je, da imaš odprt flesh. Nato aparat sproži parkrat hitri blic, ki mu dovolj osvetli prostor da najde fokus točko. Vse skupaj rabi za fokus kakšno sekundo.
Če pa govoriš o slikanju v temnih prostorih, kjer fleša in "predblica" ne moreš uporabiti, potem pa zna imet vsak aparat težave, saj mu zgledajo vse točke isto:)

Kinokija kakor jaz vem je prideš, pogledaš in kupiš kar dober opis, edin omenit moraš on-line ceno in pol ti da po tej ceni + en drobiž (20€ se mi zdi).

Guardian ::
Mene pa zanima, kaj pravite na Sony DSC-P73?! Je to sploh vredno svojih 50 tisočakov?! Mel bi nekega simple digitalca, ki dela solidne fotke... oz. katerega mi priporočate v tem cenovnem rangu.
Thanks!
Thanks!

Golden eye ::
A je res CAnon A75 najboljši nakup za okol 50k sit. Ali mu lahko kdo dela konkurenco??

koyotee ::
a sploh loh primerjas dimage minolto Z1 pa A75???
tuki ni dvoma kaj kupit: Z1
lp
tuki ni dvoma kaj kupit: Z1
lp
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!

crazyatos ::
Jaz pa razmišljam o nakupu enega od teh dveh pa ne vem za katerega naj se odločim. Kaj mi predlagate?
CoolPix 4200 ali
Sony DSC-P100
CoolPix 4200 ali
Sony DSC-P100
crazyatos

fotograf ::
Imel sem oba aparata na testu. Veliko bolje se je izkazal Nikon Colpix 4200. Je veliko hitrejši in predvsem, kar je bistvo so slike veliko boljše, zaradi kvalitetnejšega objektiva. Več si lahko pogledaš tukaj: klik

Iztok Smolic ::
LP
Ok zdele so se zacel tili novoletni popusti pa to - pa e zanima kater fotlc bi se mi splacal kupt ce mi denarnica ne gre cez 35k ?
hvala!
Ok zdele so se zacel tili novoletni popusti pa to - pa e zanima kater fotlc bi se mi splacal kupt ce mi denarnica ne gre cez 35k ?
hvala!
-----------/------------

hrcek ::
Pozdravljeni sm lastnik ixus 400 canon in sem z njem 110% zadovoljen
zadeva je mejhna priročna slike so super tudi pri povecavi na 20x30 se ne opazi niti najmansega sleduo neostrini kaj sele kvadratkih! obvezno doplacilo je za baterijo ter vsaj 256MB CF!
zelo priporočam za nezahtevnega uporabnika ki si želi kvalitetnih slik ter majhnega aparata
seveda pa je zelo dobra izbira za tiste z vecjo denarnico S60 in za tiste z tanjšo A80(če se ga še dobi)!
Vseekakor pa naj bo CANON!
le njemu lahko zaupate ker ima dolgoletne izkušnje z fotografijo tako amatersko kot profesionalno!
LP

zelo priporočam za nezahtevnega uporabnika ki si želi kvalitetnih slik ter majhnega aparata

Vseekakor pa naj bo CANON!

LP

->hrcek

hehe, kasna poceni reklama.

Iztok Smolic ::
Ma men se zdi brezveze dat 100k za fotoaparat. Itak ne rabim neke HQ slike - sm tko roj. dnevi pa to ;)
Nisem tega spraseval ...
Najprej večjo denarnico.
Nisem tega spraseval ...
-----------/------------
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Iztok Smolic ()

fotograf ::
Ti bom pa jaz odgovoril. Za 30k se dobi kar spodoben aparat. Sam ti priporočam tole V Avstriji ga dobiš še za manj denarja. Je pa sigurno ena izmed najboljših izbir za 30k.
Ixus je pa predrag za to kar ponuja.
Ixus je pa predrag za to kar ponuja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: fotograf ()

SodVina ::
Kateri aparat pa naj bi bil primeren za 20k. Do sedaj sem imel benq-ja dc2300, da sem ga nosil sabo po gostilnah. Zal je tam tudi ostal (oz. izginil).
Torej receno je bilo da dc2300 ni vec vreden 20k, kateri potem je?
lp
Torej receno je bilo da dc2300 ni vec vreden 20k, kateri potem je?
lp

Ojla
Ok komentar na mojo "poceni reklamo"
sej ni panike kupte karkol!
Prvo kot je morte vedt za kaj ga boste rabl?
*Vec kot 4MP ne rabte za normalno fotografijo!
*ne kupovat fotica pa pol slikat na nizjo resolucijo kot ja maximlna(kje je smisel
)
*glede IXUS-a res je drag zato kar ponuja sam je pa majhen in glede na velikost izredno zmogljiv(za vescega uporabnika ki ne slika le an avtomatske nastavitve)
ok ce boste fotkal sam da gledate na PC al pa daste na net res ne rabte ne vem kaj? Sam ljudje bozji kaj mislte dobit za 20k pol je bols da mate tistga na GSM-ju! ne vem no sam mam rajs kvalitetno sliko in hitrost slikanja ne pa da cakam 5s da se fotic ogreje in 4s med fotkam brez fleša da ne omenjam čas polnitve fleša!
ok moje mnenje sory ce sem prevec nakladu!
Ok komentar na mojo "poceni reklamo"
sej ni panike kupte karkol!
Prvo kot je morte vedt za kaj ga boste rabl?
*Vec kot 4MP ne rabte za normalno fotografijo!
*ne kupovat fotica pa pol slikat na nizjo resolucijo kot ja maximlna(kje je smisel

*glede IXUS-a res je drag zato kar ponuja sam je pa majhen in glede na velikost izredno zmogljiv(za vescega uporabnika ki ne slika le an avtomatske nastavitve)

ok ce boste fotkal sam da gledate na PC al pa daste na net res ne rabte ne vem kaj? Sam ljudje bozji kaj mislte dobit za 20k pol je bols da mate tistga na GSM-ju! ne vem no sam mam rajs kvalitetno sliko in hitrost slikanja ne pa da cakam 5s da se fotic ogreje in 4s med fotkam brez fleša da ne omenjam čas polnitve fleša!
ok moje mnenje sory ce sem prevec nakladu!

->hrcek

glede IXUSa.... minolta G430 ga pokosi v vseh pogledih, pa se cca 100g lazja je in precej cenejsa.

korenje_ver2 ::
alo? se splaca kupit ta fotoaparat: http://www.dpreview.com/reviews/canong6/
v glavnem hocem kupit fotoaparat med 130-180k sit in mora podpirati nad 6mpx resolucijo.
sem mal gledal fotoaparate z vecjim senzorjem, pa so predrage.
pa zakaj so fotoaparati za skoraj 80% drazji v sloveniji kot v ameriki. picka jim
v glavnem hocem kupit fotoaparat med 130-180k sit in mora podpirati nad 6mpx resolucijo.
sem mal gledal fotoaparate z vecjim senzorjem, pa so predrage.
pa zakaj so fotoaparati za skoraj 80% drazji v sloveniji kot v ameriki. picka jim

kyusss ::
Korenje: za tak denar bi jaz izbiral med Canon PRO1, KonicaMinolta A2 in Olympus 8080. Sem pa mnenja, da se ti tolk denarja ne splaca dat za kompakta. Kvaliteta slike je ista kot pr tistih za 100k SIT, kar dobis vec so Mpix, ki pa jih za povecave do 20x30 itak ne rabs. Ce hoces kvaliteto, bos moral pa kar DSLR kupit (npr. Canon 20D), kar pa te stane precej vec.

kvaliteta slike je res da enaka, vendar se z vecanjem resolucije kvaliteta boljsa. tako naprimer 3 mpx slika je veliko slabsa kot tista ki je bila 7mpx pomanjsanja na 3mpx. v glavnem tist jajc od 20D se pa tut ne splaca kupit zato ker ima isto velik sum v zatemnjenih prostorih. mal si poglej sample na www.dpreview.com ko so slikal znotraj zgradbe. se na stenah pozna kr dost tega.

Dead_slayer ::
Jz bi pa kupu en digitaln fotoaparat za priblizn od 30,000 do 45,000!!!
A lahko pls predlagate kksnga k se nism cist preprican kerga bi kupu (aja pa nj ma sy 3megapixle pa 3xopticni zoom)
A lahko pls predlagate kksnga k se nism cist preprican kerga bi kupu (aja pa nj ma sy 3megapixle pa 3xopticni zoom)

Death is coming for you........ruuuuuuuuuun

PhotoBlaz ::
Ce bi izbirali bi izbrali 300D ali D70? (kako je tudi cene kasnejsih nakupov objektivov, kaj je ceneje)?
Thnx
Thnx

korenje,
kot prvo pri SLR aparatih tistega popačenja na temnih delih slik ne imenujemo šum pač pa zrnatost.
Kakšna bo zrnatost pri zrcalno refleksnem aparatu pa je odvisna od želja in sposobnosti fotografa...
kot prvo pri SLR aparatih tistega popačenja na temnih delih slik ne imenujemo šum pač pa zrnatost.
Kakšna bo zrnatost pri zrcalno refleksnem aparatu pa je odvisna od želja in sposobnosti fotografa...

Ojla!
Korenje poglej si tole pa pol govor!
slike z 20D
Glede tvojih MP logicn pomisl Kokrat bos povecaval vec kot 20x30! a se splaca dat ful vec kesa za tiste 2MP
!
LP
Korenje poglej si tole pa pol govor!
slike z 20D
Glede tvojih MP logicn pomisl Kokrat bos povecaval vec kot 20x30! a se splaca dat ful vec kesa za tiste 2MP

LP
->hrcek

torej vam bom tako povedu. imas crne in bele pike na ekranu. zdej pa ce je teh pik malo (torej so vecje), bos videl crno in belo. ce je pa teh pik veliko (torej so majhne), bos pa videl sivo barvo. torej pointa je v tem, da clovek vidi neko povprecno barvo. enako velja za sum oz granulati al koji kurac ze.. zrna al kva ze za nekatere.... v glavnem poglejte si posnetke na www.dpreview.com kjer so to delal profesionalci.
aja pa tisti posnetki na http://www.e-fotografija.com/artman/pub...
ce bi bili v polni resoluciji, bi videl sum, ker je pa to pomanjsano, velja moja zgornja trditev.
res da so slike EOS 20D dobre kvalitete tudi v temnejsih prostorih... sam sum se vedno obstaja. tko da ne vem kaj un neki sanja o premaknjenosti. kva pa drzi fotoaparat v roki....
v glavnem jz ne govorim o zamiku ampak o sumu. to so une roza oz svetlozelene pike ki se pojavijo zaradi slabse intenzitete svetlobe ki je usmerjena na senzor.
Conventional film comes in different sensitivities (ASAs) for different purposes. The lower the sensitivity, the finer the grain, but more light is needed. This is excellent for outdoor photography, but for low-light conditions or action photography (where fast shutterspeeds are needed), more sensitive or "fast" film is used which is more "grainy".
Likewise, digital cameras have an ISO rating indicating their level of sensitivity to light. ISO 100 is the "normal" setting for most cameras, although some go as low as ISO 50. The sensitivities can be increased to 200, 400, 800, or even 3,200 on high-end digital SLRs. When increasing the sensitivity, the output of the sensor is amplified, so less light is needed. Unfortunately that also amplifies the undesired noise. Incidentally, this creates more grainy pictures, just like in conventional photography, but because of different reasons. It is similar to turning up the volume of a radio with poor reception. Doing so will not only amplify the (desired) music but also the (undesired) hiss and crackle or "noise". Improvements in sensor technology are steadily reducing the noise levels at higher ISOs, especially on higher-end cameras. And unlike conventional film cameras which require a change of film roll or the use of multiple bodies, digital cameras allow you to instantly and conveniently change the sensitivity depending on the circumstances.
beri se: http://www.dpreview.com/learn/?/key=noi...
aja pa tisti posnetki na http://www.e-fotografija.com/artman/pub...
ce bi bili v polni resoluciji, bi videl sum, ker je pa to pomanjsano, velja moja zgornja trditev.
res da so slike EOS 20D dobre kvalitete tudi v temnejsih prostorih... sam sum se vedno obstaja. tko da ne vem kaj un neki sanja o premaknjenosti. kva pa drzi fotoaparat v roki....
v glavnem jz ne govorim o zamiku ampak o sumu. to so une roza oz svetlozelene pike ki se pojavijo zaradi slabse intenzitete svetlobe ki je usmerjena na senzor.
Conventional film comes in different sensitivities (ASAs) for different purposes. The lower the sensitivity, the finer the grain, but more light is needed. This is excellent for outdoor photography, but for low-light conditions or action photography (where fast shutterspeeds are needed), more sensitive or "fast" film is used which is more "grainy".
Likewise, digital cameras have an ISO rating indicating their level of sensitivity to light. ISO 100 is the "normal" setting for most cameras, although some go as low as ISO 50. The sensitivities can be increased to 200, 400, 800, or even 3,200 on high-end digital SLRs. When increasing the sensitivity, the output of the sensor is amplified, so less light is needed. Unfortunately that also amplifies the undesired noise. Incidentally, this creates more grainy pictures, just like in conventional photography, but because of different reasons. It is similar to turning up the volume of a radio with poor reception. Doing so will not only amplify the (desired) music but also the (undesired) hiss and crackle or "noise". Improvements in sensor technology are steadily reducing the noise levels at higher ISOs, especially on higher-end cameras. And unlike conventional film cameras which require a change of film roll or the use of multiple bodies, digital cameras allow you to instantly and conveniently change the sensitivity depending on the circumstances.
beri se: http://www.dpreview.com/learn/?/key=noi...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: korenje_ver2 ()

mloncar ::
tkole.. ..dons sm prodal benq DC2300 (s katerim sem bil zadovoln), zdej je pa čas, de neki bolšga kupim!
na razpolago je rečmo ene 60k! raj manj, kot več.. ..nekak mi najbolj dišijo Canoni (po teh sem tudi največ gledu) in se mi zdi najboljši nakup A85. kakšne slabe, dobre stvari tega fotoaparata.. ..kateri drugi modeli (drugih proizvajalcel) še pridejo v poštev za takšen denar!
na razpolago je rečmo ene 60k! raj manj, kot več.. ..nekak mi najbolj dišijo Canoni (po teh sem tudi največ gledu) in se mi zdi najboljši nakup A85. kakšne slabe, dobre stvari tega fotoaparata.. ..kateri drugi modeli (drugih proizvajalcel) še pridejo v poštev za takšen denar!
Abit NF7-s, barton 2600@2655(231x11.5), 2x256mb Geil Value PC3200,
Leadtek FX5900LX 128mb MyVIVO
Leadtek FX5900LX 128mb MyVIVO

spizella ::
Ravno ta teden sem kupil za 81.000 SIT Sony DSC-W12. Zaenkrat sem zelo zadovoljen, sicer je verjetno prvi vtis pod vplivom evforije. Če je 3x optični zoom dovolj, je ta fotoaparat res idealna stvarca. Aja, pa še 2 leti garancije ima!
http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/w1.html
http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/w1.html