» »

Izdelava novoletnih lučk

Izdelava novoletnih lučk

Gregor5816 ::

Zdravo,

ker se bliža december in te stvari, sem si rekel, da bom sestavil ene novoletne lučke, tako malo za hobi in za preganjanje dolgčasa ob večerih med vikendi. Imam en USB kabel, ki sem ga prerezal, in preveril napetost z multimetrom. Našel sem tole sliko:

USB

USB

1. Torej, ker želim samo lučke priklopit gor, verjetno rabim le rdeč in črn kabel, je tako?
2. Če slučajno po nesreči pride do stika med rdečim in črnim kablom, obstaja kakšna nevarnost, da mi kaj v računalniku skuri?

Danes sem šel nabavit 3 LED diode in upore, da bom preveril kako in če bo stvar sploh delovala, pa me sedaj zanima:
3. Upor moram dati med rdeč kabel (napetost 5V) in diodo, imam prav?
4. Je pri diodah važno, ali vežem daljšo žičko na rdeč/črn kabel ali je vseeno kako to zvežem?

btw, še en nasvet rabim. Imam brata, trenutno v OŠ, in ga zelo zanima elektrotehnika. Kaj mu lahko kupim za miklavža, da bi lahko malo ustvarjal in razvijal svoje spretnosti? Prijatelj mi je omenil neko zbirko MEHANO. Je to uporabno? Kje se da to nabavit? Obstaja še kaj podobnega?

lp

einstein :P ::

daljša žička je + (rdeča) krajša je - (črna) upor lahko vežeš ali med rdečo in diodo ali pa med črno in diodo, glej da izbereš pravi upor, da se ti dioda ne skuri. krajši kratek stik ni nevaren, verjetno bi se pc ugasnil zaradi slednjega, vseno pa ne pretiravaj s kratkimi stiki.

bratu lahko kaj od tega kupiš:

https://www.conrad.si/websale7/?Ctx=%25...

lp
STAY OUT OF MY TERRITORY!

mihec87 ::

Mogoče bi bilo bolje da si dobiš baterije ter diode z upori in se igraš..pa še uničit kaj več kot parih baterij ter diod ne moreš..

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Klecna stikala AC DC

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
91110 (894) Luka_256
»

Nalepke za tipkovnico - velik font

Oddelek: Pomoč in nasveti
61818 (1622) dxx
»

Pregorevanje žarnic

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
152374 (2003) francek1
»

220V razdelilec, ki avtomatsko izklopi monitor, zvocnike ipd...

Oddelek: Kaj kupiti
61148 (983) twom
»

Majhna torbica za okoli pasu

Oddelek: Loža
51760 (1528) Opkow

Več podobnih tem