» »

Trdi disk power management

Trdi disk power management

bluesands ::

lp, imam 2 trda diska, na enemu sistem na drugem podatke, v windows power scheme windowsi avtomatsko ugasnejo drugi trdi disk ker je 20 min neaktiven med delom.
Zanima me kaj je boljše za trdi disk: ugašanje vsakih 20min in posledično več zagonov diska ob uporabi ali delovanje ves čas z enim zagonom?

bluefish ::

Boljše je daljše neprekinjeno delovanje. Pri varčevanju namreč nenehno umika bralno glavo,... kar pa je za disk na dolgi rok bolj škodljivo.

bluesands ::

A kdo ve zakaj mi windows vendno znova nastavlja turn off hdd na 20min, če nastavim na never mi potem ob naslednjem zagonu nazaj nastavi na 20 min??

Dejan99 ::

Imam eno vprašanje na to temo. Pred kratkim sem kupil disk WD Blue, SATA 6G, 5400RPM 2,5 (WD5000LPVX). Disk se mi vedno po približno pol minute neaktivnosti ustavi. V windows se že izklopil nastavitev "Turn off hard disk after" na nikoli, kar ni pomagalo, nato sem disk vstavil v neko zunanje ohišje in glej ga zlomka. Čeprav diska v ohišju ne vklopim na usb, se mi vseeno izklopi po določenem času. Torej predvidevam, da je to "varčevanje" vgrajeno v sam disk, ali je pa morda kaj narobe z njim? Disk deluje brez težav, kot dostopam do njega se ponovno zažene v kar hitrem času (cca. 1s), vendar me skrbi koliko to zaganjanje vpliva na življensko dobo. Raje vidim, da deluje neprekinjeno. Malo sem pogooglal, pa ne najdem nobenih informacij o tem. Mnenja?

Dami ::

To vem da so imeli/še imajo wd greeni, za blue pa nisem vedel. Lahko preveriš z programčkom wd idle in potem nastaviš na daljši čas oz izklopiš.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

Sem poskusil s tem programčkom, žal brez uspeha. Vrednost je sicer bila nastavljena na 8s, kakršna koli sprememba le te pa ni imela učinka. Najprej sem izklopil, potem pa nastavil na 300s. Disk se je v obeh primerih obnašal enako.

To pa je res obupno. Sem pogledal smart podatke po enem dnevu uporabe:
- Start/stop count : 166
- Load cycle count : 440
Pa še en 4 leta star disk redno v uporabi (wd 3,5):
- Start/stop count : 7053
- Load cycle count : 7053
Vse na račun manjše porabe, disk bo pa po dveh letih za v smeti. Ko bi le obstajal način, kako izklopiti to zadevo.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Trdi disk umira? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5113086 (10337) radmannsdorf
»

WD red - pustiti da vedno laufa ali ga ugašati?

Oddelek: Pomoč in nasveti
213169 (2314) darkolord
»

DISK vake toliko časa "šklocne"

Oddelek: Strojna oprema
343382 (2298) GrimReaper
»

HDD Health:ERROR - Start/Stop Count

Oddelek: Strojna oprema
5838 (689) RejZoR
»

Ali je disk nov? (strani: 1 2 )